602 online! | Sidvisningar idag: 133 404 | Igår: 171 455 |

www.apg29.nu

Live Apg29 med Christer Åberg: Tisdag 21.00 · Torsdag 21.00 · Lördag 21.00


Den oönskade - del tio

Christian Åberg barn

Mina fosterföräldrars gård låg två mil från Ljungby mot Halmstad i Annerstad. Det låg lite små byar runt omkring. Skeen, Skäckarp, Stackarp och Torpa där vi gick i skola. 

Vår gård som Ronny hade köpt flera år innan vi fosterbarn kom låg 600 meter från den väg som  leder till Torpa och som vi kallade för Torpavägen. Det var först en grusväg men som senare blev asfalterad. Där vid vägen finns gården Strömsgård som Tim bodde på. 

Jämte vår gård som heter Grönsberg ligger det en annan gård som heter Ottos. Huset till den gården hade Ronny sålt till danskar men han ägde annars resten av gården. 

Några hundra meter ovanför oss finns det en annan gård som heter Jonsberg. På den gården bodde Gunnar med sin stora svarta hund. Några hundra meter ytterligare in i skogen finns det ytterligare ett hus som ett äldre par från Skåne ägde. De brukade bo där om somrarna. 

Jag brukade ibland cykla upp till dem och det var då jag cyklade så fort förbi Gunnars hus för att inte hans stora svarta hund skulle hoppa på mig.

På gården var det mycket som skulle göras som hörde till en gård. Det var en liten gård typ tio kor, kalvar, hästar, grisarr hundar och katter. Det var inte en sådana stor gård som idag finns med typ 200 kor. På den tiden gick det att försörja sig på sådana här små gårdar. 

I början var Stina med och jobbade ute. Hon hade till och med fått ena tummen avhuggen av en slåttermaskin vid ett tillfälle han hjälpte Ronny att hösta. Men det var tidigare innan vi barn kom till gården. Men sedan av någon anledning höll hon sig mer och mer inomhus och skötte de sysslorna som hör hemmet till. 

Stina och Ronny levde i två världar. De bodde i samma hus men umgicks aldrig, men det var hon som lagade maten till oss. Det var förmodligen hon också som såg till hönsen och tog hand om äggen, annars vet jag inte om hon var med ute. 

Inte heller var jag med ute bland gårdens arbete. Och den enkla förklaringen till det var att jag helt enkelt inte fick. Jag var undanskuffad. Jag var inte behövd och inte användbar. För jag var ju den snorvalpen som skulle åka hem till Stockholm.

Istället höll jag till mycket inomhus och ritade och tecknade. 

Tillslut skulle dessa teckningar bli till serier. Jag ritade massor av serier om spännande saker och äventyr. Inte bara tecknade jag serier utan jag skrev även långa böcker. 

Först skrev jag för hand, vilket min lärare upptäckte då han skulle rätta mina långa uppsatser, som jag tidigare har berättat om. Men sedan skrev jag på skrivmaskin som jag hade fått från min fostermor. 

Och jag skrev långa fantasifulla berättelser och äventyr. Det kunde bli ett par hundra sidor som jag med hjälp av pekfingervalsen knackade ner på min skrivmaskin. Jag kunde skriva så snabbt med pekfingrarna att när jag senare skulle gå i högstadiet trodde en lärare att jag skrev med rätt fingersättning på maskinen. 

Hon sa: "Det hörs när någon verkligen kan skriva!" men det kunde jag ju inte. Hon hörde inte någon skillnad. Det var i min fostermors sovrum på andra våningen som jag skrev mina berättelser vid ett runt bord som stod snett framför tv:n. 

Men Stig var ute och hjälpte till på gården. Jag vet inte om man blev tvingad till det. I varje fall så var han väldigt intresserad så det var nog därför han blev utnyttjad som arbetskraft. Han fick vara med och hjälpa till i både jordbruket och i skogsarbete. Han fick hjälpa till med korna, köra traktor och även snickra på Ronnys hus som han senare byggde hundra meter från Johnsberg på en backe. 

Stig fick alltså utföra riktigt tungt arbete. Men jag vet inte om han blev uppskattad för att han hjälpte till så mycket. Jag själv kunde inte se om han blev det eller ej eftersom jag fick ju inte vara med. Jag satt inne och skrev mina långa äventyrsromaner och tecknade serier efter serie.

Ronny uppskattade mig aldrig och därför blev jag förvånad när hans bröder till exempel kom och hälsade på oss så skröt om mig och mina fantastiska serier och tyckte att det var jätte bra gjort. Jag kunde inte förstå att de tyckte det var bra eftersom jag aldrig annars blev uppskattad.

Det hände till och med att lokaltidningen Smålänningen gjorde ett reportage om mig och mina tecknade serier och äventyrsberättelse. De skrev en lång artikel och publicerade en bild på mig och en bild på mina teckningar. På bilden i tidningen satt jag i soffan i finrummet och läste mina hemmagjorda serietidningar.

Men detta blev naturligtvis mina kompisar avundsjuka på mig och började reta mig och sa att det var skräp som jag hade gjort. Jag kunde inte förstå varför de sa så.

Jag kände att jag inte kunde någonting eller lyckades med någonting. Jag var nedtryckt ända ner till skorna och jag var varken behövd eller önskad.

En gång satt jag och pysslade i köket. Ronny satt i sitt vardagsrum och tittade på TV. Dörren till rummet var för en gångs skull inte stängd. Han brukade annars stänga efter sig. Egentligen var det en trivsam trevlig kväll då ljudet från TV:n fyllde rummet om det inte hade varit så att jag kände mig alltid oönskad. 

Det började närma sig jul och därför hade jag fått en idé att jag skulle göra en alldeles egen julkalender. Jag gjorde 24 luckor och till dessa hade jag brutit av tändstickor för att illustrera datumen. Jag kämpade och slet med detta frenetiskt vid köksbordet för att det skulle bli bra. 

När jag hade blivit färdig med mitt mästerverk gick jag in i vardagsrummet för att visa det för Ronny. Men istället för att säga att det var jättefint gjort så tillrättavisade han mig att jag hade använt tändstickor till att göra min adventskalender! Jag blev så nedslagen och kände mig så misslyckad. Jag tror jag slängde adventskalendern sen.

En gång var jag på en skolresa. Jag hade fått med mig lite fickpengar av Stina. Det var hon som såg till allt sådant. Ronny var inte på något sätt närvarande för att stötta mig i skolan. På skolresan besökte klassen ett glasbruk och innan hemfärden besökte vi brukets butik.

Min klasskompis Christian som brukade reta och slåss med mig hade bestämt sig för att han skulle köpa en present till sin mamma. Och han frågade mig: 

"Ska inte du köpa en present till din mamma?"

Jag hade inte tänkt nån gång på att man kunde köpa presenter till sina mammor. Det var någonting som var helt främmande för mig. Men jag ville inte vara sämre än Christian så jag köpte ett par glasskålar till min fostermor Stina för fickpengarna. När jag glad i hågen kom hem och gav henne presenterna skällde hon ut mig för att jag hade köpt glasskålar för pengarna!

Sen fick hon aldrig mer presenter av mig.


Delar som hittills har publicerat i Följetongen Min barndom jag aldrig haft - Stulna år:

Den här följetongen är min livsberättelse från barndomen och framåt. Jag berättar naket och öppenhjärtigt. En hel del har jag aldrig berättat om tidigare. En del namn i min livsberättelse är fingerade för att inte lämna ut någon.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg måndag 17 september 2018 21:33 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


7 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Sofia

Vad hemskt att din fostermamma inte blev glad för skålarna du köpt. :(

Men hette de inte Inga och Rune nyss? Blev lite förvirrad.

Svara -   - 18/9-18 11:25 -


Christoffer

Jätte ledsamt att din fostermor gjorde så emot dig när du hade köpt med present åt henne. Det är sånt som tar så hårt på ett barn och lämnar kvar ärr efteråt. Förstår inte alls varför hon betedde sig så emot dig. Alla människor passar minsann inte alls till att ta hand om barn. Hon hade väl kanske fått sina skador tidigare i sitt liv, och tyvärr så förs dom vidare ibland😢. Det är ibland enklare att förstå ett sådant handlande, om man tänker att det finns djupt bakom liggande orsaker. Följer dina artiklar om din barndom med stort intresse.

Svara -   - 18/9-18 11:42 -


Christoffer

Jätte ledsamt att din fostermor gjorde så emot dig när du hade köpt med present åt henne. Det är sånt som tar så hårt på ett barn och lämnar kvar ärr efteråt. Förstår inte alls varför hon betedde sig så emot dig. Alla människor passar minsann inte alls till att ta hand om barn. Hon hade väl kanske fått sina skador tidigare i sitt liv, och tyvärr så förs dom vidare ibland😢. Det är ibland enklare att förstå ett sådant handlande, om man tänker att det finns djupt bakom liggande orsaker. Följer dina artiklar om din barndom med stort intresse.

Svara -   - 18/9-18 11:42 -


Christer Åberg

Svar till Sofia.

Jag har efter funderande ändrat på en del personnamn. Men alla ortsnamn är de riktiga.

Svara -   - 18/9-18 14:02 -


Bengt

Så det är samma personer som tidigare ?

Svara -   - 18/9-18 16:05 -


Christer Åberg

Svar till Bengt.

Ja, men med andra namn. Jag ville inte lämna ut dem. Så en del namn är utbytta i hela följetongen. Jag fick ett påpekande om namnen från en författarvän, men också själv tänkt på det tidigare, så därför bytte jag ut dem. Men alla personer finns eller har funnits, platserna är autentiska och händelserna har verkligen skett.

Svara -   - 18/9-18 17:33 -


Kattis

Der här med skålarna, och din julkalender tycker jag var Grymt! Men jag fattar dina fosterföräldrar måste själva gått igenom en tragisk bandom! Hade de fått kärlek och uppskattning, ja då hade du också fått det! Sedan kan jag inte svara för det här med att du blev mobbad.

Svara -   - 18/9-18 17:49 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Man säger att Jesus dröjer

Talet om att Jesus dröjer är inspirerat av Djävulen. Det förleder människor att tro, att de skall vara med under den stora vedermödan och uppleva Antikrists regim.

25

Läs allt!


En inblick i det fruktansvärda offer Jesus utstod för våra själars Frälsning!

Läsarmejl av Nils 

1

Läs allt!


Du ska inte mata trollen

Du ska inte mata trollen

Trollen är en tidstjuv, de vill skrämma och tysta oss. Det finns alltså en agenda bakom deras beteende. Därför bemöter jag aldrig kommentarer av personer som jag misstänker är troll. Jag ger dem alltså ingen mat.

Läs allt!


Går man till helvetet om man begår självmord?


En miljon människor begår självmord varje år i världen. Vart 40:e sekund tar en människa sitt liv. Det är fler människor som dör av självmord än av krig och mord.

Läs allt!


I Bibeln drack de vin

I Bibeln drack de vin, ja till och med Jesus och han blev anklagad och förtalad på grund av det. Men du såg Jesus aldrig full. Vinet var ingen last för honom. 

Läs allt!


Detta är kärleken

Läsarmejl av David B

Pliktkristen eller en berörd kristen?

1

Läs allt!


Pwzqemuözrözvykvvgt

Ja, vad betyder detta krypterade ord som finns i rubriken? ”Pwzqemuözrözvykvvgt.” Någon som vet?

1

Läs allt!


Regnbågens tecken

Regnbågens tecken

Detta förbund innebär att aldrig mer skall en flod komma och utrota allt liv och fördärva jorden. Och tecknet på detta förbund är regnbågen.

1

Läs allt!


Snabba tider för mord på svenska kliniker

Snabba tider för  mord på svenska kliniker

Om jag förstår det rätt är det dråp om man dödar någon oplanerat, medan mord är planerat. Eftersom man planerar aborter så är det ju ingenting annat än mord!

5

Läs allt!


Elida besöker Israel

Svenska Elida, på solidaritetssegling för kristna minoriteter och enda demokratin i Mellanöstern, anländer till Israel.

1

Läs allt!


Världens 20 rikaste pastorer 2018

Världens 20 rikaste pastorer 2018. Nummer ett kommer att chocka dig!

62

Läs allt!


En arg kvinna ringer och svär och förbannar över att Jesus är enda vägen till Gud

En arg kvinna ringde till Christer Åberg och svor och förbannade och ifrågasatte att Jesus är enda vägen till Gud.

10

Läs allt!


Regnbåge över Christer Åberg i livesändningarna

Regnbåge över Christer Åberg i livesändningarna

En fantastisk bild från livesändningen igår. Full av symbolik! Regnbågen över Christer Åberg, och effekten med Bibeln och den öppna handen.

3

Läs allt!


Turkiet satsar hundratals miljoner på att bygga moskéer över hela världen

Moske

Den turkiska regeringen satsar hundratals miljoner på att bygga moskéer i ett långsiktigt mål att sprida islam över hela världen. 

34

Läs allt!


Tack gode Gud för Donald Trump - Nu stoppas handeln med aborterade foster

USA stoppar handel med aborterade foster

Bild: varldenidag.se. 

Nu stoppar USA stoppar handel med aborterade foster. Det är bara att tacka Gud för Trumpadministrationen i USA. Det har hänt mycket positiva saker sedan Donald Trump blev vald till president.

13

Läs allt!


Hijab för barn säljs

Barnhijab

Den brittiska varuhuskedjan Marks & Spencer marknadsför en barnhijab som passar för 6-8-åringar.

24

Läs allt!


När döms man till helvetet?

Var jag än hade fötts så hade frälsningens erbjudande getts mig. Jag blev inte frälst för att jag föddes i ett "kristet land" utan därför att Jesus sökte mig!

2

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

Idag talar Jesus och jag profeterar över dig - Mikael Skogsén

Idag talar Jesus och jag profeterar över dig med Mikael Skogsén.

4

Läs allt!


Den gode Hitler vann över Lenin

Den gode Hitler vann över Lenin

Bild: rpp.pe.

Hitler, som besegrade Lenin i borgmästarvalet i det peruanska bergsdistriktet Yungar, säger att han är den gode Hitler.

0

Läs allt!


Ingen kan lura Jesus

Ingen kan lura Jesus

Bild: dagen.se.

Goddag yxskaft! Sen när gick det att lura Jesus?

5

Läs allt!


Livbojen

Läsarmejl av David B 

En livboj är till för att slänga ut människor i nöd. En video med David B.

3

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 42, måndag 15 oktober 2018 kl. 17:05

Jesus söker: Hedvig, Hillevi!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16Herrens ledning i missionsarbetet

Läsarmejl av Jörgen Milton 

Herrens ledning i missionsarbetet

Till vår stora glädje blev det också dopförrättning denna gång, då tre personer valde att följa honom.

1

Läs allt!


Senaste kommentarer


Uppryckandet - vårt saliga hopp!

Uppryckandet - vårt saliga hopp!

”Uppryckandet är den förvandling som levande troende upplever, när Herren vänder tillbaka för att hämta de troende till himlen. Människor kommer då att uppleva att bli förvandlade, utan att uppleva döden.”

6

Läs allt!


Vad ska du göra för att gå förlorad till ett evigt helvete?

7

Läs allt!


Be och ge

Be och ge

0

Läs allt!


Horoskop, mindfulness och yoga är österländska religioner

Av Holger Nilsson

I många veckotidningar, och även i dagspress, återfinns horoskop. Hur seriös press kan publicera något så suspekt kan verkligen ifrågasättas.

7

Läs allt!


Samkönade äktenskap är förfalskade låtsasäktenskap

Folkomröstning i Rumänien för äktenskapet

Bild: varldenidag.se. 

90 procent sa ja till äktenskap mellan man och kvinna.

1

Läs allt!


Transpersoner befriade av Guds kärlek

En mycket stark dokumentär om transpersoner som har blivit befriade av Guds kärlek.

5

Läs allt!


Barn mår dåligt av Pride

På Engelska skolan i Umeå måste alla barn delta i  Pride-veckan som arrangeras på skolan. En förälder betättar: Mitt barn kom hem från skolans Pride-vecka och sa att hon mådde dåligt. 

8

Läs allt!


Klimatet?

Läsarmejl av LeifA 

Klimatet

Hörde på nyheterna om FN:s rapport att det är bråttom att minska utsläppen.

15

Läs allt!


Varför gå till kyrkan?

Måste man gå till kyrkan varje vecka om man är kristen? Vad är poängen med det?

73

Läs allt!


Den 10 december skriver medlemsländerna i FN under om fri invandring

Den 10 december skrivs ett dokument under i FN som i princip öppnar upp för fri invandring.

41

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt

STÖD APG29

Du kan ge på tre olika sätt:

  • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4
  • Swish: 070 935 66 96
  • Paypal

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 445 324 970 sidvisningar på Apg29!

Apg29 har just nu 16 945 bloggartiklar, 90 769 kommentarer och 58 982 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab | SoundCloud

TA EMOT JESUS!

↑ Upp