Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg Ny! | Kommentarer | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Jesus fullbordade lagen

Ska vi då fullborda den? 

Bibeln ska inte läsas som en lagbok utan som en nådebok.

En av de största villolärorna som florerar bland kristna i vår tid är att vi ska hålla lagen eftersom Jesus "uppfyllde" den. 

Christer ÅbergAv Christer Åberg
söndag, 15 december 2019 23:55

Det är fullbordat

Då Jesus dog på korset utropade han:

"Det är fullbordat!" (Joh 19:30)

Vad var det för någonting han fullbordade?

Lagen.

Om nu Jesus har fullbordat lagen, hur skall vi då kunna fullborda den? Inte kan väl vi göra det bättre än Jesus?

Lagen uppfylls genom tron

Kära vänner, vi tar emot lagens fullbordande genom att vi tar emot Jesus och tror på honom. Vi kan inte själva uppfylla lagen, utan lagen uppfylls i oss genom tron på Jesus eftersom det är han som har uppfyllt och fullbordat den.

Rom 8:3. För det som var omöjligt för lagen, därför att den var svag genom köttet, det gjorde Gud, då han sände sin Son i syndigt kötts liknelse och för syndens skull, fördömde synden i köttet, 4. för att lagens rättfärdiga krav skulle uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.

Vi kan alltså inte själva uppfylla lagen genom att göra egna gärningar för att bli frälsta - eller som det ofta förkunnas nu för tiden: för att behålla vår frälsning. - Du behåller din frälsning genom att du håller fast vid Jesus eftersom det är han som har fullbordat och uppfyllt lagen.

Vad är lagen?

Vad för någonting är lagen? Är det massa lagar och paragrafer som vi måste hålla? Nej, faktiskt inte.

Lagen är evangelium eftersom det handlar om Jesus. Kommer du ihåg Emmausvandrarna? Så här står det skrivet i Bibeln:

Luk 24:25. Då sa han [Jesus] till dem: O, ni oförståndiga, så tröga ni är av hjärtat till att tro på allt det som profeterna har sagt! 26. Måste inte Kristus lida detta och så gå in i sin härlighet? 27. Och han började med Mose [lagen] och alla profeterna och förklarade för dem det som gällde honom i alla Skrifterna.

I alla skrifter står det om Jesus, och så även i lagen.

Du läser Bibeln fel om du läser den som en lagbok som du är piskad till att uppfylla, men du läser den rätt om du ser Jesus och hans nåd och att han har fullbordat allt som står skrivet om honom. Du ska inte läsa Bibeln som en lagbok, utan som en nådebok - den nåd som Gud har gett oss i Jesus Kristus!

Synden

Bibeln säger tydligt att om vi kristna säger att vi inte har synd, då bedrar vi oss själva. Men är inte vi som tror på Jesus frälsta? Men hur kan vi då ha synd i oss?

1 Joh 1:8. Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.

Du ser, trots att vi har synd i oss blir vi frälsta genom att vi tar emot Jesus och tror på honom. Du blir inte frälst genom att du slutar synda, du blir frälst genom att du tar emot Jesus. Men då du har Jesus vill du inte synda.

Du slutar alltså att synda på grund av att du är frälst och tror på Jesus. Du slutar inte att synda för att bli frälst. Det fungerar inte. Det är Jesus som frälser och inga gärningar.

Omvändelsen

Och så förhåller det också med omvändelsen. Omvändelse är en gåva som man tar emot i tro från Jesus.

Apg 11:18. När de hörde detta, gav de sig till freds och prisade Gud, och sa: Så har Gud gett också åt hedningarna den omvändelse som ger liv.

Ingen kan omvända sig i sin egen kraft. Frälsning är en gåva som man tar emot i tro. Jesus har gjort allting klart så det är bara för oss att ta emot. Du blir frälst genom tron på Jesus av Guds nåd, oberoende av gärningar. Ingen människa blir frälst av gärningar.

Bevarad

Och på samma sätt är det också när det gäller att bli bevarad i sin frälsning. Du blir bevarad av Guds nåd genom tron på Jesus. Inte på grund av att du klarar av att leva i en viss hög standard. Vi klarar nämligen inte av att leva i en tillräcklig hög nivå för att bli bevarade i frälsningen. Ett sådant tänkande är felaktigt och lagiskt.

Hur ofta har vi inte talat om att vi blir frälsta av nåd oberoende av laggärningar? Men när det gäller att bli bevarade i vår frälsning så påstår en del plötsligt att vi måste göra gärningar. Då går man ju från nåden till lagen och lagen kan ju inte frälsa. Den lagen i gamla testamentet som en del åberopar kan bara ge insikt om synd, den kan inte frälsa.

Oberoende av laggärningar

Nej, vi blir frälsta genom tron på Jesus oberoende av laggärningar. Och vi blir bevarade genom tron på Jesus oberoende av laggärningar. På samma sätt ska vi bli slutfrälsta en dag genom tron på Jesus oberoende av laggärningar då vi kommer hem till himlen.

Det finns en del lagivrare i vår tid som dömer människor efter lagen och befaller dem att hålla den. Den lag som de själva inte klarar av att hålla eftersom vi alla har syndat (Rom 3:23), och alla har vi synd i våra liv, som vi tidigare läste.

De är så hårda och kärlekslösa när de lägger lagens bördor på sina medmänniskor där sitter skyddade framför dataskärmen. De lyfter inte ett finger för att lätta på bördan. De är skoningslösa och har glömt bort kärleken från Gud - den kärlek som han visade då Jesus dog på korset för våra synder.

Till sist om du verkligen vill uppfylla lagen så ska jag citera några bibelord som lär hur det ska kunna ske.

Kärleken uppfyller lagen

Rom 13:8. Var inte skyldig någon någonting, utom när det gäller att älska varandra. För den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen.
Rom 13:10. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa, därför är kärleken lagens uppfyllelse.
Gal 6:2. Bär varandras bördor, och uppfyll på så sätt Kristi lag.
Jak 2:8. Om ni uppfyller den kungliga lagen enligt Skriften: Du ska älska din nästa som dig själv, så gör ni rätt.9. Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd och blir av lagen avslöjade såsom överträdare.

En sådan lag kan inte vara svår att uppfylla. Allt du behöver göra är att älska. Och hur kan vi älska? Därför att Jesus Kristus först har älskat oss och förlåtit våra synder.


#Frälst #Nåden #Lagen #Gärningar #Tron


33 kommentarer


x
Ninna
måndag, 16 december 2019 09:50

Hej Christer!

TACK för din bloggsajt Apg29 och dina olika livesändningar med fokus på Jesus och människors frälsning.

Jag blev uppmuntrad av dagens artikel, bl a denna sanning;
"vi blir frälsta genom tron på Jesus oberoende av laggärningar. Och vi blir bevarade genom tron på Jesus oberoende av laggärningar."

Vänliga hälsningar

Svara

x
Bertil Rosenius
måndag, 16 december 2019 10:53

Är det då så enkelt att man kan leva hur man vill, eller för att förtydliga:

Är äkta homosexuell kärlek OK - jag talar då inte om den utflippade HBTQ-röran?
Är det OK med gränslösa heterosexuella förbindelser?

Just detta är ju exemple på kärlek, där "nästan" är kärlekens mål och uppfyllelse.

Svara

x
Bertil Rosenius svarar Bertil Rosenius
måndag, 16 december 2019 10:56

Som jag hoppas ni förstår svarar jag nej på båda exemplen! Men om ngn annan svarar svarar nej... vad grundar du det på.

Svara

x
Karl Håkan Sandell
måndag, 16 december 2019 12:02

För mig är det både lagen och nåden som gäller. Inte så att lagen frälser men utan lag ingen nåd.

Att båda ska vara för våra ögon det ser vi på:

Upp 14:12. Här gäller de heligas trofasthet [uthållighet], så att man håller [bevarar] Guds befallningar [bud, ålägganden] och Jesu tron [tilliten till Jesus].

Och att vad vi gör har betydelse det ser vi i:

Jak 2:18. Men någon kommer att säga: Du har tro. Jag har också gärningar. Visa mig din tro utifrån dina gärningar [(annan grundtext:) utan gärningar], så skall också jag utifrån mina gärningar, visa dig min tro.

Och vi kan också citera:

Jer 31:33. För detta är förbundet som jag sluter med Israels folk [hus], i kommande dagar, säger Jesus [Jashve]. Jag läger min lag [vägledning] i deras inre och jag skriver den i deras hjärta, och jag skall bli deras Gud och de skall bli mitt folk.

Här ser vi hur Gud vill ha det. Hans lag att göra hans gärningar skall ligga i våra hjärtan. Och det är också det som ligger i att vara troende, att ha Jesu ande i sig.

Karl Håkan
www.minJesus.blogspot.se
Svara

x
Asbjørn
måndag, 16 december 2019 14:10

Da hedninger begynte å komme inn i den kristne forsamlingen, var det noen jødekristne som mente at også de hednigekristne måtte omskjæres (og da måtte holde hele Moseloven/lagen). Det ble en heftig ordstrid mellom brødrene i Jerusalem, men de kom fram til de hedningekristne ikke måtte omskjæres. Men de skulle holde seg borte fra "det som er smittet av avgudene, og fra hor og fra det som er kvalt og fra blod." Apg. 15:20

En kan lese hele denne historien i Apg. 14:26 - 15:31

Kanskje dette vedtaket ble gjort av hensyn til de jødekristne, slik at de ikke skulle bli støtt eller såret i sine kjensler. Det som frelser kristne er jo troen på Jesus og at Gud har reist ham opp fra de døde.


Svara

x
Stefan Jonasson
måndag, 16 december 2019 16:28

Jag hittade något i bibeln.. PS 89:15 rättfärdighet och rätt är din trons fästen, nåd och sanning står inför ditt ansikte... PS 85:11 nåd och sanning skall där mötas, rättfärdighet och frid ska kyssas... Joh 1:17 lagen kom genom Moses, nåden och sanningen kom genom JESUS KRISTUS... Enbart nåd fungerar inte då spelar rätt eller fel ingen roll då förtrampas nåden, enbart sanningen kan vara förödande och leder bara till dom... Därför måste nåden förenas med sanningen och sanningen gör oss fri

Svara

x
Tomas N
måndag, 16 december 2019 16:54

Det står här att leva efter en hög standard är omöjligt och magiskt.
Det är inte vad Bibeln lär.
Man måste skilja på Guds standard ,som vi uppmanas att aträva efter och mänsklig standard.
Mänskligt sätt måste man även kunna prata om rättfärdighet ,som är relativ och på mänsklig nivå och långt ifrån Guds standard.

Vi upp.anas att göra Jesus till vår Herre. Man kan nämligen inte tjäna två herrar samtidigt. Och om vi inte har Gud som Herre,så är det oss själva eller någon annan människa eller typ av falsk gud och därmed finns djävulen någonstans där .
Ytterst sett finns bara dessa två rikena,Gud och så Han.
Den som inte gör Gud till Herre har inte stängt dörren till datan och synd.
Detta är viktigt att ha med i beräkningen när man tänker på hur en kristen skall leva.
Vi skall vara i en efterföljelse av Gud och i strid med synden.

Vi är bräckliga,javisst som lerkrukor. Men icke desto mindre uppmanas vi på jättemånga ställen att leva heligt och sträva efter rättfärdighet och Guds vilja.
Detta är inte lagiskt.

Det finns det som är lagiskt och det är allt som inte Jesus eller apostlarna har undervisat om . Där kan det finnas i form av människobud,Mose lag i sin fullhet eller falska religiösa bud.

Svara

x
Rickard
måndag, 16 december 2019 22:34

Är man frälst av nåd får man hjälparen med sig den Helige Ande med sig på livets väg. Så gott han styr o stöttar mitt liv så jag ödmjukt väljer rätt o gott. Om jag trots det skulle falla för frestelsen (synden) vilket vi gör ber han för oss o talar oss tillrätta Guds nåd är oändlig. Underskatta inte hjälparen

Svara

x
Bertil Rosenius svarar Rickard
tisdag, 17 december 2019 06:28

Amen till detta Rickard!

Svara

x
Tomas N
tisdag, 17 december 2019 07:23

Att älska andra människor är att se p dem med Guds ögon och vilja Guds bästa för dem. Det är inte alltid samma som att le,säga ja eller bjuda in alla i sitt hem eller vänskap. Men alternativet til Guds kärlek är dömande och hat,så man skall välja rätt.

Jesus förklaring om skilsmässa i Mose lag där Han säger"så var det inte i början" tror jag visar på Guds design för människan från skapelsens början.
Det är den lagen vi skall följa.

Den är nedlagd i känslan får början ,men samexistera tyvärr med korruptionen .
Men när vi på Jesu befallning och med bibelns text främst i NT ,men också i GT söker hur hur vi skall leva kan Helige Ande undervisa oss rätt.
Bibelns texter skall ge en summa av sanning. Enstaka texter kan leda lite fel om man fokuserar de fel och bokstavligt. Så tyckerjag det tyvärr är med Romarbrevet ibland.
Vi har idag svårt att förstå att både Jesus själv,men även Paulus hade allvarligt motstånd från judar som ansåg sig veta och vara experter och Guds närmaste. Terrängen ser lite annorlunda ut idag.
Paulus hade lite av det som vi idag har mycket av,nämligen hedningar som gått för långt åt andra hållet och urvattnade och kompromissande evangeliet.

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag, 17 december 2019 07:47

Du vill ju ha sanning i mitt innersta, lär mig då vishet i mitt hjärtas djup, rena mig med isop så jag blir ren, två mig så att jag blir vitare än snö... PS 51:8-9..barmhärtig och nådig är HERREN han går inte ständigt tillrätta och vredgas inte för evigt... Han handlar inte med oss efter våra synder och lönar oss inte efter våra missgärningar...

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag, 17 december 2019 07:59

Ps 65:4 mina synder blev mig övermäktig, du är den som sonar mina synder

Svara

x
nils
tisdag, 17 december 2019 14:32

Alla tycks vara överens om att Lagen varken kan eller Skall Frälsa.
Den kan Ej borttaga Syndaskulden inför Gud.

Jesus kallas i Jer.23 och Jer.33:"HERREN,VÅR RÄTTFÄRDIGHET" REDAN INNAN hAN KOM!
Då må vi vara helt överens om detta Gudomliga faktum,att vi genom Tron på Jesus får tillräknas Hans fullkomliga rättfärdighet,som ger oss evigt Liv.

Skuldfrågan efter syndafallet som drabbade hela mändkligheten är Då Löst!
Att genom Tro mottaga detta i sitt Hjärta,är den Trånga porten,Jesus taladr om.

MEN,Efter den Trånga porten börjar en väg kallad;Den Smala Vägen enl Jesu ord.
Den Trånga porten,att mottaga Rättfärdiggörelse kan ske på någon minut genom tron.

Men den smala Vägen är den livslånga vandringen som följer.
Jesu sista ord i Matt.28 säger till oss kommande lärjungar efter att vi blivit döpta:
"Lärande Dem att Hålla Allt VAd Jag Har Befallt Eder!"

Guds Rikes Regeringsproklamation i Bergspredikan i Matt.5,6 och 7 är en del av Jesu undervisning,men där Nåden finns med i saligprisningarna.

Vi kan och får Ej förbise Jesu egna Ord,att hålla Allt vad Han befallt.

Men D.Heliga Andes gåva som ej fanns i G.T. möjliggör oss att genom Kärleken Han skapar i oss till Jesus,så får vi en Vilja och längtan att Hålla Hans ord.

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag, 17 december 2019 19:21

Ps 40.. Han drog mig ur fördärvets grop, ur den djupa dyn... MESSIAS :se jag kommer, i bokrullen är det skrivet om mig att göra din vilja min GUD är min glädje din lag är i mitt hjärta.....lidanden omger mig, fler än jag kan räkna. Mina synder har hunnit fatt mig jag orkar inte se dem. De är fler än håren på mitt huvud... Simon petrus när han insåg vem JESUS Var :gå bort ifrån mig jag är en syndig människa... JESUS svarar frukta inte härefter ska du fånga människor... Han lämnade allt och följde JESUS.

Svara

x
Tomas N svarar nils
tisdag, 17 december 2019 21:45

Amen! Vi måste hålla Jesus bud. Han kommer med frihet och frälsning,men vi skall hålla Hans bud. Guds ordning finns nedlagd i skapelsen och lagens stentavlor visar på vad Gud anser vara rent och orent. Anden och förstånd/kunskap visar oss vlka saker i lagen som var för en speciell tid och vilka som fortfarande gäller om än i nya förbundets ordning där nåden finns

Och som kommentar till den smala vägen vill jag lyfta fram Jesaja 35 ,som ger en respons på detta

Frälsningen - den heliga vägen
1Öknen och ödemarken

skall glädja sig,
hedmarken fröjda sig
och blomstra som en lilja.
2 Den skall blomstra skönt
och fröjda sig,
ja, fröjda sig och jubla.
Libanons härlighet
skall ges åt den,
Karmels och Sarons prakt.
De skall få se Herrens härlighet,
vår Guds majestät.


3 Stärk kraftlösa händer,
styrk vacklande knän.
4 Säg till de försagda:
"Var starka, frukta inte!"
Se, er Gud kommer med hämnd,
vedergällning kommer från Gud.
Han kommer själv och frälsar er.
5 Då skall de blindas ögon öppnas
och de dövas öron upplåtas.
6 Den lame skall hoppa
som en hjort,
den stummes tunga skall jubla.
Ty vatten skall bryta fram
i öknen,
strömmar på hedmarken.
7 Den glödande sanden
skall bli en sjö,
den torra marken vattenrika källor.
Där schakalerna har sina lyor
skall det växa säv, vass och bambu.

8 En banad väg, en vandringsled, skall gå där,
och den skall kallas
"den heliga vägen".
Ingen oren skall färdas på den,
men den är till för dem.✱
De som vandrar den vägen
skall inte gå vilse,
även om de är dårar.
9 Lejon skall inte finnas där,
rovdjur skall inte komma dit.
De skall inte finnas där,
men de återlösta
skall färdas på den.
10 Herrens friköpta
skall vända tillbaka
och komma till Sion med jubel.
Evig glädje
skall kröna deras huvuden.
Fröjd och glädje skall de få,
sorg och suckan skall fly bort.


Svara

x
Stefan Jonasson
onsdag, 18 december 2019 07:52

Saliga är de som är fattiga i anden:utblottad inför GUD,.. Saliga är de som sörjer de ska bli tröstade:predika ett nådens år från HERREN och en hämdens dag från GUD då han skall trösta alla sörjande.... Saliga är de ödmjuka de skall ärva jorden:Glädjens budskap för de ödmjuka...... Det goda jag vill... Saliga är de barmhärtiga:barmhärtigheten triumperar över domen... Saliga är de renhjärtade:skapa i mig GUD ett rent hjärta... Saliga är de som skapar frid:håll fred med alla så långt det är möjligt och beror på er... Saliga är ni om ni förföljs:saliga är ni om ni hånas för KRISTI NAMNS skull...

Svara

x
nils svarar Stefan Jonasson
onsdag, 18 december 2019 08:21

Dessa saligprisningar ingår i Jesu Bergspredikan,där Jesus fortsätter sin undervisning om Guds Rikets Regeringsproklamation.
Den gäller då Oss Troende,Om vi är Jesu sanna lärjungar,eller hur?

Den som bara Hör Guds ord,men inte Gör vad Jesus säger:Han Bedrager sig själv sade Jesus.
Då bygger han sitt liv på lösan Sand,och huset (hans Tro) rasar när prövningens storm kommer!!

Att hålla Jesu Ord,är EJ att vara Lagisk utan att som en Lärjunge vilja lära känna sin Mästare och Frälsare Jesus.
Han som Älskade dig och mig,ända Till DÖDS fast vi voro Skyldiga den Eviga Förtappelsen.

Lagiskhet är Tvång då Kärleken Ej finns,och misslyckande följer med fördömelse.
Men genom Den Helige Andes gåva Inom oss är Guds Kärlek nu Utgjuten i våra hjärtan så att vi med Villighet Vill göra Jesu Vilja.
"Kristi Kärlek Tvingar Mig" sade Paulus,eftersom En har dött för Alla. Amen.

Svara

x
Stefan Jonasson
onsdag, 18 december 2019 09:04

Den som hör mitt ord och tror honom som sänt mig han har evigt liv, och har övergått från döden till livet och blir inte dömd för sina synder. OBS ingen fribiljett att synda *lagiskhet uppstår när man känner tvång av fruktan för att hamna i helvetet...

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
onsdag, 18 december 2019 13:16

Stefan, i det gamla förbundet, som Judarna följer, så lever man efter många (635 ?) nedskrivna lagar. Dessa lagar sammanfattar Jesus, istället, i två lagar (älska Gud....och älska din nästa...).

Dessa "Judiska" lagar var ju omöjliga att leva efter. Inte ens om man var en asketisk Nasir som Johannes Döpare så fixade man det. Gud såg hur svårt det var för hans egendomsfolk att leva efter Guds vilja, så Han sände sin enfödde son till jorden så människan skulle få en sportslig chans att nå evigheten.

Jesus skapade ett nytt och bättre förbund, som går ut på att tro på och följa Honom (Jag är vägen, Sanningen och Livet)....den som tror på Mig skall icke förgås

Denna väg är samma väg som uttalas i 3 Mos. 19:2:

"I skolen vara heliga, ty jag, HERREN, eder Gud, är helig"

Denna bibelvers kallas även för "vägen att gå" eller "vandringsvägen" och sammanfattas i en massa judiska lagar och regler, där en "halacha" är en guide för hur man ska hålla sig på denna väg (som en slags trafikregelbok som säger att du får parkera på vänster sida mellan kl 9-10, udda veckor då det snöar bortsett från då det är skottår).

Det finns olika allvarlighetsnivåer på dessa lagar, där en del absolut "måste" efterföljas, emedan andra lagar "bör" man efterfölja, eller "som-gäller-under-vissa-omständigheter".

En "mitzva" är ett budord/lag/regel, emedan en "halacha" beskriver hur en "mitzva" ska utföras, som t.ex hur vi ska ta hand om vår familj och hur vi ska förhålla oss gentemot släktingar och invandrare, och hur vi ska förhålla oss gentemot Gud.

För att uppfylla kravet om helighet så försöker dessa halachot att imitera Gud (vi är ju tänkta att vara Guds avbild), vilket kan innebära att man besöker den som är sjuk, välkomnar gäster, bidrar till välgörenhet o.s.v.

Personligen tycker jag det är skönt att slippa alla dessa "måsten" eftersom det är kört om du fallerar. Det nya förbundet ger oss som har svårt att tygla oss, och göra vår kropp till vår slav, en bättre chans att leva som Herrens heliga.

Kom ihåg att Jesus kom för att uppfylla lagen, vilket betyder att Han i tanke och handling visade oss hur vi egentligen skulle ha levt (= syndfritt och heligt).

Det gamla förbundet begravdes och det nya förbundet uppstod samtidigt som Jesus uppstod. Vi som tror på Jesus och följer honom räknas nu istället som "de heliga", trots att vi ständigt klantar oss.....vi klarar helt enkelt inte av alla dessa "måsten", men vi ska fortsätta vår strävan i att efterlikna/imitera Jesus/Gud....det är ju det som är "att följa Jesus"

Ps. Om någon Jude, teolog eller bibelexpert på det här spörsmålet anser att jag är helt ute och cyklar så är det fritt fram att korrigera mig

Svara

x
Leif svarar Mikael W
onsdag, 18 december 2019 16:30

Det var nog inga direkta fel i ditt inlägg Mikael, och om någon jude skulle ha någon invändning så blir det nog mest han själv som behöver korrigeras 😊

Många av judarnas lagar handlade ju runtomkring tempeltjänsten, offerdjur, rena och orena djur m.m. Väldigt mycket av detta var egentligen symbolik om andevärlden och det Jesus fullbordade, vilket än idag många, "speciellt dem som försöker följa den gamla lagen" alldeles har missat.


Svara

x
Mikael W svarar Leif
onsdag, 18 december 2019 17:46

Ja Leif, för Judarna är det viktigt att inte äta något djur som är orent, som t.ex hund. Jag vill nog hävda att Judarna gör rätt i att undvika en jycke på matsedeln, men inte för smakens skull. Jag har själv glufsat i mig en hund och kan försäkra dig om att smaken är delikat. Jag ser inte något problem i att hunden är för oren för att ätas, eftersom det ju är vad som kommer ut ur vår mun som gör oss orena, utan det stora problemet med hund är att det fastnar så mycket päls mellan tänderna.....men på julbordet passar den fint......visst är det så. Varför inte en liten julpudel?Svara

x
Emma svarar Mikael W
onsdag, 18 december 2019 18:07

Kära nån då... Inte visste jag att du Mikael sätt inne med såna kunskaper om halasha och mitzva och dylika ting...😎
Det var mycket bra och tänkvärt det du skrev i detta inlägg....

Svara

x
Emma
onsdag, 18 december 2019 18:09

Rättelse: halacha

Svara

x
Stefan Jonasson
onsdag, 18 december 2019 20:45

Liknelsen om dom två husbyggarna.. Den som byggde på sanden lyssnade inte på JESUS och blev frälst, han byggde på sanden.. Den som inte lyssnar på GUD och gör som han säger är som en skrift i sanden... Den som byggde på klippan handlade efter JESUS ord och lät sig frälsas.. Och byggde på klippan JESUS och apostlarnas undervisning (petrus kyrkan) 1kor 3:11-17 en annan grund kan ingen lägga än den som är lagd JESUS KRISTUS,... Sen hur vi bygger skall prövas i eld.. Om någon bygger med värdelöst material kommer det att prövas och brinnas upp.. SJÄLV SKALL HAN DOCK BLI FRÄLST MEN SÅSOM GENOM ELD, den eviga frälsningen består därför att JESUS dog för vår synd,

Svara

x
Mikael W svarar Emma
onsdag, 18 december 2019 20:47

Jag snappade upp ett och annat i Söndagsskolan.....

https://youtu.be/RvBKBhJREUw

Svara

x
Emma svarar Mikael W
onsdag, 18 december 2019 22:07

Det är underbart det arbete ni gör på Kingdom Kids Club 🙂
Den här videon tycker jag är så härlig att se, den lilla flickan längst ner till vänster, vilken inlevelse...

https://m.youtube.com/watch?v=foSVuXJDfBo

Svara

x
Stefan Jonasson
torsdag, 19 december 2019 22:39

Då vi nu har blivit rättfärdig gjorda har vi fred med GUD Rom 5:1...ifråga om rättfärdighet jag går till FADERN i fråga om synd dom tror inte på mig... Jag vill minnas att JESUS Sa till någon din tro har frälst dig gå i frid.

Svara

x
Stefan Jonasson
torsdag, 26 december 2019 11:09

Paulus och Jakob motsäger dom varandra eller komlementerar dom varandra, Rom 4:2-3.. Om Abraham förklarades rättfärdig på grund av gärningar, då har han något att berömma sig av - men inte inför GUD.. Ty vad säger skriften? Abraham trodde GUD och det räknades honom till rättfärdighet.. Jak 2:21 blev inte vår fader Abraham erkänd som rättfärdig genom gärningarna, när han bar fram Isak.. Sen står det i romar brevet 4:21 han tvivlade inte i otro på GUDS LÖFTEN...Han var övertygad om att vad GUD lovat var han också mäktig att hålla därför räknades det honom till rättfärdighet... Man måste nog tänka igenom grundligt om man ska använda Jakobs beskrivning av tro och gärningar.. När man påstår att det är genom tro plus gärningar man blir frälst.. Abraham agerade på sin tro som redan gjort honom rättfärdig förklarad när han bar fram Isak till GUD då blev tron fullbordad.. Hoppas att jag inte krånglar till det...

Svara

x
Stefan Jonasson
torsdag, 26 december 2019 11:17

Jag tackar dig Krister för möjligheten att dela med sig... Det blir alltid ett litet personligt bibel studium om olika ämnen och.. Ett tvärsnitt om hur andra kristna utyder skriften.. 😇 Gott nytt år... Ljuset kommer

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
torsdag, 26 december 2019 11:55

God fortsättning på helgerna Stefan! Jag hoppas du och vi andra fortsätter växa i kunskap under 2020.
Jag tror du krånglar till detta med tro och gärningar och frälsning.

Paulus är briljant,men i mina ögon framstår det ofta som att han har specifika motståndare som han riktar sina mest eldiga predikningar mot och för. Ofta judar i synagogorna,men ibland vilsna hedningar som höll fast och blandade in filosofi och rester av hedniska tradditioner.
Men de enda som kunde envist hävda laggärningar som giltiga inför Guds domstol och himmelens port var just judar som höll sig till lagen. Och de var ofta rabiata motståndare till evangeliet om Jesus,Paulus hade ju själv varit en av dem.

Det viktigaste för människan är ju just detta att det kommer en domens dag ,som vi måste förbereda oss för.

Och på domens dag duger ine mänsklig rättfärdighet eller laggärningar utan endast att tro och ha en relation med Jesus. Annars kan Han säga,Jag känner er inte,gå bort ifrån mig

Annars uppmanas vi att vara heliga,leva rättfärdiga liv och leva i omvändelse och efterföljelse med gärningar som följer. Allt detta ur mänskligt perspektiv.
Att få ta del av detta och leva i detta är en gåva från Gud som börjar och kommer av tro och fortsätter däri.
Omvändelse är en term som nämns både i NT och GT som man kan undvika om man vill,men varför då det är den bästa beskrivningen av hur människan måste med sin egen vilja och beslut styra sitt liv mot Gud och i linje med Gud.
Det spelar mindre roll hur stor del i det andliga livet som görs av Gud och hur mycket som görs av Gud,så länge som vi måste göra minst 1% och välja rätt tanke och handlingar.
Därför är inte omvändelse en gärning. Men nu är inte heller någon gärning ett problem om man inte har en teologi där gärningar skall läggas inför Gud på domens dag.
Och frälsningen tror jag ingen kan exakt veta i vilken ordning omvändelse kommer ,mer än att den är inblandad. Jag tror det ser olika ut för varje individ.
Man vänder sig bort ifrån synden och emot Gud både för att ta emot frälsningen och sedan för att formas mer och mer som Gudsmänniska

Omvändelse är ett begrepp som symboliserar att det behövs för många lite mera strid och beslutsamhet att bli fri från det gamla livet än för andra där det gamla försvinner nästan totalt på en gång.

Vi vet av exemplet av Lots hustru att människan har svårt att släppa det gamla och gärna ser tillbaka. Men Jesus säger ju själv att den som sätter plogen till marken och sedan vänder sig om är inte värdig att följa Honom.

Hebreerbrevet 11 talar om trons hjältar och de hade alla både tro och gärningar.
Det är tror jag ett postmodernt misstag att misstolka Paulus och NT så totalt som de gör och komma med detta nya evangelium som uppmanar till passivitet och nästan uppmanar till synd snarare än gärningar.
Förmodligen som ett uppror till äldre generationer som upplevts som hårda och fast de kanske var det till viss del,så ser vi hur det moderna och fria samhället tyvärr mist den goda karaktären där Gudsfruktan också fanns.
Evangeliet har inte sluppit undan denna influens heller tyvärr.
Som tur är finns en del som Gud har kallat i dessa tider som vågar utmana denna passivisering och även kommer kristna från andra delar av världen som inte har detta moderna evangelium och kan stärka upp oss andra

Man behöver läsa hela Bibeln ett par gånger bedjande för att få ett bra grepp om hur det andliga ligger till. Men uppenbarelsen kommer steg för steg och bit för bit för Gud är inte snål att visa på den som söker sanningen.
Och man skall akta sig för att överfokusera på enstaka bibeltexter, då andra böcker och partier kan förklara den stora bilden


Svara

x
Stefan Jonasson
torsdag, 26 december 2019 12:19

Det är ju vår relation med JESUS som räknas.. Vi tror på honom.. När jag läser Jakob 2 lägger jag märke till utöver tron så kallades Abraham GUDS vän... JESUS är HERREN i vårt liv när vi tagit emot honom... Han är HERREN oavsett vad vi gör eller tycker.. Ibland beter vi oss inte som att han är vår HERRE men han är det i alla fall, kanske man också kan leva som att JESUS Också är vår vän och vår broder i umgänget med honom.. GUD är större än vårt hjärta och vet om allt.. Även om vårt hjärta fördömer oss så är GUD större än vårt hjärta

Svara

x
Leif
torsdag, 26 december 2019 12:37

Det handlar egentligen mest om man har en död eller levande tro.

Den med levande tro inser sina synder, agerar, bekänner, tar emot Jesus i sitt hjärta och blir frälst.

Den med döda tron vet att Gud finns, har hört att Jesus har dött för alla människors synders skull, men bekänner inte och ber inte Jesus om förlåtelse, och tar helt enkelt aldrig emot Jesus, alltså gör ingenting för att kunna bli frälst.

Det viktiga är att ha den levande tron, då har man alltid frid med Gud och behöver aldrig bekymra sig om man för evigt tillhör Gud eller ej!

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
torsdag, 26 december 2019 12:49

Stefan ,du fokuserar mycket på det goda och kärleksfulla. Men ajag vill bara varna dig och andra i kärlek att se upp för att ha en teologi där synden får plats i vår varma omfamning av Gud.
Vi är inte perfekta,men i den mån synden finns i oss så är den alltid oönskad och en fiende till både Gud och människa och i den mån vi lämnar den plats och utan tuktan så kommer den alltid växa och ta plats och göra det som den alltid gör. Slakta stjäla och förgöra.
Exemplet om Sodom kan ju användas eftersom du tar upp Abraham som exempel. Det är en bra läsning hela det stycket. Och även hela Abrahams liv ifrån det att Gud kallade honom ut ur avgudadyrkarnas Kaldeen.

Om ditt hjärta fördömer dig så behöver man veta om det är den Helige ande,förståndet,själen eller demoner som gör sin röst hörd utifrån eller inifrån.
Det kan behövas hjälp från bröder och systrar eller pastorer i sådana frågor. Andra kan se saker som man inte själv ser. Det finns t ex exempel på detta i Sebastian Staksets bok "Bara ljuset kan besegra mörkret" som kan rekommenderas

Jesu frid!

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

fredag 24 januari 2020 11:05
Be för mig! Går en ny utbildning och ska bl. a. Lära mig Windows 10 och alla program i Office 365 paketet. Det är väldigt mycket ny information för mig och jag har svårt att registrera allt! Be tack!

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Mer info hur du kan stödja finner du här!

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp