Language

Apg29.Nu

BUTIK NY! | Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare!
SWISH: 072 203 63 74

REKLAM:
Salvation

Idag tillsätter man som man vill

När man inte följer de Bibliska principerna för en församling så blir det kaos. Förvirrande kristna som inte är stabila i tron. 

Så studera de bibel ord som jag tar upp. Många tar det lätt på dessa bitar inte konstigt då att Kristenheten blir som den är i vårt land.

Detta är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter.

Av Andy Svensson
torsdag, 29 oktober 2020 01:05
Läsarmejl

Jag har länge tänkt på att idag i våra församlingar så är det i de flesta fallen inte Gud som fått första ordet vid tillsättning av församlingsledare och äldste har man glömt bort i flera församlingar. Tyvärr är det så att man inte byggt församlingen på rätta grunder. Det här är hur det ser ut i Sverige idag att flertalet av församlingarna inte byggt utifrån Paulus föreskrifter.

När man inte följer de Bibliska principerna för en församling så blir det kaos. Förvirrande kristna som inte är stabila i tron. Så studera de bibel ord som jag tar upp. Många tar det lätt på dessa bitar inte konstigt då att Kristenheten blir som den är i vårt land.

”Församlingsledaren (grekiska ”episkopos”) ska som Guds förvaltare (en tjänare ansvarig för sin herres hus) vara fläckfri. [De tre punkterna i listan ovan har att göra med en ledares familjeliv och hur han har skött det, se 1 Tim 3:4-5. Paulus fortsätter och ger nu fem negativa och sex positiva egenskaper.]

Han ska inte vara självgod (ordagrant ”en som njuter och har sitt välbehag i sig själv”, en självcentrerad person utan förmåga att sätta sig in i andra människors situationer), inte vara häftig (impulsiv, hetlevrad), inte missbruka vin (ordagrant ”inte någon som sitter länge vid vinet”), inte vara våldsam (stridslysten), inte vara ute efter pengar (ordagrant ”skamlös girighet”), [han ska i stället:] vara gästfri, godhjärtad, förståndig, hederlig, gudfruktig, behärskad, hålla fast vid lärans tillförlitliga ord, så att han både kan uppmuntra med sund (hälsosam, rätt) undervisning och tillrättavisa motståndarna. Det finns nämligen många upproriska pratmakare och bedragare, särskilt bland de omskurna. Dem måste man tysta munnen på, för de vänder upp och ner på hela familjer genom att för egen vinning lära ut sådant som de inte borde.”

‭‭Titusbrevet‬ ‭1:7-11‬ ‭

”[Församlingen behöver ledarskap. Den bibliska modellen visar alltid på ett delat ledarskap: Jesus sände ut lärjungarna två och två; det finns fem tjänstegåvor i Ef 4:11; församlingsledarna omnämns alltid i plural, se Apg 20:17.

Ordet som översätts församlingsledare är grekiska ”episkopos”. Ordet betyder ”en som vakar över” och beskriver församlingsledarens uppgift att vara en herde som vakar över församlingen. Samma män från Efesos som i Apg 20:17 kallas äldste, grekiska ”presbyteros”, kallas ”episkopos” i Apg 20:28.

Även i detta brev används båda dessa grekiska ord synonymt, se 1 Tim 5:17.] Följande ord är att lita på (trovärdigt) och värt att helt ta till sig: ”Den som längtar (söker, sträcker sig efter) att vara en församlingsledare [biskop, pastor, äldste] eftersträvar en god (ädel) uppgift.”

[Det primära i församlingens ledarskap är Guds Ande som kallar ledare och lägger denna längtan på hjärtat, se Apg 20:28. Det är församlingens uppgift att se och bekräfta de som är kallade till denna uppgift, se 1 Tess 5:12.

Detta är andra gången denna fras, ”detta är ett ord att lita på”, används av totalt fem gånger i pastoralbreven. De övriga fyra är: 1 Tim 1:15; 1 Tim 4:9; 2 Tim 2:11; Tit 3:8.] [Först och främst måste viljan och längtan att vilja leda en församling finnas, men det räcker inte. De områden som behöver prövas, se vers 10, är ledarens personliga karaktär, förmåga att ta hand om sin familj, lämplighet att undervisa och erfarenhet.]

En församlingsledare måste vara: oklanderlig (inte finnas något att anmärka på), [Ledaren måste ha ett gott rykte både i och utanför församlingen. Det innebär inte att han är syndfri. Det handlar om en attityd där ledaren är snabb att be om förlåtelse till Gud och människor.

Det handlar om ett liv som inte är kantat med skandaler och ouppklarade tvister; på frukten ska trädet kännas, se Matt 7:15-20.] en kvinnas man, [Det är troligt att begreppet ”en kvinnas man” talar om trohet till sin maka och en som inte flörtar med andra kvinnor. Motsvarande term ”en mans kvinna” används i 1 Tim 5:9 om kvinnor.

I samma stycke uppmanar Paulus yngre änkor att gifta om sig då mannen dött, se 1 Tim 5:14; Rom 7:2-3; 1 Kor 7:39. Paulus själv var ogift, se 1 Kor 7:7-8, och hans rekommendationer, se 1 Kor 7:1; 7:32-35, verkar tala för att en ogift man också är kvalificerad.] nykter (vaken, alert, samlad, balanserad), [Ordet handlar om självkontroll, och gäller alkohol, men även alla andra områden.

Det beskriver någon som har ett klart perspektiv, kan tänka objektivt och inte gör tvära kast och kastas hit och dit.] förståndig (gott omdöme, seriös, har ett sunt sinne), [Det grekiska ordet ”sophrosyne” beskriver ett välbalanserat sinne som karaktäriseras av självdisciplin och självinsikt.] aktad (ordnad), gästfri (välkomnande, ta emot främlingar), en god lärare.

[I Ef 4:11 hör tjänstegåvorna herde och lärare ihop.] inte missbruka vin (ordagrant ”inte någon som sitter länge vid vinet”), inte vara våldsam (stridslysten), utan ska vara vänlig (förstående, förlåtande), fridsam, fri från penningbegär (inte älska pengar och vara girig, ordagrant ”inte vän med silvermynt”).

Han ska ta väl hand om sin familj och se till att barnen [yngre barn som fortfarande bor hemma] lyder och visar all respekt. För om någon inte förstår att ta hand om sin egen familj, hur ska han då kunna ta hand om Guds församling? Han får inte vara en nyomvänd (ordagrant en ”ung planta” eller ”nyplanterad”), så att han blir högmodig (utvecklar stolthet) och faller under samma dom som djävulen [en gång] gjorde. [Då han i högmod ville bli som Gud, se Hesekiel 28:17.]

Han måste också ha gott anseende bland de utomstående, så att han inte får dåligt rykte och fastnar i djävulens snara.

Församlingstjänarna ska på samma sätt vara värdiga respekt, inte vara hycklare (falska), inte missbruka vin, inte vara ute efter pengar, hålla fast vid trons mysterium (hemlighet) [som tidigare varit dold, men nu är uppenbarad, se Rom 16:25; 1 Kor 2:7-10 ] med rent samvete. Men även de ska först prövas. Sedan kan de bli församlingstjänare om det inte finns något att anföra mot dem.

Kvinnorna [kan syfta på församlingstjänarnas hustrur eller kvinnliga församlingstjänare] ska på samma sätt vara värdiga respekt, inte förtala någon (ordagrant ”diabolos”, djävulens namn, någon som söndrar och splittrar och agerar djävulskt), förståndiga [samma ord som i 3:2 för en församlingsledare], nyktra och trogna i allt. [Samma grekiska ord ”gyne” används både för kvinna och hustru, det är sammanhanget som avgör hur det ska översättas.

På frågan om en kvinna kan tjäna som församlingstjänare gör Paulus det tydligt när han skriver till de kristna i Rom. Av de nio personer han kallar medarbetare är fem av dem kvinnor, se Rom 16:3-16. Febe, som levererade brevet till Rom, var uttryckligen en församlingstjänare i staden Kenkrea, den östra hamnen i Korint, se Rom 16:1.]

En församlingstjänare ska vara en enda kvinnas man [samma uttryck som i vers 2], ta väl hand om sina barn och sin familj. De som tjänar som församlingstjänare (verbet diakoneo) väl (på ett gott och ädelt sätt) [syftar främst på församlingstjänare, men gäller även församlingsledare] vinner en god ställning [ett gott rykte, inflytande i församlingen] och får stor frimodighet i tron på Kristus Jesus. [Paulus avslutar detta stycke på samma sätt som han börjar i vers 1, att det är ett gott uppdrag att vara en ledare. Samma ord för god används i vers 1 och 13 och ramar in detta stycke. Det återfinns också centralt i vers 7.]

Detta skriver jag [Paulus] till dig [Timoteus] i hopp om att snart kunna komma till dig. [Ungefär samtidigt som Paulus skriver detta brev till Timoteus i Efesos, skriver han också till Titus att han planerar för att tillbringa vintern i Nikopolis, se Tit 3:12. Nikopolis ligger på nuvarande Greklands östra kust. Förmodligen hoppades Paulus att besöka Timoteus innan han begav sig vidare österut, men vi vet inte om han gjorde det.] Men om jag dröjer vill jag att du ska veta hur man ska uppföra sig i Guds hus, som är den levande Gudens församling, sanningens pelare och grundval.”

‭‭1 Timoteusbrevet‬ ‭3:1-15‬ ‭SKB‬‬

Andy Svensson

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Församlingen #Äldste #Församlingstjänare


44 kommentarer

1 2 3 »5

x
Lasse svarar Sofia E
lördag, 31 oktober 2020 13:41
Sofia E skrev:
Vad GÖR en församlingstjänare skulle det stå.

Betjänar församlingen, i tjänst för människor, men främst är en Jesu tjänare och överlåtit allt till Herren, kvinnan vid sykars brunn predikade för alla hon mötte, det är utmärkt för alla kvinnohatare att rycka bibelverser ur sitt sammanhang, feministiskt är lika tokigt, till alla kvinnor.Gud som är utan begränsningar använder vem Han vill, till allt även kvinnor, ni är lika mycket värda som män.♥️

Svara

x
Israelvänlig svarar Mikael W
lördag, 31 oktober 2020 14:10
Mikael W skrev:
Hej Alf

Det finns många svåra och känsliga ämnen som tas upp i bibeln. Om kvinnan har rätt att utöva auktoritet, i en församling, över en man är ett dylikt ämne.

Om man ifrågasätter att en kvinna får undervisa en man eller vara en pastor/präst/herde i en församling, så kan man t.ex även ifrågasätta hela Pingströrelsen (Pingstsamfundet) som ju ursprungligen grundades av en kvinna (Julia Hutchins tror jag hon hette)

Bifogar en länk med ett resonemang kring ämnet, med hänvisningar till bibelord:

https://www.gotquestions.org/Svenska/Kvinnor-pastorer.htmlVar hittar du att det var en kvinna vars namn var Julia Hutchins som grundade pingströrelsen? Jag har läst att det var Charles Fox Parham som grundade den 1901!

Svara

x
Sofia E svarar Lasse
lördag, 31 oktober 2020 17:18
Lasse skrev:
Betjänar församlingen, i tjänst för människor, men främst är en Jesu tjänare och överlåtit allt till Herren, kvinnan vid sykars brunn predikade för alla hon mötte, det är utmärkt för alla kvinnohatare att rycka bibelverser ur sitt sammanhang, feministiskt är lika tokigt, till alla kvinnor.Gud som är utan begränsningar använder vem Han vill, till allt även kvinnor, ni är lika mycket värda som män.♥️

Nu har du inte riktigt läst vad jag skrivit. Jag skrev just det, att kvinnor och män är lika mycket värda. Men argumentet att kvinnorna vid graven och kvinnan vid brunnen predikade håller inte. De var inga församlingsledare, inga herdar eller pastorer, för det hade inte Gud kallat dem till. Däremot har han kallat oss alla att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar, men det betyder inte att han kallat kvinnor att predika. Som jag skrev har kvinnor och män olika slags uppgifter.

Svara

x
Sofia E svarar Lasse
lördag, 31 oktober 2020 17:22
Lasse skrev:
Betjänar församlingen, i tjänst för människor, men främst är en Jesu tjänare och överlåtit allt till Herren, kvinnan vid sykars brunn predikade för alla hon mötte, det är utmärkt för alla kvinnohatare att rycka bibelverser ur sitt sammanhang, feministiskt är lika tokigt, till alla kvinnor.Gud som är utan begränsningar använder vem Han vill, till allt även kvinnor, ni är lika mycket värda som män.♥️

Vad menar du med kvinnohatare?? Är man kvinnohatare om man ser i Guds ord att Gud först och främst kallat kvinnan att vara hemma och ta hand om barn (om man nu blivit välsignad med dessa) och hushåll? Skulle det vara en sämre uppgift än att vara en församlingsledare eller apostel?? Det är här som det gått snett. Och nu får vi skörda frukterna av detta. Vi ser tex hur många ungdomar i vårt samhälle mår psykiskt dåligt för att de blivit försummade av sina föräldrar som små. Hade kvinnorna tagit sitt kall på allvar, hade samhället sett mycket annorlunda ut idag.

https://thetransformedwife.com/how-has-women-leaving-their-homes-hurt-culture/

Svara

x
Lasse svarar Sofia E
lördag, 31 oktober 2020 18:09
Sofia E skrev:
Vad menar du med kvinnohatare?? Är man kvinnohatare om man ser i Guds ord att Gud först och främst kallat kvinnan att vara hemma och ta hand om barn (om man nu blivit välsignad med dessa) och hushåll? Skulle det vara en sämre uppgift än att vara en församlingsledare eller apostel?? Det är här som det gått snett. Och nu får vi skörda frukterna av detta. Vi ser tex hur många ungdomar i vårt samhälle mår psykiskt dåligt för att de blivit försummade av sina föräldrar som små. Hade kvinnorna tagit sitt kall på allvar, hade samhället sett mycket annorlunda ut idag.

https://thetransformedwife.com/how-has-women-leaving-their-homes-hurt-culture/

Jag har inte sagt att det är en sämre uppgift, alla har olika uppgifter och kallelser och alla behövs, men att rycka ut verser och förtrycka kvinnor med är knappast från Gud. Tyvärr finns det många bittra gubbar som eldar på.

Svara

x
Lasse svarar Sofia E
lördag, 31 oktober 2020 18:27
Sofia E skrev:
Vad menar du med kvinnohatare?? Är man kvinnohatare om man ser i Guds ord att Gud först och främst kallat kvinnan att vara hemma och ta hand om barn (om man nu blivit välsignad med dessa) och hushåll? Skulle det vara en sämre uppgift än att vara en församlingsledare eller apostel?? Det är här som det gått snett. Och nu får vi skörda frukterna av detta. Vi ser tex hur många ungdomar i vårt samhälle mår psykiskt dåligt för att de blivit försummade av sina föräldrar som små. Hade kvinnorna tagit sitt kall på allvar, hade samhället sett mycket annorlunda ut idag.

https://thetransformedwife.com/how-has-women-leaving-their-homes-hurt-culture/

Tur att du vet att Gud inte kallade dem, var du med vid den tidpunkten eller har du ett speciellt ljus över det?

Svara

x
Mikael W svarar Israelvänlig
lördag, 31 oktober 2020 19:53
Israelvänlig skrev:
Var hittar du att det var en kvinna vars namn var Julia Hutchins som grundade pingströrelsen? Jag har läst att det var Charles Fox Parham som grundade den 1901!

Jag har det långt bak i reptilhjärnan...osäker på stavningen..... men ska se om jag hittar en källhänvisning

Svara

x
PT svarar Mikael W
lördag, 31 oktober 2020 20:06
Mikael W skrev:
Jag har det långt bak i reptilhjärnan...osäker på stavningen..... men ska se om jag hittar en källhänvisning

http://www.decadeofpentecost.org/wp-content/uploads/2015/08/10-Women-of-Azusa-Street-eBooklet.pdf

Svara

x
Mikael W svarar Mikael W
lördag, 31 oktober 2020 20:12
Mikael W skrev:
Jag har det långt bak i reptilhjärnan...osäker på stavningen..... men ska se om jag hittar en källhänvisning

Ok, Israelvänlig, jag länkar till en pdf, från en skrift av Denzil M. Miller med titeln ”The women of Azusa street”

Julia Hutchins var tydligen bara en av fyra kvinnor (vilket ju stärker det jag skrev. Pingströrelsen är grundat av fyra kvinnor), och jag tror denna gata ligger i LA. Julia H verkar dock ha varit tongivande

Vill även vara tydlig med att jag ingenting har emot Pingstsamfundet (tvärtom), utan det ska kopplas till min 1:a kommentar. Om någon Pingstvän kan sitt samfunds historik bättre så får han/hon gärna korrigera mig

http://decadeofpentecost.org/wp-content/uploads/2015/08/10-Women-of-Azusa-Street-eBooklet.pdf

Svara

x
Mikael W svarar PT
lördag, 31 oktober 2020 20:17
PT skrev:
http://www.decadeofpentecost.org/wp-content/uploads/2015/08/10-Women-of-Azusa-Street-eBooklet.pdf

Hahaha.....din Rackare....du hittade samma dokument som jag....men du var snabbare...

Otroligt, för det fanns fler länkar..

Snyggt jobbat PT !!!

Svara

1 2 3 »5

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Senaste bönämnet på Bönesidan

tisdag 1 december 2020 20:10
Be att jag får en Bibeln till Mirjam 12 år till julklapp. Hon kan bara läsa svensk bibel och bor inte i Sverige och kan Inte beställa.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp