Surfar nu: 722 www.apg29.nu


Mansstaden - Del 9: Sodom idag


Den ogudaktiga och syndiga staden Sodom har enligt arkeologer hittats i Jordanien. Fynd på platsen tyder på att staden ska ha varit övergiven i 700 år.

Sodom beskrivs i Bibeln som den största staden i regionen i Jordanien. De två städerna Sodom och Gomorra var kungariken vid Jordanfloden norr om Döda Havet. 

Sodom ska ha legat intill en handelsväg och var fylld av torn och höga murar. Den ska hela tiden ha expanderats och förstärkts med portar och vakttorn. En mur var tio meter hög och 5,2 meter tjock. 

Fynden tyder på att staden blivit övergiven och varit tom under en 700 år lång period. Sedan ska staden ha blivit bebodd igen.

Sodom och Gomorra skall ha legat på östra sidan av Döda havet. Bibeln säger att Lot blev stamfar till ammoniterna och moabiterna, två av de folk som under forntiden befolkade dagens Jordanien. 

Enligt forskare går det att lokalisera Sodom och Gomorra, och det går att tidfästa en katastrof som har skett i regionen.

Innan katastrofen var området bördigt och tätbefolkat, något som senare inte varit fallet. 

Enligt ytterligare en forskning är staden Gomorra beläget under fästningen Masada, som ligger på en stenig klippa. Från denna fästning, är en fascinerande inblick i hela Gomorra, dess byggnader och gator. 

Vitaktig aska

Över hela det området är byggnader vitaktiga av aska och bokstavligen fulla av miljoner svavel bollar. Detta finns inte någon annan stans i världen.

I dessa orter har även ben hittats från askan. Man har också hittat smält järn och guld.

Sodoms och Gomorras rikedom

1 Mos 13:10

Lot lyfte blicken och såg hela Jordanslätten, som överallt var vattenrik. Innan Herren fördärvade Sodom och Gomorra var den nämligen som en Herrens lustgård, som Egyptens land, ända till Soar.

Sodom och Gomorra låg i ett mycket natur-rikt område. Tittar man på en del Hollywood-produktioner där de försöker återge bibliska händelser så ser vi oftast bara ett kargt ökenlandskap. Men här var det ett grönskande rikt område. Ja det såg ut som Edens lustgård. 

Trots att det var oerhört rik och människorna var rika så levde de i en stor ogudaktighet och synd. I deras rikedom hade de glömt Gud och vänt sig ifrån honom.

På samma sätt är det till exempel med Sverige idag. Sverige är ett rikt land. Människor har det bra här. Men i sin rikedom har de glömt Gud. Ja de inte bara har glömt Gud - de har vänt sig bort ifrån honom. De tycker "vad ska vi med Gud till? Vi klarar oss så bra själva" och så lever de i Sodoms synd som också var högmod och stolthet. 

Ja, de lever också i fler ogudaktiga synder som Sodom. Sexuell perversitet och homosexualitet. Alla synder som fanns i Sodom förekommer i vår tid. De har inte upphört.

Synden fortsatte efter döden  

Jag hittade en bild från en utgrävning i Sodom och Gomorra. De hade hittat kvarlämningarna efter ett homosexuellt par. Den homosexuella perversiteten i Sodom var alltså ingen myt. De har hittat skeletten efter två män i en grav som kramar om varandra:


Till och med i döden fortsatte Sodom och Gomorras synd. Världens äldsta homosexuella par som är hittad i ruinerna av Sodom och Gomorra. 

Ja, till och med i döden fortsatte Sodom och Gomorras synd. Om du inte har omvänt dig från synden här i tiden, så gör du det inte heller i evigheten.

Varnande exempel

Sodom och Gomorras synd fortsätter än idag. Den finns i Sverige.

Slå på en radio. Direkt talas det om sex, omoral och homosexualitet. 

Det talas om högmod och stolthet och individualism. Allt riktar sig till den inviduella människans livsstil och egoism. Bara "jag", jag", jag", och "jag" ska få göra precis som "jag" vill - allt är tillåtet. Detta är exakt Sodoms synd idag.

Hes 16:49 

Se, detta var din syster Sodoms synd: Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige. 

Den ende som kan frälsa från "jaget" är Jesus Kristus. Det finns ingen annan. Han kom till jorden - han dog och uppstod för att frälsa. På samma sätt kom Herren till Sodom och Gomorra, vilket vi såg i förra delen, han vill frälsa, han vill ingens död. Men om man inte tar emot hans frälsning och räddning så går man till sist dömd och går evigt förlorad. Måtte människor omvända sig till Jesus innan det är försent.

Jud 1:7

Så är det med Sodom och Gomorra och städerna däromkring. På samma sätt bedrev de otukt och följde onaturliga begär. De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld.

Sodom och Gomorra står som ett varnande exempel i Bibeln för att ingen ska gå förlorad. Detta exemplet ekar genom hela historien och det ekar än idag. 

Varningen om Sodom och Gomorra har inte upphört idag. Än idag finns det människor som lever i dess synder. 

Och än idag vill Gud människors omvändelse. Han vill att de ska bli räddade. Och räddningen går endast genom Jesus Kristus. Det finns ingen annan räddning.

Paralleller i vår tid

Synden i Sodom pågår i vår tid. När jag har sökt om Sodom och Gomorra på nätet har jag till och med upptäckt att det finns ett kafé i Stockholm som heter "Café Sodom". 

Människor verkar inte skämmas och ser inte det allvarliga i Sodoms synd. Eller det kanske de gör? De kanske medvetet vänder sig bort från Gud och gör uppror mot honom?

Det finns flera paralleller med Sodom och Gomorra och med vår tid. Holger Nilsson, redaktör för tidningen Flammor, skriver till exempel detta:

Flera paralleller finns. De män Lot fick som gäster skulle inte lämnas i fred: ”Skicka ut dem till oss, vi skall ligga med dem”. 1 Mos 19:5. De homosexuella ville dra in även dessa i sin onaturliga livsstil.

År 2001 kom det första nr av gaytidningen Sylvester ut. I en intervju i Expressen den 1 mars det året sägs om tidningen att den: ”inte bara vänder sig till dem som är homo”. Vidare säger chefredaktören: ”Förhoppningen är att locka över några heterosexuella män till gayvärlden”. Detta talar sitt tydliga språk: Fler skall lockas, förföras till homosexualitet.

Vidare ser man i fallet Sodom hur de homosexuella upplevde att Lots rättfärdiga gudsliv dömde deras gärningar och var ett hinder för dem och de ville inte höra på honom: ”Ur vägen med dig! Här kommer en främling och bor hos oss och så gör han sig till domare över oss! Nu skall vi hantera dig värre än dem!” 1 Mos. 19:9.

På samma sätt vill man tysta ner de kristna som protesterar mot deras livsstil. Man har sett till att få en homoombudsman som är snabb att anmäla och skrämma till tystnad. Vidare använder man ordet ”homofob” om dem som ifrågasätter homosexuellt samliv. Det är alltså ett sätt att sjukförklara motståndare. Fobi innebär ju att man är sjukligt rädd.

De homosexuella kräver acceptans och tolerans, men visar själva ett stort mått av intolerans. De som inte böjer sig för dem, skall tystas. Även om de lyckas med det så finns det en som hör de syndfulla ropen: ”Sedan sade Herren: ”Ropet över Sodom och Gomorra är starkt och deras synd är mycket svår”. 1 Mos. 18:20.


Hatet

Jag vill gå tillbaka till händelsen när männen i Sodom ville våldta de två änglarna och som Holger också citerade. När Lot säger till männen så blir de i princip vansinniga och bemöter honom med hot, hat och våld. På samma sätt sker det idag. 

De som förespråkar den homosexuella livsstilen och kallar det för kärlek kan bemöta de kristna med sådant hat som är obeskrivligt. De kan hota dem, förlöjliga dem, förtala, ljuga och komma med ett hat som är helt otroligt. 

De beskyller de kristna för att hata när det i själva verket är de som hatar. De har inte den kärlek som de påstår att de har, utan det är de kristna! För sann kärlek hatar inte. 

Lägg märke till att jag inte skrev att det är de homosexuella som hatar, utan jag skrev att det är de som "förespråkar den homosexuella livsstilen". Detta hat kommer oftast från aktivister som vill sprida den homosexuella lögnen. Om denna förförelse skrev också Holger Nilsson om då han nämnde om chefredaktören som ville "locka över några heterosexuella män till gayvärlden".

Offer för synden 

Nej, vi ska inte hata några homosexuella. Gud älskar dem. Jesus dog och uppstod för dem. Vi ska också älska dem. De homosexuella är offer. De är offer för synden och för förförelsen. 

På samma sätt är du och jag också offer för synden och förförelsen. Vi kanske har eller har haft andra synder, men de är fortfarande synder. Och det var för synden Jesus kom för att rädda oss från att gå evigt förlorade.

Vi har alla gjort Sodoms synder 

Lägg märke till att Sodoms synder inte var enbart homosexuella. I Bibeln står det nämligen beskrivet vad det var för synder som Sodom hade:

Hes 16:49 

Se, detta var din syster Sodoms synd: Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige. 

Hur många av oss har inte haft högmod och stolthet? Hur många av oss har inte varit bekymmerslösa? Hur många av oss har inte hjälpt den nödställde och fattige? Vi är alla skyldiga till Sodoms synd! Ingen av oss kommer undan. Det står skrivet i Bibeln:

Rom 3:23

Alla har syndat och saknar härligheten från Gud,

Vi har alla syndat. Ingen kan berömma sig. Alla är förlorade! Därför behöver vi alla ta emot Jesus för att bli räddade och frälsta! I nästa del ska vi tala om  Frälsningen från Sodom!


Källa:

Upptäckten av den bibliska städerna Sodom och Gomorra

Syndernas stad Sodom kan ha hittats | Nyheter | Expressen

Has the Biblical city of Sodom been found at Tall el-Hamaam, Jordan | Daily Mail Online

Possible site of ancient Sodom yields more finds | Popular Archaeology - exploring the past

Sverige är vår tids Sodom - Holger Nilsson | Flammor - profetisk tidskrift

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades tisdag 23 augusti 2016 19:55 | #mansstaden #sodom #gomorra #synd #arkeologi #forskning #vetenskap | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

10 kommentarer

Thomas P 24/8-2016, 01:06

Tänker på kapitlet Matteus 24 där Jesus svarar på två frågor samtidigt; tecknen för staden Jersualem och Templets förstörelse, samt tecknen för Jesu återkomst. Jesus säger åt dem att fly Jerusalem med all hast, precis som Lot. Kommer det ske även för oss, att vi får signal att snabbt fly våra städer?

Svara


Leif Boman 24/8-2016, 07:43

Svar till Thomas P.
Kommer det ske även för oss, att vi får signal att snabbt fly våra städer?
Sodom är ju mest en berättelse för att folk skall lära sig att förstå att man aldrig kan komma undan med sin synd. Domens dag kommer alltid att komma över var och en som vill bli kvar i sin synd, så som det också blev för Lots hustru! Över var och en som innerst inne inte vill lämna sin synd kommer domen oavsett om man försöker fly någon stad eller landet;
Vart skall jag gå för din Ande, vart skall jag fly för ditt ansikte? (Ps 139:7)
Så även om svenska folket kommer att få fly Sverige och Sveriges städer snart en dag, så kommer domens dag ändå att komma över varje syndare vilken annan ort man än lyckas fly till! Ja, jag är övertygad om att signaler kommer att komma, kanske t.o.m för sent för många, men det viktigaste att planera, det är inte flykten från platsen där man bor, utan flykten från synden man bär på. Under Jesu vingars beskydd däremot, renad från synd, kan man oavsett bomber och militärinvasioner alltid vara trygg.
Ty din nåd är bättre än liv, mina läppar skall prisa dig. Jag skall lova dig så länge jag lever, i ditt namn skall jag lyfta mina händer. Min själ blir mättad av utsökta rätter. Med jublande läppar lovsjunger min mun, när jag kommer ihåg dig på min bädd och tänker på dig under nattens timmar. Ty du är min hjälp, under dina vingars skugga jublar jag. Min själ håller sig till dig, din högra hand uppehåller mig. Men dessa som står efter mitt liv och vill förgöra det, de skall fara ner i jordens djup. De skall överlämnas åt svärdet, de skall bli schakalers byte. Men kungen skall glädja sig i Gud. Var och en som svär vid honom skall prisa sig lycklig, ty de lögnaktigas mun skall bli tillstoppad. (Ps 63:4-12)
Jesu frid...

Svara


Bertil Rosenius 24/8-2016, 10:33

Hej Christer! Din serie om Mansstaden har - enl mig - vuxit och blivit allt bättre. Ibland blir serier uttänjda och urvattnade till bristningsgränsen. Denna serie har gått motsatt väg, och budskapet blivit allt mer viktigt och aktuellt! TACK! Kommer du - har du - möjlighet att skapa/lägga ett pdf-dokument på din sida, av samtliga delar du skrivit - inte kommentarerna? Jag jobbar just nu, på min sida, med "Profetior för Sverige!". Och skulle vilja länka till det du skrivit. Det är så skrämmande aktuellt och så oerhört viktigt, att vi förstår tiden och skedet vi lever i. Vi lever i ändens tid globalt/historiskt. Men Gud har också "planer" med enskilda länder och regioner. Sverige - menar jag - är i stor fara i vår tid. Detta måste, med kraft, belysas och aktualiseras, på alla sätt. Som Guds folk gör vi skillnad - om vi verkligen vill! www.ikristus.se / Bertil

Svara


Tomas N 24/8-2016, 12:53

Abraham och Lot går skilda vägar (! mos 13:8-13) Även om Lot stod under Abraham i auktoritet så kan man tro att han valde först det bördiga slättlandet i Sodom framför Kaanans land. Abraham var rättfärdig och av starkare karaktär än Lot ,men Lot drogs ned i den synd som redan florerade där innan han kom dit. Man kan ta en varning av att överflödet och det goda livet blev en fälla. Även om jag ibland tänker mig Lots hustru som t ex Ebba Bush Thor dvs någon som inte själv lever i synd,men tar del i andras genom medömkan och kompromiss,så finns några tydliga vittnen om att det var värre än så. Incest verkar ha varit vanligt då ju Lots döttrar efter flykten (1 Mos 19 :30-38) bedrev incest med sin far och genom detta blev folken Ammoniter och Moabbiter. Under kvällen då Herrens änglar besökte Lot så erbjöd han ju sina döttrar till männen ,vilket ju i sig vittnar om hur illa det stod till. Vilken far bjuder ut sina döttrar så? Rent språkmässigt så undrar jag om inte mycket ffa i engelskan kommer från Lots livsöde. Han blev ett varnande exempel även om han försökte som det verkar,men även framstår Abraham ännu mera som den hjälte han är. Kaanans land beboddes också av avgudadyrkare

Svara


Kalle 24/8-2016, 14:04

Svar till Tomas N. Något annat som är tydligt i denna händelse är rättfärdiggörelse genom tro. Lot valde världen, och gjorde en del felaktiga val, men han trodde Gud och det var inte en död tro, även om han inte var perfekt. Det räddade honom.

Svara


gäst & främling 24/8-2016, 16:26

Svar till Tomas N. Att Lot erbjöd männen att få ta hans döttrar beror ju på att Lot fruktade Gud och ville hindra dom att göra synd mot naturen, som Lot visste att Gud hatade och såg som det värsta som kunde hända. När dom flydde så lämnade Lots döttrar sina fästmän och hamnade sedan ihop med sin far helt utanför all social gemenskap, och såg ingen möjlighet att någonsin fortplanta sig. Jag kan föreställa mig det samhälle som dom levde i det liknade antagligen det muslimska som vi ser idag, med kvinnor och män var för sig, att påstå att det var ett samhälle med bara män som görs här tror inte jag, varför står det annars att ropet från Sodom och Gomorra är stort om städerna bara bestod av män. Om det bara varit män vem skulle reagerat och ropat då om alla i staden varit på samma linje.

Svara


Tomas N 24/8-2016, 20:56

Svar till gäst & främling. Ja ,det var ju lite heder åt Lot att han ville avvärja det onaturliga sexuella umgänget. Men ändå häpnadsväckande tycker jag att han bjöd ut sina döttrar så lättvindigt. Tycker det vittnar om en påverkan av den dekadens som fanns i Sodom och att sedan döttrarna som " inte känt någon man" begick incest med fadern är även det ett tecken på omoral som krupit in djupt hos folket i Sodom. Det står i 1 Mos 19:31 att döttrarna kände sig nödtvungna att ligga med fadern för att få avkomma och Gud hade väl bestämt att Lots blodslinje skulle fortsätta så och att omständigheterna runt det skulle ha sin roll precis som med Ismael och Esau. Omoral och goda och onda gärningar sås in i DNA,t på olika folk och stammar. Tur att Jesus kom och att förlåtelse,nåd och befrielse finns idag för allt sådant. Moraliskt sett tycker man ju annars att de kunde sökt en annan väg och t ex vandrat dit där det fanns annat folk. Goda och onda gärningar ger ju välsignelser och förbannelser i släktleden. Bra exempel på det är ju David som var en man efter Guds hjärta i stort,men synden med Batsheba multiplicerades i hans barn med incest och mord och Salomos förhållande till kvinnor och därmed hans fall känner vi ju till. Jag tror Lot räddades främst för att Gud själv och Abraham hade barmhärtighet. Själv hade han pressats av en ond omgivning som även förefaller brutal rent fysiskt

Svara


Kalle 24/8-2016, 21:54

Svar till Tomas N. " Jag tror Lot räddades främst för att Gud själv och Abraham hade barmhärtighet. Själv hade han pressats av en ond omgivning som även förefaller brutal rent fysiskt " Det var bara Guds barmhärtighet, och den är det enda som någonsin räddat någon.

Svara


Tomas N 25/8-2016, 00:21

Svar till Kalle . Ja detta med barmhärtighet från Gud måste vi vara oerhört tacksamma för. Guds nåd är oändligt stor och ny varje dag. Samtidigt skall vi sträva efter att leva i rättfärdighet och genom Guds nåd och övernaturliga kraft som han förser oss med så har Han tänkt att vi som valt att tacka ja och bli hans folk skall vittna för de andra om Guds rike både i handling ord och allt. Jag skrev kanske lite korthugget vad jag menade,målar inte alltid ut ordentligt tydligt. Jag tror ändå det är ganska tydligt i GT och särskilt tidiga historien att Gud väljer vissa personer efter karaktär(Abraham ) och därefter genom blodslinjer och specifika Gudomliga beslut och planer på ett annat sätt än i NT. De är inte perfekta och begår ibland allvarliga saker såsom Aron när han gör kalven eller t o m Jakob vid uppbrottet från Laban och där han brottas med en ängel. Även David skulle ju ha dött egentligen enlig Mose lag ,men Gud hade en särskild plan . Och precis som smörjelser och utvaldhet och beslut så ser man Guds nåd i GT komma mera på personbasis och oregelbundet. Lagen var ju omöjlig att hålla och Gud gillade ju egentligen inte alla dessa djuroffer ,men de hade en funktion. Man kan nog säga både då som nu att vi är alla barn och fulla av brister minst sagt i Guds ögon,men Gud ser och gillar barn som försöker och lyckas lite grann att göra så gott man kan. Vi är ju också skapade i Guds avbild ,så man behöver inte hänga med huvudet helt. Alt gott i människan är från Gud och det får vi tacka för och det svaga och onda kommer från ondskan makter och skall bekämpas och övervinnas

Svara


Kalle 25/8-2016, 00:45

Svar till Tomas N. Även du och jag är utvalda av Gud. Sen tycks Han ha olika strategier i olika epoker.

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 37, söndag 15 september 2019 kl. 14:17

Jesus söker: Sigrid, Siri!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 15 september 2019 07:25

Bed för Cancersjuka Rebecka att hon får rätt hjälp för sin cancer och det NU. Bed till Jesus om ett helande. Tack alla ni som ber. Herren välsigna er.


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp