869 online! | Sidvisningar idag: 225 833 | Igår: 273 665 |

www.apg29.nu

Annons
Upptäck livet Anders Gerdmar - Bibeltro och väckelse Israel Art  MålarBibeln Studio Jerusalem, Flyktingkrisen i Mellanöstern och hela världen Den nya antisemitismen

Om Christer Åberg Chatt Nyhetsbrev Biblar Läsarmejl Bönesidan Dagens ros Date29 Kommentarer Fråga Christer Kontakt Sök

Dödsstraff för ”omdöparna”


Många är de som har lidit förföljelse, satts i fängelse och dödats som har praktiserat det bibliska troende-dopet genom nersänkning.

Dödsstraff

Lagen om spädbarnsdop fastslogs år 416. Spädbarnsdop blev nu obligatoriskt. Kejsaren Theodosius II, som regerade 408 - 450, hotade med dödsstraff för "omdöparna". Alltså: han hotade med dödsstraff för dem som ville döpa på det bibliska och riktiga sättet. Bara det här visar tydligt var spädbarnsdop har sin grund i någonstans. Det är inte hos Bibelns Gud. Detta kan vi vara helt säkra på!

Nu kan man inte säga att troendedop är "omdop" eftersom spädbarnsdop inte är något dop alls i biblisk mening.

Rörelser som förnekade det katolska dopet blev obarmhärtigt förföljda. I alperna fanns valdensarna som överlevde förföljelserna. 

Kyrkofadern Augustinus, som var född 354, lärde att dop var nödvändigt för frälsningen. Han sa:

”För mänskliga varelser kan återlösas endast inom kyrkan som man kan komma in i endast genom dop” och ”endast genom (spädbarns) dop kan fullständig och omedelbar rening (från synd) utföras.”

Här ersätter Augustinus dopet med Jesus och gör dopet till Frälsare. Inget dop i hela världen kan frälsa. Det är endast genom tron på Jesus Kristus som du blir frälst.

Dessutom gör han spädbarnsdopet som något magiskt eftersom dopet frälser oberoende av tro, då ett spädbarn inte kan tro. 

Villoläraren Augustinus vördas som ett helgon inom romersk-katolska kyrkan!

Konfirmera?

För att legitimera barndopet brukar de säga att när barnet blir äldre ska han "konfirmera" - bekräfta sitt dop. Men hur kan han bekräfta något dop som inte var något dop? Dessutom behövdes det ju ingen tro till detta dop eftersom han genom dopet redan var frälst. Vilken fruktansvärd villolära. Många är de som har gått till helvetet som har trott på sitt barndop som Frälsaren.

Dopfunt istället för Jesus

År 680 beslutas det i katolska Kyrkomötet i Konstantinopel att dop inte kan förrättas på annan plats än i kyrkan. Genom att barndopet nu var det vanliga så räckte det ju med en dopfunt till detta.

För att bli frälst i katolska kyrkan räcker det nu alltså en dopfunt och så har de än en gång avsatt Jesus som Frälsaren.

Katolska kyrkans frälsningslära bygger på något helt annat än på Jesus Kristus. Kontentan av katolska kyrkans undervisning är att Jesus inte kan frälsa, utan det behövs sakrament för frälsning. Spädbarnsdopet är ett sådant sakrament.

Förföljelsen mot troendedöparna

Det är dopkandidatens egen bekännelse som är avgörande. Denna övertygelse har genom århundraden kostat många troendedöpare livet och förföljelse av olika slag. Katolska kyrkan har många gånger varit ledande i förföljelsen.

Ett stort antal medlemmar i friförsamlingarna led döden för sin tro. De blev blev torterade, fängslade, dränkta, brända på bål eller halshuggna anklagade för kätteri.

Förföljelsen var den värsta som drabbat någon församlingsbildning sedan urkristendomens dagar. 

Men stränga straff mot dem som praktiserade troendedop eller som inte döpte sina små barn stoppade dem inte. 

En av de få saker som katoliker och protestanter var överens om, var förföljelsen av troendedöparna! Skillnaden var att katolikerna brände dem på bål medan protestanterna dränkte eller halshögg dem. 

Döparrörelsen växte snabbt och trots den fruktansvärda förföljelsen spreds deras budskap ut över hela världen. Den snabba tillväxten sträckte sig från 1525 till ungefär år 1540. 

De som blev dödade

Bolt Eberli var den förste troendedäparna (anabaptisten) som blev martyr under katolikernas förföljelse. Felix Mantz, Conrad Grebel och Georg Blaurock var tre frikyrkoledare som blev dömda till livstids fängelse. Felix Mantz blev den förste som lutheranerna dömde till döden. Han blev dränkt. Conrad Grebel dog i pest och Georg Blaurock brändes på bål. 

Balthasar Hubmaier som undervisade om troendedopet blev förföljd och sattes i tortyrfängelse och blev bränd på bål som kättare i Wien 1528 av den katolske Ferdinand. Hubmaiers hustru dränktes för sin tro på Jesus. Väckelseevangelisten Hans Hut fängslades, torterades och brändes på bål.

Baptismen i Sverige

För 150 år sedan försökte man utrota baptismen i Sverige med fångstkärror, tvångsdop och de sattes i fängelse på vatten och bröd. 

Gå inte tillbaka

Det finns all anledning att inte gå tillbaka till barndopets villolära. Människor gav sina liv för inte så värst länge sedan för det bibliskt riktiga troendedöpet. På grund av deras mod och offer kan vi idag döpa människor på ett bibliskt sätt. Ska vi nu då förråda dessa människor och acceptera barndopets villolära? Nej, bort det! Låt oss istället följa Jesus och tro på honom!


Källa: 


Skriv ut

 
Publicerat av fredag 4 augusti 2017 18:40 | #katolska+kyrkan #barndop #omdop #villolära | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


13 kommentarer

David B

Amen Christer.

Människor gav sina liv för inte så värst länge sedan för det bibliskt riktiga troendedöpet. På grund av deras mod och offer kan vi idag döpa människor på ett bibliskt sätt.

"Så ta därför emot honom i Herren med all glädje, och värdera högt sådana som honom. För på grund av sitt arbete för Kristus var han nära döden, utan att bekymra sig för sitt liv för att fullgöra det som fattades i er tjänst för mig." Fil.2:29-30

Herrens frid

Svara -   - 4/8-17 10:52 -


Johan

Ett intressant faktum är att i många länder så är det först när människor låter döpa sig, som förföljelse och dödshot börjar.

Djävulen hatar att vi låter oss döpas in i Kristi död och korsfästas med Honom, för att också uppstå med Honom, så att vi kan leva det nya livet i Kristus. (Rom 6:3-8)

Svara -   - 4/8-17 11:26 -


Lena Henricson

Bra att frågan om döparmartyrer kommer upp. H. Asak Kristiansen har skrivit en skakande skildring om dem. Boken heter just DÖPARMARTYRER. Normans förlag. Finns antagligen inte längre i bokhandlar. Men försök gärna att få tag på den på annat sätt,för den är verkligen värd att läsa!

Svara -   - 4/8-17 14:59 -


Anna Ivar

En svensk satt fängslad i en fästning (Bohus?) i 40 år och dog i den samma därför att han höll fast det bibliska troendedopet. Någon här kanske vet namn och årtal.

Svara -   - 4/8-17 16:29 -


nils

En bra historisk genomgång att de sanna kyrkofädernas tro och övertygelse ända in i döden för dopsanningen.

Dessa martyrer hade säkert fått en Uppenbarelse om dopets innebörd,då de var villiga att dö för denna sanning!
Och detta är nödvändigt om det skall ge något andligt avtryck i vårt inre och yttre liv.
Dopet frälsar Ej men att det hör ihop med frälsningen ser vi av Bibelns undervisning.
--------
OBS! Det är först efter att vi blivit döpta till Kristi död,Hans begravning och den följande Uppståndelsen,som Helgelsens verk börjar,Rom.6;19,22.
Först efter att döpts till hans död V 3,sker en begravning V4,följt av Uppståndelsen V5.
Man begraver bara den som är död likt Jesus blev begravd,men han uppstod på 3-e dagen från det döda.
Likasom vi genom Tron blir delaktig i Hans död och begravning är det genom Tron vi blir delaktiga I Hans Uppståndelseliv!
Då först i den nya skapelsen,börjar Helgelsens verk genom D.H.Andes kraft inom oss!
Det är endast genom det nya skapelselivet som en äkta Helgelse kan ske,annars blir vi bara det som kallas "Verkhelgon," genom eget verkande!
Hoppas på en Döparväckelse i Sverige grundad bla.på Rom.kap 6 undervisning!

Svara -   - 4/8-17 17:53 -


Lotta

Thomas Leopold satt fängslad för sin tro i 42 år sammanlagt. Först 7 år på Bohus fästning sen 5 år på Kalmars fästning, 5 år på Danvikens hospital och sen tillbaka till Bohus fästning där han dog 1771. Han var då 77 år gammal. Han var radikalpietist och var kritisk till statskyrkans spädbarnsdop och att ofrälsta fick fira nattvard. Läs gärna mer på bibeltemplet.net

Fridshälsningar

Lotta

Svara -   - 4/8-17 22:48 -


Katrina

Svar till Lotta.

Tack för info.

ska läsa vidare om honom.

Svara -   - 4/8-17 23:09 -


Christer Åberg

Svar till Lotta.

Det finns en artikel här på Apg29 om Thomas Leopold insänt av en läsare: https://www.apg29.nu/a/2d7

Svara -   - 5/8-17 01:58 -


Petrus

De är därför många ivrigt vill närma sig katolska kyrkan och katolska kyrkan vill samla alla kättare under samma falska flagga.

Svara -   - 5/8-17 07:17 -


Lotta

Tack Christer!

En mycket läsvärd artikel om Thomas Leopold. Tack för att Du så ivrigt står upp för troendedopet! För mig är det så självklart: den som tror och blir döpt ska vara frälst. Skulle Bibelordet helt plötsligt betyda något annat än det gjort under de starka väckelser som gått över vårt land när människor blev frälsta och sen lät döpa sig.

Fridshälsningar

Lotta

Svara -   - 5/8-17 11:41 -


Lotta

Det jag menar är att det är så märkligt att även våra frikyrkor som praktiserar troendedop nu börjar vackla och luta mot att erkänna barndopet. Det är oförståeligt för mig.

Svara -   - 5/8-17 12:22 -


Leif Boman

Svar till Lotta.

Jag håller med dig Lotta, det är verkligen svårbegripligt. Jag läste ett utlägg till barndopets försvar från en Equmeniakyrkans pastor och jag fick då inte ett enda Bibelställe som skulle kunna peka på det Bibliska i att ett ovetande barn skulle döpas till Jesus Kristus.

Det som ofta tas upp är t.ex det Jesus sa, "låt barnen komma till mig"!

Absolut ingenting ens i närheten av något dop, däremot ändå en vink åt att även detta ställe talar om barn som i så fall av egen vilja vill! Det står inte kom med barnen till mig!

Man tar ofta även upp stället (Apg 16:33) där ändå hela fångvaktarens hus döptes! Här är väl egentligen enda stället som något så när skulle kunnat tolkas som att även spädbarn ingick, men det står ju aldrig att det fanns några spädbarn med överhuvudtaget utan det här flikar man bara in som om det vore alldeles självklart, då lägger man ju till vad som aldrig står, är det ok? Givetvis inte, alla skall själva vara med och välja, hur logiskt som helst om man bara vill förstå!

Jesu frid...

Svara -   - 5/8-17 13:28 -


Lotta

I kol 2:12 står det att vi begravdes med honom genom dopet och det står också i Rom 6:4 att vi genom dopet till döden är begravda med honom. Det är svårt att få in barndopet i dessa Bibelord.

Fridshälsningar

Lotta

Svara -   - 6/8-17 12:28 -


Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Munkfors Sverige

Nu är vi på väg till Munkfors Sverige efter har varit i Norge. Klockan 18 Ikväll blir det möte i församlingshemmet. 

0

Läs allt!


Sellbakk ikväll 18.00

Nu är vi på väg till Sellbakk i Norge. Vi ska gästa Pingstkyrkan i Sellbakk klockan 18.00.

1

Läs allt!


Moské på svenskt frimärke

Moské ges ut som motiv på ett svenskt frimärke av konstnären Lars Lerin. 

22

Läs allt!


Tista Senter, Halden i Norge

Vi befinner nu oss i staden Halden i Norge. Vi gästar i Pingstekirken Salen. Strax ska vi spela och sjunga i Tista Senter som är ett Köpcentrum. Ikväll och i morgon har vi möten i pingstkyrkan.

1

Läs allt!


”Fotknöls-kristendom”

Läsarmejl av Svenne

Kristna människor ser ut att ha olika behov, när det gäller det andliga. Somliga vill ha mer av Gud, somliga vill ha mindre och en del verkar inte vilja ha något alls.

7

Läs allt!


Demonisk ögontatuering

Bild: Eskilstuna-Kuriren. 

Eskilstuna-Kuriren berättar om en man som har tatuerat sina ögonvitor svarta. 

10

Läs allt!


Ron Wyatt: Guds sista budskap till mänskligheten

Läsarmejl av nils

I augusti 1978 gick amatörarkeologen Ron Wyatt, längs Gordons Golgataplats i Jerusalem med en myndighetsperson. Utan varning pekade hans hand på en plats och sa, "Det är Jeremias grotta och Förbundsarken är därinne."

63

Läs allt!


Dagens ord

Dagens bibelord

“Därför säger jag: »Se, jag kommer; i bokrullen är skrivet vad jag skall göra.” (Psalm 40:8)

Vecka 42, söndag 22 oktober 2017 kl. 21:23

Jesus söker: Marika, Marita!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


På väg till Norge efter ett möte i Sverige

1

Läs allt!


Senaste kommentarer


Propagandan för polygami har nu startat i Sverige

Bild: Svt.se. 

Det har pågått propaganda för olika samlevnadsformer mot kärnfamiljen. Och nu har nästa steg kommit: Propagandan för polygami har nu startat i Sverige.

16

Läs allt!


Bombdåd mot Helsingborgs polishus - möjlig terrorattack

Bombdåd mot Helsingborgs polishus - möjlig terrorattack

Bild: Svt.se. 

Polishuset i Helsingborg utsattes under onsdagen för ett bombdåd. "En möjlig terrorattack", säger terrorexperten Magnus Ranstorp. 

10

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 53 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 33 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 16 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 11 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 9 år om han hade levt idag. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

864 online! | Sidvisningar idag: 225 834 | Igår: 273 665 |

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab

TA EMOT JESUS!

↑ Upp