Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Jesus fullbordade lagen

Ska vi då fullborda den? 

Bibeln ska inte läsas som en lagbok utan som en nådebok.

En av de största villolärorna som florerar bland kristna i vår tid är att vi ska hålla lagen eftersom Jesus "uppfyllde" den. 


Christer ÅbergAv Christer Åberg
söndag, 15 december 2019 23:55

Det är fullbordat

Då Jesus dog på korset utropade han:

"Det är fullbordat!" (Joh 19:30)

Vad var det för någonting han fullbordade?

Lagen.

Om nu Jesus har fullbordat lagen, hur skall vi då kunna fullborda den? Inte kan väl vi göra det bättre än Jesus?

Lagen uppfylls genom tron

Kära vänner, vi tar emot lagens fullbordande genom att vi tar emot Jesus och tror på honom. Vi kan inte själva uppfylla lagen, utan lagen uppfylls i oss genom tron på Jesus eftersom det är han som har uppfyllt och fullbordat den.

Rom 8:3. För det som var omöjligt för lagen, därför att den var svag genom köttet, det gjorde Gud, då han sände sin Son i syndigt kötts liknelse och för syndens skull, fördömde synden i köttet, 4. för att lagens rättfärdiga krav skulle uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.

Vi kan alltså inte själva uppfylla lagen genom att göra egna gärningar för att bli frälsta - eller som det ofta förkunnas nu för tiden: för att behålla vår frälsning. - Du behåller din frälsning genom att du håller fast vid Jesus eftersom det är han som har fullbordat och uppfyllt lagen.

Vad är lagen?

Vad för någonting är lagen? Är det massa lagar och paragrafer som vi måste hålla? Nej, faktiskt inte.

Lagen är evangelium eftersom det handlar om Jesus. Kommer du ihåg Emmausvandrarna? Så här står det skrivet i Bibeln:

Luk 24:25. Då sa han [Jesus] till dem: O, ni oförståndiga, så tröga ni är av hjärtat till att tro på allt det som profeterna har sagt! 26. Måste inte Kristus lida detta och så gå in i sin härlighet? 27. Och han började med Mose [lagen] och alla profeterna och förklarade för dem det som gällde honom i alla Skrifterna.

I alla skrifter står det om Jesus, och så även i lagen.

Du läser Bibeln fel om du läser den som en lagbok som du är piskad till att uppfylla, men du läser den rätt om du ser Jesus och hans nåd och att han har fullbordat allt som står skrivet om honom. Du ska inte läsa Bibeln som en lagbok, utan som en nådebok - den nåd som Gud har gett oss i Jesus Kristus!

Synden

Bibeln säger tydligt att om vi kristna säger att vi inte har synd, då bedrar vi oss själva. Men är inte vi som tror på Jesus frälsta? Men hur kan vi då ha synd i oss?

1 Joh 1:8. Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.

Du ser, trots att vi har synd i oss blir vi frälsta genom att vi tar emot Jesus och tror på honom. Du blir inte frälst genom att du slutar synda, du blir frälst genom att du tar emot Jesus. Men då du har Jesus vill du inte synda.

Du slutar alltså att synda på grund av att du är frälst och tror på Jesus. Du slutar inte att synda för att bli frälst. Det fungerar inte. Det är Jesus som frälser och inga gärningar.

Omvändelsen

Och så förhåller det också med omvändelsen. Omvändelse är en gåva som man tar emot i tro från Jesus.

Apg 11:18. När de hörde detta, gav de sig till freds och prisade Gud, och sa: Så har Gud gett också åt hedningarna den omvändelse som ger liv.

Ingen kan omvända sig i sin egen kraft. Frälsning ör en gåva som man tar emot i tro. Jesus har gjort allting klart så det är bara för oss att ta emot. Du blir frälst genom tron på Jesus av Guds nåd, oberoende av gärningar. Ingen människa blir frälst av gärningar.

Bevarad

Och på samma sätt är det också när det gäller att bli bevarad i sin frälsning. Du blir bevarad av Guds nåd genom tron på Jesus. Inte på grund av att du klarar av att leva i en viss hög standard. Vi klarar nämligen inte av att leva i en tillräcklig hög nivå för att bli bevarade i frälsningen. Ett sådant tänkande är felaktigt och lagiskt.

Hur ofta har vi inte talat om att vi blir frälsta av nåd oberoende av laggärningar? Men när det gäller att bli bevarade i vår frälsning så påstår en del plötsligt att vi måste göra gärningar. Då går man ju från nåden till lagen och lagen kan ju inte frälsa. Den lagen i gamla testamentet som en del åberopar kan bara ge insikt om synd, den kan inte frälsa.

Oberoende av laggärningar

Nej, vi blir frälsta genom tron på Jesus oberoende av laggärningar. Och vi blir bevarade genom tron på Jesus oberoende av laggärningar. På samma sätt ska vi bli slutfrälsta en dag genom tron på Jesus oberoende av laggärningar då vi kommer hem till himlen.

Det finns en del lagivrare i vår tid som dömer människor efter lagen och befaller dem att hålla den. Den lag som de själva inte klarar av att hålla eftersom vi alla har syndat (Rom 3:23) och alla har vi synd i våra liv, som vi tidigare läste.De är så hårda och kärlekslösa när de lägger lagens bördor på sina medmänniskor där sitter skydda framför dataskärmen. de lyfte inte ett finger på att lätta bördan. det är skoningslösa och har glömt bort kärleken från Gud - den kärlek som han visade då Jesus dog för våra synder. Till sist om du verkligen vill uppfylla lagen så ska jag citera några bibelord som lär hur det ska kunna ske.

Kärleken uppfyller lagen

Rom 13:8. Var inte skyldig någon någonting, utom när det gäller att älska varandra. För den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen.
Rom 13:10. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa, därför är kärleken lagens uppfyllelse.
Gal 6:2. Bär varandras bördor, och uppfyll på så sätt Kristi lag.
Jak 2:8. Om ni uppfyller den kungliga lagen enligt Skriften: Du ska älska din nästa som dig själv, så gör ni rätt.9. Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd och blir av lagen avslöjade såsom överträdare.

En sådan lag kan inte vara svår att uppfylla.Allt du behöver göra är att älska. Och hur kan vi älska? Därför att Jesus Kristus först har älskas os och förlåt våra synder.


Publicerades söndag, 15 december 2019 23:55:25 +0100 i kategorin och i ämnena:


0 kommentarerFörsta gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.