Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Исус ќе се врати пред неволја

Во занесот, Исус доаѓа за неговата црква ко&#

Удари на градот.

Исто како што црквата е тајна дека беше откриено преку Павле, така е и на занесот, тајна што ни се открива. Грчкиот збор за тајна е "Mysterion", каде што huvudbetydningen е "нешто што е сосема нова и не е порано."


Av Mikael Wahfridsson
söndag, 13 oktober 2019 17:30
Gästblogg

Ett försvar för Pre-trib

En fråga många ställer sig i förhållande till Jesu återkomst är när uppryckandet av de troende skall ske? Man talar om tre olika rättningar i frågan: pre-trib läran, mitt-trib läran och post-trib läran. Det här kommer att bli ett försvar för pre-trib läran. Det vill säga, att uppryckandet av de troende sker innan vedermödans start.

När det gäller Jesu tillkommelse så är det tre saker vi måste skilja åt. Det är Guds plan för församlingen, Israel och för hedningarna. Felet vi ofta gör är att vi blandar Guds löften och planer för Israel, för och med församlingen. När församlingen tar Israels plats och omvänt så blir det fel. Vi måste skilja på när Gud talar till Israel och när Gud talar till församlingen.

Israel

På lagens tid var Israels folk de speciella bärarna av Guds frälsningsplaner. GT:s huvudtema är Messias, hans komma och hans rike – Det härliga, lovade Rike, där Israel ska bli det centrala folk, och där Israels land och Jerusalem ska bli mittpunkt för jordens geografiska, politiska och andliga centrum.

Herrens lag ska utgå från Sion, och hans ord från Jerusalem, och folkslagen ska strömma dit. Rättfärdighet, frid och frälsning ska råda på denna jord, i detta fredsrike, som också är tusenårsriket.

Hedningarna och Församlingen

Att folklagen skulle bli frälsta, som konsekvens av det Messianska Rikets upprättelse var alltså ingen hemlighet i GT. Men att Herren hade förberett en särskild hushållning för hedningarna, genom att sända den helige Ande till jorden, för att utvälja ett himmelskt folk vid Guds nåds evangelium som är församlingen, var en hemlighet på den tiden. Därför är heller inte församlingen nämnd i GT, och också väldigt begränsat i Jesu undervisning.

Denna fantastiska hemlighet, att vi hedningar har blivit medarvingar till Guds löften, blev först förmedlat genom aposteln Paulus, som själv fick det i en uppenbarelse av Herren. (Efe 3:3-6, Kol 1:25-27). Den helige Ande och församlingen är oskiljaktiga i denne hushållning. Den helige Ande har tagit permanent bolig i de troende, församlingens hjärta, och är panten på vårt arv intill uppryckelsens dag.

I församlingens tid så är vi den helige Andes tempel, det ända tempel som Gud känner på jorden i dag. Att den helige Ande har tagit sin boning här på jorden, är egentligen det ända, som är till hinder för att Antikrist kan stå fram.

Jesu Kristi Uppenbarelse – Det som snart skall hända härefter

Upp 1:19 – Skriv alltså ner vad du har sett och vad som är och vad som skall ske härefter.

Ordet ”härefter” är det grekiska ordet meta tauta, som betyder ”efter dessa saker”.

Detta är en viktig nyckelvers för hela den uppdelning som Uppenbarelse boken är skriven på. Efter att Johannes har fått lov till att skåda den himmelska synen av Jesus får han veta att han ska skriva ner:

1. Det han har sett. 2. Vad som är 3. Vad som skall ske härefter. Men andra ord en tre delad uppdelning av uppenbarelseboken.

1. Vad han har sett

I kap 1: 12-16 ser Johannes såg den förhärligade Jesus står mitt ibland de 7 ljusstakar av guld (de 7 församlingarna), med 7 stjärnor i sin hand (de 7 församlingarnas änglar). Han ser den förhärligade Jesus, som också är den uppståndne seger Herren från Golgata. Han ser honom som den förhärligade människosonen, som lammet, som lejonet av Juda stam, som den store dommaren, och som Konungarnas Konung och herrarnas Herre.

2. Vad som är

Det är en överblick över församlingens urskillnings tid, utifrån profetisk och historisk tidslinje, helt i från församlingens födelse till Jesu återkomst. 7 brev som representerar församlingen och dess andliga utveckling igenom alla tider och intill bortryckelsen.

Det första brevet sänds till Efesus församlingen som representerar församlingens första tid, nämligen den apostoliska tiden. Det 7 och sista brevet sänds till Laodikea församlingen. Det andliga mörker som skissas upp i brevet är en beskrivning på den allra sista tiden innan Jesus kommer tillbaka. Det vill säga att Laodikea församlingen är ändetidens församling.

3. Och vad som skal ske härefter 

Ordet ”härefter” är det grekiska ordet meta tauta, som betyder ”efter dessa saker”. Dvs sekventiellt efter församlingens tidsålder som är presenterat igenom de 7 brev.

Upp 4:1 - DÄREFTER (dvs, när församlingens tid på jorden är över, och den är blivit fulltalig) såg jag, och se, en dör stod öppen i himlen, och den röst jag först hade hört TALA TILL MIG, SOM EN BASUN, sade: ”KOM HIT UPP, så skall jag visa dig vad som måste ske härefter.” (nämligen efter församlingens tidsålder) GENAST kom jag i Anden, och se en tron stod i himlen och någon satt på tronen.

Här är församlingens uppryckelse från 1 Thess 4:16 i likhet med den uppenbarelse Johannes fick. En stark röst, en Guds basun och ett uppryckande. En härlig parallell! Johannes får i anden se den uppryckta församlingen som är representerade genom de 24 äldste omkring tronen.

Vi får ett himmelskt ”screanshot” i kap 4 och 5 som är efter uppryckelsen, men före vedermödan på jorden. Från kap 6 är vi tillbaka på jorden, och Johannes ser i fågelperspektiv vedermödan utspela sig på jorden i kap 6-19.

De 24 äldste runt omkring tronen

Tidigare påstod jag att de 24 äldste är församlingen som är representerad i himlen genom uppryckelsen före vedermödan. Vi kan börja med att sammanlikna informationerna omkring de 24 äldste och löften till församlingen:

De 24 äldste

Löften till de heliga

Sitter på troner (Upp 4:4,11:6

Har vita kläder (Upp 4:4)

Segerkrans på huvudet (Upp 4:4,10)

Är kungar (Upp 5:10

Är präster (Upp 5:10)

Troner (Matt 19:28, Upp 3:21

Vita kläder (Upp 3:4-5)

Segerkrans (1 kor 9:25, Fil 4:1,2)

Blir kungar (Upp 1:6, 2:26, 20:6)

Blir präster (Upp 20:6)


I Upp 5:9
 så sjunger de 24 äldste en ny sång till Kristus och offerlammet:

v.9 Och de sjöng en ny sång: ”Du är värdig att ta bokrullen och bryta dess sigill, ty du har blivit slaktad, och med ditt blod har du åt Gud köpt människor av alla stammar och språk, folk och folkslag. V.10 Du har gjort dem till ett konungadöme, till präster åt vår Gud, och de skall regera på jorden.”

Som många gånger tidigare har det blivit fel i översättningen från de grekiska grundtexterna. Bland annat KJV som bygger på majoriteten av den grekiska grundtexten översätter så här i stället för:

v.9 Och de sjöng en ny sång: ”Du är värdig att ta bokrullen och bryta dess sigill, ty du har blivit slaktad, och med ditt blod har du åt köpt oss till Gud av alla stammar och språk, folk och folkslag. V10 Du har gjort oss till kungar och präster åt vår Gud, och vi skall regera på jorden.”

De 24 äldste identifierar sig själva med de troende och är alltså alla lösköpta människor som har blivit frälsta vid tron på Jesus Kristus på jorden. De är i himlen från vedermödans start redan när första sigillets början.

Uppryckelsen var en hemlighet

1 Kor 15:51 – Se, jag säger er en hemlighet: Vi skall inte alla insomna, men vi skall alla förvandlas, i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud.

Precis som att församlingen var en hemlighet som blev uppenbarad genom Paulus, så är också uppryckelsen en hemlighet som blir uppenbarad för oss. Det grekiska ordet for hemlighet är ”Mysterion” där huvudbetydningen är ”något som är helt nytt och inte har varit förut”.

Vi hittar inga häntydningar till uppryckelsen i GT, och det betyder att Jesus inte undervisar om uppryckelsen, utan bara hans synliga komma för Israel. Uppryckelsen var en hemlighet intill att Paulus förmedlar vidare den uppenbarelse som Gud har anförtrott honom. Uppryckelsen är beskriven i 1 Kor 15 och 2 Thess 2.

Den 70 årsveckan

Profetian i Daniels bok omfattar de 70 årsveckorna som är en betydningsfull skiss över Israels historiska och profetiska tidslinje, som sträcker sig helt från den Babyloniska fångenskapen till Kristi andra komma som Israels Messias.

Dan 9:24 – Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad för att göra slut på överträdelse, försegla synder, försona skuld, föra fram en evig rättfärdighet, fullborda syn och profetia och smörja den Allra heligaste.

Den 70 och sista årsveckan har med Israel och det judiska folket att göra och inte församlingen. I Dan 9:24 kan vi se att alla 70 årsveckor har med det judiska folket och Jerusalem att göra. Precis som de första 69 veckorna inte hade något med församlingen att göra så har heller inte den sista årsveckan med församlingen att göra.

Israel och världen

Den sista årsveckan som också är vedermödan som är beskrivet i Upp kap 6-19, och är Guds handlande med Israel och denna värden. Församlingen är den parantes som ligger i mellan den 69 och den 70 årsveckan som är beskrivet i vers 26 – men slutet kommer som en störtflod. Intill änden skall det råda krig. Förödelsen är fast besluten. 

Gud kan inte avsluta sitt program med församlingen och Israel innan han har uppfyllt förbundens bestämmelse med dem.

Församlingens tidsålder avslutas

Alltså har Gud, innan vi går in i den sista årsveckan, avslutat det vi kallar församlingens tidsålder som påbörjades på pingstdagen, och har fortsatt i 2000 år. När Gud väl har avslutat församlingens tidsålder kan Gud fortsätta sitt ”program med Israel”.

Hans förbund med Israel kan bara uppfyllas under de sista 7 åren i Daniels profetia. Då Guds löften till Israel er villkorslösa är det bara Gud själv som kan uppfylla dem.  I Romarbrevet kapitel 11 redogör Paulus, att Gud måste avsluta sitt program med kyrkan innan han kan fortsätta sin plan med Israel.

Apg 15:14 -16 – Simeon har berättat om hur Gud först såg till att han vann ett folk åt sitt namn bland hedningarna (NT-församlingen). Det stämmer överens med profeternas ord, där det heter: Därefter skall jag vända tillbaka och åter bygga upp Davids fallna hydda.

Vi ser det sekventiella skilje i Jakobs tal. Först kom församlingens tidsålder, och därefter, ska han bygga upp Davids fallna hydda.

Vedermödan är en förberedelse för Israel inför tusenårsriket. Israel ska ha möjlighet för att välja mellan Antikrist och Messias. Under vedermödan dömer Gud Israel och inbjuder samtidigt det judiska folket in i det Messianska riket. Guds vrede ska föra Israel och nationerna till besinning och omvändelse.

Herrens dag och Jesu Kristi dag

Här vi ser på NT församlingen, och speciellt på tiden för församlingens uppryckelse är det av stor betydning att vi känner till skillnaden på Herrens dag och Jesu Kristi dag. Vid första antagande kan det se ut som att det är tala om samma dag, men faktum är att dessa ”två” dagar är av helt olika karaktär och har helt olika innehåll för ändetiden.

Sef 1: 14-16 – HERRENS stora dag är nära, ja, nära, och den kommer med hast. Hör, det är HERRENS dag! Då ropar hjältarna i ångest. En vredens dag är den dagen, en dag av ångest och nöd, en dag av ödeläggelse och förödelse, en dag av moln och dis, en dag då ljud av horn och härskri höjs mot de befästa murtornen…

2 Tess 2:2 – När det gäller vår Herre Jesu Kristi ankomst och hur vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, att inte så plötsligt tappa befattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit.

När det gäller Herrens dag så om handlar den, den vredes och domstid som kommer att gå ut över jorden i en tidsperiod som sträcker sig från uppryckelsen (vedermödans start) och till tusenårsriket. Jesu Kristi dag är inte alls nämnd i GT, då den har med den stora hemligheten att göra, nämligen sanningen om NT-församlingen och dens uppryckelse i härlighet.

Jesu Kristi dag är därför enbart en NT- uppenbarelse. Herrens dag är inte bara en GT uppenbarelse, men dommens tid över folken är mer detaljerad i NT och speciellt beskriven i Upp kap 6-19. ”Herrens dag” angår jorden och människorna på jorden medan Jesu Kristi dag angår NT församlingens uppryckelse och dens framställning inför Fadern i det himmelska.

När det gäller Jesu Kristi dag så är det en benämnelse på den dag då Jesus ska komma på skyarna för att hämta sin fulltaliga församling till sig.

Fil 1:6 – Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag.

Betydningen av denna vers är att den helige Ande som på pingstdagen börjades sitt verk med att utvälja ett himmelskt folk, kommer att fullföra och göra detta folk fulltalig intill Jesu Kristi dag, d.v.s. intill att Jesus kommer för att hämta hem sin församling till de himmelska boningarna – som alltså sker före Herrens dag.

Församlingen i Tessalonika

2 Tess 2: 1-12 - Församlingen i Tessalonika hade blivit skrämda av falska lärare som hade undervisat att Herrens dag, med allt vad den innebär av vrede och vedermöda redan hade börjat. Det ser till och med ut som att någon hade sänt falska brev och utgivit sig för att vara Paulus för att ge brevet auktoritet. Paulus varnar kraftigt mot denna falska förkunnelse, och börjar undervisa om sanningen angående denna ”Herrens dag”.

För det första hade Paulus i 1 Tess 1:10 lovat församlingen att Jesus skulle frälsa dem från den kommande vredesdomen, därför var deras förskräckelse så mycket större när de helt plötsligt trodde att de var mitt i den. Paulus lugnar dom och förmedlar församlingen att Herrens dag inte kan inledas före det att syndens människa, dvs Antikrist först har trätt fram, och understryker att detta inte kan ske före det att ”den som håller igen” först har blivit röjt ur vägen. (först tas bort), dansk översättning)

Vem eller vad håller igen?

Vers 4-8 omhandlar Antikrist, och den som håller honom tillbaka så att han inte kan träda fram. I dag skriver vi 2013, och vi kan konstatera att den/han som håller tillbaka är här fortfarande då Antikrist inte har trätt fram ännu. Det som håller igen blir både beskrivet som ”det” och ”han”. Ordet ande som i den helige Ande är ordet ”pneuma” på grekiska. Det är ett ord i intetkön.

I och med att den helige Ande samtidigt är Gud, blir han också beskriven som ”han”. Det har varit många gissningar på vad som håller Antikrist tillbaka, men den som både är neutrum samtidigt som maskulin kan inte vara någon annan än den helige Ande. Den helige Ande är tätt knuten till församlingen, och har varit sedan pingstdagen i Apg 2. I GT verkade den helige Ande också på jorden men i stället uppifrån. På samma sätt som han också kommer att göra i vedermödan.

Den helige Ande

Den helige Ande kommer i vedermödan att fortsätta att verka i människor men från uppryckelsens stund från ovan. Därför ser vi inte den helige Ande representerad efter kapitel 3 i Uppenbarelses boken. I breven till de 7 församlingar hör vi dessa ord: Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingen. Efter kapitel 3 som är församlingens uppryckelse är det inte längre den helige Ande som talar. Upp 13:9 – Den som har öron må höra. Det är inte heller den helige Ande som kommer med olika frälsnings och doms budskap till människor i vedermödan, det blir gjort av änglar. (Upp 14:6-7).

När församlingen blir uppryckt har den helige Ande ingen plats att verka utifrån mer då församlingen är det enda tempel som Gud känner till i dag. (1 Kor 3:16). Den enda församling som är representerad i vedermödan är skökoförsamlingen, och den kan den helige Ande inte verka utifrån.

Avfall eller avgång?

2 Tess 2:3 – ..Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram

Det ord som i grekiskan blir översatt avfall är ordet ”apostasia”. Substantivet ”apostasia” kommer från verbet ”afistemi” vars huvudbetydning är ”att flytta sig” eller ”att flytta något från ett ställe till ett annat”. Ordet används speciellt i förbindelse med att någon flyttar från ett ställe till ett annat, eller om man går bort eller skiljer sig från någon.

Ordet kan också användas i förbindelse med religiös förförelse eller avfall som är beskrivet i 1 Tim 4:1. Några av de första protestantiska bibelöversättare valde att översätta med det engelska ordet ”departure”, som betyder att resa bort eller försvinna.

Några av de mer kända bibelöversättare som översatte ordet med försvinna/resa bort är bland andra Kenneth Wuest, Genovabibelen, John Dawson , Coverdale, Crammer osv. Skulle man precis som nämnda översättare använda ordet ”departure” i stället för avfall ville det naturligtvis ge mycket större klarhet i förhållande för uppryckelsen och vedermödan. Det ville också ge mycket mer mening i förhållande till förståelsen för teksten från både 1 Tess och 2 Tess.

Församlingen skall inte in i vedermödan eller drabbas av Guds vrede

До 6: 16-17 - И му рече на планините и на карпите: "Паднете врз нас и скријте нè од лицето што седи на престолот, и гневот на Јагнето. За неговиот гнев голем ден дојде, и кој може да издржи?

Rev 15: 1 - И видов друг голем и чудесен знак на небото: седум ангели со седум зла, последниот, бидејќи во нив гневот на Бога да достигне неговото извршување.

V при напор е иста како на Господов ден, што е исто како и Божјиот гнев. Целата болка е Божјиот гнев, а не само на последниот дел од den.Vi може да се види дека веќе на 6 печат, па дојде гневот на Јагнето. Во Глава 15, можеме да видиме дека Божјиот гнев ќе се  заврши  со последните седум зла. Тоа значи дека Божјиот гнев нема неговиот старт со седум зла, но ќе почне порано.

Со последните седум зла завршува неволја и гневот на Бога. Во Солунјаните 1: 9-10 ние сме биле вети дека ќе се чека за Исус од небото (занесот), истото што ни избави од гневот што доаѓа.

1 Солунјаните 1: 9-10 - и да чекаат за својот Син од небото, Кого Бог Го воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа.

1 Солунјаните 5: 1-9 - V.2 Вие многу добро знаете дека Господовиот ден (гневот / неволја) ќе дојде како крадец во ноќта. V.9 - Зашто Бог не ни го назначи да страдаат гнев, туку да добијат спасение преку нашиот Господ Исус Христос.

D еден дел, ние сме само читаат е многу интересно. 1 Солунјаните 4:13 поглавје натаму е околу Собранието занесот и средба со Исус во вселената. Павле става назад восхит во однос на неволјата што ќе бидат опишани во Поглавје 5: 1-3.

Тој продолжува да се опише тој ден, дека Господовиот ден не може да не изненади како крадец, затоа што припаѓаат на светлина. Тој сето тоа завршува со потврда дека е неволјата што го предава, и гарантира дека ние не плаќа лутина, но спасението преку Исус.

Собранието Filadelifia

F одделение Филаделфија, што претставува една од двете последното време цркви биле вети дека ќе се чуваат од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет. Ова ветување е еден од најсилните ветувања дека црквата ќе биде raptured одржа минатата недела на години.

Откровение 3:10 -  Затоа што се чуваат мојот збор за издржливост, ќе те чувам и да ве спаси од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ на тест .

Грчкиот збор за  зачувување на  грчкиот збор (стерео). Глаголот се користи два пати во овој стих. Првиот пат тоа ќе биде преведено на  зачувување , но по втор пат  да ве спаси од  во шведски превод. Во KJV е и зборови преведени од страна на зачувување дава една сосема поинаква betydning:

10 Бидејќи ти го запази словото на Моето трпение, и Јас ќе те запазам од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет, да ги пробате што живеат на земјата. (Кралот Џејмс верзија)

Тајер тврди дека кога овој збор се користи од страна на грчкиот збор "еден", што значи "да истрае во една работа", но кога тој се користи со "даб", тоа значи исто како и превод на кралот Џејмс "сочувани од". Слично на тоа, "даб" се користи кога е преведена во 1 Солунјаните 1:10 - .. кој ни избави  од  гневот што доаѓа. Џон сакаше да се покаже дека тоа е "часот на искушението", пишува тој, "чај курва". Наместо да се одлучат за Јован да се напише "ek TES Horas", кој едноставно значи " од  часот на искушението"

За кого е болка?

Откровение 3:10 -  часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ на тест .

А tt часот на искушението е израз на Божјиот гнев и она што ќе дојде на вредности, повеќето се согласуваат. Но, зошто ќе ја? Дали е тоа да се обиде и чистење на собранието? Не, тоа е да се стави нејзините жители, во целиот свет, на тест. Ова е наменета за луѓе кои се оставени на земјата по занес, и кои се приклучија на Антихристот.

Зборот "нејзините жители" (katoikeo), кој се користи тука е силен збор. Зборот е за нешто трајно и константна. Ова значи дека пресудата за оние кои се направени на земјата за да нивните вистински дом, и се поистоветува со трговија Земјата и религијата. Тие направија земјата на своите постојан дом, кој не може да се однесува на Собранието.

Вистинската Црква е составен од странци и странците, на оваа земја. (1 Пет 2:11), и да бараат на Севишниот (Кол 3: 1-2) кои имаат државјанство на небото (ЕФЕ 2:19), и со својот дом на небото (Јован 14: 2) .

Кој сме ние чекаш?

Тит 2:13 - Додека чекаме да се исполни блажената надеж на великиот Бог и Fräsare Исус Христос ќе се појави во слава.

Д т е не се сомневам дека нашите очекувања и нашата радост е Исусовото доаѓање. Ние не треба да се чека на Антихристот, болка и гневот на Бога. Ако Господ го имал на ум дека неговите луѓе се случува преку страдањата и куќата Антихристот, тој, исто така, го предупредил и подготвени собрание на него. Бидејќи во тој случај, Антихристот да излезе пред занесот може да се случи.

Евангелието на царството

D et Ниту, пак, е евангелието на благодатта, која ќе се проповеда во неволја, туку Евангелието на царството. И ова Евангелие се проповеда од страна на новоизбраниот Евреите 144.000 ќе го прогласат Месијата реставрација на месијанската царство. Евангелието на благодатта, како што знаеме дека ќе биде завршен во таа црква возраст е завршена.

Мачениците, исто така, побара Бог да се одмаздат на своите непријатели. Ова, исто така, не е сведоштво на верникот на седницата на Собранието. Ние не се молиме на Господ да се одмазди на непријателите, бараме од Бога да го спаси сите луѓе. (Римјаните 12:19) Овие двајца сведоци, исто така се добие енергија да се одмазди на и да ги казни своите непријатели.

заклучок

F örsamlingens восхит беше тајна до Пол доби пренесува на Собранието. Затоа, ние не слушаат Исус учат за восхит. Исус проповеда на воскресението, во последниот ден, и неговите видливи дојде во Израел.

Ден 9 јасно покажува дека 70 недела од години е за Израел и Ерусалим не е за општеството.

Со збуни Божјите програма за Израел и Црквата ќе биде во ред. Преку многу стихови, Господ ни ветува дека црквата не е скалабилни лутина, но да се спаси од тоа. Бесот или на денот на Господ е целиот седумгодишен период. Затоа, Собранието ќе raptured пред почетокот на минатата недела на години. Исто како и на општеството Filadelfia ќе се чуваат од часот на искушението.

По глава 3 од Книгата на Откровението, ние веќе не се најде во собранието на поглавјата 6-19 што е исто така неволја од седум години. Ние со нетрпение ниту Светиот Дух, кој е тесно поврзан со црквата. Кога Светиот Дух, Кој живее во спасен е нема од земјата, тоа е бесплатно за антихрист и во својот дом. Единствената црква која се враќа е блудница.

Сметаме дека нема докази дека Собранието треба преку страдањата, туку напротив, да се чува од него. Ние школка чекаат да бидат Исус Христос и денес живее во нашите срца. Болка или проблеми на Јаков е за оние кои живеат на земјата. Израел и Евреите ќе му се суди во посебен начин, ако тие сакаат да го признаат Исус како Месија или не. Антихристот во своето време скинијата на Бога, кој е, исто така, населено место. Парохијата е претставена на небото дури и на почетокот на страдањата од 24 старешини. Кога Господ ќе се врати на Земјата во Откровение 20, како на Собранието, заедно со ангелите.

Исус доаѓа наскоро!


ДЕЛ 2

Д et ова е продолжение на првиот пост "Исус ќе се врати пред неволја", кој исто така е одбрана за претпристапна tribläran што значи дека на занесот на верници се случува пред прогонства. Ќе најдеме многу големи дава право на решенија во ОТ кои се модели во занес, страдањата и времето во кое живееме. Сакам да ви покажам некои од право на решенија од GT може да видите и потврдуваат восхит пред неволја.

Божјиот гнев

N зборува за страдањата ние мора да почне со разликувањето на општата страдање се сретнуваме во светот (gr.thlipsis) и страдањето се сретнуваме во голема неволја (gr.Thlipsis Megas) дека Исус зборува во Матеј 24, и Даниел во Глава 12. во овој свет ја вистинските верници ќе доживее духовно битката против началствата и властите, своето тело, и страдање за Евангелието. Овој вид на страдање, Исус никогаш не ни вети дека ќе бидеме слободни од. Гневот се сретнуваме во неволја е нешто поинакво и нешто што зборот ни вети дека ние не треба да се доживее и да одат преку.

Во поново време има Божјиот гнев почна да имаат различни betydningar луѓе. Тоа се споменува гневот на Јагнето, гневот на човекот, лутината и гневот на Бога на сатаната и го збунува. Исто така постои несогласување и кога и како на Божјиот гнев се случува.

неволја последици

Во  Откровение, можеме да видиме дека страдањата започнува во Глава 6 од првите шест печати скршен од страна на Јагнето и завршува со Божјата седумте чаши на гневот во глава 16-18. Веќе во текот на првите шест печати, можеме да видиме разурнувачки ефект врз животот на Земјата. Првите шест печати донесе војна, глад, чуми и причини за смрт за една четвртина од населението во светот. Со други зборови, околу 1,7 милијарди луѓе ќе умрат во текот на првите шест печати. Покрај ова ќе биде мачениците на луѓе кои стануваат верници за време на неволја.

Кога ангелите дува во седумте труби, па тоа предизвикува автоматско нови кривични пресуди на Земјата. Овие судии комбинира моќни природни катастрофи со натприродни зла. Кога седумте труби се подготвени со нивните болки па имаат третина од водата уништени, една третина од сите живот во морето умрел, а една третина од земјата ќе биде изгорена, а една третина од луѓето кои преживеале првите шест печатите ќе умре. Со други зборови, дополнителни околу 1,7 милијарди луѓе од светската популација.

Гнев чинии завршува Божјата пресуда

V во нема говор за тоа колку луѓе ќе им биде дозволено да донесе живот на гневот на јадења, но ние само може да се погоди. Исус вели дека ако се скратува периодот, нема човек да се спаси (Матеј 24:22). Овие гневот е надвор од сите decription, а тоа е тешко да се разбере последиците или betydningen од нив.

Овие ампули од гневот станува завршувањето на Божјата пресуда. Rev 16: 16-21 зборува за таков голем земјотрес што никогаш досега не биле ништо како тоа порано. Последица на тоа ќе се направи така што сите бегаат од островите, а на планините ќе биде не повеќе. Верувајте ми кога ви велам дека никој не сака да биде на земјата во тоа време.

Неволја е под гневот што доаѓа

M N други зборови, тоа е периодот неволја кога Божјиот гнев се манифестира и барака во странство во текот на целата Земја. Гневот не е лесна ден, исто како Господов ден не е тоа или. Божјиот гнев, гневот, ден Господов, гнев и така натаму. е период кој започнува со првиот печат е скршен и кулминира на Исус видливи за да дојде во Израел и во светот, каде што Божјиот гнев, исто така, ќе биде откриена.

Павле јасно стави до знаење дека Собранието нема да биде на земјата во ова време на казната завршува дека неволја е. Во 1 Солунјаните 1:10 Павле зборува, така што Господ ќе нè спаси од гневот што доаѓа. Зборот од основниот текст значи дека, земајќи ги предвид и времето и местото, така што можеме со други зборови, нема да бидат присутни кога тоа се случува. Зашто Бог не ни го назначи да страдаат гнев, туку да добијат спасение преку нашиот Господ Исус Христос.

Божјиот гнев трае целиот неволја

N станува збор за Божјиот гнев, па често укажуваат на луѓето да не е иста како и на големата неволја, и тие се апсолутно во право. Големата неволја е 3,5 години, почнувајќи со мерзост на пустелијата и Божјиот гнев или лутина трае во текот на страдањата од седум години.

До 6: 16-17 - "Паднете врз нас и скријте нè од лицето што седи на престолот, и гневот на Јагнето. За неговиот гнев голем ден дојде, и кој може да издржи?

Rev 15: 1 - И видов друг голем и чудесен знак на небото: седум зла, последниот, бидејќи во нив гневот на Бога да достигне неговото извршување.

Овде можеме да видиме дека дури и во шестиот печат, па има гневот на Јагнето дојде, која е иста како и Божјиот гнев, кога Јагнето и Отецот сме едно исто лице. Често, како што се посочува дека во последните седум зла - кој е, исто така, Божјиот гнев е Божјиот гнев. Но, во поглавјето 15: 1 можеме да видиме дека гневот на Бога го достигнува својот потрошувачка со овие последни зла, тоа не е нејзин почеток. Па тоа е само завршувањето на Божјиот гнев период завршува со последните седум зла.

Спасени од време и место

А BRAHAM Господ потсети на своите аргументи во врска со Содом и Гомор би било спротивно на неговата природа да се уништи на праведните заедно со злобниот (1 Мојсеева 18:23).

Петар не учи со тоа што ни го примерот на Лот да се покаже дека многу не беше привремен пример, но општ принцип од Божја страна, дека Господ "спасува побожните од искушенија", превод на англиски: Господ знае како да се спасат побожно но од испитувања ". Word Од (надвор) значи за времето и местото на овој настан.  

Предупредувањата на Црквата

F Ragan е дали може да се најде на зборови, кои Господ зборува удобност или предупредувања до неговата невеста се соочи со гневот што доаѓа? Можеме да најдеме зборови кои Тој ветува дека ќе ги заштити и да го зачуваме преку овој ужасен време неволја е? Ние би можеле да можеби види постоењето на Собранието за време на неволја?

Не, ние не може да се! Само затоа што тој hänvänder во Израел кога општеството е нема, и може да ги задржи својата програма со Израел во текот на минатата недела на години, а тој ни ветува дека ние не треба да се погодени од гневот што доаѓа.

Како во деновите на Ное

Матеј 24:37 - Зашто, како што во деновите на Ное, така ќе биде и Синот Човечки како доаѓа.

H Erren нас сака да студира на Ное и да се споредат со текот на престанокот на мандатот. Во Матеј 24:37 читаме дека на ист начин како што беше во деновите на Ное живеел тоа ќе биде на враќање на Господ. Што можеме да научиме од времето на Ное е за времето пред Потопот Потопот и заштита на раката на Господа над Ное и неговото семејство.

Исус продолжува да се објасни дека луѓето кои преживеат неволја веднаш ќе им се суди пред 1000 година царство. Некои ќе бидат raptured во суд и е дозволено да одат во месијанска царство. На ист начин како и во поплава, луѓето ќе биде raptured во пресудата. На луѓето од времето на Ное отиде под бидејќи од поплави, а на ист начин, луѓето ќе загинат во неволја, и straks по пресудата на Исус.

Три вида на луѓе

D et три различни видови на луѓе, кои живееле во деновите на Ное, пред да дојде потопот. Тоа беше на неверниците кои го отфрлија словото Господово, и сите загинале во потопот. Тоа беше Ное и неговото семејство, кои беа сочувани преку потопот, и тоа беше Енох кој бил фатен на Господа, пред да дојде потопот. Секој на свој начин ги претставуваат оние луѓе од три различни категории кои ние може да се спореди со нашето време денес. Во само на ист начин гледаме три вида на луѓе во текот на денот кога се движиме кон болка и завршувајќи време:

· На луѓето кои загинаа во поплави во времето на Ное претставува неверници, кои не се земени на Исус како свој Спасител. Оние луѓе ќе одат во неволја, и да бидат изложени на Божјиот гнев. Оние кои не се покаете во неволја ќе им биде судено од Исус, а потоа ќе бидат фрлени во огнена огненото езеро.

· Ное претставува остаток од Израел дека Господ ќе ги заврши своите завети со 1000 година Рајх. Ноевата е тоа и одбраната на Израел, кој на некој начин ќе бидат заштитени за време на неволја. 3.5 години во неволја ќе Евреите верувајќи да побегне во пустината, каде што Господ ќе ги заштити за антихрист и неговиот прогон. Ное била зачувана преку поплави и таму е исто така дел од еврејскиот народ да биде.

· Енох е слика на општеството кои не беа дел од поплави и Божјиот суд, кога тој добива фатени и однесени од Бога, пред да дојде потопот.

Енох / Енох е еден вид на Собранието

1 Битие 05:24 - И Енох на овој начин одеше со Бога, тој не беше, зашто Бог го зеде.

H АНОК е многу зборуваше модел на Собранието восхит наспроти време за анти-христијански неволја. Енох живеел во 7-та фаза од Адам, и живеел во многу посебен време, односно во периодот пред потопот. Словото вели дека во тоа време, па зло на човекот одлично во земјата, и срцата и мотивите на луѓето беа целосно зло.

Во средината на овој грешен човечки викове, имаше еден човек, Енох, кој верува во Бога и одеше со него. (1MOS 5:24) Сведочењето на Енох е дека тој се најде Божјата благодат. (Евр 11: 5)

Енох беше фатен

Евреите 11: 5 - Преку вера Енох беше одземен без соочување со смртта . И најдоа него не се најде, затоа што Бог му  го зема на себе .

H АНОК бил фатен без дегустација смрт Бог го зел за себе. Во време пред неговиот восхит како прогласен Енох, на луѓе на своето време, за доаѓањето измачување и казнување на гревот и безбожност. Кога беше постигнат исто така цел на гревот дојде Божјиот суд на грев во времето на Ное и тој го испрати потоп, но потоа бил Енох веќе фатени на Господа.

Потопот е слика на гневот Божји ќе ја испрати на земјата, и злите луѓе во времето на крајот - гневот што доаѓа (1 Солунјаните 1:10)

Транспортира до друго место

D et грчкиот збор за "го зема за себе" е metatithemi, и е во KVJ преведени "transportet", односно пренесува, превезува на друго место. Енох беше со други зборови, транспортира или се пресели во небото, бидејќи тој нема да вкусат смрт. 1 Коринтјаните 15 ви кажува дека не треба секој да умреме, но сите ќе се трансформира. Тоа е Пол кој ја опишува занесот на населено место каде што не секој ќе се соочи со смртта, но искуството дека Господ нè води во својот дом.

Исто како Енох претставува занесот Собранието пред страдањата, што претставува Ное и неговото семејство, тој вети дека остаток од Израел, кои ќе бидат сочувани преку страдањата, и да се доживее на месијанската царство благослови.

Седмиот музичар од Адам

D et што може да биде интересно да се напомене тука е дека Енох беше седми музичар од Адам. Собранието е на ист начин седмиот Собранието треба да се вклучени во Откровение Глава трета

Живееме во Лаодикија време, што, врз основа на историски и пророчки времеплов за населено место е, исто така, на последниот пасус од Собранието пред восхит. Ние, исто така живее во почетокот на sjutusende години по создавањето, каде Енох беше фатен како седми släktsled по Адам.

Hanoks значење

R OT од името Енох значи обука и учење, што нè тера да мислам на мисијата на Исусовата заповед да собранието. - " Одете и научете ги сите народи" (Матеј 28:19 )

Според традицијата хебрејски, како што е Енох е роден на денот на Педесетницата, кој е, исто така, на денот на собранието беше роден. Hanoks живот и неговиот восхит пред поплавата е јасен пример на занесот на општеството.

Лот бил спасен избега од Божјиот гнев

1 Излез 19:22 - "Јас нема да ја соборат градот ќе се зборува за. Но се брза да избега таму, бидејќи не можам да направам ништо, додека сте таму "

G уд слушнале плачот на Содом и Гомор, и го виде тежок грев што владееше во градовите. Авраам надевале со Господ да не ги уништи градовите имаше доста надолу до десет праведни во градовите. Сега таму не десет беа праведни во градовите, туку едноставно - Целина.

И покрај тоа што не беше нешто што Господ беше посветена, тој не се уништи и да го осудат на градови, бидејќи на него еден од нив. Содома и Гомора биле подложени на Божјиот суд и гнев, и Бог нека дожд оган и сулфур над градовите. Но Господ не би можеле да почнат својот гнев до кога Лот го напуштиле градот и се на безбедно во соседниот град Сигор.

Лука 17: 28-29 - Во ист начин како што беше во деновите на Лот: јадеа, пиеја, купуваа, продаваа, тие засадени, но на денот кога Лот излезе од Содом врнеше оган и сулфур од небото и уништени сите од нив.

L ot беше отстранет од времето и местото на Божјиот суд ќе биде во болка. Ангелите кои биле испратени да го спасат Лот прогласи дека тие не би можеле да почнат Божјиот суд пред Лот бил безбеден. Многу е слика на општеството кои се спасени од времето и местото на гневот што доаѓа.

2. Петрово 2: 7-9 - Но, тој спасен праведниот Лот, кој бил злоставуван од страна на злите развратен живот.

P etrus учат за пресудата која влијае на сите беззаконие, и ни покажува дека Бог не суди на праведните заедно со злите.  

Даниил и тројцата мажи во огнена печка

H istorien за Даниил и тројцата мажи во огнена печка е една од приказните на Стариот Завет кои покажуваат јасна слика за страдањата и иднината на проектот.

Царот Навуходоносор, што е јасен пример за Антихристот, го постави статуа на златото на рамницата Дура во Вавилон. Имајте на ум дека статуата е шеесет лакти висок и широк шест лакти, која може да се спореди со говорот на Антихристот е 666. Навуходоносор ги принудува сите да падне и да се поклони ова рангирање статуа, каде што последиците за оние кои не ја послушал требаше да бидат фрлени во огнена печка . Гори печка е слика на Божјиот гнев и голема неволја во неволја. (Малахија 4: 1. - Ете, ден доаѓа, гори како печка)

S adrak, Мисах и Авденаго одби да се поклонуваат на статуа Навуходоносор, и тие беа фрлени во огнена печка. Царот нареди на печката да се направи седум пати повеќе отколку што некогаш сум го видел тоа да биде, и таму е слика на говорот совршенство. Господ го испрати својот ангел кој заштитени Седрах, Мисах и Авденаго во огнена печка, и тие излегоа без било каква штета или влијание на огнот.

Но, се поставува прашањето на оваа приказна е местото каде што Даниел е некаде. Дали бил еден од оние кои се поклони на коленото на статуата? Зошто е тој не присуствуваше, и зошто тој не, исто така, го фрлија во огнена печка. Ние може да се прилично сигурни дека Даниел не се поклони на коленото на статуа Навуходоносор. Даниел едноставно не беше присутна и каде што секој ќе му се поклони на статуата, или во огнена печка на страдањето. Бог имал "му се одземе."

Описот дека царот имаше овие мажи во огнена печка беше дека имало три еврејски мажи (Дан 3:12). Трите Евреи е слика на новоизбраниот Израел кои ќе бидат сочувани преку страдањата и Даниел, сакана (Даниел 10:11) е слика на општеството кои ќе бидат сочувани од страдањата. 

Павле учи за восхит

P Aulus беше прв човек на земјата кој ги презентираше учење и откривање на занесот, околу 20 години по крстот. До тоа време тоа беше непозната, бидејќи Исус не се учат на занесот на своите ученици во неговото време. Занесот на црквата е опишан главно во 1 Солунјаните 4:16 и 1 Коринтјаните 15:52.

Еден од најјасните стихови од GT дека ние може да се однесуваат на собранието во е од Исаија 26: 19-21. Сакам да се обиде да се споредат она што го гледаме во Исаија, поглавје 26, а наставата на Павле за восхит во 1 Солунјаните 4: 16-17 и 5: 9.

Зборовите на Исаија со црн текст и Павле во црвено.

J es 26:19 - Но, вашиот мртвите ќе живеат, нивните тела ќе се зголеми. (Прва мртвите во Христос ќе воскреснат)  разбудам и да пее, вие, кои живеат во прашината, за вашата роса е роса на светлината, а земјата ќе им даде од мртвите. Ајде мојот народ и да си одат во коморите ти, ги затвори вратите зад вас. (Потоа ние живите кои останавме, ќе бидеме грабнати во облаците заедно со нив да се сретнат со Господа во воздухот)  Скриј се за миг, додека гневот го поминуваа. Зашто, еве Господ излегува од неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие. (Зашто Бог не ни го назначи да страдаат гнев, туку да добијат спасение преку нашиот Господ Исус Христос) 

Тоа е, исто така, во непосредна близина се однесуваат на Јован 14: 2-3, каде што Исус зборува за тоа во неговата куќа Татко има многу соби, и дека тој си оди за да се подготви место за нас. Собранието ќе го слушне истиот глас дека Јован слуша во Откровението: - "Дојди ваму," и ние ќе учествува на местото Господ го подготвил за нас. Ние ќе мора да одат во неговиот комори, и ја затвори вратата зад нас. Кога тоа се случи, Господ од своето место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие - кој е, исто така, Божјиот гнев.

Ова ветување не е видлива за Неговото враќање, каде што Господ доаѓа во Израел за да биде таму каде што се. Тоа е ветување за црквата, која ја помина дом на неговиот татко за да се подготви место за нас таму.

24 старешини

Во почетокот на книгата Откровение, поглавје 4, да се сретнеме група која ние не се сретнал порано во Библијата. Таа претходно била три други пророци од Јован носеше визија е виден Божјиот престол, но ниту еден од претходно очекуваната оваа толпа. Исаија ги видов во Исаија Глава 6. Езекиел не ги види во Езекиел Глава 1 и 10, и Даниел ги виде, исто така, не во Поглавје 7. Тоа е 24 старешини мислам дека на седницата околу престолот Божји во Откровение 4: 4

Овој народ тоа не е таму, но сега, откако седумте цркви кои го претставуваат општеството од историски и пророчки перспектива, ние ги гледаме во небото. Тие се во место околу престолот на Бога пред страдањата ќе имаат почеток во Откровение 6, и затоа, верувам дека на 24 старешини претставуваат raptured црква која е во место, пред страдањата добива својот почеток. 

24 старешини седи на престолот, како што се на власт. Тие седат околу престолот Божји, па и тие да ви помогне и да им помогне на Господ. Седнуваат па нивната работа е завршена. Тие се облечени во бело, како тие се rättfärdigjorda. нивната облека се химатион, која е иста како и на одделението и облека Исус. Тие носат круни (Стефанос), па тие се кралеви. Тие се нарекуваат и старци кои се подготвени алузија на собранието.

Кога sjungar како што се пее во песната förlöstas во Откровение 5: 9-10:

" Достоен си да се земе книгата и да ги отвориш неговите печати, зашто беа убиени, а со твојата крв сте го купиле мажите за Бога (нас) од секое племе и јазик и народ и нација. Сте нив (нас) направени во кралската внатрешни работи (кралеви) и свештеници на нашиот Бог, а тие (ние) ќе царуваат на земјата.

S ако толку многу пати, текстот не е правилно преведени од оригиналниот текст. Кралот Џејмс, меѓу другите преводи седна прво лице множина, наместо. 24 старешини се идентификуваат со откупените Црква, која е облечена како нив, свештеници и кралеви како нив, и се во место, пред почетокот на неволја.

резиме

V во тоа да се види во текот на многу примери Библијата и улогата на модели покажуваат дека Господ ќе се движи неговиот народ од двете време и место кога станува збор за последното време пресуда со која ќе се движи земјата.

Тој ќе ни се искорени и да ни се крие во куќата на неговиот татко до својот гнев го поминуваа. Ние и ветуваме да се зачува од она што треба да го помине овој свет, бидејќи целта и предметот на неволја не е за општеството. Ние не се чека на Антихристот, но се исполни блажената надеж на великиот Бог и Спасител Исус Христос ќе се појави во слава. (Тит 3: 4) Тој што ни го спасува од гневот што доаѓа. (1 Th 1:10)


ДЕЛ 3

D et Ова е трет пост го пишувам како одбрана за претпристапна trib доктрина, имено, дека Исус ќе го пренесам своето собрание пред да замине во 70-та и последна недела на години, и дека пресудите на неволја оди во текот на земјата.

 

Избран род

U поврзува приказ на враќањето на Исус отсекогаш ме фасцинираше, а идејата на одбраната на генерација во историјата на човештвото нема да вкусат смрт, но наместо тоа, ќе добиете да се доживее за да се трансформира случува кога Исус ќе дојде да се земе своето собрание преку да се искорени нив жив на небото.

Ден на пристапи откуп

D et што го прави на тема толку интересно и контроверзни, е дека знаците се зборува многу силно дека се движиме кон ова иднината на проектот, а со тоа и враќање на Исус.

Многу луѓе денес се премногу задоволни од знаци што и двете може да се види и искуство, и дека Светиот Дух јасно говори на црквата Божја и срцата на луѓето да се спремни. Во врска со тоа, тогаш луѓето почнуваат да се види дека на денот на исплатата се приближува, следното прашање е кога ќе може да се очекува да се uppryckelsens момент се случува?

Прашањата многу побара

E n Некои од прашањата кои многу луѓе се прашуваат во врска со враќањето на Исус е кога можеме да очекуваме на занесот се случува? Собранието ќе треба да поминат низ страдањата? Што точно е целта на неволја, а тоа е, всушност, Антихристот Исус, ние треба да чекаме? Е враќање на Исус и на занесот на исти или два различни настани?

Се надевам дека и овој пост и последниот имам напишано одговори на некои од прашањата се.

Моето лично убедување

Т reviously бев прилично убеден дека Исус прво ќе се добие својата парохија по страдањата и на занесот и видливи Исус ќе се врати на истиот настан. Исус зборува само за да се врати, и зошто собранието треба да се спаси од неволја кога Израел и овој свет да страдаат? Ги видов страдањата, како неопходен процес на чистење на телото на Христос, бидејќи на отпадот што го гледаме во многу места.

Но, кога јас првично имаа некои неодговорени прашања што не можев да се мешаат со она што можев да го читаме во Библијата, се обидов да се стави себеси во прашањата правилно. Овие поднесоци се резултат на она што дојдов до.

Исто како што сигурно како што сум денес на моето спасение, јас сум исто така и кога станува збор време точка за занесот на општеството. Исус ќе го извади своето собрание, пред почетокот на минатата недела на години и 70 недела, и јас сакам да го споделам некои од аргументите што мислам дека зборува многу за тоа.

Занесот и Исус видливи враќање

Јован 14: 1-3 - Да не се вознемирува вашето срце. Веруваат во Бога и веруваат во мене. Во Домот на Мојот Татко има многу соби. Ако не беше така, Јас ќе ви реков дека ќе одам да ви приготвам место за вас? И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум

1 Солунјаните 4: 15-17 - ние ви велам преку словото на Господа, дека ние, што сме живи и да остане до доаѓањето на Господ нема да ги спречи, кои се спие. За кога гласно команда, на глас на архангел и при Божја труба: Самиот Господ ќе слезе од небото. И само на мртвите во Христа ќе се зголеми. Потоа ние живите кои останавме, ќе бидеме грабнати во облаците заедно со нив да се сретнат со Господа во воздухот. И така засекогаш ќе бидеме со Господ

U ppryckelsen не е друго име за видливи враќање на Исус. Може да се каже дека враќањето на Исус се случува во фази, почнувајќи со восхит и крајот на својата видлива враќање по голема болка.

Занесот на Собранието

U ppryckelsen е невидлив настан што се случува без предупредување. Ние знаеме, со други зборови, не е во ред кога тоа се случува, а ние им се кажува да биде буден и молитва. Ние ќе се знае времето за восхит и да имаат разбирање за тоа кога ќе почне да се намали, но на час и во моментот кога ние не знаеме ништо за, и тоа ќе биде скриена до денот тоа се случува. 

Исус доаѓа на половина пат до Земјата за да се сретне со нас во просторот, а потоа ни се врати на небото, за нас да биде таму каде што е тој. Ако Исус продолжи на Земјата по занесот, така тој ни зема до каде сме, наместо. Но, според Јован, и тој се враќа да ни стигнат до каде е тој, кој е во куќата на неговиот татко во Своето небесно царство. 

Исус видливи враќање

J ESU видливи враќање не е невидлив или тајно дојде. Сите очи ќе го гледаат, и тој ќе биде целосно видливи на небесните облаци. Во време од денот е, исто така, не е изненадување, тогаш, ние знаеме дека тој ќе веднаш по завршувањето на неволја, или само 3,5 години по големите проблеми на почетокот.

Од ретките луѓе кои преживеат неволја ќе биде во можност да бидат сведоци на овој настан.

Според зборовите на Господ

P Aulus нагласува дека е  "преку словото на Господа ", кога тој учи за занесот и воскресението.

Прво, тоа е 1 Солунјаните беше напишана од Павле за АД 51, и веројатно се уште не евангелијата беше напишано во моментот кога Павле напишал ова писмо. Второ, можете едноставно ќе нема настава на Исус во евангелијата каде што Исус зборува за некои кои произлегуваат од мртвите, додека другите оживува сврте кон него лице во облаците.

Исус проповедал само воскресението од мртвите, врз основа на ветувања може да се види во ОТ. Таму, на света вети воскресение веднаш по големата неволја (Даниел 12: 2), а само пред новиот милениум. Тоа е воскресението на Исус се нарекува живот или воскресението кои на тој начин им припаѓа на Светиите GT.

тајни Собранието

1 Коринтјаните 15: 51-52 - Еве, јас да ви кажам една тајна: не сите ќе умреме, но сите ќе се измениме, во еден миг, во трепкање на окото, на последната труба. Имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се промени.

D et значи дека Павле пренесува една од тајните кои индиректно со општеството да се направи, како што е преку директно зборови или откровението на Господ.

Тајната дека Павле го пренесува ова и дека никогаш не биле откриени или познато, тоа е само дека избран род нема да умре, туку ќе ја доживее тоа ќе се трансформира и да се преобрази, и ќе бидеме грабнати заедно со мртвите, со цел да се исполнат Исус во небото.

Ние сакаме да бидеме каде што е

Јован 14: 1-3 - "Да не се вознемирува вашето срце веруваат во Бога и веруваат во Мене Во Домот на Мојот Татко има многу соби Ако тоа не беше така, Јас ќе ви реков дека ќе одам да ви приготвам место... за вас? и кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум. и каде и да одам, да знаеш дека. начинот на кој што го знаете. "

Во  Евангелието според Јован, Исус ни дава уникатна откровение. Тој зборува за нешто што ниту еден пророк претходно или биле ветувачки. Никаде не можеме да се прочита дека Месијата ќе дојде, туку да се соберат на светиите во земниот Ерусалим, тој ќе ги однесе во куќата на неговиот татко, кој е на истото место каде што ќе оди далеку.

Кога тој дава ветување, тоа е врз основа на тоа " јас ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум."  Тој зборува за камбек, не со еврејската ослободување да се направи, или да воспостави неговото царство на земјата, или да им суди на народите. Тоа е збор кој само неговите одлуки.

Јован 14: 1-3 и 1 ч 4: 13-18

D тука се неверојатни паралели кога ќе ги споредиме овие два стиха каде што некои од зборови или фрази се речиси идентични. Тие го следат едни со други во исто време, со цел тие да дојде, и во начинот на кој дел е изградена. 

Јован 14: 1-3 1 ч 4: 13-18

V.1 загрижени V.13 Pine

Верувале V.1 V.14 Дали

V.1 Бог, ми V.14 Исус, Бог

V.2 кажа дека V.15 ви кажам

V.3 се врати V.15 доаѓањето на Господ

V.3 земе вашата V.17 грабнат

V.3 ме V.17 да се сретнат со Господа

V.3 биде каде што сум V.17 секогаш да биде со Господ.

И двете од овие стихови утешна и ни покажува во уникатен начин на кој Господ доаѓа да се верниците од земјата за слава на небото.                 

18 Пред-trib argumenter

1. Постои едноставно нема пасуси во Стариот Завет и Новиот Завет за да укажуваат на тоа дека црквата ќе поминат низ периодот неволја, или дека црквата треба да застане лице в лице против Антихристот.

2. болка се нарекува "проблеми на Јаков" (Jer30: 7), но никогаш не се нарекува "собранието или црква неволја".                                                     

3. Ангелот Гаврил е прогласена за Даниел дека 70 недели се одредени на твојот народ (Евреите) и на Твојот Свет градот (Ерусалим). Црквата не се наведени тука. Дан 09:24

4. Собранието не учествувал во првите 69 недели, и нема да биде дел од последната и 70 недела.

5. Во Откровение занесот се случува во Глава 4: 1, со неволја период е опишан од страна на Глава 6-19. 24 старешини претставуваат собранието е во место, пред првиот печат е прекината.

6. Собранието се споменува дваесет пати во првите три поглавја од Откровението, но никогаш не се споменува меѓу глави 4 до 19 години. 

7. голема периодот неволја се нарекува и "ден на гневот" (Софонија 1:15) во Библијата, но Исус не ни го назначи да страдаат гнев. (1 ч 5: 9), но ни избави од "гневот" (1 ч 1:10)

8. болка време наречен Ден на Господ во Библијата (Софонија 1:15). Но, 1 Солунјаните 5: 2-3 вели дека на денот на Господ (страдањата) ќе дојде како крадец во ноќта. Кога луѓето (неверниците) велат: "мир и безбедност", потоа кликнете на (неверниците) со уништување како одеднаш како болката доаѓа во една бремена жена, и тие (неверниците) не ќе избега. Јасно е дека неволјата е нешто што ќе се случи на неверниците, но тоа не ги вклучува верниците и зачувани.

9. Ќе конзола едни со други со разговор на занесот (1 Солунјаните 4:18). Не постои утеха во наставата во која се вели дека црквата ќе одат преку дел или на целата domstid на неволја.

10. Исус им ветил на црквата во Филаделфија дека сака да го зачува црквата, и "ве избави од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ на тест." (Откровение 3:10) Бог вети дека ќе се зачува верни собранието од неволја период.

11. Исто како Енох беше фатен на небото пред потопот и Ное била зачувана преку потопот, на Собранието ќе биде raptured пред неволја и Израел остаток се сочувани преку страдањата.

12. Во истиот начин на кој Бог не може да се суди Содома и Гомора пред Лот бил далеку од градот, Бог не може да се суди овој свет, пред праведните е нема. (1 генералот 19:16)

13. Исус зборуваше за периодот неволја, кога ме праша: ". Vaka секогаш и молете се за сила да избегаат сите работи кои треба да дојдат и да стоите пред Синот човечки" (Лука 21:36) Тоа не прави никаква смисла Исус прашува за нешто што тој не е подготвен да го задржи.

14. Малахија 3:18 вели Господ (на пристигнување) ќе ни ја покаже разликата помеѓу праведните и злите, меѓу оној што му служи на Бога, а не да му служат. Pre-trib веруваме дека Господ доаѓа да се соберат неговиот народ, тогаш доаѓаме заедно со него да се суди на праведните и на неправедните. 

15. Во занесот, Исус доаѓа  за  Неговата црква (1 Солунјаните 4: 16-17), кога тој доаѓа на крајот на неволја, тој доаѓа  со  своето собрание. (1 Th 3:13).

16. Во писмата до седумте цркви кои покани Исус да "да се слушне она што Духот на општеството." Но, во голема неволја, кога Светиот Дух во Црквата е на страна седна, тој вели: "Кој има уши да слуша, нека чуе!" (Откровение 13: 9) Тој испушта Собранието, каде што не постои црква да се слуша Дух зборува и да се оди преку неволја. 

17. Антихристот ќе направи војна со светиите, и имаат моќ да ги победиме. (Rev 13: 7). Но, тоа не може да биде населено место зборува за тука. Исус вети дека ќе ги "helvets пристаништа никогаш не треба да биде општество на силни". (Матеј 16:18)

18. Исус не рекол: "Кога тоа се случило", а потоа исправете се и подигнете ги главите свои, туку "Кога сето ова (знаци) почнува да се случи", па исправете се и подигнете ги главите, бидејќи вашето спасение. (Лука 21:28).

На двајца сведоци

S ридот изберам два стиха, на GT и NT, зборува заедно, и сведочат дека црквата нема да одат преку Божјиот гнев, или неволја, сакам да истакнам две следните стихови:

1 Солунјаните 1: 9-10 - На тие зборуваат за тоа како ние се добиени од вас и како сте се свртеле кон Бога од идолите да му служи на живиот и вистински Бог и да чекаат за својот Син од небото, Кого Бог воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа

Исаија 26: 19-21 - Но, вашиот мртвите ќе живеат, нивните тела ќе се зголеми. Се разбудам и да пее, вие, кои живеат во прашината, за вашата роса е роса на светлината, а земјата ќе им даде од мртвите. Ајде мојот народ и да си одат во коморите ти, ги затвори вратите зад вас. Скриј се за миг, додека гневот го поминуваа. Зашто, ете, Господ излегува на неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие. Земјата ќе замрси крв нивните долгови и веќе не ја кријат својата поразени.

неисполнетото ветување

V во не може да се види дека овој пасус од Исаија кога било досега биле исполнети. Тоа, исто така, не се согласува со воскресението дека Исус проповедал и Даниел кажува Ден 12: 2, кој знаеме што ќе се случи по неволите, а не пред тоа.

Еве Исаија зборува наместо воскресение, која се јавува кога Господ прво повика своите луѓе во нивните комори пред и пред тоа Божјиот гнев и пресудата излегува над земјата. 

Ајде мојот народ

за мојот народ", што всушност значи "исчезнување" или "да стане невидлив", е неверојатно паралелно со искуството на Јован имаше во Откровение, поглавје 4, каде што го виде на отворена врата на небото, а во исто време го чу гласот на Бог, труба слично рече: "Дојди тука." Веднаш по Бога, ладно станува Џон фатени на Божјиот престол, каде што тој е од небото овде неволја играше на земјата.

Џон претставува оваа црква, која ќе ја доживее истата на uppryckelsens ден. Преку команда, на глас на архангел и при Божја труба, собранието ќе бидат фатени во небото и ќе видите неволја расплетува земјата.

За да се обиде и да ги казни жителите на земјата

Откровение 3:10 - Затоа што се чуваат мојот збор за издржливост, ќе те чувам и да ве спаси од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ кон тест

J esaja зборува за  "Господ излегува од неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие." Слично на тоа потврдува Откровение 3:10 тој час на искушение (болка), кој ќе дојде на целиот свет е да се стави својот народ на тест.

Двете Исаија и Откровение зборува за целта на болка е да се казни и да се обиде и жителите на земјата, бидејќи на своите гревови преку нешто што се нарекува Божјиот гнев. Истото лутина што и двете овие стихови сведочи дека сме спасени од, од страна на Господ нè повикува дом на куќата на неговиот татко, дом на неговиот комори, додека гневот го поминуваа.

Еден човек на пуст остров

О m можеме да направиме еден експеримент и да се стави човек на пуст остров, само со Библијата во рака, но изложби и да се спроведуваат доктрината идеи. До каков заклучок дошол до заклучок во однос на временската точка за восхит?

Прво, тоа го научи од Исаија 13: 9-13, и Амос 5:18 дека Бог ќе им суди на земјата, бидејќи на своите гревови од страна на оставајќи ги без својот гнев преку страшно domstid како што Библијата го опишува како Денот на Господ. 

Исаија 13: 9-13 - Еве, на денот на Господ доаѓа, страшно, со гнев и лутина, да се постават отпад во земјата и да ги уништи грешниците кои живеат таму. За ѕвездите на небото и соѕвездијата не брод повеќе светлина. Сонцето изгрева темно, и светлината на Месечината не е вклучен. Јас ќе го казнам светот за својата злото, злите за нивното беззаконие. Јас ќе се направи бабаитство stoltas и урнеме тирани гордост. Јас ќе се направи човек поретки од чисто злато, човек поретки од злато од Офир. Затоа, јас ќе се тресат небото и земјата да се нишаат и промешајте за да се темели -по Господ Саваот незадоволство, на горење неговиот гнев.

Амос 5:18 - Тешко на оние што копнеат по денот на Јехова! Зошто ви копнеат за тоа? Денот на Господ е темнина, а не светлина.

Г eNom да тогаш чита натаму во Матеј глава 24, тој можеше да се види дека времето на казната ќе биде толку сериозна што ако Господ заклучил дека нема да има човечки опстанок. Наместо тоа, Господ ќе заврши оваа domstid со силата и славата се врати на земјата. Кога знаеше дека Исус ќе се врати уште не се случило, па тој знаеше дека Божјиот гнев се уште некаде во иднината.

Кога дојде во 1 Сол 9-10, па тој може да се види прилично јасна изјава. Тој прочитате за Исус, Кој нè спасува и нè избави од гневот што доаѓа.

1 Солунјаните 1: 9-10 - На тие зборуваат за тоа како ние се добиени од вас и како сте се свртеле кон Бога од идолите да им служи на живиот Бог и да се чека за својот Син од небото, Кого Бог воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа.

Превод на англиски јазик (стих):  ..and да се чека за својот Син од небото, Кого Го воскресна од мртвите - Исус, кој ни го спасува од гневот што доаѓа.

Г eNom да ја читаат Библијата стих тој може да одговори на следниве прашања ", кој, што, каде, кога и зошто." Кој (Исус) Што (кој спасува и нè спасува), кога (време за гневот). Со читање понатаму во 1 Солунјаните 4: 15-17, тој може да се прочита дека "сите" е од земјата на облаците на небото, а во 1 Солунјаните 5: 9 беше запрашан зошто на реципроцитет кога читаме дека сме предодредени да страдаат Божјиот гнев, туку да постигнеме спасението преку Исус Христос.

1 Солунјаните 5: 9 - Зашто Бог не ни го назначи да страдаат гнев, туку да добијат спасение преку нашиот Господ Исус Христос

Превод на англиски јазик (KJV): Зашто Бог не ни е назначен на лутина, но да се добие спасение од страна на нашиот Господ Исус Христос 

V ur пример може да се види дека, со тоа што се снимени во исто време точка на Божјиот гнев, како што не се сигурни за тоа, тој со тоа може да се заклучи дека на занесот наместо тоа ќе ја претставуваат. Опфатеност ќе alltstå да предизвика гневот на Бога на земјата, кои се нивните почеток во Откровение 6.

Одговори на најчесто поставуваните прашања во пост-trib

М ед редовно ќе често аргументи и прашања од луѓе кои не веруваат во занес пред неволја. Еве некои од нив:

"Библијата не вели дека ќе има две advents. Како може да се каже дека Исус ќе дојде двапати? "

Одговор: Исто како што на ист начин, постојат две различни слики на Месијата во Стариот Завет (слуга страдање и кралот), постојат две различни слики од Исус ќе се врати е тешко да се заедно. Овие две секвенци се занесот и видливи враќање на Исус. Може да се каже дека Исус се врати се врши во фази, каде што започнува занес, и Исус видливи враќање стави крај на тоа. Тоа е само сосема различни места или настани.

"Исус рече дека занесот ќе се одржи веднаш по неволите (Матеј 24: 29-31). Кога го испраќа ангели да ги соберат неговите избрани"

Одговор: занесот не се случува во Матеј глава 24 за неколку причини:

Во занесот мора верници слава тела што ни го прави исто како и Исус на динамиката на Вознесение да го направи тоа без помош од ангелите. Затоа ќе треба помош од ангелите на занес, кога ние се сврте на славата на телата?

Ангелите ги собира заедно orättfärdia во тоа време точка (Матеј 13: 38-43, 49-50)

Ако некој вели дека ангелите се собираат верници во Матеј 24 се upprycklsen мора Мет 13, исто така, исто така, да биде таму. Во Матеј 13, гледаме во исто време дека е злите ќе бидат одвоил од Земјата првите, а не праведните.

Ангелите се испрати да се соберат заедно и на праведните и на неправедните да им биде судено од Исус пред 1000 година царство. Овие луѓе се во нивните природни тела, каде што злите ќе бидат фрлени во огненото езеро, а праведниците се дозволени сусам наследат 1000 година царство.

Враќање на Исус во Матеј 24

Матеј 24:31 - Со силен труба повик, тој ќе испрати испрати Своите ангели, и тие ќе се соберат Неговите избраници од четирите кардинални точки, од едниот крај на небото до другиот.

M 24 е поглавје што го опишува Исус видливи дојде во Израел и во светот. Во пресудата на неговите непријатели, и да се воспостави на месијанската царство. Често укажува на избраните Во стих 31, кој тврди дека е во собранието. Мислам дека тоа е сосема јасно дека тоа е дел новоизбраниот Евреите е за. 

Обидете се да се дури и донесе следниве стихови во врска со Матеј 24:31:

Исаија 11:11 - И Господ ќе биде во тоа време уште еднаш ја испружил раката,  со цел да се здобијат за себе остатокот од својот народ , кои биле спасени од Асирија, Египет, Патрос, Етиопија, Елам, Сенар, Емат, и островите .

Исаија 11: 12 Тој ќе го подигне знамето на народите и да се соберат отпадници од Израел и дисперзирани на Јуда од четирите страни.

Банер и труба

Б Anner и труба симболизира повикување на луѓето. Несомнено е исто ЗАВИСНОСТ што се зборува, и Бог преку Исаија изјавува дека тоа е мажите и жените кои се повикани на Израел. Новоизбраниот се верните Евреи кои го преживеале болка, и дека во тоа време, се расфрлани насекаде низ земјата. Сите Евреи да си оди дома, кој исто така е во целосна согласност со GT со пророчките зборови. Тоа е доказ дека тоа не се зборува за црквата во минување. 

"Пре-trib е воведен од страна на некои кои се плашат да одат преку прогон"

Одговор: Кога се зборува за страдањата ние мора да почне со разликувањето на општата страдање се сретнуваме во светот (gr.thlipsis) и страдањето се сретнуваме во голема неволја (gr.Thlipsis Megas) дека Исус зборува во Матеј 24, и Даниел Глава 12

Pre-trib доктрина не се излезе на кои верниците ќе избега прогон. Исус прорекол дека ќе биде омразен во овој свет за себе (Јован 15:18). Во светот на вистинските верници ќе доживее духовно битката против началствата и властите, своето тело, и страдање за Евангелието. Овој вид на страдање, Исус никогаш не ни вети дека ќе бидеме слободни од. Гневот се сретнуваме во неволја е нешто поинакво и нешто што зборот ни вети дека ние не треба да се доживее и да одат преку. (1Thess 5: 8)

"Павле вели во 2 Солунјаните 2: 1-9 дека занесот не се случи пред да се појави антихрист"

Одговор: Павле зборува за восхит во однос на денот на Господ, тоа не е enstydig видливи враќање на Исус. Денот на Господ не е еден ден во betydningen од 24 часа, туку во период од пресудата што оди надвор во светот. (Е 2:12, 13: 6, Езекиел 13: 5, Јоил 1:15 Амос 5: 18,20)

Црквата во Солун се плашеа и вознемирени дека тие веќе се најдоа во периодот неволја. Павле ги уверува и му кажува на Антихристот прво мора да бидат откриени пред тоа се случува. Кога Антихристот започнува својот завет со Израел почнува последната недела од години, или неволја.

Како луѓето можат да бидат зачувани во неволја на Светиот Дух е нема од земјата?

 Одговор: Тоа е Светиот Дух на страна седна не значи дека можноста за спасение веќе не постојат, но дека Светиот Дух ќе живее во човековото срце, каде што имаме Светиот Дух како печат е сосема уникатна за возраста на црквата.

Пред излевање на Светиот Дух на Педесетница беше луѓето, исто така, спаси, и Светиот Дух се појави на луѓето. Кога Светиот Дух се излеа на Педесетница, не бевме во "втор" Светиот Дух на земјата. Исто како што во Стариот Завет, луѓето ќе бидат снимени за време на неволја кое Светиот Дух ќе работат на ист начин како и во Стариот Завед, на база од погоре.

Прашања до пост-trib доктрина

S amtidigt исто така има и некои неодговорени прашања дека пост-trib доктрина е тешко да се одговори или да даде соодветно објаснување на:

Ако занесот прво ќе наиде на Исус видливи дојде, кои потоа ќе се доверат на Милениумските?

"Ако мислите дека само ја спаси добијат дел од милениум, и на занесот прво ќе наиде на Исус видливи дојде кога не би требало, во принцип, сите луѓе во Милениум да се претвори вечен тела. Но, кој потоа ќе се доверат на илјадагодишната потоа репродукција може да се направи од страна на луѓе во природна тела "?

Одговор: Тоа е направено од страна на луѓе кои беа спасени по занесот време на неволја. Мажите одат во Милениум во нивната природна тела.

Зошто е занесот не се спомнува во Откровение 19: 11-23 или нешто Глава 14?

"Во Откровение 19, ќе добие опис на видливи Исус ќе се врати, но тоа се споменува ниту воскресение или занес. Зах 14: 1-7, исто така, го опишува овој инцидент, но не каде што се споменува. Зарем тоа не е чудно што еден од најголемите настани во историјата кој вклучува воскресение на стотици милиони луѓе кои не се споменати ниту во Откровение 19 или нешто Глава 14? Зошто? "

Одговор: Опфатеност или при воскресението не се споменува, бидејќи тоа едноставно не е направено на местото време.

Кој ќе се собираат прво, неправедните (Матеј 13: 30,41,49) или праведен? (1 Сол 4: 16-17)

И 1 Солунјаните и Матеј 13 вели дека соодветните воскресенија се одржи во прв план. 1 Солунјаните кажува uppståendelsen на собранието е на прво место, но Мет 13 видов дека првиот неправедните земени од земјата. И двете групи не може да биде прв да се отстранат ден?

Одговор: Постојат два одделни настани, кои едноставно не се случи истовремено .

Фактот дека спасените ќе бидат наградени со круни на занесот (Христовиот суд) Како е тоа што на 24 старешини веќе ги имаат (Откровение 4: 4-10), дури и ако на занесот се случува?

Одговор: Опфатеност мора да се случи пред првиот печат е скршен.


Зошто овци и кози стане разделени по страдањата на оние кои веќе биле во занес? (Матеј 25: 31-33)

 Одговор: Со занесот не се случи на видливи Исус ќе се врати, затоа направете го овци и кози (преживеани луѓе во неволја) да бидат одделени пред милениум.

Каде ќе сите "незачувани" од оној што се најде на крајот на милениумот? (Rev 20: 7-10)

 Одговор: Има луѓе кои се родени за време на милениумот. Тие се потомци на оние кои влегле во Милениум во нивната природна тела.

Кој е тоа што се држи назад, така што Антихристот не може да излезе?

 Одговор: Светиот Дух во Црквата е најголемата пречка за Антихристот не може да излезе.

Исус вети дека во Јован 14: 1-3 дека ќе се подготви место за верниците на небото, а потоа се врати да не однесе каде е тој. Pre-trib тврди дека Исус ќе се врати на земјата да биде таму со своето собрание. Зошто Исус ќе се подготви место за нас на небото, а потоа не ни се таму?

 Одговор: Пост-trib доктрина е многу тешко да се објасни Јован 14: 1-3

прогласување на Исус во Назарет

Лука. 4: 18-19 - "Духот Господов е врз мене, бидејќи тој ме помаза да им соопштам радосна вест на сиромашните Тој ме испрати да го прогласат слобода на заробениците и за обновување на видот на слепите, да се даде угнетените слобода и да го прокламираат прифатливо година на Господ

Е следи Исус бил искушуван во пустината, тој дојде во Назарет, каде што се чита од Исаија 61: 1-2 и изјавил дека овие зборови се обистини. Она е да се забележи е дека Исус запира средината на реченицата без заокружување на целиот пророштвото на Исаија.

Причината Исус престане во средината на стихот е дека првиот дел на овој стих е со неговото прво доаѓање и својата служба да се направи. Во вториот дел од пророштвото ќе биде завршен само по црквата е нема од земјата.

Израел и Црквата

Дела 15: 13-18 - "Браќа, да ме слуша Симеон ја опиша како Бог прво се сигурни дека тој освои народ за своето име меѓу народите Тоа е во согласност со зборовите на пророците, во која се вели: Тогаш јас ќе се врати назад.. и обнова на паднатите живеалиште на Давид. рушевините ќе ги обноват, и јас ќе го постави,

D et други теолошки причини дека црквата ќе биде raptured на 70 и последната недела од години.

Ако примарната причина за 70-та недела е да заврши шест ветувања кон Израел, кои ги гледаме во Даниел 9:24, тогаш општеството да се отиде пред тоа. Јаков сведочи дека во Дела 15, последователно по пат на Собранието на земјата, Господ ќе го претвори својот фокус и продолжи со својата програма со Израел. Опфатеност ќе се случи на посебна точка на времето од видливи враќање на Господ Исус има различни програми за Израел и Црквата.

Неволја Со други зборови, двете делат. Делумно за прочистување на Израел, и второ, да се уништи и да се направи со неверник нации. (Ерем 30: 1-11). Собранието не припаѓаат на овие цели. 

Трубата 7

Откровение 11:15 -  Седмиот ангел  засвири неговата труба . Потоа се слушна во небото силен глас кој рече: ". На Царството на светот сега му припаѓа на нашиот Господ и на Неговиот Христос, и тој ќе царува во вечни векови"

E n Некои велат дека на занесот и воскресението што се случува во последната труба е иста како и на 7-ми и последната труба се сретнуваме во неволја. Но, ние не смееме да ја мешаме седум труба во Откровение 11:15, со последната труба припаѓаат на Воскресението.

Прво, постои разлика во двете предмет и влијанието на овие две труби при Божја труба е труба на спасението, за разлика од седумте труби се сретнуваме во Откровение е пресудата на овој свет. Божја труба е вокација на воскресението, како и собирање на Божјиот народ.

Тоа не е Господ дува во труба во Откровение, туку ангел. Кога ангелот дува во труба, тоа е сигнал дека големата неволја започнува, а последните 3,5 години може да се започна. И, конечно, кога труба Божја звучи така што transmutes само голем настан, а на седмата труба во јавноста неколку различни настани.

Господовиот ден

1 Солунјаните 5: 2 - Ако времиња и сезони, браќа, ние не го пишувам за вас. Вие многу добро знаете дека на денот на Господ доаѓа како крадец во ноќта. Кога луѓето се велејќи: "мир и безбедност", тогаш тие страдаат уништување како одеднаш како болката доаѓа во една бремена жена, и тие не ќе избега. Но вие, браќа, не сте во темнина, та тој ден да ве затече како крадец.

М пареа луѓе извршуваат и се однесува на Господовиот ден како ограничен и одреден ден од 24 часа, кој ќе се одржи на крајот од неволја кога Исус видливи враќање. Така значи дека на денот на Господ и на занесот се синоними и излегува на еден.

Веројатно повеќето цитираше стих е само 1 Солунјаните 5: 2, во кој се споменува восхит во врска со Господов ден. Како ден на Господ во истиот начин на кој Исус доаѓа како "крадец во ноќта", кој ќе ги поврзува често ги мешаат овие два настани.

Но, преглед на некои bivelverser кој се споменува Господовиот ден покажува дека не само што се однесуваат на еден ден, но во време на суд опфаќа и болка, Исус видливи враќање и милениум.

Јоил 2: 11-20 -  Денот на Господ вклучуваат напад од непријателот од север, за кои многумина веруваат дека е истиот напад гледаме во Езекиел 38-39. Многумина веруваат дека Гога / Магог војна се случува во првиот дел од болка.

Џоел 3: 4 -  Тука е Господов ден врзани за видливи враќање на Исус и неговата пресуда на народите. 

2. Петрово 3: 10-23 -  Еве Господовиот ден не може да се однесува на видливата враќање на Исус, тогаш знаеме дека на денот на небесните тела ќе биде распуштен, и да добиеме нови небеса и нова земја на прво место по 1000 години на империјата.

Првото воскресение

Откровение 20: 4 - И видов престоли, а на оние кои седеа на нив им беше дадена власт да се суди. И видов душите кои биле обезглавени, бидејќи тие сведочеле на Исус и на зборот на Бог, а не се поклони на ѕверот и на неговиот лик, а не добил неговиот белег на челото или рака. Тие оживеаја и царуваа со Христа илјада години. Но, остатокот од мртвите не оживеаја додека не се навршија илјада години. Ова е првото воскресение.  

Dна првото воскресение во Откровение 20: 4 е исто така нешто што е многу дискусии и назад, и мислам дека зборот на Библијата зборува за себе кога ќе ја прочитате. Ние може да се види во стихот кој зборува за воскресение, а тоа е првото воскресение. Тогаш можеме да видиме дека, и таму е се зборува за мачениците воскресение по страдањата. Но, тоа значи, така што првото воскресение се состои само од маченици од неволја? Не, се разбира дека не.

D првото воскресение е повеќе за она што е вид на тип на воскресението. Можеме да видиме дека постојат два типа на воскресенија. Првиот со вечен живот со Бога, и второто воскресение до вечноста без Бога. Вториот Воскресението, која е вечна одвоеност од Бог, кој е составен од сите опструираат мртви од сите временски периоди, и се случува по 1000 години на империјата. (Rev 20: 5)

Првото воскресение што е еднакво на вечен живот со Бог се одвива во различни фази. Во НТ, можеме да видиме неколку различни воскреснувања дека сите ќе бидат под категоријата "првото воскресение". 

1. воскресението на Исус на третиот ден. спасение болка Исус е затоа што на тимот за сите на возбуда. Ако тој не се помири сите гревови на домаќинот пред речиси 2000 години, и ние не имаше воскресение од мртвите. Исусовото воскресение е мојот воскресение. 

2. воскресението на некои луѓе во GL Завет tid.- Евреите 11:35

3 Верниците од GL Завет што се случи во врска со смртта и воскресението на Исус. Мет 27: 52-53

4 Христијанското собрание занесот пред конечната и 70 недела од години за Израел и Ерусалим.


5. воскресението на двајца сведоци на крајот на страдањата - До 11:12

6. Воскресението на верниците GL Завет и мачениците на болка, која се одвива пред обновувањето на царството на Израел. - Ден 12:13, Јован 11:24, 20: 4

временската празнини

М пареа на настани што се случуваат за време на неволја и во комуникацијата со враќањето на Исус ни покажува дека тоа е неопходно за една временска јазот помеѓу занесот на Собранието, а Исус видливи враќање. Некои од настаните кои укажуваат на тоа е:

Христовиот суд

2 Коринтјаните 5:10 - За сите ние мора да се појави пред судот на Христос, дека секој може да се добие она што го направил во овој живот, добри или лоши

Г UDS збор не учи дека сите ние еден ден ќе застане пред судот Христов и да се направи räkenskab за нашите дела. Судот што е за откупените и не треба да се меша со пресудата на голем бел престол по 1000 години на империјата. Грчкиот збор за овој суд е "Bema", и затоа се нарекува "пресуда Beema".

1 Коринќаните 4: 5 - затоа Долна нема пресуда предвреме, пред Господ доаѓа. Тој треба да светне како темнината крие и да се најде мислите и намерите на срцето, а потоа секој од нив треба да има неговата пофалба на Бога

Овој суд ги зема непосредно врзани за upprycklsen, што значи дека кога Собранието се враќа со Христос на земјата, тие веќе биле пред судот на Христос modtaga својата награда.

24 старешини

N Ågot како bekräfter дека овој суд се одржи во непосредна да јазол до занесот се 24 старешини, што претставува целосна сила Собранието. Тие се во место околу престолот на Бога, на круни на главата, и е подготвен да им служи на Господ за време на неволја, пред тоа дека Исус крши првиот печат во Откровение 6

Ако 24 старешини претставуваат собранието, тоа значи две работи. И на времето потребно помеѓу восхит и 70 årsveckans почетокот, и пред првата пресуда и пред првиот коњ ќе биде откупен, собранието е веќе во место во небесното.

Пресудата на нациите и народите

Д знак на народите ќе биде невозможно, ако тоа не беше за една временска јазот помеѓу восхит и видливи враќање на Исус. Како инаку би и зачувани и незачувани, кои се уште се во нивната природна тела може да се одвои ако верни веќе биле искоренети и се сврте на славата на телата?

Ако занесот се случува по страдањата најде, едноставно нема потреба да го делат народот пред милениум. Ние веќе би имале uppdelining во врска со восхит кога Исус стапнал на Елеонската Гора.

Населението на милениумот

М eople кои се снимени за време на неволја ќе одат во нивните природни тела во новиот милениум. Овие луѓе ќе работат, градат куќи и имаат деца. Пред да одиме во Милениум, повторно ќе биде многу луѓе на земјата, за разлика од крајот на неволја, кога човекот ќе бидат поретки од злато од Офир? (Е 13: 9-12)

иднината на Израел

Во  време каде Евреин и Џентиле станаа едно тело потребни временскиот јаз на Господа да продолжи со програмата со Израел. На 70 и последната недела од години е време кога Господ повторно ќе го стави својот фокус на Евреите и на израелскиот народ.

На крајот на församlingenstid на земјата завршува не само библиски пророштва туку израз на потребните јазот помеѓу восхит и видливи враќање на Исус. И седиште судот Христов, 24 старешини, пресудата на народите, населението на милениумот и програмата Господа за Израел е, и укажуваат на тоа. 

заклучок

V во кои живеат во време на чекање. Во меѓувреме, и во очекување дека Господ наскоро ќе ни се јавите дома со него. Јас сум прилично цврста во моето верување дека сме избран род, кои ќе имаат благодатта да се доживее ладно, небесната труба Господовиот ангел и плаче.

Конгрегацијата го доби својот почеток во Бог излевање на Светиот Дух на Педесетница, а ќе заврши со занесот на општеството. Крајно време е да се укине нашите глави, за наскоро се приближува нашето избавување.

 D et Ова е трет пост го пишувам како одбрана за претпристапна trib доктрина, имено, дека Исус ќе го пренесам своето собрание пред да замине во 70-та и последна недела на години, и дека пресудите на неволја оди во текот на земјата.


Избран род

U поврзува приказ на враќањето на Исус отсекогаш ме фасцинираше, а идејата на одбраната на генерација во историјата на човештвото нема да вкусат смрт, но наместо тоа, ќе добиете да се доживее за да се трансформира случува кога Исус ќе дојде да се земе своето собрание преку да се искорени нив жив на небото.

Ден на пристапи откуп

D et што го прави на тема толку интересно и контроверзни, е дека знаците се зборува многу силно дека се движиме кон ова иднината на проектот, а со тоа и враќање на Исус.

Многу луѓе денес се премногу задоволни од знаци што и двете може да се види и искуство, и дека Светиот Дух јасно говори на црквата Божја и срцата на луѓето да се спремни. Во врска со тоа, тогаш луѓето почнуваат да се види дека на денот на исплатата се приближува, следното прашање е кога ќе може да се очекува да се uppryckelsens момент се случува?

Прашањата многу побара

E n Некои од прашањата кои многу луѓе се прашуваат во врска со враќањето на Исус е кога можеме да очекуваме на занесот се случува? Собранието ќе треба да поминат низ страдањата? Што точно е целта на неволја, а тоа е, всушност, Антихристот Исус, ние треба да чекаме? Е враќање на Исус и на занесот на исти или два различни настани?

Се надевам дека и овој пост и последниот имам напишано одговори на некои од прашањата се.

Моето лично убедување

Т reviously бев прилично убеден дека Исус прво ќе се добие својата парохија по страдањата и на занесот и видливи Исус ќе се врати на истиот настан. Исус зборува само за да се врати, и зошто собранието треба да се спаси од неволја кога Израел и овој свет да страдаат? Ги видов страдањата, како неопходен процес на чистење на телото на Христос, бидејќи на отпадот што го гледаме во многу места.

Но, кога јас првично имаа некои неодговорени прашања што не можев да се мешаат со она што можев да го читаме во Библијата, се обидов да се стави себеси во прашањата правилно. Овие поднесоци се резултат на она што дојдов до.

Исто како што сигурно како што сум денес на моето спасение, јас сум исто така и кога станува збор време точка за занесот на општеството. Исус ќе го извади своето собрание, пред почетокот на минатата недела на години и 70 недела, и јас сакам да го споделам некои од аргументите што мислам дека зборува многу за тоа.

Занесот и Исус видливи враќање

Јован 14: 1-3 - Да не се вознемирува вашето срце. Веруваат во Бога и веруваат во мене. Во Домот на Мојот Татко има многу соби. Ако не беше така, Јас ќе ви реков дека ќе одам да ви приготвам место за вас? И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум

1 Солунјаните 4: 15-17 - ние ви велам преку словото на Господа, дека ние, што сме живи и да остане до доаѓањето на Господ нема да ги спречи, кои се спие. За кога гласно команда, на глас на архангел и при Божја труба: Самиот Господ ќе слезе од небото. И само на мртвите во Христа ќе се зголеми. Потоа ние живите кои останавме, ќе бидеме грабнати во облаците заедно со нив да се сретнат со Господа во воздухот. И така засекогаш ќе бидеме со Господ

U ppryckelsen не е друго име за видливи враќање на Исус. Може да се каже дека враќањето на Исус се случува во фази, почнувајќи со восхит и крајот на својата видлива враќање по голема болка.

Занесот на Собранието

U ppryckelsen е невидлив настан што се случува без предупредување. Ние знаеме, со други зборови, не е во ред кога тоа се случува, а ние им се кажува да биде буден и молитва. Ние ќе се знае времето за восхит и да имаат разбирање за тоа кога ќе почне да се намали, но на час и во моментот кога ние не знаеме ништо за, и тоа ќе биде скриена до денот тоа се случува. 

Исус доаѓа на половина пат до Земјата за да се сретне со нас во просторот, а потоа ни се врати на небото, за нас да биде таму каде што е тој. Ако Исус продолжи на Земјата по занесот, така тој ни зема до каде сме, наместо. Но, според Јован, и тој се враќа да ни стигнат до каде е тој, кој е во куќата на неговиот татко во Своето небесно царство. 

Исус видливи враќање

J ESU видливи враќање не е невидлив или тајно дојде. Сите очи ќе го гледаат, и тој ќе биде целосно видливи на небесните облаци. Во време од денот е, исто така, не е изненадување, тогаш, ние знаеме дека тој ќе веднаш по завршувањето на неволја, или само 3,5 години по големите проблеми на почетокот.

Од ретките луѓе кои преживеат неволја ќе биде во можност да бидат сведоци на овој настан.

Според зборовите на Господ

P Aulus нагласува дека е  "преку словото на Господа ", кога тој учи за занесот и воскресението.

Прво, тоа е 1 Солунјаните беше напишана од Павле за АД 51, и веројатно се уште не евангелијата беше напишано во моментот кога Павле напишал ова писмо. Второ, можете едноставно ќе нема настава на Исус во евангелијата каде што Исус зборува за некои кои произлегуваат од мртвите, додека другите оживува сврте кон него лице во облаците.

Исус проповедал само воскресението од мртвите, врз основа на ветувања може да се види во ОТ. Таму, на света вети воскресение веднаш по големата неволја (Даниел 12: 2), а само пред новиот милениум. Тоа е воскресението на Исус се нарекува живот или воскресението кои на тој начин им припаѓа на Светиите GT.

тајни Собранието

1 Коринтјаните 15: 51-52 - Еве, јас да ви кажам една тајна: не сите ќе умреме, но сите ќе се измениме, во еден миг, во трепкање на окото, на последната труба. Имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се промени.

D et значи дека Павле пренесува една од тајните кои индиректно со општеството да се направи, како што е преку директно зборови или откровението на Господ.

Тајната дека Павле го пренесува ова и дека никогаш не биле откриени или познато, тоа е само дека избран род нема да умре, туку ќе ја доживее тоа ќе се трансформира и да се преобрази, и ќе бидеме грабнати заедно со мртвите, со цел да се исполнат Исус во небото.

Ние сакаме да бидеме каде што е

Јован 14: 1-3 - "Да не се вознемирува вашето срце веруваат во Бога и веруваат во Мене Во Домот на Мојот Татко има многу соби Ако тоа не беше така, Јас ќе ви реков дека ќе одам да ви приготвам место... за вас? и кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум. и каде и да одам, да знаеш дека. начинот на кој што го знаете. "

Во  Евангелието според Јован, Исус ни дава уникатна откровение. Тој зборува за нешто што ниту еден пророк претходно или биле ветувачки. Никаде не можеме да се прочита дека Месијата ќе дојде, туку да се соберат на светиите во земниот Ерусалим, тој ќе ги однесе во куќата на неговиот татко, кој е на истото место каде што ќе оди далеку.

Кога тој дава ветување, тоа е врз основа на тоа " јас ќе се врати и ќе се земе за себе, така што ќе може да биде каде што сум."  Тој зборува за камбек, не со еврејската ослободување да се направи, или да воспостави неговото царство на земјата, или да им суди на народите. Тоа е збор кој само неговите одлуки.

Јован 14: 1-3 и 1 ч 4: 13-18

D тука се неверојатни паралели кога ќе ги споредиме овие два стиха каде што некои од зборови или фрази се речиси идентични. Тие го следат едни со други во исто време, со цел тие да дојде, и во начинот на кој дел е изградена.

Јован 14: 1-3 1 ч 4: 13-18

V.1 загрижени V.13 Pine

Верувале V.1 V.14 Дали

V.1 Бог, ми V.14 Исус, Бог

V.2 кажа дека V.15 ви кажам

V.3 се врати V.15 доаѓањето на Господ

V.3 земе вашата V.17 грабнат

V.3 ме V.17 да се сретнат со Господа

V.3 биде каде што сум V.17 секогаш да биде со Господ.

И двете од овие стихови утешна и ни покажува во уникатен начин на кој Господ доаѓа да се верниците од земјата за слава на небото.                 

18 Пред-trib argumenter

 1. Постои едноставно нема пасуси во Стариот Завет и Новиот Завет за да укажуваат на тоа дека црквата ќе поминат низ периодот неволја, или дека црквата треба да застане лице в лице против Антихристот.

 2. Неволја се нарекува "проблеми на Јаков" (Jer30: 7), но никогаш не се нарекува "собранието или црква неволја". 

 3. Ангелот Гаврил е прогласена за Даниел дека 70 недели се одредени на твојот народ (Евреите) и на Твојот Свет градот (Ерусалим). Црквата не се наведени тука. Дан 09:24

 4. Црквата не учествувал во првите 69 недели, и нема да биде дел од последната и 70 недела.

 5. Откровение занесот се случува во Глава 4: 1, со неволја период е опишан од страна на Глава 6-19. 24 старешини претставуваат собранието е во место, пред првиот печат е прекината.

 6. Парохијата се споменува дваесет пати во првите три поглавја од Откровението, но никогаш не се споменува меѓу глави 4 до 19 години. 

 7. период болка исто така е наречена "ден на гневот" (Софонија 1:15) во Библијата, но Исус не ни го назначи да страдаат гнев. (1 ч 5: 9), но ни избави од "гневот" (1 ч 1:10)

 8. Неволја период е наречен Ден на Господ во Библијата (Софонија 1:15). Но, 1 Солунјаните 5: 2-3 вели дека на денот на Господ (страдањата) ќе дојде како крадец во ноќта. Кога луѓето (неверниците) велат: "мир и безбедност", потоа кликнете на (неверниците) со уништување како одеднаш како болката доаѓа во една бремена жена, и тие (неверниците) не ќе избега. Јасно е дека неволјата е нешто што ќе се случи на неверниците, но тоа не ги вклучува верниците и зачувани.

 9. Ние ќе ги утеши едни со други со разговор на занесот (1 Солунјаните 4:18). Не постои утеха во наставата во која се вели дека црквата ќе одат преку дел или на целата domstid на неволја.

 10. Исус им ветил на црквата во Филаделфија дека сака да го зачува црквата, и "ве избави од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ на тест." (Откровение 3:10) Бог вети дека ќе се зачува верни собранието од периодот неволја .

 11. Исто како Енох беше фатен на небото пред потопот и Ное била зачувана преку потопот, на Собранието ќе биде raptured пред неволја и Израел остаток се сочувани преку страдањата.

 12. Во истиот начин на кој Бог не може да се суди Содома и Гомора пред Лот бил далеку од градот, Бог не може да се суди овој свет, пред праведните е нема. (1 генералот 19:16)

 13. Исус зборуваше за периодот неволја, кога ме праша: ". Vaka секогаш и молете се за сила да избегаат сите работи кои треба да дојдат и да стоите пред Синот човечки" (Лука 21:36) Тоа не прави никаква смисла Исус прашува за нешто што тој не е подготвен да го задржи.
 14. Малахија 3:18 вели Господ (на пристигнување) ќе ни ја покаже разликата помеѓу праведните и злите, меѓу оној што му служи на Бога, а не да му служат. Pre-trib веруваме дека Господ доаѓа да се соберат неговиот народ, тогаш доаѓаме заедно со него да се суди на праведните и на неправедните. 
 15. Во занесот, Исус доаѓа  за  Неговата црква (1 Солунјаните 4: 16-17), кога тој доаѓа на крајот на неволја, тој доаѓа  со  своето собрание. (1 Th 3:13).

 16. Во писмата до седумте цркви кои покани Исус да "да се слушне она што Духот на општеството." Но, во голема неволја, кога Светиот Дух во Црквата е на страна седна, тој вели: "Кој има уши да слуша, нека чуе!" (Откровение 13: 9) Тој испушта Собранието, каде што не постои црква да се слуша Дух зборува и да се оди преку неволја. 

 17. Антихристот ќе направи војна со светиите, и имаат моќ да ги победиме. (Rev 13: 7). Но, тоа не може да биде населено место зборува за тука. Исус вети дека ќе ги "helvets пристаништа никогаш не треба да биде општество на силни". (Матеј 16:18)

 18. 18. Исус не рекол: "Кога тоа се случило", а потоа исправете се и подигнете ги главите свои, туку "Кога сето ова (знаци) почнува да се случи", па исправете се и подигнете ги главите, бидејќи вашето спасение. (Лука 21:28).

На двајца сведоци

S ридот изберам два стиха, на GT и NT, зборува заедно, и сведочат дека црквата нема да одат преку Божјиот гнев, или неволја, сакам да истакнам две следните стихови:

1 Солунјаните 1: 9-10 - На тие зборуваат за тоа како ние се добиени од вас и како сте се свртеле кон Бога од идолите да му служи на живиот и вистински Бог и да чекаат за својот Син од небото, Кого Бог воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа

Исаија 26: 19-21 - Но, вашиот мртвите ќе живеат, нивните тела ќе се зголеми. Се разбудам и да пее, вие, кои живеат во прашината, за вашата роса е роса на светлината, а земјата ќе им даде од мртвите. Ајде мојот народ и да си одат во коморите ти, ги затвори вратите зад вас. Скриј се за миг, додека гневот го поминуваа. Зашто, ете, Господ излегува на неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие. Земјата ќе замрси крв нивните долгови и веќе не ја кријат својата поразени.

неисполнетото ветување

V во не може да се види дека овој пасус од Исаија кога било досега биле исполнети. Тоа, исто така, не се согласува со воскресението дека Исус проповедал и Даниел кажува Ден 12: 2, кој знаеме што ќе се случи по неволите, а не пред тоа.

Еве Исаија зборува наместо воскресение, која се јавува кога Господ прво повика своите луѓе во нивните комори пред и пред тоа Божјиот гнев и пресудата излегува над земјата.  

Ајде мојот народ

за мојот народ", што всушност значи "исчезнување" или "да стане невидлив", е неверојатно паралелно со искуството на Јован имаше во Откровение, поглавје 4, каде што го виде на отворена врата на небото, а во исто време го чу гласот на Бог, труба слично рече: "Дојди тука." Веднаш по Бога, ладно станува Џон фатени на Божјиот престол, каде што тој е од небото овде неволја играше на земјата.

Џон претставува оваа црква, која ќе ја доживее истата на uppryckelsens ден. Преку команда, на глас на архангел и при Божја труба, собранието ќе бидат фатени во небото и ќе видите неволја расплетува земјата.

За да се обиде и да ги казни жителите на земјата

Откровение 3:10 - Затоа што се чуваат мојот збор за издржливост, ќе те чувам и да ве спаси од часот на искушението, кое ќе дојде врз целиот свет и да ја доведе својот народ кон тест

J esaja зборува за  "Господ излегува од неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие." Слично на тоа потврдува Откровение 3:10 тој час на искушение (болка), кој ќе дојде на целиот свет е да се стави својот народ на тест.

Двете Исаија и Откровение зборува за целта на болка е да се казни и да се обиде и жителите на земјата, бидејќи на своите гревови преку нешто што се нарекува Божјиот гнев. Истото лутина што и двете овие стихови сведочи дека сме спасени од, од страна на Господ нè повикува дом на куќата на неговиот татко, дом на неговиот комори, додека гневот го поминуваа.

Еден човек на пуст остров

О m можеме да направиме еден експеримент и да се стави човек на пуст остров, само со Библијата во рака, но изложби и да се спроведуваат доктрината идеи. До каков заклучок дошол до заклучок во однос на временската точка за восхит?

Прво, тоа го научи од Исаија 13: 9-13, и Амос 5:18 дека Бог ќе им суди на земјата, бидејќи на своите гревови од страна на оставајќи ги без својот гнев преку страшно domstid како што Библијата го опишува како Денот на Господ. 

Исаија 13: 9-13 - Еве, на денот на Господ доаѓа, страшно, со гнев и лутина, да се постават отпад во земјата и да ги уништи грешниците кои живеат таму. За ѕвездите на небото и соѕвездијата не брод повеќе светлина. Сонцето изгрева темно, и светлината на Месечината не е вклучен. Јас ќе го казнам светот за својата злото, злите за нивното беззаконие. Јас ќе се направи бабаитство stoltas и урнеме тирани гордост. Јас ќе се направи човек поретки од чисто злато, човек поретки од злато од Офир. Затоа, јас ќе се тресат небото и земјата да се нишаат и промешајте за да се темели -по Господ Саваот незадоволство, на горење неговиот гнев.

Амос 5:18 - Тешко на оние што копнеат по денот на Јехова! Зошто ви копнеат за тоа? Денот на Господ е темнина, а не светлина.

Г eNom да тогаш чита натаму во Матеј глава 24, тој можеше да се види дека времето на казната ќе биде толку сериозна што ако Господ заклучил дека нема да има човечки опстанок. Наместо тоа, Господ ќе заврши оваа domstid со силата и славата се врати на земјата. Кога знаеше дека Исус ќе се врати уште не се случило, па тој знаеше дека Божјиот гнев се уште некаде во иднината.

Кога дојде во 1 Сол 9-10, па тој може да се види прилично јасна изјава. Тој прочитате за Исус, Кој нè спасува и нè избави од гневот што доаѓа.

1 Солунјаните 1: 9-10 - На тие зборуваат за тоа како ние се добиени од вас и како сте се свртеле кон Бога од идолите да им служи на живиот Бог и да се чека за својот Син од небото, Кого Бог воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа.

Превод на англиски јазик (стих):  ..and да се чека за својот Син од небото, Кого Го воскресна од мртвите - Исус, кој ни го спасува од гневот што доаѓа.

Г eNom да ја читаат Библијата стих тој може да одговори на следниве прашања ", кој, што, каде, кога и зошто." Кој (Исус) Што (кој спасува и нè спасува), кога (време за гневот). Со читање понатаму во 1 Солунјаните 4: 15-17, тој може да се прочита дека "сите" е од земјата на облаците на небото, а во 1 Солунјаните 5: 9 беше запрашан зошто на реципроцитет кога читаме дека сме предодредени да страдаат Божјиот гнев, туку да постигнеме спасението преку Исус Христос.

1 Солунјаните 5: 9 - Зашто Бог не ни го назначи да страдаат гнев, туку да добијат спасение преку нашиот Господ Исус Христос

Превод на англиски јазик (KJV): Зашто Бог не ни е назначен на лутина, но да се добие спасение од страна на нашиот Господ Исус Христос 

V ur пример може да се види дека, со тоа што се снимени во исто време точка на Божјиот гнев, како што не се сигурни за тоа, тој со тоа може да се заклучи дека на занесот наместо тоа ќе ја претставуваат. Опфатеност ќе alltstå да предизвика гневот на Бога на земјата, кои се нивните почеток во Откровение 6.

Одговори на најчесто поставуваните прашања во пост-trib

М ед редовно ќе често аргументи и прашања од луѓе кои не веруваат во занес пред неволја. Еве некои од нив:

"Библијата не вели дека ќе има две advents. Како може да се каже дека Исус ќе дојде двапати? "

Одговор: Исто како што на ист начин, постојат две различни слики на Месијата во Стариот Завет (слуга страдање и кралот), постојат две различни слики од Исус ќе се врати е тешко да се заедно. Овие две секвенци се занесот и видливи враќање на Исус. Може да се каже дека Исус се врати се врши во фази, каде што започнува занес, и Исус видливи враќање стави крај на тоа. Тоа е само сосема различни места или настани.

"Исус рече дека занесот ќе се одржи веднаш по неволите (Матеј 24: 29-31). Кога го испраќа ангели да ги соберат неговите избрани"

Одговор: занесот не се случува во Матеј глава 24 за неколку причини:

Во занесот мора верници слава тела што ни го прави исто како и Исус на динамиката на Вознесение да го направи тоа без помош од ангелите. Затоа ќе треба помош од ангелите на занес, кога ние се сврте на славата на телата?

Ангелите ги собира заедно orättfärdia во тоа време точка (Матеј 13: 38-43, 49-50)

Ако некој вели дека ангелите се собираат верници во Матеј 24 се upprycklsen мора Мет 13, исто така, исто така, да биде таму. Во Матеј 13, гледаме во исто време дека е злите ќе бидат одвоил од Земјата првите, а не праведните.

Ангелите се испрати да се соберат заедно и на праведните и на неправедните да им биде судено од Исус пред 1000 година царство. Овие луѓе се во нивните природни тела, каде што злите ќе бидат фрлени во огненото езеро, а праведниците се дозволени сусам наследат 1000 година царство.

Враќање на Исус во Матеј 24

Матеј 24:31 - Со силен труба повик, тој ќе испрати испрати Своите ангели, и тие ќе се соберат Неговите избраници од четирите кардинални точки, од едниот крај на небото до другиот.

M 24 е поглавје што го опишува Исус видливи дојде во Израел и во светот. Во пресудата на неговите непријатели, и да се воспостави на месијанската царство. Често укажува на избраните Во стих 31, кој тврди дека е во собранието. Мислам дека тоа е сосема јасно дека тоа е дел новоизбраниот Евреите е за. 

Обидете се да се дури и донесе следниве стихови во врска со Матеј 24:31:

Исаија 11:11 - И Господ ќе биде во тоа време уште еднаш ја испружил раката,  со цел да се здобијат за себе остатокот од својот народ , кои биле спасени од Асирија, Египет, Патрос, Етиопија, Елам, Сенар, Емат, и островите .

Исаија 11: 12 Тој ќе го подигне знамето на народите и да се соберат отпадници од Израел и дисперзирани на Јуда од четирите страни.

Банер и труба

Б Anner и труба симболизира повикување на луѓето. Несомнено е исто ЗАВИСНОСТ што се зборува, и Бог преку Исаија изјавува дека тоа е мажите и жените кои се повикани на Израел. Новоизбраниот се верните Евреи кои го преживеале болка, и дека во тоа време, се расфрлани насекаде низ земјата. Сите Евреи да си оди дома, кој исто така е во целосна согласност со GT со пророчките зборови. Тоа е доказ дека тоа не се зборува за црквата во минување. 

"Пре-trib е воведен од страна на некои кои се плашат да одат преку прогон"

Одговор: Кога се зборува за страдањата ние мора да почне со разликувањето на општата страдање се сретнуваме во светот (gr.thlipsis) и страдањето се сретнуваме во голема неволја (gr.Thlipsis Megas) дека Исус зборува во Матеј 24, и Даниел Глава 12

Pre-trib доктрина не се излезе на кои верниците ќе избега прогон. Исус прорекол дека ќе биде омразен во овој свет за себе (Јован 15:18). Во светот на вистинските верници ќе доживее духовно битката против началствата и властите, своето тело, и страдање за Евангелието. Овој вид на страдање, Исус никогаш не ни вети дека ќе бидеме слободни од. Гневот се сретнуваме во неволја е нешто поинакво и нешто што зборот ни вети дека ние не треба да се доживее и да одат преку. (1Thess 5: 8)

"Павле вели во 2 Солунјаните 2: 1-9 дека занесот не се случи пред да се појави антихрист"

Одговор: Павле зборува за восхит во однос на денот на Господ, тоа не е enstydig видливи враќање на Исус. Денот на Господ не е еден ден во betydningen од 24 часа, туку во период од пресудата што оди надвор во светот. (Е 2:12, 13: 6, Езекиел 13: 5, Јоил 1:15 Амос 5: 18,20)

Црквата во Солун се плашеа и вознемирени дека тие веќе се најдоа во периодот неволја. Павле ги уверува и му кажува на Антихристот прво мора да бидат откриени пред тоа се случува. Кога Антихристот започнува својот завет со Израел почнува последната недела од години, или неволја.

Како луѓето можат да бидат зачувани во неволја на Светиот Дух е нема од земјата?

Одговор: Тоа е Светиот Дух на страна седна не значи дека можноста за спасение веќе не постојат, но дека Светиот Дух ќе живее во човековото срце, каде што имаме Светиот Дух како печат е сосема уникатна за возраста на црквата.

Пред излевање на Светиот Дух на Педесетница беше луѓето, исто така, спаси, и Светиот Дух се појави на луѓето. Кога Светиот Дух се излеа на Педесетница, не бевме во "втор" Светиот Дух на земјата. Исто како што во Стариот Завет, луѓето ќе бидат снимени за време на неволја кое Светиот Дух ќе работат на ист начин како и во Стариот Завед, на база од погоре.

Прашања до пост-trib доктрина

S amtidigt исто така има и некои неодговорени прашања дека пост-trib доктрина е тешко да се одговори или да даде соодветно објаснување на:

Ако занесот прво ќе наиде на Исус видливи дојде, кои потоа ќе се доверат на Милениумските?

"Ако мислите дека само ја спаси добијат дел од милениум, и на занесот прво ќе наиде на Исус видливи дојде кога не би требало, во принцип, сите луѓе во Милениум да се претвори вечен тела. Но, кој потоа ќе се доверат на илјадагодишната потоа репродукција може да се направи од страна на луѓе во природна тела "?

Одговор: Тоа е направено од страна на луѓе кои беа спасени по занесот време на неволја. Мажите одат во Милениум во нивната природна тела.

Зошто е занесот не се спомнува во Откровение 19: 11-23 или нешто Глава 14?

"Во Откровение 19, ќе добие опис на видливи Исус ќе се врати, но тоа се споменува ниту воскресение или занес. Зах 14: 1-7, исто така, го опишува овој инцидент, но не каде што се споменува. Зарем тоа не е чудно што еден од најголемите настани во историјата кој вклучува воскресение на стотици милиони луѓе кои не се споменати ниту во Откровение 19 или нешто Глава 14? Зошто? "

Одговор: Опфатеност или при воскресението не се споменува, бидејќи тоа едноставно не е направено на местото време.

Кој ќе се собираат прво, неправедните (Матеј 13: 30,41,49) или праведен? (1 Сол 4: 16-17)

И 1 Солунјаните и Матеј 13 вели дека соодветните воскресенија се одржи во прв план. 1 Солунјаните кажува uppståendelsen на собранието е на прво место, но Мет 13 видов дека првиот неправедните земени од земјата. И двете групи не може да биде прв да се отстранат ден?

Одговор: Постојат два одделни настани, кои едноставно не се случи истовремено .

Фактот дека спасените ќе бидат наградени со круни на занесот (Христовиот суд) Како е тоа што на 24 старешини веќе ги имаат (Откровение 4: 4-10), дури и ако на занесот се случува?

Одговор: Опфатеност мора да се случи пред првиот печат е скршен.

Зошто овци и кози стане разделени по страдањата на оние кои веќе биле во занес? (Матеј 25: 31-33)

 Одговор: Со занесот не се случи на видливи Исус ќе се врати, затоа направете го овци и кози (преживеани луѓе во неволја) да бидат одделени пред милениум.

Каде ќе сите "незачувани" од оној што се најде на крајот на милениумот? (Rev 20: 7-10)

 Одговор: Има луѓе кои се родени за време на милениумот. Тие се потомци на оние кои влегле во Милениум во нивната природна тела.

Кој е тоа што се држи назад, така што Антихристот не може да излезе?

 Одговор: Светиот Дух во Црквата е најголемата пречка за Антихристот не може да излезе.

Исус вети дека во Јован 14: 1-3 дека ќе се подготви место за верниците на небото, а потоа се врати да не однесе каде е тој. Pre-trib тврди дека Исус ќе се врати на земјата да биде таму со своето собрание. Зошто Исус ќе се подготви место за нас на небото, а потоа не ни се таму?

 Одговор: Пост-trib доктрина е многу тешко да се објасни Јован 14: 1-3

прогласување на Исус во Назарет

Лука. 4: 18-19 - "Духот Господов е врз мене, бидејќи тој ме помаза да им соопштам радосна вест на сиромашните Тој ме испрати да го прогласат слобода на заробениците и за обновување на видот на слепите, да се даде угнетените слобода и да го прокламираат прифатливо година на Господ

Е следи Исус бил искушуван во пустината, тој дојде во Назарет, каде што се чита од Исаија 61: 1-2 и изјавил дека овие зборови се обистини. Она е да се забележи е дека Исус запира средината на реченицата без заокружување на целиот пророштвото на Исаија.

Причината Исус престане во средината на стихот е дека првиот дел на овој стих е со неговото прво доаѓање и својата служба да се направи. Во вториот дел од пророштвото ќе биде завршен само по црквата е нема од земјата.

Израел и Црквата

Дела 15: 13-18 - "Браќа, да ме слуша Симеон ја опиша како Бог прво се сигурни дека тој освои народ за своето име меѓу народите Тоа е во согласност со зборовите на пророците, во која се вели: Тогаш јас ќе се врати назад.. и обнова на паднатите живеалиште на Давид. рушевините ќе ги обноват, и јас ќе го постави,

D et други теолошки причини дека црквата ќе биде raptured на 70 и последната недела од години.

Ако примарната причина за 70-та недела е да заврши шест ветувања кон Израел, кои ги гледаме во Даниел 9:24, тогаш општеството да се отиде пред тоа. Јаков сведочи дека во Дела 15, последователно по пат на Собранието на земјата, Господ ќе го претвори својот фокус и продолжи со својата програма со Израел. Опфатеност ќе се случи на посебна точка на времето од видливи враќање на Господ Исус има различни програми за Израел и Црквата.

Неволја Со други зборови, двете делат. Делумно за прочистување на Израел, и второ, да се уништи и да се направи со неверник нации. (Ерем 30: 1-11). Собранието не припаѓаат на овие цели. 

Трубата 7

Откровение 11:15 -  Седмиот ангел  засвири неговата труба . Потоа се слушна во небото силен глас кој рече: ". На Царството на светот сега му припаѓа на нашиот Господ и на Неговиот Христос, и тој ќе царува во вечни векови"

E n Некои велат дека на занесот и воскресението што се случува во последната труба е иста како и на 7-ми и последната труба се сретнуваме во неволја. Но, ние не смееме да ја мешаме седум труба во Откровение 11:15, со последната труба припаѓаат на Воскресението.

Прво, постои разлика во двете предмет и влијанието на овие две труби при Божја труба е труба на спасението, за разлика од седумте труби се сретнуваме во Откровение е пресудата на овој свет. Божја труба е вокација на воскресението, како и собирање на Божјиот народ.

Тоа не е Господ дува во труба во Откровение, туку ангел. Кога ангелот дува во труба, тоа е сигнал дека големата неволја започнува, а последните 3,5 години може да се започна. И, конечно, кога труба Божја звучи така што transmutes само голем настан, а на седмата труба во јавноста неколку различни настани.

Господовиот ден

1 Солунјаните 5: 2 - Ако времиња и сезони, браќа, ние не го пишувам за вас. Вие многу добро знаете дека на денот на Господ доаѓа како крадец во ноќта. Кога луѓето се велејќи: "мир и безбедност", тогаш тие страдаат уништување како одеднаш како болката доаѓа во една бремена жена, и тие не ќе избега. Но вие, браќа, не сте во темнина, та тој ден да ве затече како крадец.

М пареа луѓе извршуваат и се однесува на Господовиот ден како ограничен и одреден ден од 24 часа, кој ќе се одржи на крајот од неволја кога Исус видливи враќање. Така значи дека на денот на Господ и на занесот се синоними и излегува на еден.

Веројатно повеќето цитираше стих е само 1 Солунјаните 5: 2, во кој се споменува восхит во врска со Господов ден. Како ден на Господ во истиот начин на кој Исус доаѓа како "крадец во ноќта", кој ќе ги поврзува често ги мешаат овие два настани.

Но, преглед на некои bivelverser кој се споменува Господовиот ден покажува дека не само што се однесуваат на еден ден, но во време на суд опфаќа и болка, Исус видливи враќање и милениум.

Јоил 2: 11-20 -  Денот на Господ вклучуваат напад од непријателот од север, за кои многумина веруваат дека е истиот напад гледаме во Езекиел 38-39. Многумина веруваат дека Гога / Магог војна се случува во првиот дел од болка.

Џоел 3: 4 -  Тука е Господов ден врзани за видливи враќање на Исус и неговата пресуда на народите. 

2. Петрово 3: 10-23 -  Еве Господовиот ден не може да се однесува на видливата враќање на Исус, тогаш знаеме дека на денот на небесните тела ќе биде распуштен, и да добиеме нови небеса и нова земја на прво место по 1000 години на империјата.

Првото воскресение

Откровение 20: 4 - И видов престоли, а на оние кои седеа на нив им беше дадена власт да се суди. И видов душите кои биле обезглавени, бидејќи тие сведочеле на Исус и на зборот на Бог, а не се поклони на ѕверот и на неговиот лик, а не добил неговиот белег на челото или рака. Тие оживеаја и царуваа со Христа илјада години. Но, остатокот од мртвите не оживеаја додека не се навршија илјада години. Ова е првото воскресение.

D првото воскресение во Откровение 20: 4 е исто така нешто што е многу дискусии и назад, и мислам дека зборот на Библијата зборува за себе кога ќе ја прочитате. Ние може да се види во стихот кој зборува за воскресение, а тоа е првото воскресение. Тогаш можеме да видиме дека, и таму е се зборува за мачениците воскресение по страдањата. Но, тоа значи, така што првото воскресение се состои само од маченици од неволја? Не, се разбира дека не.

D првото воскресение е повеќе за она што е вид на тип на воскресението. Можеме да видиме дека постојат два типа на воскресенија. Првиот со вечен живот со Бога, и второто воскресение до вечноста без Бога. Вториот Воскресението, која е вечна одвоеност од Бог, кој е составен од сите опструираат мртви од сите временски периоди, и се случува по 1000 години на империјата. (Rev 20: 5)

Првото воскресение што е еднакво на вечен живот со Бог се одвива во различни фази. Во НТ, можеме да видиме неколку различни воскреснувања дека сите ќе бидат под категоријата "првото воскресение". 

 1. Исусовото воскресение на третиот ден. спасение болка Исус е затоа што на тимот за сите на возбуда. Ако тој не се помири сите гревови на домаќинот пред речиси 2000 години, и ние не имаше воскресение од мртвите. Исусовото воскресение е мојот воскресение. 

 2. Воскресението на некои луѓе во GL Завет tid.- Евр 11:35 Верниците од GL Завет што се случи во врска со смртта и воскресението на Исус. Матеј 27: 52-53

 3. занесот на христијанското собрание пред конечната и 70 недела од години за Израел и Ерусалим.

 4. Воскресението на двајца сведоци на крајот на страдањата - До 11:12

 5. Воскресението на верниците GL Завет и мачениците на болка, која се одвива пред обновувањето на царството на Израел. - Ден 12:13, Јован 11:24, 20: 4

временската празнини

М пареа на настани што се случуваат за време на неволја и во комуникацијата со враќањето на Исус ни покажува дека тоа е неопходно за една временска јазот помеѓу занесот на Собранието, а Исус видливи враќање. Некои од настаните кои укажуваат на тоа е:

Христовиот суд

2 Коринтјаните 5:10 - За сите ние мора да се појави пред судот на Христос, дека секој може да се добие она што го направил во овој живот, добри или лоши

Г UDS збор не учи дека сите ние еден ден ќе застане пред судот Христов и да се направи räkenskab за нашите дела. Судот што е за откупените и не треба да се меша со пресудата на голем бел престол по 1000 години на империјата. Грчкиот збор за овој суд е "Bema", и затоа се нарекува "пресуда Beema".

1 Коринќаните 4: 5 - затоа Долна нема пресуда предвреме, пред Господ доаѓа. Тој треба да светне како темнината крие и да се најде мислите и намерите на срцето, а потоа секој од нив треба да има неговата пофалба на Бога

Овој суд ги зема непосредно врзани за upprycklsen, што значи дека кога Собранието се враќа со Христос на земјата, тие веќе биле пред судот на Христос modtaga својата награда.

24 старешини

N Ågot како bekräfter дека овој суд се одржи во непосредна да јазол до занесот се 24 старешини, што претставува целосна сила Собранието. Тие се во место околу престолот на Бога, на круни на главата, и е подготвен да им служи на Господ за време на неволја, пред тоа дека Исус крши првиот печат во Откровение 6

Ако 24 старешини претставуваат собранието, тоа значи две работи. И на времето потребно помеѓу восхит и 70 årsveckans почетокот, и пред првата пресуда и пред првиот коњ ќе биде откупен, собранието е веќе во место во небесното.

Пресудата на нациите и народите

Д знак на народите ќе биде невозможно, ако тоа не беше за една временска јазот помеѓу восхит и видливи враќање на Исус. Како инаку би и зачувани и незачувани, кои се уште се во нивната природна тела може да се одвои ако верни веќе биле искоренети и се сврте на славата на телата?

Ако занесот се случува по страдањата најде, едноставно нема потреба да го делат народот пред милениум. Ние веќе би имале uppdelining во врска со восхит кога Исус стапнал на Елеонската Гора.

Населението на милениумот

М eople кои се снимени за време на неволја ќе одат во нивните природни тела во новиот милениум. Овие луѓе ќе работат, градат куќи и имаат деца. Пред да одиме во Милениум, повторно ќе биде многу луѓе на земјата, за разлика од крајот на неволја, кога човекот ќе бидат поретки од злато од Офир? (Е 13: 9-12)

иднината на Израел

Во  време каде Евреин и Џентиле станаа едно тело потребни временскиот јаз на Господа да продолжи со програмата со Израел. На 70 и последната недела од години е време кога Господ повторно ќе го стави својот фокус на Евреите и на израелскиот народ.

На крајот на församlingenstid на земјата завршува не само библиски пророштва туку израз на потребните јазот помеѓу восхит и видливи враќање на Исус. И седиште судот Христов, 24 старешини, пресудата на народите, населението на милениумот и програмата Господа за Израел е, и укажуваат на тоа. 

заклучок

V во кои живеат во време на чекање. Во меѓувреме, и во очекување дека Господ наскоро ќе ни се јавите дома со него. Јас сум прилично цврста во моето верување дека сме избран род, кои ќе имаат благодатта да се доживее ладно, небесната труба Господовиот ангел и плаче.

Конгрегацијата го доби својот почеток во Бог излевање на Светиот Дух на Педесетница, а ќе заврши со занесот на општеството. Крајно време е да се укине нашите глави, за наскоро се приближува нашето избавување.ДЕЛ 4

D et Ова е дел четири во серија - Исус ќе се врати пред страдањата, кои ги имам претходно напишано следните теми:

       

Counterarguments og прашања

Е дна од прашањата кои често се дискутира кога зборуваме за претпристапна trib доктрина - дека занесот на општеството пред неволја или во последната недела од години - е делумно претпристапна tribs историја од познатиот Margeret Мекдоналдс пророштва од 1800-тите што влијае Џон Дарби во неговата теологија.

И двете точки мислам дека се интересни, бидејќи тие често ги користат како контра аргумент кога зборуваме претпристапна trib доктрина, која потоа беше претставен како ново учење, и кои претходно не биле подучени од историјата на црквата. Овој пост ќе се базира на овие забелешки и прашања.

Најчестите контра-аргумент

Е дна од најчестите argment со тоа и пред-trib доктрина е "премногу е новата доктрина за тоа да бидат веродостојни." Но, постојат неколку проблеми со овој аргумент. Првата е дека тој го игнорира фактот дека Библијата учи дека разбирањето на крајот пророштва време не се признати или откриени, пред време дека овие предвидените настани се одвиваат.

Кога Даниел доби некои пророштва што ги открие на крајот на времето, тој одговори на Бога дека тој не ги разбирам. Господ Даниил одговори дека "овие зборови треба да останат скриени и запечатени до крајот на времето." (Дан 12: 9)

Разбирање на пророчката Реч

N е други зборови, можеме да видиме на словото на Господа остварува во однос на библиските пророштва, така и ние се добие точна разбирање на зборот на пророштвото.

Тоа не е чудно што на историјата на црквата биле прашања во врска со пророштвото на Езекиел 48, што зборува за принцот на Гога еден ден ќе го нападне Израел во коалиција со муслиманските земји. За неколку илјади години, Израел не постои, и пророштво кое зборува за напад на земја која не постои, создаде конфузија.

Други пророштва се поврзани и нашата историја, но исто така и на технолошкиот развој, кои ги имале во последниве векови, нешто што мора да се мистерија за луѓето кои живееле пред тоа. Како може да се објасни на двајца сведоци од Откровение 11, каде што и нивната смрт и воскресение, да бидат сведоци на целиот свет? Или сликата на ѕверот кој оживува и се зборува фали зборови?

Ние ќе со други зборови, да имаат правилното разбирање на пророчката Реч како што се доближуваме до моментот на неговото завршување.

Spiritualising на библиските пророштва

D et фактот дека делови од пророчката Реч е скриен и тешко да се протолкува додека не видиме нејзиното завршување, е нешто што го карактеризира голем дел од историјата на црквата.

Во 430 година н.е.. Додај црковен отец Августин книга серија "Божјиот град", кој се смета за еден од неговите најважни и inflytelsesrika работи. Августин spiritualized библиските пророштва и тврди дека милениум (Милениум) веќе почна и ќе продолжи се до второто Христово доаѓање.

Библиските пророштва би, со други зборови, може да се сфати или да се толкува буквално. Тоа беше оваа spiritualization на библиските пророштва кои требало да го означи историјата на црквата и начинот на кој ги förtolkade за следните илјада години.

татковците на раната црква

М еден пред да доби "оживување" на библиските пророштва, каде што повторно почна да се види и да ги интерпретираат буквално, тоа сепак покажува историјата на црквата, која во прилог на апостолите, така имаа татковците на блокови во зградата на нивното образование, што е основа на пред-trib доктрина . Тоа е исто така факт е дека речиси сите татковци раната црква проповеда premillennialism.

Јустин Маченик (исто така познат како Џастин, филозоф 110-165 e.Kr) кои во голема мера помогна да се формулира теологија на Црквата, дури и отиде толку далеку што тој посочи дека ако некој проповеда ништо друго, тој бил еретик. (1)

Оживување на библиските пророштва

Е проследено со години на духовна темнина на средниот век во Европа во стигнавме на реформацијата, и полека почнавме да се види оживување на библиските пророштва каде förtolkningen бил вистинит.

Овој "преродба" почна сериозно меѓу пуританци, на поправен движење кои се појавија во Англија околу 1560-тите години, кои брзо доведе до разбирање на занесот е посебен настан од Исус видливи дојде.

Нивните лидери "Зголемување Mather" кој бил пуритански црква, Оман и научник кој имал големо влијание врз духовниот живот на Масачусетс тврди дека светителите биле "фатени на небото за да избега од последниот пасус на огнот". (2)

Историски развој

F n цел да го оспори пред-trib доктрина е "новата доктрина" и само врз основа на учење Џон Дарби, следниве е историски развој со utplock изјавата на Отците на Црквата и на луѓе кои изразија пред-trib мисли во неговото учење од историјата на црквата.

Ова значи дека кога луѓето велат дека Исус ќе се врати пред неволја, или дека претпристапна trib доктрина доктрина не се проповеда пред 1800 година, тоа едноставно не е точно. За да покаже дека ова учење постоела долго пред Џон Дарби, тука се само неколку примери на луѓе и црковните оци кој изговори овие мисли:

Историја на претходна tribs

Џон Дарби - 1800-1882

J ohn Дарби е роден во Лондон, и беше оној кој ќе има големо влијание врз претходно trib доктрина, како што систематски се стави исти по што студирал тема.

Дарби заклучи дека мора да постои јасна разлика меѓу Израел и на Црквата, а тој беше уверен на Христовото доаѓање imminenta ', што значи дека Господ може да се врати во секое време, без некои предходникот карактери. Во 1827 година, тој го развива некои основни принципи кои би го карактеризираат нов теолошки систем, познат како "dispensationalism".

Пророштвото Margeret Мекдоналд

N Ågot е важно да се допре и дека е уставот на многу дискусии и недостасува разбирање, е токму пророштва Margeret Мекдоналд, кој се смета дека е она што е во облик на доктрината и теологијата Дарби е. Идејата беше изведена веќе во 70-тите години од страна на Дејв MacPherson во "Во неверојатно претпристапна Trib Потекло 1973 година (5)

Дејв MacPherson имаше мислења дека карактеризира многу од аргументите на Уставот за претпристапна trib доктрина е лажна.

Margeret, а потоа 15 години, би учествувале во харизматичен молитва состанок во Шкотска - во 1830 година Таму, таа ќе го прорекол и даде пророштво во кој таа изјави дека на занесот ќе се одржи пред неволја.

Пророштвото Margeret Мекдоналд

J AG врски на пророштвото во целост, така што можете сами да го суди. За жал, текстот не е преведена на шведски:

http://www.preteristarchive.com/dEmEnTiA/1975_macpherson_incredible-coverup.html

Еве еден извадок од пророштвото што Јас ја истакнаа текстот што е интересно:

" Во SAW луѓе со добра во ужасно опасна ситуација,  опкружен со мрежи и нестабилност, за да му се суди, и многу за да бидат измамени и случаи. Сега злите ќе биде откриена, со секаква сила и знаци и лажни чудеса, така што ако е можно и избраните ќе бидат измамени. Ова е огнена судење е да се обидеме. - Тоа ќе биде за прочистување и прочистување на вистинските членови на телото на Исус; Но, ох Тоа ќе биде огнена судење. Секоја душа ќе биде разнишан до строгиот центар. Непријателот ќе се обиде да се ослободи до се што можеме за да се верува - Но, на судењето на вистинската вера ќе се најде во чест и слава и слава. Ништо, но она што е од Бога да опстане. камениот-земја слушатели ќе се покаже - љубовта на многу волја восок ладна јас често saidthat ноќта, и да го спречат, бидејќи, сега ќе страшна глетка на лажниот христос да се види на оваа земја. и ништо, но жив Исус Христос во нас, може да се открие оваа страшна обид на непријателот да ги измами - или тоа е со секаква неправедна измама дека ќе работи - тој willhave контра-партија за секој дел од Божјата вистина и имитација за секое дело на дух. Духот мора и ќе се излее на Црквата, така што таа може да се прочисти и исполнет со Бога - и само во онаа мера во Духот Божји дела,

Ова е  особено природата на судењето, преку кои тие се да помине Кој ќе се удостои да стоите пред Синот Човечки.  Ќе падне надвор судење  исто така, но "TIS принцип искушение. Таа е предизвикана од страна на излевање на Светиот Дух, и веднаш ќе се зголеми во однос како Духот да се излева. Судењето на Црквата е од Антихристот.  А тоа е со исполнет со дух, дека ние треба да се чуваат. Крај на цитатот.

Забелешки и counterarguments

О метри може да се разбере значењето на ова пророштво, ќе се разбере дека тоа е сосема јасно counterarguments во врска со ова пророштво од Margeret, и во начинот на кој таа би влијаеле теологија Џон Дарби е:

Прво, тука е разликата која постои помеѓу пророштво и првите книги Џон Дарби е. Пророштвото дојде во 1830 година, но веќе неколку години порано, Дарби пишува книги за почетокот на занесот пред неволја. Тоа е и невозможно да Дарби би биле обоени со ова пророштво.

Неволја прочистување оган

F уво Второ, тоа е самата суштина на пророштвото што го прави невозможно. Ако ви се допаѓа, јас може да се прочита и разбере она што е напишано, тогаш не постои ништо во пророштвото да укажуваат на тоа дека Margeret ниту мисла или пророкува претходно trib толкување. Margeret "пророштво", вклучувајќи ги следниве:

"Ова е огнена судење е да се обидеме. - Тоа ќе биде за прочистување и прочистување на вистинските членови на телото на Исус; Но, ох  Тоа ќе биде огнена судење

Ова е  особено природата на  судењето, преку кои тие се да помине Кој ќе се удостои да стоите пред Синот Човечки.

Судењето на Црквата е од Антихристот. А тоа е со исполнет со Духот дека ние ќе се чува "

Кога Margeret пишува дека неволја, или време на судењето е за чистење на собранието, а Собранието на неволја ќе треба да поминат низ ќе дојдат од антихристот, тогаш тоа не е ништо, но јасно пост-trib мисли дека немаат ништо да се враќање на Исус пред неволја да се направи.

Трето, пророштвото навистина релевантни. Тоа е важно прашање е дали доктрина е библиска или не, а тоа е, со други зборови зборот на Бог да се одлучи.

Занесот е "неизбежна" или поврзани

1 Солунјаните 1:10 - И да се чека за својот Син од небото, Кого Бог Го воскресна од мртвите, Исус кој ни избави од гневот што доаѓа.

Е дна од најважниот дел кога зборуваме за занесот, е дека тоа е "неизбежна", што значи дека е во врска, и нешто што би се очекувало да се случи во секое време.

Значењето на зборот "неизбежна" е "квалитетот или состојба на се за да се случи" - Еден настан или состојба која е за да се случи. Значи, кога зборуваме за "imminenta" Господи или поврзани со пријава во врска со пророштвата за последното време, па тоа едноставно значи дека враќањето на Исус на црквата може да се види во секое време, без никакви предходникот карактери.

Зборот "чекаат" во овој стих Библијата е преведен од зборот "anamenein", што значи "да се чека некој да дојде." Тоа го покажува "активни" став и улогата на човек кој е на чекање.

Занесот - една непотпишана настан

D et единствениот начин да се занесот на општеството може да биде "неизбежна" и непотпишана, е тоа што мора да се случи пред неволја или во последната недела од години. Со други зборови, не пророчки знаци кои ќе претходат на занес, или нешто што Собранието треба да бидат свесни за пред да се случи тоа дека овој настан може да се случи.

Ако црквата ќе чекаме некој знак, така што не ќе биде, или да има потреба да се "постојано чекаат за враќање на Господа."

Исус видливи враќање

T лошо разлика од занесот е видлива враќање на Исус е "неизбежна", тогаш мора да има некои докази или настани пред Исус да се стави своите нозе на Елеонската Гора.

Прво, Израел мора да се врати во својата земја. Антихристот мора да зачекори напред, а ние мора да се доживее на мерзост на пустелијата, и ѕверот. На двајца пророци исто така мора да излезе и да пророкува во 3,5 години, и Божјиот суд и гнев мора да се излее на земјата. Конечно, секоја нација мора да се свртат против Израел, и ние ќе го добие што Библијата го нарекува Армагедон.

Недостатокот на поддршка зборови

D et што е важно кога станува збор за Собранието занесот, е дека едноставно мора да ги избегне вкупните расположливи за поддршка зборови недостаток, ветување за вечен живот за оние кои се истрае и да го дадат својот живот за време на страдањето на неволја, или ветувања сила за време на пресудата на Антихристот.

Дали тоа ќе биде начинот на кој црквата е наменета да се оди преку периодот неволја, Господ очигледно ќе се подготват и да ги предупредат неговиот народ за ова.

Зборот нè поттикнува

Г UDS збор нè повикува постојано да имаат постојана очекување на враќање на Исус, кој поради тоа е вистински настан без предходникот карактери. Еве примери на некои од пасусите кои се укажува и ни покажува дека црквата мора да живеат во постојана очекување на нашиот Господ Исус да дојде на својот народ:

Римјаните 13: 11-12 - Внимавајте сето тоа, толку повеќе, а како што знаеме што страдањето време, дека Дојде часот да се разбудите од сонот. За сега е нашето спасение поблиску од кога дојдовме да се верува. Ноќта е сега се потрошени, денот е близу. Затоа, да се фрли надвор од дела на темнината и го стави на оклоп на светлината. 

1 Коринтјаните 1: 7 - така што вие сте во недостаток од ниеден дар, додека чекам за нашиот Господ Исус Христос, откровение. 

Датотека 03:20 - Ќе имаме државјанство е на небото, и од таму да го чекаме, и Господ Исус Христос како Спасител.

Филипјаните 4: 5 - Нека вашиот нежност да биде позната на сите луѓе. Господ е близу! 

1 Солунјаните 1:10 - и да чекаат за својот Син од небото, кого го воскресна од мртвите, Исус, кој ни го спасува од гневот што доаѓа.

Тит 2:13 - додека чекаме да се исполни блажената надеж и на великиот Бог и Спасител наш Исус Христос, да се јави славата.

Евреите 9:28 - и тој ќе се појави по втор пат, да не се носат грев, туку да ги спаси оние кои се на чекање за него.

Евреите 10: 37 - Уште една кратка малку, тој кој треба да дојде, и тој нема да го одложи.

Јаков 5: 7 - Чекајте трпеливо Затоа, браќа, сè додека Господ доаѓа.

Јаков 5: 8 - Бидете и вие, исто така, трајни и да се зајакне вашите срца, за доаѓањето на Господ е близу.

1. Петрово 4: 7 - На крајот на сите нешта е близу.

Јуда 1:21 - пазете се од Божјата љубов, додека чекате за нашиот Господ Исус Христос во Својата милост ќе ви даде вечен живот.

До 03:11 - Јас наскоро. Држете го она што го имате, така што никој не ќе ги преземе вашиот круна.

Откровение 22: 7 - "И ете, доаѓам скоро.

Откровение 22:20 - Тој Кој го сведочи ова, говори: "Да, доаѓам скоро." Амин, дојди, Господи Исусе!

Значи ова е некои од пасусите во Библијата, кои ни покажуваат очекување дека Собранието треба да има. Зборови кои зборуваат за Господовото враќање во врска, а Собранието треба секогаш да бидат подготвени. Тие зборуваат за враќањето на Господ без претходна знаци, и тие ги обезбедуваат утеха и охрабрување без нив се однесуваат на неволја.

Maranatha - Вие нашиот Господ дојде

1 Коринтјаните 16:22 - Ако некој не го сака Господ, ќе биде мој. Marana одгледувам.

Е дна од најсилните аргументи за раната црква живее во постојана очекување на враќање на Исус е начинот на кој се поздравивме и си дека Павле го користи во едно од своите писма: Marana'ta.

Зборот Marana'ta е арамејски јазик и значи "Вие сте нашиот Господ, дојде!" Тоа беше израз на желбата на Собранието и разбирање дека Господ може да дојде во секое време. Значи, кога Павле пишува поздравот затворање во 1 Коринтјаните 16, тој вели дека ако некој не го сака Господ, тој ќе биде "анатема". Зборот значи лути, а потоа се проколнати од "Marana одгледувам" Господовото доаѓање.

Ако Собранието не го имаат очекување дека Господ ќе дојде, тие не се користи овој поздрав, кој е и молитва, барање и повик за враќање на Исус.

Павле чекаше Господ

1 Солунјаните 4:15 - ние ви велам преку словото на Господа, дека ние, што сме живи и да остане до доаѓањето на Господ нема да ги спречи, кои се спие    

Павле го користи зборот "ние", кога тој ги спомнува оние кои се живи и да остане до доаѓањето на Господа, што укажува на тоа дека на занесот основа веќе може да се случи во времето на Павле.

Јаков 5: 8 - Бидете и вие, исто така, трајни и да се зајакне вашите срца, за доаѓањето на Господ е близу

Песна во времето на Павле бил Господов враќање блиски, и ги охрабрува собранието да живее во постојана очекување на Исус од небото.

Кога зборуваме толкува пат во кој живееме, а верувам дека ние сме генерацијата која ќе ја доживее на Господ се врати, тоа е затоа што ние се споредат пророчки карактер на неволја. Поради знаци можеме да видиме дека е Господов ден се приближува, и дека болката на раѓањето се зголеми.

Со други зборови, внатрешни и надворешни знаци кои укажуваат на тоа дека на 70 и на последната недела од години се приближува, а со тоа и на занесот на општеството.

Отците Апостолска

J esse шума Сребрена, пишува во својата книга ", пишува на Отците Апостолска Господ Враќање:" Тие се очекува враќање на Господ во своето време. Тие мислеа дека тоа време беше во врска, како што Господ ги научи да се има будното став. (13)

Џон Ф. Walvoord, христијански теолог сумира вака: "Централниот елемент на пред-trib бутовите, имено доктрината на Господ imminenta и сродни враќање, е истакната улога во раната црква, која живее во постојана очекување на Господовото доаѓање за неговата собранието. (12)

заклучок

H istorien ни покажува дека и покрај големиот недостаток на пророчка визија, или spiritualization на пророчката Реч за речиси 1.000 години, се до времето на реформацијата, така е и историјата на црквата дека раната црква и раните Отци имаше постојана очекување на Христовото доаѓање.

Pre-millennialism, што значи дека Исус ќе се врати, ќе се одржи пред Милениум буквално речиси исчезна откако Советот на Ефес, еден Вселенски Собор во 431 АД, одлучено е, и се смета ова како еретички. Тоа беше подоцна во текот на Реформацијата дека ние може да се види како пророчки збор, повторно стана жив направи.

Pre-trib доктрина беше систематизирани во 1800-тите од страна на му се допаѓа на Џон Дарби, но да се каже дека учењето не постоел пред тоа време, како да се тврди дека "оправдување со вера" не беше вистинската доктрина пред Мартин Лутер доби откровение за тоа. Очигледно луѓето кои проповеда "оправдување со вера" пред 1500 година, но Господ му користи на Мартин Лутер на посебен начин да се донесе оваа вистината на виделина. На ист начин, тој го направи со Џон Дарби во однос на занесот и второто Христово доаѓање.

Ние се чека за враќање на Господ

P recis тој збор не повикува додека го чекаме доаѓањето на Господ. Ние не чекаме специјални знаци, или дека одреден настан ќе се случи што е поврзан со восхит. Исус може да дојде во секое време, кој исто така е поттикот и охрабрување дека Господ има за нас. На постојана очекување дека Исус може да се врати во секое време.              

Тоа беше Пол утеха на црквата во Солун, и само се допаѓа тоа што е утеха за нас. Ние се чека за него да дојде, да се спаси и да нè спаси од гневот што доаѓа (1 Солунјаните 1:10)

Исус доаѓа наскоро!

референци:

 1. "Отци на раната Црква"
 2. Павле Boyer, кога времето ќе биде не повеќе: Пророштво Верувањето во модерна американска култура (Cambridge, MA: Belkndap Прес, 1992), стр 75
 3. Павле Н. Benware, разбирање Крај тајмс Пророштво 1955 година, стр 197-198)
 4. Томи мраз "Морган Едвардс: пред-Дарби Rapturist" Конзервативната Богословскиот Jounal, 1997 страница 4-12.
 5. Дејв MacPherson, Во неверојатно претпристапна Trib потекло, 1973
 6. Пастирот на Ерма, копија од complte делата на Sherherd на Ерма може да се најде на интернет.
 7. "Свети Ефрем пишува во Католичката Енциклопедија на интернет
 8. Crutchfield "блажената надеж и болка во Отци Апостолска, стр 88-101
 9. Павле Н. Benware, разбирање Крај тајмс Пророштво, 1995 стр 10-12
 10. http://www.pre-trib.org/data/pdf/Ice-TheRaptureinPseudo-Ep.pdf
 11. Првото Послание на Климент, 23 (напишана околу 96 н.е.)
 12. Џон Ф. Walsvoord, на занесот Прашање ревидирани и проширена верзија, поинтимно одколку, Гранд Рапидс, 1979, 51
 13.  Џеси Сребрена шума, Лордовите Врати, Њујорк 1914, 62-63
 14.  Продолжува од часот "страница 221-222


ДЕЛ 5

D et Ова е петтиот дел од серијалот "Исус ќе се врати пред неволја", која е одбрана за занесот на Божјите невестата и општеството пред се до последната недела од години, а болка добива својот почеток.

Иако занесот е една од работите на NT и Собранието тајни, па ние се уште може да се види црвена нишка преку слики и симболи во GT. Овој пост го појдовна точка во приказните што Енох, Лот, Ребека и Исак, Рут, Раав и Даниел, и покажува како Господ е поврзан со болка и Собранието. Ќе почнам хронолошки со приказната на Енох:

Енох

1 Битие 05:24 - И Енох на овој начин одеше со Бога, тој не беше, зашто Бог го зеде.

Е NOK на многу начини е стар testamentlig Pre-shot на Собранието, кое може да биде алузија и на самото раѓање, но исто така и за време-точка за занесот на општеството.

Без да се соочат со смрт

Евреите 11: 5 - Преку вера Енох беше одземен без соочување со смртта. И најдоа него не се најде, бидејќи Бог го зел за себе. 

Е NOK бил фатен без дегустација смрт Бог го зел за себе. Каде е Енох фантастичен пример во општеството кои имаат исти прекрасно ветување.

Дека еден ден избран род, да бидат фатени на Господа, но за да се соочи со смртта, како и со оние кои имаат претходно заспал, ние кои се уште се живи и да остане, да биде фатен во назначувањето Господа да се сретне со него на небото.

Три вида на луѓе

D et три различни видови на луѓе, кои живееле во деновите на Ное, пред да дојде потопот. Тоа беше на неверниците кои го отфрлија словото Господово, каде што сите загинаа во поплави. Тоа беше Ное и неговото семејство, кои беа сочувани преку потопот, и тоа беше Енох кој бил фатен на Господа, пред да дојде потопот.

Секој на свој начин ги претставуваат оние луѓе од три различни категории кои ние може да се спореди со нашето време денес. Во само на ист начин гледаме три вида на луѓе во текот на денот кога се движиме кон болка и завршувајќи време.

Народот кој одеше во

М änniskorna кои загинаа во поплави во времето на Ное претставува неверници, кои не се земени на Исус како свој Спасител. Оние луѓе ќе одат во неволја, и да бидат изложени на Божјиот гнев. Оние кои не се покаете во неволја ќе им биде судено од Исус, а потоа ќе бидат фрлени во огнена огненото езеро.

Ноа е Израел

N ОА претставува остаток од Израел дека Господ ќе ги заврши своите завети со 1000 година Рајх. Ноевата е тоа и одбраната на Израел, кој на некој начин ќе бидат заштитени за време на неволја. 3.5 години во неволја ќе Евреите верувајќи да побегне во пустината, каде што Господ ќе ги заштити за антихрист и неговиот прогон. Ное била зачувана преку поплави и таму исто така ќе биде дел од еврејскиот народ да биде.

Енох е слика на општеството

Е NOK е слика на општеството, кои не беа дел од поплави и Божјиот суд, кога тој добива фатени и однесени од Бога, пред да дојде потопот.

Енох живеел во време кога Господ ќе суди на светот. Кога беше постигнат гол на гревот, исто така, дојде Божјиот суд на грев во времето на Ное и тој го испрати потоп, но потоа бил Енох веќе фатени на Господа. Потопот е слика на гневот Божји ќе ја испрати на земјата, и злите луѓе во времето на крајот - гневот што доаѓа (1 Солунјаните 1:10). Исто како Енох, исто така, ќе Собранието да биде raptured пред неговото vredenstid излегува над земјата.

многу

2. Петрово 2: 6-9 - градовите Содом и Гомор тој осудени на пропаст. Тој ги стави во пепел и даде како пример за тоа што ќе се случи со злите. Но, тој спасен праведниот Лот, кој бил злоставуван од страна на злите развратен живот. - Праведниот човек живеел Всушност, меѓу нив, и од ден на ден, беше мачен во неговата праведна душа од гледање и слушање на злото што го направија. - Господ знае како да ги избави побожните од искушенија и да го задржи неправеден апсење и да ги казни до денот на судот. Превод на англиски: за спасување на побожните од искушенија

N е Петар пишува и предава црквата во едно од своите писма, тој го користи примерот на Лот како прототип, и ни дава практичен пример за начинот на кој Господ го спасува својот народ од времето и местото кога станува збор за Божјиот суд и за време на судењето ( од судењето - инж превод).

Авраам потсетува Господ

1 Мојсеева 18: 23-25 ​​- И Авраам се приближил и рече: "Дали ќе го уништи праведниот заедно со злиот Можеби има педесет праведници во градот би, исто така, го уништи и не резервни место за педесет праведници, кои се?. таму? тоа да е далеку да се направи такво нешто, да ги споделите со праведните умре со злите., тогаш тоа ќе се приклучат на само со злите. тоа да биде далеку, не би му се суди на земјата го направи она што е во право ? "

А BRAHAM Господ потсети на своите аргументи во врска со Содом и Гомор, тоа е спротивно на неговата природа да се уништи на праведните заедно со злите.

Со тоа што ни го примерот на Лот, учи Петар, да се покаже дека многу не беше привремен пример, но општ принцип од Божја страна, Господ секогаш "спасува побожните од искушенија"

Господ ги зема далеку од градот Лот

D et како што Господ спаси Лот од пресудата ќе одат надвор од градот, беше да го поттикне физички од Содом. Господ не може едноставно не суди на градот и да се направи нешто за толку долго што Лот бил физички во градот.

Многу е слика на општеството, која е донесена од времето и местото пред тоа дека пресудите на Бога излегува. Тоа е, со други зборови, во Господовата природата не им суди на праведните заедно со злите.

Ребека и Исак

1 Мојсеева 17: 4 - "Види, тоа е мојот завет со вас: Вие ќе стане татко на многу народи.

1 Мојсеева 17: 6 - Јас ќе ве направам многу плодна, и да се направи земји доаѓаат од тебе и цареви ќе дојдат од вас.

Во Сакс на раѓање, беше исполнување на Божјите ветувања на Авраам. Господ ветил на Авраам син со Сара и Авраам ќе стане голем народ, и татко на многу народи преку Исак.

Господ тестови срцето на Авраам

N е Сара е деведесет години, се породи, таа вети дека нејзиниот син во својата старост, само во начинот на кој што му беше ветил на Авраам и Сара. Исак тогаш беше само дете, дека Господ ќе ги исполни Неговиот завет и Неговите ветувања преку.

По некое време се обидува Господарот на срцето на Авраам, и побара од него да одат Тридневен пат далеку, да се жртвува. Паленица на жртвеникот ќе биде Исак, само и неговиот сакан син.

Исак, слика на Христос

N Авраам е послушен на Господа, така е и целиот инцидент сенка на она што Бог го направил на крстот околу 2.000 години подоцна, и има многу историја да се сугерира дека Исак е јасна слика на Исус Христос:

тоа Исак е јасна слика за Исус, и работата што се случи на крстот на Голгота. Авраам му се верува целосно во Господа на ситуацијата, и се верува дека Бог Исак ќе продолжи повторно по жртвата.

Слуга Елиезер - слика на Светиот Дух

1 Битие 15: 2-3 - Но, Аврам му рече; "Господи, Господи, што ќе ми дадеш? . Гледајќи Јас да си отидам без деца, а наследникот на мојата куќа е Елиезер од Дамаск ", вели понатаму Аврам; "Види, јас не имаат произведено потомството. Еден од моите домаќинство ќе ме наследи ".

S обединувач кога Исак да се најде невеста, Авраам испраќа неговиот најстар слуга во неговото домаќинство, Елиезер да се најде невеста за Исак, меѓу неговото семејство. Никаде во целата приказна во Глава 22, ние ги видите имињата на службеник. Но, во 1 Мојсеева поглавје 15: 2 дознаваме дека најстар слуга Авраам име Елиезер, и првично беше наследник на куќата на Авраам.

Во Јован 15: 26-27, ние учиме многу работи во врска со Светиот Дух. Тој не е дел од Отецот, и сведочи за Христа. Тој е исто така наш помошник и Духот на вистината.

Слуга Елиезер е слика на Светиот Дух. Тој бил испратен од Авраам. Тој беше анонимна и не зборува за себе, но сведочеше за Ребека, во иднина невестата за Исак. Слично на зборување, Светиот Дух не е за себе, но укажува и сведочи за Исус на црквата. Елиезер исполнат Ребека од изворот на вода, која може да биде слика на излевање на Светиот Дух во нашите животи. Името Елиезер значи исто што и Светиот Дух "утешител".

Ребека - Христовата невеста

P истиот начин на кој Исак е слика на Исус Христос, и слуга Елиезер е слика на Светиот Дух, Ребека е еден вид на Црквата, невестата Христова.

Ребека доаѓа од истиот град како Авраам, кој потоа се постават во Вавилон. Вавилон е слика на овој свет, кој е, исто така, црквата ќе и се преземени надвор. Ребека е, исто така роднина на Авраам, и е иста како и на сите христијани, во духовна смисла, семето на Авраам. (Рим 4:16)

Ребека, исто така, добиваат подароци од Елиезер кога таа го исполнува, во кое Светиот Дух на ист начин, Собранието елегантност според нивната волја. Кога Ребека зборуваше на слугата, таа работи дома и ни кажува сè што го гледа и искусни. Собранието задача е да се излезе и да се зборува за "добрата вест" и сведочи за сите што Господ го направи во нашите животи.

Спасен од ноќта

Т jänaren Елиезер пристигнува во вечерните часови на добро во градот каде што живее Ребека. Ноќта симболизира неред, хаос и конфузија, каде што во текот на ноќта доаѓа, кој е слика на страдањата и Денот на Господ.

Можеме да го видиме на ист начин во 1 Битие 24:63, каде Исак ги исполнува својата идна невеста во вечерните часови. Тој ќе ја добие, и тој ја носи во шаторот на својата мајка, каде Ребека станува жена на Исак.

А чиста девица пред Христа

V за да дознаете дека Ребека е млада девојка, која никој не дошол крај (1 Пире 22:16). Слично на тоа, на собранието како чиста девица на Христа, и свршена за еден човек.

На крајот на приказната, еден пире 24: 62-67, ние гледаме дека Исак (младоженецот) се враќа во вечерните часови, пред ноќта (болка) и Елиезер (Светиот Дух) е за да се донесе (занесот) Ребека (невестата) за да се исполнат Исак лице во лице за прв пат. Слично на тоа, Светиот Дух, да се искорени во собранието, во вечерните часови, пред да почне својата ноќта и болка, и ние ќе се види и да се сретнат со Господа нашиот младоженецот за прв пат.

Раав

Исус Навин 1: 2. - "Мојот слуга Мојсеј е мртов сега се јавуваат, одат преку Јордан, вие и сиот овој народ, во земјата, која Јас им даде на децата на Израел. 

H istorien на Раав е поставена околу 500 години по Исак и Ребека во Битие Глава 1 24. Историски гледано, многу се случило во Израел во текот на овој период.

Израел го следел период на ропството во Египет, а потоа и како Господ чудесно ослободување и го избави народот од ропство од страна на Мојсеј. По еврејскиот народ залута во пустината 40 години патувал Господ до Исуса, кој ќе ја води луѓето да го порази непријателот и да ги преземат вети дека ветената земја што Бог го вети.

Две шпиони во Ерихон

Jos 2: 9 - "Знам дека Господ ви ја даде оваа земја и дека тероризмот од вас падна на нас, и дека сите жители се плашат за вас. 

Во efore дека Израел зазема Ерихон, двајца шпиони испратени во да ја извидат земјата и градот Ерихон. Шпионите се открива и да бараат засолниште со блудницата Раав, кој се крие на двајцата извидувачи за градот луѓе кои се во потрага за мажите.

Раав исповедаат својата вера и неговата осуда за извидници, Бог на Израел им даде на земјата. Таа прашува зошто извидници да му ја даде ветување на заштита, и за неа и нејзиното семејство на ден Израел зазема градот.

Спасен од пресудата

Е tt црвени стринг во прозорецот, ќе биде знак дека тоа е каде што биле собрани Раав и нејзиното семејство. Кога израелските војници видов низа, кои се отфрлени и ги спаси Раав и нејзиното семејство од уништување исто како шпиони ја ветил.

А слика од собранието

S Кокан Раав е слика на општеството. Таа е пагански, проститутка и грешник кој го исповеда својата вера во Бога Израилев. Таа се грижи, додека чувство за еврејскиот народ, кој е причина за спас.

Ерихон е слика на овој свет, кој е зачувана за нив. Раав (Собрание) е отстранета од Ерихон (светот), пред тоа дека градот уништени и запалени (болка)

Рут

R UTS книга наречена "откуп љубовна приказна", а е во врска со Наоми, Евреин жена од Витлеем што изгуби својата земја поради глад во Израел, а потоа принуден да побегне во Моав (Јордан).

Кратко потоа, нејзиниот маж умира и ја остава сам и сиромашните во странска земја. По своја глад Наоми се врати во Витлеем со нејзината ќерка Рут, кој се заколна дека никогаш нема да ја остави сама. Моавката Рут е жена која се омажила за еден од синовите на Рут, кој, исто така, убиен. Кога и двете се врати во Витлеем, за да стане познат Евреин човек, Воз, во љубов со Рут и се ожени со неа.

Со правото на откуп и бракот, ние се доживее и Наоми и Рут откуп, и Наоми се врати назад на својата земја, таа го изгубила.

А слика од собранието

H istorien на Рут е неверојатна приказна на раѓање, спасение и откуп, но, исто така, дава симболична слика на општеството и прогонства.

Наоми е слика на Израел, и Рут е слика на народите Собранието кој е во брак со förlösaren, еврејскиот човек Воз, кој е слика на Месијата. Наоми мораше да ја напушти својата земја поради глад, исто како Израел беше протеран од својата земја пред 2000 години. Парохискиот имаше дел од Месијата верувајќи Евреите, додека стврднување во погодените дел од Израел (Римјаните 11:25).

На начин да се откупи Израел (Наоми), така да Месијата пагански свадба (Рут). Воз искупува и спасува и Рут и Ноемина во ситуација тие се во, и се воспоставува конечно Израел (Наоми) во целост.

Спасени од неволја

S amtidigt така е приказна за Рут, слика на црквата, што Господ го спасува избега неволја.

Сметаме три ситуации во поглавје три кои сведочат за тоа. Прво, Рут оди надолу до  tröskeplatsen  како нејзината мајка ја прашав. Второ, Воз разбуди и најде Рут на  време полноќ  кога таа побарала засолниште со него. Трето, Рут доби дозвола да  се скрие под плаштот Боаш , кој се шири здолниште неговата над неа, и Вооз стана нејзиниот спасител оваа ноќ.

Tröskeplatsen - А слика од неволја

Т röskeplatsen е слика на суд и маки се соочуваме во неколку места во OT и NT (Амос 1: 3, Исаија 21:10, 41: 14-16, Откровение 14: 19-20).

Во текот на ноќта и утрото е, исто така, се слика и на болка, пресуда и реставрација. Исус зборуваше за ноќта доаѓа каде што никој не може да работи (Јован 11: 9), и Павле предупредува дека Господовиот ден, што е време на суд ќе дојде како крадец во ноќта (1 Солунјаните 5: 2).

Во текот на Боас заштитни мантија

Рут 3: 9 - "Кој си ти?", Праша тој. Таа одговори: "Јас сум Рут, твојата слугинка. Шири својата manteflik над вашиот слугинка, зашто ти си мојот спасител.

R од мораше да се скрие под Боас наметката во неговите нозе, додека во текот на ноќта беше завршена и тоа повторно беше утро.

На ист начин, Господ ќе ги заштити и да се кријат своето собрание за време на гневот, следната вечер, додека темнината исчезнала а утро зори. Собранието одржа за време на болка, ќе биде под мантија на Господ, небесниот Ерусалим, а под покровителство на небесните комори.

Ајде мојот народ и да си одат во твојот комори

Исаија 26: 17-21 - Како бремена жена загриженост кога таа е за да се породи, и извикуваат нивната болка, па затоа е со нас Тебе, Господи. Ние замислен и writhed, но родила ветер. Ние не се заработени спасение на земјата, и никој не е роден за да живеат на земјата. Но, вашите мртви ќе живеат, нивните тела ќе се зголеми. Се разбудам и да пее, вие, кои живеат во прашината, за вашата роса е роса на светлината, а земјата ќе им даде од мртвите. Ајде мојот народ и да си одат во коморите ти, ги затвори вратите зад вас. Скриј се за миг, додека гневот го поминуваа. Зашто, ете, Господ излегува на неговото место да се казнат жителите на земјата за нивното беззаконие. Земјата ќе замрси крв нивните долгови и веќе не ја кријат својата поразени.

Д et ова поглавје од Исаија се состои од прекрасни стихови кои сведочат за Господ, Кој ќе го повика својот народ, што тој ќе се скрие и да се зачува во нивните комори во врска со гневот на временскиот период на земјата.

Ние не може да се види дека овој пасус од Исаија кога било досега биле исполнети. Тоа, исто така, не се согласува со воскресението дека Исус проповедал и Даниел кажува Ден 12: 2, кој знаеме што ќе се случи по неволите, а не пред тоа. Еве Исаија зборува наместо на воскресението што прво се јавува кога Господ го повикува Својот народ во нивните комори, и пред и пред Божјиот гнев и пресуди излегува над земјата.  

Како жена со дете

Откровение 12: 1-6 - Голем знак се појави на небото: жена, облечена со сонцето, со месечината под нејзините нозе и круна од дванаесет ѕвезди на главата. Таа е бремена и викаше и огорчен да бидат испорачани.

P на ист начин како Исаија, Јован гледа една жена во врска со крајот на времето е бремена и во породилни маки. Црквата не е претставен како родилка во Библијата, но тоа го прави од друга страна, Израел. Жената е слика на двете месијанска Евреи од времето на Исус, и месијанска Евреи за време на неволја.

Израел има три деца, таа треба да оди преку пред таа да оди во 1000 година царство. Сите три од овие деца се опишани во поглавје Исаија 66:

Исаија 66: 7-8 - Пред Сион да знае некој труд, таа раѓа бебето (Исус). Пред болката дојде врз неа, таа родила машко дете. Кој чул такво нешто? Кој го видел нешто слично на ова? Може земја дојде на живот во еден ден (1948), или една нација да се роди одеднаш (спасение на Израел), бидејќи Сион се породи на нивните деца веќе кога породилни болки почне?

Значи, во врска со породилни маки дека Израел ќе ја доживее, а пред се од гневот на време, Господ ќе остави ги мртвите да се зголеми, и ќе го стави својот народ за себе, да се крие во неговата комори.

Ајде мојот народ

за мојот народ", што всушност значи "исчезнување" или "да стане невидлив", е неверојатно паралелно со искуството на Јован имаше во Откровение, поглавје 4, каде што го виде на отворена врата на небото, а во исто време го чу гласот на Бог, труба слично рече: "Дојди тука." Веднаш по Бога, ладно станува Џон фатени на Божјиот престол, каде што тој е од небото овде неволја играше на земјата.

Џон претставува оваа црква, која ќе ја доживее истата на uppryckandets ден. Преку команда, на глас на архангел и при Божја труба, собранието ќе бидат фатени во небото и ќе видите неволја расплетува земјата.

Даниел

H istorien за Даниил и тројцата мажи во огнена печка, е една од приказните на Стариот Завет кои покажуваат јасна слика за страдањата и иднината на проектот.

Даниел е киснат во есхатологијата, соништа, визии и она што е на крајот на времето да се направи. За разлика од Книгата на Откровението, кој е детален опис на страдањата, кои се движат Даниел текот на еден многу подолг временски период, и назад и напред во времето.

Даниел - слика на општеството

H istorien за Даниел и неговите тројца пријатели, се одвива на почетокот од вавилонското ропство, каде што сите четири служи во текот на вавилонскиот цар.

Исто како Јосиф, Даниел станува покачена во позиција дека само на царот како стои над него. Во Откровение, црквата е, исто така, во собата да служат како свештеници и цареви на оваа земја. Нешто што ќе биде завршен во новиот милениум. Во таа насока, тоа е Даниел слика на општеството.

Прототип на Антихристот

K Младите Навуходоносор, што е јасен пример за Антихристот, го постави статуа на златото на рамницата Дура во Вавилон. Тоа Имајте на ум, дека статуата е шеесет лакти висок и шест лакти широк, што може да се спореди со говорот на Антихристот е 666.

Навуходоносор ги принудува сите да падне и да се поклони оваа статуа во собата, каде што последиците за оние кои не ја послушал требаше да бидат фрлени во огнена печка. Гори печка е слика на Божјиот гнев и голема неволја во неволја. 

Фрлени во огнена печка.

Малахија 4: 1 - Еве, дојде денот, гори како печка.

S adrak, Мисах и Авденаго одби да се поклонуваат на статуа Навуходоносор, и тие беа фрлени во огнена печка.

Царот заповеда печка треба да се загрее седум пати повеќе отколку што некогаш сум го видел тоа да биде, и таму е слика на говорот совршенство. Господ го испрати својот ангел кој заштитени Седрах, Мисах и Авденаго во огнена печка, и тие излегоа без било каква штета или влијание на огнот. 

Каде е Даниел

М онаа што моли на прашањето на оваа приказна е местото каде што Даниел е некаде. Дали бил еден од оние кои се поклони на коленото на статуата? Зошто е тој не присуствуваше, и зошто тој не, исто така, го фрлија во огнена печка?

Ние може да се прилично сигурни дека Даниел не се поклони на коленото на статуа Навуходоносор. Даниел едноставно не беше присутна и каде што секој ќе му се поклони на статуата, или во огнена печка на страдањето. Бог имал "му се одземе." 

Израел и Црквата

Б eskrivningen како крал имаа овие мажи во огнена печка беше дека имало три еврејски мажи (Дан 3:12). Трите Евреи е, со други зборови, сликата на новоизбраниот Израел, и Даниел е слика на општеството.

Даниел (Собранието), сакана (Даниел 10:11), е зачуван од време и место кога станува збор за огнена печка (болка), додека неговите тројца пријатели (Израел остатоци), е зачуван во средината и преку trängslen.

заклучок

Г eNom овие приказни на Енох, Лот, Ребека и Исак, Рут, Раав, и Даниел, можеме да видиме една шема и црвен конец.

Гледаме симболични настани кои се одразува и укажува на домаќинство, време собрание во кое живееме. Таму може да се види дека Господ не се однесува на ист начин со Црквата, што тој го прави со Израел. И двете групи спасение Господ има единствен план, кое ќе заврши. Господ ќе ги зачува Израел отпатува за антихрист и страдањата, што тој ќе ги заврши своите завети и ветувања преку.

Плановите на Бога за Неговата црква

P на ист начин, Господ, исто така, да се заврши своите планови со своето тело и невеста, Црквата Божја. Болка не е наменета за Господовото невестата, па затоа Исус ќе се добие и да ги отстрани невестата пред тоа дека Божјиот суд ќе излезе во текот на земјата.

Црквата се спаси од време и место кога станува збор за страдањата и пресуда е конечна. Блажената надеж, нашиот Бог и Господ Исус Христос, кој ќе нè спаси од пресудата.

Исус доаѓа наскоро! 


Посетете Miakel Walfridssons блогови: 

http://pretribcenter.blogspot.com/

http://denytterstatiden.blogspot.com/

http://jesus-kommer-snart.blogspot.com/


Publicerades söndag, 13 oktober 2019 17:30:24 +0200 i kategorin Mikael Wahlfridsson och i ämnena:

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Apg29.Nu live med Christer Åberg


"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син [Исус], за да секој кој верува во Него да не загине, туку да има вечен живот." - 03:16

"Но, колку што  доби  Него [Исус], им даде право да станат Божји деца, на оние кои веруваат во Неговото име." - Јован 1:12

"Дека ако со твојата уста исповедаш дека Исус е Господ и во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен." - Рим 10: 9

Сакате да се спаси и да ги добиете сите вашите гревови се простени? Молете се на оваа молитва:

- Исус, јас ќе добиете сега и исповеда како Господ. Верувам дека Бог те воскресна од мртвите. Ти благодарам што сега сум спасен. Ти благодарам што ми прости и да ви се заблагодарам што сега сум дете на Бога. Амин.

Дали ќе добиваат Исус во молитва погоре?


Senaste bönämnet på Bönesidan

tisdag 29 september 2020 17:04
Ber om bön att inte bli misstänkt för det som pågår på jobbet. Ber om kraft och vägledning.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp