250 online! | Sidvisningar idag: 25 160 | Igår: 165 827 |

www.apg29.nu

Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del sex

Christian Åberg

Hunden på gården var en plåga för mig. Bakom huset hade han sin lina som han sprang fram och tillbaka i. Och han skällde på allt och alla. 

När vi hade varit iväg någonstans, oftast var det i Ljungby som var vår stad, och närmade oss åter igen hemmet så kunde vi på avstånd se när vi kom åkandes på grusvägen hur hunden sprang fram och tillbaka och skällde på oss. 

Han skällde på nätterna och han skällde på dagarna. Värst var på nätterna då man skulle försöka sova. Ja, han var en plåga, men så var han också en jakthund.

Jag hade en basker när jag var liten som jag tyckte mycket om och som jag alltid bar på mitt huvud. Den var röd, men på en tavla där Stig och jag sitter på en häst är den blå. 

Det var en konstnär som hade målat av ett svartvit kort på oss och gjort min röda basker blå. Både Stig och jag fick sådana tavlor. Men den baskern skulle bli ett minne blott. 

En gång hoppade hunden på mig när jag närmade mig honom där han sprang fram och tillbaka i sin lina. Han reste sig upp på bakbenen och satte sina tassar på min bröstkorg så jag trycktes bakåt. Jag tappade min basker av trycket. 

Hunden bet tag i min basker med sin stora käft och slet den i stycken medan han höll den i ett stadigt grepp med sina framtassar. Det var ingen som frågade mig vart min röda basker hade tagit vägen som jag tyckte så mycket om.

Vi hade en granne som hette Gunnar. Han var en gammal man som bodde på backen ovanför några hundra meter från oss. Han bodde på en gård och i ett omodernt boningshus som Ronny senare skulle bli ägare till efter att Gunnar hade dött. 

Gunnar var en sur gammal gubbe, men säkert snäll, trots att vi barn var lite rädda för honom. Han hade mist flera fingrar på sin ena hand. Det sades att han hade råkat hugga av dem med yxa, men jag vet inte. 

Men räddast var jag för hans stora svarta hund som sprang lös ute hos honom och skällde på allt och alla. Han var riktig hemsk den hunden. 

Gick man nån gång förbi Gunnars hus så kom hunden skällandes och ville hoppa på en. När jag blev lite större och kunde cykla så brukade jag cykla förbi så snabbt jag kunde för att inte hunden skulle hoppa på mig.

Vår granne Tims pappa som hette Erik hade också en hund. Det var en tax som var en jakthund för även Erik var en jägare. 

Ronny brukade jaga räv och när Eriks tax var ute och sprang på ägorna trodde Ronny att det var en räv, höjde bössan och sköt ihjäl honom. Sen var den grannsämjan för alltid slut.

På vår gård fanns det många djur, det fanns två hundar, varav den ena kom senare och sprang omkring i en hundgård medan den andra fortsatte att springa i sin lina, det fanns hästar, kor, kalvar, grisar, ankor, höns, gäss och katter. 

Hundar har jag som sagt ett dåligt minne av men om jag gillade katterna vet jag inte. Troligen gillade jag dem inte så speciellt mycket heller. I varje fall senare i livet skulle jag ha svårt med katter. 

Men jag grät förtvivlat en gång då jag råkade klämma ihjäl en kattunge när jag skulle stänga den tjocka och tunga ytterdörren då jag var på väg till skolan. Jag såg hur katten låg på rygg och sprattlade med sina ben då han kämpade för livet innan han dog. 

Då tröstade faktiskt min fostermor mig på ett oförglömligt sätt genom att för ett ögonblick ömt klapppa min kind som var blöt av tårar.

Men de värsta "djuren" på gården som jag verkligen hatade var alla de äckliga flugorna som flög omkring inomhus i hundratals under somrarna. Usch vad äckligt det var, särskilt när man skulle äta. 

Min fostermor slog ihjäl fluga efter fluga med flugsmällare, sprayade ihjäl dem så att det låg massvis med döda flugor på golvet, hängde gula flugfångare i taket som snabbt blev fyllda av svarta flugor, men flugorna snurrade ändå runt mitt huvud. 

Än idag tål jag inte flugor. De påminner alltför mycket om min ångestfyllda barndom på bondgården ute på landet.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg lördag 8 september 2018 12:05 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


10 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Kattis

När jag var i Duvemåla som barn på den gården fanns det stora flugor! Jag tror man säger spyflugor! Den här dagen skulle jag fånga in våra kaniner som var under husvagnen, samma dag skulle vi åka till Öland! Då var det med min familj! Så när jag försöker fånga in min kanin Majken, syrrans kanin var redan i buren. Ja då hade jag munen öppen, och i det ögon blicket flög en spyfluga in i min mun. Jag han inte reagera och jag råkade svälja den . Vi kom till Öland. Men på kvällen när vi skulle åka tillbaka ifrån Öland till Duvemåla, huva vad sjuk jag blev i bilen! Fick 39 graders feber! Jag hatar också flugor särkilt spy flugor!

Svara -   - 8/9-18 13:38 -


Bengt

Vi har en hund

En briard

Men den är .mycket snäll

Svara -   - 8/9-18 13:45 -


Johan

Jättespännande! Jag finner mig själv, gång på gång, surfa in på apg29 för att se om du har publicerat nästa del av denna följetong om din uppväxt med fosterföräldrar.

Svara -   - 8/9-18 14:19 -


Kattis

Jag är rädd för Hundar. Jag minns runt 2004-2005 när jag var brevbärae i Angereds centrum på Länkharvsgatan. Den här gården hade både låghus, radhus, och Luftgångar. Jag minns den här dagen. När jag började dela radhusen. Så kunde jag höra på den här ilskna schäfern som jämt slet i posten, när jag lade posten i brevlådan. Dessa brevlådor var råttfällor, med dubbel lucka! Just den här dagen när jag var på våning 1 och möter den här ilskna schäfern komma ner själv ifrån våning 2 , jag ser den här schäfern och är jätterädd då han går emot mig! Jag ropar högt på våning 1 mot hunden! JESUS HJÄLP MIG, JESUS HJÄLP MIG! I samma ögonblick ropar matte på hunden! Kom hit, kom hit!

En annan gång blev jag biten av en annan hund när jag skulle cykla till mitt Distrikt i Angereds centrum.

Svara -   - 8/9-18 15:03 -


Bengt

Håller med

Tycker så mycket om att läsa om din uppväxt

Och blir tacksam för att jag haft det så

Mycket bättre själv

Svara -   - 8/9-18 16:01 -


Bengt

Håller med

Tycker så mycket om att läsa om din uppväxt

Och blir tacksam för att jag haft det så

Mycket bättre själv

Svara -   - 8/9-18 16:01 -


Bengt

Håller med

Tycker så mycket om att läsa om din uppväxt

Och blir tacksam för att jag haft det så

Mycket bättre själv

Svara -   - 8/9-18 16:02 -


Filosofen

Ja! Så är det Christer i livet! Det finns alltid minnen som ettsar sig fast. Både goda och dåliga. Tänk ändå så underbart att Herren fann oss till slut! Själv växte jag upp på 50-60 talet och har också jätte-många minnen, både roliga och tråkiga. Blev frälst i mitten på 70-talet efter att ha varit ute och levt det så kallade livet. När jag mötte Jesus så fick jag verkligen möta det riktiga livet! Jag är så oerhörd tacksam att ha fått möta Han som verkligen är livet! Ibland så kan jag både gråta och glädjas över det, så jag vet nästan inte vad jag skall ta vägen! Ofta kommer orden till mig: Oh Gud nåd är bättre än liv! Och jag menar det verkligen! Jag skulle inte kunna leva eller se någon mening med livet utan Herren Jesus Kristus min frälsare och Herre! ”Filosofen”

Svara -   - 8/9-18 18:50 -


Ann-Marie A.

Jobbigt med så många dåliga upplevelser av hundar och katter. Vilken chock för dej när hunden tog din basker, tur att den inte bet dej då. Alla som skäller är nog olyckliga.
Vår vallhund älskade människor - och var rädd för får.
Har också ett minne av ömhet från min mor, men hade en lillebror att krama. Men vem var snäll mot dej?

Svara -   - 9/9-18 01:08 -


Tror

Ett barn föds inte med sin egen viljan utan nån annan. Men ändå måste leva upp till andras villkor och regler. Det är värsta.

Svara -   - 9/9-18 18:01 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Den oönskade - Del tretton

Öga

I den här delen berättar jag chockerande händelser som jag aldrig tidigare berättat vad som hände då jag gick i mellanstadiet. Allt är sant men en del namn på personer är utbytta eller inte namngivna. 

0

Läs allt!


Transformerad - Dokumentär om transpersoner

Dokumentär i Himlen TV7: Möt personer som kämpat med sin sexualitet och känslan av att inte passa in i sin egen kropp. 

1

Läs allt!


Äktenskapligt samliv

Äktenskapligt samliv

Men om de inte kan leva avhållsamt skall de gifta sig, eftersom det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär.

53

Läs allt!


Dröm: Jag sögs upp i luften med min syster

Läsarmejl av Wallentin 

Uppryckandet

”Jesus blåste i en stor basun. Sedan började människor sväva uppåt. Jag sögs upp i luften ihop med min syster.”

12

Läs allt!


Den oönskade - del tolv

Christer Åberg med en bondkatt

Läs den chockerande fortsättningen av min följetong Den oönskade. I det här avsnittet blir jag både skjuten, beskjuten och knivhuggen.

8

Läs allt!


Donald Trump är utan tvekan använd av Gud

Donald Trump använd av Gud

Bild: samnytt.se 

Trump har ökat andelen flyktingar till USA med kristen bakgrund till 71 procent 2018 jämfört med under 50 procent 2016.  

10

Läs allt!


Det är obibliskt att be för världens nationer i Jerusalem

Det är obibliskt att be för världens nationer i Israel

Bild: Världen idag. 

4000 böneledare har samlats i Jerusalem i Israel för att be för världens nationer. Det låter bra, men det är bara ett krux: Det är helt obibliskt!

34

Läs allt!


Förbjud genus!

Genus borde förbjudas! Det förstör våra barn och ungdomar! Människor behöver Jesus så att de blir räddade från en sådan här förvirring och förförelse.

5

Läs allt!


Live! Sex

Christer Åberg talar om sex, relationer och äktenskap!

3

Läs allt!


Boknyhet: Han & hon - Livsviktig relation

Boknyhet - Han & Hon - Livsviktig relation av Holger Nilsson

1

Läs allt!


Den oönskade - del elva

Christer Åberg - Den oönskade

Min följetong om min barndom då jag växte upp i ett fosterhem. Jag har nu bytt namn på berättelsen till "Den oönskade". Del elva. Den här delen handlar om den dramatiska händelsen då min fosterfar hamnade på sjukhus.

8

Läs allt!


Befriad från tre demoner

Livesändning med Christer Åberg från Apg29.nu!

4

Läs allt!


Barack Obama: Vi behöver inte en Frälsare eller Messias

I den här chockerande videon säger USA:s förre president Barack Obama att vi inte behöver en Frälsare eller Messias utan bara hederliga hårt arbetande människor.

26

Läs allt!


Muslimskt hat mot kristna stort och växande problem

Det muslimska hatet mot kristna ökar i hela världen. I muslimskt dominerande länder förföljs, fördrivs och mördas många kristna. 

27

Läs allt!


Uppryckandet är inget återsamlande

Uppryckande

Ju mer jag sätter mig in i uppryckandet, ju mer tydligare och klarare blir det. Vi ska inte krångla till det med massa logiskt mänskligt tänkande för att försöka få ihop det. För det är då vi får konstiga förvirrande och motsägande läror. 

6

Läs allt!


Världskriget i Syrien

Krig

Man brukar tala om det tredje världskriget, men det kanske var Kuvaitkriget då USA tillsammans med många länder anföll Irak. Efter det har det varit andra krig så vilket nummer som världskriget i Syrien har vet jag inte. Är det fjärde eller rentav det femte?

1

Läs allt!


Annons


Två slags uppryckande

I det här korta videoklippet talar jag om att det finns två slags uppryckande.

3

Läs allt!


Min barndom jag aldrig haft - Stulna år del tio

Christian Åberg barn

Mina fosterföräldrars gård låg två mil från Ljungby mot Halmstad i Annerstad. Det låg lite små byar runt omkring. Skeen, Skäckarp, Stackarp och Torpa där vi gick i skola. 

7

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 39, måndag 24 september 2018 kl. 04:27

Jesus söker: Gerhard, Gert!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Ramadan 2018

Så här många muslimska attentat och mord har det skett hittills under Ramadan 2018.


Radikal kristen tro kostar förföljelse

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Radikal kristen tro kostar förföljelse

Uttalar min djupa respekt för kristna som på grund av sin tro blir förföljda. I vissa länder, kulturer, traditioner och sammanhang är förföljelsen mot kristna fruktansvärd. 

58

Läs allt!


Senaste kommentarer


Sju viktiga fakta om livet

Läsarmejl av nils 

7 viktiga fakta om livet

Sex, ja sju viktiga fakta om livet! 

7

Läs allt!


Live! Unikt erbjudande: Den längsta natten

Unikt Erbjudande! Köp den mycket berörande boken "Den längsta natten" av Christer Åberg. 1 bok: 150 kr. Två böcker för 300 kr och få en på köpet! Fraktfritt! Passa på medan det här erbjudandet står kvar. Swisha in betalningen och din adress på 070-935 66. Du kan även betala via bankkonto: 8150-5, 934 343 720-9.

0

Läs allt!


”Gud, varför gav du mig en sån snygg fru?”

Adam och Eva

En historia om en man som ställer frågor till Gud om sin fru.

7

Läs allt!


Är du en profet?

Jag efterlyser pro9feter

Jag efterlyser profeter som har ett ord till Sveriges församling och folk i dag! Är det du?

305

Läs allt!


Du måste födas på nytt

Född på nytt

"Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt." Joh 3:7.

0

Läs allt!


Förra året dödades 84 000 personer av muslimer

Våldets islam

En ny rapport visar att 121 Muslimska grupper över hela världen dödade förra året 84 000 personer i 66 länder, varav 22 000 civila. Totalt utfördes 7 841 muslimska attacker, i genomsnitt 21 per dag, i 48 länder.

22

Läs allt!


Har den röda kvigan hittats i Israel?

Av Holger Nilsson 

Har den röda kvigan hittats i Israel?

Har den röda kvigan hittats? Det är en fråga som nu spänt väntar på att få sitt svar.

21

Läs allt!


Den längsta natten - Apg29 med Christer Åberg

Christer Åberg läser ur sin bok Den längsta natten.

3

Läs allt!


SD-valsedlar stals på europeiska ambassader

Under förtidsröstningen stals Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i Europa.

10

Läs allt!


Partiledarna har störtat på en öde ö

En satir-video som illustrerar träffsäkert partiledarnas bråk och maktanspråk just nu!

1

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt

STÖD APG29

Du kan ge på tre olika sätt:

  • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4
  • Swish: 070 935 66 96
  • Paypal

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 441 681 048 sidvisningar på Apg29!

Apg29 har just nu 16 887 bloggartiklar, 89 693 kommentarer och 58 444 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab | SoundCloud

TA EMOT JESUS!

↑ Upp