Surfar nu: 699 www.apg29.nu


ព្រះវិញ្ញាណប្រភេទផ្សេងគ្នានៃអំណោយដល់

Andens olika slags nådegåvor till församlingen

វាគឺជាព្រះវិញ្ញាណដែលចែកចាយដល់ទៅមួយគ្នាក្នុងក្រុមជំនុំដូចដែលលោកចង់បាន។ នេះមានន័យថាមនុស្សគ្រប់គ្នាក្នុងក្រុមជំនុំអាចត្រូវបានប្រើព្រះអំណោយទានរបស់ព្រះវិញ្ញាណ។

ព្រះយេស៊ូជាព្រះអម្ចាស់

កូរិនថូសទី 1 12: 1 ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើការអំណោយទានរបស់ព្រះវិញ្ញាណបងប្អូនអើយខ្ញុំមិនចង់ឱ្យអ្នកក្លាយជាល្ងង់ខ្លៅ។ 2. អ្នកដឹងថាអ្នកត្រូវបានគេសាសន៍ដទៃនិងអ្នកដែលអ្នកអនុញ្ញាតឱ្យខ្លួនអ្នកត្រូវបានអនុវត្តទៅឆ្ងាយទៅគោរពព្រះក្លែងក្លាយលើទាំងនេះដូចដែលអ្នកត្រូវបានដឹកនាំ។ 3 ហេតុនេះហើយបានជាខ្ញុំចង់ឱ្យអ្នកដឹងថាគ្មាននរណាម្នាក់និយាយក្នុងព្រះវិញ្ញាណរបស់ព្រះជាម្ចាស់បាននិយាយថា: ត្រូវបណ្ដាសាគឺព្រះយេស៊ូវហើយគ្មាននរណាម្នាក់អាចនិយាយបានថាព្រះយេស៊ូវជាព្រះអម្ចាស់ឡើយលើកលែងតែដោយព្រះវិញ្ញាណបរិសុទ្ធ។

នៅពេលដែលព្រះវិញ្ញាណបរិសុទ្ធធ្វើការតែងតែនាំគ្នាលើកតម្កើងសិរីរុងរឿងរបស់ព្រះយេស៊ូវជាព្រះអម្ចាស់។ ព្រះអង្គពុំបានលើកតម្កើងព្រះយេស៊ូវ, វាមិនមែនជាព្រះវិញ្ញាណបរិសុទ្ធដែលបានលេចឡើង។

ព្រះវិញ្ញាណបានធ្វើការខុសគ្នា

កូរិនថូសទី 1 12: ទី 4 ប៉ុន្តែមានប្រភេទផ្សេងគ្នានៃអំណោយនោះទេប៉ុន្តែព្រះវិញ្ញាណដូចគ្នា។

Det finns nio stycken olika slags nådegåvor. Det är dessa som beskrivs i verserna 8-10.

1 Kor 12:5. Och det finns olika slags tjänster, men Herren är densamme.

Det finns fem stycken olika slags tjänstegåvor. Dessa beskrivs i Ef 4:11.

1 Kor 1:6. Och det finns olika slags kraftgärningar, men det är samma Gud som verkar allt i alla.

Det finns olika slags kraftgärningar.

Olika slags nådegåvor

1 Kor 12:7. Men åt var och en ges Andens uppenbarelse så att den blir till nytta. 8. För åt den ene ges genom Anden ord av vishet, till en annan ord av kunskap genom samme Ande, 9. till en annan tro genom samme Ande, till en annan gåvor att bota sjuka av samme Ande, 10. till en annan kraft att utföra mirakler, till en annan profetians gåva, till en annan att skilja mellan andar, till en annan att tala olika slags tungotal, till en annan att uttyda tungotal.

Andens nio nådegåvor

  1. ord av vishet
  2. ord av kunskap
  3. tro
  4. gåvor att bota sjuka
  5. kraft att utföra mirakler
  6. profetians gåva
  7. skilja mellan andar
  8. tala olika slags tungotal
  9. uttyda tungotal

Det är Anden som fördelar åt var och en i församlingen som han själv vill. Det här innebär att alla i församlingen kan bli brukade av Andens gåvor.

Uppenbarelsegåvorna

Ord av vishet, ord av kunskap och skilja mellan andar är alla uppenbarelsegåvor. De ger en övernaturlig uppenbarelse om något som man inte kan veta. Lägg märke till att det är ord av, en glimt, inte hela uppenbarelsen.

Ord av kunskap är något som nu är är eller har varit. Ord av vishet är något som hör till framtiden och hur man ska handla. Skilja mellan andar kan röra sig om olika läror och andemakter.

Inspriationsgåvorna

Profetians gåva, olika tungotal och uttyda olika slags tungotal är inspirationsgåvorna. Man får dessa i stundens ingivelse.

Lägg märke till att profetians gåva och uttyda olika slags tungotal inte är samma sak. Tungotal och uttydning är bön till Gud, medan profetia är tal till människor.

Kraftgåvorna

Tro, gåvor att bota sjuka och kraft att utföra mirakler. Man får övernaturlig tro för något, man får olika gåvor att bota olika sjukdomar. Kraft att utföra mirakler är till exempel att uppväcka döda eller driva ut onda andar.

Församlingskroppen

1 Kor 12:11. Men allt detta verkar en och samme Ande, som fördelar åt var och en särskilt efter sin vilja. 12. För liksom kroppen är en och har många delar, och kroppens alla delar utgör en kropp, fast de är många, så är det också med Kristus. 13. För i en Ande har vi ju alla blivit döpta till en kropp, vare sig vi är judar eller greker, vare sig slavar eller fria, och i en Ande har vi alla fått att dricka. 14. För kroppen består ju inte av en enda kroppsdel utan av många. 15. Om foten skulle säga: Eftersom jag inte är hand hör jag inte till kroppen, skulle den därför inte höra till kroppen? 16. Och om örat skulle säga: Eftersom jag inte är öga hör jag inte till kroppen, skulle det därför inte höra till kroppen? 17. Om hela kroppen var öga, vad blev det då av hörseln? Om allt var hörsel, vad blev det då av luktsinnet? 18. Men nu har Gud satt samman delarna i kroppen, var och en av dem som han har velat. 19. Och om de alla vore en kroppsdel, var vore då kroppen? 20. Men nu är det många kroppsdelar men bara en kropp

Alla dessa gåvor hör till församlingskroppen. Man brukar dem inte för sig själv. Församlingen är Kristi kropp. Därför är alla dessa gåvor viktiga och har sin plats för att kroppen (församlingen) ska fogas samman och vara i funktion.

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades sändag 14 juli 2019 10:41 | | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

8 kommentarer

Lena Henricson 14/7-2019, 16:20

Då är det ju viktigt med dopet i Den Helige Ande. (Läs gärna om detta i våra kommentarer till Hönökonferensen!) För andedopet är ju en förutsättning för att nådegåvorna ska fungera. Annars är det ju de naturliga gåvorna vi kan använda. Och de är ju också bra och nyttiga.

För att fler ska bli andedöpta menar jag att det behövs mer tid och tålamod både hos dem som längtar efter det och hos dem som vill hjälpa till att be igenom dessa.

Svara


Christer Åberg 14/7-2019, 19:10

Svar till Lena Henricson.

"För att fler ska bli andedöpta menar jag att det behövs mer tid och tålamod både hos dem som längtar efter det och hos dem som vill hjälpa till att be igenom dessa."

Enligt Bibeln tar de frälsta emot den Helige Ande i tro, eftersom gåvan redan är given. Det behövs alltså inte "mer tid och tålamod".

Apg 19:2. Han sa till dem: Tog ni emot den Helige Ande när ni kom till tro? Då sa de till honom: Vi har inte ens hört att det finns någon Helig Ande.

Apg 8:17. Då lade de händerna på dem, och de tog emot den Helige Ande.

Svara


Leif 14/7-2019, 20:05

Svar till Christer Åberg.

Christer! Jag tog emot den Helige Ande omedelbart när jag gav mitt liv till Jesus och blev frälst, då får man den Helige Ande, annars är man inte frälst, men det tog ytterligare några veckor till innan jag fick uppleva Andens dop...

Svara


Christer Åberg 15/7-2019, 01:52

Svar till Leif.

"Christer! Jag tog emot den Helige Ande omedelbart när jag gav mitt liv till Jesus och blev frälst, då får man den Helige Ande, annars är man inte frälst, men det tog ytterligare några veckor till innan jag fick uppleva Andens dop..."

Nu ska vi inte röra till det, eller krångla till det. Enligt Joh 1:12-13 blir man född av Gud då man tar emot Jesus. Och enligt Joh 3:8 blir man då född av Anden.

Men detta betyder inte att man är döpt i den Helige Ande eller att Anden har fallit över eller att man har tagit emot den Helige Ande.

Döpt, fallit och tagit emot är samma sak: att man är andedöpt. Och då kan man också tala i tungor.

Svara


Christer Åberg 15/7-2019, 02:01

För övrigt handlar den här artikeln om Andens gåvor och inte Andens dop. Förflytta nu inte fokus genom att slå in förvirring, tack!

Svara


Leif 15/7-2019, 08:41

Svar till Christer Åberg.

Nu ska vi inte röra till det, eller krångla till det. Enligt Joh 1:12-13 blir man född av Gud då man tar emot Jesus. Och enligt Joh 3:8 blir man då född av Anden.

Men detta betyder inte att man är döpt i den Helige Ande eller att Anden har fallit över eller att man har tagit emot den Helige Ande.

Snälla Christer! Nu är det nog du som rör ihop det något. Att bli frälst och född av Gud är detsamma som att ha fått den Helige Ande inneboende i sig och inget annat! Paulus är mycket klar med det.
(Romarbrevet 8:9)
Ni däremot lever inte i köttet utan i Anden, eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom.
Alltså! När man har blivit född av Anden så flyttar Anden in i den frälste, annars är man inte född av Gud och frälst! Hoppas att du förstår?
Jesu frid...

Svara


Leif 15/7-2019, 08:49

Svar till Christer Åberg.

Men, helt korrekt så är man inte automatiskt döpt i Den Helige Ande för att Anden har fött någon, dvs frälst och tagit sin boning i en kristen, utan det är en annan skild händelse.

Svara


Lena Henricson 15/7-2019, 09:13

Svar till Christer Åberg.

Svar till Leif.

Kära mina bröder som jag värderar så högt! 🤗 Ser det som vi har missförstått varandra lite grann. Ser det som att vi i grund och botten alla tre är överens. Och jag glömde ju tacka dig Christer för en god undervisning och redogörelse för vad Andens nådegåvor är. 👍

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 38, tisdag 17 september 2019 kl. 00:48

Jesus söker: Hildegard, Magnhild!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
måndag 16 september 2019 23:17

Blev anklagad förra veckan, vad har jag då gjort ? Känns totalt fel av personen
Bed om lugn och god relation istället, jag vill ha det bra utan orätt beskyllning.
TACK för förbön !


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp