Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Att mista sitt liv för Jesus skull

Att mista sitt liv för Herrens skull innebär att man dör bort från allt egenliv, all själviskhet och egenvilja.

Kvinna och en väg.

Men Bibeln talar om att mista livet för Jesus. Vi ska läsa några bibelsammanhang för att försöka klarlägga vad det betyder. 

Av Sven Thomsson
fredag, 22 november 2019 10:16
Läsarmejl

När man talar om att mista sitt liv kan det i bokstavlig mening uppfattas som allvarligt och skrämmande. Man tänker då närmast på den fysiska döden och vad det innebär.

Men Bibeln talar om att mista livet för Jesus. Vi ska läsa några bibelsammanhang för att försöka klarlägga vad det betyder. Jesus säger i Matt. 10:38-39 (Reformationsbibeln):

38 ”Och den som inte tar sitt kors på sig och följer mig, han är mig inte värdig.”

Att följa Jesus är inte alltid en vandring på rosor. Att vandra med honom är att ha honom som herre och mästare, lärare och föredöme. Som han fick möta hån och förakt, lidande och smälek måste varje Jesu efterföljare ha viljan att uthärda smärta och skam för hans skull. Den som tar sitt kors på sig erkänner enhet med Jesus i hans korsfästelse.

39 ”Den som finner sitt liv ska mista det, och den som mister sitt liv för min skull ska finna det”.

Här talas om att finna eller mista. Att mista sitt liv för Herrens skull innebär att man dör bort från allt egenliv, all själviskhet och egenvilja. Man dör bort från sig själv och förnekar sig själv och bejakar livet i Kristus. Att dö från allt eget innebär att man dör dagligen. Då finner man sitt liv i harmoni med Guds vilja. Det verkliga livet i Jesus.

I 1917 års översättning läser vi från Mark. 8:34:

”Och han kallade till sig folket jämte sina lärjungar och sade till dem: 'Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig; så följe han mig.' ”

Ordet ”försaka” är klart och entydigt, och man kommer inte ifrån det med undanflykter. Det är uppfordrande och skarpt. Den som försakar sig själv nekar sig självfördelar. Man blir inte längre ett mål i sig själv. Guds rike och hans rättfärdighet bli det som överskuggar allt.

Vi läser i Mark. 8:35:

”För den som vill rädda sitt liv ska mista sitt liv, men den som mister sitt liv för min och för evangeliets skull, han ska rädda det”.

Den som vill leva en ”bekväm” kristendom mister mycket. En bekväm kristendom kan upplevas behaglig för köttet, för den fordrar inga uppoffringar för Guds rike. Det betyder att man räddar sitt liv från andlig kamp och konfrontation med ondskans andemakter. Man slipper bära sitt kors och dela Jesu lidande. Det blir liksom en kristendom utan Kristus. En kristendom som inte kostar något är ingenting värd. Att bevara sitt liv – det naturliga livet, det vill säga att huvudintresset är koncentrerat till det jordiska – är detsamma som andligt självmord.

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Sven Thomsson #Helgelse


28 kommentarer


x
SAS
fredag, 22 november 2019 13:05

Så skönt det är att vara död från sig själv då behöver man inte vara beroende av människors bekräftelse och åsikter. En död människa har inget att försvara han/hon är död. En död människa bryr sig inte om hur många som gillar det han/hon kommenterar på Apg 29 eller Facebook. Är man död så är man död. Bibeln lär att vi är döda från vår gamla natur och nu är vi korsfästa med Kristus 🙂🙏

Svara

x
AnnMarie svarar SAS
fredag, 22 november 2019 14:41

Ja så är det!

Jag upplever att jag också måste ta del av annat.Tror du vet vad!

Svara

x
Stefan Jonasson
fredag, 22 november 2019 15:30

Nu är vi där igen, guds frid, vad är andligt självmord, är det att döda sin egen ande som GUD har gjort levande jag vill ha kapitel och vers, var i bibeln det står, det finns ett uttryck som jag har hittat UTSLÄCK INTE ANDEN, BEDRÖVA INTE DEN HELIGE ANDEN, men att begå andligt självmord hittar jag inte, en kristen kan säkert bli överlämnad åt satan till köttets undergång, men anden är frälst för rättfärdighetens skull.

Svara

x
Stefan Jonasson
fredag, 22 november 2019 16:03

1kor 5:5 talas om en man som verkligen spårat ut i sitt kött.. Överlämna den mannen åt satan till köttets fördärv, för att anden skall bli frälst på HERRENS DAG, GUD TUKTAR ETT ÄKTA GUDS BARN, den andliga döden och att gå förlorad är ett så allvarligt ämne att vi inte så lättvindigt ska göra en fastslaget lära om att en pånyttfödd människa kan gå förlorad,

Svara

x
SAS svarar Stefan Jonasson
fredag, 22 november 2019 17:44

Eller vet ni inte att alla vi som är döpta till Kristus Jesus är döpta till hans död? Vi är begravda med honom genom dopet till döden för att leva det nya livet, liksom Kristus är uppväckt från de döda genom Faderns härlighet. För om vi är förenade med honom i en död som hans, ska vi också vara det i en uppståndelse som hans.
Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp ska berövas sin makt så att vi inte längre är slavar under synden. Den som är död är förklarad fri från synden. Har vi nu dött med Kristus, tror vi att vi också ska leva med honom. Vi vet att Kristus är uppväckt från de döda och aldrig mer dör. Döden har ingen makt över honom längre. Hans död var en död från synden en gång för alla, men hans liv är ett liv för Gud. Så ska också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus.

Svara

x
SAS
fredag, 22 november 2019 17:47

Oj du ville ha kapitel med Romarbrevet 6 vers 3-11

Svara

x
Sven Thomsson svarar Stefan Jonasson
fredag, 22 november 2019 18:45

Det står ingenstans i Bibeln att man ska döda sin ande. Men om man vinner sitt liv på så sätt att lever endast för det jordiska och världsliga förlorar man det andliga livet. Ibland kan det vara svårt att formulera rätt, så att man inte blir missförstådd.

Svara

x
Leif svarar Sven Thomsson
fredag, 22 november 2019 19:08

Jag har inte ens något minne av att jag någonstans i Bibeln sett att en ande kan dö överhuvudtaget. Andligt kan man vara död, men det betyder inte att någons ande är död.

Jag tror att alla andar är evighetsvarelser. Själen kommer på de ofrälsta att dö i den andra döden men anden kommer förevigt att finnas kvar, antingen hos Gud eller i gehennas gåtfulla evighet..

Svara

x
Stefan Jonasson
fredag, 22 november 2019 20:26

Jag förstår om det menas att förlora det andliga livet i den bemärkelsen att man förlorar gemenskapen med GUD dvs umgänget, och börjar leva ett slarvigt liv så att man släcker det andliga och blir en köttslig kristen, i värsta fall drar man över sig svåra lekamliga vedermödor, men relationen med GUD upphör aldrig dvs släktskapet barnaskapet, man är och förblir ett GUDS BARN och är räddad från den andra döden på den yttersta dagen pga av att JESUS Har bringa försoning för synden. Man bör skilja på umgänget, och relationen, tex du har en jordisk far och mor som vuxen kanske man inte umgås och träffas på åratal, men släktskapet och relationen upphör inte, barnaskapet och arvsrätten består,.. Ett försök till förklaring av ett komplicerat ämne.

Svara

x
SA svarar SAS
fredag, 22 november 2019 21:05

Uppmuntran och bekräftelse behöver vi alla , oavsett om vi är kristna eller inte , vi är ju människor ... så det är viktigt , visst bryr vi oss, och har känslor , som alla andra .

Svara

x
Mikael W svarar Leif
fredag, 22 november 2019 21:14

Gehenna betyder ”Hinnoms sons dal" och är en dalgång som ligger söder om Jerusalem.

Den kallas i dag ”Wadi er-Rababeh”, och msn kan idag åka bil genom dalgången, men på Jesu fanns där en soptipp, och Jesus använde bara denna soptipp som en liknelse.

Ingen hamnar i denna dalgång om man dör, såvida man inte krockar med en bil och dör just där

Svara

x
Leif svarar Mikael W
fredag, 22 november 2019 21:38

Återigen så är det bästa att tro på och hålla sig till vad Jesus och Bibeln säger.

Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Gehenna.
Matteusevangeliet 10:28

Om Jesus kallar den eldsjö där ofrälsta och onda andar kommer att hamna för Gehenna så låt det vara så!

Svara

x
Mikael W svarar Leif
fredag, 22 november 2019 23:40

Det är naturligtvis inte så man ska läsa bibeln som du rekommenderar Leif, då missförstår man mycket av vad Jesus vill säga oss

Om jag ber dig hålla ett öga på min cykel, så betyder ju inte det att jag vill att du plockar ut ditt öga och håller den mot cykelsadeln.

Jesus talade ofta i liknelser till folket, för att folket lättare skulle förstå och komma ihåg. I den förra tråden så gav jag dig en liknelse, om ett barn som drunknar och en frälsarkrans, som du trodde handlade om oförstående barn (!?!?)

När Jesus berättar (Lukas 15) för folket om kvinnan som tappar bort sin penning (en drachmer), och storstädar och letar som en galning, och använder lampolja i sitt letande värt mer än en drachmer, så vill naturligtvis inte Jesus förmedla till oss att vi ska storstäda eller leta som galningar etter ett borttappat mynt, nej Jesus vill säga oss något helt annat med denna liknelse. Vad ville Jesus säga oss tror du?

(Gehenna var en dylik liknelse. Alla som bodde i Jerusalem kände till denna läskiga soptipp)

Svara

x
Leif svarar Mikael W
lördag, 23 november 2019 00:03

Krångla inte till det Jesus säger. Gehenna eller helvetet är den plats där djävulen och hans onda följe förtjänt kommer att hamna, inget annat!

Svara

x
SAS svarar SA
lördag, 23 november 2019 04:56

”Var inte självupptagna och stolta. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva.”
‭‭Filipperbrevet‬ ‭2:3‬ ‭SFB98‬‬
https://www.bible.com/160/php.2.3.sfb98

”Min själ skall berömma sig av HERREN, de ödmjuka skall höra det och glädja sig.”
‭‭Psaltaren‬ ‭34:3‬ ‭SFB98‬‬
https://www.bible.com/160/psa.34.3.sfb98

”Ödmjuka er alltså under Guds mäktiga hand, så skall han upphöja er när hans tid är inne.”
‭‭Petrus första brev‬ ‭5:6‬ ‭SFB98‬‬
https://www.bible.com/160/1pe.5.6.sfb98

Svara

x
Sven Thomsson svarar Leif
lördag, 23 november 2019 09:15

Frid, Leif.
Jag har inte heller läst att en ande kan dö. Det är som du skriver, att man kan dö andligt. Jag hade skrivit i mitt svar till Stefan Jonasson, att man inte kan döda sin ande.

Svara

x
Sven Thomsson
lördag, 23 november 2019 09:26

Paulus skriver i Gal. 2:20:

"Jag är korsfäst med Kristus och jag lever, men inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag lever i köttet, det lever jag i tro på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig själv för mig".

Paulus hade verkligen dött bort från sig själv, från allt egenliv. Han hade verkligen mist sitt liv för Jesus.

Svara

x
Leif svarar Sven Thomsson
lördag, 23 november 2019 09:46

Jag såg att du hade svarat till Stefan, och ditt inlägg är inget annat än klockrent och helt korrekt.

Jesu frid och välsignelser..

Svara

x
SA svarar SAS
lördag, 23 november 2019 10:19

ödmjuka ska vi vara , men det jag skrev är något helt annat, klart vi behöver uppmuntran och bli bekräftder , det är något helt annat , bry oss om varann , jag tycker mycket om att uppmuntra andra , se andra viktigt . Jesus uppmuntrat och bekräftar det har jag varit med om många gånger.han är kärleken , stolta över saker vi gjort heller absolut inger fel , däremot högmodiga själviska stöddiga , det är inte BRA .

Svara

x
Sven Thomsson svarar Leif
lördag, 23 november 2019 10:34

Tack detsamma broder.

Svara

x
Mikael W svarar SAS
lördag, 23 november 2019 12:58

Bra bibelord som du delger !

Svara

x
SAS svarar Mikael W
lördag, 23 november 2019 15:09

Tackar Mikael W studerade vad Bibeln säger om Ödmjukhet och det var en hel del🙂.

Trevlig helg

Svara

x
Stefan Jonasson
söndag, 24 november 2019 09:42

Jag tycker inte att jag har fått någon bra förklaring till hur man ska ta upp sitt kors och följa JESUS, räcker det inte med att ta emot JESUS och bli född på nytt, måste man förneka allt för att komma till himlen, eller handlar det om livsvandringen och helgelse processen som pågår hela livet, jag ska nog fråga pastorn på mötet idag, han kanske kan ge mig klara BESKED.

Svara

x
Leif
söndag, 24 november 2019 10:12

Att så mycket man bara orkar, i alla lägen följa i Jesu fotspår... Att alltid i alla lägen stå för sanningen.
Ofta gör vi inte som Jesus, när Han mötte de världsligt inriktade, när Han mötte sjuka och besatta av alla de slag, när Han mötte politiker och de högt uppsatta eller när Han mötte fariseismen... Det är långt ifrån att flertalet av oss helhjärtat i alla lägen bär korset på fullt allvar.

Att avstå i alla dessa liknande situationer är just som Sven säger i inlägget, man behagar hellre köttet och avstår att bära sitt kors. Inga pekpinnar eftersom jag själv är en av alla som sviker Herren dagligen, men, ändock en tankeställare som bör få oss att alltmer försöka avstå från världens mönster och istället alltmer i Jesu namn ikläda oss Herrens kraft och villighet...

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
söndag, 24 november 2019 10:20

Uttrycket ”att bära sitt kors” har ingenting med Jesus att göra. Ingen visste att Jesus skulle bli korsfäst, utan Jesus syftade på alla dessa stackars krakar som Romarna skulle avrätta genom korsfästning, och var tvungna att i förnedring själva släpa på det tunga korset fram till avrättningsplatsen.....som om inte själva avrättningen på korset var tufft nog, den ”kriminelle” skulle förnedras också

Viktigt att förstå att Jesus ofta talade till folket med liknelser. Ett exempel på det är när han talade om Gehenna, eller kvinnan med den borttappade myntet (som ju kan liknas vid svensken)

Svara

x
Sven Thomsson svarar Stefan Jonasson
söndag, 24 november 2019 10:23

Frid, Stefan.
Nej, man måste inte förneka allt för att komma till himlen. Att bära sitt kors och följa Jesus betyder att man inte låter det fysiska livet, det som är behagligt för köttet bli viktigare än det andliga livet.

Enligt Bibeln har man rätt att unna sig mat och kläder, pengar, arbete och avkoppling och så vidare. Jesus begär inte att man ska avstå från jordiska välsignelser. Men det får inte ta överhanden, så att det skymmer blicken på Jesus.

Svara

x
Stefan Jonasson
söndag, 24 november 2019 10:27

Tack och lov

Svara

x
Tomas N
söndag, 24 november 2019 14:35

Det är en radikal väg att gå att följa Jesus. Vi skall gå i Hans fotspår och ta del av Hans lidande och Hans övernaturlighet och Himmelska välsignelse.
Orkar vi både bära lidandet och ta emot det himmelska är frågan?

Men det är så Gud har tänkt. Det nya förbundet är för de som säger sitt ja i ord ,hjärta och handling att tillhöra Gud.
Johannes 6 pratar om att om vi inte dricker hans blod och äter hans kött har vi ingen del i Honom. Johannes 15 talar om att bli kvar i Jesus som är vinstocken.
Matteus 20:23 säger att vi som följer Jesus skall dricka samma bägare som Jesus själv.

Romarbrevet 12 . Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst.
Beskriver det kristna livet som är tänkt att ge ära till Gud och vara vittnen för Gud genom allt

Det finns många texter om vilken skatt Guds rike är och hur stor frälsningen är
och ett arv och belöning i himlen som förvaras åt den som tror.

Alltså är den kristna efterföljelsen något som kräver en hel del. Men erbjudandet gäller alla och ingen är diskvalificerad från början. Svårigheterna och uthålligheten ligger på oss att klara ,men vi får hjälp av Gud att fixa detta

Det låter som en rimlig deal. Och eftersom Helige ande uppenbarar om syndens allvar och Guds rikes härlighet så hjälper det var och en som tror att vara driven och passionerad för Guds rike

Tycker inte man skall rota för mycket i olika beskrivningar av helvetet. Läser man Jesus ord ,så framgår det att det finns ett helvete som man inte vill hamna i. Vem vill gnissla tänder där plågan aldrig tar slut och där maskarna aldrig dör?
Människosonen var ju inte en agitator eller influencer,så Hans ord måste tas på allvar.
All ära till Honom

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

fredag 6 december 2019 12:47
Jesus, ber om ersättning för arbetsskada. Att ärendet prövas.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp