Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Salvation

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Hur går en biblisk vigsel till?

Eller kan man gifta sig hur som helst? 

Vigsel.

När jag har frågat människor angående detta och sökt i Google efter svar så verkar det som man inte riktigt vet vad bibeln säger. Det råder en total förvirring och man har inget riktigt rakt och tydligt svar att ge.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
måndag 3 augusti 2020 03:10

Gud för fram kvinnan

1 Mos 2:22-25: "Och HERREN Gud formade en kvinna av revbenet som han tagit av mannen och förde henne fram till honom. Mannen sade: "Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta kvinna, ty av man har hon tagits." Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött. Och mannen och hans hustru var båda nakna utan att blygas för varandra."

Idag råder det en total förvirring över hur man blir gift. En del menar till och med att det bara är att flytta ihop, vips så är man gifta! Men är det egentligen vad bibeln lär?

Det står en hel del om äktenskap, om man och hustru, skilsmässa och omgifte i bibeln, men vad står det egentligen om hur man blir gift? Hur går en biblisk vigsel till?

När jag har frågat människor angående detta och sökt i Google efter svar så verkar det som man inte riktigt vet vad bibeln säger. Det råder en total förvirring och man har inget riktigt rakt och tydligt svar att ge.

På grund av att det inte finns några tydliga svar skapar man sin egen teologi och menar att det behövs ingen ceremoni eller vigsel. Eller så kanske man hittar på en egen förvirrad ceremoni som är långt ifrån vad bibeln säger.

Man kanske har fått för sig att Gud har gett en uppenbarelse som bekräftar sina egna idéer. Vi ska inte gå efter egna uppenbarelser utan vad Gud verkligen säger i sitt eget ord - Bibeln.

Hur går en biblisk vigsel till?

Med detta sagt ska vi ta reda på hur en biblisk vigsel går till med utgångspunkt från första Mosebok kapitel två.

I texten vi läste står det att Gud förde fram kvinnan till mannen. Det var Gud själv som handlade. Så är det också än i dag. En vigsel är inte ett människoverk - det är ett Guds verk. För att det ska bli ett Guds verk måste vi naturligtvis låta Gud vara med.

Vi ser i texten att det var inte bara för mannen att hoppa i säng med kvinnan, och vips var de gifta, utan Gud förde fram kvinnan till mannen. Det skedde nånting innan mannen kunde "hoppa i säng" med henne.

Den här texten är den äldsta beskrivningen hur en biblisk vigsel går till. Ibland läser vi texterna för snabbt och missar vad det verkligen står. Vi missar det "finstilta" som många gånger har stor betydelse och är avgörande.

En kropp

När Gud handlade och förde fram kvinnan till mannen blev de ett kött - en kropp. De var inte längre två utan en. Om detta talar Jesus också om.

Matt 19:4-6.4. Då svarade han och sa till dem: Har ni inte läst att han som gjorde dem från början, gjorde dem till man och kvinna och sa: Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska vara ett kött? Så är de inte mer två utan ett kött. Vad nu Gud har fogat samman får människan inte skilja åt.

När blev de ett kött - det vill säga en kropp? När de hade sex med varandra? Nej, när Gud förde fram kvinnan till mannen som tog emot henne. Då blev de en kropp med varandra.

I Jesu exempel blir mannen och kvinnan ett kött när mannen lämnar sin far och mor och hållet sig till sin hustru. När blir kvinnan hustru? Då Gud fogar samman dem i vigseln och gör dem till ett kött.

Man behöver alltså inte läsa mycket i Bibeln för att förstå hur en biblisk vigsel går till. Vi ser det redan i andra kapitlet av första Mosebok.

Innan syndafallet

Gud handlar själv i en vigsel och fogar samman två människor. Det är ett mirakel som sker. De två blir ett. Och det är bara Gud som kan göra sådana mirakel.

Mark 10:6-9: "Men från skapelsens början gjorde Gud dem till man och kvinna. Därför ska en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru. Och de två ska bli ett kött. Så är de inte mer två, utan ett kött. Vad nu Gud har fogat samman, det ska människan inte skilja åt."

Det är intressant att lägga märke till att äktenskapet instiftades långt innan Mose lag. Det instiftades innan syndafallet. Innan syndafallet skulle alltså mannen och kvinnan fogas samman i en vigsel. Efter syndafallet och i Mose lag och även i nytestamentlig tid gällde detta fortfarande, och det gäller än idag.

Syftet med bibelstudiet

Vad jag är ute efter i det här bibelstudiet är inte själva äktenskapet, inte heller om skilsmässa och omgifte, utan vad Bibeln lär oss om själva vigseln då Gud fogar samman två människor.

Och i detta exempel från första moseboken ser vi hur tydligt som helst att Gud fogar samman mannen och kvinnan i en vigsel. Det skedde då och det sker nu. Inför Gud kommer mannen och kvinnan tillsammans och blir ett.

Vigselns profetiska betydelse

Ef 5:29-32: "Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och vårdar den, så som Kristus gör med församlingen, eftersom vi är lemmar i hans kropp. "Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött." Denna hemlighet är stor - jag talar om Kristus och församlingen."

Det här bibelordet skulle vi kunna tala mycket om, men jag vill just nu bara uppmärksamma att vigseln mellan två människor är en profetisk förebild som pekar på Jesus och hans församling. Jesus är brudgummen och församlingen är bruden. Då en man och kvinna gifter sig med varandra pekar detta profetiskt på Jesus och hans brud.

Därför är en jordisk vigsel nånting helt fantastiskt som pekar på det himmelska bröllopet mellan Jesus och församlingen.

Den himmelska vigseln

Ps 45:15-16: "I brokigt vävda kläder förs hon till konungen. Jungfrur, hennes väninnor, följer henne, de leds in till dig. Under glädje och jubel förs de fram, de tågar in i konungens palats."

Det här gamlatestamentliga bibelordet beskriver hur Gud för fram bruden till sin son Jesus Kristus i himlen. Bruden som Jesus Kristus själv har köpt med sitt eget blod då han dog för henne på Golgata kors.

Visst är detta en fantastisk bild på en vigsel? Likt som Gud en dag skall föra fram bruden - församlingen - till sin son Jesus, för Gud fram den jordiska kvinnan till mannen och gör dem till ett.

Vigselns juridiska betydelse

Det här bibelstudiet handlar om vad Bibeln säger om vigsel, men jag ska bara kort ta med den juridiska betydelsen, alltså vad den världsliga makten säger. Ordet vigsel har förresten ursprungligen en religiös betydelse och innebar att äktenskapet helgades genom kyrkans välsignelse.

För att en vigsel ska vara juridiskt bindande krävs att vigselförrättaren är behörig. Vidare ska mannen och kvinnan vara samtidigt närvarande. De ska båda var för sig svara ja på förrättarens fråga om de vill gifta sig med den andre. Därefter ska förrättaren förklara att de är äkta makar. Om något av dessa moment inte uppfylls är vigseln inte giltig.

Fri vilja

Detta motsätter naturligtvis inte Bibeln. Det är ju självklart att man av fri vilja ska gifta sig med varandra. Detta ser vi tillexempel med Rebecka.

1  Mos 24:58-59: "De kallade till sig Rebecka och frågade henne: "Vill du följa med den här mannen?" Hon svarade: "Ja". Då lät de sin syster Rebecka och hennes amma fara tillsammans med Abrahams tjänare och hans män."

Hon fick frågan om hon ville följa med Abrahams tjänare för att gifta sig med Abrahams son Isak. Hon svarade ja.

Ingen tom ritual

Vi har nu sett i vårt bibelstudium att gifta sig är ingen tom ritual. Det händer någonting verkligt. Man blir sammanfogad och blir ett. Detta fick jag själv uppleva när jag gifte mig i Bjärka Säby 2004. Det skedde verkligen någonting. Detta hade jag aldrig upplevt tidigare. Vi blev ett - ja till "en kropp", (ett kött), som bibeln säger!

Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt. (Matt 19:6).

Tar emot med sina ord

Då jag skrev min bok Den längsta natten kom jag tänka på en sak som jag aldrig hade tänkt på tidigare. Det var när jag beskrev hur det gick till då jag gifte mig med Marie som senare skulle dö i mina armar.

I en vigsel tar man emot varandra. Och detta gör man genom att säga till varandra med ord att man tar emot varandra. När jag tog emot Marie som min fru sa jag till henne med min mun högt och tydligt att jag nu tar emot henne. På samma sätt tar man emot Jesus genom att säga högt och tydligt till honom att man tar emot honom.

Jag har läst att ur juridisk och laglig synpunkt är det mycket viktigt att man i vittnens närvaro säger högt med ord att man tar emot varandra i en vigsel. Gör man inte detta blir man inte gift.

Vi gifte oss i Bjärka Säbys slottskapell och pastor Claes Frankner var vigselförrättare. Vänd mot Marie framför alla inbjudna i kapellet sa jag till henne förestavad av Claes:

"Marie, jag tar emot dig som en gåva från Gud. Jag vill dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen till livets slut. Som ett tecken på vårt äktenskap ger jag dig denna ring."

Då sa Marie till mig, vänd mot mig och förestavad av Claes:

"Christer, jag tar emot dig som en gåva från Gud. Jag vill dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen till livets slut. Som ett tecken på vårt äktenskap tar jag emot denna ring."

Efter att jag hade gett henne ringen sa Claes:

"Ni har nu ingått äktenskap med varandra och bekräftat detta inför Gud och denna församling. Ni är nu man och hustru. Gud vare med er, nu och alltid. I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen."

Hade jag inte tagit emot min fru med mina ord så hade vi aldrig blivit gifta. Det hade inte hjälpt om vi hade träffats dagligen eller och till och med bott tillsammans.

Vi gjorde detta inför Gud och människor och fick både Guds och människors välsignelse. Då skedde det någonting som jag aldrig upplevt innan: Gud fogade oss samman och vi blev gifta!

Fortsättning följer...

Som du ser är ämnet vi nu har tagit an oss för att studera mycket stort så att vi får återkomma med en del två, annars skulle den här artikeln bli alldeles för lång.

Christer Åberg


#Äktenskapet #Vigsel #Bröllop


51 kommentarer

1 2 »6

x
nils
måndag 3 augusti 2020 07:48

Tack Christer för denna klara Bibliska undervisning om Guds heliga förordning,som sedemera skall utgöra Samhällets Grundval för Världens kommande generationer.

Hoppas på Bibelordets undervisning om skilsmässa och omgiften,som sorgligt nog blivit alltmer accepterat bland kristenheten av idag!

Så viktigt är Äktenskapet,att äktenskapsbrytare ej får ärva guds Rike,om ej Omvändelse och förlåtelse inför Herren Jesus sker! 1Kor.6;9. Mvh/nils

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 3 augusti 2020 08:17

Hur omvänder man sig från en skilsmässa...? Det är alltid lika krångligt och diffust med detta omvändelse?, måste man omvända sig från skilsmässa för att bli frälst, det står ju att man måste omvända sig för att bli frälst..??

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
måndag 3 augusti 2020 09:38
Stefan Jonasson skrev:
Hur omvänder man sig från en skilsmässa...? Det är alltid lika krångligt och diffust med detta omvändelse?, måste man omvända sig från skilsmässa för att bli frälst, det står ju att man måste omvända sig för att bli frälst..??

Återigen, samma som så många gånger tidigare. Omvändelse till Jesus Kristus och Gud, ånger över sina synder behövs alltid om man vill bli frälst och vill förbli frälst.

Väljer man att försvara ett syndigt liv så kommer man givetvis till slut att gå förlorad, det gäller alla! Inget orent skall någonsin komma in i himlen. Allt som går emot mot Guds Ord, lag och bud är förstås synd och behöver bekännas som synd. Sen klarar förstås ingen människa att följa alla Guds bud till fullo och då gäller givetvis nåden för dem som valt att acceptera Jesu död och uppståndelse.

Men man måste hålla sig ödmjuk och bekänna synd som synd. Äktenskapsbrott är givetvis synd och den som inte vill bekänna det som synd kommer att gå förlorad, men den som erkänner, ångrar och bekänner detta inför Gud som synd och felsteg i livet blir helt klart frälst och förlåten.

Svara

x
SA
måndag 3 augusti 2020 09:54

Det var Ove Lindeskär som vigde oss ,,och läste bibelord om det hela , och väldignade , som det ska vara ,,väldigt fint , men det råder förvirring på många områden i dag , så oxå när det gäller äktenskap ❤️

Svara

x
Leif svarar SA
måndag 3 augusti 2020 12:02
SA skrev:
Det var Ove Lindeskär som vigde oss ,,och läste bibelord om det hela , och väldignade , som det ska vara ,,väldigt fint , men det råder förvirring på många områden i dag , så oxå när det gäller äktenskap ❤️

Ove är en härlig broder med mycket Guds vishet. Men, ja, SA, det råder mycket förvirring kring äktenskap idag.

Äktenskapet var ju från början meningen är vara bilden på det eviga förbundet mellan Jesus Kristus Gud och människan, vilket är Guds ursprungliga kärlekstanke för hela mänskligheten. Adam och Eva var skapade till man och kvinna och det är den föreningen som så småningom skall leda till äktenskapet, då två blir ett, hustru och make. Detta är det enda korrekta från allra första början!

Alla andra konstellationer och föreningar mellan människor är förvrängda och felaktiga och härstammar ifrån lögnens fader, djävulen. Allt detta andra är bara lögner ifrån mörkrets håll för att fördunkla eller dölja Guds kärlekskallelse till hela mänskligheten. Hoppas att fler kunde förstå detta!

Jesu frid..

Svara

x
Susse
måndag 3 augusti 2020 12:21

Ja önskar de vore gratis o gifta sig

Svara

x
SA svarar Susse
måndag 3 augusti 2020 12:34
Susse skrev:
Ja önskar de vore gratis o gifta sig

Det kan det nästan vara , bara vigsel och en god middag , om man inte kan/vill ha något stort dyrt bröllop.

Svara

x
Susse svarar SA
måndag 3 augusti 2020 12:39
SA skrev:
Det kan det nästan vara , bara vigsel och en god middag , om man inte kan/vill ha något stort dyrt bröllop.

Va kostar d typ o hyra en präst?

Svara

x
Leif svarar Susse
måndag 3 augusti 2020 12:56
Susse skrev:
Va kostar d typ o hyra en präst?

En äkta herde gör det gratis Susse! Bara de har vigselrätt så?

Finns det inte någon frikyrka nånstans i närheten?

Svara

x
Susse svarar Leif
måndag 3 augusti 2020 13:26
Leif skrev:
En äkta herde gör det gratis Susse! Bara de har vigselrätt så?

Finns det inte någon frikyrka nånstans i närheten?

Ja ha ingen aning om nånstans..

Svara

1 2 »6

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Apg29.Nu - Live med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 21 september 2020 17:35
Jesus hela mig ifrån de otäcka minnena. Sudda ut dom helt så dom inte kan skada mer. Ta bort dom. Hela mitt inre efter allt det som hänt.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp