DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Direkt från Apg29

Kontantlöshetens "forntid" och tidigaste historia

Från boken Den kontantlösa konspirationen. I modern mening uppstod idén till allmänna kontantlösa köp 1949.

Kontantlöshetens

Långt före de egentliga kontanterna använde man andra saker som pengar. Snäckskal användes till exempel som pengar i Polynesien. Andra exempel på "pengar" var stenar, fjädrar, metkrokar och till och med boskap.

Av: CashOnly
torsdag 03 oktober 2019 18:29 📧

Redan i det gamla Egypten och Romarriket användes kontantlösa betalningar till exempel vid spannmålsköp. Företaget Western Union grundades i den amerikanska staden Rochester i staten New York. Det har sina rötter tillbaka till 1851 då det kallades Mississippi Printing Telegraph Company. Western Union har främst sysslat med att skickat pengar och telegram över hela världen. En slags tidiga kreditkort fanns redan på 1890 -talet i Europa. 1914 började just Western Union med kontantlösa köp med ett kontokort som kunde användas i de affärer som man godkänt.

De egentliga kreditkorten har sitt ursprung i 20-talets USA utgivna av till exempel oljebolag och hotellkedjor. En bidragande orsak till den ökande användningen av dessa äldre kontokort var den ökade bilismen då bensinbolagen började ge ut kort. Varuhus började också under detta årtionde utge en slags identifikationspoletter till kunder som handlade på kredit. Även varuhuset NK använde under årtiondena före de egentliga kreditkorten mässingspolletter. Sveriges första "kontokort" var det så kallade NK-kortet som alltså egentligen var en numrerad mässingspollett. På 60-talet gav NK ut ett eget kontokort i modern mening efter amerikansk modell.

Vissa företag började i kortens barndom erbjuda krediter och betalkort till sina bästa kunder. Dessa var krångliga att använda och helt bundna till det aktuella företaget. Affärer och andra företag hade alltså sina egna kort. Runt 1938 började man acceptera varandras kort. Korten tillverkades under 30-talet av plåt för att minska risken för förfalskning. John Biggins från Flatbush National Bank i Brooklyn uppfann det första kreditkortet som utgavs av en bank 1946. Programmet som kallades ChargeIt länkade ihop köpen mellan bankkunderna och de lokala handlarna.

Hur allt egentligen började - Diners Club

I modern mening uppstod idén till allmänna kontantlösa köp 1949. En man vid namn Frank McNamara åt på restaurangen Major's Cabin Grill bredvid Empire State Building i vilken hans kreditföretag Hamilton Credit Corporation hade sitt kontor. Med honom var vännen Alfred Bloomingdale och advokaten Ralph Schneider. Man diskuterade ett problem om en kund som hade lånat ut sina olika kontokort till grannar och när många av dessa inte kunde betala igen kunde inte heller kunden betala sin skuld till McNamaras företag.

McNamara նաեւ հայտնաբերել են, որ ինքը չի եղել իր դրամապանակից վճարել է ճաշի. Գրելով իր ստորագրությունը այցեքարտի տուաւ, որ ռեստորանում կարող է լինել օրինագիծը ուշ անցել: Ինչպես տեղեկացնում է գլխավոր կարծիքի շփվել այդ երկու բաները, որ McNamara ունեցել է այն միտքը, թե ինչ կդառնա փաստացի վարկային քարտը: 1950 թ-ին նա հիմնադրել է ընկերությունը Diners Club հետ իր փաստաբանի Շնայդեր:

Ընկերությունը դարձել է միջնորդ միջեւ հաճախորդների եւ ընկերությունների նրանք գնվում: Է առաջին քարտերի գրավոր վճարային գործակալությունների անունները քարտերով: Իսկ քարտերը օգտագործվում են շատ թմբկահար համար վճարման սնունդ. Diners Club քարտերով էին ի սկզբանե գանձել քարտեր ինչը նշանակում է, որ նրանք վճարել են այն ամենը, ինչ պարտք յուրաքանչյուր ամիս:

Bloomingdale var under en period kompanjon i företaget. Annars var han mest berömd som arvtagare till varuhuskedjan Bloomingdale's och för sitt skandalomsusade förhållade med fotomodellen Vicki Morgan. En annan viktig person i Diners Clubs historia är Matty Simmons. Simmons var under en period vice vd i Diners Club men är mest berömd som tv- och filmproducent.

Den amerikanska kontantlösa snöbollen var nu i rullning och blev bara större och större för varje år. Ett steg var när det första bankutgivna betalkortet började ges ut 1951 av Franklin National Bank på Long Island. Snart fick Diners Club konkurrens och flera av dessa företag växte till stora kontokortsjättar.

American Express och Wells Fargo

American Express grundades 1850 i Buffalo för att utföra expresstransporter. Längre fram utökades verksamheten med penningtransporter och aktiviteter i resebranschen. Henry Wells grundade American Express tillsammans med William Fargo och John Butterfield. Tre transportföretag slogs samman till ett. I slutet på 50-talet startades kontokortsverksamheten i konkurrens med Diners Club. Företaget har också haft sina tentakler i tv-världen. American Express har haft huvudkontor i olika byggnader i New York.

En tid efter American Express grundandes också företaget Wells Fargo av personerna med samma namn. Wells Fargo blev längre fram namnet på en av världens största banker. American Express och Wells Fargos historia är så sammanflätade att det är svårt att skilja åt. I och med att American Express lanserade sitt första kort 1958 så införde man också kontokrediten. Det är företrädelsevis affärsmän som har använt American Expresskort. American Express har på senare tid haft ett samarbete med den stora affärskedjan Walmart genom vilket man ger ut det förbetalda kortet Bluebird Prepaid Card.

American Express anser sig vara så exklusivt att man vad gäller de dyraste korten inte sysslar direkt med marknadsföring. Kunderna anses mer bli medlemmar i en exklusiv klubb.

Rekryteringen påminner mer om en frimurarloge än ett företag. Företaget ordnar de mest udda köp och tjänster åt kunderna. Upplägget påminner lite om Rolls-Royce bemötande av sina kunder. Men kortens lyxiga framtoning bör inte jämföras med en lyxig bil. De är snarare "en gammal murken kärra med dynga". Det händer då och då i boken. Att hatet mot kontokorten får författarens hjärna att växla från logik till blixtrande negativa känslor.

De mer exklusiva varianterna av American Expresskorten har alltså varit "kändiskort" som har använts av alltifrån Elvis till Zlatan. Vissa rappare har till och med skrivit låttexter om sina älskade kort. Den här boken har troligen tidigare gett intrycket av att enbart vara en faktabok. Den är översållad med argument mot kontokort och annat kontantlöst. Men boken är också en "hatbok" mot allt kontantlöst och faktiskt (på tal om Zlatan) skriven av en fotbollstokig författare.

Men hatet underbyggs av fakta. Dyngkärran ovan var däremot ett undantag orsakat av ett spontant synapsfyrverkeri. På samma sätt som det att kämpa mot till exempel barnporr och rasism lätt blir personligt på grund av känslor av ilska och äckel så har även problematiken runt bokens ämnen blivit personlig för författaren. Det har varit personligt hela tiden.

Ibland växlar boken till mer personligt och ledigt språk och innehåll för att sedan återgå till "formell uppslagsboksmentalitet". Låt mig redan nu ange tonen för de personliga delarna av boken. Om Zlatan läser den här boken så hoppas jag att han sedan föregår med gott exempel som den superlirare han är och gör sig av med sitt "lyxiga" American Expresskort. Gör det han är bäst på. Tejpa fast kontokortet på en fotboll. Sparka sedan bollen långt ut i skogen där ingen kan hitta den. Där kan det hela ligga så att vilda djur passande nog kan kissa på kortet. Hur kan författaren bli så här ilsket känslosam? Läs boken och upptäck varför.

MasterCard och Visa - en introduktion

MasterCard (grundat 1966) är snarare en kooperativ organisation med åtskilliga tusentals banker som medlemmar än ett renodlat

Ընկերությունները նորմալ իմաստով: Կա մի սահմանափակ ընկերությունը, որը վաճառում է քարտային լիցենզիաներ: MasterCard ի վաղ պատմությունը կապված է երկու բանկային կազմակերպությունների համար վարկային քարտեր. Միջբանկային եւ WSBA: Այն ստեղծել է ծրագիր կրեդիտ քարտով, որը կոչվում է Վարպետ լիցքավորումը: Վարպետ լիցքավորումը հետագայում վերանվանվել MasterCard: Սկիզբը դրա վերաճել է գլոբալ քարտի ընկերությանը էր Ռայխի Վարպետ լիցքավորման եւ Մեքսիկայի բանկի Banco Nacional. Մի մանրուք է պատմությունը էր օրինական հակամարտությունը առաջացել Worthern Բանկի չի թույլատրվում միանալ Վարպետ լիցքավորումը: MasterCard շտաբ այժմ քաղաքի գնման Նյու Յորք նահանգի:

Visa är på liknande sätt som MasterCard en kooperativ organisation. Företaget ägs av en ekonomisk förening främst bestående av banker. Det finns starka kopplingar till Bank of America som var den första bank som började ge ut Visa- föregångaren BankAmericard 1958. Först kunde kortet BankAmericard endast användas i Californien. Det var förbjudet att bedriva bankverksamhet över delstatsgränserna. Detta kringgick man genom att licensiera kortet till andra banker. Kontokortsdelen

hade knoppats av från Bank of America för att bli det icke börsnoterat och medlemsägda National BankAmericard.

En tid före Visa fick sitt nuvarande namn så gav man ut sitt första kontokort som kallades Entrée. Det var ett bankkort som var kopplat till de då nyligen uppkomna datorsystemen för verifiering som kallades BASE I och BASE II. Motsvarande system för MasterCharge kallades INAS och INET.

De delar av Visa som fanns utanför USA såldes 1974 och blev ett dotterbolag till en grupp banker som kallades IBANCO. Företaget National BankAmericard döptes så småningom om till Visa USA. IBANCO döptes slutligen om till Visa International. Det första utskicket av företagets kontokort skedde i staden Fresno på initiativ av Joseph Williams. Därpå följde utskick i andra städer i Californien. Projektet kantades hela tiden av både kritik och bedrägerier. 1970 bytte allt namn till Visa. Globaliseringen av kontokorten började tidigt med att amerikanska banker övergav sina egna kortsystem och anslöt sig till antingen MasterCharge eller BankAmericard som alltså senare blev MasterCard och Visa.

Դիտել ստացել է 1987 թ. Մանդատ է հոգ տանել ողջ մանրածախ ցանցի կապող բանկային քարտերի (ամենամեծ ցանցը այս տիպի է Միացյալ Նահանգներ-ից): 90-ականներին մեկնարկել Smart Card Visa Cash, որը կարող է բեռնվել է միջոցների Բանկոմատների միջոցով: Դիտել հրում զարգացմանը ից մագնիսական ժապավենով է չիպային քարտեր, այդ թվում `այսպես կոչված գործընկեր ծրագիր. Manhattan, բանկերը Citibank եւ Chase Manhattan ի 90-ականների վերջին մի փորձություն քարտ, որը բոլորովին անհաջող. Հաճախ, մարդիկ մեղադրվում քարտը միայն մեկ անգամ: Ա գործընկերությունը ինտերնետ որոնման ընկերության Yahoo սկսեցին ստեղծել մի գնման էջը Ինտերնետում: Տես նաեւ բացվել բավականին utkonkurerat Microsoft- ի հետ համագործակցելու, որ մարդիկ կարող են անել իրենց բանկային գործարքներ ձեր համակարգչի համար. Ցուցադրում գլխամասային գրասենյակը գտնվում է Ֆրեզնոյում է Կալիֆորնիայում:

American Express och Diners Club ger själva ut kontokort medan Visa och MasterCard inte gör det. I det sistnämnda fallet är det främst medlemsbankerna som ger ut kort. En viktig skillnad mellan olika kontokortsföretag är att vissa så att säga själva agerar bank medan andra inte gör det. Visas och MasterCards kortnätverk för datakommunikation skiljer sig tekniskt mycket åt. MasterCards system kallas Banknet, Visas heter VisaNet.

Visa och MasterCard är alltså styrda av medlemsbankerna så kortanvändarna är i praktiken helt i händerna på dessa banker. Konkurrensen mellan Visa och MasterCard är i praktiken obefintlig eftersom de flesta banker som är medlemmar i den ena organisationen också är medlemmar i den andra.

Discover och Sears

Discover Financial Services eller bara kort Discover är ett annat stort amerikanskt kontokortsföretag. Det grundades 1985 genom delning av finansföretaget Dean Witter och blev en del av Sears.

Discover blev ett fristående företag 2007. Man ger ut kortet Discover Card. De tekniska kortnätverken heter Discover Network och Pulse. Huvudkontoret finns i en förort till Chicago. 2008 köpte Discover upp Diners Club av den finansiella företagsgruppen Citigroup.

Sears, Roebuck & Co grundades 1886 av Richard Sears och Alvah C Roebuck. Sears blev med tiden bland annat USAs största postorderföretag. Sears är också förknippat med skyskrapan Sears Tower i Chicago som numera kallas Willis Tower. Skyskrapan som under en tid var världens högsta byggnad ägdes till 2004 av Sears.

Checkens banemän

Չեկը կարող է հանգեցնել իրենց ծագումը ետ է 1200s. Բայց օգտագործել, իրոք, տեղի Off միայն այն ժամանակ, երբ ստուգումները սկսել են օգտագործվում է ոսկերիչների Անգլիա. Ստուգումներ են ողջ պատմության ընթացքում, երբեմն օգտագործվում է որպես կանխիկ: An օրինակ էր, երբ զինվորների 50s Հոնկոնգի օգտագործվում են ստուգումներ, ինչպես նաեւ կանխիկ վճարման: Յուրաքանչյուր վաճառող ստորագրել է չեկը չինարեն հետ յուրաքանչյուր գնման. Դա կարող է պատահել, որ մի զինվոր մի քանի ամիս անց, տեսնելով մի ստուգում, որը նա ինքն էր իր տիրապետման.

Kontokort och check fungerar bankmässigt på likartat sätt. Kontoinnehavaren skriver en check vars belopp mottagaren sedan kan lösa ut på en bank. Checkkontot kan eventuellt ha kredit (jämför kreditkort). Någon beskrev pedagogiskt checken som en "snigelversion av bankkortet". I kontantlöshetens barndom talade man lika mycket om det checklösa samhället som om det kontantlösa.

En man som redan på 60 -talet vurmade för detta check- och kontantlösa samhälle var John Diebold. Hans konsultföretag Diebold Group skapade flera datorbaserade nätverk för banker under detta årtionde. Diebolds tänkande påverkade George Mitchell som hade en uppsatt position i Federal Reserve (USAs centralbank). Den senare försökte påverka de amerikanska bankerna att gå över till datoriserade system. Man påstod att checkarna var dyra vilket påminde mycket om dagens argumentering mot kontanter.

Det var personer som dessa som påverkade organisationen American Bankers Association (ABA) att 1976 utreda möjligheten till ett framtida checklöst och kontantlöst samhälle. Det bildades även en kommitté som kallades Checkless Society Committee. I centrum av detta fanns ABAs chef för automatisering Dale Reistad. USA är inte bara "kontantlöshetens fader" men har även motsägelsefullt alltid varit checklandet nummer ett. Checkar har där även skickats till berörda företag vid betalning av vanliga räkningar.

Վաղ 90-յոթերորդ վճարում Շվեդիայում չեկով: 2000-ականներին, այդ ցուցանիշը կազմում է միկրոսկոպիկ 0.1 տոկոս: Հետ անգամ ավարտվեց շվեդական բանկերը այդպիսով ավելի ու ավելի ստուգումների: Ոչ մեկը շվեդ բանկերի համարձակվում է միայն լիցքավորման համար ստուգումների: Հետո, երբ Շվեդիայի բանկը վերջապես հաջորդել է մյուսին է ստուգման եւ ճակատագիր էր կնքված երկարությունը: Քանի որ հետաքրքրասիրության այն է, որ ստուգում խարդախության մի հանցագործություն է ողջ Միացյալ Նահանգներում, բայց ոչ թե չափազանցել վարկային հաշիվը:

Մի քիչ կանխիկ պատմության

Långt före de egentliga kontanterna använde man andra saker som pengar. Snäckskal användes till exempel som pengar i Polynesien. Andra exempel på "pengar" var stenar, fjädrar, metkrokar och till och med boskap. Vid brist på vanliga mynt har de mest udda betalningsmedel ibland använts. Till exempel använde man järnstänger som valuta i Sparta därför att man var isolerad från omvärlden.

Southwest մետաղադրամներ սկսել է օգտագործվել տարբեր մասերում Փոքր Ասիայում 600 մ.թ.ա. Մերձավոր Արեւելք մասին էր, ինչ մենք հիմա անվանում են Մերձավոր Արեւելքը: Դա եղել է lydiske Թագավորը Croesus, ով 500 մ.թ.ա. սկսեց minting մետաղադրամներ արծաթ եւ ոսկի: Նա նաեւ կոչ է արել կրեսոս եւ դրա խօսքը հույժ հարուստ մարդու. Որտեղ կար պակաս թանկարժեք մետաղների օգտագործվում է հիմնականում պղինձ: Դա տեղի է ունեցել, օրինակ, վաղ է Հռոմում: Ընթացքում Viking տարիքի են ներմուծվել շատ մետաղադրամ Շվեդիա-ից, այնպես էլ իսլամական աշխարհի եւ Եվրոպայի որոշ մասերում: Համար Vikings արծաթե արժեքը, այսպես ասած արժույթը. Հետեւաբար, նույնիսկ հնացած մետաղադրամներ արծաթից եւ տարբեր արծաթյա իրեր, ինչպես նաեւ վճարման: Ավելի ուշ նույն պատմությունը, կային մեծ պղնձե թիթեղները, որոնք կիրառվում են գումար:

De första svenska silvermynten tillverkades i Sigtuna runt år 1000. I början på 1500-talet började man räkna med ören. Med början i mitten på 1800-talet började man i Sverige använda ett huvudmynt (riksdaler och sedan kronor) som delades upp i 100 ören. När man i Sverige övergav guldmyntfoten 1931 så försvann den egentliga skillnaden mellan mynt och sedlar. Guldmyntfot betydde i praktien av att sedlar kunde bytas mot guld från en guldreserv. Detta och sedlar i allmänhet byggde på ett löfte från och ett förtroende för staten. Ett förtroende för staten som man numera inte bör förlita sig på. Den finansiella inkompetensen är synnerligen utbredd. Men hellre dåligt förtroende för kontanter än slav under ett samvetslöst kontantlöst samhälle som inte inger något förtroende alls.

Sedlarnas historia och utveckling är nära knuten till tryckkonsten. De var från början ett slags kvitton eller skuldbevis innan de blev egentliga betalningsmedel. Sedlar tillverkads först i Kina vid ungefär samma tid då de egentliga mynten började komma (600- talet f.kr.) . Sedan började användningen av sedlar så sakta spridas från Kina till Europa under medeltiden. Det var faktiskt i Sverige som man på 1600-talet för första gången utgav egentliga sedlar i Europa. Först genom Palmstruchska banken, sedan Riksens ständers bank och slutligen Riksbanken i slutet av 1800-talet. Tidigare tryckte även andra banker än Riksbanken egna sedlar. Näst efter Sverige har England tryckt sedlar längst.

Numismatik - en fascinerande vetenskap och hobby

Numismatik är läran om främst mynten. Det innefattar även lystet fingrande med och sökande efter polletter, sedlar och medaljer. Redan som liten pojke var författaren fascinerad av de tjocka myntkatalogerna som fanns på biblioteket. Att samla mynt och liknande handlar inte bara om att få roliga föremål i sin ägo att vårda, vända och vrida på och slutligen stoppa i små fickor i en myntpärm. Det är även ett sätt att lära sig om historien på samma sätt som frimärkssamlande kan vara ett sätt att lära sig om andra länder. Ibland kan mynten vara den nästan enda konkreta kontakten med en historisk period.

Myntsamlande är en av de hobbier där det finns enormt med litteratur. Den förste svenske numismatikern var Elias Brenner. Han skrev i slutet av 1600-talet ett verk om mynt vars titel på svenska väl skulle bli något i stil med "Myntlexikon för Svears och Göters land". I det här avsnittet är det även på sin plats med en rekommendation att besöka Myntkabinettet i Stockholm. Det finns också intressanta myntsamlingar i andra svenska städer. Myntkabinettet är kontanternas eget museum och den största numismatiska samlingen i Sverige. Det blev ett eget museum 1975 och flyttade ett par årtionden senare till Slottsbacken.

Ett av den här bokens grundläggande budskap är att visa hur världen mer och mer närmar sig en total kontantlös diktatur. Ju mer kontanterna försvinner desto mer förlorar den underbara numismatiken tyvärr sin tjusning genom att man skär med en kniv

på ändan av ett världshistoriskt rep som trots att det sträcker sig genom en mycket stor del av historien då till slut går av. Nu är det tyvärr dags att sätta stopp innan författaren börjar skriva en bok om mynten och deras historia. Den här boken handlar visserligen mest om att bevara moderna kontanter. Men här kommer en seriös uppmaning. Sveriges numismatiker och myntsamlare! Förenen eder! Hjälp till att kämpa för att bevara såväl gamla som nya kontanter. Kämpa mot det kontantlösa etablissemangets militanta historielöshet.

Fortsättning följer...

CashOnly


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Senaste live på Youtube


Jesus finns på riktigt - Live med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 49, torsdag 9 december 2021 kl. 14:30

Dagens bibelord

“Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, så bär han rik frukt. Utan mig kan ni ingenting göra.” (John 15:5,8)

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också . Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be högt den här bönen om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

onsdag 8 december 2021 23:05
Och allt vad ni med er tro ber om i er bön, det skall ni få.” ( Matteus 21:22) Gud, hela Agnes från trasiga barndomen, befria från mörkret i Jesu namn. Vi tackar Dig!


Aktuella artiklarSTÖD APG29

SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare (Paypal)
Bankkonto: 8150-5 934343720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt

mejl@apg29.nu
072-203 63 74

Om

Wikipedia om Christer Åberg

Mer

apg29.se
apg29.com 
apg29.nu 
christeraberg.se

Translate

↑ Upp