854 online! | Sidvisningar idag: 225 906 | Igår: 273 665 |

www.apg29.nu

Annons
Tommy Dahlman: När fasaden rämnar Aspekt, Gud hör bön Tommy Dahlman: Väckelse eller förfall? Himlen TV7

Om Christer Åberg Chatt Nyhetsbrev Biblar Läsarmejl Bönesidan Dagens ros Date29 Kommentarer Fråga Christer Kontakt Sök

Den breda och den smala vägen

Läsarmejl av svenne


Jesus talar i sin Bergspredikan om två vägar genom livet. 

Den ena är mycket bred och lättframkomlig, men den andra är smal och obekväm att färdas på. 

Han beskriver vägarna detaljerat i Matt. 7:13-14:

"Gån in genom den trånga porten. Ty vid och bred är den väg som leder till fördärvet, och många äro de somgå fram på den;och den port är trång och den väg är smal, som leder till livet och få äro de som finna den."

Det ser ut som att dessa två verser är Jesu svar på frågan i Luk. 13:23: "Herre, är det allenast få, som bliva frälsta?"

Att det är så få som finner den smala vägen hänger samman med att det är så få som SÖKER den. Människor vill finna en lättframkomlig och banad väg till himlen.

Den ska vara bekväm att färdas på och den ska vara lätt att finna.

Men Jesus talar om en TRÅNG port och en SMAL väg. Inte alls bekvämt.

Han säger i Luk. 13:24-25:

"Kämpen för att komma in genom den trånga dörren; tymånga, säger jag eder, skola försöka att komma in ochskola dock icke förmå det."

För att komma in på livets smala väg måste man först "gåin genom den trånga porten." Man kommer inte in där utan vidare. Goda gärningar och egen förträfflighet hjälper inte. Inte heller egna ansträngningar för att bli en bättre människa. För att komma in måste man söka Jesus i bön om frälsning och livsförvandling.

Vi läste om att kämpa för att komma genom den trånga porten och att många skulle FÖRSÖKA komma in, men inte förmå det. Det går aldrig att komma in på frälsningens väg genom att FÖRSÖKA, eller genom att göra egna ansträngningar. Det är bara av nåd man blir frälst och genom hjärtats tro på Jesus. Det härliga frälsningsverket kan bara Jesus utföra.

Vi läser i Hebr. 11:29:

"Genom tron drogo de (Israels folk) genom Röda havet likasom på torra landet; men när egyptierna försöktegå samma väg, dränktes de."

I sitt högmod trodde egyptierna att de kunde fortsätta att förfölja Israels barn genom att gå ut i havet de också. Men de fick sitt straff och dränktes. Det går ALDRIG för ofrälsta att FÖRSÖKA gå samma väg som Herrens folk. Det är något som på förhand är dömt att misslyckas.


svenne

Läsarmejl


Skriv ut

 
Publicerat av onsdag 16 december 2015 17:00 | #läsarmejl #svenne | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


17 kommentarer

Johan

Svenne, Du skrev:

"Kämpen för att komma in genom den trånga dörren; tymånga, säger jag eder, skola försöka att komma in ochskola dock icke förmå det."
"...Vi läste om att kämpa för att komma genom den trånga porten och att många skulle FÖRSÖKA komma in, men inte förmå det. Det går aldrig att komma in på frälsningens väg genom att FÖRSÖKA, eller genom att göra egna ansträngningar."

Säger du inte emot bibelordet nu Svenne? Hur kan man "kämpa", utan att "FÖRSÖKA"?

Jämför t ex med Fil 2:12:

"Därför, mina älskade, liksom ni alltid har varit lydiga, så arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara som när jag var hos er, utan ännu mycket mer nu när jag inte är hos er."

Kan det vara så att det handlar om olika dimensioner av frälsningen, som Skriften talar om (andens, själens och kroppens frälsning)?

Svara -   - 16/12-15 18:01 -


Bengt-Åke Eliasson

Bibelns bok 1917 års översättning. De böckerna uppfostrade mig i kärlek och tukt. Orden från bibeln kommer att gå i uppfyllelse. Men vi ber Gud att han dröjer för han vill ju ha hem allt sitt folk, likt en mors kärlek . Men många folk vill inte. Men vi vill ut och knacka dörr och välsigna folk ned omtanke och bön och omvändelse. Amen

Svara -   - 16/12-15 20:41 -


GÄST

TRÅNGA VÄGAR ÄR FRÄLSNINGENS VÄG.

Svara -   - 16/12-15 21:55 -


Kalle

Svar till Johan.

Det finns ett bra citat om det. "I am saved, I am being saved, and I will be saved".

Frälsning har tre tempus. Det är ett ögonblicksverk som redan har skett, när Gud rättfärdigförklarade. Vem kan då döma?

Det är ett pågående verk, i vår helgelse. Detta är en kamp som pågår varje dag under hela jordelivet för den som har blivit frälst. Alltså, rättfädigförklarad. Det är vad Fil 2:12 handlar om.

Det är ett framtida verk, i vårt förhärligande, när vi ska klä av oss dessa förgängelsens kläder och få nya evighetskroppar.

Svara -   - 16/12-15 22:57 -


nils

Vill komma med ett viktigt påpekande.--En väg har ju TVÅ diken,ett på vardera sida--Likaså har den Smala vägen diken,ett på varje sida,som man lätt kan falla i.--Det ena är Lagiskhetens dike,där vandringen då blir helt beroende på MIN vilja och MIN ansträngning.--Det slutar lätt i kollaps och besvikelse,och kan då innebära AVFALL och ANDLIG DÖD.--Det andra diket på den smala vägen är "andlig" LIBERALISM,där FRIHETEN och NÅDEN blir det CENTRALA.--Man utnyttjar då Guds NÅD till ett Lösaktigt liv,där mina SJÄLVISKA AMBITIONER och MITT JAG och MINA önskningar får bestämma!--Upplevde själv efter en härlig frigörelse,hur jag efter en tid fick klart för mig att JAG ÄLSKADE FRIHETEN MER ÄN HERREN!!--Inser ibland med humor;" Det finns ett Tillfälle när man är mitt på den smala vägen.Det är när man PASSERAR från ett dike till det andra."--Kanske det ligger en Andlig Lärdom i mina erfarenheter, till någon läsare! --MVH.nils

Svara -   - 17/12-15 09:44 -


Magnus

Citerar en text om den trånga porten:

Matt 7:14: "Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den."

Vad innebär det här? Jo, om nu vår vandring med Jesus går utmed en smal väg, så innebär det att det inte är någon bredd på den tro som leder till det eviga livet. Det finns inte plats för någon bredd! Bredden kommer inte in genom porten!

För det första är det EN väg som leder till det eviga livet, och den Vägen är Jesus själv. Ingen kommer till Fadern utom genom honom.

Joh 14:6: "Jesus sade till honom: 'Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig'."

Skall vi hålla oss till Bibeln så exkluderar den andra vägar till Gud, och detta gör så klart också att Vägen smalnar av betydligt. Vägen är endast till för den kristna tron.

För det andra finns det en mängd avarter inom kristenheten där det sanna evangeliet fördunklas och korrumperas, Guds Ande missbrukas och ställs fram på ett falskt sätt, nya läror läggs till som inte är i samklang med evangelium och summan av Guds Ord, avsnitt i Bibelns förringas eller tas bort, osv, osv. Det handlar alltså om villfarelser, villoläror och avfall. Skall vi då hålla oss till Bibeln, så är det en mängd saker som faller bort. Detta är saker/företeelser som många kristna räknar som delar av kristen tro, men som inte är det om vi ser till Bibelns definition av kristen tro.

Till slut blir Vägen alltså väldigt smal, precis så som Jesus också sagt att den skall vara. Där ryms nämligen inget annat än det sanna evangeliet, och det handlar endast om Jesu försoningsverk: att vi är frälsta genom nåd och förklarade rättfärdiga inför Gud genom förtröstan (tro) på hans löfte om detta. Det är allt! Det finns ingen plats på Vägen för strategier, metoder, riter, gärningar, syndakataloger, mänskliga förmågor eller egen förträfflighet, etc, etc.

Det grekiska ordet som översatts med "smal" i Jesu ord om "den väg är smal som leder till livet" är thlibo. Det är intressant att notera att detta ord också kan betyda "att pressa" (t.ex. druvor) eller "problem, trångmål". Det ger oss en vink om vad det kan innebära att gå på den smala vägen. Man får nog räkna med prövningar i form av motstånd, förakt, förföljelse osv, vilket ju också är något som Jesus sagt att det kommer att drabba hans lärjungar.

Vad innebär då detta i praktiken? Jo, om man vill vara en sann Jesu lärjunge och söker Sanningen, så blir man helt automatiskt mer och mer fundersam/kritisk till allt mer företeelser inom och utanför den s.k. kristenheten. Jesus själv var väldigt kritisk till mycket, och inte minst till på vilka sätt judarna utövade den tro som var given dom genom Skriften. Men det blev också hans död! Det är alltså helt normalt och helt i linje med Guds Ord att ta avstånd från allt som inte har på den smala Vägen att göra! Men det är kanske är bättre att uttrycka det så här: att man blir som en sann Jesu lärjunge allt mer noga med Sanningen och allt mer ivrig att försvara den. Ju mer man går i den riktningen, ju mer motstånd kommer man dock att möta.

Svara -   - 17/12-15 09:52 -


svenne

Svar till Johan.

Guds frid, Johan! När jag skriver om att FÖRSÖKA komma in genom den trånga dörren menar jag att försöka i EGEN KRAFT. Det går inte att förlita sig på egen rättfärdighet, för det är bara Jesu rättfärdighet som gäller.

Många människor misslyckas att komma genom dörren, just genom att försöka genom egna ansträngningar.

Det är klart att man måste kämpa för att komma in. Jag vet för egen del vilken kamp jag fick utkämpa när jag tog emot Jesus. Det var både mot hånfulla människor och motstånd från ondskans makter.

Angående ditt citat från Fil. 2:12 svarar jag så här: Uttrycket "arbeta med fruktan och bävan på eder frälsning", så betyder det att man efter att ha mottagit frälsningen ska VÅRDA sitt andliga liv, så att man blir bevarad.

Svara -   - 17/12-15 10:02 -


Magnus

Citerar en text om den trånga porten:

Matt 7:14: "Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den."

Vad innebär det här? Jo, om nu vår vandring med Jesus går utmed en smal väg, så innebär det att det inte är någon bredd på den tro som leder till det eviga livet. Det finns inte plats för någon bredd! Bredden kommer inte in genom porten!

För det första är det EN väg som leder till det eviga livet, och den Vägen är Jesus själv. Ingen kommer till Fadern utom genom honom.

Joh 14:6: "Jesus sade till honom: 'Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig'."

Skall vi hålla oss till Bibeln så exkluderar den andra vägar till Gud, och detta gör så klart också att Vägen smalnar av betydligt. Vägen är endast till för den kristna tron.

För det andra finns det en mängd avarter inom kristenheten där det sanna evangeliet fördunklas och korrumperas, Guds Ande missbrukas och ställs fram på ett falskt sätt, nya läror läggs till som inte är i samklang med evangelium och summan av Guds Ord, avsnitt i Bibelns förringas eller tas bort, osv, osv. Det handlar alltså om villfarelser, villoläror och avfall. Skall vi då hålla oss till Bibeln, så är det en mängd saker som faller bort. Detta är saker/företeelser som många kristna räknar som delar av kristen tro, men som inte är det om vi ser till Bibelns definition av kristen tro.

Till slut blir Vägen alltså väldigt smal, precis så som Jesus också sagt att den skall vara. Där ryms nämligen inget annat än det sanna evangeliet, och det handlar endast om Jesu försoningsverk: att vi är frälsta genom nåd och förklarade rättfärdiga inför Gud genom förtröstan (tro) på hans löfte om detta. Det är allt! Det finns ingen plats på Vägen för strategier, metoder, riter, gärningar, syndakataloger, mänskliga förmågor eller egen förträfflighet, etc, etc.

Det grekiska ordet som översatts med "smal" i Jesu ord om "den väg är smal som leder till livet" är thlibo. Det är intressant att notera att detta ord också kan betyda "att pressa" (t.ex. druvor) eller "problem, trångmål". Det ger oss en vink om vad det kan innebära att gå på den smala vägen. Man får nog räkna med prövningar i form av motstånd, förakt, förföljelse osv, vilket ju också är något som Jesus sagt att det kommer att drabba hans lärjungar.

Vad innebär då detta i praktiken? Jo, om man vill vara en sann Jesu lärjunge och söker Sanningen, så blir man helt automatiskt mer och mer fundersam/kritisk till allt mer företeelser inom och utanför den s.k. kristenheten. Jesus själv var väldigt kritisk till mycket, och inte minst till på vilka sätt judarna utövade den tro som var given dom genom Skriften. Men det blev också hans död! Det är alltså helt normalt och helt i linje med Guds Ord att ta avstånd från allt som inte har på den smala Vägen att göra! Men det är kanske är bättre att uttrycka det så här: att man blir som en sann Jesu lärjunge allt mer noga med Sanningen och allt mer ivrig att försvara den. Ju mer man går i den riktningen, ju mer motstånd kommer man dock att möta.

Svara -   - 17/12-15 10:27 -


Johan

Svar till Kalle.

Amen!

Svara -   - 17/12-15 10:44 -


Johan

Svar till svenne.

som skrev:

"När jag skriver om att FÖRSÖKA komma in genom den trånga dörren menar jag att försöka i EGEN KRAFT. Det går inte att förlita sig på egen rättfärdighet, för det är bara Jesu rättfärdighet som gäller."

Det här med "EGEN KRAFT" och egen rättfärdighet, verkar det råda mycken förvirring kring.

Vi ska väl söka Herren, med ALL KRAFT? Helst i Andens kraft, men också med den kraft som givits oss naturligt. Obs! Det är inget som gör oss rättfärdiga, men väl att vi kan lyckas rycka åt oss Guds rike.

"du skall älska Herren din Gud ... av hela din kraft." (Mk 12:30)

"Kämpa för att komma in genom den trånga porten." (Lk 13:24)

På många kristna verkar det som att det är den största synden, om man lyder Gud i egen kraft. Istället blir man ofta passiv, gör ingenting och faller i synd gång på gång. Det är INTE synd att lyda Gud! Inte heller om man gör det i egen kraft! Däremot är det synd om de gärningar man gör, är för att erhålla rättfärdighet! Rättfärdiga blir vi enbart genom tro.

Angående hur Josef flydde från Potifars hustru, står det:

"han lämnade manteln i hennes hand och flydde därifrån." (1 Mos 39:12)
Dvs, han sprang därifrån. I vilken kraft då? I egen kraft naturligtvis!

Frid, frid!

Svara -   - 17/12-15 11:19 -


nils

Svar till Johan.

Egen kraft innebär för mig Köttets kraft och EJ Andens kraft.--Men det är ej värdelöst att FÖRSÖKA i EGEN KRAFT.--När jag trött och uppgiven,i misströstan,DÅ GER UPP,då först kan Herren bistå med ANDENS KRAFT. Det är min erfarenhet.--Detta är den smala vägen,att VI EJ SJÄLVA kan eller förmår något.--Men vi måste FÅ DEN INRE INSIKTEN DÄROM!!--Som Corrie ten Boom kortfattat sade;Det är när du försökt allt gott,ansträngt dig,och ÄNDÅ MSSLYCKATS,DÅ FÖRST kan Herrens NÅD VERKA GENOM DIG(och mig.)--Korsets,SMALA väg,att ej SJÄLV FÖRMÅ NÅGOT UTAN HERRENS NÅD!.MVH.nils.

Svara -   - 17/12-15 11:53 -


Johan

Svar till nils.

Det finns mycket gott vi klarar av att göra i egen kraft.

T ex hjälpa någon att flytta. Gå bort ifrån platser som kan utgöra en frestelse. Sätta oss ner och läsa Bibeln osv. Visst, jag är övertygad om att det går att få Andens hjälp och kraft att göra samtliga dessa saker, men jag tänker inte låta bli att göra dem bara för att jag kanske inte alltid gör dem i, eller upplever att jag kan göra dem i, Andens kraft.

Skulle jag det?

Svara -   - 17/12-15 13:12 -


christina ekman

Svar till Johan.

Hej johan! vill tillägga det nils sa. vi ska inte berömma oss i egen kraft då blir vi stolta i oss själva. utan hans kärlek och hans ande som bor i oss, skapar detta inom oss. för hans vilja i oss bor där. förstå mig rätt.christina ekman

Svara -   - 17/12-15 13:43 -


christina ekman

Svar till Johan.

Amen!!!!! christina ekman

Svara -   - 17/12-15 13:45 -


nils

Svar till Johan.

Absolut inte.Gör allt gott för Herren och din nästa,så är du välsignad Johan.--Herren leder oss steg för steg,närmare sig.--Vad jag menar,är det Paulus i Rom.7 beskriver när han såg sitt MISSLYCKANDE att hålla Lagen i EGEN KRAFT.--Att leva ett HELIGT LIV,när han insåg att REDAN BEGÄRELSE till det onda ÄR SYND.--Han upptäckte då Syndens Makt,och att ENDAST genom JESUS fanns befrielse från denna DÖDENS KROPP.--Guds välsignelse Johan önskar dig nils.

Svara -   - 17/12-15 16:37 -


Johan

Svar till nils.

Vi har fått Hjälparen, den Helige Ande, för att hjälpa oss mot frestelser och i den övriga efterföljelsen av Jesus.

Ska vi kunna leva ett liv i seger, så är vi beroende av Honom. Därom är vi nog överens.

Sedan är jag övertygad om att vi ska ställa alla våra resurser till Guds förfogande. Det gäller även vår egen kraft. Vi ska helst alltid vara i Anden och därmed ledda av Gud. Alltså, även när vi använder vår egen kraft!

Guds frid!

Svara -   - 17/12-15 18:11 -


Kent

Ibland är stigen så smal och krokig att jag ramlar av..Men då står alltid Jesus där och sträcker ut sin hand och drar mig upp på stigen igen.

Svara -   - 18/12-15 15:29 -


Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Munkfors Sverige

Nu är vi på väg till Munkfors Sverige efter har varit i Norge. Klockan 18 Ikväll blir det möte i församlingshemmet. 

0

Läs allt!


Sellbakk ikväll 18.00

Nu är vi på väg till Sellbakk i Norge. Vi ska gästa Pingstkyrkan i Sellbakk klockan 18.00.

1

Läs allt!


Moské på svenskt frimärke

Moské ges ut som motiv på ett svenskt frimärke av konstnären Lars Lerin. 

22

Läs allt!


Tista Senter, Halden i Norge

Vi befinner nu oss i staden Halden i Norge. Vi gästar i Pingstekirken Salen. Strax ska vi spela och sjunga i Tista Senter som är ett Köpcentrum. Ikväll och i morgon har vi möten i pingstkyrkan.

1

Läs allt!


”Fotknöls-kristendom”

Läsarmejl av Svenne

Kristna människor ser ut att ha olika behov, när det gäller det andliga. Somliga vill ha mer av Gud, somliga vill ha mindre och en del verkar inte vilja ha något alls.

7

Läs allt!


Demonisk ögontatuering

Bild: Eskilstuna-Kuriren. 

Eskilstuna-Kuriren berättar om en man som har tatuerat sina ögonvitor svarta. 

10

Läs allt!


Ron Wyatt: Guds sista budskap till mänskligheten

Läsarmejl av nils

I augusti 1978 gick amatörarkeologen Ron Wyatt, längs Gordons Golgataplats i Jerusalem med en myndighetsperson. Utan varning pekade hans hand på en plats och sa, "Det är Jeremias grotta och Förbundsarken är därinne."

63

Läs allt!


Dagens ord

Dagens bibelord

“Därför säger jag: »Se, jag kommer; i bokrullen är skrivet vad jag skall göra.” (Psalm 40:8)

Vecka 42, söndag 22 oktober 2017 kl. 21:23

Jesus söker: Marika, Marita!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


På väg till Norge efter ett möte i Sverige

1

Läs allt!


Senaste kommentarer


Propagandan för polygami har nu startat i Sverige

Bild: Svt.se. 

Det har pågått propaganda för olika samlevnadsformer mot kärnfamiljen. Och nu har nästa steg kommit: Propagandan för polygami har nu startat i Sverige.

16

Läs allt!


Bombdåd mot Helsingborgs polishus - möjlig terrorattack

Bombdåd mot Helsingborgs polishus - möjlig terrorattack

Bild: Svt.se. 

Polishuset i Helsingborg utsattes under onsdagen för ett bombdåd. "En möjlig terrorattack", säger terrorexperten Magnus Ranstorp. 

10

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 53 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 33 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 16 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 11 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 9 år om han hade levt idag. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

856 online! | Sidvisningar idag: 225 908 | Igår: 273 665 |

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab

TA EMOT JESUS!

↑ Upp