1 794 online! | Sidvisningar idag: 147 285 | Igår: 164 011 |

www.apg29.nu


Den oönskade - del tio

Christian Åberg barn

Mina fosterföräldrars gård låg två mil från Ljungby mot Halmstad i Annerstad. Det låg lite små byar runt omkring. Skeen, Skäckarp, Stackarp och Torpa där vi gick i skola. 

Vår gård som Ronny hade köpt flera år innan vi fosterbarn kom låg 600 meter från den väg som  leder till Torpa och som vi kallade för Torpavägen. Det var först en grusväg men som senare blev asfalterad. Där vid vägen finns gården Strömsgård som Tim bodde på. 

Jämte vår gård som heter Grönsberg ligger det en annan gård som heter Ottos. Huset till den gården hade Ronny sålt till danskar men han ägde annars resten av gården. 

Några hundra meter ovanför oss finns det en annan gård som heter Jonsberg. På den gården bodde Gunnar med sin stora svarta hund. Några hundra meter ytterligare in i skogen finns det ytterligare ett hus som ett äldre par från Skåne ägde. De brukade bo där om somrarna. 

Jag brukade ibland cykla upp till dem och det var då jag cyklade så fort förbi Gunnars hus för att inte hans stora svarta hund skulle hoppa på mig.

På gården var det mycket som skulle göras som hörde till en gård. Det var en liten gård typ tio kor, kalvar, hästar, grisarr hundar och katter. Det var inte en sådana stor gård som idag finns med typ 200 kor. På den tiden gick det att försörja sig på sådana här små gårdar. 

I början var Stina med och jobbade ute. Hon hade till och med fått ena tummen avhuggen av en slåttermaskin vid ett tillfälle han hjälpte Ronny att hösta. Men det var tidigare innan vi barn kom till gården. Men sedan av någon anledning höll hon sig mer och mer inomhus och skötte de sysslorna som hör hemmet till. 

Stina och Ronny levde i två världar. De bodde i samma hus men umgicks aldrig, men det var hon som lagade maten till oss. Det var förmodligen hon också som såg till hönsen och tog hand om äggen, annars vet jag inte om hon var med ute. 

Inte heller var jag med ute bland gårdens arbete. Och den enkla förklaringen till det var att jag helt enkelt inte fick. Jag var undanskuffad. Jag var inte behövd och inte användbar. För jag var ju den snorvalpen som skulle åka hem till Stockholm.

Istället höll jag till mycket inomhus och ritade och tecknade. 

Tillslut skulle dessa teckningar bli till serier. Jag ritade massor av serier om spännande saker och äventyr. Inte bara tecknade jag serier utan jag skrev även långa böcker. 

Först skrev jag för hand, vilket min lärare upptäckte då han skulle rätta mina långa uppsatser, som jag tidigare har berättat om. Men sedan skrev jag på skrivmaskin som jag hade fått från min fostermor. 

Och jag skrev långa fantasifulla berättelser och äventyr. Det kunde bli ett par hundra sidor som jag med hjälp av pekfingervalsen knackade ner på min skrivmaskin. Jag kunde skriva så snabbt med pekfingrarna att när jag senare skulle gå i högstadiet trodde en lärare att jag skrev med rätt fingersättning på maskinen. 

Hon sa: "Det hörs när någon verkligen kan skriva!" men det kunde jag ju inte. Hon hörde inte någon skillnad. Det var i min fostermors sovrum på andra våningen som jag skrev mina berättelser vid ett runt bord som stod snett framför tv:n. 

Men Stig var ute och hjälpte till på gården. Jag vet inte om man blev tvingad till det. I varje fall så var han väldigt intresserad så det var nog därför han blev utnyttjad som arbetskraft. Han fick vara med och hjälpa till i både jordbruket och i skogsarbete. Han fick hjälpa till med korna, köra traktor och även snickra på Ronnys hus som han senare byggde hundra meter från Johnsberg på en backe. 

Stig fick alltså utföra riktigt tungt arbete. Men jag vet inte om han blev uppskattad för att han hjälpte till så mycket. Jag själv kunde inte se om han blev det eller ej eftersom jag fick ju inte vara med. Jag satt inne och skrev mina långa äventyrsromaner och tecknade serier efter serie.

Ronny uppskattade mig aldrig och därför blev jag förvånad när hans bröder till exempel kom och hälsade på oss så skröt om mig och mina fantastiska serier och tyckte att det var jätte bra gjort. Jag kunde inte förstå att de tyckte det var bra eftersom jag aldrig annars blev uppskattad.

Det hände till och med att lokaltidningen Smålänningen gjorde ett reportage om mig och mina tecknade serier och äventyrsberättelse. De skrev en lång artikel och publicerade en bild på mig och en bild på mina teckningar. På bilden i tidningen satt jag i soffan i finrummet och läste mina hemmagjorda serietidningar.

Men detta blev naturligtvis mina kompisar avundsjuka på mig och började reta mig och sa att det var skräp som jag hade gjort. Jag kunde inte förstå varför de sa så.

Jag kände att jag inte kunde någonting eller lyckades med någonting. Jag var nedtryckt ända ner till skorna och jag var varken behövd eller önskad.

En gång satt jag och pysslade i köket. Ronny satt i sitt vardagsrum och tittade på TV. Dörren till rummet var för en gångs skull inte stängd. Han brukade annars stänga efter sig. Egentligen var det en trivsam trevlig kväll då ljudet från TV:n fyllde rummet om det inte hade varit så att jag kände mig alltid oönskad. 

Det började närma sig jul och därför hade jag fått en idé att jag skulle göra en alldeles egen julkalender. Jag gjorde 24 luckor och till dessa hade jag brutit av tändstickor för att illustrera datumen. Jag kämpade och slet med detta frenetiskt vid köksbordet för att det skulle bli bra. 

När jag hade blivit färdig med mitt mästerverk gick jag in i vardagsrummet för att visa det för Ronny. Men istället för att säga att det var jättefint gjort så tillrättavisade han mig att jag hade använt tändstickor till att göra min adventskalender! Jag blev så nedslagen och kände mig så misslyckad. Jag tror jag slängde adventskalendern sen.

En gång var jag på en skolresa. Jag hade fått med mig lite fickpengar av Stina. Det var hon som såg till allt sådant. Ronny var inte på något sätt närvarande för att stötta mig i skolan. På skolresan besökte klassen ett glasbruk och innan hemfärden besökte vi brukets butik.

Min klasskompis Christian som brukade reta och slåss med mig hade bestämt sig för att han skulle köpa en present till sin mamma. Och han frågade mig: 

"Ska inte du köpa en present till din mamma?"

Jag hade inte tänkt nån gång på att man kunde köpa presenter till sina mammor. Det var någonting som var helt främmande för mig. Men jag ville inte vara sämre än Christian så jag köpte ett par glasskålar till min fostermor Stina för fickpengarna. När jag glad i hågen kom hem och gav henne presenterna skällde hon ut mig för att jag hade köpt glasskålar för pengarna!

Sen fick hon aldrig mer presenter av mig.


Delar som hittills har publicerat i Följetongen Min barndom jag aldrig haft - Stulna år:

Den här följetongen är min livsberättelse från barndomen och framåt. Jag berättar naket och öppenhjärtigt. En hel del har jag aldrig berättat om tidigare. En del namn i min livsberättelse är fingerade för att inte lämna ut någon.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg måndag 17 september 2018 21:33 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


7 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Sofia

Vad hemskt att din fostermamma inte blev glad för skålarna du köpt. :(

Men hette de inte Inga och Rune nyss? Blev lite förvirrad.

Svara -   - 18/9-18 11:25 -


Christoffer

Jätte ledsamt att din fostermor gjorde så emot dig när du hade köpt med present åt henne. Det är sånt som tar så hårt på ett barn och lämnar kvar ärr efteråt. Förstår inte alls varför hon betedde sig så emot dig. Alla människor passar minsann inte alls till att ta hand om barn. Hon hade väl kanske fått sina skador tidigare i sitt liv, och tyvärr så förs dom vidare ibland😢. Det är ibland enklare att förstå ett sådant handlande, om man tänker att det finns djupt bakom liggande orsaker. Följer dina artiklar om din barndom med stort intresse.

Svara -   - 18/9-18 11:42 -


Christoffer

Jätte ledsamt att din fostermor gjorde så emot dig när du hade köpt med present åt henne. Det är sånt som tar så hårt på ett barn och lämnar kvar ärr efteråt. Förstår inte alls varför hon betedde sig så emot dig. Alla människor passar minsann inte alls till att ta hand om barn. Hon hade väl kanske fått sina skador tidigare i sitt liv, och tyvärr så förs dom vidare ibland😢. Det är ibland enklare att förstå ett sådant handlande, om man tänker att det finns djupt bakom liggande orsaker. Följer dina artiklar om din barndom med stort intresse.

Svara -   - 18/9-18 11:42 -


Christer Åberg

Svar till Sofia.

Jag har efter funderande ändrat på en del personnamn. Men alla ortsnamn är de riktiga.

Svara -   - 18/9-18 14:02 -


Bengt

Så det är samma personer som tidigare ?

Svara -   - 18/9-18 16:05 -


Christer Åberg

Svar till Bengt.

Ja, men med andra namn. Jag ville inte lämna ut dem. Så en del namn är utbytta i hela följetongen. Jag fick ett påpekande om namnen från en författarvän, men också själv tänkt på det tidigare, så därför bytte jag ut dem. Men alla personer finns eller har funnits, platserna är autentiska och händelserna har verkligen skett.

Svara -   - 18/9-18 17:33 -


Kattis

Der här med skålarna, och din julkalender tycker jag var Grymt! Men jag fattar dina fosterföräldrar måste själva gått igenom en tragisk bandom! Hade de fått kärlek och uppskattning, ja då hade du också fått det! Sedan kan jag inte svara för det här med att du blev mobbad.

Svara -   - 18/9-18 17:49 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?FN:s förrädiska pakt godkändes igår

FN:s migrationsavtal möjliggör fri invandring

Bild: Fria tider. 

Igår godkändes Migrationspakten  i FN som i princip öppnar ländernas gränser för fri invandring. Men eftersom Nobelfesten rådde i går så försvann det historiskt allvarliga FN-avtalet i mediernas brus.

6

Läs allt!


En vision om den sista frukten av kunskapens träd

Kunskapens träd

Läsarmejl av nils

Detta kan låta dystert, men detta är det starkaste Nutida Tidstecknet vi läser om i Visionen här och i Bibeln, och måste få oss att rätt kunna Tyda Tiden!

8

Läs allt!


Korsfäst, korsfäst honom!

Korset försonar människan och Gud

Läsarmejl av David B Utan tvekan kommer folkhopar att ropa: Korsfäst, korsfäst!, mot Jesu efterföljare och det Jesus står för. De kommer så förlora sitt förstånd att de inte inser att de skjuter sig själva i foten.

6

Läs allt!


Himlen TV7 intervjuar Christer Åberg

Christer är en känd bloggare bland både kristna och icke-kristna i Sverige. Han erbjuder Jesus som svar på aktuella samhälleliga och personliga problem. Programledare är Daniela Persin.

3

Läs allt!


70 nationer är inbjudna till invigning av altaret till det tredje templet

70 nationer är inbjudna till invigelse av altaret till det tredje templet

Av Mikael Walfridsson Den senaste nyheten som kommer från Israel, handlar om att Sanhedrin, det som i Bibeln beskrivs som ”Stora rådet”, har inbjudit 70 nationer, för att deltaga i invigningen av själva altaret som nu är klart för det tredje templet.

4

Läs allt!


Islam sprider ut sig med hjälp av Svenska kyrkan

Christer Åberg går igenom en del dagsaktuella nyheter. Det är ingen tvekan att vi lever i den sista tiden då man tar del av dessa nyheter.

41

Läs allt!


Insändare i Hallmedia om firandet av världens Frälsare

Av Holger Nilsson 

Insändare i Hallmedia om firandet av världens Frälsare

Allt grundas på en enda person – Jesus, världens frälsare föddes i Bethlehem.     Denna insändare har varit publicerad i några av Hallmedias tidningar.

5

Läs allt!


Domedagsmänniskor

Av Holger Nilsson 

Domedagsmänniskor

Med ovanstående uttryck skulle man kunna kalla alla dessa som tror att undergången är nära och att man tar konsekvenserna av det.

32

Läs allt!


De tre himlarna i Bibeln

De tre himlarna i Bibeln

I bibelns första vers står det i grundtexten att Gud skapade himlarna och jorden. Gud skapade alltså flera himlar.

1

Läs allt!


Bevis: Koranen skrevs före Muhammed blev född

Världens äldsta koran som finns i Birmingham har daterats till 568-645. Detta betyder att Koranen skrevs före Muhammed blev född.

8

Läs allt!


Bjud in Jesus i ditt hjärta

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

3

Läs allt!


Den sista generationens vittnesbörd

Av Mikael Walfridsson

Den sista generationens vittnesbörd

Vi är den utvalda skara, som kommer att få se Gudsriket, millenniet, bli fysiskt upprättat, med Jesus sittandes på sin rättmätiga tron i Jerusalem.

19

Läs allt!


Sverige kontantfritt inom tre till fem år - Bibelns profetia uppfylls

kontantfritt

"Sverige kommer troligen bli 'kontantfritt' inom tre till fem år", sade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley vid en bankkonferens i London.

24

Läs allt!


Under vilken lag lever du och jag?

Läsarmejl av nils 

Lagen

Rom.8:1-2, säger: "Så finnes nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Ty Livets andes Lag har i Kristus Jesus gjort mig Fri från Syndens och Dödens Lag."

1

Läs allt!


Jesus har kommit och skall komma igen

Advent

Vi väntar på Jesus andra ankomst, inte den första. Och den här ankomsten kommer inte att dröja så länge till. Men då Jesus kommer tillbaka till jorden kommer han ha med sig någonting som han inte hade den första gången som han kom. Vet du vad det kan vara för någonting?

2

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

Fortfarande i lager: Christer Åbergs starka bok Den längsta natten

Den längsta natten - 150 kronor

Natten till den 22 december, den natt med flest mörkertimmar 2008, genomlider Christer Åberg Den längsta natten i sitt liv, då han på ett mycket traumatiskt och oväntat sätt mister halva sin familj.

1

Läs allt!


Extra: Christer Åbergs bok fortfarande i lager

Upprop för Christer Åbergs bok Den längsta natten. Och du kan även ge ditt stöd till bloggsajten Apg29.nu.

0

Läs allt!


Jesus kommer - är du frälst?

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

0

Läs allt!


Dagen då Jesus visar fram sin brud

Av Mikael Walfridsson 

Dagen då Jesus visar fram sin brud

Vid avslutningen av de 7 dagarna, så kommer brudgummen att ta ut sin brud från brudkammaren och visa fram henne, nu utan slöja så alla kan se vem hans brud är. Kristus kommer på samma sätt vid slutet av vedermödan att visa fram sin brud vid hans synliga återkomst, så att alla kan se vem hans brud är.

2

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

3

Läs allt!


En gång frälst, alltid frälst?

Läsarmejl av nils

Kalvanistpstorn Pastor John Loopez fick av Herren se hur felaktig denna lära är.

52

Läs allt!


Musikfest i Advent med Lindbergarna - Del 1

Lindbergarna, Nenne Lindberg, Bosse & Anita, Thomas & Anita Granath, Rolle Pettersson, Siwert Lindberg, Martin Lindberg, Benny Jonsson, Stefan Lindberg, Lars-Uno "Bolmsö" Åkesson.

0

Läs allt!


Transpersoner befriade av Guds kärlek

En mycket stark dokumentär om transpersoner som har blivit befriade av Guds kärlek.

5

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 50, tisdag 11 december 2018 kl. 10:11

Jesus söker: Daniel, Daniela!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16Rysslands spel med krig som insats

Av Holger Nilsson 

Rysslands spel med krig som insats

Ryssland under Putin förnekar sig inte – vi kan räkna med nya provokationer – även i Östersjöområdet.

36

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Tommy Dahlman intervjuar Christer Åberg i Kanal 10

Tommy Dahlman intervjuar Christer Åberg i Kanal 10 om hans frus och lille sons död två dagar innan julafton för snart tio år sedan.

2

Läs allt!


Senaste kommentarer


Jordbävning i Alaska - Jesus profetior går i uppfyllelse

Jordbävning i Alaska - Jesus profetior går i uppfyllelse

Bild: Expressen. 

Alaska har drabbats av två mycket kraftiga jordskalv. Går väl när den har utlyst katastrof beredskap. Jesus tala om stora jordbävningar skall ske. Låt oss be för då drabbade.

12

Läs allt!


Profetia om uppryckandet och den stora vedermödan

Raket

Bibeln profeterar om att en gång ska uppryckandet ske och de frälsta gå in i kamrarna medan vedermödan pågår på jorden.

3

Läs allt!


Jesus är inget fake news

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

0

Läs allt!


Bilderbergarnas mål avslöjat av David Rockefeller

Det verkar som att Annie Lööf följde instruktioner som hon fått från Bilderbergarna då hon splittrade  Alliansen för att inte bli beroende av Sverigedemokraterna. 

38

Läs allt!


Hon är förlovad med en ljuskrona

Amanda, 34, är förlovad med sin ljuskrona

Bild: Expressen. 

Amanda Liberty är förlovad med en ljuskrona som hon ”älskar att pussas och mysa med”.

17

Läs allt!


Forskare vill prata med utomjordingar

Stjärnhimlen

Hela universum består av ett par hundra miljarder galaxer. I vår galax Vintergatan finns hundratals miljarder stjärnor. Men var är utomjordingarna då?

20

Läs allt!


Sista tidens tidslinje

En enkel illustration av Christer Åberg med en tydlig tidslinje vad som kommer att ske i den sista tiden.

14

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

3

Läs allt!


Unika dopfilmer

Unika dopfilmer - Studio Apg29 med Christer Åberg. Christer Åberg talar om dopet och visar fantastiska dopfilmer.

2

Läs allt!


Nej till att släppa in mörkret

Läsarmejl av Sigvard Svärd 

Lampa i mörkret

I min utåtriktade tjänst för Gud därefter, har det handlat om flera allvarliga situationer där både min kropp och min själ har varit i fara. Dödshotad av nynazister för att jag stått upp för och gömt flyktingar, mycket nära gäng- och sexkriminalitetens mörker via övervakningsärenden, besvärjd och utmanad till andlig tvekamp av ockultister.

74

Läs allt!


Ursäkterna kan bytas ut mot tro

Läsarmejl av David B 

Ursäkter som ofta håller människor borta från att komma till Jesus. Vad säger Bibeln?

7

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 457 464 465 sidvisningar på Apg29! Apg29 har just nu 17 052 bloggartiklar, 92 161 kommentarer och 60 403 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp