662 online! | Sidvisningar idag: 144 175 | Igår: 187 053 |

www.apg29.nu

Det räcker med Jesus

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Vad har Gud lovat egentligen?

Bild: Dagen. 

Varken juden, det judiska, landet och eller nationen Israel – kan med förväntat resultat, åberopas inför Gud vid frälsningstillfällen erbjudna åt hedningar. Inget av Gud skapat hör hemma här. Säg Jesus det räcker.

Tre representanter för nätverket Mishkan, ett forum för messiansk-judisk teologi, fick en arbetad debattartikel publicerad i Dagen 15/11 nu 2017 med titeln: ”Vad har Gud lovat egentligen?” De tre är Stefan Larsson, David Åhlén och Johannes Wiklander. Jag kan på en gång säga att jag inte delar deras åsikter rörande evangelium om Jesus till hednavärlden. 

Att Jesus var jude och att allt med Jesus här i tiden började i Israel, ger jag så klart mitt absolut fulla stöd till. Men att evangelisk mission bland hedningar, räknat från Antiokia (Apg 11:26) och framåt, skulle ha något sakramentalt nedslag mellan det personliga mottagandet av Jesus till frälsning/syndernas förlåtelse, som först måste upplevas för att det ska räknas som äkta vara. Dylikt är inte i överensstämmelse med det samlade materialet i Bibeln, då när skrift får förklara skrift. Det finns bara en medlare mellan Gud och människor, nämligen Jesus (1 Tim 2:5). 

Varken juden, det judiska, landet och eller nationen Israel – kan med förväntat resultat, åberopas inför Gud vid frälsningstillfällen erbjudna åt hedningar. Inget av Gud skapat hör hemma här. Säg Jesus det räcker. Han ensam är svaret. Att komma ut med något annat evangelium exempelvis till folk i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika, är verkligen att förvirra och förvilla. 

Om man vill använda det hebreiska namnet (Messias) eller det grekiska (Kristus) för ”den smorde” Jesus, det är ingen direkt avgörande fråga i sammanhanget. Men, som jag till och med, hör och häpna har stött på: Att den kristne som inte har besökt Israel någon gång, inte heller kan vara riktigt säker på sin frälsning – eller att den pastor som inte varit i landet, inte kan anses som tillräckligt ledd av den helige Ande. 

Av alla Svenssons-hedningar, invandrare och flyktingar från olika håll i världen, som jag i Sverige av Guds nåd har fått be frälsningsbön med – har jag aldrig med någon mellanlandat i något sakramentalt före möte med Jesus. Det tänker jag inte heller, med Bibeln som stöd, börja med. 

Däremot är det en helig glädje att efteråt få visa den nyfrälste på Jesu judiska bakgrund, samt uppmuntra denne/denna till egen önskan om frid över Jerusalem och välsignelse åt Israel.


Sigvard Svärd, pingstpastor

Läsarmejl


---
OBS: Läsarmejl och artiklar som är skrivna av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte alltid delar, vilket också gäller kommentarerna. Mina artiklar är oftast osignerade.  


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg lördag 25 november 2017 08:51 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


32 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

AnnMarie

Sigvard Svärd

"Att den kristne som inte besökt Israel någon gång,inte heller kan vara riktigt säker på sin frälsning -eller att den pastor som inte varit i landet, inte kan anses som tillräckligt ledd av den helige Ande"

Det finns tydligen ingen ände på alla galenskaper från dessa "extremsionister"som vurmar så för Israel.Hur kan man bli så galen och förblindad?

Tack för att du delade detta för då kanske fler kan se och förstå hur tokigt det blir då man avgudar ett land och dess folk.

Svara -   - 25/11-17 09:39 -


Andy Svensson

Jesus sa "Jag är vägen, sanningen och livet " Det gäller för juden med.

Svara -   - 25/11-17 10:26 -


Inge

Sigvard hoppas verkligen att ditt inlägg kommer att publiceras i DAGEN.

Svara -   - 25/11-17 11:04 -


bengt

ja det kunde vara bra

Svara -   - 25/11-17 13:27 -


Lena Henricson

Gud älskade hela världen så mycket att Han sände Jesus. Och genom att tro på Honom blir vi frälsta. (Joh.3:16) Sen lovar ju Guds Ord ju också som ett stort plus att vi blir välsignade,men inte som en nödvändighet för frälsningen, när vi välsignar Israel. Eller hur?

Svara -   - 25/11-17 13:40 -


Lena Henricson

Tillägg till det jag skrev nyss: Kontakt med Gud genom helgon och Maria behövs inte heller. Tycker det hör ihop med detta ämne.

Svara -   - 25/11-17 13:50 -


BrorK

Svar till Lena Henricson.

Hej Lena!

Sen lovar ju Guds Ord ju också som ett stort plus att vi blir välsignade,men inte som en nödvändighet för frälsningen, när vi välsignar Israel. Eller hur?

Vilket "Israel" menar du, nuvarande statsbildningen Israel eller Jakobs avkomma?

Svara -   - 25/11-17 16:07 -


Lars Enarson

"Varken juden, det judiska, landet och eller nationen Israel – kan med förväntat resultat, åberopas inför Gud vid frälsningstillfällen erbjudna åt hedningar. Inget av Gud skapat hör hemma här. Säg Jesus det räcker."

Sjävklart!
Hur kan man missuppfatta artikeln i tidningen Dagen så totalt? Är det av vilja eller av okunnighet?

Svara -   - 25/11-17 19:55 -


Johnny Haglund

Jag håller till fullo med. Gud säger jag skall spara en skärva. Den skärvan är 144000 som det står om i uppenbarelseboken. Övriga Judar kommer som hedningarna att behöva gå nådens väg. Guds välsignelse till er.

Svara -   - 25/11-17 21:21 -


Anna Ivar

Svar till AnnMarie.

Man ska inte avguda Israel eller judarna. Men...frälsningen kom genom det judiska folket. Genom Abrahams lydnad till Gud när han prövades visade att han också, som människa, var villig att offra sin son som han älskade mest, efter Gud, så fick den förlorade mänskligheten bilden av hur Gud offrar sin älskade son för människosläktet vars hjärtan blivit förmörkat genom olydnad. Gud satte ut änglar att vakta så att Adam.och Eva inte skulle äta äta av Livets träd också. Jesus säger att "ingen kan ta mitt liv utan jag ger det av fri vilja". Han var Gud och han var människa." Jesus föddes som jude av en judinna. Det folket hade Gud valt. De har alltid fått lida mycket för det också. Djävulen är alltid ute dfyer Guds egendom och kommer alltid att förstöra så mycket han hinner innan Gud säger stopp. Alltså handlar det inte om att avguda utan attityd välsigna det Gud välsignar. Stå på Guds sida. Ingen mer än Gud gör allting rätt. Inte judarna heller. Ingen skulle få en rätt bild av Gud och Hans syften om vi inte fått följa Guds frälsningsplan genom ett folk och lands historia från skapelsen.

Svara -   - 25/11-17 22:10 -


Tina Wikström

Kan bara säga AMEN till artikeln i Dagen, skriven av personerna från Mishkan.

Håller med Lars Enarson, hur kan S Svärd vara så förblindad?

Tina & Sonny

Svara -   - 25/11-17 22:17 -


sigvard svärd

När jag önskar Herrens frid över Jerusalem och hans välsignelse åt Israel, är det inte likvärdigt med en fras typ "lycka till" eller "ha det bra". Nej, då överlämnar jag åt Gud att utifrån sitt perspektiv, sin vilja och plan - ordna med frid och fred. Samma när det gäller välsignelse. Det är bara Gud som kan förverkliga välsignelse. Utifrån sin heliga vishet och sitt eviga rådslut sker det. Så vare sig det handlar om judafolket som Israels barn eller Israel som ett land och en politisk stat, lämnar jag under bön i förtröstan till Herren över frågan om frid, fred och välsignelse till honom. Han ensam vet allt och alltid rätt.

Men det kan också röra sig om för mig, att göra insatser av olika slag för folket, landet och nationen. Dessutom vill jag inte i sammanhanget - obibliskt ställa främlingen eller hedningen som bor inom Jerusalems stadsgränser eller inom Israels landsgränser, vid sidan av Herrens verk. 1986 kom en kristen palestinsk flykting till Valdemarsvik under min pingstpastorstjänst där, för att bo en tid på flyktingförläggningen. Mannen var född i Jerusalem, men hade flytt efter farlig muslimsk förföljelse. Det märkliga och smått underbara var, att advokaten som palestiniern tilldelats i Sverige, och som tillsammans med mig bistod honom till uppehållstillstånd - hade judiskt påbrå.

Svara -   - 25/11-17 22:27 -


Lena Henricson

Svar till BrorK på frågan

Tror att vi blir välsignade när vi välsignar landet Israel,som ju också bör växa till storleken efter Guds löfte, och när vi välsignar Jakobs avkomma. (Hittar inte just nu de bibelord,som styrker detta. Kanske ngn kan hjälpa mig!) Men som sagt frälsta blir vi endast genom tron på Jesus. (När det gäller att välsigna Israel,kanske ngn kunde korrigera min förklaring här om den är fel!) 😳😊

Svara -   - 25/11-17 22:32 -


AnnMarie

Anna Ivar

Om du läser mitt inlägg igen så förstår du nog vad jag menar.

Svara -   - 25/11-17 22:58 -


sigvard svärd

Svar till Lars Enarson.

Frågan om jag av ren vilja eller av okunnighet har missuppfattat artikeln i Dagen, får så klart ställas och det får jag tåla. Men ta in det faktum att av de 100 som hittills röstat på artikeln i Dagen, har 44% röstat att de håller med författarna, 37% har kryssat i rutan för nej och 19% vet inte. Kollar man röstningen av Vesa Annalas kritiska svarsartikel i Dagen 22/11, "Löftena uppfylls i och med Jesus", är det visserligen inte mer än 29 som avgett röster fram till nu, men då håller 83% med Vesa, 17% inte och i rutan för vet ej har ingen klickat.

Svara -   - 25/11-17 23:03 -


Tomas N

Tack Sigvard för ditt inlägg i den här frågan. Artikeln du refererar till är et exempel på hur teologin så lätt kan dra iväg. Jag tycker också att Vesa Annala skrivit en mycket bra artikel.

Jag tror många idag p g av tradition och politiska påtryckningar har en syn som ärar det gamla förbundet högt och även menar att det gamla gäller till viss del. Man har blivit så pass rädd för skrämselord som ersättningsteologi och andra etiketter som antisemitism så att man inte klart och tydligt både hör ,förstår och ärar högt det Jesus själv undervisade om och det nya förbundet.

Att inte fullt ut förstå och leva i det Jesus har gjort och förberett är lite att trampa på Honom. Tillbedjan av traditioner och ändlösa släktregister kan inte kompensera dettta.

De flesta judar och särskilt ledarskapet var förblindade av sin egen position och sin tolkning av löftena att de inte såg Messias när han kom och levde mitt ibland dem. På samma sätt tror jag många idag är förblindade av Israelsstatens bildande 1948 och de hemskheter som judar fick utstå under WW2. Den som är förblindad kan inte se klart.

Profetböckerna som pekar på och berättar om det kommande Nya förbundet och Frälsaren behöver förstås rätt. Israel och Jakob nämns på många sätt som en symbol för Guds folk i t ex Jesaja. Detta är av stor vikt och fantastiskt . Sedan kom Jesus själv och senare apostlarna och särskilt Paulus och undervisade om det nya förbundet.

Om man inte förstår Jesajas profetior rätt eller löftena i Moseböckerna så kvarstår det gamla förbundet och Gud har då 2 folk och 2 förbund parallellt. Men det motsägs på många ställen. Gud har ett folk och ett förbund. De utvalda i nya förbundet är både judar och hedningar,men ingen kan komma på annat sätt än genom Sonen,Jesus.

Mycket bra beskrivs övergången mellan gamla och nya förbundet i Hebreerbrevet 8-9.

Judarna ville inte till något pris släppa sin speciella roll och maktposition och därför var lärjungarna och andra ofta rädda för judarna,så kan det absolut vara än idag.

Jag tror många kristna idag vill väldigt väl och älskar och känner Gud,men har böjt sig med det här tillägg. Men precis som i Galaterbrevet så delar inte Jesus sin ära med någon,särskilt inte med dem han själv hade varnat att Guds rike skulle tas ifrån dem och ges till andra som skulle bära rätt sorts frukt.

Det är viktigt och allvarligt att förstå vad Gud har kallat till och leva i det för de förlorades skull . Be för och vittna för landet Israel och allasom är ättlingar till gamla förbundet,men bara Gud vilka som skall ärva frälsningen. Det finns en kvarleva och de som levde med och för Gud i GT har gett stor ära. Men nostalgi är mindre än Jesus och kan inte frälsa.

Jag är övertygad om att fel förståelse av allt detta kan vara okej nu idag,men leda till stora problem längre fram. Gamla förbundet behöver läsas i ljuset av att Jesus har kommit och vi skall inte lägga till någon politik till evangeliet,inte ens något som har med judar eller något annat behjärtansvärt att göra.

Mitt rke är inte av denna världen sa Jesus själv. Må vi hålla ut och vara redo och göra Hans vilja så länge det kallas Idag

Svara -   - 25/11-17 23:48 -


Leif Boman

Svar till Lena Henricson.

Herren sade till Abram: ”Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse. Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade .”(1 Mos 12:1‭-‬3)

Hur sköna är inte dina tält, o Jakob, dina boningar, o Israel! Likt dalar utbreder de sig, likt trädgårdar vid en ström, likt aloeträd planterade av Herren , likt cedrar vid vatten. Vatten flödar ur hans ämbar, hans sådd blir rikligen vattnad. Större än Agag ska hans kung vara, upphöjt är hans kungadöme. Gud förde honom ut ur Egypten. Hans styrka är som vildoxens. Han ska sluka hednafolken, hans fiender. Han ska krossa deras ben, med sina pilar genomborra dem. Han har lagt sig ner, han vilar som ett lejon, som en lejonhona, vem vågar oroa honom? Välsignad är den som välsignar dig, förbannad är den som förbannar dig!”(4 Mos 24:5‭-‬9)

Önsken Jerusalem frid; ja, dem gånge väl, som älska dig. Frid vare inom dina murar, välgång i dina palats! För mina bröders och vänners skull vill jag tillsäga dig frid.

(Ps 122:6‭-‬8)

Jesu frid...

Svara -   - 26/11-17 00:06 -


Lena Henricson

Svar till Leif Boman

Tack för de starka orden du gav oss såhär på söndagsmorgonen! Ja må vi välsigna Israel och önska Jerusalem frid!

Svara -   - 26/11-17 07:35 -


Leif Boman

Svar till sigvard svärd .

Jag upplever denna diskussion som lite förvirrande och måste samtidigt bekänna att jag dock med åren har fått allt svårare idag att sätta mig in i just sådana här djupare teologiska diskussioner. Givetvis finns det ingen annan än Jesus Kristus "Jeshua Mashiah" helt ensam som kan frälsa. Han som Är Guds enda Väg till Fadern..

Ändå är min känsla i detta att sanningen ligger någonstans mittemellan. Israels tid och Jerusalem som världens centrum kommer snart verkligen att bli en verklighet. . Judar kommer att bli upphöjda på denna jord framöver även om Jesus Är enda Vägen...

Det ena behöver inte utesluta det andra är min uppfattning..

På den dagen ska Herren beskydda Jerusalems invånare. På den dagen ska den svagaste bland dem vara som David, och Davids hus ska vara som Gud, som Herrens ängel framför dem.

(Sakarja 12:8)

Nu skall det sås i frid. Vinstocken ska ge sin frukt, jorden sin gröda och himlen sin dagg. Jag ska låta dem som är kvar av detta folk få ärva allt detta. Och liksom ni, både Juda hus och Israels hus, har varit en förbannelse bland hednafolken, så ska ni nu när jag frälst er bli en välsignelse. Var inte rädda, fatta mod! Så säger Herren Sebaot: Liksom jag beslöt att sända olycka över er när era fäder väckte min vrede, säger Herren Sebaot, och jag då inte ångrade det, så har jag i denna tid åter beslutat att göra gott mot Jerusalem och Juda hus. Var inte rädda! Men detta är vad ni ska göra: Tala sanning med varandra, döm rätta domar i era portar, domar som ger frid. Tänk inte ut ont mot varandra i era hjärtan och ha inte kärlek till falska eder, för allt sådant hatar jag, säger Herren . Herren Sebaots ord kom till mig. Han sade: Så säger Herren Sebaot: Fastedagarna i fjärde, femte, sjunde och tionde månaden ska för Juda hus bli till fröjd och glädje, till glada högtider. Och ni ska älska sanning och frid. Så säger Herren Sebaot: Än en gång ska folk komma hit, ja, många städers invånare. Och de som bor i en stad ska gå till en annan och säga: ”Låt oss gå och bönfalla inför Herren och söka Herren Sebaot. Jag själv ska också gå.” Ja, många folk och mäktiga hednafolk ska komma och söka Herren Sebaot i Jerusalem, och de ska åkalla Herren . Så säger Herren Sebaot: På den tiden ska tio män av alla språk och folk ta tag i mantelfållen på en judisk man och säga: ”Låt oss gå med er, för vi har hört att Gud är med er.”

(Sakarja 8:12‭-‬23)

Jesu frid....

Svara -   - 26/11-17 09:28 -


Lars Enarson

Svar till sigvard svärd .

Jag håller också med Vesa. Han har skrivit en bra artikel på många sätt. Jag håller också med dig vad gäller att Jesus räcker för frälsningen.

Men artikeln i Dagen av Larsson, m fl motsäger inte detta. Den framhäver i första hand att Jesus också är uppfyllelsen av alla löften till Israel. Det betyder att när vi tar emot Jesus så sätts vi därmed också in i ett sammanhang som har med Israel och Jerusalem att göra. Vesa reagerar på ordvalet "nyans" angående evigt liv. Och det kan han har rätt i. Men går det inte att anstränga sig lite för att försöka förstå vad egentligen artikeln i Dagen handlar om trots detta olyckliga ordval?

Vesa citerar 2 Kor 1:20: ”Ty alla Guds löften GT har fått sitt ja genom honom Jesus. Därför säger vi också genom honom vårt Amen, Gud till ära.” Detta måste vi naturligtvis hålla med om till 100%. Men kom ihåg att detta är också ett favoritbibelord bland alla ersättningsteologer för att avskriva alla Guds löften till Israel. Jag är säker på att du håller med om att det inte är alls vad Paulus menar. Likaså är jag övertygad om att författarna till artikeln i Dagen inte alls menar att inte det räcker med Jesus för att bli frälst som du tycks ha uppfattat det.

Natanael sa till Jesus när han kom till tro på honom: "Rabbi, du är Guds Son, du är Israels konung." (Joh 1:49) Jesus är Guds Son som gett oss evigt liv. Javisst, det är "nyans" (jag använder medvetet detta ord för att provocera lite). Det ÄR naturligtvis en viktig sanning. Men Jesus är också en judisk rabbin. Alla lärjungarna kallade honom för rabbi. Och han är också Israels utlovade konung som kommer tillbaka för att sätta sig på Davids tron. Hela Skriften är full av denna sanning. Men dessa saker hör vi ju inte speciellt mycket om i de flesta kristna gudstjänster. Artikeln i Dagen utmanar detta. Det är naturligtvis därför som så många har röstat att de inte håller med eftersom dessa saker tyvärr är obekanta för de flesta kristna. Men varför inte vara som de ädla människorna i Berea och läsa artikeln en gång till och se om den verkligen stämmer med Bibelns ord?

Nåd och frid!

Svara -   - 26/11-17 11:28 -


AnnMarie

Var läser man Vesas svar?

Svara -   - 26/11-17 11:36 -


Britt

Till Leif Boman! Tack för Det du skrivit!!

Folket - dess kvarleva - är nu redo för omvändelse. Herrens härlighet skall nu uppenbaras. Han skall komma själv och då skall Han döma hedningarna De som tränger Israels folk och hotar utrota dem. De gick mycket längre i sin dom än vad som var berättigat.

"Ty se, i de dagarna och på den tiden, då jag åter upprättar Juda och Jerusalem, då skall Jag samla ihop alla hednafolk och föra dem ned till Josafats dal. Och där skall jag hålla dom över dem, för mitt folks och min arvedels, Israels skull, därför att de har förskingrat dem bland hedningarna och utskiftat mitt land. Ja, de har kastat lott om mitt folk. Joel 3-1-2

Svara -   - 26/11-17 12:21 -


Nina😄

Svar till Tina Wikström.

Har verkligen Lars E sagt att Sigvard S är förblindad

Vi ska välsigna och be över Israel Guds land och folk

men de betyder Inte att inte Israel behöver gå samma väg som vi andra genom Jesus för att komma till Guds rike

Ingen INGEN kommer till fadern utom genom mig säger Jesus

Men vi skall inte heller förglömma de gamla testamentet där Gud skapade allt in i minsta detalj ned kärlek och tacka för de

Tänk alla goa Guds män som förlitade sig på sin fader gå runt gerikos murar så de faller för gud sa de folket tyckte dårskap men för Gud var de vishet

Eller Noa som byggde denna jätte ark folket håna och skratta åt honom men när floden kom då var han inte så dum ändå som gjorde som Gud sa till honom

Men Gud förnyade allt och sände sin son Tack älskade Jesus för allt

Alla behöver ta steget för Jesus de är guds krav för att komma till honom de gäller alla jude som svensk grek och amerikan

Välsignelse över Israel

Svara -   - 26/11-17 13:23 -


Lars Enarson

Det ska vara: "Javisst, det är en viktig "nyans"."

Svara -   - 26/11-17 15:19 -


sigvard svärd

Svar till Leif Boman.

Som jag tolkar de profetiska utsagorna i GT:s och NT:s samlade material, är det inte rätt ställt av bibelläsaren att gå före den kommande händelseutvecklingen. På mer än ett ställe står det i Skriften: "När tiden var inne" eller "När tiden är inne" o.s.v. Först måste "hedningarnas tidsålder" avslutas, innan det är dags för judafolkets, Jerusalems och Israels utlovade fridsrikes- och världsledartid.

Men där är vi inte än, och då bör vi på ett bibliskt sunt sätt förhålla oss till det. Vi kan förresten inte ta ut av Guds vilja och plan i avseende på framtiden i förväg - hur mycket vi än försöker med kamp i bön och med karismatisk tal.

Att det inträffar häpnadsväckande ting med folket, landet och nationen just nu är helt sant. Men det räcker inte som orsak till att, utan Herrens tillåtelse, ta sig för att försöka driva fram härlighet och helighet som Herren i sin allmakt ännu väntar med. Det ska ske, men ännu inte. Så fram till det gäller endast Guds frälsningsverk genom Jesus Messias/Kristus för varje människa: för juden först men också för greken.

Minns gästande bibellärare och utläggare av den yttersta tidens händelser från både mitt, min frus och vårt gemensamma hem och en del sammankomster - då dessa ting om Jesu återkomst och Israels framtida skönhet och storhet livligt ventilerades. Tänker exempelvis på pingstpredikanten Gösta Lindahl från Huskvarna, baptistpastorn Folke Thorell från Örebro och alliansförkunnaren Hilding Fagerberg i Gamla Hjälmseryd.

Jesu frid tillbaka till dig Leif!

Svara -   - 26/11-17 22:52 -


Lars Enarson

För att undgå missförstånd behöver jag tillägga några saker angående Vesas artikel i tidningen Dagen.

1. Vesa skriver: "Den första genomläsningen gav mig intrycket att det är ”ett annat evangelium” än vad Paulus (och Nya testamentet) förmedlar till oss."

Detta är säkert ett medvetet skrämskott som direkt för tankarna till Paulus ord i Galaterbrevet: "Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse." (Gal 1:9) Det är viktigt att påpeka att den väl bibelförankrade sida av evangeliet som Larsson, Åhlen och Wiklander lyfter fram , står inte i strid med det som Paulus förkunnade. Gud förbjude!

2. Vesa skriver ytterligare: "Den kristna församlingen (bestående av judar och icke-judar), inte det judiska folket, är det nya gudsfolket. NT är mycket klart på denna punkt." (Min betoning.)

Detta är helt fel. Det Vesa framför här är klassisk ersättningsteologi och är inte vad Bibeln lär! Det finns inte ett enda bibelord i NT som talar om ett nytt gudsfolk. (Paulus skriver visserligen i Efesierbrevet om "en enda ny människa", men inget om något nytt gudsfolk.) Detta är teologi, närmare bestämt ersättningsteologi - inte Bibelns ord. Bibeln, och speciellt Paulus, förklarar i stället att hedningar blivit inympade i Israels eget äkta olivträd och ärver löftena tillsammans med det judiska folket, inte som ett nytt gudsfolk i stället för det judiska folket. Se Rom 11:16-18 och Ef 2:9; 3:6!

3. Vesa skriver vidare: "Författarna skriver också något märkligt om Andens utgjutelse. ”Anden skulle möjliggöra för judarna att till slut kunna ’besegra köttet’, och leva helt efter Guds vilja – det vill säga hålla hela lagen (Torah).” Den som läser texten i Apg 2 (eller NT i sin helhet) finner inget av detta. Mig veterligen har ingen annan jude än Jesus ”hållit hela lagen”."

"...finner inget av detta"??? Här har Vesa helt fel. Det författarna skriver om Anden är helt i enlighet med Bibelns och NTs tydliga undervisning.

För det första sa Jesus om Anden: "Och se, jag skall sända er vad min Fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden, tills ni har blivit beklädda med kraft från höjden." (Luk 24:49) Vad hade Fadern lovat genom profeterna om Anden och Lagen? Två löften framstår klart. Det första om Anden: "Jag skall låta min Ande komma in i er och göra så att ni vandrar efter mina stadgar och håller mina lagar och följer dem." (Hes 36:27) Det andra om det nya förbundet: "Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger HERREN: Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan." (Jer 31:33)

För det andra bekräftade Jesus väldigt tydligt löftet i Hesekiel och Jeremia om Guds Lag:

"Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket." (Matt 5:17-20)

För det tredje ser vi löftet om Lagen uppfyllt i Apostlagärningarna: "Du ser, broder, att det finns tiotusentals judar som har kommit till tro, och alla håller de strängt på lagen."(Apg 21:20)

Vesa får läsa om NT igen med andra glasögon. Det är ju sant att ingen annan än Jesus varit fullkomlig. Men han är vårt föredöme och han sa: "...när någon har blivit fullärd blir han som sin lärare." (Matt 6:40) Och Paulus skrev: "Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden." (Rom 8:4)

Svara -   - 27/11-17 06:47 -


Lars Enarson

För att undgå missförstånd behöver jag tillägga några saker angående Vesas artikel i tidningen Dagen.

1. Vesa skriver: "Den första genomläsningen gav mig intrycket att det är ”ett annat evangelium” än vad Paulus (och Nya testamentet) förmedlar till oss."

Detta är säkert ett medvetet skrämskott som direkt för tankarna till Paulus ord i Galaterbrevet: "Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse." (Gal 1:9) Det är viktigt att påpeka att den väl bibelförankrade sida av evangeliet som Larsson, Åhlen och Wiklander lyfter fram , står inte i strid med det som Paulus förkunnade. Gud förbjude!

2. Vesa skriver ytterligare: "Den kristna församlingen (bestående av judar och icke-judar), inte det judiska folket, är det nya gudsfolket. NT är mycket klart på denna punkt." (Min betoning.)

Detta är helt fel. Det Vesa framför här är klassisk ersättningsteologi och är inte vad Bibeln lär! Det finns inte ett enda bibelord i NT som talar om ett nytt gudsfolk. (Paulus skriver visserligen i Efesierbrevet om "en enda ny människa", men inget om något nytt gudsfolk.) Detta är teologi, närmare bestämt ersättningsteologi - inte Bibelns ord. Bibeln, och speciellt Paulus, förklarar i stället att hedningar blivit inympade i Israels eget äkta olivträd och ärver löftena tillsammans med det judiska folket, inte som ett nytt gudsfolk i stället för det judiska folket. Se Rom 11:16-18 och Ef 2:9; 3:6!

3. Vesa skriver vidare: "Författarna skriver också något märkligt om Andens utgjutelse. ”Anden skulle möjliggöra för judarna att till slut kunna ’besegra köttet’, och leva helt efter Guds vilja – det vill säga hålla hela lagen (Torah).” Den som läser texten i Apg 2 (eller NT i sin helhet) finner inget av detta. Mig veterligen har ingen annan jude än Jesus ”hållit hela lagen”."

"...finner inget av detta"??? Här har Vesa helt fel. Det författarna skriver om Anden är helt i enlighet med Bibelns och NTs tydliga undervisning.

För det första sa Jesus om Anden: "Och se, jag skall sända er vad min Fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden, tills ni har blivit beklädda med kraft från höjden." (Luk 24:49) Vad hade Fadern lovat genom profeterna om Anden och Lagen? Två löften framstår klart. Det första om Anden: "Jag skall låta min Ande komma in i er och göra så att ni vandrar efter mina stadgar och håller mina lagar och följer dem." (Hes 36:27) Det andra om det nya förbundet: "Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger HERREN: Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan." (Jer 31:33)

För det andra bekräftade Jesus väldigt tydligt löftet i Hesekiel och Jeremia om Guds Lag:

"Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket." (Matt 5:17-20)

För det tredje ser vi löftet om Lagen uppfyllt i Apostlagärningarna: "Du ser, broder, att det finns tiotusentals judar som har kommit till tro, och alla håller de strängt på lagen."(Apg 21:20)

Vesa får läsa om NT igen med andra glasögon. Det är ju sant att ingen annan än Jesus varit fullkomlig. Men han är vårt föredöme och han sa: "...när någon har blivit fullärd blir han som sin lärare." (Matt 6:40) Och Paulus skrev: "Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden." (Rom 8:4)

Svara -   - 27/11-17 06:47 -


Leif Boman

Svar till sigvard svärd .

Jag hittar ingen anledning att säga emot, utan tvärtom, givetvis bör vi hålla oss till ett Bibliskt sunt sätt.

Och, dessutom kommer varken du eller jag vara med här i vår nuvarande köttsliga gestalt när slutskedet är inne. Då Jesus kommer för att upprätta det tusenåriga riket...Så, vi skall förstås till största delen av vår kvarvarande tid ha det mesta av fokus på Jesus Kristus och inte så mycket annat, låta oss fyllas av Honom, och berätta om Honom för alla....Men, med respekt för både Juden och Greken...

Gud välsigne dig rikligt trogne vän...

Svara -   - 27/11-17 06:50 -


Lars Enarson

Svar till sigvard svärd .

Min far var pastor och jag växte upp med hans undervisning om Israel som också byggde på Folke Thorells, Hilding Fagerbergs och Gösta Lindahls undervisning. Du skriver här om tider och stunder som Fadern i sin makt har fastställt och tilläger: "Vi kan förresten inte ta ut av Guds vilja och plan i avseende på framtiden i förväg - hur mycket vi än försöker med kamp i bön och med karismatisk tal."

Det är ju sant. Och jag förstår vad du menar. Samtidigt behöver vi också förstå att Faderns fastställda tider inte befriar oss från vårt ansvar att be. Det finns ett mysterium här. "...när tiden var fullbordad sände Gud sin Son" står det. Ändå läser vi om de trogna bedjarna Simeon och Hanna som väntade uthålligt på löftet och tjänade Gud med fastor och böner dag och natt innan han kom första gången. Likaså vet vi att Gud befriade Israels barn ut ur Egypten exakt på just den dag han redan fastställt och förkunnat redan 430 år tidigare (2 Mos 12:41). Men när den tiden var inne så står det att Gud sa till Mose: "Jag har sett hur mitt folk förtrycks i Egypten, och jag har hört hur de ropar över sina plågare. Jag känner till deras lidande. Därför har jag stigit ner för att rädda dem undan egyptierna och föra dem från det landet." (2 Mos 3:7-8) Bön samarbetar med Guds vilja och förverkligar den. Vi vet inte i förväg när Guds tid är inne. Gud håller reda på den, men vi är kallade att be.

Nåd och frid!

Svara -   - 27/11-17 08:22 -


sigvard svärd

Svar till Lars Enarson.

Nåd och frid till dig också Lars!

Intressant det här med att din far var pastor. Vet inte om jag träffat honom någon gång. Men å andra sidan har vi ju inte heller, du och jag, mig veterligen mötts vid något tillfälle.

Ja, vi får alla på olika sätt gå in i bön mot ondskans andemakter som verkar för att omintetgöra Guds planer nu i den sista tiden. Men samtidigt genom förbön ställa oss på Guds sida gällande hans utvalda folk, vare sig det gäller Jesustroende judar eller hedningar.

Vesa får ju själv stå upp för det han skrev i sin artikel. Men att någon människa efter människan Jesus, kan bli fullkomlig här i tiden eller bli fullkomligt uppfylld av Anden så som han var - det tecknas inte i Nya testamentet när texterna läggs samman.

Svara -   - 27/11-17 13:03 -


Stefan Larsson

Kära Sigvard,

Tack för att du tog dig tid att läsa vår insändare. Men tråkigt att du läste den lite för hastigt.

Du har i diskussionen här på Apg29 fört in följande tankar, som inte återfinns i vår insändare, och som vi i Mishkan önskar ta avstånd från (i övrigt önskar vi er en fortsatt välsignad diskussion):

- Vi har aldrig använt uttrycket “sakrament” eller andra ord som kan härledas därur;

- Vi har inte påstått att något särskilt måste “upplevas” jämte mötet med Herren Jesus, för att frälsning ska vara möjligt för den enskilde troende - ej heller att något “judiskt” måste åberopas (men vi påstår att det evangelium vi idag förkunnar, som ofta är helt barskrapat på kopplingar till det judiska folket, är ett kontextlöst, mindre “fullt” evangelium, vad själva narrationen anbelangar. Och narrationer har kraft. Beroende på vilken berättelse vi tror oss stiga in i när vi blir kristna, så får det konsekvenser för hur vi lever ut vår frälsning. Men vi har aldrig påstått att endast en viss “form” av evangeliet skulle ha frälsande kraft - det är Herren Jesus själv som frälser, ingen och inget annat.);

- Vi har aldrig påstått att det finns någon annan medlare mellan människor och Gud än Herren Jesus;

- Vi har aldrig påstått att det är skillnad huruvida vi säger Herren Jesus Kristus eller Herren Yeshua Messias;

- Vi har aldrig påstått att kristna som ej besökt Israel är mindre smorda eller riskerar att gå miste om sin frälsning;

Det är därför med viss besvikelse som vi läser dina tankar om vår insändare - eftersom du lägger på oss flertalet projektioner från din sida, och för att diskussionen som följer i chatten präglas av samma missförstånd, där vi bland annat liknas vid “extrem-sionister” (vad nu det skulle vara…). Skribenter här på Apg29 har läst din text, snarare än vår insändare. Det gör nu, Sigvard, att vi på grund av din text, riskerar att associeras med helt felaktiga tankar. Det är alltid faran (eller välsignelsen), när man talar eller skriver - orden får kraft, och formar verkligheten för dem som tar emot.

Därför hoppas vi, Sigvard, att du ville läsa vår insändare en gång till, och hellre diskutera just de spörsmål vi tar upp. Vi önskar dig allt gott, broder. Tack för din omtanke om evangeliet, och tack för din kärlek till Gud.

Mvh

Mishkan, genom Stefan Larsson

Svara -   - 28/11-17 09:52 -


sigvard svärd

Svar till Stefan Larsson.

Som evangelium om Jesus presenteras eller fås att andas i er Dagen-artikel, gör ju att tron på Jesus för en hedning blir svåråtkomlig och komplicerad, då judendomen och det judiska först behöver räknas in. Vid inget tillfälle i förkunnelse eller personligt vittnesbörd, har jag startat med något annat än med hänvisning till vem Jesus är och Guds frälsargärning genom honom. Varken Israels historia eller "Kyrkans" historia har varit aktuellt i ett första läge, inför någons omvändelse och bön om syndernas förlåtelse. Jag har inte funnit stöd i Bibeln för att evangeliet skulle klassas som (nådes) "judendom för icke-judar" och därmed krångla till det. Att Paulus och andra Jesus-troende judar som gick ut med evangeliet till hednavärlden i den första kristna tiden, tog in sitt ursprung mer än vad frälsta hedningar genom deras mission kom att göra, ser jag inte som en teologi som i alla tider och sammanhang bör efterföljas. Vi får inte glömma bort menar jag, att Jesus dog offerdöden "utanför lägret" och dessutom "avkragad" sin översteprästerliga mantel. Jesus har gått ut till världens syndare som vän, inte som främsta orsak eller mål att det judiska Israel ska komma i fokus eller erkännas. För då kommer något emellan Jesus och den syndige hedningen. Direktkontakten är skymd.

Er önskan om gott till mig önskar jag också till er så klart!

Pingstpastor, husförsamlingen Gullbergsmötet

Svara -   - 28/11-17 21:05 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Den oönskade - del tolv

Christer Åberg med en bondkatt

Läs den chockerande fortsättningen av min följetong Den oönskade. I det här avsnittet blir jag både skjuten, beskjuten och knivhuggen.

7

Läs allt!


Donald Trump är utan tvekan använd av Gud

Donald Trump använd av Gud

Bild: samnytt.se 

Trump har ökat andelen flyktingar till USA med kristen bakgrund till 71 procent 2018 jämfört med under 50 procent 2016.  

4

Läs allt!


Det är obibliskt att be för världens nationer i Jerusalem

Det är obibliskt att be för världens nationer i Israel

Bild: Världen idag. 

4000 böneledare har samlats i Jerusalem i Israel för att be för världens nationer. Det låter bra, men det är bara ett krux: Det är helt obibliskt!

24

Läs allt!


Förbjud genus!

Genus borde förbjudas! Det förstör våra barn och ungdomar! Människor behöver Jesus så att de blir räddade från en sådan här förvirring och förförelse.

5

Läs allt!


Live! Sex

Christer Åberg talar om sex, relationer och äktenskap!

3

Läs allt!


Boknyhet: Han & hon - Livsviktig relation

Boknyhet - Han & Hon - Livsviktig relation av Holger Nilsson

0

Läs allt!


Den oönskade - del elva

Christer Åberg - Den oönskade

Min följetong om min barndom då jag växte upp i ett fosterhem. Jag har nu bytt namn på berättelsen till "Den oönskade". Del elva. Den här delen handlar om den dramatiska händelsen då min fosterfar hamnade på sjukhus.

8

Läs allt!


Befriad från tre demoner

Livesändning med Christer Åberg från Apg29.nu!

1

Läs allt!


Barack Obama: Vi behöver inte en Frälsare eller Messias

I den här chockerande videon säger USA:s förre president Barack Obama att vi inte behöver en Frälsare eller Messias utan bara hederliga hårt arbetande människor.

26

Läs allt!


Muslimskt hat mot kristna stort och växande problem

Det muslimska hatet mot kristna ökar i hela världen. I muslimskt dominerande länder förföljs, fördrivs och mördas många kristna. 

27

Läs allt!


Uppryckandet är inget återsamlande

Uppryckande

Ju mer jag sätter mig in i uppryckandet, ju mer tydligare och klarare blir det. Vi ska inte krångla till det med massa logiskt mänskligt tänkande för att försöka få ihop det. För det är då vi får konstiga förvirrande och motsägande läror. 

6

Läs allt!


Världskriget i Syrien

Krig

Man brukar tala om det tredje världskriget, men det kanske var Kuvaitkriget då USA tillsammans med många länder anföll Irak. Efter det har det varit andra krig så vilket nummer som världskriget i Syrien har vet jag inte. Är det fjärde eller rentav det femte?

1

Läs allt!


Två slags uppryckande

I det här korta videoklippet talar jag om att det finns två slags uppryckande.

3

Läs allt!


Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del tio

Christian Åberg barn

Mina fosterföräldrars gård låg två mil från Ljungby mot Halmstad i Annerstad. Det låg lite små byar runt omkring. Skeen, Skäckarp, Stackarp och Torpa där vi gick i skola. 

7

Läs allt!


Radikal kristen tro kostar förföljelse

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Radikal kristen tro kostar förföljelse

Uttalar min djupa respekt för kristna som på grund av sin tro blir förföljda. I vissa länder, kulturer, traditioner och sammanhang är förföljelsen mot kristna fruktansvärd. 

58

Läs allt!


Sju viktiga fakta om livet

Läsarmejl av nils 

7 viktiga fakta om livet

Sex, ja sju viktiga fakta om livet! 

7

Läs allt!


Annons


Live! Unikt erbjudande: Den längsta natten

Unikt Erbjudande! Köp den mycket berörande boken "Den längsta natten" av Christer Åberg. 1 bok: 150 kr. Två böcker för 300 kr och få en på köpet! Fraktfritt! Passa på medan det här erbjudandet står kvar. Swisha in betalningen och din adress på 070-935 66. Du kan även betala via bankkonto: 8150-5, 934 343 720-9.

0

Läs allt!


”Gud, varför gav du mig en sån snygg fru?”

Adam och Eva

En historia om en man som ställer frågor till Gud om sin fru.

6

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 38, fredag 21 september 2018 kl. 17:17

Jesus söker: Matteus!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Ramadan 2018

Så här många muslimska attentat och mord har det skett hittills under Ramadan 2018.


Är du en profet?

Jag efterlyser pro9feter

Jag efterlyser profeter som har ett ord till Sveriges församling och folk i dag! Är det du?

270

Läs allt!


Senaste kommentarer


Du måste födas på nytt

Född på nytt

"Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt." Joh 3:7.

0

Läs allt!


Förra året dödades 84 000 personer av muslimer

Våldets islam

En ny rapport visar att 121 Muslimska grupper över hela världen dödade förra året 84 000 personer i 66 länder, varav 22 000 civila. Totalt utfördes 7 841 muslimska attacker, i genomsnitt 21 per dag, i 48 länder.

9

Läs allt!


Har den röda kvigan hittats i Israel?

Av Holger Nilsson 

Har den röda kvigan hittats i Israel?

Har den röda kvigan hittats? Det är en fråga som nu spänt väntar på att få sitt svar.

17

Läs allt!


Den längsta natten - Apg29 med Christer Åberg

Christer Åberg läser ur sin bok Den längsta natten.

3

Läs allt!


SD-valsedlar stals på europeiska ambassader

Under förtidsröstningen stals Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i Europa.

10

Läs allt!


Partiledarna har störtat på en öde ö

En satir-video som illustrerar träffsäkert partiledarnas bråk och maktanspråk just nu!

1

Läs allt!


Riskerade sitt liv för en Bibel

Läsarmejl av nils 

Bibel

Han kunde utstå tortyren och svälten, men kunde inte utstå en dag utan sin Bibel. 

6

Läs allt!


Dalai lama förfalskades i media

Dalai Lama förfalskades i media

Bild: Googles cachade version av GP-artikeln. 

Igår publicerade i flera tidningar en TT-artikel där Dalai lama uppmanade Europas flyktingar att återvända hem. Nu har tidningarna DN och GP raderat artikeln. Istället har de publicerat en ny artikel där Dalai lama framstår som hyllare av EU!

86

Läs allt!


Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del nio

Christian Åberg 7 år

Skolan är ett sorgligt kapitel. Den grunden som nu skulle läggas i mitt liv som skulle hålla för framtiden skulle jag mista helt och hållet.

19

Läs allt!


Vad händer efter döden?

Läsarmejl av David B

Och såsom det är bestämt om människorna att en gång dö och sedan dömas" Hebr. 9:27

3

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt

STÖD APG29

Du kan ge på tre olika sätt:

  • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4
  • Swish: 070 935 66 96
  • Paypal

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 441 294 321 sidvisningar på Apg29!

Apg29 har just nu 16 883 bloggartiklar, 89 551 kommentarer och 58 396 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab | SoundCloud

TA EMOT JESUS!

↑ Upp