Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg Ny! | Kommentarer | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Kvinnan med alabasterflaskan

Vad är det som är så speciellt med denna händelse och denna person för Jesus, att han säger detta ovanstående om en människa?

Kvinnan med alabasterflaskan.

"Amen säger jag er: Överallt i hela världen där evangeliet kommer att predikas, skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne."

Av Emma
lördag, 30 november 2019 02:12
Läsarmejl

I hela Bibeln, från 1 Moseboken kap 1 till Uppenbarelseboken kap 22, finns det en person, en enda person, som det sägs att det den personen gjorde, det kommer att omtalas överallt där evangeliet kommer att predikas, och så ska man komma ihåg den personen.

Överallt

Vad är det som är så speciellt med denna händelse och denna person för Jesus, att han säger detta ovanstående om en människa?

Vilken profet, apostel eller omnämnd gudsman eller gudskvinna har någonsin gjort något av ett sådant stort värde för Jesus?

Vi läser i Mark 14:3-9:

"När han (Jesus) var i Betania och låg till bords i Simon den spetälskes hus, kom en kvinna som hade en alabasterflaska med dyrbaräkta nardusolja. Hon bröt upp flaskan och hällde ut oljan över hans huvud. Några blev upprörda och sade: Varför detta slöseri med oljan? Den hade man kunnat sälja för mer än tre hundra denarer och ge åt de fattiga. Och de grälade på henne. Men Jesus sade: "Låt henne vara! Varför oroar ni henne? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, och när ni vill kan ni göra gott mot dem, men mig har ni inte alltid. Hon har fullgjort sin uppgift. I förväg har hon smort min kropp till begravningen. Amen säger jag er: Överallt i hela världen där evangeliet kommer att predikas, skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne. "

Även i Matt 26:6-13 kan vi läsa om denna händelse.

Johannes berättar också om denna händelse i Joh 12:1-8

"Sex dagar före påsk kom Jesus till Betania, där Lasarus bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. De ordnade där en festmåltid för honom. Marta passade upp, och Lasarus var en av dem som låg till bords med honom. Då tog Maria en flaska med dyrbar äkta nardusolja, och smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår, och huset fylldes av doften från oljan.

Men Judas Iskariot, en av hans lärjungar, den som skulle förråda honom, invände: "Varför sålde man inte den här oljan för trehundra denarer och gav åt de fattiga?" Det sade han inte därför att han brydde sig om de fattiga, utan därför att han var en tjuv och brukade ta av det som lades i kassan, som han hade hand om. Jesus sade då: "Låt henne vara, hon har sparat denna olja för min begravningsdag. De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid."

Den dyrbara nardusoljan

Vi läser här om hur Maria, syster till Marta och Lasarus, tar mod till sig, och kommer fram till Jesus, under den festmåltid som anordnades för honom i Betania, i Simon den spetälskes hus. Hon har med sig en alabasterflaska med dyrbar, äkta nardusolja.

Denna nardusolja, får vi veta av texten, hade ett mycket högt värde. Värdet är mer än trehundra denarer.

En denar var ett romerskt silvermynt som motsvarade en arbetares dagslön.

Kärlek och mod

Tänk, hur hon som kvinna i den kulturen vågar komma fram till Jesus, mitt framför ögonen på alla män, med sin alabasterflaska och bryta den, för att hälla ut denna dyrbara nardusoljan över Jesus!

Det var modigt, det var starkt, det var förmodligen ganska chockerande en sådan handling.

(Även Lukas berättar i kapitel 7, om hur en kvinna som omnämns som en synderska, vid ett annat tillfälle uppsöker Jesus för att smörja honom med olja. Detta sker vid en annan måltid hos en farisée, men det skriver jag inte om i detta inlägg.)

Uttrycket att Maria "bröt upp flaskan", kan betyda att hon bröt av halsen på flaskan, det kan också betyda, vilket jag tycker att grundtexten stöder, att krossa eller bryta sönder (flaskan). Detta beskrivs i den grekiska grundtexten med ordet "suntribó" som har betydelse "bryta (sönder), krossa."

Varför brytandet/krossandet av alabasterflaskan?

Varför krossade Maria alabasterflaskan, utan att använda den i något annat syfte?

Jag tror att det var ett uttryck för att hon gav Jesus något som var avsett ENDAST FÖR HONOM. Innehållet i denna alabasterflaska skulle "bara" tjäna till att smörja hennes Herre och Mästare.

Vi läser om hur lärjungarna, med Judas i spetsen blir upprörda på Maria, och tycker att detta var verkligen att gå för långt!

"Varför detta slöseri med oljan!"

De fattade absolut inte vad som skedde där mitt framför deras ögon.

MEN JESUS, som fick del av Marias rena kärleksförklaring, HAN VISSTE precis vad det var Maria gjorde.

Vad var det då hon gjorde?

Hon visade på detta sätt, att hon trodde på det Jesus hade talat om, att han skulle dö.

Han hade talat om hur de nu gick upp till Jerusalem och hur han skulle dödas och sedan uppstå. (Matt 20:18,19) Detta hade Jesus gång på gång talat om, men trots detta så lyssnade inte lärjungarna på vad han sa, och trodde därför inte på hans ord. (Tex Mark 8:31-33 och Mark 9:30-32).

Men det fanns en som lyssnat, och tagit till sig det Jesus sa, och som trodde på honom, nämligen Maria.

Hon hade tagit till sig detta, att Jesus sagt att han skulle dö.

Utifrån denna tro, så hade hon i sin ägo denna alabasterflaska med dyrbar äkta nardusolja. Och just denna flaska hade hon "sparat till min begravning" som Jesus sa.

Det var ingen tillfällighet att det var just vid denna måltid som Maria bryter eller krossar flaskan och smörjer Jesus.

Nej, här och nu, när det bara är några få dagar kvar innan Jesus kommer att dö så visar Maria honom: jag tror på din offerdöd. Detta är vad jag har sparat för din begravningsdag. Du är min Konung!

Denna äkta nardusolja, var en olja som var värdig en Konung

I Höga visan läser vi i kap 1:12 "Medan konungen håller sin fest, sprider min nardus sin doft."

I Joh 12:13 läser vi "Då tog Maria en flaska dyrbar äkta nardusolja, och smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår, och huset fylldes av doften från oljan."

Matteus och Markus berättar om hur Maria häller oljan över Jesu huvud och kropp, medan Johannes återger hur hon smörjer hans fötter. Så från huvudet, ner över kroppen och ner till fötterna rinner den dyrbara, väldoftande nardusoljan.

Just denna kärlekshandling, generös i kostnad, i mod, och framför allt i sin bekännelse både inför människor, och inför Jesus att hon verkligen trodde honom, det värdesätter Jesus så enormt mycket. Han värdesätter det så högt, så han säger dessa ord, som han aldrig tidigare sagt om någon annan människa, men detta säger han om en kvinna vid namn Maria, där inför alla församlade:

"Amen säger jag er: överallt i världen där evangeliet kommer att predikas, ska man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne."

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Emma #Nardusolja #Alabasterflaska


39 kommentarer


x
Stefan Jonasson
lördag, 30 november 2019 09:42

Mycket tänkvärt, hon hade lyssnat på JESUS och förstått vem han var GUDS LAMM SOM BORTAGER VÄRLDENS SYND,

Svara

x
Sven Thomsson
lördag, 30 november 2019 10:51

Tack, Emma för detta ditt inlägg. Det var berikande att läsa.

Det är typiskt, när någon vill göra något gott för Jesus finns det sådana som knorrar och grälar, som i detta fall lärjungarna. Men Maria lät sig inte påverkas av deras protester. Hon älskade Jesus så mycket, att hon utförde denna kärlekshandling med glädje.

Vi som också älskar Jesus får ibland möta motstånd och blir kritiserade när vi vill göra något för Herren och hans verk. Men låt oss inte slås ned. Vi håller ut i förvissning att han är med oss i striden.

Svara

x
Mikael W svarar Sven Thomsson
lördag, 30 november 2019 15:44

Ja Sven, det blir aldrig riktigt bra, i andras ögon, när vi utför våra gärningar för Gud, men vi måste även vara lyhörda för positiv kritik så att våra gärningar ständigt förbättras. Våra gärningar måste tåla en granskning

Många tror, dessvärre, att det bara räcker med att tro på Jesus och sätta sig på en pall och be så fixar Gud resten. Men det fungerar inte alltid så. Våra gärningar behövs också. Vi ska samarbeta med Gud, för då blir det kraft i våra gärningar.

Dock, våra gärningar ska helst ha sin förankring hos Gud, men måste inte alltid ha det. Gud gillar när vi samarbetar med Honom, vi med våra små händer tillsammans med Faderns URKRAFT och den Helige Andes support

Ska vi enbart be till Gud för en granne som har ryggskott, eller ska vi även gå över och fråga om han behöver hjälp?

Ska vi be om väckelse där vi bor, eller ska vi även handgripligen försöka göra något åt saken?

Måste vi vänta på att utföra en gärning i Jesu namn tills vi är så stensäkra på att det har sin förankring hos Gud att vi ser tydliga tecken på de gärningar vi ska utföra? Måste en ängel måste komma och tala om för oss hur vi ska gå till väga, där instruktionerna från Gud tatueras in på vår mage?

Självklart inte! Det vi gör för Gud, även om det är vårt eget mänskliga påhitt, det gör vi inte förgäves. Så, sitt inte bara och vänta på en magtatuering från en ängel, utan gör bara det du känner för, utan att krångla till det för mycket

Jakob 2:26-26
1 Kor. 15:58

Svara

x
Sven Thomsson svarar Mikael W
lördag, 30 november 2019 16:07

Tack för ditt svar, broder. Jag håller med fullständigt, för jag har samma uppfattning. Vi behöver bli befriade från människofruktan, så att vi vågar besöka folk som skulle behöva vår hjälp.

Naturligtvis ska vi tåla saklig kritik, för den kan hjälpa oss att uppnå en större vishet, så vi vet hur vi ska handla i vart enskilt fall. Herren vill hjälpa oss med det. Han kan göra oss frimodiga och orädda.

Svara

x
Mikael W svarar Sven Thomsson
lördag, 30 november 2019 21:31

Nu var det ju inte min mening att lära dig något Sven. Det jag skrev var ju något som du visste redan, sedan lång tid tillbaka.

Men, jag ville ändå lyfta frågeställningen. Många Kristna går och väntar på att Gud ska tala om för dem vilka gärningar dem ska utföra, annars gör dem ingenting.

Visst är det bra att vara lyhörd, och lydig, för vad Gud förväntar sig av oss, men det är aldrig slöseri på resurser att ta egna initiativ att tjäna Herren.

Svara

x
Sven Thomsson svarar Mikael W
söndag 1 december 2019 08:50

Jag förstår, Mikael. Men man blir aldrig fullärd i Guds rike. Det är alltid bra att bli berikad med nya lärdomar. Det tar tid innan man blir lik Mästaren, Jesus Kristus.

Man behöver inte vänta på något särskilt tilltal från Gud, för Bibelns undervisning gör klart för oss vad vi ska göra. På grund av att jag är rörelsehindrad har jag svårt att gå ut på stan för att vittna, men det finns andra sätt att tjäna Herren.

Sedan lång tid tillbaka har jag upplevt Herrens kallelse att vara bibellärare. Nu har jag äntligen hittat och blivit medlem i en församling, där jag fått en öppen dörr att undervisa och i övrigt tjäna Herren med den musikaliska begåvning, som Herren gett mig.

Bönetjänsten ligger också varmt på mitt hjärta.

Svara

x
Mikael W svarar Sven Thomsson
söndag 1 december 2019 11:46

Härligt att du har hittat rätt Sven !

Svara

x
Tomas N
söndag 1 december 2019 16:16

Den här storyn påminner oss om att det innebär en kapitulation av det egna inför Gud och Jesus för att kunna bli en kristen. Ofta kommer inte människan vilja göra det förräns det knakar i det egna livsbygget. Men många möter Gud som unga också och då har man kankse inte så mycket synd i bagaget,men inte något större livsverk heller att ge upp.

Gärningar är inte bara att klä den fattige och ge dem mat och barmhärtighet ,utan ännu mera att tro på Gud och leva ett liv som vittnar om denna tro. Den gärningen i det långa loppet är en större gärning än omsorg och barmhärtighet för utsatta människor,som andra gör också.

Kallelsen att leva som kristen kommer ju när man säger ja och gör Jesus till Herre i sitt liv och följer Honom.

Jag tror att i det stora hela så gör både Maria och Marta rätt,det är inget större fel på Martas omsorg och arbete ,utom just att hon inte verkar ge plats för närvaro och tillbedjan till Herren.
Bara i Guds närvaro kan man få Guds syn på värden av saker och ting ,som Judas här också saknade

Svara

x
Mikael W svarar Tomas N
söndag 1 december 2019 18:01

Tomas N, enligt Jakob 2:24-26 (nedan) så belyses vikten/betydelsen av gärningar. Tro och gärningar måste gå hand i hand. Håller du med om det?

”I sen alltså att det är av gärningar som en människa bliver rättfärdig, och icke av tro allenast.

Och var det icke på samma sätt med skökan Rahab? Blev icke hon rättfärdig av gärningar, när hon tog emot sändebuden och sedan på en annan väg släppte ut dem?

Ja, såsom kroppen utan ande är död, så är ock tron utan gärningar död”Svara

x
Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 19:06

Det är intressant att bibeln ibland tycks motsäga sig själv, tex efesier brevet 2:4-10 säger att medan vi var döda genom våra överträdelser, gjorde han oss levande tillsammans med KRISTUS,..(KRISTI uppståndelse) Satta in i den himmelska världen.. Av nåd är ni frälsta genom tron inte av er själva GUDS GÅVA ÄR DET, INTE PÅ GRUND AV GÄRNINGAR.. alltså vi blir räddade från den yttersta domen genom tron på KRISTUS, allena det är klockrent vad efesier brevet säger själva frälsningen är evig och förseglad i DEN HELIGE ANDEN och JESUS fullbordade verk, hans verk är vi skapade(den nya skapelsen) i KRISTUS JESUS till goda gärningar(inte döda gärningar vi gör i vår gamla natur) som GUD berett så vi ska vandra i dem. Jakobs brevet talar inte om den frälsande tron, utan om gärningar vi gör i GUD som han har berett åt oss, om vi säger att vi har tro men inte kan visa barmhärtighet och kärlek då är tron död och oduglig gärningar som inte utförs av den nya människan, utan i vårt dresserade kött när vi försöker behaga GUD i den gamla naturen, då blir det döda gärningar som det beskrivs om i hebreer brevet 6:1-2 lämna de första grunderna grunderna i KRISTI LÄRA LÄGG INGEN NY GRUND MED OMVÄNDELSE FRÅN DÖDA GÄRNINGAR OCH TRO PÅ GUD MED UNDERVISNING OM RENINGAR, HAND PÅ LÄGGNINGAR DÖDAS UPPSTÅNDELSE, OCH EVIG DOM, bara om tillåter det.

Svara

x
Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 19:58

Det är GUD som verkar i oss i både vilja och gärning för att hans goda vilja ska ske, att vanliga människor gör goda gärningar är inte meningslöst, det kanske GUD som verkar i även dom som inte har en bekännande tro (allt är möjligt för honom) det finns en vers i ordspråksboken,:DEN SOM FÖRBARMAR SIG ÖVER DEN ARME LÅNAR ÅT GUD kan betyda att GUD ska betala tillbaks Den barmhärtighet som människor gjort mot sina medmänniskor av barmhärtighet, jak 2:12-13 barmhärtigheten triumferat över domen.. . Vi ska dömas efter frihetens lag.. Vi är fria från lagens krav,men om en troende gör goda gärningar för att bli frälst eller bevara sin frälsning är det döda gärningar och behagar inte GUD, det enda som behagar GUD hos det troende är att vi sätter vårt hopp till JESUS fullbordade verk, att hans död, begravning och uppståndelse är det enda som räddar oss från evig förtappelse, DÖDA GÄRNINGAR BEHAGAR INTE GUD, det blåser bara upp den köttsliga naturen så att den kan vältra sig i sitt religiösa högmod.

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 20:38

Så Stefan, vilken typ av gärning utförde skökan Rahab, som ju blev rättfärdig efter att ha öppnat ett par dörrar, och vilken typ av gärning tänkte Abraham (som räknades som rättfärdig) utföra med sin lille son Isak på altaret? Var det döda gärningar?

Svara

x
Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 21:36

Visst har jag uppmärksammat att det står så,.. Det behövs en ärlig och korrekt tolkning av Jakobs brevet talar om disskutionen är intressant och berikande, men jag tror att dom som slagit fast att det är gärningar som frälser oss och bevarar vår frälsning missbrukar desa bibel verser för att göra frälsningen av nåd till en gärnings lära och blanda korten, vad gäller Abraham :HAN VAR ÖVERTYGAD OM ATT VAD GUD HADE LOVAT DET VAR HAN OCKSÅ MÄKTIG ATT HÅLLA, DÄRFÖR RÄKNADES DET HONOM TILL RÄTTFÄRDIGHET, vi tror att JESUS Dog för våra synder och det räknas oss till rättfärdighet, han agerade på tron och den blev fullbordad,heb 11:31 genom tron undgick skökan rahab att gå under, hon trodde på Israels GUD och agerade på tron och tog emot spejarna,. Judarna frågade JESUS Vad ska vi göra för att utföra GUDS GÄRNINGAR JESUS svarar DETTA ÄR GUDS GÄRNING ATT NI TROR PÅ DEN HAN SÄNT, joh 3:21 den som lyder sanningen kommer till ljuset (gärning agera på tron) ) för att det skall bli uppenbart att hans gärningar(gärning) är gjord i GUD, vi måste agera på tron så att den blir fullbordad i gärning, men det är tron allena som räddar oss från att gå förlorad pga att synden redan är dömd i KRISTUS, jag hoppas att någon kan bringa mer ljus över detta spörsmål, Romar brevet 10:10 kanske kan bringa klarhet MED HJÄRTATS TRO BLIR MAN RÄTTFÄRDIG OCH MED MUNNENS BEKÄNNELSE BLIR MAN FRÄLST, är inte hjärtats tro någonting man får när man tror på predikan av evangelium och genom att DEN HELIGE ANDEN kommer till vår hjälp så att vi förstår och kan bekänna att JESUS är HERREN (GUDS NAMNET) JHW DEN HÖGSTE, 1kor 12:1-3 var inte okunnig i fråga om de andliga tingen... Därför ska ni veta ingen som talar genom GUDS ANDE säger förbannad är JESUS,.. Här kommer det:INGEN KAN SÄGA JESUS ÄR HERREN "*(JHW ÖVERSATT TILL GREK KYRIOS HERREN PÅ SVENSKA DET HÖGSTA GUDS NAMNET) INGEN NEJ INGEN MÄNNISKA KAN SÄGA DEN BEKÄNNELSEN ANNAT ÄN I GUDS ANDE, vi måste först bli född på nytt och ha tagit emot DEN HELIGE ANDEN och ha hjärtats tro och få insikten om vem JESUS ÄR för att agera på den tron och få kraft att bekänna att JESUS ÄR HERREN och kraft och viljan att börja vandra i anden så att vi inte gör köttets gärningar.... Hej och hå jag börjar nästan bli för invecklad för mig själv, jag hoppas någon kan hålla med och förklara detta på ett enklare sätt, vi är frälst av nåd icke gärningar ska det vara så svårt att fatta, nåden är skandalöst för hednningarna och korset en stötesten för judarna... HUR KAN GUD TILLÅTA ATT OVÄRDIGA SYNDARE KOMMER TILL HIMLEN? VARFÖR STRAFFAR HAN DOM INTE, DET ÄR VERKLIGEN SKANDALÖST GJORT AV HONOM.

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 21:46

Fantastiskt bra svarat av dig Stefan. Stort tack !

Svara

x
Emma svarar Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 22:34

Stefan, jag tycker oxå du svarade så bra här. Jag tycker då inte att ytterligare förklaringar behövs...

"Hej och hå jag börjar nästan bli för invecklad för mig själv..." det lät så lustigt Stefan.... Nä, då blir det väl invecklande...

🌴🐑🌴🐑🌴🐑🌴🐑🌴🐑🌴


Emma

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 22:38

Jag tycker du krånglar till det Stefan. När man läser Paulus brev och särskilt där han med kraft och passion går emot "frälsande laggärningar" så är det i en miljö som INTE finns i någon större utsträckning idag.

Det var judar som levt under lagen i mer än tusen år och hade det djupt inpräntat i kulturen och religionen som Paulus talade till. Och så talade han till Hedningar som inte mycket visste om det som sågs som den judiska religionen. Och Paulus predikade om det nya förbundet som var helt nytt.

Idag är det väl extremt få som verkligen tror de kan bli frälsta genom gärningar. Närmast kommer väl de som tror de blir frälsta genom att gå i kyrkan och tillhöra en församling. Personligen tror jag ofta det är avsaknaden av den Helige ande och ett ljummet kristet liv med synd och värdslighet som grumlar relationen och förståelsen av Gud som leder till att folk greppar efter det som verkar enklast att uppnå d v s gärningar.

Det blir både gas och broms om man skall lägga band på sig ifråga om gärningar. Relation med Gud är väldigt viktig,men utan gärningar blir vi ofta ännu mera självcentrerade ,vilket inte är bra.

Hebreerbrevet är fantastiskt bra både djupt och stärkande. Men en del saker är lite bysterium och jag tycker det är bättre att låta det förbli så än att ta en felaktig tolkning. Har hört misstolkningar om både "döda gärningar" och "trons vila"

Det Jakob pratar om i sitt brev tycker jag pekar på själva lärjungaefterföljelsen i sig och även liknelsen om husbyggaren.(Matteus7:24)
Eftersom bergspredikan och all Jesu undervisning är jämförbar med Mose lag ,så är det inte svårt att se att ett liv som kristen är den stora gärningen som vi skall göra när vi vänder om och följer Jesus.
Ett liv i efterföljelse är fullt av gärningar och det finns massor med liknelser som pekar på det. Men vi gör saker som ett utflöde av det som vi själva tagit emot av Gud.
Som Johannes skriver så är vår gärning att tro på Honom,men det stannar inte där,för den som tror på Jesus gör också gärningar.

När det gäller Romarbrevet 10 så tycker jag inte man kan göra en för snabb koppling mellan predikan och tron. Vem som helst kan möta Gud och tro och sällan kommer tron som en automatisk respons av predikan.
Det Paulus trycker på är snarare vikten av att informera om hur Guds frälsning ser ut och den måste framföras på olika sätt. Annars kan ju inte folk responda på erbjudandet.

Efesierbrevet ser jag som en mycket kraftfull och målande beskrivning av Guds löften i nya förbundet. Något att ta till sig så ofta man kan ,för Gud är trofast till skillnad mot oss andra. Om vi håller fast vid löftena och följer Guds väg så är alla löftena ja och Amen. Och man behöver inte vara en Navy seal soldat för att klara det.
Jesus säger ju att hans ok är milt och hans börda är lätt. På annat
ställe står det att göra Guds vilja är inte tunga bördor.
Men vi kan inte ändå bara ta emot frälsningen och alla de himmelska välsignelserna och all andlig utrustning som vi fått av Gud till nytta för mänskligheten och gå och lägga oss på stranden eller i soffan hela livet och njuta av friheten som finns i Jesus. Då blir man som en som kollar sig i spegeln och glömmer vem man är

Svara

x
Stefan Jonasson
söndag 1 december 2019 23:51

Jag håller nog med dig i det stora hela, jag förstår att du efterfrågar mer entusiasm och efterföljelse av dom som bekänner sig som kristna, jag kan väl tycka så också ibland när man försöker släta ut evangeliet, frälsningen är ju livsförvandlande och ger oss evigt liv och evig trygghet inför döden, evangeliet är GUDS KRAFT till frälsning för var och en som tror, den som inte tror kan inte förstå att JESUS är HERREN dvs GUD DEN HÖGSTE man måste ta emot gåvan för att börja vandringen med GUD, det är inte kyrkotukt jag talar jag försöker förklara först och främst för mig själv om frälsningen och GUDS NÅD, kyrkotukt är också ett viktigt ämne men det råder ingen konflikt med dessa två, det finns ju folk och sk andliga ledare som förvränger evangelium åt båda hållen,... Förklara vad trons vila är är det inte att vara säker på att Man är frälst... Döda gärningar jag är ganska säker på att det är dom gärningar man gör med sin köttsliga natur, det går att dressera syndanaturen det är möjligt kolla bara på buddist munkarna hur dom kämpar för att utsläcka alla begär för att nå saligheten nirvana,

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 00:13

Ibland tycker jag att det är konstigt hur vissa kyrkor blandar in världsliga saker i förkunnelse politik, feminism, klimat alarmism, hbtq, jama med världen, jag har hört om en diakon i ekumenia kyrkan jag har inget emot dom... Men när en diakon säger att greta är en profet det är ju helt utspårat vad är fel har hon ingen pastor eller någon annan som kan tillrätta visa sånt beteende..... Sen det där med Julian Assange det orkar man nästan inte prata om... Dom verkar ju vilja döda honom i fängelset och att en diakon skulle ha medverkat till det det är väl ganska anstötligt

Svara

x
Andreas
måndag 2 december 2019 01:37

Tycker det är intressant att läsa om de kvinnliga gestalterna i bibeln står mycket om Moses, Abraham, Johannes, David etc. Hade varit kul att få veta mer om Sara, Hanna, Rakel, Maria och andra viktiga kvinnor. Hur var Abrahams hustru och vilket liv levde hon. I den bemärkelsen är jag nog katolik fast jag är pingstvän att jag vördnar Jesu mamma Maria och förstår katolikernas vörnad inför henne. Hon förtjänar respekt.

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 07:10

Jag funderade lite till och tror döda gärningar som nämns k Hebreerbrevet är allt som görs enligt Mose lag och som inte längre behövs i nya förbundet och Jesu lag.
Tror inte man alltid kan 3ller skall göra en skarp åtskillnad mellan vad som görs i köttets eller lett av anden. Men man måste veta varför och vilket mål ens handlingar har.
Buddhistmunkar är väl ingen bra förebild. Tack och lov slipper vi kämpa deras kamp att bli fri från orenhet. Jesus har en bättre väg.
Tyvärr så finns en del katolska munkar och rörelser som mycket liknar det österländska,men munkar och kloster är väl knappt bibliskt heller?

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 09:01

Döda gärningar är väl gärningar man gör i religiöst syfte med bakomliggande motiv att bli frälst eller bevara sin frälsning, då blir det gärningar som görs inte av kärlek till gud och sina medmänniskor, då är dessa gärningar döda odugliga... På samma sätt talar jakobsbrevet om att tron utan gärningar är död dvs oduglig, det talas inte om frälsande tro gärningar gjorda i GUD..gjorda i kärlek och vördnad för GUD.....

Svara

x
Tomas N
måndag 2 december 2019 10:30

Det är lite väl hårt att använda ett sådant språk. Det leder till ett dolt skryt om att man är superandlig.
Endast de som hårdnackat håller sig till lagen behöver höra detta.
Men vi behöver alla söka Gud och göra allt med roten och ledningen från anden.
Kropp ande och själ hör ihop ,som en enhet. Och vi behöver skilja på dessa ibland och på vissa områden alltid.
Döda gärningar är de som Mose föreskrev och dog när det gamla förbundet ersätts med det nya.
Men all religiositet utan förankring i Gud genom Jesus och helige ande liknar det som fanns då hos judarna.

Och andligt översitteri är lika illa som religiöst . Vi behöver alla se upp så vi inte hamnar där.

Bedöm allt efter frukten och genom andens ledning

Svara

x
Mikael W svarar Tomas N
måndag 2 december 2019 11:12

Vad är det för skillnad på ande och själ, Tomas N?

Svara

x
Tomas N svarar Mikael W
måndag 2 december 2019 12:01

Själen är personligheten och hjärtat. Anden är ren och tillhör Gud helt efter att Helige Ande är utgiven.
Jeremia säger att hjärtat är opålitligt.
Synden opererar ge om både kropp och själ,mest själen för känslomässiga tankar ger djup och all är i allt vi gör.
Demonisk besättelse och tankebyggnader och t om falska personligheter byggs upp i själen och tankarna o h även köttet genom rent biologiska och kemiska och hormonella instinkter kopplade till syndens erbjudanden istället för Gudagivna.

Kung David pratade ofta om att fostra och disciplinera sin själ efter Guds vilja och det är en bra modell.

Anden som bor i den kristne skall vara vägledande och besluten skall formas efter förnuft och tankar . Själens djupa resonans till Guds vilja är bra,men om hjärtat står ivägen för goda beslut,så behövs disciplin eller befrielse.

En del säger att anden är sovande hos i kristna eller används åt falsk andlighet.

Det finns de som menar att människans tre beståndsdelar är som Guds treenighet.

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 14:39

Jag vill bara ha klarhet utifrån skriften säger inte vad människor har hittat på, speciellt om två doktriner som florerar, ett att ett GUDS BARN en pånyttfödd människa kan gå förlorad,... Två att en människa som är född på nytt kan bli besatt av en demon, jag anser att dom två doktrinerna är en förvrängning av vad skriften säger om den frälsta människan, det finns kristna som har psykiska problem, och har anlag att vara neurotisk... Men dom är likväl frälsta men plågas av tvivel.. När dessa två doktriner existerar i en del kyrkor... Jag tycker att det är något som djävulen skulle säga till en plågad och kämpande själ... Du kan gå förlorad! Du är besatt..
Bringa klarhet och sluta insinuera.

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 14:55

Hur tolkar du Matt. 12:43-45?

Svara

x
Mikael W svarar Tomas N
måndag 2 december 2019 14:58

Är inte hjärtat en muskel som pumpar runt blodet i kroppen, och hjärnan den del av kroppen som vi tänker med, där vår karaktär finns, våra sinnen och minnen mm dvs själen ?

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 15:24

Jag har också ofta försökt att förstå det, så skall det gå för detta släkte säger JESUS.... Man kan ju uppleva det så om man är alkis och varit nykter länge... Och sedan börjar dricka då kan det kännas som att det blir sju resor värre.. Supande blir mer destruktivt och ångestfyllt över att man misslyckats.. Det kanske går så långt att man har förlorat sin frälsning och aldrig mer kommer att få förlåtelse av GUD, då kan man istället bli ännu mer ångestfylld och destruktiv... Men jag tror inte att Matt 12 :43...är tillräckligt klart för att bygga en vedertagen doktrin att en frälst människa kan bli besatt av en demon och att DEN HELIGE ANDEN lämnar den personen och hon förlorar sin frälsning.....

Svara

x
Tomas N svarar Mikael W
måndag 2 december 2019 15:32

Ja,men alla gamla talespråk om att hjärtat och själen hör ihop trots allt. Så fysiskt är hjärtat en muskel.Men hjärta och själ hör ihop.

Stefan. Jag föreslår för oss alla att bi här börjar med och bena ut om det är så att människan består av ande själ och kropp och i så fall de samverkan.

Så kan man ta diskussionen om demo er en annan gång.

Men kom ihåg att det är inte en anklagelse då vi ALLA kan ha vanor tankebyggnader och demoner som förmår oss att agera på ett ovärdigt sätt. Vi är alla på samma nivå i den kristna vandringen.

Men jag är övertygad om att det finns skillnad mellan själ och ande och att själen/hjärtat måste vi jobba på. Bibeln kallar på något ställe en tanke/handling för självisk och demonisk.

Vi strävar alla mot himlen och vi har alla saker att jobba på. Och den disciplinen är av kärlek till Gud och människor för man kan nå målet ändå i ett halvdant skick. Men det är inte vad vi uppmuntras till och risken finns också att vi missar målet

Svara

x
Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 15:47

Jag tycker också att det kan bli tröttsamt att bena ut dom grejerna...... Lycka till med att bena ut vad ande själ och kropp och hjärta är dissekera ordentligt nu.

Svara

x
Emma svarar Stefan Jonasson
måndag 2 december 2019 15:59

Tycker som du Stefan.... 😉

Vilken dag det ska bli:
https://m.youtube.com/watch?v=YDidnXUuBRE

En trevlig december önskar jag dig

❄️ ☃️ ❄️ ☃️ ❄️ ☃️ ❄️ ☃️ ❄️ ☃️ ❄️

Svara

x
Leif
måndag 2 december 2019 16:38

Alla människor är ande som aldrig kan dö, den saken är tvärtydlig i Bibeln, men allt med ande och själ är inte så lätt att bena ut. Jag har ändå en personlig uppfattning såsom jag tolkar en del Bibelställen.

De frälstas andar kommer tillsammans med var människas själ, dvs personligheten som också Mikael sagt här ovan, de två kommer att fortsätta existera för evigt i den nya himmelska kropp som alla frälsta kommer att få, många redan vid det snart kommande mötet på skyn, och resten av blivande frälsta senare!

De ofrälstas andar kommer också att fortsätta finnas framöver, men i total frånvaro av Gud, vad nu allt det innebär?
Vi vet att alla förlorade först skall få möta den andra döden, och där tror åtminstone jag att varje ofrälst människas själ kommer att straffas för allt det onda personen gjort under sina livsdagar. Där och då fördärvas och utplånas själen i Gehenna. Enligt vad jag tror så upphör förmodligen personligheten här, och efter det återstår endast en osalig ande som för evigt kommer att irra omkring i evigt mörker och tomhet. Tragiskt blir det i vilket fall för alla dem som gick förlorade!

Personligen känner jag besatta kristna. En av dem blev frälst och född på nytt. Under ett möte efter ett tag så fanns det en mycket Andefylld predikant som talade ut kunskapens ord om att denna ganska nyfrälsta människa hade 7 onda andar i sig. Han lyckades driva ut 6 av dem, men en blev kvar sa han.

Denna människa blev dessutom Andedöpt och talade ofta i tungor, levde under många år ändå ett härligt kristet liv, men. Senare visade sig det som hade blivit kvar och mycket mörker tog över dennes liv.

Mot slutet har det dock blivit bättre, och vittnadet och bekännelsen om att denne ändå älskar Jesus har hela tiden funnits med, men det var oerhört många svåra år under en lång tid i livet..

Svara

x
Leif
måndag 2 december 2019 18:58

Sen delar jag också uppfattningen som vissa kristna ser det som, att vi människor är uppbyggda av just de tre huvudkomponenter som Bibeln förklarar för oss i

(1 Tess 5:23)

Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela så att ni är utan fläck när vår Herre Jesus Kristus kommer.
Alltså vi består av ande, själ och kropp, vilket också Hebreerbrevet 4:12 säger!

Vi är andar såsom också både de goda och onda änglarna är, men! Vi människor har fått en kropp som vi bor i, vilket åtminstone inte de onda andarna har längre, därför tar de ju jättegärna numer efter att de blev nerkastade till jorden och bosätter sig, eller besätter en människas eller djurs kropp, där de tillfälligt kan få någonslags vila innan de senare skall kastas i Gehenna...

Vi människor är i vilket fall skapade andar som var och en har fått en personlig själ, och vi bor i en kroppshydda. Själen är knuten till den jordiska kroppen och det är just den Gud inblåste i Adam som skulle hålla människans kropp vid liv.

Så länge hjärtat sedan av Gud tillåts pumpa runt det livsuppehållande blodet där själen är i, "själen är ju i blodet förklarar Bibeln", så förblir själen med människors ande kvar i kroppen. Men när hjärtat slutat slå flyttas anden och den personliga själen till antingen Paradiset eller till dödsriket.

Ofrälsta människor lever på samma sätt, deras själar är i deras blod och pumpas runt av hjärtat som håller dem vid liv, men! Deras andar är icke fungerande. Enligt vad jag tror så börjar inte människans ande att leva och fungera förrän Guds Ande tar Sin boning i människan och föder henne på nytt.

Lite så!

Svara

x
Mikael W svarar Leif
måndag 2 december 2019 19:34

Jättebra förklarat av dig Leif.....trots ett svårt ämne

Svara

x
Leif svarar Mikael W
måndag 2 december 2019 19:56

Tack Mikael 👍

Svara

x
Tomas N
måndag 2 december 2019 21:50

Tack Leif för din förklaring. Det är ungefär så jag tänker också och det är ju hämtat från skriften också även om inte alla söker dessa djupare andliga sanningar.

Men vi borde eftersom det finns ett allvar i den kristna vandringen och själars frälsning.

Bibeltexten som jag nämnde tidigare hittade jag här i Jakob 3
14 Men bär ni på bitter avund och stridslystnad i ert hjärta, skall ni inte skryta och tala emot sanningen. 15 En sådan vishet kommer inte ovanifrån utan är jordisk, oandlig, ja, demonisk. 16 Ty där avund och stridslystnad råder, där råder också oordning och allt som är ont. 17 Men visheten ovanifrån är först och främst ren, vidare fredlig, mild, foglig, fylld av barmhärtighet och goda frukter, opartisk och uppriktig. 18 Rättfärdighetens frukt sås i frid och ges åt dem som skapar frid.
I KJV och vers 15 används "sensual" vilket är mera kopplat till själen.

Jakobs brev skriver väldigt bra om de här sakerna,väldigt kärnfullt språk.

Mat.12.43 är en varning för att återfalla i synd. Om det är ett demoniskt fäste man går och bär på som leder till syndvanor och syndpersonlighet och syndlivsstil så bör man beakta Jesus ord som en fingervisning om andliga lagar som Gud har bestämt och tillåter. Jesus sa ju gå och synda inte mer och ibland med tillägg om att inte något värre skulle drabba denne(underförstått ,att inte falla tillbaka i synd

Enligt Jesaja och andra profeter kom ju Messias till jorden för att sätta de fängslade fria. Varför vill man gå tillbaka till fängelsehålan igen?
Orena djur som hundar och svin gör ju uppenbarligen det,men människan borde avhålla sig.

Helige ande är det rena ljuset i en pånyttfödd människa som kan hjälpa denne att få ett klippa att ställa fötterna på och att sedan jobba emot synd och demoner oavsett hur mycket köttet,själen eller invanda tankebanor vill gå tillbaka till synden.

Den lilla strimman av ljus,kärlek sanning eller militär kraft emot den onda andevärlden är starkare än allt annat och det enda vi behöver göra är att jobba med det lilla vi fått så blir det seger. Men det kan vara en kamp

Svara

x
Tommy.
lördag 7 december 2019 03:15

Att följa Guds Ande, tror jag inte blir så populärt, det blir att gå emot strömmen. inte en salig lyckokristendom. Jag undrar om inte Gud själv är trött på allt Lismande av chocklad byggt leende, medan marken börjar vattnas av Guds tårar, under våra sandaler, och det är förstås tanken på Noas dagar en del känna av och gråter över stora delar av Kristenhetens avfall, nedanför herrens Fötter i ärlig nöd, de känner detta i sin ande över andra, inte bara inbilsk tanke, ser Kyrkor, som somnat och avfaller, ser bitar fram också, vad som kommer ske. alltså Ande, och be kanske fler gånger vem som visar detta i det Andliga Spår, att kunna urskilja också vilken Ande, börjar visa en människa. en gång kom något och tröstade mig, mycket närgående i Ande världen, jag var trött och tyckte det var bra att bli tröstad i en lång sliten kamp, då tilltalade jag Anden med Jesus Namn, och då hände något, ett vrål av skri, och anden försvann, jag hade blitt lurad denna gång, men redde ut det. så då står de Kristna under Andliga kamper, vi vet ju att satan Bedrar stora delar, att ha Anden är inte en strid av Kött och blod, utan Krafter i Himlarymden, tyvär blir allt fler materialister också inom Kristendom och politisk Makt hunger. själen kan känna av allt spel, men nog inte förstå så högt, som den Andliga Världen är, mer än filosofera, men skall vara underställd Guds Ande. Tilltalet, kan också ha en symbolisk och bildlikt mening, var inte glada att andarna lyder er, utan att edra namn är skrivna i Livets Bok

Svara

x
Emma
söndag 8 december 2019 18:01

Den Gud som är med dig på höjden han är också med dig i dalen:
https://m.youtube.com/watch?v=pkucoe6KWFM


O Jesus Du som fyller allt i alla:
https://youtu.be/9Ytfze5cSQI

Svara

x
Emma
söndag 8 december 2019 18:01

Den Gud som är med dig på höjden han är också med dig i dalen:
https://m.youtube.com/watch?v=pkucoe6KWFM


O Jesus Du som fyller allt i alla:
https://youtu.be/9Ytfze5cSQI

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 27 januari 2020 16:45
Be för mina två döttrar o deras män Orolig för dem

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Mer info hur du kan stödja finner du här!

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp