Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Helgelsen sker i efterföljelsen av Jesus

Helgelse och frälsning eller rättfärdiggörelse, är inte samma sak.

Flickor vid bäck.

Frälsningen eller rättfärdiggörelsen, sker den sekund vi vänder om till Jesus, och han flyttar in i vårt hjärta. Helgelsen däremot är en livslång process, där vi under vandringen med Jesus mognar som människor och kristna, Jesus kan alltmer och mer synas i och genom våra liv, medan världen och köttet får en allt mindre styrande kraft i våra liv.

Detta är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter.

Av Emma
onsdag 4 december 2019 19:47
Läsarmejl

Ordet helgelse både utifrån GT:s hebreiska "kadas" och i NT det grekiska ordet ”hagiasmós”, så betyder ordet helgelse ett avskiljande från världen och dess ”anda”. Det betyder ett avskiljande från det som är oheligt och profant, och att istället bli avskild för Herrens räkning och det som hör Honom till.

Helgelse och frälsning eller rättfärdiggörelse, är inte samma sak.

Frälsningen eller rättfärdiggörelsen, sker den sekund vi vänder om till Jesus, och han flyttar in i vårt hjärta. Helgelsen däremot är en livslång process, där vi under vandringen med Jesus mognar som människor och kristna, Jesus kan alltmer och mer synas i och genom våra liv, medan världen och köttet får en allt mindre styrande kraft i våra liv.

Johannes gör en beskrivning av vad uttrycket världen står för i 1 Joh 2:15-16

Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen”.

I Gal 5:16-21 talar Paulus om köttets gärningar, som jag tänker också går in under uttrycket världen och dess ”anda”, Paulus nämner här: otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar. Hand i hand med Bibelns undervisning om helgelse, så talar Bibeln om att den som tagit emot Jesus Kristus som sin personlige Frälsare och Herre, den personen är helig: Rom 1:7”…ni Guds älskade, hans kallade och heliga”, 1 Kor 1:2 ”till Guds församling i Korint, de som helgats i Kristus Jesus, de kallade och heliga…, Ef 1:4 ”liksom han innan världens grund blev lagd har utvalt oss i honom för att vi skulle vara heliga och fläckfria inför honom”.

Bibeln talar på flera ställen om en fortlöpande helgelseprocess.

1 Tess 5:23 säger ”Må fridens Gud själv helga er helt och fullt…”, 2 Tess 2:13 säger ”…genom att Anden helgar er och ni tror sanningen”, Hebr 2:11 talar om Jesus som helgar och de som helgas. Ordet helgar oss: Joh 17:17 ”Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning”.

Den troende ställer sig till förfogande för helgelsens verk i sitt liv: 1 Tess 4:7,8.

Vi får aldrig försvara synderna i våra liv! utan när den Helige Ande pekar på synd vi gjort, får vi bekänna den inför Guds ansikte, då förlåter Gud oss och renar oss från all rättfärdighet. 1 Joh 1:9

Vi är kallade till ett liv i helgelse

Gud har inte kallat oss till orenhet utan till ett liv i helgelse. Därför, den som nu avvisar detta, avvisar inte en människa utan Gud, som har gett er sin helige Ande”. 1 Tess 4:7, 8

I Rom 6:19 uppmanas vi att ställa våra lemmar i tjänst för rättfärdigheten, till helgelse, och 2 Kor 7:1 uppmanar oss att i Gudsfruktan fullborda vår helgelse.

Jag tror att sann Gudsfruktan är en stark drivkraft i den troendes liv till att eftersträva helgelse i sitt liv. Detta vill jag starkt lyfta fram!

I ljuset av Guds helighet så föds en sann Gudsfruktan fram.

Han är värd respekt, underordnande, lydnad, vårt hjärtas ödmjuka tacksamhet och tillbedjan.

Det är oerhört viktigt att inte gå emot och ignorera när den helige Ande visar oss på något i Ordet, när Gud lyser på något där han vill se en förändring i våra liv. När Gud säger; det här är inte välbehagligt för mig, detta vill jag att du slutar med, om man vid sådana tillfällen bara ignorerar det, eller tänker: det är inte så farligt, så bedrövar man Guds helige Ande. ”Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag”. Ef 4:30.

Om det går en längre tid när man struntar i detta som Herren pekar på, ju mindre uppfattar man då Andens lågmälda röst i ens inre, man blir ”avtrubbad”. Han talar oftast lågmält i vårt inre.

Jag ska ge ett exempel från mitt eget liv. Tidigare tittade jag alltför ofta på TV. Jag kunde då mycket klart uppleva när jag såg på något TV program, antingen där det var mycket svordomar eller som innehöll något orent, hur den helige Ande i mitt inre reagerade och blev bedrövad. Det kunde vara t.ex något spännande polisserieprogram eller någon dramafilm som jag tyckte verkade intressant, och som jag såg på. När det så gått en längre tid, och jag hade ignorerat den Helige Andes varning, och fortsatte se på något sådant program, så uppfattade jag inte längre lika tydligt den helige Andes lågmälda maning. Jag förnam inte längre hur han blev bedrövad.

Vad hade hänt? Jo, det som hänt var att mitt hjärta höll på bli avtrubbat i förhållande till Guds helighet! Andens röst angående denna specifika sak hade nästan tystnat. Förfärande

Nu blir det mycket lite TV-tittande. Tror att vi alla har områden som Guds Ande pekar på som inte behagar honom, och där vi behöver omvända oss.

Hjälp i helgelseprocessen finns att få. Vi känner nog alla till hur vi många gånger själva försökt, i egen kraft att bli mer ”fromma”, helgade kristna, men hur vi misslyckas med detta. Vi glömmer bort, eller känner inte till hur Gud själv hjälper oss i helgelseprocessen.

I Hes 11:19, 20 läser vi

Jag ska ge dem ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag lägga i deras bröst. Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp och ge dem ett hjärta av kött, för att de skall vandra efter mina stadgar och hålla mina bud och följa dem. De skall vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud”,

och i Hebr 8:10 läser vi samma löfte. Gal 5:16 ”Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden så kommer ni inte att göra vad köttet begär”, och vers 25 ”Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden”.

Det som ändå för mig personligen tydligast talat till mig i denna önskan att bli mer lik Jesus och mogna, det är Jesu ord i Joh 15. Här talar Jesus om sig själv som det sanna vinträdet/den sanna vinstocken. Han säger att det är endast genom att vi förblir i Honom som är vinträdet, som frukt kommer att växa fram. Han säger att genom förblivandet i vinträdet så kommer grenen (vi) att bära rik frukt. Jesus säger också i vers 5 ”…utan mig kan ni ingenting göra”.

Grenen kan alltså inte i egen kraft eller ansträngning klämma fram någon frukt.

Frukt växer fram.

Ett Andens nådeverk i oss, som sker i gemenskapen med Jesus själv.

Jag tror att den livgivande saven i vinträdet, som producerar frukten, druvorna, jag tror det kan sägas vare en bild på den Helige Ande, hans pulserande liv.

Andens frukt omtalas i Gal 5:22. Observera att det är Andens frukt, som växer fram. Ingen ära tillfaller grenen som bär frukten. Men grenens förblivande i vinträdet gör så att det kan växa fram frukt.

Vi ser också i Bibeln, att den frälsta människan inte kan leva hur man själv vill, och strunta i vad Guds Ande genom Ordet talar till oss. Vi är kallade av Jesus till efterföljelse ”Och han kallade till sig folket och sina lärjungar och sade till dem: Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig”. Mark 8:34.

Vill avsluta med ett ord från Fil 4:8 som blivit så levande för mig

För övrigt bröder (och systrar), allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, ja, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant”.

Mitt tillägg: lev för allt sådant, tala allt sådant.

Emma

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Emma #Helgelse


15 kommentarer

1 2 »2

x
Mikael W
onsdag 4 december 2019 21:25

Väldigt värdefullt ”läsarmejl” av dig Syster Emma.

Alla syndar vi, men vi får ju aldrig acceptera synden i våra liv.

En bra ”metod” att hålla synden på avstånd är att fylla sitt sinne med lovsånger....

Svara

x
Emma svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 21:28
Mikael W skrev:
Väldigt värdefullt ”läsarmejl” av dig Syster Emma.

Alla syndar vi, men vi får ju aldrig acceptera synden i våra liv.

En bra ”metod” att hålla synden på avstånd är att fylla sitt sinne med lovsånger....

Jättebra påminnelse Mikael!! 🌻

Svara

x
Sofia E
onsdag 4 december 2019 21:39

Oj, vilket inlägg Emma!! Så innehållsrikt! Så många viktiga sanningar! Det här är vad jag kallar andlig mat! Detta hör man aldrig predikas numera. Kan vi få hit dig som gästpredikant till kyrkorna där jag bor? Det skulle behövas!! Gud välsigne dig syster! 🌸

Svara

x
SA
onsdag 4 december 2019 21:57

Mycket bra , tack 👍

Svara

x
Sven Thomsson
torsdag 5 december 2019 08:59

Det finns mycket i den här världen som är orent, falskt och förföriskt, ja rent av demoniskt. Allt detta tränger på för att besudla och förorena vårt inre. TV-tittande innebär en stor fara om man inte väljer bort våldsfilmer, pornografiska islag och annat som smutsar ned vår själ, som Jesus tvättat med sitt dyra blod.

Snuskiga tidningar och dåliga böcker är heller ingenting för oss frälsta. Det finns massor av god och uppbygglig kristen litteratur som vi kan läsa och bli berikade av i vårt andliga liv.

Jag läser aldrig kolorerade, världsliga veckotidningar, som är fulla av dåliga kärlekshistorier med svek och intriger, horoskop och andra ockulta inslag.

Jag läser kristna böcker, som ger uppbyggelse och undervisning. Just nu läser jag boken "BÖN nyckeln till väckelse" av Yonggi Cho och Wayde Goodall.

Men allra bäst är den kära Bibeln. Att läsa den ger mig varje dag ett reningsbad. Ju mer jag läser, ju mer fascinerad blir jag av det mäktiga Gudsordet.


Svara

x
Emma
torsdag 5 december 2019 09:46

En liten "morgon kommentar
Det som är så förledade är att det orena som jag syftade på i mitt vittnesbörd, det kunde bara "poppa" fram i TV-rutan i ett program jag inte visste det skulle komma något sådant i... Alltså inte i något program där man i förväg kunde ana att det skulle vara massa svordomar eller något orent eller ont inslag i.

Denna olydnad och synd hos mig som jag berättat om, är en skam att jag då tillät i mitt liv.

Att inte bedröva Guds Helige Ande, är så viktigt

Syskon, jag tror att vi borde vara mer upptagna med vår egen personliga helgelsevandring, än att vara så snara att tala om för vår syster och bror alla deras fel och brister.

Jag tror på tillrättavisning, men främst önskar jag att själv bli tillrättavisad både av Gud och mina vänner.

Det uppskattar jag att bli.

"Vännens slag ges i trofasthet, ovännens kyssar i överflöd." Ords 27:6

Svara

x
Bertil Rosenius svarar Emma
torsdag 5 december 2019 11:05
Emma skrev:
En liten "morgon kommentar
Det som är så förledade är att det orena som jag syftade på i mitt vittnesbörd, det kunde bara "poppa" fram i TV-rutan i ett program jag inte visste det skulle komma något sådant i... Alltså inte i något program där man i förväg kunde ana att det skulle vara massa svordomar eller något orent eller ont inslag i.

Denna olydnad och synd hos mig som jag berättat om, är en skam att jag då tillät i mitt liv.

Att inte bedröva Guds Helige Ande, är så viktigt

Syskon, jag tror att vi borde vara mer upptagna med vår egen personliga helgelsevandring, än att vara så snara att tala om för vår syster och bror alla deras fel och brister.

Jag tror på tillrättavisning, men främst önskar jag att själv bli tillrättavisad både av Gud och mina vänner.

Det uppskattar jag att bli.

"Vännens slag ges i trofasthet, ovännens kyssar i överflöd." Ords 27:6

Mycket bra skrivet Emma - både inlägg och kommentar.

Jag kommer att tänka på tanken om att "låta sig helgas", en tanke som sällan uttalas idag. Snarare lyfts fingret för att peka mot de som inte är lika "helgade"... Ödmjukhet och arbete med den egna "bjälken" borde kanske förekomma mer än den gör.

Ber om Guds rika välsignelse över dig Emma!

/Bertil Rosenius
(smulor.nu)

Svara

x
Leif
torsdag 5 december 2019 12:27

Ett bra sätt att närma sig Jesus och ett mer helgat liv är att fråga sig själv såsom Bibeln rekommenderar!

2 Kor 13:5
Pröva er själva om ni lever i tron, granska er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Om inte, så består ni inte provet.

Här under är bara några tydliga exempel på dagens moderna situationer som man borde tänka till över, alltså inte något fördömande som säkert någon får för sig, utan endast för att växa och mogna, dessutom något jag självupplevt.


1. Vill Du Jesus att jag skall slänga bort pengar för att köpa alkohol och berusningsmedel av olika slag, eller vill Du hellre att jag satsar de slantarna på Ditt rike?

2. Vill Du Jesus att jag skall slänga bort pengar på sådant som fördärvar min kropp, likt cigaretter m.m, eller vill Du hellre att jag satsar detta på Ditt rike?

3. Vill Du Jesus att jag skall tala svordomar, nedbrytande och förbannelser över människor, eller uppbyggande ord till andra?

4. Vill Du Jesus att jag tittar på sex, våld och mörka filmer?

Det här är bara några enkla exempel om hur man kan resonera för att fokus skall bli rätt.

Fråga alltid Herren Gud först om vad Han vill och följ sedan Guds vilja så kan våra liv mer och mer helgade såsom Jesus vill...

Svara

x
Ninna
torsdag 5 december 2019 20:06

Hej Emma,

Tack för dina texter i "Läsarmejl"!

Härligt att du lyfter fram denna sanning:

"Frälsningen eller rättfärdiggörelsen, sker den sekund vi vänder om till Jesus, och han flyttar in i vårt hjärta. Helgelsen däremot är en livslång process."

Varma hälsningar

Svara

x
SH
torsdag 5 december 2019 20:26

Stort TACK Emma, mycket bra undervisning om helgelse.

Något som jag inte tänkt på förut är gudsfruktan /helgelse. Så sant, så sant. Gudsfruktan driver fram helgelsen.

Svara

1 2 »2

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Tältmöte med Christer Åberg - Tisdag 4 augusti 20120


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

onsdag 5 augusti 2020 17:43
Jag behöver förbön gällande mitt röksug. Jag har varit rökfri några veckor nu men jag håller på att bli tokig av röksuget. Be att Gud hjälper mig, jag vill inte ta en cigarett....

Senaste kommentarer


Aktuella artiklar



STÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp