Surfar nu: 892 www.apg29.nu


Första grunderna av Kristi lära - Omvändelsen

Första grunderna av Kristi lära

Omvändelse är en gåva från Gud. Vi kan inte själva omvända oss av egen kraft. Det är en Guds handlande och verk i oss. 

Hebr 6:1. Låt oss därför lämna de första grunderna av Kristi lära och sträva vidare mot det som hör till fullkomligheten. Låt oss inte på nytt lägga grunden med omvändelse från döda gärningar och med tro på Gud, 2. med läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom.

Grunderna av Kristi lära var det första som förkunnades för de nyfrälsta. Och om detta är grunderna så är det viktigt att vi känner till dem och förstå vad de står för. 

Matt 28:19. Gå därför ut och lär alla folk. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. 20. Lär dem att hålla allt det jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut. Amen.

Kunskap?

Denna grundläggande undervisning var det väldigt noga med att lära ut till de nyfrälsta. Man behöver inte ha stor kunskap för att bli frälst. 

Jag hade ingen stor kunskap om Gud och Jesus då jag blev frälst. Faktum är att jag visste precis ingenting. Jag berättar mer utförligt om detta i min bok Den oönskade. 

En kompis till mig tog med mig till pingstkyrkan i Ljungby då jag var tjugo år gammal. Det var ett söndags förmiddagsmöte. Jag satt med i hela mötet i den välfyllda kyrkan och jag fattade precis ingenting. Söndagen därefter tog kompisen med mig igen till pingstkyrkan och jag fattade då också precis lika mycket, det vill säga ingenting! 

Efter mötet var det någon som frågade om jag ville bli frälst. Jag visste inte vad det ordet betydde. Dessutom hade jag aldrig tidigare fått den frågan och inte heller efteråt. Det är den enda gången som någon har ställt den frågan till mig. Men jag jag förstod att det var någonting med Jesus som jag behövde. Vad det var för någonting visste jag inte, men det var någonting med Jesus. Så jag svarade ja! 

Där tog jag emot Jesus och hela mitt liv blev förvandlat. Jag blev frälst och alla mina synder blev förlåtna. Det var Jesus som frälste mig som jag tog emot. Den levande personen Jesus Kristus, och inte att jag hade en stor kunskap. Det räckte mer än nog att jag tog emot Jesus. 

Om kunskapen vore frälsande skulle man inte behöva Jesus. Men nu är det Jesus som frälser, därför är det honom man behöver ta emot. 

Allt du behöver veta är att du behöver ta emot Jesus. Du kan känna till hur mycket teologi som helst, men har du inte Jesus så är du inte frälst. Det är Jesus Kristus som frälser och ingen annan. 

Men sedan du har tagit emot Jesus behöver du grundläggande undervisning i Kristi lära. Det är också vad Jesus säger i Matteus kapitel 28 som vi tidigare citerade. Denna grundläggande undervisning kan du få i en lokal kristen biblisk församling som du är medlem i.

Grunderna av Kristi lära

Vilka är grunderna av Kristi lära? 

  1. omvändelse från döda gärningar 
  2. tro på Gud
  3. dop 
  4. handpåläggning
  5. de dödas uppståndelse
  6. evig dom

Omvändelse

1 Thess 1:9. För de berättar själva om oss, hur vi blev mottagna hos er, och hur ni omvände er till Gud från avgudarna  för att tjäna den levande och sanne Guden, 10. och för att vänta från himlarna hans Son, som han uppväckte från de döda, Jesus, som räddar oss från den kommande vreden.

Omvändelse är att man vänder sig bort från någonting till Gud. Texten säger att de vände från avgudarna till Gud. Innan tjänade de avgudarna, nu tjänade de Gud. 

Omvändelse förkunnade både Johannes döparen och Herren Jesus Kristus. 

Johannes döparen:

Matt 3:2. och sa: Omvänd er för himmelriket är nära.

Jesus Kristus:

Matt 4:17. Från den tiden började Jesus predika och säga: Omvänd er, för himmelriket har kommit nära.

Gåva

Bibeln säger att omvändelse är en gåva. 

Apg 11:18. När de hörde detta, gav de sig till freds och prisade Gud, och sa: Så har Gud gett också åt hedningarna den omvändelse som ger liv.

Omvändelse är en gåva från Gud. Vi kan inte själva omvända oss av egen kraft. Det är en Guds handlande och verk i oss. 

Apg 5:31. Honom har Gud med sin högra hand upphöjt till furste och frälsare, för att ge Israel omvändelse  ch syndernas förlåtelse.

Det är Gud som ger omvändelse. Vi kan inte själva ta det. Det är en gåva och Guds handlande i oss. 

När man vänder sig till Gud då gör han ett mirakel i en sådan människa: Frälsningen under, vilket vi läste tidigare i 1 Thess 1:10. I Apg 11:18 läste vi också att omvändelse ger liv. Det sker ett skapande mirakel i en sådan människas inre när hon omvänder sig.

Ta emot Jesus

Joh 1:12. Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13. De som blev födda  inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud.

Omvändelse är att man vänder sig till Jesus och tar emot honom. Man tar emot Jesus genom att be honom komma in i hjärtat. Då kommer Jesus in i hjärtat och frälser en sådan person. Det är inte bönen som frälser utan Jesus Kristus som man tar emot. 

Det är inte vad du gör som frälser dig, utan det är vad Jesus har gjort för dig på korset. En del trycker på att du måste "göra det och det" för att bli frälst, men då ogiltigförklarar man vad Jesus har gjort. 

Man menar att det räcker inte med att ta emot Jesus, utan man måste också omvända sig, men då blir själva handlingen frälsande, inte Jesus. De glömmer bort att det är omvändelse då man vänder sig till Jesus och tar emot honom. 

Det är då man tar emot Jesus som Jesus kommer in i den personens inre och gör ett skapande och frälsande under. 

Frukten

Matt 3:8. Bär därför sådan frukt som hör till omvändelsen.

När man är omvänd bär man automatiskt omvändelsens frukt. Du kan inte pressa fram frukten utan det är ett resultat med Guds handlande i dig. Det är inte frukten som är frälsande. Du bär frukt därför att Gud har frälst dig. 

Apg 26:20. utan började förkunna först för dem som var i Damaskus och Jerusalem, och över hela Judeens land och sedan för hedningarna, att de skulle ångra sig och omvända sig till Gud, och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen.

Du gör inte gärningar för att bli frälst - du gör gärningar för att du är frälst. Om gärningarna frälser behöver du inte Jesus. Men nu frälser inga gärningar i hela världen, därför behöver du Jesus kristus!

Människofiskare

Matt 4:19. Då sa han till dem: Följ mig, och jag ska göra er till människofiskare.

Vi ska följa Jesus och då gör han ett under i oss och gör oss till människofiskare. Om vi följer Jesus kommer vi automatiskt fiska människor - vinna människor. Vi behöver inte anstränga oss. Det är Jesus som gör det. Vi vinner människor, inte för att bli frälsta utan därför att vi är frälsta. 

Min första tid som frälst visste jag inte så mycket. Vad min kallelse var visste jag inte. Jag visst inte ens att jag var kallade till människofiske - att vinna människor för Jesus Kristus. Jag hamnade bara i sådana situationer där jag behövde svara på att jag trodde på Jesus kristus. Faktum är att jag förstod inte att jag då vittnade om min Herre Jesus Kristus. 

En sådan situation var då att jag ibland vittnade om Jesus när jag jobbade som nattportier på ett hotell. Då kunde det hända att det kom en del som frågade mig om Gud och Jesus. Jag försökte svara dem så gott jag kunde. 

Jag hamnade alltså i sådana situationer där jag fick svara för min tro och vittna om Jesus. Själv hade jag inte ansträngt mig. Jag hade blivit frälst och det var Jesus som gjorde mig till människofiskare.

Hela Bibeln är fylld av ordet omvändelse. Omvändelse är bibliskt och det hör till i första grunderna av Kristi lära. 

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades lördag 6 juli 2019 12:34 | #grunden #kristi lära #undervisning | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

8 kommentarer

Steven 6/7-2019, 15:10

Off topic, kanske Christer gör en artikeln om detta; https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=7255916

Lyssna gärna hur Daniel rättfärdigar sin homosexuella tro. Jämför det med troende som lämnar sina kyrkor p g a samkönade äktenskap, accepterande av homosexualitet eller andra synder.  

Svara


Tomas N 6/7-2019, 15:15

Bra undervisning.

Uppenbarelsen om att Gud verkligen finns och att Jesus är Guds son måste oftast komma ifrån att någon har predikat eller delat evangeliet. Den viktigaste omvändelsen till Gud är ett övernaturligt verk som är både Guds verk och människans vilja och val i samverkan.

Men annars tror jag det finns en allmän kamp och fundering som människor har som är kopplad till samvetet och att Gud har ett frö hos varje människa som gör sig till känna. Där kan man nog prata om olika omvändelser i det stora och det lilla ifrån det onda till det goda

Människan är ansvarig för sina handlingar ,men kan inte frälsa sig själv.

Inom calvinismen har uppstått en missuppfattning som gör att människor väntar på att Gud skall "ge" omvändelse. Jag tror det handlar om att vi skall med hjärta och handlingar ifrån det onda och att det är Gud som genom Helige ande uppenbarar om synd så att vi kan omvända oss.

Han låter i sin kärlek och barmhärtighet sitt ljus lysa över våra situationer så att vi med vårt hjärta omvänder oss. Det är i mina ögon ett samspel.

Jag tycker även Torben Söndergård har en bra liknelse med det samspelet som liknar ett schackparti där Gud väntar på vår respons på vad Han har gjort

Svara


Bengt j 6/7-2019, 15:52

Det är tragiskt med människor som daniel

Likaså Gabriel Forss som nu lever med en man

Och menar att det går ihop med kristen tro

Han behöver få en inre nöd för detta

Så han slutar med det

Svara


Eva 7/7-2019, 11:49

Det var så roligt att läsa om hur / när du blev frälst, Krister. Du " fattade ingenting " men förstod ändå att du behövde Jesus. När jag läser det blir jag nästan lite avundsjuk på att det var så lätt för dig att förstå det.

Själv har jag haft svårare att acceptera detta tidigare i livet. Trots att jag besökt många frikyrkomöten och även jag fått frågan om jag "ville bli frälst". Jag förstod inte varför jag skulle vilja det, eller vad det innebar. För mig har det alltid varit viktigt att förstå. Det kanske har legat mig i fatet många ggr. Detta att vara tvungen att analysera och förstå för att kunna ta till mig något. Samtidigt kanske det ibland även varit en välsignelse, eftersom jag aldrig stänger dörren till något innan jag vet mer om saken.

Du har tagit emot Jesus Kristus "som ett barn" och Jesus sa ju själv att vi skulle bli som barn för att Guds Rike tillhörde just sådana. Men sedan skulle vi växa till i kunskap och insikt om Gud och Sanningen. Jag avgjorde mig också för Kristus en gång , men det var efter besök av andra kristna som gav mig en tidning där jag kunde ta del i mycket som Jesus sagt och gjort. Då började jag läsa Bibeln ( NT ) själv, och blev " gripen " av budskapet. Det var som att komma hem ! Plötsligt insåg jag att det FINNS en Sanning och att det onda i världen en dag får sin rättfärdiga dom. Och det underbara löftet om evigt liv i Guds Rike för de troende / frälsta.

Svara


Eva 7/7-2019, 11:58

Vill tillägga att jag omvände mig. Fick ett nytt tänkesätt, en ny syn på livet. Jag slutade röka och levde som om Kristus alltid befann sig bredvid mig. Så omvändelsen är avgörande.

Svara


Stefan Jonasson 7/7-2019, 21:58

Jag tror att grunden för frälsningen är pånyttfödelse.. Att man blir en ny skapelse i KRISTUS. *Rom 6:3 vet ni då inte att vi alla som har blivit döpta till KRISTUS har blivit döpta till hans död*... Synda naturen död och begraven.. Den nya skapelsen lever i KRISTUS.. Synden är dömd i KRISTI KROPP en gång för alla vi har försonats med GUD genom att tro och ta emot frälsningen..

Svara


Stefan Jonasson 8/7-2019, 09:36

1kor 3:11 någon annan grund kan ingen lägga än den som är lagd.. JESUS KRISTUS.. Om någon bygger på den grunden med guld silver eller ädla stenar eller trä hö och halm... *Den dagen* skall det visa sig hur var och en byggt...

Svara


Sven Thomsson 8/7-2019, 11:10

När man blir frälst upplever man livsförvandling. I samma stund som man tar emot Jesus "föds man på nytt till ett levande hopp" och "blir en ny skapelse i Kristus". Man upplever omvändelse från det gamla livet och får ett nytt, förvandlat liv.

Det som man ägnade sig åt i det gamla syndalivet förbleknar och man får ett nytt sinnelag och nya intressen enligt Bibelns ord: "Det gamla är borta och något nytt har kommit" (2 kor. 5:17).

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 38, tisdag 17 september 2019 kl. 22:35

Jesus söker: Hildegard, Magnhild!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
tisdag 17 september 2019 19:26

Har ikväll bett till Gud att flera psykopater skall lämna mig ifred, och att allt ont de gjort mig och min syster m.fl. ska bli känt ,och att GODA människor ska hjälpa mig nu ! Allvarligt


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp