Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Bojoku kesah utawa karo Estonia

Iki salah siji sing paling curious Allah ndadékaké, kaya aku wis tau wis liwat.

Aftonbladet Plakat September 28, 1994.

Aftonbladet Plakat September 28, 1994.

Dina iki mengeti 25th saka kapal Estonia tindak wonten ing Segara Baltik. Kanthi iki ing atine, aku pengin enggo bareng karo sing mirengake opo dhewe saka bilai Estonia saka bab apik saka buku kang kinasih paling dawa wengi. 


Christer ÅbergAv Christer Åberg
lördag, 28 september 2019 01:20

Dina iku 25 taun wiwit Estonia sank, lan 852 wong ilang sing urip. Mung 137 wong slamet.

Ing kapal penumpang M / S Estonia tindak wonten ing Segara Baltik September 28, 1994 sak lelampahan saka Tallinn kanggo Stockholm. 

Ana 989 wong ing Papan, kang 852 seda. Saka cacah iki mau, ing 501 Swedes. 51 Swedish slamet. Nalika kabeh slamet ing 137 wong.

Estonia bilai punika shipwreck paling gedhé ing wekdal tentrem tau ing banyu Nordic. Sampeyan uga salah siji saka deadliest minangka déning manungsa wonten sak 1900-an pungkasan.

Trip to Estonia

Saka Kitab wengi paling dawa Christer Åberg.

Nanging ana bab sing wis kelakon, utawa rodok, siji bab sing durung kelakon kanggo patemon wigati ing Tranas bisa njupuk Panggonan. Lan iki uga salah siji sing paling curious Allah ndadékaké, kaya aku wis tau wis liwat.

Sawise aku tak disimpen, aku banjur mengko ing loro sekolah Kitab Suci. Kitab Suci sekolah Kapindho ana ing Jönköping Gereja Pantekosta. jeneng iki cekak, Pentecostal Bible College lan Pastor Leif Svensson ana guru kepala sekolah kang. sekolah duweke tenan Viebäcks College lan langgeng kanggo taun. Iku pancene penting kanggo kula.

Awit aku wis kapercayan gedhe Leif Svensson, aku katahan ing tutul karo wong sawise rampung sekolah aku. Aku digunakake banjur nelpon wong saiki banjur. Siji kuwi wusana marang Leif sing padha wis ing tilas negara Uni Soviet lan martakaké bab Gusti Yésus. Akeh wong wis ditampa Gusti Yesus lan padha disimpen ing rapat-rapat, lan iku bakal wis pancen Fantastic.

Hak saka atiku. Aku arep karo, bengok-bengok ing atine. Nanging aku ora bakal duwe wektu kanggo lelungan kanggo Uni Soviet. Sawetara wektu sawise obrolan kita dipun bibaraken ing kekaisaran gigantic.

Nalika aku banjur disebut Leif, marang kula sing wong bakal kudu kampanye Kristen gedhe ing tilas kraton Komunis ing ibukutha Latvia kang, Riga. Dheweke takon yen aku wanted kanggo nggabungake, lan aku wanted kanggo, mesthi. Iku maneh pancen Fantastic: Akeh wong padha disimpen lan supranatural waras saka macem-macem penyakit sJags.

Uga bakal mengko dadi perjalanan kang kapindho kanggo Riga. rapat-rapat iki ing wektu bale olahraga gedhe. Loro-lorone kampanye kiwa kesengsem jero ing atine lan aku wanted kanggo bisa melu liyane acara sange kuwi ing mangsa.

***

Gereja Pantekosta ing Ljungby disewa saperangan Apartemen lan aku saiki wis wektu urip ing lying ing ndhuwur. Nanging ana siji amba, loteng karo langit-langit miring lan Skylights. Iku wis kamar gedhe lan pawon nemen elongated lan alcove kang bener liyane kaya kamar cilik. Aku sante mangkono uga ing apartemen, kang malah wis loteng cilik. Nalika aku ana ing loteng, aku wis ndeleng apik saka stasiun, kang ana toko.

Ing pawon oblong gedhe, ngendi aku telpon corded abang, aku disebut siji dina munggah Leif Svensson. (Iki ana sadurunge tanpo tali telpon lan wektu telpon seluler '.) Nalika marang Leif Svensson kanggo kula:

"We lagi gadhah kampanye gedhe ing ibukutha Estonia. We bakal mrana karo kapal penumpang gedhe saka Stockholm. "

hak maneh kanggo atiku. Aku emg kaya teka bebarengan. Aku sumurup carane apik tenan iku bakal amarga aku wis ing loro kampanye sadurungé. Nanging aku masalah amba. Iku ditulis dhuwit.

"Aku emg kaya teka bebarengan," Aku ngandika marang Leif, sethitik susah lan resignedly. "Nanging aku ora bisa saged trip. Aku mung duwe dhuwit. "

Awit aku ing wektu iki ana nganggur, aku iki urip ing bathi. Aku ora tau bisa nyenengi kula soko ekstra. Aku nampa dhuwit saka insurance pengangguran, lan iku cukup mung kanggo perlu minimal. Saben enem minggu aku ana, Nanging, kanggo sawetara alesan, sing liyane dhuwit sethitik. Iku amarga faktor countervailing, kang tau emg bisa fathom. Nalika Leif iki marang aku ora bisa saged, ngandika isih pracaya sehat

"Ana masalah. Kita bakal ngatur sing. Sampeyan njaluk trip luwih murah, lan wong ora ngerti iku. "

Iku amarga saka lelungan sing "wong biasa" bisa tindakake. Padha mbayar karcis piyambak, lan supaya padha bisa kanggo ngewangi ing macem-macem cara ing rapat-rapat. Padha antara liya dadi lan ndedonga kanggo wong, asring ing atusan, sing teka lan wanted kanggo disimpen. Nalika iki Swedes biasa uga ndedonga kanggo wong-wong sing padha lara, padha waras. Iki ana banget iman-bangunan: One tak ing tembung liyane, dadi ing kasunyatan nalika Gusti Yesus kamulyan lan kaelokan: Uga, Aku saiki ngerti sing kelas Bible Leif kang bakal tindakake lan melu ing kampanye. Ing cara iki, padha tak kesempatan sing unik kanggo laku apa kang padha sinau ing Kitab Suci sekolah. Padha bakal karo mripate dhewe kanggo ndeleng iku makarya pracaya marang Jahshua.

Leif Svensson digawe gaweyan tenan kanggo nggawe iklan apik kanggo trip, supaya aku bisa tindakake. Panjenenganipun dhateng kula carane kampanye apik bakal lan carane sange iku bakal kanggo lelungan menyang negara ferry seni penumpang saka Stockholm to Langkawi. Kita bakal tetep ing pondokan dhewe ing kapal lan Aku péngin saiki luwih lan luwih ana. Sadurunge kita rampung obrolan Leif janji bakalan ngirim informasi bab kampanye lan uga brochure becik bab penumpang mewah lan stately dening mail. A sawetara dina sawise obrolan aku krungu saka kamar gedhe urip carane iku mbanting menyang slot mail ing lawang, lan thud soko ndharat ing lantai Hall. Aku kesusu dhewe? Ket nganti Lawang resik kanggo ndeleng yen ana kirim sing wis teka. Ya, ana iku ana ing doormat ing. Aku wanted kanggo ndeleng yen huruf karo informasi bab lelampahan Estonia wis teka. Kabeh mail liyane huruf, majalah lan iklan ana wektu iki ora menarik banget. Kanggo kabingahan kawula, aku ketemu envelope coklat gedhe karo Leif Svensson minangka pangirim.

Aku langsung nyuwek amplop coklat karo driji indeks minangka piso layang occasional, ditarik metu isi lan ketemu dicokot amateurish digawe informasi bab lelampahan Estonia sing Leif wis dikirim menyang kula. mripate padha digambar banget rauh kanggo, sambutan brochure ayu bab Ferry penumpang kemewahan gedhe sing bakal njupuk kita Estonia.

Aku sinau ing kapal gedhe karo ndeleng cupang. kertu iki dijupuk diagonally saka ndhuwur. Kapal punika adoh lan sudhut ngendi iki lelungan ing segara biru karo swell putih dawa konco. Apa yen aku bisa mbukak karo. Apa ngulandara iku bakal, kanthi nganggo cara akeh.

Iya, aku pancèn wanted kanggo tindakake, nanging lara ing atine nalika aku mung ngelingna aku saka kahanan ekonomi aku ketemu aku ing. Apa ngirim aku? Inggih, mbok menawa aku tansah digunakake kanggo apa nalika aku mlayu menyang alangan utawa needed apa: Ndedonga kanggo Gusti Allah. Aku mbengkongaken amarga dhengkul dening amben ing kamar cilik, kang ana alcove sandi, lan ndedonga marang Gusti Allah ing Gusti Yesus jeneng. Aku takon marang kanggo menehi kula dhuwit needed kanggo lelampahan. Lan menawa kowé ndedonga marang Gusti Allah kanggo njaluk jawaban kanggo pandonga - ing salah siji cara utawa liyane.

Aku felt sing saperangan Kristen lawas sing uga padha kanca-kanca. jeneng sing padha Ruth lan Berndt lan wis toko hardware kondhang ing tengah Ljungby. Saiki banjur, aku digunakake kanggo ngunjungi wong-wong mau. Aku tansah felt sambutan ing wong. Tau ana aku gelem teka ing nalika aku disebut ing lawang sing. Lan iya kelakon cukup kerep.

Padha manggon cedhak tower banyu, kang ana ing gunung mung ndhuwur tengah. Sampeyan njupuk bab rong puluh menit lumaku nganti omah bata coklat sing. Nalika aku dibukak kanca kula diundang tansah warung lan cookie kita lungguh ing sofa coklat ing kamar gedhe urip ayu.

Kita bakal kerep nonton video Kristen bebarengan. Ing wektu iki, iku njupuk isih VCR nalika kowé bakal weruh film wis direkam ing televisi. Ruth lan Berndt iki tenan bek karo film Kristen saka akeh kampanye lan rapat-rapat ing saindhenging donya beda. Ing film iku menarik banget lan padha karo penutur kesuwur. Iku banjur tak loro karohanen lan ono sesambungan karo badan kanggo urip nalika tak ana. We ngedika mesthi bab Gusti Yésus, lan bab kahanan kasukman ing Swedia.

Ruth lan Berndt tansah kathah marang lan cara intensif. Aku uga wis akèh jantung, supaya bakal kerep dadi pungkasan nalika kita ketemu. Kita wis kabeh telung kathah ilang wektu track. Dadi ora wonder sing kerep wis dadi wengi sadurunge aku mlaku ngarep. Aku iki tansah nyawisake kanggo bengi dawa nalika ditiliki.

Siji sore iku wektu kanggo riko liyane menyang Ruth lan Berndt. Aku mlaku metu saka apartemen ing pasamuwan Pentecostal, nyabrang ing stasiun Sepur, mlaku tengen alun lan banjur trudged munggah gunung dawa. Ing ndhuwur gunung Aku nguripake rakulino saka menara banyu dhateng werna sisih sing mimpin kanggo omah sing, sing jumeneng langkah watu cekak rang lonceng.

Mung dibukak lawang lan disambut kula minangka biasanipun sambutan pesawat. Minangka tansah, aku felt wektu iki becik ditampa dening kanca-kanca. Iku felt dadi apik kanggo dadi karo wong-wong mau. Wiwit aku isih piyambak ing wektu iki, iku luwih penting kanggo kula kanggo duwe kanca Kristen nggoleki sosialisasi.

We lungguh, minangka biasanipun, mudhun ing sofa TV kamar urip, miwiti petung, mirsani film, ngedika, ngunjuk kopi, mirsani film, ngedika ... Ing cendhak, apa tansah kita digunakake kanggo apa nalika kita ketemu, lan jam miber minangka biasanipun adoh.

Arang-arang sak sore dawa, aku wiwit pirembagan bab lelampahan, kaya aku banget akeh wanted kanggo pindhah ing.

"Mantan guru Kitab Suci Kula ing Kitab Suci School Pentakosta ing Jönköping, Leif Svensson, bakal nggawe kampanye anyar ing Eropah Wétan", aku marang Ruth lan Berndt.

"Kanggo Latvia maneh?" Pitakone Berndt nalika ngunjuk SIP cilik saka warung lan chewed munggah jajan.

Panjenenganipun langsung kasengsem amarga dhèwèké ingkang ageng wonten ing piwulang ing negara liyane, utamané ing Eropah Wétan. Video flickered ing layar televisi, nanging saiki iku dumadakan ora ana sing padha kasengsem ing. Trip mbesuk padha fokus, lan malah wis kejiret kuping kanca-kanca. Nanging padha wedi aku wis rampung jinis iki lelungan ing sasi lan padha sumurup pinten lelungan wis temenan kula.

"Ora, Tallinn ing Estonia," aku mangsuli ing Pitakonan Smitty kang. "Iku bakal dadi perjuangan kawentar gedhe anion kang, ing cara sing padha karo kampanye aku wis ing Riga."

"Apa fun" tabbed Ruth ing nalika dheweké diwutahake sawetara warung liyane ing tuwung kosong sandi. "Bakal teka?" Dheweke takon, nyekeli ing wektu sing padha nganti piring cake kanggo kula aku bakal njupuk malah jajan kanggo mentas diwutahake warung.

"Ngene nemen kaya iku," Aku ngandika, "nanging ana snag cilik. Aku mung duwe dhuwit kanggo trip, aku ora bisa saged kanggo pindhah. "

Aku dudu amarga nalika aku kasebut iku pungkasan. Kekarone wis yaiku kathah dhuwit. Padha njupuk nyimpen populer lan sibuk ing Ljungby. Nanging kita digunakake kanggo pirembagan kabuka babagan kabeh, mula iku pancene ora ngemis sandi ing bagean.

We terus kanggo pirembagan bab kabeh, nanging nalika lonceng wis dadi ojo rolas, aku panginten tho iku wektu kanggo mungkasi Community kita. Obrolan terus kanggo nalika ing lawang ngarep sadurunge kita pungkasanipun pepisahan.

Aku malmpah mudhun gunung dawa lan minangka biasanipun wis gedhe sing tengah ing pepeteng. Streetlamps, omahé lan kopi apik surem munggah ing peteng ing dalan bali menyang apartemen antarane wayang kutha lan stasiun sepur.

Sawise kita pepisahan wengi sing panginten Berndt ing aku wis marang bab lelampahan Estonia. Yen aku wanted kanggo pindhah ing trip, nanging aku ora duwe kesempatan amarga saka lack saka dana.

"Yen Chris greets kita maneh sadurunge trip, aku bakal menehi wong dhuwit," rembugan Berndt piyambak.

iki pikirane aku sumurup mesthi apa. Berndt marang kula akeh mengko sing wong iki arep menehi kula ing dana perlu, yen aku teka maneh sadurunge trip. Ing bab aneh ana sing aku ora.

Punika bagean cilik saka ing supranatural lan panuntun dhumateng Gusti Allah langit. Aku wis takon kanggo dhuwit kanggo trip, nanging aku uga wis takon bojo. Gusti Allah iki digunakake saiki supaya aku enggal duwe kesempatan kanggo njaluk jawaban kanggo pandonga.

***

Miturut wektu iki Aku iki marang sing nganggur. Saben enem minggu, aku digunakake kanggo njaluk dhuwit ekstra saka insurance pengangguran, lan saiki iku wektu maneh. Iki aku wis babar blas lali, nanging nalika aku karo driji indeks sandi irisan mbukak envelope saka insurance pengangguran, aku weruh sing ditindakké ing dhuwit ekstra wektu iki. Dumadakan aku dhewe saged trip kanggo Estonia.

Nanging soko wis kedaden ing atine. Kapentingan ing lelungan kanggo Estonia ora ana nang kono. Iku wis piye wae ilang nalika aku nenggo. Iku banget bisu ing atiku kanggo kampanye ngrancang ing Tallinn. Aku pancen ora kepinginan maneh kanggo lelungan kanggo Estonia.

Aku marang kanca Tomas, sing njupuk kula gereja Pentecostal lan wis menangaké kula Yesus, aku saiki wis dhuwit ekstra ing akun. Dheweke sumurup pinten aku kepingin kanggo Estonia, nanging sing ekonomi sijine dhateng ing setir.

"Nanging banjur iku Gusti Allah sing kudu kowe!" Dheweke ngomong spontan nalika aku marang wong ing warta saka dhuwit. Aku tau lali jawaban nalika aku dicokot grimly, nanging karo bebendhu gedhe mangsuli:

"Ora, iku ora."

Aku ora ngerti aku. Iku teka mung piye wae metu saka tutuk lan lambé. Kene aku wis berjuang lan takon kanggo diijini kanggo lelungan kanggo Estonia. Nalika aku pungkasanipun tak kesempatan, Aku wis ngomong nèk ora Gusti Allah.

Saiki sakwise aku ngerti sing tenan ora kula sing ngandika iku. Iku Roh kang wis ngandika lantaran kula. Supaya ora supaya "ing kasukman" utawa rumangsa, aku Empan mudhun, Nanging, iku rada ngembangaken:

"Aku ora aran."

Aku panginten iku nyuworo dicokot luwih saka kanggo dadi cocksure. Nanging sawise statement sing prakara iki rembugan mburi. Thomas tau njupuk munggah bab liyane - lan aku ora salah. Soko wis kedaden ing atine gegayutan kampanye ing Tallinn. kepinginan iki rampung kabur lan Aku dudu ngerti.

Aku kesah ono wektu sing, lan aku ngucapke matur nuwun selawase. Sakwise, aku kelingan yen iku Gusti Allah kang ana ing dalan sing wis mimpin kula ing cara nganakake.

***

Wong wadon enom ing Linkoping, mung sawetara sasi luwih enom saka aku, uga panginten babagan kanggo pindhah ing trip padha. wadon iki wis, kados kula, wis thukul munggah ing kulawarga Kristen. Dheweke mangkono disimpen lan wis ngatur kanggo bisa minangka evangelist ing paroki. A sawetara taun sadurungé dheweke wis ketemu Gusti Yésus kanggo nganyari maneh lan saiki urip sing urip diutus Gusti Allah.

Sawetara kanca-kanca wis kanggo dangu nyoba kanggo pengaruhe dheweke kanggo gabung kita ing lelampahan sange lan petualang iki minangka iku bakal jahat teka Estonia. Nanging dheweke durung ngerti manawa carane dheweke bakal nindakake. Punapa dheweke melu utawa ora? Wong iki pancene ing loro pikiran ing ngarep sing apartemen loro-kamar ing Linköping.

Ing meja ing pawon mulyo iki sheets pas padha ing ngarep trip karo kula. Dheweke wis mesthi salinan brochure becik bab liner penumpang mewah, kang nuduhake kapal banget ing segara biru karo tangi putih konco.

Ana, ing apartemen dheweke, dheweke wis Gulat a loro karo awake dhewe lan karo Gusti Allah. Carane dheweke bisa apa?

A wektu cendhak mengko, aku wis mudhun ing tengah lan wis rampung cilik. Ing ngarep dalan sing sore, aku inget uga, aku mlaku liwat newsstand a. Utamané siji saka kepala berita iki tancep metu saka wong, aku iku tengah telu. Aku nglirik sethitik ditampani iku nalika aku liwati kiosk. Berita, iku aksara ireng amba: "Ferry sank ing Baltik ing wengi - liwat 800 wong mati"

Senadyan löpsedeln elek lan gawe kaget, aku nyatet lagi wae. Mbokmenawa amarga aku wiwit iku ora ing kabeh kena kula, lan tansah mengkono nang endi wae liya lan ora "kene". Kajaba iku, aku panginten salah idea, sing ora bakal mengaruhi kita ing Swedia, nanging bangsa lan negara liyane. Carane asring nindakake wong lan aku ora dicokot beda wektu iku. Nalika kacilakan lan keapesan kelakon, iku tansah wong liya ing donya. Iku ora kelakon ing Swedia lan malah kurang ngangap Aku mau. pikiraken aneh, nanging sayangé bisa.

Ing morning sabanjuré, aku lungguh quietly lan mangan sarapan ing pawon aku sijine ing sereal lan roti isi karo salami nalika aku absentmindedly mirengke Bulletin warta ing radio.

Newscaster ngedika bab bilai gedhe ing Segara Baltik. Dumadakan aku iki ngilingake löpsedeln aku wis katon ing wengi sadurunge. A Ferry wis dicemplungke, lan luwih saka 800 wong wis seda. Aku wiwit ngrungokake liyane kasebut kanthi teliti. reporter bilih Ferry wis ing sawijining cara saka Estonia kanggo Swedia ing tengah wengi wus ing ombak ing segara.

Estonia? Nanging iki kanggo Estonia, aku wis musna ing trip? Lan ana sing Leif Svensson padha lelungan lan gadhah kampanye. Dheweke uga wis disusun kanggo perusahaan gedhe sing bakal. Menapa malih, meh kabeh Bible kelas sekolah dadi karo.

pikirane padha diselani maneh nalika Newscaster bola jeneng ferry sing dicemplungke menyang lantai segara, "jeneng Ferry iku Estonia".

Dumadakan aku iki babar blas fokus lan panginten dumbfounded: Estonia? Ora sing sing prau iki disebut sing bakal njupuk kita Estonia?

Aku mandegake chewing ing kula flakes lan sijine mudhun sendok. Sandwich karo sosis burik supaya kula, lan aku mbengkongaken nerusake usah ing tumpukan koran. Antarane koran lan reklarnblad aku kapandeng kanggo brochure kanggo njaluk cepet ngerti jeneng kapal.

Iku ora dawa sadurunge aku ketemu. Ora tanpa wedi aku nyawang gambar karo kapal buta kesah bangga ing segara karo foaming ombak konco. mripat kawula nggolèki eagerly kanggo jeneng kapal kang, kang ditulis ing aksara ireng cetha ferry ageng. Ing kapal ing garis Gambar memang jenenge Estonia.

Aku gedheg ing brochure Gambar ayu. News Swara aku krungu ora malah maneh. Ing bab mung sing saiki ana ing atine ana jeneng kapal Estonia. Aku maca liwat lan liwat maneh. bangga Baltik negara cilik kang M / S Estonia wis dicemplungke menyang ngisor. kancaku Leif Svensson lan kabeh perusahaan kang wis mbokmenawa wis ing Papan. Lan aku uga wis melu.

Nalika dawned ing kula sing iku pancene ana Estonia sing wis tiba, toted munggah ing pitakonan ing sirah. Aku lungguh kanggo wayahe dawa ing meja pawon lan mandeng sethitik brochure iklan amateurish babagan kampanye lan akeh liyane brochure profesional Estonia, saiki ketoke lying ing ngisor segara Baltik. Meh ora nyata lan rada burem, aku weruh wong loro brosur nalika Aku nyoba kanggo sijine bebarengan gambar apa kedaden. Pikirane banjur kanggo Leif Svensson. Dumadakan dadi mencet sing ngongkon aku nelpon bojone, Sara. Dheweke ora bakal pindhah ing trip wektu iki, minangka dheweke kadhangkala iya. Dheweke wis, antarane liyane, ngiring dening Riga ing trip padha aku ing wusana liyane. Nanging wektu iki, dheweke wis milih kanggo tetep ing ngarep. Aku wungu telpon corded abang lan mlebu 036 nomer kanggo Jonkoping.

Mung sawetara sinyal bisa kelakon sadurunge dheweke mangsuli. Mbokmenawa Sara lungguh lan mirsani telpon dina sing, amarga iku mbokmenawa akeh sing disebut lan wanted kanggo krungu bab lelakon kuwi. Leif wis akeh kanca lan sumurup mesthi uga akèh wong liwat sing tugas. Mesthi ana uga akeh kulawargané mahasiswa sing wanted kanggo ngupaya informasi luwih lengkap babagan sing gedhe-gedhe tresna. Sara dikonfirmasi sing Estonia ana kapal Leif lan kabèh partai iki ing. Sarta matur ukara kang ora bakal lali:

"Nanging aku ora duwe dadi luwih pangarep-arep ..."

Dheweke wis Mulane ana pangarep-arep sing Leif wis fared. Lan iya ora. Panjenenganipun lan pastur liyane, Lennart Carlsson, bebarengan karo akeh saka kelas Kitab Suci, liyane saka partai, lan atusan liyane padha matèni wengi ing jeru saka segara nalika Estonia sank ing limalas menit.

***

Aku wis panginten babagan acara iki luwih saka sapisan. Aku wis ing Papan Estonia. Tinimbang ing ngisor iki bebarengan ing trip kanggo Estonia, aku milih nginep ing ngarep, amarga aku ora "aran" kanggo iku.

Wong wadon saka Linkoping, dening cara, jenenge Marie, mutusaké kanggo sawetara alesan kanggo lelungan kanggo Israel tinimbang kanggo Estonia - senajan dheweke pisanan mutusaké kanggo nggabungake trip kampanye Leif Svensson kang.

Nalika aku banjur ngerti yen aku temen maujud malah liyane carane luar biasa Allah wis mimpin lan kula.


Saka buku The wengi paling dawa Christer Åberg diterbitake dening Semnos penerbit . Bab 2: Journey karo Estonia. Artikel-artikel wonten 25-36.


Publicerades lördag, 28 september 2019 01:20:06 +0200 i kategorin och i ämnena:


0 kommentarer



Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.