Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Kommentarer | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Lucia - djävulsbruden

Sanningen om Lucia.

Luciastaty.

Lucia är ett katolskt helgon som många tillber i december. Bland annat med sina olika Lucia-tåg, både i kyrkor och i profana sammanhang.


Christer ÅbergAv Christer Åberg
torsdag, 12 december 2019 14:56

Čertova nevěsta

Saffron Jméno koček bylo „Solbröd“. „Saffron Bread“ pochází z „Lucie“ a znamená „Lucifer nevěstu.“ Lucifer je jméno pro ďábla. Jinými slovy to znamená „Ďáblova nevěsta“.

Přemýšlejte o tom, kdy dívky a dospělé ženy oblékají jako Lucia se svíčkami ve vlasech. Kdo je to, že ve skutečnosti oblékají jako? A kdo je to, že se přihlásí?

antikrist

Když lidé zpívají a prohlašují, že je Lucia, který přináší světlo, takže ji vyměnit s Ježíšem. Stala se antikrist to znamená, že místo Ježíše.

Pro to je Ježíš, který opravdu přináší to pravé světlo! Je ho budeme chválit a uctívání. Není mrtvý „svatí“, kteří byli mrtví po mnoho let.

pohanský původ

Seden med att fira Lucia är från ett hedniskt ursprung.

Den Katolska kyrkan "kristnade" det hedniska Lucia-firandet med att börja fira helgonet Lucia. Men att fira ett helgon är naturligtvis lika fel!

Lucia har inte firats länge i Norden

"Lucia" eller "Lusse" ,som betyder "Ljus", har inte firats i Sverige eller de Nordiska länderna speciellt länge.

Det var på 1700-talet som man började fira helgonet Lucia – innan var hon nästan helt okänd.

Midvinter

Men midvinter har firats länge, och som en representant för diserna eller de kvinnliga skyddsgudomligheterna, blev "Lucias" gestalt hedrad och ärad.

Detta skedde på Midvinter-dagen den 13 December.

Prokopios om "Luciafirande"

Den äldsta berättelsen om "Luciafirande" kommer från Prokopios, som på 500-talet nere i Grekland skrev om “Ultima Thule”.

"Men när tio dagar återstod av den eviga natten, klättrar en budbärare upp på ett av de höga berg, som finns i dessa trakter, och där tänder han till slut ett bål, till tecken åt folk, som bor i dalarna nedanför, att han sett solen gå upp långt borta, och att den 40 dagar långa natten snart är över. Då tar kvinnorna i det nordliga landet fram facklor och ljus, för att smycka sig, och går klädda i vita kläder, och om midjan har de något rött, eller ett bälte av halm."

Demonen Lussi

Det kvinnliga demonväsendet Lussi är grunden till Lucia.

Vintersolståndet inföll runtomkring den 13 december på medeltiden. Då härjade det kvinnliga demonväsendet Lussi.

Démon Lussi je tedy důvodem pro Lucii. Lucia, který připadá na třináctého prosince byla opět spojena s názvem ďáblův Lucifer než katolické světice.

Saint Lucia

Oslava dne 13. prosince je starý, ale jméno a sdružení s Svatá Lucie je poměrně nová.

Lucia je oslavován na Sicílii. Tam udělali ji do grafu jako na obrázku.

Na Sicílii se Lucia dostává jídlo od dětí a ruce z dárků pro ně a má létajícího osla. Může někdo všiml ji házet její popel na obličej osoby.

šafrán Cat

Název Saffron kočičí nepochází z Svatá Lucie, ale z názvu ďáblova Lucifer.

Plašit „Saffron“ (Lucifer - ďábla), barevný člověk buchty žlutá šafránem.

Katolická církev je zmatek

Jako obvykle, katolická církev mísí s pověrami, křesťanskou vírou, ďábla a démony, když si vytvořili své svaté.

Nemusíme svatí nebo démoni. Musíme Ježíše Krista. Je to pouze Ježíš, který je Světlo a dává nám světlo, když věříme, že v něm!

Katolický světec - modlářství

Lucia je katolický světec, který mnozí uctívání v prosinci. Mimo jiné s jejich odlišným Lucia vlaku, a to jak v kostelích a ve světských kontextech.

Uctívají the Dead „svatých“, ale chápou, že uctívají a jsou vinni modlářstvím.

„Ale já neuctívají Lucie!“ hlásá, že může zděšeni. Byl jste zpíval „Santa Lucia“ v určitém okamžiku?

The Devil

Jméno Lucie pochází ze stejné slovo jako Lucifer - ďáblem. Věřte mi, že ďábel určitě nebude lehké.

Men när människor förkunnar att det är Lucia som kommer med ljuset så har de ersatt henne med Jesus. Hon har blivit en antikristlig symbol som är istället för Jesus.

Lyft fram Jesus i stället. Det är han som lyser upp mörkret.

Jes 9:2.Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram.

Joh 1:9. Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen.

Profant och i kommersiella sammanhang

Lucia firas den 13 december i Sverige och en del andra länder till. Lucia firas både i olika kyrkor, profant och i kommersiella sammanhang. Eftersom det går bra att fira henne profant och i kommersiella sammanhang förstår vi att det inte är kristet. Hade det handlat om Jesus Kristus hade detta inte lyfts fram i sådana sammanhang. Lucia har heller ingenting med Bibeln att göra. Hon är ett senare påfund. Legenderna om Lucia är dessutom inte bibliska utan verkligen hedniska och skumma.

Lucia är ett katolskt helgon som helgonförklarades 100 år efter sin död. Hon avrättades i Syracusa på Sicilien år 304. Hon var anklagad för att vara kristen och detta ansågs vara ett uppror mot den romerske kejsaren.

Det finns flera legender om Lucia och det är lite svårt att hålla isär dem. En är att hon gick med mat till Roms underjordiska katakomber där de kristna gömde sig. För att se vart hon gick i de mörka tunnlarna satte hon ljus på sitt huvud. Där har du seden varför unga flickor har en ljuskrona när de föreställer sig Lucia.

Ögonen på ett fat

Hon avbildas ofta med sina ögon bärandes på ett fat. Det finns en legend om att hon rev ut sina ögon till en hednisk prins som inte fick gifta sig med henne. Då växte det ut nya och bättre ögon på henne.

I den katolska världen är hon ögonens beskyddarinna och vid ögonsjukdomar åkallas hennes namn. Lucia är också skyddshelgon för Syrakusa.

Ljus i hår

Den 13 december brukar då Lucia komma med ljus i hår, men det är inte hon som kommer med ljuset, det är Jesus. Och han inte bara kommer med ljuset - han är Ljuset. Det är viktigt att vi inte gör saker och ting som tar bort vår blick från Jesus.

Namnet Lucia kommer från lux, det betyder ljus. Lägg märke till likheten med Lucifer, som är ett namn på djävulen!

Löfte om att inte gifta sig

En annan legend är att Lucia hade lovat Gud att inte gifta sig. När en ung man inte fick gifta sig med henne angav han henne för kejsaren i Rom att hon var kristen.

Hon blev dömd att tvångsarbeta på en bordell. När de kom för att hämta henne kunde de inte rubba henne. Då försökte de bränna henne på bål, men när det också misslyckades halshögg de henne. Det röda bandet runt Lucias midja är en symbol på hennes blod som rann.

Luciafirandet

I Norden är vi rätt så ensamma om att fira Lucia på vårt intensiva sätt. Men det finns egna traditioner på några håll i Italien. Presenter delas ut till Veronas barn på Luciadagen till minne att Lucia skyddade dem från 1300-talets pest!

I staden Syracusa bär man under en vecka i procession en staty som föreställer Lucia på några hundra kilo. Också i staden Amaroni i Kalabrien firar de Lucia i en procession, men i sällskap med en annan av stadens skyddshelgon, Santa Barbara.

Lucia kristet?

Det går kanske att tyckas att firar man Lucia så lyfter man fram den kristna tron, men så är det inte riktigt fallet. Det är bättre att lyfta fram Jesus som är det sanna Ljuset som skulle komma till världen och han ger ljus åt alla människor! (Joh 1:9)

De finns saker och ting som vill få din blick bort ifrån Jesus så att du inte blir frälst. Det katolska helgonet är ett sådant.

Det är viktigt att du inte låter någonting ta din blick ifrån Jesus. Det är endast Jesus som ensam är Herren och Frälsaren!


Publicerades torsdag, 12 december 2019 14:56:53 +0100 i kategorin och i ämnena:


30 kommentarer


x
David Winther
torsdag, 12 december 2019 15:49

Barnen skola kallar dagen för Julkuldagen och Luciorna skiner med sin frånvaro.

Svara

x
David Winther
torsdag, 12 december 2019 15:59

Men de lär väl sända djävulståget på tv i alla fall. Tur man inte har någon tv.

Svara

x
Lena Henricson
torsdag, 12 december 2019 16:38

Julfirandet har ju på sätt och vis börjat med julkonserter m.m. Men mycket vill ta bort fokus från undret med barnet i krubban, lucior,tärnor tomtar,jäkt stress...... Må evangeliet att Gud blev människa för att rädda oss bli riktigt levande denna juletid!❤️🙏🙏🙏 🙂

Svara

x
Christer Åberg svarar David Winther
torsdag, 12 december 2019 16:41

Det visste jag inte. Är det "fenomenet" utbrett?

Svara

x
Kalle svarar David Winther
torsdag, 12 december 2019 17:05

Jul har också hedniskt ursprung.

Svara

x
P. Andersson
torsdag, 12 december 2019 17:05

En tradition skapad av människor och således fullt formbar. Se på alla stridigheter kring luciatågen i Sverige. Rappare och "Hennare" i tågen, tvister och bråk om det får vara så eller inte. Inte fridfullt.


Svara

x
Sandra
torsdag, 12 december 2019 19:35

Ursäkta mig men Lucifer betyder ljusbäraren. Lucy betyder ljus. Och lucia betyder ljusbärerskan.

Nu råkar ljusbäraren (han) ha blivit satan.

Men lucia betyder inte Lucifers brud utan ljusbärerskan.

Och neeeeej vi ska inte tillbe henne! Aldrig i livet!

Svara

x
Tomas N
torsdag, 12 december 2019 20:03

Det är väl ganska mycket traditioner i jul och lucia som inte är så bra om man granskar på djupet. Tomtar t ex och pepparkaksgubbar.
Men än så länge kan man ju glädjas åt vissa textrader i " Nu tändes tusen juleljus.

"Att född är Herren Jesus Krist,vår frälsare och Gud" Man visste inte vad man sjöng som barn,men det finns tyngd i de texterna . Även Stilla natt är riktigt bra text.

Tyvärr har luciavakan varit och kanske fortfarande är en av dessa dagar med mycket fylla för många unga.
Vi behöver be för ungdomarna och finnas där och vara bra vuxna

Svara

x
SA
torsdag, 12 december 2019 20:55

Låt barnen få glädjas , man behöver inte se allt så på det sättet , jag tänker inte så , tycker dom är så söta . Har barnbarn som kommer vara med i morron , dom är som små änglar ❤️ Min dotter var Lusia när hon var liten så söt hon var , och mina söner pepparkaksgubbar .

Svara

x
Helen
torsdag, 12 december 2019 21:06

Tack för att du lyfter detta! Jag har haft svårt att se varför man tillåter luciatåg i våra kyrkor. Står ingenting i bibeln om det...

Svara

x
Jessica svarar SA
torsdag, 12 december 2019 21:14

Jag håller med dig SA! Ska vi som kristna förbjuda våra barn att vara med i luciatåget på förskolan och skolan?
Mina 3 barn är alla i 20-årsåldern. De var med på dessa aktiviteter i skolan, och jag kan inte se att de tagit skada av det.
Dessutom hade vi alltid en tomte som kom och delade ut julklappar.
Varför göra en höna utav en fjäder?
Det finns allvarligare saker i samhället att oroa sig över.
En del kristna känner betänkligheter över att fira jul. Varför kan vi inte använda den här juletiden att passa på att berätta varför Jesus kom hit ner!
Att han LEVER idag och är mänsklighetens enda hopp!
Gör vi det så bleknar både tomten och Lucia i allas ögon.🙏

Svara

x
SA svarar Jessica
torsdag, 12 december 2019 21:26

Tack !!! Jessica , tycker precis som du ❤️ Var välsignad 🌅

Svara

x
Johanna svarar SA
torsdag, 12 december 2019 21:41

Tycker precis likadant.

Svara

x
Johanna svarar SA
torsdag, 12 december 2019 21:42

Håller med dig.

Svara

x
SA svarar Johanna
torsdag, 12 december 2019 21:46

👍🌅👍

Svara

x
Mikael W
torsdag, 12 december 2019 22:23

Viktigt att man gör pepparkaksgubbarna och pepparkaksgummorna exakt lika stora när man bakar så det blir jämlikt mellan könen,

...och för miljöns bästa så bör man undvika att stoppa in dem i den energikrävande ugnen. Det går lika bra att stoppa degen direkt in i munnen, och då sparar man lite tid också,,,,..undvik att tugga så går det fortare...

Svara

x
RH
torsdag, 12 december 2019 22:46

Men det finns mycket som sker innanför kyrkans väggar, trots att det inte står något om det i Bibeln, utan det för den skull behöver vara fel.

Svara

x
SA svarar Mikael W
torsdag, 12 december 2019 22:49

🤣😂🤣

Svara

x
RH
torsdag, 12 december 2019 23:29

Jag håller med er, Jessica och SA! Jag passar själv på och berätta om Julens glada budskap, när tillfällen ges så här i Advents-, Jule- och även Luciatider.

Svara

x
Daniel Ånséhn
fredag, 13 december 2019 00:31

Tack Christer!


Svara

x
Troende svarar SA
fredag, 13 december 2019 03:50

Lite hysteri i detta känns det som.. Tag det lugnt .
Många Luciatåg sjunger ju flera kristna sånger. Glöm inte det !
Gud välsigne er alla idag 🙏 !

Svara

x
Troende svarar Mikael W
fredag, 13 december 2019 03:53

Pepparkakspersoner menar Du väl, Mikael ?
Inte bra för somliga att bli stoppade in i ett fack..🙂

Svara

x
Jessica
fredag, 13 december 2019 08:12

Ett riktigt fint luciafirande ifrån Gränna kyrka i SVT2.
En enkel, men kärnfull andakt ifrån prästen Håkan Englund, som talade om att det varken är Kalle Anka, Lucia, eller Tomten som är det viktigaste- utan Jesus Kristus.
Massor med sånger om Jesus.
Vad kan vara fel med det?
Vi får vara glada så länge vi har möjlighet att få ha det här i vårt land!🙏

Svara

x
Bertil Rosenius svarar SA
fredag, 13 december 2019 10:32

Vill bara hälsa:

Tack SA och Jessica m.fl. som jag tycker balanserar upp detta på ett ödmjukt och fint sätt. I bland - upplever jag - att den "heliga korrektheten" blir lite väl PK...? 😇

Svara

x
SA svarar Bertil Rosenius
fredag, 13 december 2019 10:40

Tack 🌅

Svara

x
Jessica svarar Bertil Rosenius
fredag, 13 december 2019 12:27

Tack Bertil🥰

Svara

x
margareta
fredag, 13 december 2019 15:20

F.d.ledare i scout,många år sedan, har svårt att tänka mej att ngn såg lucian som ett andligt väsen.
Dom kvällarna var det JESUS som var i centrum, det lästes versar som bara pekade på Jesus,vi sjöng.
Nu tändas tusen juleljus Ty så älskade Gud hela världen, Sjung ut i hela världen att Jesus Krist är född m.m. inte en tanke på den bakgrund som skrivs om.
SANT, vi måste vara VAKNA,blev bedrövad att lyssna på en präst tala om dessa helgon och legender
Står det i Ordet som är våra fötters lykta,ljuset på vår stig.

Svara

x
Helen
lördag, 14 december 2019 10:33

Jag blev förvånad över att läsa alla som tycker att det är ok att fira ett helgon? Då är det inte Jesus som är i centrum.
Det handlar inte om att vara heligt PK, det handlar om att följa Guds ord!
Satan förklär sig i precis så mycket ljus som behövs för att förleda kristna.
Vakna!

Svara

x
Mikael W svarar Helen
lördag, 14 december 2019 11:03

Är det bibliskt att fira sin egen eller någon annans födelsedag Helen?

Svara

x
Mikael
lördag, 14 december 2019 15:43

Bättre att låsa in sig hemma i skogen o inte fira någonting.Då är man på den säkra sidan.

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste bönämnet på Bönesidan

onsdag 19 februari 2020 00:03
Hjälp! Jag litar inte längre på min man! Han har vid flera tillfällen inte berättat sanningen ang ett problem! Jag vill veta vad som pågår. Han känner sig kontrollerat av mig. Jag känner mig ignorerat

Senaste kommentarer

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Bertil Rosenius: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Helene Karlsson : Coronaviruset – en kommande global pandemi?

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Bertil Rosenius: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

MAritha Alm: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Tomas N: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Andy Svensson: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Andy Svensson: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Mikael W: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Maritha Alm: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

RH: Coronaviruset – en kommande global pandemi?

SA: Coronaviruset – en kommande global pandemi?

SA: Coronaviruset – en kommande global pandemi?

Ingela: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Tomas N: Coronaviruset – en kommande global pandemi?

Stefan Jonasson : Coronaviruset – en kommande global pandemi?


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper Creeper

↑ Upp