Surfar nu: 578 www.apg29.nu

Därför är barndopet en villolära

Barndop.

Jag har nu i några artiklar berört dopet, både i text och i inspirerande videofilmer. Jag har också antytt att barndopet är något som är obiblisk och dessutom en villolära.


I denna artikel ska jag nu tala om varför det är en villolära och dessutom en farlig villolära. många har nämligen gått förlorade för att de har blivit invaggade att de har varit kristna på grund av att de har varit barndöpta och därmed "medlemmar" i kyrkan.

Der var år 680 i kyrkomötet i Konstantinopel som de fastslog att dop inte kan förrättas på annan plats än i kyrkan. Genom att barndopet som nu var det vanliga (tradition) så räckte det ju med en dopfunt till detta.

Det är intressant att lägga märke till att inte ett enda svenskt barn (som jag vet om) har blivit barndöpt i Sverige. Det har istället blivit begjutet. Prästen har blött lite vatten på barnets huvud och kallat det för dop. Men dop är ju något som doppas ner. Villfarelsen förblindar omdömet på folk.

Men även om barnet skulle doppas ner i vattnet så är det också en villfarelse eftersom barn inte döptes med nerdoppning i Bibeln heller.

Det är intressant att lägga märke till att när ofrälsta människor får barn så ska de bara barndöpa dem. Dessutom har de ett tryck på sig från övriga ofrälsta släkten att de skall göra det. "När ska du döpa barnet?" kan morföräldrarna eller vännerna fråga.

Egentligen är inte detta märkligt eftersom barndopet inte frälser barnen och för in dem i Guds rike. Hade de blivit frälsta då är det inte riktigt säkert att många hade varit så ivriga att låta barndöpa det. Vi ser här att barndopet skymmer den sanna frälsningen genom tron på den levande Jesus Kristus.

Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn. (Matt 28:19.)

Jesus befallde oss att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar och döpa dem. Först lärjungar - sedan dop. På ett annat ställe säger Jesus att den som tror och blir döpt. Först tro sedan dop. Petrus säger omvänd er och låt alla döpas. Först omvändelse sedan dop. Det finns fler bibelställen men vi ser i dessa bibelord att först ska man tro och sedan skall man döpas.

Dopet kommer aldrig förre tron. Det måste vara rätt ordning. Dopet kommer heller aldrig före lärjungaskapet. Vad är en lärjunge? Det är en som följer Jesus. Jesus lät sig döpas och följer vi honom så ska vi också låta oss döpas. Men den som inte följer Jesus kan heller inte döpas.

Det är den frälste som låter sig döpas. Du döper dig inte för att bli frälst. Inget dop kan frälsa dig. För kan dopet frälsa dig då behöver du ju inte tro. Du måste tro på Jesus, sedan kan du låta dig döpas.

För skulle dopet frälsa dig, då skulle det betyda att själva gärningen, handlingen frälser dig och inte tron. Därför är det fel att döpa någon som inte tror. Ja, egentligen är någonting sådant inte något dop eftersom personen i fråga inte tror.

Därför är det obibliskt och fel att döpa spädbarn. De tror ju inte och har ännu inte tagit ställning för Jesus. Döper du detta barn för att frälsa detta barn så är det helt meningslöst. Inget dop kan frälsa någon.

Det finns inget exempel i Bibeln där de döpte barn. Däremot finns det exempel i Bibeln på att de inte döpte barn.

Man bar fram små barn till Jesus för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han upprörd och sade till dem: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty Guds rike tillhör sådana. Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Och han tog upp dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem. (Mark 10:13-16.)

För det första kan vi titta på Jesus. Vad gjorde han när barnen kom till honom? Döpte han dem? Nej. Jesus välsignade dem. Men är det inte att hindra barnen till att komma till Jesus om vi inte döper dem? Absolut inte.

Lärjungarna försökte hindra barnen att komma till Jesus. Jesus tillrättavisade starkt sina lärjungar och sa att de inte fick hindra barnen att komma till honom.

Vad gjorde Jesus sedan? Han sa att Guds rike skulle tas emot. Han döpte alltså inte barnen så att de skulle kunna komma in i Guds rike. Du kommer inte in i Guds rike genom att döpas. Du kommer in i Guds rike genom att ta emot det!

Lägg märke till att Jesus inte säger här att barnen tillhör Guds rike. Han säger att Guds rike tillhör dem, men för att de ska kunna få det måste de ta emot det. Så är det med alla människor. Guds rike tillhör dig, men du måste ta emot det. Därefter tillhör du Guds rike.

Därefter tog Jesus upp barnen i famnen och välsignade dem genom att lägga sina händer på dem. Han döpte dem inte, utan han välsignade dem. Om barndop hade varit något bibliskt som Jesus ville att vi skulle göra, då hade han döpt barnen här för att visa oss vägen för oss som följer honom.

Men i stället visade han inget barndop, och då ska inte vi heller göra det. Detta är faktiskt ett starkt argument till att vi inte ska förrätta barndop.

Faktum är att barndop hindrar barnen att komma till Jesus. Eftersom man menar att dopet är frälsande. Eftersom dopet inte är frälsande då hindras barnen att komma till Jesus för att bli frälsta.

De svarade: "Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj." (Apg 16:3.)

Paulus sa till fångvaktaren att han skulle tro på Jesus så skulle han bli frälst och hela hans hus. Därefter lät de sig döpas. Detta bibelord är ett starkt bevis på att barn inte döptes i fångvaktarens hus!

Paulus sa att de skulle tro, och ett barn kan som bekant inte tro. Paulus hade undervisat dem, och spädbarn kan ju inte förstå en sådan undervisning.

Åter igen: du blir frälst genom tron, inte genom dopet. För att bli döpt måste du tro. Annars blir dopet ogiltigt.

Och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis, så att du blir frälst genom tron i Kristus Jesus. (2 Tim 3:15.)

Här säger Paulus att Timoteus känner sedan barndomen bibelns böcker och att han blir frälst genom tron på Jesus. Han nämner inget om att han skulle döpts som barn. Det hade varit nära till hands eftersom han nämner om hans barndom. Anledningen till att han inte nämner om något dop i hans barndom beror på att han inte döptes som barn!

Ty mannen som inte tror är helgad genom sin hustru, och hustrun som inte tror är helgad genom sin troende man. Annars vore era barn orena, men nu är de heliga. (1 Kor 7:14.)

Det här bibelordet är ett starkt vittnesbörd på att barn inte döptes. Det handlar om att barnets ena förälder inte är frälst, men barnet är ändå rent eftersom han har en troende förälder. Han behöver alltså inte bli döpt för att bli ren.

Efter denna förebild frälser dopet nu också er. Det innebär inte att kroppen renas från smuts utan är ett rent samvetes bekännelse till Gud genom Jesu Kristi uppståndelse. (1 Petr 3:21.)

När min son Joel låg för döden frågade sjukhusprästen om han skulle nöddöpa honom. Detta ville jag inte göra eftersom dopet inte kunde frälsa utan det är genom tron på Jesus som man blir frälst.

Dopet frälser inte dig och dopet renar dig inte heller. Inget vatten kan rena dig. Möjligen från jord, damm, och annan smuts, men aldrig från synden. Det är endast Jesu blod som kan tvätta dig ren från synden.

Du blir ett Guds barn genom att du tara emot Jesus och blir frälst. Du blir inte Guds barn genom att bli döpt. Detta har jag ibland hört av prästen vid barndop. "Nu är han ett Guds barn." Detta är en lögn och villolära.

Det är också lika mycket villolära över att barnet nu skulle ha kommit in i Guds rike. Guds rike kommer du inte in genom dopet. Guds rike kommer du endast in i genom att ta emot det. Och ta emot kan ett barn inte göra eftersom han ännu inte har fått förstånd till det.

En annan villolära är att barnen skulle få den helige Ande vid dopet. Den helige Ande får man inte genom att döpas. Den helige Ande får man genom att man i tro tar emot den helige Ande.

Dessutom kan du inte få den helige Ande innan du tror på Jesus. Och ett spädbarn kan som bekant ännu inte tro. Eftersom detta är något som han ännu inte har förstånd till.

Du blir heller inte medlem i Guds församling genom att barndöpa dig.  Du blir medlem genom att tro på Jesus och sedan låter du dig att döpas. Församlingen ökades med 3000 på pingstdagen genom att de omvände sig och lät sig att döpas. Församlingen ökades inte genom att oomvända döptes.

När barnen döps i kyrkan så säger prästen till barnens föräldrar (som oftast bor sambor) att de ska uppfostra barnet kristet. Men hur ska de kunna uppfostra barnet kristet när de själva oftast inte är kristna? Antingen är det ett stort hyckleri eller en stor förblindelse.

En del kanske invänder mot den här undervisningen eftersom Luther lät döpa barn. ja, det gjorde han men det var mot bättre vetande. Läs själv vad han skriver i Martin Luthers kyrkpostilla:

Man bör inte döpa någon som inte själv har tro eftersom dopets sakrament i sig själv inte rättfärdiggör någon. Det gör endast den personliga trons lydnad till Guds Ord. Således är min trofasta råd och beslut att man bör upphöra med varenda barndop så att vi inte med meningslösa spektakel och dårskap skulle håna och förolämpa Guds högt lovade majestät. (Martin Luthers kyrkpostilla.)

Nu kanske någon invänder mot att dopet är en förlängning på omskärelsen i Gamla förbundets tid. Nej, dopet är ingen förlängning, eller istället för omskärelsen. Då skulle det innebära ett det bara är pojkar som kan bli frälsta, eftersom det bara var pojkar som blev omskurna när de var åtta dagar gamla.

Dessutom var omskärelsen ett förbundstecken med Gud. Dopet är inget förbundstecken. Detta är alltså en felaktig tanke och ett pressat försök till att legitimera barndopet.

Det är mycket enklare om vi gör som Bibeln säger. Vad var det Petrus sa på pingstdagen som de skulle göra?

Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. (Apg 2:38.)

 1. Han sa att de skulle omvända sig.
  Och detta skall vi också göra.

 2. Han sa att de skulle döpa sig.
  Det skall vi också göra.

Det var alltså två saker som de skulle göra. 1. Omvändelse. 2. Dop.

Sedan skulle de få två saker.

 1. De skulle få syndernas förlåtelse.
  Det kommer vi också få.

 2. Och de skulle få den helige Ande som gåva.
  Och de kommer vi också att få.

Det var dessa två saker de skulle få: 1. syndernas förlåtelse. 2. Den helige Ande som gåva.

Mycket enkelt. Vi ska inte krångla till det. Krånglar vi till det och gör egna mänskliga läror så kommer vi få svårt att förklara vissa saker i skriften eftersom inte dessa stämmer med våra läror. Och då måste vi förvanska skriften.

Men läser vi skriften som det står, då behöver vi inte förvanska något. Och gör vi då det som står i tro, då kommer vi också få det som skriften utlovar.En pojke döps på rätt sätt. Genom tron på Jesus Kristus.


Läs mer


Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades måndag 14 mars 2011 05:36 | #dop #barndop #troendedop #omvändelse #villolära #begjutning | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

0 kommentarer

Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 37, söndag 15 september 2019 kl. 15:50

Jesus söker: Sigrid, Siri!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 15 september 2019 07:25

Bed för Cancersjuka Rebecka att hon får rätt hjälp för sin cancer och det NU. Bed till Jesus om ett helande. Tack alla ni som ber. Herren välsigna er.


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp