2 245 online! | Sidvisningar idag: 24 633 | Igår: 595 158 |

www.apg29.nu

Annons Himlen TV7 5 år
Menyn är högst upp till vänster!
Prenumerera gratis på Apg29:s nyhetsmejl:

Bibelns astronomi

Bibeln är en historiebok av universum. Den berättar för oss hur universum började och hur det kom att bli som det är idag.

Bibeln är mycket mer än bara en historiebok, men, det var skrivet av inspiration av Gud. Herren förstår säkert hur detta universum fungerar, trots allt, gjorde han det. Så hans ord, Bibeln, ger oss grunden för att förstå universum.

Det har sagts att Bibeln inte är en vetenskaplig lärobok. Detta är sant, naturligtvis. All vår vetenskap bygger på idéer av människor som inte vet allt och som ofta gör misstag. Det är därför vetenskapsböckerna ändras från tid till tid, eftersom människor upptäcker nya bevis och inser att de hade fel om vissa saker.

Bibeln har dock aldrig ändrats eftersom det aldrig har behövts. Gud fick det rätt första gången! Bibeln är Guds ofelbara ord. Så när det berör ett visst ämne, är det rätt. När Bibeln talar om geologi, är det korrekt. När Skriften talar om biologi eller antropologi, då är det också rätt.

Vad lär Bibeln om astronomi? Låt oss ta en titt på några av de saker Bibeln har att säga om universum. Vi kommer att se att Bibeln är absolut rätt när det handlar om astronomi.

 

Jorden är rund

Bibeln säger att jorden är rund. En vers vi kan titta på är Jesaja 40:22. Där står det "jordens rund." Från rymden ser jorden alltid ut som en cirkel eftersom den är rund. Detta passar perfekt med Bibeln.

En annan vers att tänka på är Job 26:10, Där står det att Gud har "inskriven" en cirkel på ytan av vatten vid gränsen mellan ljus och mörker. Denna gräns mellan ljus och mörker är där kväll och morgon inträffar. Gränsen är en cirkel eftersom jorden är rund.

 

Jorden flyter i rymden

  • Hinduerna tror att jorden stöds på ryggen av fyra elefanter som står på skalet av en gigantisk sköldpadda som flyter på ytan av världens vatten.
  • Vediska prästertror att jorden stöttas av den 12 fasta pelare, dess ovansida var dess enda beboeliga sida.
  • Det altaiska folket i norra Sibirien försäkrar att deras mäktiga Ulgen skapade jorden på vatten och placeras under det tre stora fiskar att stödja det.
  • Tatarerna och många av de andra stammarna i Eurasien tror på jorden som skall stödjas av en stor tjur.

En mycket intressant vers är Job 26:7  som säger att Gud "hänger jorden på intet." Detta kan få dig att tänka på om Gud hängde jorden som en julgransprydnad, men hänger det på tomt utrymme. Även om denna vers är skriven på ett poetiskt sätt, verkar det säkert att påstå att jorden svävar i rymden, och faktiskt jorden inte flyter i rymden. Vi har nu bilder på jorden tagna från rymden som visar att det flyter i det kosmiska tomrum. Jorden hänger bokstavligen på ingenting, precis som Bibeln antyder.

 

Expansionen av universum

Bibeln visar på flera ställen att universum har blivit "utsträckt" eller utökas. Till exempel, Jesaja 40:22 lär att Gud sträcker sig ut himlen som en gardin och sprider ut den som ett tält att bo i. Detta tyder på att universum faktiskt har ökat i storlek sedan starten. Gud sträcker ut den, den expanderar.

Nu måste denna vers ha verkat väldigt konstigt när den först skrevs. Universum ser verkligen inte ut som om det växer. Trots allt, om man tittar på natthimlen ikväll visas den ungefär samma storlek som den gjorde föregående natt, och natten före det.

I själva verket trodde av de flesta forskare i det förflutna att universum inte expanderar. Så det måste ha varit frestande för kristna att förkasta vad Bibeln lär om universums expansion.

Jag undrar om några kristna försökt att "omtolka" Jesaja 40:22 att läsa den på ett onaturligt sätt så att de inte skulle behöva tro på ett expanderande universum. När den sekulära världen menar en sak och det Bibeln lär en annan, är det alltid frestande att tro att Gud gjorde några detaljer fel. Men Gud gör aldrig fel.

De flesta astronomer tror idag att universum faktiskt expanderar. På 1920-talet upptäckte astronomerna att praktiskt taget alla galaxhopar verkar vara på väg bort från alla andra kluster, vilket tyder på att hela universum expanderar.

Du kan tänka på det här som punkter på en ballong. Då ballongen är uppblåst, går all punkter längre bort från varandra. Om hela universum sträcks ut, skulle alla galaxer vara på väg bort, och det är vad de faktiskt verkar göra.

Det är fascinerande att Bibeln talar om ett expanderande universum tusentals år innan den sekulära vetenskapen kom att acceptera idén.

 

Universums ålder 

Skriften tar också upp frågan om universums ålder. Bibeln lär att hela universum skapades på sex dagar (1 Mosebok 20:11). Vi vet från släktforskning och andra händelser som registrerats i Skriften att denna skapelse hände ungefär 6000 år sedan.

Ändå är detta något helt annat än vad de flesta skolor lär ut. De flesta sekulära forskare tror att universum är många miljarder år gammalt, och de brukar hålla sig till BIG BANG teorin. Big Bang är en sekulär spekulation om universums ursprung, det är ett alternativ till Bibelns undervisning. Big Bang försöker att förklara universums ursprung utan Gud.

Människor som tror på Big Bang tolkar vanligtvis bevis enligt deras redan existerande tro på Big Bang. Med andra ord, antar de bara att big bang är sant, de tolkar bevisen för att matcha deras tro. Naturligtvis kan bibeln också användas för att tolka bevisen. Och eftersom Bibeln registrerar den sanna historien om universum, så ser vi att den är mycket mer bättre bevis än den stora smällen är.

Låt oss nu titta på några fakta om universum och dess ålder. Vi kommer att se att bevisningen är förenlig med 6000 års, men inte vettigt om vi håller till Big Bang.

Naturligtvis kan big bang anhängare omtolka bevis genom att lägga till extra antaganden. Så följande fakta är inte avsedda att "bevisa" att Bibeln är rätt om åldern på universum. Bibeln är rätt i alla frågor eftersom det är Guds Ord. Men när vi förstår det vetenskapliga underlaget, kommer vi att finna att det stämmer med vad Bibeln lär. Bevisen är verkligen förenlig med ett ungt universum.

 

Månen

Månen är sakta på väg bort från jorden. Eftersom månen kretsar kring jorden, drar sin gravitation på jordens hav, som orsakar tidvatten. Tidvattnet faktiskt "dra framåt" månen, vilket gör att månen gradvis går en spiral utåt. Så månen rör sig omkring en tum och en halv borta från jorden varje år. Det betyder att månen skulle ha varit närmare jorden i det förflutna.

Till exempel för 6000 år sedan, skulle månen ha varit cirka 800 meter närmare jorden (vilket inte är mycket av en förändring, med tanke på månen är en kvarts miljon miles iväg). Så denna "spiral bort" av månen är inte ett problem under den bibliska tidsskalan för 6000 år. Men om jorden och månen var över fyra miljarder år gammal (som evolutionister lär), då skulle vi ha stora problem. I detta fall skulle månen ha varit så nära att den faktiskt skulle ha vidrört jorden

Sekulära astronomer som antar att big bang är sant måste använda andra förklaringar att komma runt detta. Till exempel kan de anta att den hastighet med vilken månen är avvikande faktiskt var mindre i det förflutna. Men detta är ett extra antagande som behövs för att få ihop sin modell. Den enklaste förklaringen är att månen inte har funnits så länge. Recessionen av månen är ett problem för en tro på miljarder år, men är helt förenligt med en ung ålder.

 

Planeternas magnetfält 

Många planeter i solsystemet har starka magnetfält. Dessa fält orsakas av elektriska strömmar som sönderfaller med tiden. Vi kan även mäta detta förfall av jordens magnetfält: det blir svagare och svagare varje år. Om planeterna verkligen är miljarder år gamla (som evolutionister tror), då bör deras magnetiska fält vara extremt svaga nu. Ändå är de inte det. De yttre planeterna i solsystemet, i synnerhet, har ganska starka magnetfält.

Spiralgalaxer

En galax är en enorm samling stjärnor, interstellär gas och damm. Galaxen vi lever i heter Vintergatan, som har över 100 miljarder stjärnor. Några galaxer är runda eller elliptiska. Andra har en oregelbunden form, men några av de vackraste galaxerna spiral i natur, såsom vår egen. Spiral galaxer roterar långsamt, men de inre delarna av spiralen roterar snabbare än den yttre regioner. Detta innebär att en spiralgalax ständigt blir mer och mer vridna upp som spiralen blir tätare. Efter några hundra miljoner år, skulle galaxen avvecklas så hårt att den spiral struktur skulle inte längre känna igen. Enligt big-bang-scenariot är galaxer tänkt att vara många miljarder år gamla. Men vi ser spiralgalaxer - och massor av dem. Detta tyder på att de inte är nästan lika gamla som big bang kräver. Spiralgalaxer är förenliga med de bibliska universums ålder, men är problematiska för en tro på miljarder år.
 

NASA/ESA

Kometer

Kometer är bollar av is och smuts. Många av dem kretsar kring solen i elliptiska banor. De tillbringar merparten av sin tid långt borta från solen, men ibland kommer de mycket nära den. Varje gång en komet kommer nära solen, sprängs några av dess isiga material bort av solens strålning. Som ett resultat kan kometer kretsar kring solen bara så länge (kanske omkring 100.000 år), innan de är helt slut på material. Eftersom vi fortfarande har en hel del kometer, tyder detta på att solsystemet är ungt.

Men sekulära astronomer tror att solsystemet är 4,5 miljarder år gammalt. Eftersom kometer kan inte hålla på så länge, sekulära astronomer måste anta att nya kometer skapas för att ersätta dem som är borta. Så de har uppfunnit idén om en "Oorts moln." Detta är tänkt att vara en stor reservoar av isiga massorna omloppsbana långt bort från solen. Tanken är att då och då en isig massa faller in i det inre solsystemet för att bli en "ny" komet. Det är intressant att det för närvarande finns inga tecken på detta,.
 

Övernaturlig skapelse 

Förutom ålder, finns det andra tecken på att universum skapades övernaturligt som Bibeln lär. Dessa bevis visar Guds kreativitet - inte en big bang. Till exempel har astronomer upptäckt "exoplaneter". Dessa är planeter som kretsar kring avlägsna stjärnor, inte vår sol. Dessa planeter har inte direkt observerats. I stället har de upptäckts indirekt, vanligtvis av den gravitationella "bogserbåt" de producerar på stjärnan de kretsar kring. Men de principer som används här är alla bra.

Dessa exoplaneter är faktiskt ett problem för big bang-evolutionära modeller hur solsystemet har bildats. Sekulära astronomer hade väntat sig att andra solsystem skulle likna vår, med små planeter som bildar mycket nära sin stjärna, och stora planeter (som Jupiter och Saturnus) bildar längre bort. Men många av dessa exoplaneter är precis det motsatta, de är stora, Jupiter-stora planeter som kretsar kring mycket nära sin stjärna. Detta är inte förenligt med evolutionära modeller av solsystemprogrammens formation, men det är inte ett problem för biblisk skapelse. Gud kan skapa många olika varianter av solsystem, och tydligen har han gjort just det.

Slutsats

Vi har sett att när Bibeln tar upp ämnet astronomi, är det korrekt i alla avseenden. Detta bör inte vara förvånande, eftersom Bibeln, som lär att himlen förklara härlighet och skapats av Gud ( Psalm 19:01 ), Är skrivna ord av Skaparen. Gud förstår alla aspekter av universum Han har skapat, och han gör aldrig misstag.

Dessutom ger Guds ord rätt grund för att förstå de vetenskapliga bevisen. Samtidigt ger Bibeln mer än bara information om det fysiska universum. Det besvarar också den djupaste livsfrågor. Varför är vi här? Hur ska vi leva? Vad händer när vi dör? Guds Ord svarar även på frågan varför det finns död och lidanden i världen.

Vi kan lita på att vad Bibeln säger om vårt behov av frälsning är sant, eftersom Bibeln har visat sig vara korrekt gång efter gång. Visar våra barn hur sann vetenskap bekräftar Bibeln hjälper dem att svara på den evolutionära attacker de möter i skolan och i media.

Den här artikeln är delvis Googleöversatt från: Chapter 9: Does the Bible Say Anything about Astronomy? av Dr. Jason Lisle.


submit to reddit

Skriv ut Bädda in Mejla


Publicerat av Christer Åberg lördag 22 oktober 2011 23:18 | #gud #jesus #bibeln #universum #skapelsen #astronomi #jorden | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


0 kommentarer

Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Folk-katolicism - Studio Apg29 med Christer Åberg

Folk-katolicism - Studio Apg29 med Christer Åberg.

0

Läs allt!


Israel fyller 70 år - Välsignar du Israel?

Hela artikeln är från Himlen TV7:s nyhetsbrev. 

Israel 70 år

Den kristna tv-kanalen Himlen TV7 hyllar den 70-åriga staten med en rad program på torsdagen.

16

Läs allt!


Frimurarna - Studio Apg29 med Christer Åberg

Frimurarna - Ett högaktuellt program med mycket sång, musik, undervisning och frälsningsbudskap med Christer Åberg.

1

Läs allt!


Profetior och hur du prövar det

Druvdalen - Profetior och hur du prövar det - Studio Apg29 med Christer Åberg.

0

Läs allt!


Vad ber du om? - Christer Åberg

Vad ber du om? - Studio Apg29 med Christer Åberg. Ett högaktuellt budskap.

0

Läs allt!


Livsfarliga Ungern? - Lars Enarson

Lars Enarson tar upp i den här intressanta videon att Ungern går emot hela etablissemanget! Kan bön förvandla ett helt lands kurs? 

70

Läs allt!


Annons


Den nya vinjetten till Apg29

Den nya vinjetten till Christer Åbergs livesändningar på Studio Apg29. Vad tycker du? 

5

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 16, fredag 20 april 2018 kl. 00:56

Jesus söker: Amalia, Amelie!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Drömmar om Jesu tillkommelse

Läsarmejl av annie 

Hoppa

Jag drömde på 80-talet att Jesus skulle komma tillbaka. Sedan hade jag en dröm på 2000-talet.

3

Läs allt!


Senaste kommentarer


Fråga Christer Åberg

Christer Åberg svarar på intressanta frågor som ställs live i programmet Studio Apg29.

18

Läs allt!


Hemliga sällskap, Syrien, Kanal 10 Norge - Christer Åberg

Hemliga sällskap, Syrien, Kanal 10 Norge - Studio Apg29 med Christer Åberg.

0

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 404 105 049 sidvisningar på Apg29!

Apg29 har just nu 16 454 bloggartiklar, 81 186 kommentarer och 54 749 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab

TA EMOT JESUS!

↑ Upp