Language

Apg29.Nu

BUTIK NY! | Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare!
SWISH: 072 203 63 74

REKLAM:
Salvation

Kontantlöshetens "forntid" och tidigaste historia

Från boken Den kontantlösa konspirationen. I modern mening uppstod idén till allmänna kontantlösa köp 1949.

Kreditkort. 

Långt före de egentliga kontanterna använde man andra saker som pengar. Snäckskal användes till exempel som pengar i Polynesien. Andra exempel på "pengar" var stenar, fjädrar, metkrokar och till och med boskap.

Av CashOnly
torsdag 3 oktober 2019 18:29
Följetong

Redan i det gamla Egypten och Romarriket användes kontantlösa betalningar till exempel vid spannmålsköp. Företaget Western Union grundades i den amerikanska staden Rochester i staten New York. Det har sina rötter tillbaka till 1851 då det kallades Mississippi Printing Telegraph Company. Western Union har främst sysslat med att skickat pengar och telegram över hela världen. En slags tidiga kreditkort fanns redan på 1890 -talet i Europa. 1914 började just Western Union med kontantlösa köp med ett kontokort som kunde användas i de affärer som man godkänt.

De egentliga kreditkorten har sitt ursprung i 20-talets USA utgivna av till exempel oljebolag och hotellkedjor. En bidragande orsak till den ökande användningen av dessa äldre kontokort var den ökade bilismen då bensinbolagen började ge ut kort. Varuhus började också under detta årtionde utge en slags identifikationspoletter till kunder som handlade på kredit. Även varuhuset NK använde under årtiondena före de egentliga kreditkorten mässingspolletter. Sveriges första "kontokort" var det så kallade NK-kortet som alltså egentligen var en numrerad mässingspollett. På 60-talet gav NK ut ett eget kontokort i modern mening efter amerikansk modell.

Vissa företag började i kortens barndom erbjuda krediter och betalkort till sina bästa kunder. Dessa var krångliga att använda och helt bundna till det aktuella företaget. Affärer och andra företag hade alltså sina egna kort. Runt 1938 började man acceptera varandras kort. Korten tillverkades under 30-talet av plåt för att minska risken för förfalskning. John Biggins från Flatbush National Bank i Brooklyn uppfann det första kreditkortet som utgavs av en bank 1946. Programmet som kallades ChargeIt länkade ihop köpen mellan bankkunderna och de lokala handlarna.

Hur allt egentligen började - Diners Club

I modern mening uppstod idén till allmänna kontantlösa köp 1949. En man vid namn Frank McNamara åt på restaurangen Major's Cabin Grill bredvid Empire State Building i vilken hans kreditföretag Hamilton Credit Corporation hade sitt kontor. Med honom var vännen Alfred Bloomingdale och advokaten Ralph Schneider. Man diskuterade ett problem om en kund som hade lånat ut sina olika kontokort till grannar och när många av dessa inte kunde betala igen kunde inte heller kunden betala sin skuld till McNamaras företag.

McNamara upptäckte också att han inte fått med sig plånboken för att betala måltiden. Genom att skriva sin namnteckning på ett visitkort som han gav till restaurangen kunde en faktura senare skickas. Enligt den allmänna meningen samverkade dessa två saker till att McNamara fick idén till det som skulle bli det egentliga kontokortet. 1950 grundade han företaget Diners Club tillsammans med sin advokat Schneider.

Företaget blev en mellanhand mellan kunderna och företagen dessa köpte av. På de första korten skrevs betalställenas namn på korten. Korten användes mycket av handelsresande för betalning av måltider. Diners Club-korten var till en början betalkort vilket innebar att man betalade allt man var skyldig varje månad.

Bloomingdale var under en period kompanjon i företaget. Annars var han mest berömd som arvtagare till varuhuskedjan Bloomingdale's och för sitt skandalomsusade förhållade med fotomodellen Vicki Morgan. En annan viktig person i Diners Clubs historia är Matty Simmons. Simmons var under en period vice vd i Diners Club men är mest berömd som tv- och filmproducent.

Den amerikanska kontantlösa snöbollen var nu i rullning och blev bara större och större för varje år. Ett steg var när det första bankutgivna betalkortet började ges ut 1951 av Franklin National Bank på Long Island. Snart fick Diners Club konkurrens och flera av dessa företag växte till stora kontokortsjättar.

American Express och Wells Fargo

American Express grundades 1850 i Buffalo för att utföra expresstransporter. Längre fram utökades verksamheten med penningtransporter och aktiviteter i resebranschen. Henry Wells grundade American Express tillsammans med William Fargo och John Butterfield. Tre transportföretag slogs samman till ett. I slutet på 50-talet startades kontokortsverksamheten i konkurrens med Diners Club. Företaget har också haft sina tentakler i tv-världen. American Express har haft huvudkontor i olika byggnader i New York.

En tid efter American Express grundandes också företaget Wells Fargo av personerna med samma namn. Wells Fargo blev längre fram namnet på en av världens största banker. American Express och Wells Fargos historia är så sammanflätade att det är svårt att skilja åt. I och med att American Express lanserade sitt första kort 1958 så införde man också kontokrediten. Det är företrädelsevis affärsmän som har använt American Expresskort. American Express har på senare tid haft ett samarbete med den stora affärskedjan Walmart genom vilket man ger ut det förbetalda kortet Bluebird Prepaid Card.

American Express anser sig vara så exklusivt att man vad gäller de dyraste korten inte sysslar direkt med marknadsföring. Kunderna anses mer bli medlemmar i en exklusiv klubb.

Rekryteringen påminner mer om en frimurarloge än ett företag. Företaget ordnar de mest udda köp och tjänster åt kunderna. Upplägget påminner lite om Rolls-Royce bemötande av sina kunder. Men kortens lyxiga framtoning bör inte jämföras med en lyxig bil. De är snarare "en gammal murken kärra med dynga". Det händer då och då i boken. Att hatet mot kontokorten får författarens hjärna att växla från logik till blixtrande negativa känslor.

De mer exklusiva varianterna av American Expresskorten har alltså varit "kändiskort" som har använts av alltifrån Elvis till Zlatan. Vissa rappare har till och med skrivit låttexter om sina älskade kort. Den här boken har troligen tidigare gett intrycket av att enbart vara en faktabok. Den är översållad med argument mot kontokort och annat kontantlöst. Men boken är också en "hatbok" mot allt kontantlöst och faktiskt (på tal om Zlatan) skriven av en fotbollstokig författare.

Men hatet underbyggs av fakta. Dyngkärran ovan var däremot ett undantag orsakat av ett spontant synapsfyrverkeri. På samma sätt som det att kämpa mot till exempel barnporr och rasism lätt blir personligt på grund av känslor av ilska och äckel så har även problematiken runt bokens ämnen blivit personlig för författaren. Det har varit personligt hela tiden.

Ibland växlar boken till mer personligt och ledigt språk och innehåll för att sedan återgå till "formell uppslagsboksmentalitet". Låt mig redan nu ange tonen för de personliga delarna av boken. Om Zlatan läser den här boken så hoppas jag att han sedan föregår med gott exempel som den superlirare han är och gör sig av med sitt "lyxiga" American Expresskort. Gör det han är bäst på. Tejpa fast kontokortet på en fotboll. Sparka sedan bollen långt ut i skogen där ingen kan hitta den. Där kan det hela ligga så att vilda djur passande nog kan kissa på kortet. Hur kan författaren bli så här ilsket känslosam? Läs boken och upptäck varför.

MasterCard och Visa - en introduktion

MasterCard (grundat 1966) är snarare en kooperativ organisation med åtskilliga tusentals banker som medlemmar än ett renodlat

företag i vanlig bemärkelse. Det är ett aktiebolag som säljer kortlicenser. MasterCards tidiga historia har anknytning till två bankorganisationer för kontokort. Interbank och WSBA. Det skapades ett projekt för kontokort som kallades MasterCharge. MasterCharge döptes senare om till MasterCard. Starten på att det hela utvecklades till ett globalt kortföretag var ett samarbete mellan MasterCharge och den mexikanska banken Banco Nacional. En detalj i historien var den juridiska konflikten som uppstod genom att Worthern Bank inte tilläts bli medlem i MasterCharge. MasterCards huvudkontor ligger numera i staden Purchase i staten New York.

Visa är på liknande sätt som MasterCard en kooperativ organisation. Företaget ägs av en ekonomisk förening främst bestående av banker. Det finns starka kopplingar till Bank of America som var den första bank som började ge ut Visa- föregångaren BankAmericard 1958. Först kunde kortet BankAmericard endast användas i Californien. Det var förbjudet att bedriva bankverksamhet över delstatsgränserna. Detta kringgick man genom att licensiera kortet till andra banker. Kontokortsdelen

hade knoppats av från Bank of America för att bli det icke börsnoterat och medlemsägda National BankAmericard.

En tid före Visa fick sitt nuvarande namn så gav man ut sitt första kontokort som kallades Entrée. Det var ett bankkort som var kopplat till de då nyligen uppkomna datorsystemen för verifiering som kallades BASE I och BASE II. Motsvarande system för MasterCharge kallades INAS och INET.

De delar av Visa som fanns utanför USA såldes 1974 och blev ett dotterbolag till en grupp banker som kallades IBANCO. Företaget National BankAmericard döptes så småningom om till Visa USA. IBANCO döptes slutligen om till Visa International. Det första utskicket av företagets kontokort skedde i staden Fresno på initiativ av Joseph Williams. Därpå följde utskick i andra städer i Californien. Projektet kantades hela tiden av både kritik och bedrägerier. 1970 bytte allt namn till Visa. Globaliseringen av kontokorten började tidigt med att amerikanska banker övergav sina egna kortsystem och anslöt sig till antingen MasterCharge eller BankAmericard som alltså senare blev MasterCard och Visa.

Visa fick 1987 i uppdrag att ha hand om hela detaljistnätet Interlink för bankkort (det största nätet av denna typ i USA). På 90- talet lanserades smartkortet Visa Cash som kunde laddas med pengar via automater. Visa pushade på utvecklingen från magnetremsa till chip på korten bland annat genom något som kallades Partner Program. På Manhattan gjorde bankerna Citibank och Chase Manhattan i slutet av 90- talet ett test med kort som var fullständigt misslyckat. Ofta laddade folk kortet bara en enda gång. Ett samarbete med internetsökningsföretaget Yahoo inleddes för att skapa en köpsida på Internet. Visa inledde också ett ganska utkonkurerat samarbete med Microsoft för att folk skulle kunna sköta bankaffärerna hemma vid datorn. Visa har huvudkontor i Fresno i Californien.

American Express och Diners Club ger själva ut kontokort medan Visa och MasterCard inte gör det. I det sistnämnda fallet är det främst medlemsbankerna som ger ut kort. En viktig skillnad mellan olika kontokortsföretag är att vissa så att säga själva agerar bank medan andra inte gör det. Visas och MasterCards kortnätverk för datakommunikation skiljer sig tekniskt mycket åt. MasterCards system kallas Banknet, Visas heter VisaNet.

Visa och MasterCard är alltså styrda av medlemsbankerna så kortanvändarna är i praktiken helt i händerna på dessa banker. Konkurrensen mellan Visa och MasterCard är i praktiken obefintlig eftersom de flesta banker som är medlemmar i den ena organisationen också är medlemmar i den andra.

Discover och Sears

Discover Financial Services eller bara kort Discover är ett annat stort amerikanskt kontokortsföretag. Det grundades 1985 genom delning av finansföretaget Dean Witter och blev en del av Sears.

Discover blev ett fristående företag 2007. Man ger ut kortet Discover Card. De tekniska kortnätverken heter Discover Network och Pulse. Huvudkontoret finns i en förort till Chicago. 2008 köpte Discover upp Diners Club av den finansiella företagsgruppen Citigroup.

Sears, Roebuck & Co grundades 1886 av Richard Sears och Alvah C Roebuck. Sears blev med tiden bland annat USAs största postorderföretag. Sears är också förknippat med skyskrapan Sears Tower i Chicago som numera kallas Willis Tower. Skyskrapan som under en tid var världens högsta byggnad ägdes till 2004 av Sears.

Checkens banemän

Checken kan leda sitt ursprung ända tillbaka till 1200-talet. Men användningen tog ordentlig fart först när checkarna började användas av guldsmeder i England. Checkar har under historiens gång ibland använts som kontanter. Ett exempel på detta var när soldater på 50-talet i Hong Kong använde checkar som kontant betalningsmedel. Varje handlare signerade checken på kinesiska vid varje köp. Det kunde hända att en soldat flera månader senare såg en check som han tidigare själv haft i sin ägo.

Kontokort och check fungerar bankmässigt på likartat sätt. Kontoinnehavaren skriver en check vars belopp mottagaren sedan kan lösa ut på en bank. Checkkontot kan eventuellt ha kredit (jämför kreditkort). Någon beskrev pedagogiskt checken som en "snigelversion av bankkortet". I kontantlöshetens barndom talade man lika mycket om det checklösa samhället som om det kontantlösa.

En man som redan på 60 -talet vurmade för detta check- och kontantlösa samhälle var John Diebold. Hans konsultföretag Diebold Group skapade flera datorbaserade nätverk för banker under detta årtionde. Diebolds tänkande påverkade George Mitchell som hade en uppsatt position i Federal Reserve (USAs centralbank). Den senare försökte påverka de amerikanska bankerna att gå över till datoriserade system. Man påstod att checkarna var dyra vilket påminde mycket om dagens argumentering mot kontanter.

Det var personer som dessa som påverkade organisationen American Bankers Association (ABA) att 1976 utreda möjligheten till ett framtida checklöst och kontantlöst samhälle. Det bildades även en kommitté som kallades Checkless Society Committee. I centrum av detta fanns ABAs chef för automatisering Dale Reistad. USA är inte bara "kontantlöshetens fader" men har även motsägelsefullt alltid varit checklandet nummer ett. Checkar har där även skickats till berörda företag vid betalning av vanliga räkningar.

I början av 90-talet skedde var sjunde betalning i Sverige med check. In på 2000-talet är siffran mikroskopiska 0,1 procent. Med tiden slutade svenska banker alltså mer och mer med checkar. Ingen av de svenska bankerna vågade först avgiftsbelägga checkarna. När sedan en svensk bank slutligen gjorde det följde de andra efter och checkens öde var i längden beseglat. Som kuriosa kan nämnas att checkbedrägerier är ett brott i hela USA men däremot inte att övertrassera kreditkontot.

Lite om kontanternas historia

Långt före de egentliga kontanterna använde man andra saker som pengar. Snäckskal användes till exempel som pengar i Polynesien. Andra exempel på "pengar" var stenar, fjädrar, metkrokar och till och med boskap. Vid brist på vanliga mynt har de mest udda betalningsmedel ibland använts. Till exempel använde man järnstänger som valuta i Sparta därför att man var isolerad från omvärlden.

Egentliga mynt började användas i delar av Främre Asien på 600-talet f.kr. Främre Asien var ungefär det vi numera kallar Mellanöstern. Det var den lydiske kungen Kroisos som på 500- talet f.kr. började prägla mynt av silver och guld. Han kallades även Krösus och därav kommer ordet för en omåttligt rik person. Där det rådde brist på ädelmetaller använde man till stor del koppar. Det skedde till exempel tidigt i Rom. Under vikingatiden importerades mycket mynt till Sverige från både den islamska världen och från delar av Europa. För vikingarna var själva silvervärdet så att säga valutan. Därför användes även utgångna mynt av silver och olika typer av silverföremål som betalning. Längre fram i historien fanns det stora kopparplåtar som gällde som pengar.

De första svenska silvermynten tillverkades i Sigtuna runt år 1000. I början på 1500-talet började man räkna med ören. Med början i mitten på 1800-talet började man i Sverige använda ett huvudmynt (riksdaler och sedan kronor) som delades upp i 100 ören. När man i Sverige övergav guldmyntfoten 1931 så försvann den egentliga skillnaden mellan mynt och sedlar. Guldmyntfot betydde i praktien av att sedlar kunde bytas mot guld från en guldreserv. Detta och sedlar i allmänhet byggde på ett löfte från och ett förtroende för staten. Ett förtroende för staten som man numera inte bör förlita sig på. Den finansiella inkompetensen är synnerligen utbredd. Men hellre dåligt förtroende för kontanter än slav under ett samvetslöst kontantlöst samhälle som inte inger något förtroende alls.

Sedlarnas historia och utveckling är nära knuten till tryckkonsten. De var från början ett slags kvitton eller skuldbevis innan de blev egentliga betalningsmedel. Sedlar tillverkads först i Kina vid ungefär samma tid då de egentliga mynten började komma (600- talet f.kr.) . Sedan började användningen av sedlar så sakta spridas från Kina till Europa under medeltiden. Det var faktiskt i Sverige som man på 1600-talet för första gången utgav egentliga sedlar i Europa. Först genom Palmstruchska banken, sedan Riksens ständers bank och slutligen Riksbanken i slutet av 1800-talet. Tidigare tryckte även andra banker än Riksbanken egna sedlar. Näst efter Sverige har England tryckt sedlar längst.

Numismatik - en fascinerande vetenskap och hobby

Numismatik är läran om främst mynten. Det innefattar även lystet fingrande med och sökande efter polletter, sedlar och medaljer. Redan som liten pojke var författaren fascinerad av de tjocka myntkatalogerna som fanns på biblioteket. Att samla mynt och liknande handlar inte bara om att få roliga föremål i sin ägo att vårda, vända och vrida på och slutligen stoppa i små fickor i en myntpärm. Det är även ett sätt att lära sig om historien på samma sätt som frimärkssamlande kan vara ett sätt att lära sig om andra länder. Ibland kan mynten vara den nästan enda konkreta kontakten med en historisk period.

Myntsamlande är en av de hobbier där det finns enormt med litteratur. Den förste svenske numismatikern var Elias Brenner. Han skrev i slutet av 1600-talet ett verk om mynt vars titel på svenska väl skulle bli något i stil med "Myntlexikon för Svears och Göters land". I det här avsnittet är det även på sin plats med en rekommendation att besöka Myntkabinettet i Stockholm. Det finns också intressanta myntsamlingar i andra svenska städer. Myntkabinettet är kontanternas eget museum och den största numismatiska samlingen i Sverige. Det blev ett eget museum 1975 och flyttade ett par årtionden senare till Slottsbacken.

Ett av den här bokens grundläggande budskap är att visa hur världen mer och mer närmar sig en total kontantlös diktatur. Ju mer kontanterna försvinner desto mer förlorar den underbara numismatiken tyvärr sin tjusning genom att man skär med en kniv

på ändan av ett världshistoriskt rep som trots att det sträcker sig genom en mycket stor del av historien då till slut går av. Nu är det tyvärr dags att sätta stopp innan författaren börjar skriva en bok om mynten och deras historia. Den här boken handlar visserligen mest om att bevara moderna kontanter. Men här kommer en seriös uppmaning. Sveriges numismatiker och myntsamlare! Förenen eder! Hjälp till att kämpa för att bevara såväl gamla som nya kontanter. Kämpa mot det kontantlösa etablissemangets militanta historielöshet.

Fortsättning följer...

CashOnly


#CashOnly #Kontrollsamhället


9 kommentarer

1

x
P. Andersson
lördag 5 oktober 2019 09:40

Jesus sade i Matt 22: 17 Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” 18 Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? 19 Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, 20 och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” – 21 ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” 22 När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

---------------------------------------------------------------------------------

Gud gav oss Sverige. Det är ett land att vårda tills Herren kommer tillbaka. Jag älskar Sverige och vill inte rämna mitt land, men jag vill värna våra gränser och vår sammanhållning.

Det jag inte gillar är att motiven har bytts ut på våra sedlar. Kontinuiteten är bruten, vi ser inte de som förvaltat vårt land längre utan det är populärkulturella figur vi kan älska på en viss nivå men kan de i våra hjärtan och minne ge oss styrkan i svåra tider att upprätthålla våra gränser?


Svara

x
Leif svarar P. Andersson
lördag 5 oktober 2019 10:06
P. Andersson skrev:
Jesus sade i Matt 22: 17 Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” 18 Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? 19 Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, 20 och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” – 21 ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” 22 När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

---------------------------------------------------------------------------------

Gud gav oss Sverige. Det är ett land att vårda tills Herren kommer tillbaka. Jag älskar Sverige och vill inte rämna mitt land, men jag vill värna våra gränser och vår sammanhållning.

Det jag inte gillar är att motiven har bytts ut på våra sedlar. Kontinuiteten är bruten, vi ser inte de som förvaltat vårt land längre utan det är populärkulturella figur vi kan älska på en viss nivå men kan de i våra hjärtan och minne ge oss styrkan i svåra tider att upprätthålla våra gränser?


Låt oss leka lite med tanken!

Visst är det på ett sätt Gud som gett oss våra gränser, men, även om det skulle bli nya gränsdragningar och en ny nation (Västryskallahland) av lilla Sverige så kommer Gud att ha varit med då också. All överhet är ju av Gud, eller hur!

De som senare föds in och växer upp i detta nya Västryskallahland kommer att värna om det just såsom du nu värnar om lilla Sverige!

Gränser för nationer förändras och har alltid förändrats, låt oss förstå det så vi blir av med krampaktigt beteende.

Sveriges existens som nation håller på att försvinna, acceptera och inse det...

Rikta istället blicken åt Himlens land och Jesus så kan vi vandra i frid oavsett vad som sker med Sverige..

(Apostlag 7:55)
Men fylld av den helige Ande lyfte han sin blick mot himlen och fick se Guds härlighet och Jesus som stod vid Guds högra sida,

Svara

x
P. Andersson svarar Leif
lördag 5 oktober 2019 10:38
Leif skrev:
Låt oss leka lite med tanken!

Visst är det på ett sätt Gud som gett oss våra gränser, men, även om det skulle bli nya gränsdragningar och en ny nation (Västryskallahland) av lilla Sverige så kommer Gud att ha varit med då också. All överhet är ju av Gud, eller hur!

De som senare föds in och växer upp i detta nya Västryskallahland kommer att värna om det just såsom du nu värnar om lilla Sverige!

Gränser för nationer förändras och har alltid förändrats, låt oss förstå det så vi blir av med krampaktigt beteende.

Sveriges existens som nation håller på att försvinna, acceptera och inse det...

Rikta istället blicken åt Himlens land och Jesus så kan vi vandra i frid oavsett vad som sker med Sverige..

(Apostlag 7:55)
Men fylld av den helige Ande lyfte han sin blick mot himlen och fick se Guds härlighet och Jesus som stod vid Guds högra sida,

Gud har givit oss våra gränser. Håller med dig om att gränserna ändras genom historien men förändringen är den utförd av Gud?

5 Moseboken 19: 14 Du skall inte flytta din grannes gränsstenar, som förfäderna har rest inom ditt område, i det land som Herren, din Gud, vill ge dig att ta i besittning.

5 Moseboken 27: 17 Förbannelse över den som flyttar sin grannes gränsstenar. – Hela folket skall svara: Amen.

Gränserna ska vårdas och skyddas pliktfullt. När de ändras är det väl av människan som gör det för Gud vill väl inte att vi ska flytta på gränserna?
Svara

x
Leif
lördag 5 oktober 2019 11:22

Det kanske inte direkt är Gud som flyttar gränserna men Han tillåter det definitivt av diverse anledningar som vi ofta inte helt kan överblicka.

Men!

Har ett folk varit upororiskt mot Gud och Hans Ord så sker det absolut så småningom. Sådana situationer där Gud fördriver pga ogudaktighet och därför låter fiender inta land är ju GT fullt utav. De som intar landet behöver heller inte tillhöra Jesus och leva under Guds lydnad utan kan likt Babylons tid vara ett syndigt folk men får ändå tillfälligt uppgiften att inta, fördärva, förskingra och tillfångata.

Detta skeende står vi nu inför i Sverige och kan inte förändra detta med mindre än att Sveriges kristenhet hade valt att älska varandra och enhetligt bett för de regerande och rådande. Istället klagar kristenheten på regering och väljer ständigt dessutom att klaga på varandra istället för att samlas till bön för t.ex Stefan Löfven. Detta har ju varit ett tydligt och synligt fenomen för ögat ända sedan jag blev kristen för snart ca 25 år sen.

Så inte är jag det minsta överraskad om att Sveriges tid som nation nu har nått sin yttersta gräns. Det hjälper inte att skrika på poliser och politiker, det är landets medborgare som mangrant vänt Jesus ryggen och släppt in New Age, Asiens och Arabländernas allehanda religioner.

Därför har vår tids kaldeer intagit och intar landet.


Jesu frid...

Svara

x
P. Andersson svarar Leif
lördag 5 oktober 2019 12:30
Leif skrev:
Det kanske inte direkt är Gud som flyttar gränserna men Han tillåter det definitivt av diverse anledningar som vi ofta inte helt kan överblicka.

Men!

Har ett folk varit upororiskt mot Gud och Hans Ord så sker det absolut så småningom. Sådana situationer där Gud fördriver pga ogudaktighet och därför låter fiender inta land är ju GT fullt utav. De som intar landet behöver heller inte tillhöra Jesus och leva under Guds lydnad utan kan likt Babylons tid vara ett syndigt folk men får ändå tillfälligt uppgiften att inta, fördärva, förskingra och tillfångata.

Detta skeende står vi nu inför i Sverige och kan inte förändra detta med mindre än att Sveriges kristenhet hade valt att älska varandra och enhetligt bett för de regerande och rådande. Istället klagar kristenheten på regering och väljer ständigt dessutom att klaga på varandra istället för att samlas till bön för t.ex Stefan Löfven. Detta har ju varit ett tydligt och synligt fenomen för ögat ända sedan jag blev kristen för snart ca 25 år sen.

Så inte är jag det minsta överraskad om att Sveriges tid som nation nu har nått sin yttersta gräns. Det hjälper inte att skrika på poliser och politiker, det är landets medborgare som mangrant vänt Jesus ryggen och släppt in New Age, Asiens och Arabländernas allehanda religioner.

Därför har vår tids kaldeer intagit och intar landet.


Jesu frid...

Man kan fråga sig varför folk inte sluter upp bakom politikerna..

Jag ställer den frågan till mig själv. Jag älskar Sverige och välfärden. Men jag gillar inte politik. Folk brukar fråga mig varför jag tror på Gud då de säger att det bara är påhitt. Då brukar jag tänka att de ska hitta en politiker som talar sanning..

Det är mycket som verkar gott och fint på ytan i det här landet men frågan är om svenskarna gör det som de gör i livet för att det är rätt eller för att de ska vinna på det själv?

Människor av annan religiös bakgrund har kommit hit, eller hellre, de har lockats hit av politiker. Men den som med någon form av sinne tar del av nyheterna eller verkligheten där man själv bor ser att invandrarna som kommit hit har lämnats vind för våg i fattigdom och missbruk. I kläm, har också sjuka svenskar, fattiga och pensionärer hamnat.

Markusevangeliet 7

1 Fariseerna och några skriftlärda som hade kommit från Jerusalem samlades kring honom, 2 och de såg att några av hans lärjungar åt bröd med orena händer, det vill säga utan att tvätta sig. 3 Fariseerna och alla andra judar håller fast vid fädernas regler och äter aldrig utan att ha tvättat sig om händerna, 4 och när de kommer från torget äter de inte utan att ha badat sig rena. Det finns också många andra traditioner som de håller fast vid, som att skölja bägare, kannor och kittlar. 5 Därför frågade fariseerna och de skriftlärda honom: ”Varför lever inte dina lärjungar efter fädernas regler utan äter med orena händer?” 6 Han svarade: ”Jesaja profeterade rätt om er, ni hycklare, när det står: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. 7 Fåfängt dyrkar de mig, ty lärorna de lär ut är människors bud. 8 Ni vänder er från Guds bud för att hålla fast vid människornas regler.” 9 Och han sade: ”Det är just det rätta – att upphäva Guds bud för att låta era egna regler gälla! 10 Mose sade: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö. 11 Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: ’Det som jag hade kunnat hjälpa dig med, det gör jag till korban’ (det vill säga tempelgåva), 12 då kan ni inte låta honom göra något för sin far eller mor. 13 Så sätter ni Guds ord ur kraft genom de regler som ni har ärvt och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni.”

Jag måste påpeka att jag inte är en tillgänglig eller generös person i de flesta lägen. Men jag försöker att arbeta i Sverige så att mina handlingar är de samma i det offentliga som i det privata då Gud är vittne. När samhället har en vacker yta men inget innehåll så är det ett samhälle som inte tror på Gud. Frälsningen måste komma inifrån. Jesus måste in i svenskarna liv igen, in i hjärtat.

Jesu frid och välsignelse till dig också.

Svara

x
Leif svarar P. Andersson
lördag 5 oktober 2019 16:21
P. Andersson skrev:
Man kan fråga sig varför folk inte sluter upp bakom politikerna..

Jag ställer den frågan till mig själv. Jag älskar Sverige och välfärden. Men jag gillar inte politik. Folk brukar fråga mig varför jag tror på Gud då de säger att det bara är påhitt. Då brukar jag tänka att de ska hitta en politiker som talar sanning..

Det är mycket som verkar gott och fint på ytan i det här landet men frågan är om svenskarna gör det som de gör i livet för att det är rätt eller för att de ska vinna på det själv?

Människor av annan religiös bakgrund har kommit hit, eller hellre, de har lockats hit av politiker. Men den som med någon form av sinne tar del av nyheterna eller verkligheten där man själv bor ser att invandrarna som kommit hit har lämnats vind för våg i fattigdom och missbruk. I kläm, har också sjuka svenskar, fattiga och pensionärer hamnat.

Markusevangeliet 7

1 Fariseerna och några skriftlärda som hade kommit från Jerusalem samlades kring honom, 2 och de såg att några av hans lärjungar åt bröd med orena händer, det vill säga utan att tvätta sig. 3 Fariseerna och alla andra judar håller fast vid fädernas regler och äter aldrig utan att ha tvättat sig om händerna, 4 och när de kommer från torget äter de inte utan att ha badat sig rena. Det finns också många andra traditioner som de håller fast vid, som att skölja bägare, kannor och kittlar. 5 Därför frågade fariseerna och de skriftlärda honom: ”Varför lever inte dina lärjungar efter fädernas regler utan äter med orena händer?” 6 Han svarade: ”Jesaja profeterade rätt om er, ni hycklare, när det står: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. 7 Fåfängt dyrkar de mig, ty lärorna de lär ut är människors bud. 8 Ni vänder er från Guds bud för att hålla fast vid människornas regler.” 9 Och han sade: ”Det är just det rätta – att upphäva Guds bud för att låta era egna regler gälla! 10 Mose sade: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö. 11 Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: ’Det som jag hade kunnat hjälpa dig med, det gör jag till korban’ (det vill säga tempelgåva), 12 då kan ni inte låta honom göra något för sin far eller mor. 13 Så sätter ni Guds ord ur kraft genom de regler som ni har ärvt och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni.”

Jag måste påpeka att jag inte är en tillgänglig eller generös person i de flesta lägen. Men jag försöker att arbeta i Sverige så att mina handlingar är de samma i det offentliga som i det privata då Gud är vittne. När samhället har en vacker yta men inget innehåll så är det ett samhälle som inte tror på Gud. Frälsningen måste komma inifrån. Jesus måste in i svenskarna liv igen, in i hjärtat.

Jesu frid och välsignelse till dig också.

Visst är det allra mesta helt som du säger men en sak har jag annan uppfattning om, och det är att det inte är politikerna som orsaken till att andra religioner har kommit hit. Ja, de är ofta beslutsfattare men de sitter där de sitter för att folket i demokratins anda har valt, och då är de endast redskap åt folket. Det är folket som vill ha oandlig meditation, (New age) inom vård och omsorg, alltså blandningar av både yoga, buddhism och hinduism inom arbetsplatser. Det är folket som accepterar (Evolutionsläran) i skolvärlden. Det är folket som vill ha all denna avgudadyrkan inte politikerna först och främst. Därför har våldet och även islam tagit allt mer plats i samhället, inte pga politisk önskan. De är bara redskap åt ett avgudadyrkande folkslag!

Svara

x
Sven Thomsson
lördag 5 oktober 2019 16:53

Politikerna omhuldar invandrarna och ger dem privilegier som inte förunnas oss svenskar Vad sägs om Annie Lööf som ville dra hit en massa invandrare, rena invasionen?

Svara

x
Leif svarar Sven Thomsson
lördag 5 oktober 2019 16:59
Sven Thomsson skrev:
Politikerna omhuldar invandrarna och ger dem privilegier som inte förunnas oss svenskar Vad sägs om Annie Lööf som ville dra hit en massa invandrare, rena invasionen?

Hon är också folkvald!

Svara

x
Troende
söndag 6 oktober 2019 11:26

Vilddjurets märke. Det har varken med betalkort eller kontanter att göra. Det är ett märke som vi inte ska ta emot.

Svara

1

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Senaste bönämnet på Bönesidan

torsdag 3 december 2020 00:15
Först vill jag TACKA för att jag får leva i ett land i fred. Och för att det finns öppna kyrkor att få till mitt i denna pandemi. Mitt böneämne: jag är fortfarande rätt dålig efter hjärnskakning.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp