499 online! | Sidvisningar idag: 79 974 | Igår: 141 053 |

www.apg29.nu


Live Apg29 | Biblar | Bönesidan | Dagens ros | Date29 | Christer Åberg | Sök | Kontakt

Församlingen som en salva

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

”Giftflugor vållar stank och jäsning i salvoberedarens salva”. (Pred.10:1a, 1917 års. övers.)

Församlingens funktion i tiden är omfattande och enormt betydelsefull. Missionsförbundets grundare, P.P. Waldenström (1838-1917), sa på sin tid: ”Den kristna församlingen är en förberedelse för Guds (eviga, min anm.) rike. I den samlas och uppfostras folk för riket.”

Evangelisation och mission är centrala uppgifter för församlingen här i tiden. Paulus skriver till församlingen i Filippi: ”Ni har varit med i arbetet för evangelium ända från första dagen.” (Fil.1:5) För församlingen gäller bl.a. Följande: ”Förkunna hans (Guds) storverk” (1 Petr.2:9), ja, att mana folk: ”Låt försona er med Gud” (2 Kor.5:20), samt att andligt kämpa som Paulus: ”Jag bryter ner tankebyggnader och allt som trotsigt reser sig mot kunskapen om Gud, och gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus” (2 Kor.10:4-5), vidare att leva efter orden av Jesus: ”Ni är jordens salt…Ni är världens ljus” (Matt.5:13-14). 

Genom allt vad församlingen är, och det är alltså inte lite, kan det verkligen vara på sin plats att just här citera Ef.3:8-11 - där Paulus uppfylld av den helige Ande skriver: ”Jag, den allra obetydligaste av alla heliga, har fått denna nåd: att ge hedningarna budskapet om den outgrundliga rikedom som finns i Kristus och att upplysa alla om planen med den hemlighet som från världens början varit dold hos Gud, som skapat allt. Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan (församlingen, annan övers.) få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald. Detta var den avsikt med världen som han förverkligade i och med Kristus Jesus, vår herre.”

En av de allra viktigaste (och vackraste) tjänsterna som församlingen fått i uppdrag att utföra, är samarittjänsten – både på det sociala/humanistiska planet och på det andliga/själavårdande området. Men i liknelsen om mannen som blivit överfallen av rövare (Luk.10:25-37), får man väl konstatera att ”kyrkan” uppträdde under all kritik. Både leviten och prästen gick förbi den slagne. Det måste anses som ett misslyckande. Ingen godtagbar ursäkt kan ges. Den kristna församlingen i sin rätta funktion, är en utgjuten salva, är balsam på såren och en läkande olja. Denna tjänst vänder sig inåt, på det sättet att de som tillhör församlingen får en helande behandling. Men vänder sig också utåt världen till olycksdrabbade, för att hjälpa. Gud har utgjutit församlingen som en salva, i en värld och åt en mänsklighet som befinner sig i den allra djupaste nöd, som ständigt sargas och rivs av djävulen. Det står i Apg.10:38: ”…hur Jesus från Nasaret blev smord av Gud med helig ande och kraft och hur han vandrade omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld…”

Men församlingen är inte endast en smörjelse i bemärkelsen läkemedel, utan även i att parfymera tillvaron; att sprida vällukt: ”Gud vare tack som genom Kristus alltid för mig med i sitt triumftåg och överallt låter mig sprida Kristuskunskapens doft. Ty till Guds ära är jag en Kristusdoft bland dem som räddas och bland dem som går förlorade” (2 Kor.2:14-15). I samma brev, kapitel tre och vers tre, sägs det att den kristna församlingen är ett brev från Kristus. Församlingen ska sprida en god doft. Församlingen lever visserligen ett fördolt liv med Gud. Men den måste märkas och kännas om den ska kunna intressera människor för Gud.

När brudgummen beskriver bruden (bild på församlingen, min anm.) i Höga V.4:10, så säger han: ”Och doften av dina salvor övergår all vällukt.” Församlingen ska både balsamera och parfymera, både vara ett läkemedel och ett skönhetsmedel, både lindra nöd och uppträda med positiva samhällsinitiativ.

Den som utgjutit församlingen, denna salva, är han vars namn är som en utgjuten salva (Höga V.1:3), nämligen Guds son, Jesus Kristus. Församlingen är en smörjelse, beredd av den store salvoberedaren Jesus – med syfte att hela en söndertrasad mänsklighet och dofta Guds härlighet. Uttrycket salvoberedaren (hebr. Rakach) i Pred.10:1 kan också översättas med ”apotekaren”. Apotekaren Jesus, har tillrett församlingen. Arbetsbordet var ett ohyvlat träkors. Den viktigaste ingrediensen var hans eget blod. Ofrånkomliga delar var Guds ord, vatten (dop) och vin (Anden) En annan översättning av ordet salvoberedaren, är ”salvoblandaren”. Jesus har blandat till en salva så effektiv och god, att den kan svara upp emot alla människors behov och genom sin vällukt dra en hel värld i riktning mot Gud. Det hebreiska grundtextordet som blivit översatt med salvoberedaren, kan också översättas med ”parfymeraren”. Jesus har på det mest underfulla sätt parfymerat salvan, församlingen, med: ”kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning” (Gal.5:22-23). Församlingen är en salva tillredd av Mästaren! 

Men så tillbaka till Pred.10:1: ”Giftflugor vållar stank och jäsning i salvoberedarens salva".

Guds fiende, djävulen, arbetar med alla sina resurser för att förstöra församlingen. Med alla de möjligheter han har, sätter han in den ena stöten efter den andra – för att göra salvan obrukbar och illaluktande. Djävulen är Beelsebul ”flugornas herre”, de onda andarnas furste. Fluga heter zebub på hebreiska och Bel betyder Herre. Belzebub (på Valand i Göteborg ligger en nattklubb med just namnet Belsepub, googla får du se dess reklam för andligt mörker) sänder ut sina giftflugor, sina demoner, för att dessa skall spy gift i salvan eller lägga sina ägg i den och så göra den oanvändbar och ointressant. Fiendens order lyder: Fördärva Guds församling! 

Enligt mosaiska lagen var flugorna orena djur för judarna. Gottfrid Büchner skriver i sin väldiga bibelkonkordans från 1700-talet, att flugor inte fick förekomma i det inre av Jerusalems tempel. Under fångenskapen i Egypten hade bland annat flugor varit en plåga för judarna. I Jes.7:18 omtalas en kommande domshandling. Den egyptiska ”flugplågan” skulle åter igen drabba det avfälliga Juda: ”Ty på den tiden skall Herren locka på flugorna längst bort vid Egyptens strömmar”. Med tanke på djuroffren på den yttre förgården, kan det inte ha varit lätt för leviter och tempeltjänare att hålla flugorna utanför det inre av Jerusalems tempel. Det måste ha gått åt många ”flugsmällare”. Zebub med tillägget maveth har av 1917 års bibelkommission översatts med "giftflugor". En annan översättning har "onda flugor". Fribaptisternas grundare, Helge Åkesson, skriver "döda flugor". Gal. 5:19 presenterar flera "flugor": "Vad köttet ger är lätt att se: otukt, orenhet, liderlighet, avguderi, trolldom, fiendskap, strider, ofördragsamhet, vrede, intriger, splittringar, kätterier, maktkamp, dryckenskap, utsvävningar och annat av samma slag". När dessa "flugor" får komma in i församlingen, leder detta till svaghet och hjälplöshet. Och värre: Synden tar bort attraktionen. 

Den tilldragande vällukten försvinner och ersätts med en illaluktande, vämjelig och dålig lukt - stank med ett annat ord. Den auktoriserade engelska översättningen, King James, återger det med: "en djävulsk odör" (an evil odor). Ingenting i samhället är så nedbrytande att se och läsa om, med tanke på den höga heliga bekännelsen, som (en) Guds församling i förfall via ytlighet, omoral och via djupgående schismer. När massmedia exempelvis basunerar ut: "Församlingsdiakon festade upp kollekten!", "Pastor besökte bordell!", "Konflikt i kristen rörelse!", då skakar många utanför på huvudet eller hånflinar. 

En kristen fåraherde vid namn Phillip Keller har skrivit en bok om den 23:e psalmen. I den beskriver han hur det går när en hjord får drabbas av flugor. Beskrivningen är en bra illustration på en församling som "råkat ut för" köttsligt eller direkt demoniskt inflytande: "Får irriteras i synnerhet av de så kallade näsflugorna. Dessa små flugor surrar runt huvudet på fåren och försöker lägga sina ägg i den fuktiga slemhinnan på mulen. Om de lyckas kläcks äggen redan efter några dagar och små smala, maskliknande larver kryper fram. Dessa arbetar sig upp genom näsan och in i fårets huvud, gräver sig in i huden och orsakar intensiv klåda och svåra inflammationer. I irritation över detta slår eller skrubbar fåren sina huvuden mot träd, stenar, stolpar och buskar. De gnider dem mot jorden och kastar sig av och an bland träd och buskar. I extrema fall kan ett får till och med ta livet av sig i desperat försök att bli kvitt sin irritation. Ofta händer det dessutom att infektionen går så långt att den leder till blindhet. 

På grund av allt detta blir vissa får alldeles utom sig av fruktan och råkar i panik i sina försök att fly bort ifrån dessa plågoandar som kretsar omkring dem. De stampar omkring sig och rusar fram och tillbaka på ängen i desperat längtan att slippa flugorna. En del springer så länge att de till slut faller av ren utmattning. Andra står och kastar sina huvuden fram och tillbaka i timtal. De gömmer sig i vilken skogsdunge eller vilket buskage som helst som kan ge dem skydd, och ibland kan det hända att de helt vägrar att beta på den öppna fälten. All denna rastlöshet och oro får ödesdigra följer för hela flocken. Tackorna och lammen förlorar snart sitt välmående och börjar minska i vikt. Tackorna sinar och deras lamm slutar att växa och utvecklas inte som de ska. En del får kan skada sig svårt när de rusar omkring panikslagna, och andra blir blinda eller till och med dör."

Hur kan då församlingen räddas från en "flugattack", från egotrippar och onda andars påverkan? Phillip Keller får komma till tals igen: "Det är bara herdens noggranna tillsyn som kan förebygga de svåra problemen under "flugtiden". Vid minsta tecken på att det finns flugor i hjorden måste han smörja in deras huvuden med ett motgift. Jag föredrog att använda ett hemmagjort botemedel, som bestod av linolja, svavel och tjära, som jag smorde in fårens mule och huvud med för att skydda dem mot näsflugorna. Det hade en fantastisk effekt. Så fort oljan hade smorts på var irritationen borta, paniken var borta, och rastlösheten var också försvunnen. Nu kunde fåren lugnt börja beta igen, och sedan lade de sig mätta och nöjda ner för att vila."

Vad behöver församlingen? Vad behöver herdarna och medlemmarna? Jo, ständig rening i Jesu blod! Att oavbrutet hålla stånd mot falska läror och falska apostlar! Att ständigt leva i dopets verklighet och hela tiden låta sig uppfyllas av den helige Ande! Detta gäller alla församlingar, alla gemenskaper, alla lärjungahopar, oavsett storlek och mängd av verksamhet! Detta berör hela kristenheten! Salvoberedaren Jesus, vill ha en läkande och väldoftande salva! Jesus vill ha en kyrka idag, likt urförsamlingen, som helar och sprider vällukt! "De höll samman och möttes varje dag troget i templet, och i hemmen bröt de brödet och höll måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje. De prisade Gud och var omtyckta av hela folket. Och Herren lät varje dag nya människor bli frälsta och förena sig med dem." (Apg.2:46-47) 

När Jerusalems mur återuppbyggs i Neh.3, c:a 450 f.Kr., blir olika heligheter som omnämns där likt illustrationer på heligheter, som gäller sida vid sida, när Guds församling byggs idag: ”Där bredvid arbetade Ussiel, Harhajas son, tillsammans med guldsmederna. Och bredvid dem arbetade Hananja, en av salvoberedarna (hebr. Ben(betyder son)rakach)”. Även om förföljelse kommer, bibliskt sett får man förr eller senare räkna med det, bör orsaken alltid vara våra brinnande vittnesbörd om tron på Jesus Kristus eller våra helgade liv. Däremot aldrig grund av maktlystnad, girighet, högmod, manipulationer, lögnaktighet, omoraliska handlingar eller kriminella beteenden. 


Sigvard Svärd

Läsarmejl


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg onsdag 13 januari 2016 13:00 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

STÖD APG29: Swisha: 070 935 66 96 • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 • Paypal: https://www.paypal.me/apg29/


3 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Berndt Isaksson

Är jag den ende som reagerar på bilden ovanför denna bloggpost?

Mannen på estraden som står med ryggen till har ju en figur i sitt skjortmönster som bara kan uppfattas som något demonliknande. Eller? Ungefär som Todd Bentley har demonliknande figurer intatuerade på sin kropp.

Berndt

Svara -   - 15/1-16 09:24 -


Sigvard Svärd

Broder Berndt! Ja, jag vet inte vad Christer har tagit den här bilden ifrån för sammanhang och kopplat ihop den med min text. Det du såg på talarens skjorta hade jag inte lagt märke till förrän nu, men Christer kanske valde den av orsak som du pekar på. Jesu frid till dig i tid som denna! Sigvard Svärd

Svara -   - 15/1-16 12:26 -


Christer Åberg

Svar till Berndt Isaksson.

Är jag den ende som reagerar på bilden ovanför denna bloggpost?

Jag har nu bytt ut bilden så att det inte ska bli någon diskussion om något som denna bloggpost inte handlar om.

Jag tittade bland annat på allt folket och inte på vad predikanten hade för bild på sin skjorta.

Den som vill studera bilden lite djupgående finns den här: www.apg29.nu/a/5q5

Och i förstoring på bilden på skjortan här: www.apg29.nu/a/4mn

Svara -   - 15/1-16 12:44 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Föräldrar 1 och 2 breder väg för Antikrist framträdande

Mamma pappa barn

Enligt en lagändring ska i Frankrike ska föräldrar inte längre kallas. För "mamma" och "pappa" utan "förälder 1" och "förälder 2".

18

Läs allt!


Då du tar emot Jesus föds du av Gud - Christer Åberg

Christer Åberg predikar kort i Åsljunga att man blir född av Gud då man tar emot Jesus.

2

Läs allt!


Domen över Jehovas Vittnens grundare

Läsarmejl av NILS 

Jesus Kristus visar en man domen över Jehovas Vittnens Grundare.

36

Läs allt!


ICA är klokare än församlingen

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

25

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

34

Läs allt!


Inga andra gudar, del 2: Påven, Islam, Brödraskapets ark - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om nya boken "Inga andra gudar". I denna del tar Imsen upp senaste nytt där påven träffade ledare för islam och andra religioner och arbetar för att samla alla religioner i en ark likt den på Noas tid. 

4

Läs allt!


Brändes hon ihjäl efter kristet bönemöte?

Flicka mördad men inte i Indien

Jag har från flera personer fått en chockerande video sänt till mig på Messenger som visar en 16-årig flicka bli misshandlad och bränd levande till döds av en lynchmobb. 

8

Läs allt!


Avfällingen - Frank Mangs

Lyssna på den här starka predikan av evangelisten Frank Mangs. Den kan förändra ditt liv.

3

Läs allt!


Likt Adventisterna var det fel datum för Jesu återkomst som födde Jehovas Vittnen

Läsarmejl av NILS

Hur en rörelse föds avgör om dess Framtida lära blir Sanning eller Lögn! Samma stötesten som Adventisterna om Jesu återkomst datum, födde Vakttornet och Jehovas Vittnen!

16

Läs allt!


Inga andra gudar, del 1: Katolsk mysticism - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om sin bok "Inga andra gudar" i Vetlanda friförsamling. Han tar upp händelser i världen - katolska kyrkan med påven i spetsen går med snabba steg mot att göra Agenda 2030 till verklighet. En världsreligion under påven.  

95

Läs allt!


Underbar frid

Läsarmejl av David Billström 

2

Läs allt!


Den oönskade - Del 21

Den oönskade

Min fortsatta och gripande berättelse om mig som en liten oönskad pojke. 

3

Läs allt!


Christer Åberg: Det största miraklet jag varit med om

Christer Åberg berättar om det största mirakel som han har varit med om.

0

Läs allt!


Månens baksida och jorden på samma bild

Månen och jorden

Den kinesiska satelliten Longjiang-2 har fotograferat månens baksida och jorden på en och samma bild.

83

Läs allt!


Den oönskade - Del 20

Den oönskade

Fortsättningen av den skakande berättelsen om min barndom som ett oönskat barn.

5

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

De troendes uppryckande - Del 5

Christer Åberg intervjuar hemma hos Holger Nilsson om de troendes uppryckande. Del 5 av 10.

3

Läs allt!


Himlen TV7 intervjuar Christer Åberg

Christer är en känd bloggare bland både kristna och icke-kristna i Sverige. Han erbjuder Jesus som svar på aktuella samhälleliga och personliga problem. Programledare är Daniela Persin.

3

Läs allt!


Ellen Whites svar visar adventisternas villolära

Läsarmejl av NILS 

Nils listar sakligt och tydligt vad sjunde adventisternas falska profet Ellen White lärde.

43

Läs allt!


En frälsningsarmé

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Varje troende är kallad att ge evangelium till människor. Kön, ålder, utbildning spelar ingen roll. Du kan be, predika och tro på Gud och se underbara saker ske. Det behövs en frälsningsarmé idag och du kan utgöra en del av den.

18

Läs allt!


Internet förenar världen under Antikrists system

Internet

Av HOLGER NILSSON 

Ett elektroniskt nät kommer att omsluta jorden. Det kommer att förena hela världen under antikrists system av sluttidens Babylon. 

27

Läs allt!


Transpersoner befriade av Guds kärlek

En mycket stark dokumentär om transpersoner som har blivit befriade av Guds kärlek.

5

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 07, söndag 17 februari 2019 kl. 12:33

Jesus söker: Alexandra, Sandra!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16Jesus avslöjar sjundedagsadventismens villfarelse

Läsarmejl av nils

Adventismen började med att en man från Baptistsamfundet, W. Miller räknade ut Jesu återkomst till oktober 1844 från Daniels profetior.

23

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Tio år sedan min fru Marie och vår son Joel dog

För tio år sedan den 21 december dog min fru strax innan klockan 12 på natten och vår nyförlöste son Joel dog sedan halvfemtiden på morgonen den 22 december.

2

Läs allt!


Senaste kommentarer


SD-politiker skrev hatiska inlägg om muslimer och homosexuella

SD-politiker: Muslimer ska brinna i helvetet

Bild: Expressen.

Tidningen NSD skriver att SD-politikern Patrik Svanberg i Kalix kommun, har skrivit hatiska och nedsättande inlägg om muslimer, homosexuella och kvinnor på Facebook.

57

Läs allt!


Till minne av Ulla Gabay

Ulla Gabay

Bildkälla: ullagabay.com. 

Av Sigvard Svärd Tron på Gud är en betydande hjälp i livet, till ande, kropp och själ – och den tron hade Ulla Gabay.

10

Läs allt!


Nationella SD blir globalistiskt?

Nationella SD blir globalistiskt?

Bild: SVT.se. 

Sverigedemokraterna kommer inte längre att driva frågan att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Är detta det första steget på att sverigedemokraterna kommer att bli globalistiskt?

77

Läs allt!


Kvinna kastade ut sitt barn

Vad är det som gör att en del kastar ut sina barn? För inte vill man väl kasta ut sitt eget barn? Eller...?

11

Läs allt!


HBTQ-skola lär ut att vara den man inte är

HBTQ-skola lär ut att vara den man inte är

Nya Dagbladet. 

Sveriges första HBTQ-folkhögskola ger ettårig utbildning för HBTQ-personer och feminister i att bryta normer. 

22

Läs allt!


Ett krig mot Israel närmar sig

Ett krig mot Israel närmar sig

Bild: Twitter. 

Läsarmejl av nils  Nyligen firades minnesdagen av Förintelsen utöver världen den 27 januari, då fångarna i Auschwitz befriades 1945.

30

Läs allt!


Gräv upp brunnarna

Brunn

LÄSARMEJL av Marit Bergfors Vi läser i 1 Mosebok 26:1-25 om hur Isak är på flykt undan hungersnöden och hur Herren uppenbarar sig för honom. Denna text ger flera tankar och funderingar.

4

Läs allt!


Kvinnor kan nu göra abort under hela sin graviditet i New York

Som det var i Noas dagar...

AV MIKAEL WALFRIDSSON  Samma dag, som blodmånen lyste på himlen över New York, vidtog staden, att man nu kan genomföra en abort som gäller i kvinnans hela graviditet.

45

Läs allt!


Nåd mitt i en Guds straffdom – Del 1

Nåd

Läsarmejl av Sigvard Svärd Man kan mänskligt sett tycka att Gud borde ha skickat iväg Kain utan något skydd. För Kain var ju en ond brodermördare, och att skydda honom verkar både ofattbart och orättvist. 

20

Läs allt!


Rädda en ödla genom att dela denna video

Frågan blir denna: Felöversatte även den Islamiske guden Allah när han uppenbarade denna historia?

1

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 469 036 896 sidvisningar på Apg29! Apg29 har just nu 17 168 bloggartiklar, 94 187 kommentarer och 61 946 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp