1 093 online! | Sidvisningar idag: 291 197 | Igår: 280 299 |

www.apg29.nu

Annons

Stöd Apg29 - Juluppropet 2017 - Swisha 0709356696


Nyhetsbrev Biblar Läsarmejl Bönesidan Dagens ros Date29 Kommentarer Fråga Christer Kontakt Sök

Församlingen som en salva

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

”Giftflugor vållar stank och jäsning i salvoberedarens salva”. (Pred.10:1a, 1917 års. övers.)

Församlingens funktion i tiden är omfattande och enormt betydelsefull. Missionsförbundets grundare, P.P. Waldenström (1838-1917), sa på sin tid: ”Den kristna församlingen är en förberedelse för Guds (eviga, min anm.) rike. I den samlas och uppfostras folk för riket.”

Evangelisation och mission är centrala uppgifter för församlingen här i tiden. Paulus skriver till församlingen i Filippi: ”Ni har varit med i arbetet för evangelium ända från första dagen.” (Fil.1:5) För församlingen gäller bl.a. Följande: ”Förkunna hans (Guds) storverk” (1 Petr.2:9), ja, att mana folk: ”Låt försona er med Gud” (2 Kor.5:20), samt att andligt kämpa som Paulus: ”Jag bryter ner tankebyggnader och allt som trotsigt reser sig mot kunskapen om Gud, och gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus” (2 Kor.10:4-5), vidare att leva efter orden av Jesus: ”Ni är jordens salt…Ni är världens ljus” (Matt.5:13-14). 

Genom allt vad församlingen är, och det är alltså inte lite, kan det verkligen vara på sin plats att just här citera Ef.3:8-11 - där Paulus uppfylld av den helige Ande skriver: ”Jag, den allra obetydligaste av alla heliga, har fått denna nåd: att ge hedningarna budskapet om den outgrundliga rikedom som finns i Kristus och att upplysa alla om planen med den hemlighet som från världens början varit dold hos Gud, som skapat allt. Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan (församlingen, annan övers.) få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald. Detta var den avsikt med världen som han förverkligade i och med Kristus Jesus, vår herre.”

En av de allra viktigaste (och vackraste) tjänsterna som församlingen fått i uppdrag att utföra, är samarittjänsten – både på det sociala/humanistiska planet och på det andliga/själavårdande området. Men i liknelsen om mannen som blivit överfallen av rövare (Luk.10:25-37), får man väl konstatera att ”kyrkan” uppträdde under all kritik. Både leviten och prästen gick förbi den slagne. Det måste anses som ett misslyckande. Ingen godtagbar ursäkt kan ges. Den kristna församlingen i sin rätta funktion, är en utgjuten salva, är balsam på såren och en läkande olja. Denna tjänst vänder sig inåt, på det sättet att de som tillhör församlingen får en helande behandling. Men vänder sig också utåt världen till olycksdrabbade, för att hjälpa. Gud har utgjutit församlingen som en salva, i en värld och åt en mänsklighet som befinner sig i den allra djupaste nöd, som ständigt sargas och rivs av djävulen. Det står i Apg.10:38: ”…hur Jesus från Nasaret blev smord av Gud med helig ande och kraft och hur han vandrade omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld…”

Men församlingen är inte endast en smörjelse i bemärkelsen läkemedel, utan även i att parfymera tillvaron; att sprida vällukt: ”Gud vare tack som genom Kristus alltid för mig med i sitt triumftåg och överallt låter mig sprida Kristuskunskapens doft. Ty till Guds ära är jag en Kristusdoft bland dem som räddas och bland dem som går förlorade” (2 Kor.2:14-15). I samma brev, kapitel tre och vers tre, sägs det att den kristna församlingen är ett brev från Kristus. Församlingen ska sprida en god doft. Församlingen lever visserligen ett fördolt liv med Gud. Men den måste märkas och kännas om den ska kunna intressera människor för Gud.

När brudgummen beskriver bruden (bild på församlingen, min anm.) i Höga V.4:10, så säger han: ”Och doften av dina salvor övergår all vällukt.” Församlingen ska både balsamera och parfymera, både vara ett läkemedel och ett skönhetsmedel, både lindra nöd och uppträda med positiva samhällsinitiativ.

Den som utgjutit församlingen, denna salva, är han vars namn är som en utgjuten salva (Höga V.1:3), nämligen Guds son, Jesus Kristus. Församlingen är en smörjelse, beredd av den store salvoberedaren Jesus – med syfte att hela en söndertrasad mänsklighet och dofta Guds härlighet. Uttrycket salvoberedaren (hebr. Rakach) i Pred.10:1 kan också översättas med ”apotekaren”. Apotekaren Jesus, har tillrett församlingen. Arbetsbordet var ett ohyvlat träkors. Den viktigaste ingrediensen var hans eget blod. Ofrånkomliga delar var Guds ord, vatten (dop) och vin (Anden) En annan översättning av ordet salvoberedaren, är ”salvoblandaren”. Jesus har blandat till en salva så effektiv och god, att den kan svara upp emot alla människors behov och genom sin vällukt dra en hel värld i riktning mot Gud. Det hebreiska grundtextordet som blivit översatt med salvoberedaren, kan också översättas med ”parfymeraren”. Jesus har på det mest underfulla sätt parfymerat salvan, församlingen, med: ”kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning” (Gal.5:22-23). Församlingen är en salva tillredd av Mästaren! 

Men så tillbaka till Pred.10:1: ”Giftflugor vållar stank och jäsning i salvoberedarens salva".

Guds fiende, djävulen, arbetar med alla sina resurser för att förstöra församlingen. Med alla de möjligheter han har, sätter han in den ena stöten efter den andra – för att göra salvan obrukbar och illaluktande. Djävulen är Beelsebul ”flugornas herre”, de onda andarnas furste. Fluga heter zebub på hebreiska och Bel betyder Herre. Belzebub (på Valand i Göteborg ligger en nattklubb med just namnet Belsepub, googla får du se dess reklam för andligt mörker) sänder ut sina giftflugor, sina demoner, för att dessa skall spy gift i salvan eller lägga sina ägg i den och så göra den oanvändbar och ointressant. Fiendens order lyder: Fördärva Guds församling! 

Enligt mosaiska lagen var flugorna orena djur för judarna. Gottfrid Büchner skriver i sin väldiga bibelkonkordans från 1700-talet, att flugor inte fick förekomma i det inre av Jerusalems tempel. Under fångenskapen i Egypten hade bland annat flugor varit en plåga för judarna. I Jes.7:18 omtalas en kommande domshandling. Den egyptiska ”flugplågan” skulle åter igen drabba det avfälliga Juda: ”Ty på den tiden skall Herren locka på flugorna längst bort vid Egyptens strömmar”. Med tanke på djuroffren på den yttre förgården, kan det inte ha varit lätt för leviter och tempeltjänare att hålla flugorna utanför det inre av Jerusalems tempel. Det måste ha gått åt många ”flugsmällare”. Zebub med tillägget maveth har av 1917 års bibelkommission översatts med "giftflugor". En annan översättning har "onda flugor". Fribaptisternas grundare, Helge Åkesson, skriver "döda flugor". Gal. 5:19 presenterar flera "flugor": "Vad köttet ger är lätt att se: otukt, orenhet, liderlighet, avguderi, trolldom, fiendskap, strider, ofördragsamhet, vrede, intriger, splittringar, kätterier, maktkamp, dryckenskap, utsvävningar och annat av samma slag". När dessa "flugor" får komma in i församlingen, leder detta till svaghet och hjälplöshet. Och värre: Synden tar bort attraktionen. 

Den tilldragande vällukten försvinner och ersätts med en illaluktande, vämjelig och dålig lukt - stank med ett annat ord. Den auktoriserade engelska översättningen, King James, återger det med: "en djävulsk odör" (an evil odor). Ingenting i samhället är så nedbrytande att se och läsa om, med tanke på den höga heliga bekännelsen, som (en) Guds församling i förfall via ytlighet, omoral och via djupgående schismer. När massmedia exempelvis basunerar ut: "Församlingsdiakon festade upp kollekten!", "Pastor besökte bordell!", "Konflikt i kristen rörelse!", då skakar många utanför på huvudet eller hånflinar. 

En kristen fåraherde vid namn Phillip Keller har skrivit en bok om den 23:e psalmen. I den beskriver han hur det går när en hjord får drabbas av flugor. Beskrivningen är en bra illustration på en församling som "råkat ut för" köttsligt eller direkt demoniskt inflytande: "Får irriteras i synnerhet av de så kallade näsflugorna. Dessa små flugor surrar runt huvudet på fåren och försöker lägga sina ägg i den fuktiga slemhinnan på mulen. Om de lyckas kläcks äggen redan efter några dagar och små smala, maskliknande larver kryper fram. Dessa arbetar sig upp genom näsan och in i fårets huvud, gräver sig in i huden och orsakar intensiv klåda och svåra inflammationer. I irritation över detta slår eller skrubbar fåren sina huvuden mot träd, stenar, stolpar och buskar. De gnider dem mot jorden och kastar sig av och an bland träd och buskar. I extrema fall kan ett får till och med ta livet av sig i desperat försök att bli kvitt sin irritation. Ofta händer det dessutom att infektionen går så långt att den leder till blindhet. 

På grund av allt detta blir vissa får alldeles utom sig av fruktan och råkar i panik i sina försök att fly bort ifrån dessa plågoandar som kretsar omkring dem. De stampar omkring sig och rusar fram och tillbaka på ängen i desperat längtan att slippa flugorna. En del springer så länge att de till slut faller av ren utmattning. Andra står och kastar sina huvuden fram och tillbaka i timtal. De gömmer sig i vilken skogsdunge eller vilket buskage som helst som kan ge dem skydd, och ibland kan det hända att de helt vägrar att beta på den öppna fälten. All denna rastlöshet och oro får ödesdigra följer för hela flocken. Tackorna och lammen förlorar snart sitt välmående och börjar minska i vikt. Tackorna sinar och deras lamm slutar att växa och utvecklas inte som de ska. En del får kan skada sig svårt när de rusar omkring panikslagna, och andra blir blinda eller till och med dör."

Hur kan då församlingen räddas från en "flugattack", från egotrippar och onda andars påverkan? Phillip Keller får komma till tals igen: "Det är bara herdens noggranna tillsyn som kan förebygga de svåra problemen under "flugtiden". Vid minsta tecken på att det finns flugor i hjorden måste han smörja in deras huvuden med ett motgift. Jag föredrog att använda ett hemmagjort botemedel, som bestod av linolja, svavel och tjära, som jag smorde in fårens mule och huvud med för att skydda dem mot näsflugorna. Det hade en fantastisk effekt. Så fort oljan hade smorts på var irritationen borta, paniken var borta, och rastlösheten var också försvunnen. Nu kunde fåren lugnt börja beta igen, och sedan lade de sig mätta och nöjda ner för att vila."

Vad behöver församlingen? Vad behöver herdarna och medlemmarna? Jo, ständig rening i Jesu blod! Att oavbrutet hålla stånd mot falska läror och falska apostlar! Att ständigt leva i dopets verklighet och hela tiden låta sig uppfyllas av den helige Ande! Detta gäller alla församlingar, alla gemenskaper, alla lärjungahopar, oavsett storlek och mängd av verksamhet! Detta berör hela kristenheten! Salvoberedaren Jesus, vill ha en läkande och väldoftande salva! Jesus vill ha en kyrka idag, likt urförsamlingen, som helar och sprider vällukt! "De höll samman och möttes varje dag troget i templet, och i hemmen bröt de brödet och höll måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje. De prisade Gud och var omtyckta av hela folket. Och Herren lät varje dag nya människor bli frälsta och förena sig med dem." (Apg.2:46-47) 

När Jerusalems mur återuppbyggs i Neh.3, c:a 450 f.Kr., blir olika heligheter som omnämns där likt illustrationer på heligheter, som gäller sida vid sida, när Guds församling byggs idag: ”Där bredvid arbetade Ussiel, Harhajas son, tillsammans med guldsmederna. Och bredvid dem arbetade Hananja, en av salvoberedarna (hebr. Ben(betyder son)rakach)”. Även om förföljelse kommer, bibliskt sett får man förr eller senare räkna med det, bör orsaken alltid vara våra brinnande vittnesbörd om tron på Jesus Kristus eller våra helgade liv. Däremot aldrig grund av maktlystnad, girighet, högmod, manipulationer, lögnaktighet, omoraliska handlingar eller kriminella beteenden. 


Sigvard Svärd

Läsarmejl


Skriv ut Bädda in Mejla

 
Publicerat av Christer Åberg onsdag 13 januari 2016 13:00 | #läsarmejl #sigvard+svärd #församlingen | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


3 kommentarer

Berndt Isaksson

Är jag den ende som reagerar på bilden ovanför denna bloggpost?

Mannen på estraden som står med ryggen till har ju en figur i sitt skjortmönster som bara kan uppfattas som något demonliknande. Eller? Ungefär som Todd Bentley har demonliknande figurer intatuerade på sin kropp.

Berndt

Svara -   - 15/1-16 09:44 -


Sigvard Svärd

Broder Berndt! Ja, jag vet inte vad Christer har tagit den här bilden ifrån för sammanhang och kopplat ihop den med min text. Det du såg på talarens skjorta hade jag inte lagt märke till förrän nu, men Christer kanske valde den av orsak som du pekar på. Jesu frid till dig i tid som denna! Sigvard Svärd

Svara -   - 15/1-16 12:46 -


Christer Åberg

Svar till Berndt Isaksson.

Är jag den ende som reagerar på bilden ovanför denna bloggpost?

Jag har nu bytt ut bilden så att det inte ska bli någon diskussion om något som denna bloggpost inte handlar om.

Jag tittade bland annat på allt folket och inte på vad predikanten hade för bild på sin skjorta.

Den som vill studera bilden lite djupgående finns den här: www.apg29.nu/a/5q5

Och i förstoring på bilden på skjortan här: www.apg29.nu/a/4mn

Svara -   - 15/1-16 13:04 -


Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Dödshotad man fann livet i Jesus

Stefan Hallmans starka vittnesbörd om sin omvändelse och livet i Herrens tjänst. 

1

Läs allt!


Lindbergarnas jul i Ljungby pingstkyrka

Nenne Lindberg, Ted sandstedt, Sivert Lindberg, Stefan Lindberg, Martin Lindberg, Toye Josefson, Christer Åberg spelar och sjunger julmusik i Ljungby pingstkyrka 2017.

1

Läs allt!


Finns Donald Trump i Bibeln?

Dr Michael Brown intervjuar Jonathan Cahn på Sid Roth’s TV program "It’s Supernatural”. 

22

Läs allt!


Israel – det största tidstecknet

Av Mikael Walfridsson 

Israel - Jerusalem - Det största tidstecknet

Om jag skulle markera och framhäva ett enda tidstecken, som utan tvivel pekar på den tid vi lever i och Jesu dyrbara återkomst, så har det med Israel, Jerusalem och det judiska folket att göra. 

3

Läs allt!


Nu uppfylls profetian om Jerusalem

Av Lars Enarson 

Donald Trump erkännande av Jerusalem

Donald Trumps undertecknade dokument av erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad

President Trump har uppfyllt sitt löfte i valkampanjen att verkställa den amerikanska kongressens beslut sedan 1995 att erkänna det uppenbara faktum att Jerusalem är Israels huvudstad. 

17

Läs allt!


Intervju med Christer Åberg

Christer Åberg intervjuas av Kjell Gustavsson i Cymbal-TV och sjunger och spelar ukulele sången Imse Vimse Spindel.

5

Läs allt!


#Metoo-konspirationen


Annons


Holger Nilsson om det ryska hotet

Kjell Gustavsson intervjuar Holger Nilsson om hans syn på det ryska hotet mot Sverige.

28

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 50, söndag 17 december 2017 kl. 22:35

Jesus söker: Stig!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Om judafolket del 2 - Sigvard Svärd

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Om judafolket

Han sade: ´Du ska inte längre heta Jakob utan Israel, för du har kämpat med Gud och med människor och segrat” (kan översättas: ”kämpar med Gud” eller ”regerar med Gud”).

3

Läs allt!


Senaste kommentarer


Hallmansgården Live

Maria & Stefan Hallman sänder live från Hallmansården.

1

Läs allt!


När villoläror byggs på grundtexten

Bibelns hebreiska grundtext. jpg

Jag har märkt att de som förkunnar villoläror ofta försöker bevisa sina teser vad en del ord betyder i grundtexten. 

47

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 53 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 33 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 16 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 11 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 9 år om han hade levt idag. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

1 089 online! | Sidvisningar idag: 291 201 | Igår: 280 299 |

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab

TA EMOT JESUS!

↑ Upp