Surfar nu: 464 www.apg29.nu

Den oönskade - Del tretton

Öga

I den här delen berättar jag chockerande händelser som jag aldrig tidigare berättat vad som hände då jag gick i mellanstadiet. Allt är sant men en del namn på personer är utbytta eller inte namngivna. 

Jag gick i Torpa skola mellan förste och sjätte klass. För att komma dit vi var vi tvungna att åka skolbuss. Då steg vi på vid Torpavägen jämte Tims hus. Grönsberg, som gården där jag bodde hette, låg 600 meter från vägen. För att komma dit fick jag antingen gå eller cykla. 

Hade det varit idag hade föräldrarna aldrig tillåtit barnen att gå så långt. De hade skjutsat dem. Både dit och hem. Ja, idag hade de blivit skjutsade och hämtade för mycket kortare sträckor än så. 

I början var det Johan, Tim och jag som steg på vid vägen. Sedan blev det bara Tim och jag när Johan hade börjat i högstadiet i Ljungby. 

Chauffören som körde skolbussen hette Gunnar. Han var också den som körde barnen till simskolan i badplatsen i Skeen om somrarna. Men då jag alltid cyklade till simskolan åkte jag aldrig med bussen. Torpa låg sex kilometer från vår hållplats på vägen. 

I låg- och mellanstadiet i Torpa slola hade jag tre klasslärare. I klass 1-2 hade jag en kvinnlig lärare som hette Birgitta. Hon var snäll även om hon beskyllde mig orättftvist en gång för nåt jag inte hade gjort då några flickor i min klass anklagade mig. 

Hon ställde sig på deras sida och det gjorde så ont i mig. Jag kunde inte försvara mig eftersom jag var så nedtryckt. Jag hade inget självförtroende på grund av att jag var så kuvad hemifrån. Annars har jag bara positiva minnen av henne. Det var ju hon som lärde mig och klassen att läsa. 

I klass 1-2 gick jag i det gamla skolhuset och det var mysigt. Det var ett tvåvåningshus. På andra våningen låg lärarrummet och dit vågade vi aldrig upp. Men jag fick gå dit ibland oför att lära mig  prata rent. Den som då försökte lära mig att prata hette Clas Olsson. Det var Johans klasslärare. Och han var jättesnäll. Han var från Skåne så han bräkte på skånska. 

När jag började i trean och fick flytta in i den nya skolbyggnaden fick jag en klasslärare som hette Sigfrid. Det var spännande att få flytta in i det nya skolhuset. Det huset hade ingen ovanvåning. 

Sigfrid hade varit lärare länge och han var gammal. Han hade ryckte om sig att vara sträng så vi barn var lite rädda för honom. Jag kommer inte alls ihåg vad han lärde oss barn. Mycket av skolgången är bara ett svart hål. 

Hur mycket jag än hade velat lära mig så skulle jag aldrig klarat av det eftersom jag mådde så dåligt. Jag var inte önskad, jag var inte älskad, jag var inte behövd, och jag kunde heller ingenting eftersom jag var så misslyckad. Dessutom var det mycket retning, slagsmål och mobbning i skolan. Så hur skulle jag över huvudtaget kunna ha höga betyg? 

Vi fick betyg från tredje klass. Eftersom jag redan var misslyckad så kändes det bara en bekräftelse att det var sådana usla betyg jag skulle ha. Betygssystemet på den tiden var ett till fem, varav ett var sämst och fem bäst. Hade jag över huvudtaget någon tvåa? Jag vill minnas att det var mest ettor. 

Snacka om att bli utslagen tidigt och känna sig helt misslyckad över att aldrig klara av något. Hade jag levt i en annan miljö och fått må bra då är jag säker på att det hade gått mycket bättre för mig i skolan de första åren.

Det fanns barn i min dubbelklass som kom från kristna hem och var med i en kristen församling. De var alltså kristna, men detta fick jag aldrig veta under hela min skol- och uppväxttid. Tänk om jag hade fått veta det. Mitt liv kanske redan då hade tagit en helt annan vändning. Men nu skulle det vänta på sig. 

Jag gick i kyrkans juniorer och miniorer, men det var ingen som talade om för mig att man behövde Jesus. Så jag fick fortsätta att vandra och kämpa i underläge mot alla mina plågoandar själv. Och själv vinner man aldrig seger över sånt. Istället blir man bara mer nertryckt, mer kuvad, mer osäker mer oönskad och mer oälskad.

Flickorna i min klass brukade prata sinsemellan om Sigfrid som ibland brukade ta upp dem till lärarrummet i den gamla skolbyggnaden. Där brukade han kyssa dem med så kallade djupa tungkyssar.

"Det är så äckligt när han sticker in sin tunga i min mun", hörde jag en gång en flicka säga. 

Det här var inget ovanligt att höra. Sådant prat bland flickorna förekom över hela skolan. Jag själv såg inget sådant med Sigfrid men barnen pratade mycket om det. 

En gång vi hade gymnastik ute på fotbollsplanen kommenderade Sigfrid:

"Lediga!" 

Det lät som ett militäriskt kommando. Vi stod i två raka linjer och gjorde våra gymnastikövningar. När han sa “lediga“ tänkte jag att då får man väl vila sig och lade mig ner på gräset. När han såg det. Böjde han sig ner och grep ilsket tag i mig och slet upp mig från gräset så jag ställdes på mina ben och sedan skällde han ut mig. En flicka bakom mig kunde inte låta bli att skratta åt det som hände. 

Bland skolbarnen förekom en populär lek som hette sanning eller kånka. I den leken kunde flickor och pojkar pussa eller kyssa varandra. Själv var jag så blyg och osäker och vågade för det mesta inte vara med. 

Men var jag med nån gång så ville ingen pussa mig så jag satt bara rädd i ett hörn och tyckte att det bara var jobbigt och pinsamt. 

En gång då jag och min klass var iväg någonstans på ett läger kom jag in i ett rum där många av barnen i klassen lekte sanning eller kånka. 

Men till min chock såg jag att min klasslärare var också med och deltog i leken. Det var inte Sigfrid utan en annan lärare som jag hade. Där satt han och tungkysste en flicka medan flera av barnen stod runt omkring och räknade högt varje gång de kysstes. 

Jag stod en stund häpen och tittade och kunde inte förstå att vår klassföreståndare kunde tungkyssa en av flickorna i klassen och att hon över huvud taget ställde upp på det. 

Jag kunde inte förstå den här märkliga situationen och med leken sanning eller kånka. Hela tillställningen var konstig och overklig för mig. 

Och dessutom skulle jag själv aldrig våga delta. Och det var kanske bäst det. Sedan gick jag vidare in i ett annat rum där det inte var sanning eller kånka. 

Den här läraren sa en gång till oss barn att det var så mycket människor som sökte Jesus och ville ha hans hjälp så att Jesus kunde säga: "Jag orkar inte med er!" och gick därifrån. Då flämtade många av barnen till i klassen över att Jesus kunde göra så. 

Jag kommer väl ihåg den här händelsen och klassens reaktion. Hur chockade de blev. Barn har oftast en tro på Gud och Jesus. Det finns något nerlagt i dem. Det är Gud själv som har lagt ner evigheten i människors hjärtan. 

Men lärarens förkunnelse till barnen var fel. Om det var en medveten lögn vet jag inte. Inte heller vet jag var han fick det ifrån, men sann och biblisk var den verkligen inte. 

För om det hade varit sant, då skulle Jesus liksom människorna runt omkring mig göra samma sak, nämligen förskjuta mig, trycka ner mig, mobba mig, förkasta mig och säga "Jag orkar inte med dig!" Många år senare skulle jag verkligen erfara att det inte var sant. 


Den här följetongen är min livsberättelse från barndomen och framåt. Jag berättar naket och öppenhjärtigt. En hel del har jag aldrig berättat om tidigare. Vissa namn i berättelsen är fingerade.


submit to reddit


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades måndag 24 september 2018 01:55 | #den oönskade #stulna år #livsberättelse #christer Åberg | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

7 kommentarer

Tror Mon, 24 Sep 2018 07:39:05 +020

Snuskiga gubbar fanns på din tiden med, synd att jag inte fanns den den tiden då,

Då hade jag visat åt Sigfrid Hur ser Dag och natt ut. Han säkert har sett stjärnor mitt på dan.

Svara


Bengt Mon, 24 Sep 2018 17:21:23 +020

Jag vet inte om jag fick betyg innan högstadiet

Svara


Kattis Mon, 24 Sep 2018 22:58:17 +020

Jag var ingen stjärna i skolan! Men när jag började Gymnasiet och Handels Linjen första terminen var jag mobbade! Sedan bytt jag klass och höjde mig 14 steg vår terminen 1990 tror jag det var! Handels var mitt bästa Ämne, jag fick en 5 i handels, men gillade inte kontor, och eftersom det gick ihop, så slutade jag på en 4 i Handels i Slutbetyget! Men på den tiden skulle vi lära oss och skriva maskin. Jag hade en plåt låda för tangenterna, så vi kunde lära oss tuchmetoden! Jag skriver med alla fingrarna idag utan att titta på tangenterna!

Ja Christer jag din lärare Birgitta gjorde fel mot dig! Hon skulle inte ställs sig bakom tjejerna, det de anklagade dig för! Den där Sigfrid hade det varit idag, ja då hade han fått på! Han hade med andra ord suttit som en Rembrant i vägen, jag hade blivit vansinng! Jag har hett temperament, och kan bli väldigt arg !

Svara


Kattis Mon, 24 Sep 2018 23:00:44 +020

Had det varit idag hade den där Sigfrid fått smaka på ! Ska det vara!

Svara


Christoffer Tue, 25 Sep 2018 06:33:39 +020

Fy vilken äckel gubbe. Jag hade inte en aning om att sådant fanns när jag va barn och under min skoltid i lågstadiet-mellanstadiet. Och jag är äldre en du Christer. Usch att behöva få se sånt. Men det har väl dess värre alltid förekommit😓. Fast tror det har blivet värre med sådant i dag tyvärr. Tror ändå att Herren har varit med dig bakom och beskyddat dig även om man kanske inte tror det själv. Han har nog bevarat ditt hjärta genom allt, som annars kunde ha blivet hårt o kallt av allt du gått igenom.

Svara


Tom Tue, 25 Sep 2018 09:07:51 +020

Helt sanslöst.

Och lärare som hånglar med lågstadieelever?

Tveksamt om det skulle kunna hända idag utan att läraren åkte dit

Svara


Bettan Sat, 29 Sep 2018 17:31:45 +020

Svar till Tror.

Ja du Christer jag vet och känner till dina fosterföräldrar. Det är bara mor som lever men så kuvad nedtryckt som hon var och blev i det äktenskapet./p>

Du vet att hon inte satt med vid matbordet utan stod vid spisen eller i skafferiet och åt.

Fosterfar var en slitvarg som jobbade o slet. Jag minns en gång var med min pappa i lagården och kossorna var så skitiga. Jag sa detta. Vad Ronny blev arg. Ronny brukade jobba åt min pappa. Men detta var innan ni pojkar kom dit.

Att barnavårdsnämnden (soc efterföljare) kunde godkänna och lämna dit barn är ofattbart.

Dessutom var gubben (barnavårdsmannen) s.k kristen (tror alliansare). På den tiden ansågs dessa inom barnavårdsnämnden som mer än andra.

Jag var drygt 18 är när jag fick barn och det var en skam då kom jag i kontakt med denna gubbe. Men det är 54 år sedan.

Ville bara ge lite info om Christers hemförhållanden.

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 21, söndag 26 maj 2019 kl. 05:16

Jesus söker: Vilhelmina, Vilma!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
lördag 25 maj 2019 23:32

Bed för vännen! Har misst sin far, hustru, själv sjuk, bytt knä, sjukskrivning med utförsäkring! Börjar arb. Med gamla jobbet! Insjuknar med 41 gr. feber, vill ge upp! Helt ensam! Jag finns bara!!Tack

Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp