Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Därför gick det snett i Knutby

Hur kunde det gå så snett i en liten pingstförsamling på en ort som de flesta aldrig har hört talas om innan mordet och mordförsöket i Knutby?

Tv-serien Knutby.

Bild: SVT.

Att det fanns en laglära i församlingen avslöjades brutalt då den så kallade "barnflickan" mördade pastorns fru genom att skjuta henne och försökte också mörda en manlig granne till pastorn.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
lördag, 20 juni 2020 04:25

SVT:s serie om Knutby

Jag har tittat på SVT:s serie om Knutby i sex delar. Trots att det är mainstreammedia som har gjort den tycker jag att den är bra och intressant.

Här fick man insyn hur en sekt fungerade inifrån och vilka "kontrollknappar" som användes för att kontrollera människorna inne i sekten.

Men sen kan man undra varför en sådan serie kommer just nu under coronapandemin när många människor öppnar sina hjärtan för Jesus. Därför är det bra om man prövar allt som kommer fram och vilka slutsatser som tas i serien. Man behöver kunna sålla.

Medlemmar och pastorer berättade med egna ord

Men hur som helst känner de flesta till något om den toppstyrda församlingen i Knutby där mord och sex förekom och talet om den mystiska "Kristi brud".

I det här avseendet var jag nog som de flesta att jag "kände till något" men det kom inte alls i närheten av vad tv-serien avslöjade. I serien Knutby berättade före detta medlemmar och pastorer med egna ord vad som förekom i den lilla Knutbyförsamlingen.

Och det var minst sagt chockerande.

Laglära

Jag kan inte gå in på allt vad som hände i Knutby utan bara komma med en liten reflektion och slutsats. Hur kunde det gå så snett i en liten pingstförsamling på en ort som de flesta aldrig har hört talas om innan mordet och mordförsöket i Knutby?

Efter att ha funderat lite om detta tror jag att det största felet var att det förkunnades en laggärningskristendom. Man predikade och praktiserade laggärningar som gick ut på att om man gjorde som ledarna sa skulle man bli frälst. Men detta räckte man naturligtvis aldrig till.

På grund av denna laglära började man också kontrollera varandra i församlingen. Den som då inte räckte till blev utfryst, eller blev bestraffad på olika vis, verbalt, fysiskt eller att man till och med fick övernatta i ett skjul ute i skogen.

Barnflickan

Att det fanns en laglära i församlingen avslöjades brutalt då den så kallade "barnflickan" mördade pastorns fru genom att skjuta henne och försökte också mörda en manlig granne till pastorn. Hon gjorde detta för att få "nåd" av Gud.

Hon försökte alltså med egna gärningar bli frälst - även om de var onda. Men man får inte nåd av Gud - vare sig med onda eller goda gärningar - utan man får nåd av Gud genom att man tror på Jesus.

Vila i Gud

Jesus har gjort allting klart som behövs för din och min frälsning då han dog på korset och uppstod från de döda efter att ha legat tre dagar i graven.

Vad vi då behöver göra för att bli frälsta är att ta emot Jesus som Herren. Då blir man frälst av Guds nåd genom tron på Jesus oberoende av egna laggärningar.

Vi får se upp med laggärningar som ibland vill smyga sig in bland kristna. Om barnflickan skulle fått nåd från Gud hade det bara räckt med att tro på Jesus och lita på hans fullbordade Golgataverk.

Då hade hon också kunnat vila i Gud och vara trygg i förvissningen att Jesus har gjort allting klart som behövs för hennes frälsning.

Christer Åberg


#Knutby #Svt #Barnflickan #Kristi brud


26 kommentarer

2 3

x
Jessica svarar Ann
söndag, 21 juni 2020 22:48
Ann skrev:
Sant, men vi har också en skyldighet hjälpa människor som blivit offer för en församlingslednings sjuka beteende.
De som gjort fel får fängelse och samhällstjänst. Hoppas de får vård också.

Absolut! Har inte sagt nåt annat.

Svara

x
Ann svarar Jessica
måndag, 22 juni 2020 00:04
Jessica skrev:
Absolut! Har inte sagt nåt annat.

Nej det har du inte.😊

Svara

x
Troende svarar Lukas
måndag, 22 juni 2020 15:32
Lukas skrev:
Risken i en församling är att systemet och relationen till människor kör över vars och ens gudsrelation och frihet i Kristus. Man infogar sig och gör som alla andra. Men Gud vill att vi ska växa som original med relation till Honom. Tyvärr kan nog ofta originalen upplevas som besvärliga eftersom de inte passar in i församlingsmaskineriet.

Frälsningen i Jesus Kristus är personlig ! Därför ska vi inte lyda andra när det gäller vår relation till Jesus, eller hur vi är i vårt privatliv. Vi har ju Bibeln. Orsaken till sönderfallet i Knutby beror väl på de som gick på Bibelskolan i Livets Ord. De tog till sig den falska läran, hittade på lite själva, och sen manipulerade de pingstförsamlingens medlemmar. Angrep t.o.m. utomstående. Inte så svårt att hitta orsaker.

Svara

x
Filosofen
tisdag, 23 juni 2020 12:56

Jag tror att vi bör reflektera över vad det egentligen som gjorde att det blev så fel??
Låt oss börja i rätt ända för att förstå slutet.
Och som en grundtanke i allt det som Paulus säger i sitt brev till Korint. kap.2...
Var inte okunniga dvs kunniga om vad Satan har i sinnet! (Inte som försvar! ) Nej, men....

1. Jag tror inte att allt började fel, varken hos ledare eller medlemmar. Att alla omgående blev förförda direkt. Nej! Lärdomen finns alltid i Skriften som visar hur det går till, steg för steg. ”Den Onde” har alltid en plan som ser ut att vara ljus men har inget ljus i sig själv!
Vi måste också förstå! att Satan innan han föll var av ljus! Han var inte Ljuset själv! Men ville bli det! Svartsjukan, stoltheten och högmodet ledde till fallet. Något blev bara för mycket för han? Det var inte någon liten sak det handlade om. Nej! Fick han med en tredjedel av änglarna, då förstår man att det var något som gjorde honom så svartsjuk att det på något sätt var ok, legitimt att göra uppror? (vilket det självklart inte är)
Gud sa: LÅT OSS GÖRA MÄNNISKOR TILL VÅR AVBILD!! dvs, Nu! blev inte Lucifer den viktigaste, en av de förnämsta, vackraste och skönaste mer, när det gällde rangordningen! Människan skulle nu bli ”SKAPELSENS KRONA” och även en gång i framtiden döma änglarna! Den svartsjukan gjorde att Satan ville själv bli Gud den Högste! och själv bestämma rangordningen och många höll med och där började fallet! dvs avfallet! att man en gång varit på. Annars kan man ju inte falla av!

2. Så någonstans började någon och/eller några att smida planer! Jag är ganska säker på att kvinnan som ville vara mer än vad hon var. Jag vet inte mycket om hur det gick till och bakgrunden i det här med Knutby. Men oftast så sker det ganska likt var det än är någonstans. Jag tänker mig att kvinnan misslyckats tidigare i något sammanhang. Och fick inte den uppmärksamhet som hon ville ha! kanske rätt eller fel, vet ej? Men någon eller några har aldrig rätt att ta något som Gud inte har gett! Och även också bekräftats och välsignats av ledare med förtroende och auktoritet att kunna göra det! För det är både viktigt för allt det som Herren vill göra i en Församling! och också är det ett beskydd för hela församlingen och dess medlemmar!

3. När någon tar sig något som inte är givet! då är det början till något som blir fel, orätt, och om fler då går med i och med den som agerar och som vill lysa och lysa för att visa: Jag är Den! som är-har-ger ljus i allt vad som sker och kommer ske! Vad händer då??
Det inte någon kunde tänka sig ske! Och när ledare börja följa en självutnämnd man eller en kvinna i att hålla med och följa den, oavsett om man gör eller inte gör något! så betyder det ändå alltid: Fel! och inte bara fel utan en inbjudan till Den Onde! och då även dess onda makter att utöva makt, kontroll och mörka gärningar genom lögn och bedrägeri som leder till andlig blindhet, dövhet, mm och man hör inte, ser inte allt det som innan en gång var av ljus? Nu ser man ingenting! Varför? För allt mörker!!

Jag slutar här.... har mkt mer att säga om ex skillnader mellan man och kvinnans sätt att utöva och genomföra lögnen och bedrägeriet! en annan gång mer om detta!

Svara

x
Filosofen
lördag, 27 juni 2020 23:49

Jag tror det är viktigt att förstå att allt det här med Knutby..... osv. Hur hemskt och tragiskt det är och så mycket fel. Men! Om vi tror att detta är det stora problemet vi har, alla kristna så är det inte Sant?? Ibland eller ofta använder vi detta mörka som hänt som en ursäkt för att alla svenskar pratar om Knutby och,därför är det svårt att vittna! Nej! Nej! Säger vi inte ofta? Vår stad är svår, kall, om ni visste! Problemet är alla kristna i kyrkor tänker och ofta säger samma sak! Ni et väl hur det är med alla våra barn (själv 7 barn) Hur kunde detta ske med mitt! barn? Han träffade fel kompisar! Problemet var att alla barnens föräldrar sa samma sak! He! He! Vi troende använder något alltid för att inte göra Det! vi skall göra! Och vad gör vi då? Jo! ” i stället för ” är alltid den ersättning som vår fiende tar fram och visar dvs lite religions gärning som inte är dålig kanske men oftast ” i stället för ”: när vi skall göra det som Herren lagt i våra hjärtan dvs Guds Vilja!
Tänker på Guds Ord! Gå ut i hela Världen först: 1. Jerusalem! 2. Samarien! 3. Och sen efter det, över hela världen! Vad visar detta? Om vi inte börjar fungera i vår egen stad med att evangelisera frimodigt av tro till tro och genom den Helige Andes kraft! Vad gör vi oftast då? ERSÄTTNINGEN !! Vi börjar med nr: 3. Längst bort! Långt bort! där ingen känner oss! osv... OBS! inget fel med att missionera långt borta! Nej! Men det börjar här hemma i 1. Vår egen stad! 2. Vårt land! 3. Sedan över världen!
Låt oss inte tro att det här med Knutby hindrar mig och dig och/eller vår församling att Gå ut! Och genom Andens kraft göra samma gärningar som Jesus gjorde! Det han sa i
Johannes 14:12. Den som tror på mig SKAL SJÄLV! SJÄLV! göra! Samma gärningar....
som jag. Knutby, Din stad, Min stad, Vårt land! Inget hinder för Herren! Problemet är oftast att vi själva inte går ut pga olika anledningar! Saknar Frimodighet! Villighet! mm
Men! det är aldrig försent!! Guds Namn det är: JAG ÄR! Hur länge då? alltid är alltid dvs:
JAG ÄR! Mörker i våra städer och älskade land väntar på oss! på Dig!och Mig!
GLÖM INTE! MÖRKRET ÄR ENDAST AVSAKNAD AV LJUS! Vi är ljus och salt!!
Mörkret flyr direkt när ljuset, LJUSET (JESUS) KOMMER! Du är ljus i Honom!

Svara

x
Filosofen svarar Ann
lördag, 27 juni 2020 23:57
Ann skrev:
Människor som blivit manipulerade av manipulativa maktmänniskor kan behöva hjälp att bli hela igen.

Vad jag förstått blev "barnflickan" värdelöst behandlad av nästan hela församlingen när hon ifrågasatte "Kristi brud". Hon fick bo hos en pastor, som sedan också behandlade henne så illa att hon blev sjuk.

Bra att tidningen Dagen skriver om detta tycker jag.

Klagovisorna 3:22-26

"Det är Herrens nåd är det att det inte är ute med oss,
att det inte är slut med hans barmhärtighet.
Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Herren är min del, det säger min själ,
därför hoppas jag på honom.

Herren är god mot dem som väntar på honom,
mot den själ som söker honom.
Det är gott att i stillhet vänta på hjälp från Herren."

Bra skrivet! Mycket bra! Inga Klagovisor hjälper! Men Guds Nåd är till för Gud är Jag Är!

Svara

2 3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Missa inte detta!


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

torsdag 9 juli 2020 18:40
Jag har blivit lurad av min fd. Barnen avskyr mig och har inget att leva för. Jag kan förstå att alla avskyr mig. Mitt sinne är galen. Be Herren att jag får vila från ångesten. Käre Jesus hjälp

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp