486 online! | Sidvisningar idag: 20 385 | Igår: 165 827 |

www.apg29.nu

Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del åtta

Stig Johansson och Christian Åberg

Mitt fosterhem var inget kristet hem. Visst, mina fosterföräldrar hade gift sig i en kyrka, de hade också konfirmerat sig, men de var inte kristna. 

Möjligen hade min fostermor Stina någon slags religiös tro som hon hade ärvt hemifrån, men ingen bekännande tro på Jesus Kristus. Min fosterfar Ronny hade inga sådana tendenser, inte heller min fyra år äldre fosterbror Stig. 

Jag växte upp i ett hem utan någon tro på Jesus, men trots det glimmade det ibland till av kristna inslag. Och nu ska jag berätta några märkliga händelser angående detta. 

Det står i Bibeln att man ska vänja den unge vid den väg han ska vandra, men jag fick aldrig någon sådan kunskap eller undervisning, men ändå fanns Gud där och han såg mig.

När Stig och jag var barn fick vi gå i Annerstads kyrka på något som hette Miniorer och Juniorer. Ronny skjutsade oss aldrig dit, och eftersom Stina inte hade körkort så skjutsade Effie oss på grund av att Tim också gick där. 

Det var roligt att få gå på kyrkans barngrupper. Här träffade jag kompisar som faktiskt inte retade mig. Vi fick pyssla och göra massa andra roliga saker. Sjunga om Gud och Jesus och höra en av de kvinnliga ledarna berätta om något ur Bibeln medan hon illustrerade detta genom att sätta fast tecknade bilder på en flanellograf. 

Jag frågade någonting om Gud till prästens fru som var en av ledarna i min barngrupp. Men jag kunde inte förstå hennes svar så jag sa förbryllat:

"Jag förstår mig inte på Gud."

Varav hon svarade:

"Om du hade förstått dig på Gud skulle Gud inte vara Gud."

Det svaret fastnade både i mitt sinne och minne. Hur teologiskt riktigt svaret var vet jag inte.  

Vi sjöng flera sånger som jag tyckte om. Bland annat "Jesu kärlek är så underbar" och "Vi sätter oss i ringen". Den sången sjöng jag en gång i vardagsrummet framför spegeln. Ronnys bror Helge var hemma hos oss och hjälpte till att måla och tapetsera ett rum, för han var målare till yrket. Ronny hade åtta bröder och en syster. 

Medan Helge målade ett innertak satt jag framför spegeln och sjöng för full hals så att det hördes i hela huset. Medan han gick för att hämta mer färg sa han:

"Du tycker mycket om den sången, va?"

Ja, det gjorde jag, men jag kände mig förlägen av hans fråga så att jag vågade inte sjunga den mer.

Jag sjöng om Jesus men jag kände honom inte. Jag sjöng om Gud som god far, men jag visste inte vad en god far var för någonting. Jag hade ju bara sett Ronny som blängde och grimaserade så fort han fick möjlighet till det, verkade det som. 

På grund av Ronnys sätt trodde jag att alla andra pappor också var sådana. Därför var jag rädd och osäker för alla mina kompisars pappor. Tänk om de också började grimaserar och blänga på mig.

Jag vet inte hur det kom sig, men en dag flyttade Ronny från från vårt sovrum på andra våningen till vardagsrummet på första våningen för att alltid sova själv. 

Han sov aldrig mer tillsammans med oss andra eller med Stina. Vi hade ju tidigare sovit i samma rum. 

Sedan flyttade Stig och jag in i det andra rummet på övervåningen så att vårt gamla sovrum blev enbart Stinas. 

På det här viset blev det egentligen två hem i samma hus. Ronny bodde där nere och tittade ensam på tv medan vi smög på tå uppför trappan till andra våningen i rädsla för att störa honom. Stina skaffade sig också en tv som hon satt i sitt rum och tittade på. 

Stig och jag brukade titta på tv i vår fostermor Stinas rum. Men det hände ofta på kvällarna att Ronny bröt strömmen så att tv:n blev kolsvart och hela huset nedsläckt. Han gav aldrig någon förklaring, om det var för högt ljud eller nåt. Han pratade aldrig med mig eller Stina, och till Stig vet jag inte heller om han sa nåt. Honom använde han i princip bara som arbetskraft.

Men en dag såg Tim och jag att Stina hade satt upp en tavla ovanför sin säng. Det var en liten tavla och i den var det skrivet ett namn med röda bokstäver: Jesus. Namnet Jesus slog emot mig med sin röda klara färg.

Jag kan än idag se för mitt inre hur namnet Jesus var skriven på den lilla tavlan.  På något sätt grep det namnet tag i mig och jag tittade förundrat på tavlan. 

Men Tim retade sig på att Stina hade satt upp en tavla med namnet Jesus ovanför sin säng vilket han också berättade för sin mamma. Då berättade jag för Stina vad Tim hade sagt. Han hade sagt till sin mamma att han inte tyckte att man skulle ha en sån tavla på väggen ovanför sin säng. 

En dag då jag kom in i Stinas rum och skulle titta på tavlan med det förunderliga namnet som var skrivna med röda bokstäver, men jag kunde inte hitta den. Stina hade tagit bort den.

Jag växte som sagt inte upp i ett kristet hem men ändå gjorde sig Gud påmind på olika sätt. Genom kyrkans miniorer och juniorer skulle jag få åka på läger. Då hamnade jag i samma rum med en som hette Christian, samma namn som jag. Vi fyllde garderoben av coca-cola flaskor som vi köpte med våra fickpengar. 

Jag kommer inte ihåg så mycket av lägret, vad som sades och undervisades, men en sak glömmer jag aldrig. Det var när Christian och jag skulle sova. Han sov i övre sängen medan jag sov i den undre. Då började han be en bön till Gud inför natten. Och han tyckte att också jag skulle be. 

Jag var inte alls beredd på att han skulle be, och tyckte för mig själv att det var konstigt att han bad till Gud. Vem hade trott det? Men jag ville inte vara sämre så jag försökte också be till Gud där jag låg i mörkret på understa sängen, men jag klarade inte av det. Jag visste inte hur man bad. 

Långt senare skulle jag få veta att hans morföräldrar var kristna så de hade väl påverkat honom, men hans mamma var inte kristen.

Min fostermor hade en stereo i finrummet - det rum som vi sällan var i. Ibland satte hon på en skiva. Och den här dagen spelade hon en skiva på stereon som jag aldrig skulle glömma. Jag var bara en pojke, inte alls gammal, men jag kan fortfarande se i mitt inre vad som hände.

Jag kom in i rummet och hörde den vackra musiken som spelades. Det var en sällsam musik som fyllde hela atmosfären. Den påverkade mig på ett förunderligt sätt. Jag gick fram till den stora stereon som stod ställd på ett litet bord framför fönstret jämte en soffa.

Det var en man och kvinna som sjöng. Det lät nästan som opera, men det var mycket vackert och gripande.

Till en stad jag är på vandring,

synden där är utanför.

Livets träd står där i blomning,

där som rosor aldrig dör.

Där skall rosor aldrig falna,

ingen frostnatt dem förstör.

Till en stad jag är på vandring,

dit där rosor aldrig dör.

Min fostermor var som sagt inte kristen, utan snarare religiös, men hon tyckte om kristna skivor som hon hade och som hon ibland spelade.

När jag stod där framför stereon grep texten och musiken tag i mig. Staden och rosorna som de sjöng om målades upp för mitt inre, och jag tänkte:

"Finns det en sådan plats så vill jag dit!"


Delar som hittills har publicerat i Följetongen Min barndom jag aldrig haft - Stulna år:

Den här följetongen är min livsberättelse från barndomen och framåt. Jag berättar naket och öppenhjärtigt. En hel del har jag aldrig tidigare berättat.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg onsdag 12 september 2018 01:03 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


11 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Tommy

Det var fint, att du som barn fick en fin upplevelse av tavlan som träffa dig också mer, med JESUS. 💝Och Kristna kamrater. 🐹🐼🐸👌.Det måste värmt.🌻.

Svara -   - 12/9-18 03:23 -


Calle

Hej Christer, gripande läsning! har du kontakt med din fosterbror Ingemar idag?

Svara -   - 12/9-18 08:26 -


Bengt

Din fosterfar var mycket speciell

Ja konstig till och med

Men hoppas att antingen Ingemar eller dina

Fosterföräldrar ändå blev omvända

Svara -   - 12/9-18 11:34 -


Bengt

Hoppas du inte tar illa upp Christer för att

Jag skrev som jag gjorde om din fosterfar

Han mådde nog inte särskilt bra

Svara -   - 12/9-18 11:35 -


Lena Henricson

Underbart att läsa om detta. Tydligt att Gud sökte dig redan som liten och hade en plan med ditt liv! - Fin bild på dig och Ingemar och katten också!🌺

Svara -   - 12/9-18 14:35 -


Christer Åberg

Det är gripande att se att det är så många läsare som engagerar sig i min följetong. Ibland ställs det frågor som det blir svar på senare i berättelsen. Så ha tålamod gott folk! Men kom gärna med synpunkter och funderingar och frågor. Det kan ge mig ideer i det fortsatta skrivandet!

Svara -   - 12/9-18 15:15 -


Lilian

Bästa Christer!

Fasansfullt att behandla barn så illa och dessutom olika.Det är alltför många, som haft fasansfull barndom/uppväxt.

Jag vill berätta en sak:

Jag är uppväxt i ett kristet hem, lärde mig att när det var besvärligt böjde man knä och bad till Jesus:

Under vårterminen i första klass hade jag en fröken, som var vidrig mot mig och som förebild för de andra barnen var de inte heller snälla mot mig. En dag när jag blivit utvisad från klassrummet igen (jag blev så nervös av denna fröken, att jag hade svårt att sitta stilla, men sa ingenting utan bara gick omkring och störde egentligen inte någon): denna dag böjde jag mina knän, därutanför klassrummet och bad till Jesus - OCH HAN VAR DÄR!!! Jag fick gråta ut vid Jesu bröst, hos barnavännen.

Denna händelse har jag burit med mig hela livet och den har ofta stärkt mig i svåra situationer.

Gud välsigne er alla!

Svara -   - 12/9-18 15:15 -


Kattis

Förr i tiden pratades aldrig om känslor!

Svara -   - 12/9-18 19:30 -


Kattis

Själv har jag fått väldigt mycket skäll i barndom synnerhet av min mamma! Min barndom har bestått av väldigt mycket konflikter! Väldigt mycket bråk! Ja det har varit hemskt! Fick ducka eller fly in på sitt rum när saker och ting kom farande! Jag berättade tidigare att min pappa var Psykopat. Det gick inte gå emot honom! Min mamma skällde på mig! Jag gick meddela mellan dem. Det har gått med andra ord het till när jag växte upp! Min mamma åkte på stryk och även jag ! Min syster har klarat sig, hon var pappas flicka! En gång sade grannen till mig , ja dina föräldrar bråkar! Vi hör det!

Min pappa jobbade skift på spårvägen som bussförare när det var som värst hemma. Han jobbade nätterna. Jag flydde till Stallet på Lördagarna då jag skulle rida lektion, och på förmiddagen var jag skötare till en häst. Min ungdomstid tillbringade jag på Clarebergs Ridklubb i Kärra på Hisingen!

Idag kan skälla på mig! Men jag har blivit sådan att det bara rinner av mig! Lik vatten på en Gås. Det biter inte längre! Men med min barndom jag har haft. Har jag fått Gifstruma. Blir det för mycket, ja då får jag ont i bröstet det blir som någon hänger på klänypor, jag får ont och får lägga mig eller sätta mig en stund, eller att jag blir yr, eller att jag mår illa! Men jag är så Tacksam att jag blev Frälst när jag var 12 år, att Jesus kom in mitt hjärta efter frälsning bönen, annars hade jag inte levt idag. Jag har fått vara beronde av Jesus, med de vindarna som var i min barndom!

Svara -   - 12/9-18 20:55 -


Katrina

Jag har läst och ser att när du var barn kanske du fogade dig, men inte på grund av insikt, utan av skuld, skam, dåligt samvete eller rädsla, det var din överlevnads tragedi. Och du hade Gud med dig hela tiden, utan att förstå det, Var glad att Gud var med dig hela tiden och formade dig så att du idag är Hans barn.

GVD

Svara -   - 12/9-18 20:57 -


Christer Åberg

Svar till Katrina.

Jag har läst och ser att när du var barn kanske du fogade dig, men inte på grund av insikt, utan av skuld, skam, dåligt samvete eller rädsla, det var din överlevnads tragedi. Och du hade Gud med dig hela tiden, utan att förstå det, Var glad att Gud var med dig hela tiden och formade dig så att du idag är Hans barn.

Det där är faktiskt helt rätt analyserat! (y)

Svara -   - 12/9-18 22:35 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Den oönskade - Del tretton

Öga

I den här delen berättar jag chockerande händelser som jag aldrig tidigare berättat vad som hände då jag gick i mellanstadiet. Allt är sant men en del namn på personer är utbytta eller inte namngivna. 

0

Läs allt!


Transformerad - Dokumentär om transpersoner

Dokumentär i Himlen TV7: Möt personer som kämpat med sin sexualitet och känslan av att inte passa in i sin egen kropp. 

1

Läs allt!


Äktenskapligt samliv

Äktenskapligt samliv

Men om de inte kan leva avhållsamt skall de gifta sig, eftersom det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär.

53

Läs allt!


Dröm: Jag sögs upp i luften med min syster

Läsarmejl av Wallentin 

Uppryckandet

”Jesus blåste i en stor basun. Sedan började människor sväva uppåt. Jag sögs upp i luften ihop med min syster.”

12

Läs allt!


Den oönskade - del tolv

Christer Åberg med en bondkatt

Läs den chockerande fortsättningen av min följetong Den oönskade. I det här avsnittet blir jag både skjuten, beskjuten och knivhuggen.

8

Läs allt!


Donald Trump är utan tvekan använd av Gud

Donald Trump använd av Gud

Bild: samnytt.se 

Trump har ökat andelen flyktingar till USA med kristen bakgrund till 71 procent 2018 jämfört med under 50 procent 2016.  

10

Läs allt!


Det är obibliskt att be för världens nationer i Jerusalem

Det är obibliskt att be för världens nationer i Israel

Bild: Världen idag. 

4000 böneledare har samlats i Jerusalem i Israel för att be för världens nationer. Det låter bra, men det är bara ett krux: Det är helt obibliskt!

34

Läs allt!


Förbjud genus!

Genus borde förbjudas! Det förstör våra barn och ungdomar! Människor behöver Jesus så att de blir räddade från en sådan här förvirring och förförelse.

5

Läs allt!


Live! Sex

Christer Åberg talar om sex, relationer och äktenskap!

3

Läs allt!


Boknyhet: Han & hon - Livsviktig relation

Boknyhet - Han & Hon - Livsviktig relation av Holger Nilsson

1

Läs allt!


Den oönskade - del elva

Christer Åberg - Den oönskade

Min följetong om min barndom då jag växte upp i ett fosterhem. Jag har nu bytt namn på berättelsen till "Den oönskade". Del elva. Den här delen handlar om den dramatiska händelsen då min fosterfar hamnade på sjukhus.

8

Läs allt!


Befriad från tre demoner

Livesändning med Christer Åberg från Apg29.nu!

4

Läs allt!


Barack Obama: Vi behöver inte en Frälsare eller Messias

I den här chockerande videon säger USA:s förre president Barack Obama att vi inte behöver en Frälsare eller Messias utan bara hederliga hårt arbetande människor.

26

Läs allt!


Muslimskt hat mot kristna stort och växande problem

Det muslimska hatet mot kristna ökar i hela världen. I muslimskt dominerande länder förföljs, fördrivs och mördas många kristna. 

27

Läs allt!


Uppryckandet är inget återsamlande

Uppryckande

Ju mer jag sätter mig in i uppryckandet, ju mer tydligare och klarare blir det. Vi ska inte krångla till det med massa logiskt mänskligt tänkande för att försöka få ihop det. För det är då vi får konstiga förvirrande och motsägande läror. 

6

Läs allt!


Världskriget i Syrien

Krig

Man brukar tala om det tredje världskriget, men det kanske var Kuvaitkriget då USA tillsammans med många länder anföll Irak. Efter det har det varit andra krig så vilket nummer som världskriget i Syrien har vet jag inte. Är det fjärde eller rentav det femte?

1

Läs allt!


Annons


Två slags uppryckande

I det här korta videoklippet talar jag om att det finns två slags uppryckande.

3

Läs allt!


Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del tio

Christian Åberg barn

Mina fosterföräldrars gård låg två mil från Ljungby mot Halmstad i Annerstad. Det låg lite små byar runt omkring. Skeen, Skäckarp, Stackarp och Torpa där vi gick i skola. 

7

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 39, måndag 24 september 2018 kl. 03:22

Jesus söker: Gerhard, Gert!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Ramadan 2018

Så här många muslimska attentat och mord har det skett hittills under Ramadan 2018.


Radikal kristen tro kostar förföljelse

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Radikal kristen tro kostar förföljelse

Uttalar min djupa respekt för kristna som på grund av sin tro blir förföljda. I vissa länder, kulturer, traditioner och sammanhang är förföljelsen mot kristna fruktansvärd. 

58

Läs allt!


Senaste kommentarer


Sju viktiga fakta om livet

Läsarmejl av nils 

7 viktiga fakta om livet

Sex, ja sju viktiga fakta om livet! 

7

Läs allt!


Live! Unikt erbjudande: Den längsta natten

Unikt Erbjudande! Köp den mycket berörande boken "Den längsta natten" av Christer Åberg. 1 bok: 150 kr. Två böcker för 300 kr och få en på köpet! Fraktfritt! Passa på medan det här erbjudandet står kvar. Swisha in betalningen och din adress på 070-935 66. Du kan även betala via bankkonto: 8150-5, 934 343 720-9.

0

Läs allt!


”Gud, varför gav du mig en sån snygg fru?”

Adam och Eva

En historia om en man som ställer frågor till Gud om sin fru.

7

Läs allt!


Är du en profet?

Jag efterlyser pro9feter

Jag efterlyser profeter som har ett ord till Sveriges församling och folk i dag! Är det du?

305

Läs allt!


Du måste födas på nytt

Född på nytt

"Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt." Joh 3:7.

0

Läs allt!


Förra året dödades 84 000 personer av muslimer

Våldets islam

En ny rapport visar att 121 Muslimska grupper över hela världen dödade förra året 84 000 personer i 66 länder, varav 22 000 civila. Totalt utfördes 7 841 muslimska attacker, i genomsnitt 21 per dag, i 48 länder.

22

Läs allt!


Har den röda kvigan hittats i Israel?

Av Holger Nilsson 

Har den röda kvigan hittats i Israel?

Har den röda kvigan hittats? Det är en fråga som nu spänt väntar på att få sitt svar.

21

Läs allt!


Den längsta natten - Apg29 med Christer Åberg

Christer Åberg läser ur sin bok Den längsta natten.

3

Läs allt!


SD-valsedlar stals på europeiska ambassader

Under förtidsröstningen stals Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i Europa.

10

Läs allt!


Partiledarna har störtat på en öde ö

En satir-video som illustrerar träffsäkert partiledarnas bråk och maktanspråk just nu!

1

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt

STÖD APG29

Du kan ge på tre olika sätt:

  • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4
  • Swish: 070 935 66 96
  • Paypal

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 441 676 275 sidvisningar på Apg29!

Apg29 har just nu 16 887 bloggartiklar, 89 693 kommentarer och 58 444 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab | SoundCloud

TA EMOT JESUS!

↑ Upp