546 online! | Sidvisningar idag: 34 403 | Igår: 141 053 |

www.apg29.nu


Live Apg29 | Biblar | Bönesidan | Dagens ros | Date29 | Christer Åberg | Sök | Kontakt

Den oönskade - del elva

Christer Åberg - Den oönskade

Min följetong om min barndom då jag växte upp i ett fosterhem. Jag har nu bytt namn på berättelsen till "Den oönskade". Del elva. Den här delen handlar om den dramatiska händelsen då min fosterfar hamnade på sjukhus.

Några meter från jakthundens koja stod utedasset. Det var 1971, då jag var sju år, som toalett och badrum byggdes till boningshuset. Innan fick vi alltid gå till utedasset. Även om det var mörkt, regnade eller om det var vinter.

Ronny hade nu en tid haft ont i ryggen. Och det var inte så konstigt. Han hade ett hårt arbete och kunde lyfta tunga stenar från åkrarna. När han satt och rökte pipa efter att ha ätit i köket så kunde man se hans svällande muskler när han höll i sin pipa. Han skulle komma att ha en muskulös kropp ända upp i hög ålder. När han blev gammal blev jag förvånad att han kunde vara så fysiskt i trim eftersom han rökte så mycket. 

Jämt när jag såg honom hade han alltid pipan hängande i mungipan. Även när han arbetade på gården. Förutom ute, rökte han inomhus så väggarna och fönstren blev alldeles gula. 

Han rökte även i bilen. Jag kommer faktiskt inte ihåg om han då hade rutan nervevad så att vi andra kunde andas, men jag har svårt att tänka mig det, eftersom han hade sig själv närmast och svårt att tänka på andra. I hela min uppväxt var jag en ofrivillig passiv rökare. Men rökningen skulle hinna ikapp Ronny. När han blev gammal skulle han få kol.

Men nu hade Ronny ont i ryggen och han hade gått ut till utedasset. Dasset låg längst bort mot gaveln i ett garage där han hade sin bil. Jämte garaget stod en jättestor tjock gammal björk som står kvar där än idag. 

Jag vet inte hur det kom sig, men Stina var inte i närheten och inte heller syntes Stig till. Var de befann sig den här dagen vet jag inte. 

Men plötsligt hörs det ett rop på hjälp från dasset då jag leker framför kökstrappan. Det fanns två trappor till huset. En som ledde in till köksingången och en på baksidan som var en finingång. Jag slutade med min lek, ställde mig upp och såg bort mot dasset. Vad hände? Ropade Ronny? Och var det mig som alla människor han ropade på? 

"Christer, kom hit, hjälp!" ropade han och jag rusade dit och ställde mig storögt framför ingången till dasset. Och där låg Ronny, den muskulöse starke bonden, hjälplös på golvet. 

"Gå och hämta en köksstol", sa han kvidande till mig.

Jag förstod inte alls vad han skulle ha en köksstol till. Skulle han sätta sig på den? Men jag sprang till köket. Tog tag i köksstolen som stod vid bordets gavel närmast dörren och släpade ut den skrapande på gruset, under björken och fram till utedasset. Ronny säger till mig:

"Gå och hämta en köksstol till."

Jag springer och hämtar en köksstol till men jag begriper fortfarande inte vad han ska med dem till. Efter att också ha släpat den över gruset, under björken och fram till dasset griper Ronny tag om båda stolsryggarna och reser sig upp. Det var finurligt. Han skulle använda stolarna som kryckor. 

Sedan gick han stapplande med stolarna flyttande steg för steg under björken, på grusgången, uppför kökstrappen där han flyttade stol för stol stegvis uppför de fyra fem trappstegen, genom köket och lade sig på sin säng i vardagsrummet. Och där blev han liggande med fruktansvärda smärtor. 

Jag vet inte hur länge han låg där men till slut ringde Stina efter Gunnar taxi från Skeen. Det kom två karlar med bår. Den ene av dem var Gunnar, vem den andre var blev jag aldrig klok på. 

De bar ut Ronny på båren till taxin och sedan körde de honom till lasarettet i Ljungby. Varför Stina inte ringde till ambulansen vet jag inte, men Ronny skulle bli kvar på sjukhuset en vecka.

Vi hälsade aldrig på Ronny när han låg på sjukhuset i Ljungby. Det berodde nog på att Stina inte hade något körkort. Men en kväll pratade Stina med Ronny i telefonen. Hon satt jämte skrivbordet som den svarta telefonen med den runda trissan stod på. Det var långt före mobiltelefonens tid så telefonen satt fast i väggen med en tjock svart sladd. Och så lämnade hon över telefonen till mig och ville att jag skulle säga några ord till Ronny som låg på sjukhussängen. 

Jag blev lite ställd och tyckte att det var mycket konstigt. Va, vill Ronny prata med mig? Han pratade ju aldrig annars med mig, så varför just nu? Jag visste inte vad jag skulle säga. Det var faktiskt lite pinsamt, svårt och jobbigt att jag skulle prata med honom. Jag visste ju inte vad jag skulle säga. Skulle jag göra bort mig nu, eftersom jag inte kunde göra någonting ordentligt. Jag var ju inte van att prata med honom. Jag kommer inte ihåg vad vi pratade om, men han lät trevlig på rösten och sedan avslutades samtalet.

Sen kom Ronny hem igen efter att ha legat på sjukhus i en vecka och flyttade tillbaka till sitt rum. Förutom att han hade en värmefilt med sig från sjukhuset, och satte dit ett hårt underlägg i sin säng och var frisk från sitt ryggonda, så var det som vanligt igen. Han bodde i sitt rum, avskild från oss andra. Stina bodde i sitt rum på ovanvåningen. Dörren till köket var fortsatt stängd, förutom då han var ute i köket och åt mat. Och han fortsatte att ha en mur omkring sig mot Stina och mig. Han pratade i fortsättningen varken med Stina eller mig, och han fortsatte med sina grimaser.


Delar som hittills har publicerat i Följetongen Den oönskade:

Den här följetongen är min livsberättelse från barndomen och framåt. Jag berättar naket och öppenhjärtigt. En hel del har jag aldrig berättat om tidigare. En del namn är fingerade för att inte lämna ut någon.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg torsdag 20 september 2018 01:05 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

STÖD APG29: Swisha: 070 935 66 96 • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 • Paypal: https://www.paypal.me/apg29/


8 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Kattis

Det där med ryggen är inget roligt! Jag gjorde illa ryggen för ca tretton års sedan då jag körde brevlådetömingen. Det var innan jul, och jag skulle tömma en låda en stor låda. Istället för att ta två säckar , så tog jag en full säck och slängde in i Postbilen, samtidigt vred jag mig och smackade till ryggen. Men jag åkte in till sjukhuset, utan jobbade på som vanligt. Men efter halv år gick jag till sj.gymnast. Men det är inte bra än idag. I flera år strålade i benet, men jag bad över det! Så det gör det inte mera! Men jag känner som spindelnät i foten . Jag kan heller inte ligga länge på en backe / strand och sola när jag är ute och badar på sommaren. Då får jag ha solstol! Ja det var den halvan av kroppen. Den andra halvan är inte bra heller! Men jag kan jobba!

Svara -   - 20/9-18 09:14 -


Tom

Svenska vemodet var väl ganska utbrett på 50-60-70talet? Å att bo på landet var väl ganska vanligt då?

Den här uppväxten skulle platsa i en noren pjäs

Svara -   - 20/9-18 09:51 -


Bengt

Han var konstig din fosterfar

Svara -   - 20/9-18 10:43 -


Tror

Svar till Kattis.

Kattis, vilken eländiga bekymmer du har, men varför tar inte hjälp från Gud och hela dig?

I däremot Christers fosterfar var ingen troende, du är troende väl?

Svara -   - 20/9-18 12:43 -


Lenny

Svar till Kattis.

Älskade Kattis Jag har följt dej i denna blogg en tid och det är en sak jag vill säga dej bortsett från dagens ämne, jag och ser att du har trons lampa brinnande klart, och andens olja i ditt lerkärl älskade vän. Jag Tackar vår älskade Jesus Kristus och Gud fader för han gett oss denna underbara gåva till oss troende.

Det var kanske var detta som Christers styvfar saknade och kanske led av i sin ensamhet.

Vår uppgift är därför att föra budskapet vidare till vår nästa, för att förmå vår nästa att öppna sina ögon.

Förvirringen tycks vara total för många, ett exempel är nu valet och våra ledande. Mycket har dryftats i valet om vad vi förmår och ej, vad som är rätt och fel, hårda ord har sagts låsningar byggts upp.

Men Jesu ord gäller idag liksom då att hjälpa vår nästa i nöd, vi kan inte alltid med vårt rationella förnuft inse vad som är möjligt, Guds kraft är så mycket större.

Hur lätt är det inte att vi låter oss förledas i denna tid, med alltför många påbud och uppmaningar som kan bli till ödesdigra skiljevägar, detta för att vi dagligen fokuserar och låter oss exponeras för allehanda budskap.

Låt oss därför inte gå vilse. Maningen är att ha sanningens ljus för ögonen, liksom trons lampa klart brinnande!

Svara -   - 20/9-18 15:43 -


Kattis

Svar till Tror.

Jag har varit framme för bön flera gånger! Men jag är glad att det inte strålar i benet längre, det gjorde det under lång tid! Jag har jobbat tungt sedan jag gick ur skolan!

Svara -   - 20/9-18 15:45 -


Kattis

Svar till Lenny.

Tack Lenny!

Ja jag lever nära Jesus!

Svara -   - 20/9-18 16:45 -


Lena Henricson

Christer,DEN OÖNSKADE passar ju tyvärr bra som titel på din berättelse.😢 Det är ju ganska tydligt. Och vi känner med dig! MEN,av GUD var du ju önskad! Han planerade ditt liv redan från början och att du skulle bli evangelist genom Apg29 och på många andra sätt.🙂

Svara -   - 20/9-18 19:52 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Föräldrar 1 och 2 breder väg för Antikrist framträdande

Mamma pappa barn

Enligt en lagändring ska i Frankrike ska föräldrar inte längre kallas. För "mamma" och "pappa" utan "förälder 1" och "förälder 2".

12

Läs allt!


Då du tar emot Jesus föds du av Gud - Christer Åberg

Christer Åberg predikar kort i Åsljunga att man blir född av Gud då man tar emot Jesus.

2

Läs allt!


Domen över Jehovas Vittnens grundare

Läsarmejl av NILS 

Jesus Kristus visar en man domen över Jehovas Vittnens Grundare.

33

Läs allt!


ICA är klokare än församlingen

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

25

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

34

Läs allt!


Inga andra gudar, del 2: Påven, Islam, Brödraskapets ark - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om nya boken "Inga andra gudar". I denna del tar Imsen upp senaste nytt där påven träffade ledare för islam och andra religioner och arbetar för att samla alla religioner i en ark likt den på Noas tid. 

4

Läs allt!


Brändes hon ihjäl efter kristet bönemöte?

Flicka mördad men inte i Indien

Jag har från flera personer fått en chockerande video sänt till mig på Messenger som visar en 16-årig flicka bli misshandlad och bränd levande till döds av en lynchmobb. 

8

Läs allt!


Avfällingen - Frank Mangs

Lyssna på den här starka predikan av evangelisten Frank Mangs. Den kan förändra ditt liv.

3

Läs allt!


Likt Adventisterna var det fel datum för Jesu återkomst som födde Jehovas Vittnen

Läsarmejl av NILS

Hur en rörelse föds avgör om dess Framtida lära blir Sanning eller Lögn! Samma stötesten som Adventisterna om Jesu återkomst datum, födde Vakttornet och Jehovas Vittnen!

16

Läs allt!


Inga andra gudar, del 1: Katolsk mysticism - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om sin bok "Inga andra gudar" i Vetlanda friförsamling. Han tar upp händelser i världen - katolska kyrkan med påven i spetsen går med snabba steg mot att göra Agenda 2030 till verklighet. En världsreligion under påven.  

94

Läs allt!


Underbar frid

Läsarmejl av David Billström 

2

Läs allt!


Den oönskade - Del 21

Den oönskade

Min fortsatta och gripande berättelse om mig som en liten oönskad pojke. 

3

Läs allt!


Christer Åberg: Det största miraklet jag varit med om

Christer Åberg berättar om det största mirakel som han har varit med om.

0

Läs allt!


Månens baksida och jorden på samma bild

Månen och jorden

Den kinesiska satelliten Longjiang-2 har fotograferat månens baksida och jorden på en och samma bild.

83

Läs allt!


Den oönskade - Del 20

Den oönskade

Fortsättningen av den skakande berättelsen om min barndom som ett oönskat barn.

5

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

De troendes uppryckande - Del 5

Christer Åberg intervjuar hemma hos Holger Nilsson om de troendes uppryckande. Del 5 av 10.

3

Läs allt!


Himlen TV7 intervjuar Christer Åberg

Christer är en känd bloggare bland både kristna och icke-kristna i Sverige. Han erbjuder Jesus som svar på aktuella samhälleliga och personliga problem. Programledare är Daniela Persin.

3

Läs allt!


Ellen Whites svar visar adventisternas villolära

Läsarmejl av NILS 

Nils listar sakligt och tydligt vad sjunde adventisternas falska profet Ellen White lärde.

43

Läs allt!


En frälsningsarmé

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Varje troende är kallad att ge evangelium till människor. Kön, ålder, utbildning spelar ingen roll. Du kan be, predika och tro på Gud och se underbara saker ske. Det behövs en frälsningsarmé idag och du kan utgöra en del av den.

18

Läs allt!


Internet förenar världen under Antikrists system

Internet

Av HOLGER NILSSON 

Ett elektroniskt nät kommer att omsluta jorden. Det kommer att förena hela världen under antikrists system av sluttidens Babylon. 

27

Läs allt!


Transpersoner befriade av Guds kärlek

En mycket stark dokumentär om transpersoner som har blivit befriade av Guds kärlek.

5

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 07, söndag 17 februari 2019 kl. 05:21

Jesus söker: Alexandra, Sandra!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16Jesus avslöjar sjundedagsadventismens villfarelse

Läsarmejl av nils

Adventismen började med att en man från Baptistsamfundet, W. Miller räknade ut Jesu återkomst till oktober 1844 från Daniels profetior.

23

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Tio år sedan min fru Marie och vår son Joel dog

För tio år sedan den 21 december dog min fru strax innan klockan 12 på natten och vår nyförlöste son Joel dog sedan halvfemtiden på morgonen den 22 december.

2

Läs allt!


Senaste kommentarer


SD-politiker skrev hatiska inlägg om muslimer och homosexuella

SD-politiker: Muslimer ska brinna i helvetet

Bild: Expressen.

Tidningen NSD skriver att SD-politikern Patrik Svanberg i Kalix kommun, har skrivit hatiska och nedsättande inlägg om muslimer, homosexuella och kvinnor på Facebook.

57

Läs allt!


Till minne av Ulla Gabay

Ulla Gabay

Bildkälla: ullagabay.com. 

Av Sigvard Svärd Tron på Gud är en betydande hjälp i livet, till ande, kropp och själ – och den tron hade Ulla Gabay.

10

Läs allt!


Nationella SD blir globalistiskt?

Nationella SD blir globalistiskt?

Bild: SVT.se. 

Sverigedemokraterna kommer inte längre att driva frågan att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Är detta det första steget på att sverigedemokraterna kommer att bli globalistiskt?

77

Läs allt!


Kvinna kastade ut sitt barn

Vad är det som gör att en del kastar ut sina barn? För inte vill man väl kasta ut sitt eget barn? Eller...?

11

Läs allt!


HBTQ-skola lär ut att vara den man inte är

HBTQ-skola lär ut att vara den man inte är

Nya Dagbladet. 

Sveriges första HBTQ-folkhögskola ger ettårig utbildning för HBTQ-personer och feminister i att bryta normer. 

22

Läs allt!


Ett krig mot Israel närmar sig

Ett krig mot Israel närmar sig

Bild: Twitter. 

Läsarmejl av nils  Nyligen firades minnesdagen av Förintelsen utöver världen den 27 januari, då fångarna i Auschwitz befriades 1945.

30

Läs allt!


Gräv upp brunnarna

Brunn

LÄSARMEJL av Marit Bergfors Vi läser i 1 Mosebok 26:1-25 om hur Isak är på flykt undan hungersnöden och hur Herren uppenbarar sig för honom. Denna text ger flera tankar och funderingar.

4

Läs allt!


Kvinnor kan nu göra abort under hela sin graviditet i New York

Som det var i Noas dagar...

AV MIKAEL WALFRIDSSON  Samma dag, som blodmånen lyste på himlen över New York, vidtog staden, att man nu kan genomföra en abort som gäller i kvinnans hela graviditet.

45

Läs allt!


Nåd mitt i en Guds straffdom – Del 1

Nåd

Läsarmejl av Sigvard Svärd Man kan mänskligt sett tycka att Gud borde ha skickat iväg Kain utan något skydd. För Kain var ju en ond brodermördare, och att skydda honom verkar både ofattbart och orättvist. 

20

Läs allt!


Rädda en ödla genom att dela denna video

Frågan blir denna: Felöversatte även den Islamiske guden Allah när han uppenbarade denna historia?

1

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 468 991 315 sidvisningar på Apg29! Apg29 har just nu 17 168 bloggartiklar, 94 177 kommentarer och 61 946 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp