Surfar nu: 529 www.apg29.nu

Lucia är från Djävulen och hans demoner


Lucia är inte kristet. Det kommer från djävulen och hans demoner! 

Namnet Lucia betyder "Lucifers brud". Lucifer är ett av Djävulens namn. Lucia är alltså brud åt Djävulen!

Djävulsbruden

Lussekatterna hette från början "Solbröd". "Lussebröd" kommer från "Lucia" och betyder "Lucifers brud". Lucifer är ett namn på djävulen. Med andra ord betyder det "Djävulsbruden".

Tänk på det när flickor och vuxna kvinnor klär ut sig till Lucia med ljus i håret. Vem är det som de egentligen klär ut sig till? Och vem är det de hyllar?

En antikrist

När människor sjunger och förkunnar att det är Lucia som kommer med ljuset så har de ersatt henne med Jesus. Hon har blivit en antikrist som är istället för Jesus.

För det är Jesus som verkligen kommer med det sanna Ljuset! Det är honom vi ska hylla och tillbe.  Inte ett dött "helgon" som har varit död i många år.

Hedniskt ursprung

Seden med att fira Lucia är från ett hedniskt ursprung

Den Katolska kyrkan "kristnade" det hedniska Lucia-firandet med att börja fira helgonet Lucia. Men att fira ett helgon är naturligtvis lika fel! 

Lucia har inte firats länge i Norden

"Lucia" eller "Lusse" ,som betyder "Ljus", har inte firats i Sverige eller de Nordiska länderna speciellt länge.

Det var på 1700-talet som man började fira helgonet Lucia – innan var hon nästan helt okänd.

Midvinter

Men midvinter har firats länge, och som en representant för diserna eller de kvinnliga skyddsgudomligheterna, blev "Lucias" gestalt hedrad och ärad. 

Detta skedde på Midvinter-dagen den 13 December.

Prokopios om "Luciafirande"

Den äldsta berättelsen om "Luciafirande" kommer från Prokopios, som på 500-talet nere i Grekland skrev om “Ultima Thule”. 

“Men“, säger Prokopios, "när tio dagar återstod av den eviga natten, klättrar en budbärare upp på ett av de höga berg, som finns i dessa trakter, och där tänder han till slut ett bål, till tecken åt folk, som bor i dalarna nedanför, att han sett solen gå upp långt borta, och att den 40 dagar långa natten snart är över. Då tar kvinnorna i det nordliga landet fram facklor och ljus, för att smycka sig, och går klädda i vita kläder, och om midjan har de något rött, eller ett bälte av halm."

Demonen Lussi

Det kvinnliga demonväsendet Lussi är grunden till Lucia.

Vintersolståndet inföll runtomkring den 13 december på medeltiden. Då härjade det kvinnliga demonväsendet Lussi.

Demonen Lussi är alltså den egentliga grunden till Lucia. Lucia som infaller den trettonde december var förr mer associerat med djävulens namn Lucifer än med det katolska helgonet.

Helgonet Lucia

Firandet den 13 december är gammalt men namnet och associeringen med helgonet Lucia är ganska ny.

Lucia firas på Sicilien. Där har de gjort om henne till en tomteliknande figur.

På Sicilien tar Lucia emot mat från barn och delar ut presenter till dem och hon har en flygande åsna. Får någon syn på henne kastar hon aska på personens ansikte.

Lussekatten

Lussekattens namn kommer inte heller från helgonet Lucia utan från djävulens namn Lucifer.

För att skrämma bort "Lusse", (Lucifer - djävulen), färgade man bullarna gula med saffran.

Katolska kyrkans ihopblandning

Som vanligt har Katolska kyrkan blandat ihop med folktro, kristen tro, djävulen och demoner när de har skapat sina helgon.

Vi behöver inga helgon eller demoner. Vi behöver Jesus Kristus. Det är bara Jesus som är Ljuset och han ger oss ljus när vi tror på honom!

Katolskt helgon – avgudadyrkan

Lucia är ett katolskt helgon som många tillber i december. Bland annat med sina olika Lucia-tåg, både i kyrkor och i "profana" sammanhang.

De tillber detta döda "helgon" utan att de förstår att de tillber och gör sig skyldiga till avgudadyrkan.

"Men jag tillber inte Lucia!" utropar du kanske förskräckt. Har du sjungit "Sankta Lucia" någon gång?

Djävulen

Namnet Lucia kommer från samma ord som Lucifer - djävulen. Tro mig, djävulen kommer sannerligen inte med ljuset.

Men när människor förkunnar att det är Lucia som kommer med ljuset så har de ersatt henne med Jesus. Hon har blivit en antikristlig symbol som är istället för Jesus.

Lyft fram Jesus i stället. Det är han som lyser upp mörkret.

Jes 9:2 

Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram.

Joh 1:9 

Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen.

13 december

Lucia firas den 13 december i Sverige och en del andra länder till. Lucia firas både i olika kyrkor, profant och i kommersiella sammanhang. Lucia har egentligen ingenting med Bibeln att göra. Hon är ett senare påfund.

Lucia är ett katolskt helgon som helgonförklarades 100 år efter sin död. Hon avrättades i Syracusa på Sicilien år 304. Hon var anklagad för att vara kristen och detta ansågs vara ett uppror mot den romerske kejsaren.

Det finns flera legender om Lucia och det är lite svårt att hålla isär dem. En är att hon gick med mat till Roms underjordiska katakomber där de kristna gömde sig. För att se vart hon gick i de mörka tunnlarna satte hon ljus på sitt huvud. Där har du seden varför unga flickor har en ljuskrona när de föreställer sig Lucia.

Ögonen på ett fat

Hon avbildas ofta med sina ögon bärandes på ett fat. Det finns en legend om att hon rev ut sina ögon till en hednisk prins som inte fick gifta sig med henne. Då växte det ut nya och bättre ögon på henne.

I den katolska världen är hon ögonens beskyddarinna och vid ögonsjukdomar åkallas hennes namn. Lucia är också skyddshelgon för Syrakusa.

Ljus i hår

Den 13 december brukar då Lucia komma med ljus i hår, men det är inte hon som kommer med ljuset, det är Jesus. Och han inte bara kommer med ljuset - han är Ljuset. Det är viktigt att vi inte gör saker och ting som tar bort vår blick från Jesus.

Namnet Lucia kommer från lux, det betyder ljus. Lägg märke till likheten med Lucifer, som är ett namn på djävulen!

Löfte om att inte gifta sig

En annan legend är att Lucia hade lovat Gud att inte gifta sig. När en ung man inte fick gifta sig med henne angav han henne för kejsaren i Rom att hon var kristen.

Hon blev dömd att tvångsarbeta på en bordell. När de kom för att hämta henne kunde de inte rubba henne. Då försökte de bränna henne på bål, men när det också misslyckades halshögg de henne. Det röda bandet runt Lucias midja är en symbol på hennes blod som rann.

Luciafirandet

I Norden är vi rätt så ensamma om att fira Lucia på vårt intensiva sätt.  Men det finns egna traditioner på några håll i Italien. Presenter delas ut till Veronas barn på Luciadagen till minne att Lucia skyddade dem från 1300-talets pest!

I staden Syracusa bär man under en vecka i procession en staty som föreställer Lucia på några hundra kilo. Också i staden Amaroni i Kalabrien firar de Lucia i en procession, men i sällskap med en annan av stadens skyddshelgon, Santa Barbara.

Lucia kristet?

Det går kanske att tyckas att firar man Lucia så lyfter man fram den kristna tron, men så är det inte riktigt fallet. Det är bättre att lyfta fram Jesus som är det sanna Ljuset som skulle komma till världen och han ger ljus åt alla människor! (Joh 1:9)

De finns saker och ting som vill få din blick bort ifrån Jesus så att du inte blir frälst. Det katolska helgonet är ett sådant.

Det är viktigt att du inte låter någonting ta din blick ifrån Jesus. Det är endast Jesus som ensam är Herren och Frälsaren!


Läs också: Tomten är en ond demon från Djävulen | apg29


submit to reddit


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades sändag 13 december 2015 22:18 | #lucia #lussekatter #antikrist #katolska kyrkan #helgon #djävulen | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

16 kommentarer

Micke Sun, 13 Dec 2015 22:41:39 +010

Ja,, de här borde vi alla kristna veta. Vi drar in Lucia i kyrkan, de är skrämmande. Idag på tv Gudstjänsten predikade prästen om hur Lucia kom med ljuset och hur hon var kristen och trodde på Jesus. Tänk hur de falska budskapet smyger in.

Svara


Nina😄 Sun, 13 Dec 2015 23:41:22 +010

Allvarligt detta visste jag inte oj och vi som tar in detta i våra kyrkor och gjort så länge jag kan minnas De va ju tråkigt och höra att man inte sett det som något fel utan tänkt ljusets drottning Ljus och inte mörker ja här får man tänka om Förlåt mig älskade Jesus för att jag inte varit vaken över detta jag har handlat i oförstånd men givetvis är de inte ok Jag har gjort fel de är du som all ära skall ha Tack för detta inslag jag har inte tänkt på detta helt enkelt men de är ju rätt vem hyllar vi egentligen när vi tittar på detta Herre förlåt oss

Svara


Thomas P Mon, 14 Dec 2015 00:43:21 +010

Då har vi avfärdat både tomten och lucian, bara den ockulta julgranen kvar då, som ska sågas den också,

Svara


Bertil Mon, 14 Dec 2015 01:05:37 +010

Svar till Thomas P. Äh, de här artiklarna mot dopet, lucia, tomten mm är lika traditionsbundna som Julen i sig och kommer från ny-zionister som inte blir nöjda förrän vi återgått till judendomen med sabbat och alla dess högtider. Förstår inte att de orkar för de har inget stöd från kyrkan. Nä, idag finns betydligt allvarligare krafter i omlopp och därför anser jag att alla seder och skådespel som kan locka in dagens sekulariserade människor till kyrkorna och att åtminstone en gång på året fokusera på kristendom och Jesus, så är det av godo och inte av ondo. Tror att våra kyrkofäder införde dem för sprida glädje, gemenskap och värme i en kall grå oförsonlig omvärld i en tid av hugg och slag och helvetespredikningar.

Svara


Johan II Mon, 14 Dec 2015 01:22:48 +010

Det är faktiskt sant, det är ett ihopkok av alla möjliga detaljer. Mycket kommer ifrån förkristen tid där midvinters mörker bjuder på sådant som skrämde människor. Jag har hört att det kan finnas en gammal koppling till en ljusgudinna som bads till för att mana fram ljusare dagar igen. Sen på medeltiden kommer folktron i mer perveterade former då lussinatten är något som öppnar för demoniska krafter och då ska man akta sig för lussikärringen eller lussigubben. Vårt luciafirande har ingen likhet med firandet i Italien. Vårt firande är väldigt svenskt och har mer färgats av de gamla hedniska. Helgonet Lucia kommer in först i slutet på 1700-talet. Hennes röda midjeband stör för hennes martyrskap. Det hai alla fall inget med Kristus att göra, utan i grunden att mana för att ljuset ska komma tillbaka. Hednisk rädsla för midvintermörker. Men vi har ett mycket bättre ljus som håller det mörka borta, Upp. 3:20 "Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig"

Svara


Wulf Mon, 14 Dec 2015 06:00:00 +010

Angående det jag citerar nedan, är det inte bättre att stoppa fingrarna i öronen och blunda för detta argument? För det är ju precis vad folk gör när de försöker rättfärdiga den obibliska hittepåhögtiden julen, där dom till och med låter högtiden ge namn åt en viss del av evangeliet. Demonen Lussi Det kvinnliga demonväsendet Lussi är grunden till Lucia. Vintersolståndet inföll runtomkring den 13 december på medeltiden. Då härjade det kvinnliga demonväsendet Lussi. Demonen Lussi är alltså den egentliga grunden till Lucia. Lucia som infaller den trettonde december var förr mer associerat med djävulens namn Lucifer än med det katolska helgonet

Svara


Daniel Mon, 14 Dec 2015 15:45:54 +010

Lucia är annars Latin och betyder "Den Upplysta".

Svara


aj Mon, 14 Dec 2015 17:17:50 +010

Citatutdrag från Thomas P angående granen: "som ska sågas den också". Ett alternativ kan väl vara att den ska huggas. ;-)

Svara


Per Mon, 14 Dec 2015 22:28:24 +010

Svar till Bertil. Visst kan säkerligen Gud använda även dessa felaktiga högtider för något gott. Se 1 Mos 50:20 om hur till synes ont kan bli till gott i Guds vilja. Världen är i satans våld men är besegrad av Gud som får sista ordet. Likväl så bör vi sträva efter att avslöja lögnen när vi vet sanningen. Älskar vi sanningen så vill vi ha hela sanningen och inget mindre. Eller skall vi undvika att exempelvis avslöja att tomten inte finns bara för att någon kan bli ledsen?

Svara


Don Mon, 14 Dec 2015 22:54:14 +010

Svar till Wulf.
Wulf Angående det jag citerar nedan, är det inte bättre att stoppa fingrarna i öronen och blunda för detta argument? För det är ju precis vad folk gör när de försöker rättfärdiga den obibliska hittepåhögtiden julen, där dom till och med låter högtiden ge namn åt en viss del av evangeliet.
Tänk lite annorlunda istället! Låt oss ta bilen som en halvsuddig bild på julen! Bilen är inte heller den mest gudomliga av skapelser, utan något tillverkat av människor. Den gör oss lata och skämmer dels bort oss. Den smutsar ner skapelsen på flera olika sätt. Den är samtidigt ofta mycket dyr för oss. Ser vi likheterna med julen? Maten gör oss lata och övergödda, vi blir bortskämda med alla presenter, på flera sätt smutsar det ner det äkta evangeliet med ersättning av tomtar och troll. Julen är också kostsam. Men, vi kan med julen ändå göra något gott, såsom vi kan med den skapelseförgiftande bilen. Vi kan med julen som redskap ändå peka på Vägen till Gud, såsom med bilen kan vi skjutsa människor med behov, kanske t.o.m. skjutsa folk till möten! Jag menar, vi kan ändå välja att göra gott med det som kanske egentligen har blivit lite fel! Haja läget!

Svara


Samuel B Svensson Mon, 14 Dec 2015 23:59:39 +010

Detta är sant, men även julen är en hednisk högtid från början. (Jesus föddes i september, under tempelhögtiden. ) På 300 talet när kristendomen blev stats religion så bestämde kyrkan att man skulle fira Jesu födelsedag den 25:e December. Julen är absolut inte någon Biblisk & därmed inte någon kristen högtid!

Svara


Wulf Tue, 15 Dec 2015 06:20:27 +010

Svar till Don. Det är upp till dig att handla rätt eller fel, mig övertygar du tyvärr inte med det ganska dåliga resonemanget du lyfter fram.

Svara


Don Tue, 15 Dec 2015 08:27:49 +010

Svar till Wulf. Tack för ditt ödmjuka svar!

Svara


Niklas Tue, 15 Dec 2015 08:42:34 +010

Svar till Thomas P. Vad duktig du är Tomas

Svara


Wulf Tue, 15 Dec 2015 08:49:05 +010

Svar till Don. Om det var ett försök till ironi så var även det ganska tamt. Jag menade att din argumentation inte var intressant att bemöta då din jämförelse mellan julen och en bil är mycket långsökt som grund i ett seriöst resonemang. Fira du jul men greppa inga halmstrån för min skull. Annars tackar jag för uppmärksamheten och önskar dig herrens välsignelse

Svara


Don Tue, 15 Dec 2015 09:54:40 +010

Svar till Wulf. Det var inte något försök till ironi utan jag bara sa ungefär som så att, du verkar vara en aning hård mot oss andra kristna som inte tror på laggärningarnas utan mer på en trons lära! Herrens välsignelser till dig med!

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 20, söndag 19 maj 2019 kl. 16:21

Jesus söker: Maj, Majken!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 19 maj 2019 12:29

Tack Jesus för bönesvar! Inte så ensam i dag.

Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp