Surfar nu: 628 www.apg29.nu

Från pingstväckelsen till Samfundet Pingst

Från pingstväckelsen till Samfundet Pingst

Läsarmejl av Sigvard Svärd. 

En fråga man kan ställa sig är: Vad var Pingstväckelsens uttryckliga lära, under den tidigaste tiden. På det kan svaret vara, att det inte fanns någon officiell dogmatik – alltså inge trosbekännelse och inga lärosatser, för det kämpade Lewi Pethrus emot.

1907 blev den unge baptistpredikanten Lewi Pethrus från Vargön, starkt påverkad av den pingstväckelse som hade uppstått 1906 på Asusa Street i Los Angeles. Det ledde till att han 1910, som 22 åring, kallades till pastor i Filadelfia Stockholm, den 7:e baptistförsamlingen i staden. Pingstväckelsen i Sverige hade för övrigt sin djupaste förankring inom Svenska Baptistförbundet. Men alla baptister var inte för ”andedopsväckelsen”, så ”döparrörelsen” splittrades. Redan 1912 blev Filadelfiaförsamlingen med Lewi Pethrus i spetsen, utesluten ur Baptistsamfundet – men då inte i första hand för andedopsfrågan, utan för ett alltför ”öppet” nattvardsfirande. På detta vis ”grundades” Pingstväckelsen. Filadelfia i Stockholm var först ut. Redan 1915 fanns det 42 pingstförsamlingar i Sverige, 1920 hade de vuxit till 105 församlingar.

Pingstväckelsens lära

En fråga man kan ställa sig är: Vad var Pingstväckelsens uttryckliga lära, under den tidigaste tiden. På det kan svaret vara, att det inte fanns någon officiell dogmatik – alltså inge trosbekännelse och inga lärosatser, för det kämpade Lewi Pethrus emot. (Se Arthur Sundstedts bokserie, ”Pingstväckelsen” del 3 sidan 216 om den Europeiska Pingstkonferensen i Stockholm 1939. Se också referat i Evangelii Härold från Världspingstkonferensen i Zürich 1947, del 5 sidan 358, i fråga om den internationella kontakten.)

Men flera undervisningsämnen är inte svåra att konstatera, även om de inte självfallet kan listas i följande ordning: Andens dop och verk, Bibeln som Guds ord, Den fria lokala församlingen, Kristi gudom, Försoningen, Troendedopet, Brödsbrytelsen, Jesu återkomst, Själavinnande, Mission, Ett helgat liv, Gud som skaparen, Att se den nödställde. Dessa ämnen var typiska inslag både i böner, profetior, bibelstudier, predikningar och sångtexter.

Uttrycket "pingströrelsen" började användas

Fram till 1952 hade de ”nya” församlingarna i Sverige av pingstfolket själva kallats för Pingstväckelsen, men så även i media och i folkmun. Men från och med den tredje världspingstkonferensen, som hölls i London 1952, började uttrycket ”Pingströrelsen” användas. De kom av engelskans ”Pentecostal Movement”, och var den då brukliga benämningen i England och Amerika. Idag, sedan början på 2000-talet, heter det ”Pingst Fria Församlingar I Samverkan” (ffs) eller ”Samfundet Pingst”. Och nu är det närmast avgörande att pastorerna blir eller är högskoleutbildade i teologi.

Det forskas i och kring och ”Pentekostalism”; kanske möjliga pingstdogmatiska lärosatser; framställan av ett slags ”pingstcredo” eller en ”katekes”. Begreppet för dagen är ”Pentekostal hermeneutik”, vilket handlar om hur Bibeln ska läsas och tolkas här med meningen att först uppfattas relevant, och sedan göras relevant för nutiden – mer än att det studeras och forskas i hur Bibelordet bedömdes bland pingstpredikanter och församlingar förr. Det är en uppenbar risk att det smyger in ett förakt bland de som – dag som inne är – ägnar sig åt s.k. ”högre teologisk forskning”, gentemot de pingstpastorer som tidigare ledde församlingarna och erkändes som andefyllda bibellärare. I viss grad satt jag vid deras fötter och tog intryck för livet.

Bibeltron görs pragmatisk

Numera krävs det att pingstförkunnare vet varifrån deras teologi är hämtad, alltså av vilka inom den vetenskapliga forskningsvärlden. Pingstväckelsens/ Pingströrelsens ”profetiska bibelsyn” anses inte vara gångbar i modern tid. Den är inaktuell. Mycket tolkas om i Pingst ffs/Samfundet Pingst. Bibeltron görs pragmatisk. Pastoral omsorg går före de bibliska sanningarna. Läran flyter istället för att få form som präglats av den helige Ande. Frågan måste ställas vad som håller på att färga många av dagens ”pingstteologer – de som ska bli morgondagens pingstpastorer? Det bibelmåtto som när jag växte upp hette ”Håll fast det du har så att ingen tar din krona”, har gått till uttrycket ”Håll inte fast för hårt – var inte för tydlig”. Vems vän, Guds eller världens, håller Pingst ffs/Samfundet Pingst på att bli?


Sigvard Svärd, pingstpastor

Läsarmejl

Artiklar och video som är gjorda av andra än Apg29.nu kan ha åsikter som bloggsajten inte delar.

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades fredag 31 maj 2019 00:11 | #pingst #sigvard svärd #ffs | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

13 kommentarer

Christer Hedqvist 31/5-2019, 11:23

Helt rætt pingstveckelsen ær på ett villospår.Den gammla prinsipen gæller æn idag håll fast det du har så att ingen tar din krona.pingst går mer och mer in på værldens spår,bibeln sæger den som vill vara værldens ven blir guds ovænn. Man litar mer till teologi en den helige andes ledning,søk i stællet att bli uppfyllda med den helige ande och ta lærdom av våra før fæder som har gått føre

Svara


Mikael N 31/5-2019, 11:48

Kan det inte vara så att det fanns sådant inom den tidiga pingstväckelsen som var problematiskt? (De lösa organisationsformerna, ett överdrivet fokus på "andens ledning" och ett förakt för teologisk bildning, t.ex.)
Det är fel om man via den akademiska teologin smygande för in olika bibelkritiska perspektiv. Men det finns också en risk att man konservativa kristna sammanhang hänfaller åt en naiv "läsa som det står"-attityd, där alla former av exegetiskt arbete föraktas. Problem uppstår förstås när vi har 30 olika grupper som alla insisterar på att de bara "läser som det står", eller att de "inte har någon trosbekännelse, utan följer bara Bibeln", men som likväl kan ge 30 olika svar när man frågar dem om olika läror.

Svara


SA 31/5-2019, 13:08

Tror det bästa är att inte hålla fast vid någon rörelse eller samfund alls , varit och är snurrigt 😏 utan leva nära Jesus hela tiden , så slipper man alla , funderingar på saker och ting , har erfarenheter så det räcker 🤔

Svara


Sigvard Svärd 31/5-2019, 15:55

Vet inte Mikael N hur det har varit för dig under åren inom Pingst, men ur mitt perspektiv uppfattade jag det bättre med tron i liv och praktik från 1950 (då var jag fyra år) än det som sker idag. Det fanns alltid möjligheter att lyssna in, läsas sig till, undervisning, samtal och debatt om tron. Jag har övervägande goda erfarenheter och minnesbilder från "pingstlitteraturen" och från predikantveckor/evangelistveckor. Själv hade jag förmånen att några gånger få inleda fria samtalsfrågor.

Menar att Pingst hölls ihop av dylikt, och exempelvis av bönedagar för predikanter och alla bibelstudieveckor som anordnades i församlingarna. Att mitt föräldrahem haft en avgörande betydelse i min positiva syn på Pingst förr. Utifrån våra mestadels goda uppväxter och vår egna tro, byggde min fru och jag - med Guds nåd och hjälp - ett hem som bl.a. "fostrade" fram sonen David som en andefylld teolog (inom Nytestamentlig exegetik). Doktorsavhandlingen han arbetar på (Lunds universitet), handlar om när kvinnan (Johannes evangelium) smörjer Jesu fötter med dyrbar olja.

För egen del predikar jag på söndag i en mindre internationell församling i Göteborg, i ämnet: "Anden föll på exakt rätt dag".

Svara


Bengt 31/5-2019, 16:46

Har sonen David skrivit någon bok?

Svara


Sigvard Svärd 31/5-2019, 16:48

Käre broder SA, som kristen behöver man ju inte vara med i något organisatoriskt. Det är inte juridiska hednakristna församlingar som är "bruden". Nej, det rör sig om enskilda bröder och systrar som har "gått ut" för att möta Jesus. Mängde olja hos den enskilde har betydelse. "En ska bli upptagen, en ska lämnas kvar." Hos mig finns det ändå ett heligt ansvar för kristenheten, för församlingslivet och i särskild mening för Pingstfolket. Det både du och jag får se till, oavsett medlemskap i organiserad gemenskap eller inte, det är att den egna tron blommar - en också flödar över till andra. Vi får välsigna varandra till detta.

Svara


Sigvard Svärd 31/5-2019, 17:53

Nej, Bengt, sonen David har inte gett ut någon bok i eget namn. Men han är en av författarna i en teologisk bok som heter "Mosaik" och handlar uteslutande om Bibelns Johanneslitteratur. Det finns också somligt att både läsa och lyssna till honom, på hemsidan Ur-Baptistisk Pingst under fliken "undervisning" också något under "debatt". Men man kan också klicka på hans namn (David Svärd) och komma in på hans egen hemsida. Framför mig här har jag liggande hans magisterexamensarbete (Lunds Universitet, Centrum för Teologi och Religionsvetenskap) med titeln "Giftermål i 1 Kor 7:36-38 - utvärdering av åtta tolkningsförslag". Ta gärna en personlig kontakt med honom. Dyrbar frid!

Svara


SA 31/5-2019, 18:12

Svar till Sigvard Svärd.

Du får tycka som du vill , men du vet inte vad jag utstått i pingst ..... liknande Knutby , Gud kan sktäddasy utifrån varje människas liv , församlingen har aldrig betytt något mer än skador och djupa sår 😪 bränt barn skyr elden .

Svara


Sigvard Svärd 31/5-2019, 18:31

SA, uttrycker medkänsla med dig. Herren känner de sina - han vårdar sig säker väl om dig. Församling kan tyvärr bli en tummelplats för både sjuklighet och ondska. Det är sorgligt. Pingst är inget undantag. Förlåt om jag skrev så att du blev än mer "bränd". Något sådant var inte min tanke. Brodersfamn från mig...

Svara


SA 31/5-2019, 18:42

Svar till Sigvard Svärd.

Ingen fara , jag är kvinna , pingst har jag aldrig förstått mej på , varken som barn eller i uppväxten , det värsta av värsta har hänt där oxå , var välsignad , förstår att du inget illa menade .

Svara


Andy Svensson 31/5-2019, 19:54

När jag blev frälst 1986 så döptes jag i Filadelfia Stockholm. Sedan flyttade jag till Norrland och var med i Pingst. Jag var stolt och glad över att vara Pingstvän. När profetiska tilltal kom så kände man Gudsfruktan. Man fick lära känna gamla människor som förstod var bön verkligen var. Sedan kom trosrörelsen med sin falska undervisning och vi ser följderna av det inom Pingst om vi är andligt klarsynta. Jag gråter Sigvard nu när jag skriver för många har kallat mig farisé, hård och dömande, kritisk osv.. Men jag sörjer i mitt hjärta det som jag ser inom svensk Kristenhet. Talet om Korset är ointressant, Jesu tillkommelse, omvändelse från synd när hörde man en sådan predikan senast 🤔.

Svara


Johan 31/5-2019, 20:33

Tyvärr är avfallet stort (även om jag inte tror att det är det stora avfallet, än) i hela kristenheten, så även i pingst. Absolut är akademiska teologiska utbildningar en stor del av anledningen till det. Det är bara att se på frukten!

Om akademiskt utbildade teologer hade varit något bra, så hade det inte sett ut sin det gör inom kristenheten idag! Hela kristenheten är full av ”pastorer” med sådan utbildning, som är tränade i att ifrågasätta Ordet och sätta Bibeln ur spel!

Svara


Bengt 31/5-2019, 22:56

På många håll verkar man inte ha med.ett kors

Istället blir det mer av en scen där människor

Ska uppträda

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 34, söndag 25 augusti 2019 kl. 05:54

Jesus söker: Lovisa, Louise!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 25 augusti 2019 01:10

De känns som ja inte lever så länge till. Vill ni be att ja får kontakt med min syster att hon omvänder sig o öppnar sitt hjärta för mig. Saknar henne så mycket att ja blivit svårt sjuk. Hjälp mig Gud


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer

Jessica: Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

Lena Henricson: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Jag: Korset i Sveriges flagga tas bort?

Jean: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Jean: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

SA: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

AnnMarie: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

SA: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Leif Boman : 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

SA: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Stefan Jonasson : Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

AnnMarie: Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

AnnMarie: Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

Roger T. W.: Kristofobi i spåren av nya Netflixserien ”The family”

Roger T. W.: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Erik S: Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

Steven: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Lena Henricson: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus

Lukas: Nytt muslimskt parti vill arbeta mot islamofobi men påstår att det inte är ett uttalat muslimskt parti

Tommy: 29 minuter - Om du inte tror på uppryckandet får du ändå vara med om du tror på Jesus


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp