Surfar nu: 690 www.apg29.nu


Jesus var inte socialist

Läsarmejl av stefan Eliasson.  

Socialism per definition innebär avskaffande av privat egendom. Oavsett vem som tittar på det ser vi att socialism per definition står i rak motsats till kristendom.

För att få svar på frågan om Jesus var socialist behövs en definition av socialism. Socialism är en centralisering av makt i statselitens händer för att uppnå följande mål: central planering av ekonomin och en radikal omfördelning av rikedom. Jesus krävde aldrig något av det.

Ingenstans i NT förespråkar han att staten ska straffa de rika eller ens att använda skattemedel för att hjälpa de fattiga. Inte heller uppmuntrar han idén att staten skall äga företag eller central planering av ekonomin.

I Lukas 12:13‭ konfronteras Jesus av en man som begär att han skall omfördela rikedom som Han tillrättavisar för att han var avundsjuk på sitt syskon.

"Och en man i folkhopen sade till honom: »Mästare, säg till min broder att han skiftar arvet med mig.» Men han svarade honom: »Min vän, vem har satt mig till domare eller skiftesman över eder?» Därefter sade han till dem: »Sen till, att I tagen eder till vara för allt slags girighet; ty en människas liv beror icke därpå att hon har överflöd på ägodelar.»"

I Matteus 25:14 ger Jesus en liknelse där tjänare fick fem, två och ett pund att förvalta allt efter deras förmåga är deras Herre for utomlands.

När deras Herre återvände hade den som fått fem pund nu tio och den som fick två pund, fyra. den som fick ett pund hade grävt ner pundet och Herren reprimerade honom med att han borde ha satt in pundet på banken för att uppbära räntan.

Hade Kristus varit socialist hade han tvingat tjänaren som tjänade tio pund att dela sina pengar med de tjänare som tjänat mindre, men det gör han inte utan var och en i andlig mening får uppbära lön efter deras eget arbete.

Denna liknelsen tillintetgör även floskeln om allas lika värde som inte har någon grund i Bibeln.

Jesus talar även om i Matteus 19:23 hur svårt det är för en rik man att komma in i himlen, inte för att det är ont att ha pengar, utan det är kärleken till pengar som leder till ondska.

"Sannerligen säger jag eder: För den som är rik är det svårt att komma in i himmelriket. Ja, jag säger eder: Det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för den som är rik att komma in i Guds rike"

Jesus varnade oss att inte sätta pengar och ägodelar över våra andliga och moraliska liv. Jesus förespråkade inte heller en socialistisk modell när Han drev ut alla som sålde och köpte i helgedomen. Han vredgades inte över köpande och säljande i sig, utan att detta hände i Guda hus. Han fördrev aldrig folk från en marknad eller från en bank.

Jesus råder oss att visa godhet, att hjälpa änkan och den föräldralöse. Han menar klart och tydligt att detta är vårt ansvar, inte statens.

Ta berättelsen om den gode samariten. En resenär stöter på en man vid sidan av vägen. Denne hade blivit slagen och rånad och lämnad halvdöd. Vad gjorde samariten? Han hjälper mannen på plats, med egna resurser.

För att hjälpa de fattiga, föredrar Kristus att du ger av dina pengar frivilligt till en judisk eller kristen hjälporganisation, eller att du ger det genom skatter som politiker sedan använder för att driva en byrokratisk välfärdsstat?

När Jesus i Lukas 20:25 säger "Given alltså kejsaren vad kejsaren tillhör, och Gud vad Gud tillhör" har det ingenting med höga skatter eller omfördelning av välstånd att göra. Det handlar om separation mellan kyrkan och stat. Det finns inga belägg för att Jesus skulle vara en socialist, men det finns mycket som visar att Han förespråkade fria marknader.

Utöver Matteus 25:14 berättar Jesus i Matteus 20 även en liknelse om arbetarna i vingården. I den berättas hur en husbonde hyr arbetare för att plocka vindruvor. Nära slutet mot dagen inser han att han behöver mer arbetare för att göra klart jobbet. För att anställa dem går han med på att betala ut en full dagslön för bara en timmes arbete.

När en av arbetarna som hade arbetat en hel dag klagar om det, svarar husbonden: "Min vän, jag gör dig ingen orätt. Kom du icke överens med mig om den dagspenningen? Tag vad dig tillkommer och gå. Men åt denne siste vill jag giva lika mycket som åt dig. Har jag icke lov att göra såsom jag vill med det som är mitt? Eller skall du med onda ögon se på att jag är så god"

Detta är ett godkännande av principen om tillgång och eftrfrågan, privat egendom och frivilliga kontrakt, inte socialism.

Jesus förespråkar aldrig en påtvingad omfördelning av rikedom. Den tanken grundar sig i avundsjuka. Viktigast av allt, Jesus brydde sig om att hjälpa de drabbade. Han har aldrig godkänt något som underminerar skapandet av rikedom. Det enda som har skapat rikedom och lyft massorna ur fattigdom är fri marknad och kapitalism. Läs NT, texten talar klarspråk.

Jesus var inte en socialist. Det kunde han inte ha varit. Han älskade människor, inte staten. Det åttonde och det tionde av tio Guds bud innebär att människor har rätt till sin egendom och vi har ingen rätt att varken ta eller vara avundsjuka. Historiskt sett så de samhällen som respekterar detta tenderar att frodas samt minska fattigdom.

Det finns ett starkt samband mellan respekt för privat egendom och mänsklig tillväxt. Socialism per definition innebär avskaffande av privat egendom. Oavsett vem som tittar på det ser vi att socialism per definition står i rak motsats till kristendom.

I väntan på Jesu återkomst!


stefan eliasson

Läsarmejl


---
OBS: Läsarmejl, artiklar och kommentarer som är skrivna av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte alltid delar. Mina artiklar är oftast osignerade.

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades lördag 3 augusti 2019 17:39 | #läsarmejl #stefan eliasson #socialist | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

19 kommentarer

Stefan Jonasson 3/8-2019, 20:42

Intressant ämne att diskutera... Det är inte kristendom som står i centrum rak motsats till socialism.. Det är kapitalism som står i rak motsats till socialism... Kristendom står i motsats till alla politiska system.. Där människan försöker bygga en utopi baserat på den mänskliga godheten... Historiskt så samarbetade frikyrkorna och arbetarrörelsen i Sverige för att stoppa utsugningen av arbetar klassen... Kampen för ett mer humant samhälle.. Där dom fattiga och egendomslösa... Fick en större del av rikedomen som byggdes upp i Sverige... GUD står på dom fattigas och utblottades sida.. Jakob 5 talar om hur GUD ser på utsugningen av arbetare som har jobbat åt dom som äger egendom... JESUS var inte socialist... Och han var inte en förespråkare för det kapitalistiska systemet...HAN ÄR GUDS SON.. GUDS LAMM SOM BORTAGER VÄRLDENS SYND

Svara


SH 3/8-2019, 23:43

Såg idag slutet av programmet Undercover Boss, Canada på TV. Ytterst sällan jag ser TV och så gott som aldrig på da'n men då TV:n var på stannade jag till. Så fantastiskt program!!
Tårarna bara forsade, så mycket kärlek och uppmuntran som chefen gav till några unga anställda på sitt företag har jag nog aldrig tidigare sett eller hört. Därtill gav han en generös penninggåva till dem, bland annat till en som var i giftastankar, gåvan skulle täcka precis allt, ett stort bröllop + bröllopsresa. Vilken glädje denna unge man, visade. Många bara grät av lycka. Sånt här saknar jag i ett land med ett generöst bidragssystem. Chefen själv fick så mycket kärlek och glädje själv.
Efter programmet kom mina tankar om uttrycket som man hört "vi ska inte behöva ta emot allmosor", (= högmod?) Här i programmet var de unga anställda såå tacksamma, de grät av glädje, de tackade chefen och en del kramade om honom. Bara att få se så lyckliga människor värmde mitt hjärta.
Sen när jag gick in på apg så ser jag detta läsarmejl som på något vis sammanflätades med de tankar jag hade haft efter programmet.

Svara


Steven 4/8-2019, 00:35

Vaken kille som skrev detta.
Kommunismen är skapad för att bl a slå mot kristendom och dess sunda värderingar och ideal.
Lyssna gärna på Benjamin Freedman samt Elizabeth Dilling eller Yuri Bezmenov.

Svara


Stefan Jonasson 4/8-2019, 04:45

Markus 10:17 vad talat egentligen JESUS om när den rike mannen kommer till honom... Är det pengar och rikedom det handlar om... Gode mästare vad skall jag göra för att få evigt liv var frågan... Ingen är god utom GUD sa JESUS.. Följ budorden så skall du leva... Allt detta har jag följt sedan min ungdom sa mannen... JESUS Fick kärlek till honom.. I sin kärlek till honom sa JESUS sanningen ETT FATTAS DIG.. Så säger han till alla som kommer till honom och påstår att dom följt budorden ETT FATTAS DIG.. I detta fallet var det rikedomen som var för svår att lämna... Insikten om att ett fattas betyder att vi måste ta emot frälsningen och följa JESUS..

Svara


Stefan Jonasson 4/8-2019, 04:45

Markus 10:17 vad talat egentligen JESUS om när den rike mannen kommer till honom... Är det pengar och rikedom det handlar om... Gode mästare vad skall jag göra för att få evigt liv var frågan... Ingen är god utom GUD sa JESUS.. Följ budorden så skall du leva... Allt detta har jag följt sedan min ungdom sa mannen... JESUS Fick kärlek till honom.. I sin kärlek till honom sa JESUS sanningen ETT FATTAS DIG.. Så säger han till alla som kommer till honom och påstår att dom följt budorden ETT FATTAS DIG.. I detta fallet var det rikedomen som var för svår att lämna... Insikten om att ett fattas betyder att vi måste ta emot frälsningen och följa JESUS..

Svara


Andreas 4/8-2019, 22:11

Svar till Stefan Jonasson .

De stämmer mycket bra inlägg att Jesus inte vara socialist. De ända som Jesus politisk var socialist var att han värnade för dom svaga. Men de finns så många punkter inom olika partier som Jesus kan liknas. KD kan vi hitta inom familjepolitiken, M via jobbpolitiken där Gud uppmanar oss att arbeta att inte vara lat då kommer fattigdomen. L med friheten att kämpa mot förtryck och totalitära diktatorer. V och S kan känna igen med att Jesus sympatisera med de svaga och utsatta. Gud uppmanar oss att värna om naturen och inte skada vilket MP varit bra på. SD med sin politik mot troligtvis de kommande antikrist rike EU och andra globala organ. Om politiken står över guds ord eller strider emot de då får människan och landet problem. Så för mig finns enbart en sann demokratisk politiker som kan lösa världens fattigdom, orättvisa och som kan få fred på jorden och hans namn är Jesus. Han får min politiska röst. 😊

Svara


Tommy. 5/8-2019, 01:52

Jesus är Guds Son. Men inom Politiken, Kan man verkligen få ta namnet (Kristen?) och säga Demokrat. som man skulle stå närmare Kristus?. med Kristendemokraterna. Jesus är Guds Son och kan verka över allt . man kan nog inte Bojja fast Gud. Jag vänder på Frågan Är Jesus Moderat???. Jesus den som säger till de som blitt sjuka och fått de sämre, och blitt ännu sjukare av Fattigdomen av stress och allt. och blir ännu Sjukare Du är LAT. Du fick arbetskada, eller blev Sjuk o ch invalid i livet, därför sätter vi också DUBBELSKATT på och aldrig höjd pensionsförsäkring,

Svara


Victoria 5/8-2019, 19:20

Men hur tänker ni kring Ananias och Safira? Sålde allt och hade allt tillsammans, ingen hade något till sig själv. Sedan sälj allt du äger och ge till de fattiga. Bara en vanlig fråga och undran inget annat.

Svara


Stefan Jonasson 5/8-2019, 20:26

Jag har också tänkt mycket på det.. JESUS sa till Den rike mannen sälj allt och ge till de fattiga och följ mig... Med sackeus var det så att han själv sa jag ger hälften av det jag äger... JESUS gladde sig över lasarus omvändelse som kom från hjärtat... Men det var inget krav att han skulle ge allt... Det var det inte för ananas och safira heller... Deras synd var inte att dom behöll pengarna.. Det hade dom rätt till det var deras egendom... Bibeln säger att dom dog... Inte att dom gick förlorade...

Svara


Leif 5/8-2019, 22:10

Svar till Stefan Jonasson .

Ananias och Safiras synd var att de ljög inför apostlarna om att det var hela summan de sålt som de offrade utan att begripa att det egentligen är Gud de ljög inför!

Människor kan man lura men aldrig Gud!

Svara


Stefan 5/8-2019, 22:10

Men alla de som trodde höllo sig tillsammans och hade allting gemensamt; de sålde sina jordagods och vad de eljest ägde och delade med sig därav åt alla, eftersom var och en behövde.

Apostlagärningarna 2:44‭-‬45

Församlingen i Jerusalem valde att sälja allt de ägde och leva tillsammans ur gemensam kassa. Dessa verser används då och då för att förespråka kollektivet. Nu, sa Herren åt församlingen att göra detta? Nej det gjorde han inte. Senare så svalt församlingen i Jerusalem och de nytestamentliga församlingarna i mindre asien fick skicka pengar för att hjälpa dem.

Svara


Tommy. 6/8-2019, 04:14

Det finns väl en Vers, "Den som Giver till den Fattige, lånar till Herren." Eller versen, om ni så bara giver ett endaste glas vatten till mina mina minsta bröder, hur mycket skall inte Gud ge. men, jag tänker på de "Andliga gåvorna". bara tankar, men håller GUD, själv tillbaka, sina Heliga gåvor. För att de inte skall "missbrukas". Gud kanske inte bara provar enskilda utan helt kollektiv av församlingar, och håller tillbaka Gåvor, och ser vad vi gör Bröder och Systrar emellan. jag hoppas verkligen Gud skall rusta folk, och gå ut och Läka, som det står i Bibeln. "Denna Fattigdom av Andliga gåvor", kan man faktiskt gråta och klaga över be över. för det är ju nöd hos folk, både utanför och innanför kyrko byggnader, det finns folk som går gråtande hem, istället för Lycko salig, och detta är en slags fattigdom. Inte i pengar, även det behövs hos folk, men det Himmelska av Andliga gåvorna ovanifrån. Denna är också en nöd, och fattigdom, kanske ännu värre, efterom det är Himmelska Mynt, och handla med. inte bara Ord, utan i Kraft som verkar.

Svara


Tom 6/8-2019, 10:57

I norra sverige var det många som blev lurade under 40tal? att silverarken skulle komma och hämta dom så dom följde uppmaningen att sälja allt.

Gick inte så bra för många. Min mor blev avskräckt från kristendom då hon som barn råkade titta in på gudstjänst då dom skrek som värst

Att ge bort allt funkar bara om man går ihop i en grupp som tex amish

Svara


Steven 6/8-2019, 14:39

De som väljer att tjäna Herren med allt de har, kan välja att gå in i mindre kollektiv - se Herrnhut i Tyskland. Eller så ska de leva av allmosor från folket, precis som Leviterna i 5:e Mosebok.

Men de som inte vill bli en Levit, kan fortsätta tjäna sitt egna hushåll, men ge det ”arbetaren för Gud” förtjänar.

Svara


Lillibeth 6/8-2019, 22:46

https://www.bing.com/videos/search?q=lars+enarsson+b%c3%b6n+f%c3%b6r+sverige&&view=detail&mid=A995A72C1EF83BDF9458A995A72C1EF83BDF9458&&FORM=VRDGAR

Svara


Kalle 7/8-2019, 12:38

Det är viktigt att tänka på att alla politiska system är världens svar, och Guds rike är inte av denna världen. Jesus är inte socialst, men heller inte kapitalist, eller någon annan -ist för den delen.

Svara


Tomas N 7/8-2019, 14:05

Bra artikel. Marx och de andra hade ju en plan att omvälva och vända upp och ned samhället som var byggd på kristen grund. Låt vara att det kapitalistiska systemet ,med privat ägande alltid innehållit en kamp där de som har mycket skall dela med sig till de som inte har. Detta är också reglerat i Mose lag.

Marx ,Engels och de andra var smarta då de använde en del av det nya förbundets budskap i förvriden form. Marx var prästson,så han kunde evangeliets budskap.

Det kristna folkets ansvar och uppgift är att förstå rätt vad Gud hade tänkt. Jag tror det funnits influenser som varit "vänster" som påverkat hur vi tror. Kanske Jesusrörelsen var sådan,då den uppstod ur hippierörelsen i Californien på 60-talet.

Det finns texter i ordspråksboken som visar på att man inte alltid skall ta den svages parti och det finns andra texter som också visar på detta och konsekvens av att arbeta och göra rätt för sig.

Kanske är det så även på det politiska området såsom på många andra att vi behöver förstå rätt det nya och gamla förbundet för att se rätt på hur människan skall leva.

När det gäller KD,så tror jag deras ursprungliga namn beskriver bättre deras ambition och plats i politiken.(Kristen demokratisk samling)

Socialismen och liberalismen kommer jobba hårt att blanda upp kyrkans budskap med sina religiös/politiska doktriner genom SVK och Equmenia främst och alla samfund om de kan

Svara


Tommy. 7/8-2019, 16:00

Man ser hur nära Orden är. Alltså tar och få inspiration från Bibeln, Man ser Orden om, och vill ta ideer till mänskligt tänkande. Humanismen har ju t,ex Kristendomen att tacka för, och Politiska idee tänkare har Haft Bibeln som något mått, Filosofer och Historiker, har lust läst Bibeln fram och tillbaka i timtal i åratal, i släktled. Och många är inte ens Troende, fast man nästan också viger sitt Liv åt Kunskap om Bibelns Gud och många kanske har lön för att läsa och studera Skrifterna. man kan säga att "GUDS ORD Är DÄR". .men något är stängt. så kommer ett litet barn, får uppleva något, en syn, eller dröm, har inte Jättekunskaperna om Bibel som historiker eller annat, men fått möte med Jesus själv, och tagit åt sig Enkel berättelse ur Evangelierna, och tänkt på den där Guden, och bett i sin kammare, och i sin Avskildhet, och fått möte med Gud själv.

Svara


Stefan Jonasson 7/8-2019, 20:20

Vi kristna bör vara försiktiga med att skylla socialismen för att Sverige har blivit sekulariserat... Att göra politiska doktriner av bibeln kan bli helt fel... Och uppta den amerikanska tolkningen av socialismen... Vi svenskar har en helt annan historia än amerikanerna... Se tex Englands historia kapitalismens begynnelse och industrialismen framväxt under den hänsynslösa exploateringen av människor... I det mörkaste England hade GUD en motkraft mot misären.. Frälsningsarmén.... Den amerikanska kapitalismen är också hänsynslös... Man kan säga att socialismen är kapitalismens vakthund... När marknadskrafterna får fritt spelrum uppstår kapitalismens och girigheten ondska... Ett samhälle där mammon dyrkas...

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 33, söndag 18 augusti 2019 kl. 08:50

Jesus söker: Ellen, Lena!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 18 augusti 2019 00:30

till tandläkare akut har inga pengar bett att jag får pengar är orolig har inget spar el buffert sålt det mesta i bostaden pga flytt blev lurad förfärligt😢ber om hjälp!Önskar en livskamrat vän


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp