Language

Apg29.Nu

Start | TV | Bönesidan | Bibeln | Läsarmejl | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Den tidligere pinsepastor Michael Karlendal forlate den katolske kirken

Han omsatte ikke på grunn av bibelske overbevisning, men av historiske årsaker. Allerede dette bør være varsellampene rødt.

Pinsepastor konvertert - forlater nå selv den katolske kirken.

Bilde: Day.

Du bør ikke tro på katolisismen for den ikke spare deg. Nor sparer protestantismen, men tro på Herren Jesus Kristus redninger. 


Christer ÅbergAv Christer Åberg
torsdag, 31 oktober 2019 14:07

Forlater den katolske kirken

Den tidligere pinsepastor Michael Karlendal, som konverterte til Den katolske kirke i 2016, nå forlater kirken. I et langt innlegg på bloggen sin , forklarer han hvorfor - den samme bloggen som han tidligere har forsvart og spredte den katolske tro. 

I det lange innlegget, skriver han blant annet at han ble katolikk. Han mente at frikirken var historie-og derfor undersøkt de "historiske røtter" i den katolske kirke. Og her er en merkelig ting. Han skriver på sin blogg:

"Det var ikke bibelske grunner som gjorde at jeg ble katolikk, selv om du kan lese Bibelen på en måte som harmonerer med katolisismen, men det var av rent historiske årsaker."

Han omsatte ikke på grunn av bibelske overbevisning, men av historiske årsaker . Allerede dette bør være varsellampene rødt. 

Hva tro til frelse?

Etter igjen å studere historie, endret han mening og konkluderte med at den katolske kirken ikke enig. 

"Og jeg har nå forlatt den katolske paradigmet og tro om igjen som en protestantisk."

For meg høres det rart å tenke bare protestantiske igjen etter å ha tenkt at en katolsk i flere år. (Hvis du ikke forstår ordet paradigme er forklart her og her .)

Det handler ikke om å velge katolisismen eller protestantisme. Det handler om deg, Jesus eller ikke. 

Du bør ikke tro på katolisismen for den ikke spare deg. Nor sparer protestantismen, men tro på Herren Jesus Kristus redninger. 

Hvorfor han endret kirken

Jeg skrev en e-post og lurte på om det var greit å publisere en artikkel om ham på Apg29. Han svarte at det gikk bra, og etter å ha lest mitt utkast artikkelen, kom han med noen flere forklaringer på hvorfor han forandret kirken. 

"For meg har alt dette alltid vært et spørsmål om å følge Jesus og søker å gjøre hans vilje. Da jeg ble katolikk, var det fordi jeg hadde da kommet til den overbevisning om at den katolske kirken var faktisk kirken som bare Jesus etablert kroppen hans rett og slett, og da ville det være en ganske rimelig at som etterfølgere av Jesus ønsker å være en del av det Jesus har grunnlagt.

Nå innså jeg at jeg skulle galt før. Jesus har etablert en menighet, og menigheten har gradvis knust rent organisatorisk og lære. Men ingen av grenene av den nå delt kirke kan hevde å være den opprinnelige rot eller stamme. Etter Jesus kan ikke bety at du må følge en viss bestemt kirkesamfunn. "

Hva jeg forstår er Michael Karlendal veldig lært, belest og intellektuell, men det viktigste er å tro på Jesus og blir frelst. Hvis du har en enkel bibelsk tro på Herren Jesus, trenger du ikke søke på "historiske kirker" for å få rett, fordi da er det riktig.

å konvertere

Jeg reagerer på at som en kristen å konvertere til den katolske kirken. Ikke gjør vel en kristen (en person som er lagret) konvertere (angrer) til en kirke? Du omvende til Jesus og ikke til en kirke. 

I sitt svar til meg var Michael Karlendal med meg i min oppfatning av ordet "konvertere". 

"Når det gjelder ordet" konvertere "Jeg er enig med deg at det er brukt på en merkelig måte. Egentlig betyr det turn, og det gjør det bare til Jesus. Men vi må være oppmerksom på at ordet brukes i dag på en merkelig måte i visse sammenhenger og når du har en annen betydning enn bibelsk forstand. "

svaret

Det er positivt at Michael Karlendal forstår at han ikke kan finne svaret han har vært på jakt etter den katolske kirken. Kan de andre også forstå dette som har fulgt ham i sitt søk. Svaret finner du bare i Herren Jesus Kristus.

Og når du får den levende personen Jesus Kristus som Herre i sitt liv at de har funnet den rette og fikk svar!

Være en hjelp

Denne artikkelen er ikke ment å henge ut Mikael Karlendal liksom (han er en offentlig person), men det kan være nyttig for folk som sliter med slike problemer slik at de ikke vil være galt.

Vær glad for Michael Karlendal. Det er en modig og ærlig gjort av ham å våge å innrømme at han tok feil.


Publicerades torsdag, 31 oktober 2019 14:07:48 +0100 i kategorin och i ämnena:


11 kommentarer


x
Lena Henricson
torsdag, 31 oktober 2019 14:31

Bra Mikael!👍 Gud välsigne dig i fortsättningen! 👆Vi kan väl be att Ulf Ekman m.fl. katoliker följer ditt exempel! 🙏🙏🙏

Svara

x
Sigvard Svärd
torsdag, 31 oktober 2019 14:41

Jag önskar också Mikael att få vara i Herrens fulla tjänst, så långt det nu går att vara som människa utifrån Guds Andes verkan och personlig utrustning. Vi har alla "tilldelats" och anförtrotts ett mått av det himmelska, vilket vi var och en har att ta ansvar för. Särskilt gäller det oss som har drabbats/välsignats med en gudomlig kallelse. Uttrycker härmed både respekt och förväntan.

Svara

x
Leif
torsdag, 31 oktober 2019 16:14

Jag är också glad över att Mikael har ändrat sig. Det visar på att det ändå har funnits en ärlighet innerst inne att verkligen söka sanningen och inget annat. Hoppas som någon annan också sa, att andra som också har följt i dessa felaktiga spår nu vänder sig åt rätt håll.

Den första församlingen var inte katolsk utan det började omedelbart med Jesu första lärjungar, och den var äkta utan en massa konstiga barndop, rökelseritualer och nattvardsritualer av alla de slag som senare växte fram och förvirrade Guds folk..

Svara

x
Johan Löfgren
torsdag, 31 oktober 2019 17:51

Påven eller Jesus, det är frågan. Svaret är förstås enkelt och kräver inte någon särskild intelligens eller teologistudier ...

Svara

x
Sandra
torsdag, 31 oktober 2019 19:33

Ja Gud är god även när vi går fel! Det vet väl jag. Har fått oändlig nåd!

Svara

x
Thomas
fredag 1 november 2019 09:07

Hur tolkar man ur (Matt 12:31-32) på tanken om att hålla på pröva andra religioner byer, mixtrar, tvekar när man redan har tagit emot Herren Jesus som sin frälsare och endast anden kan överbevisa att det är Gud som har uppenbarat allt.

Därför säger jag er: all synd och hädelse skall människorna få förlåtelse för, men hädelse mot Anden skall inte förlåtas. Den som säger något mot Människosonen skall få förlåtelse, men den som säger något mot den heliga anden får inte förlåtelse, varken i denna världen eller i den kommande.

(Mark 3:29)

Men den som hädar den heliga anden får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.”

Svara

x
Ellen S svarar Thomas
fredag 1 november 2019 11:11

Jag tror att det bibelstället ska tolkas precis i sitt sammanhang och inte sträckas ut till allehanda misstag och felsteg. Inte heller om att ifrågasätta helanden, visioner eller profetior, så länge det sker med ärliga avsikter. Jesus hade visat på Guds godhet genom att bota en sjuk man, med Den Helige Andes hjälp. Då kom den religiösa eliten och sa att han gjorde det med hjälp av en ond ande. De menade att trots att undret helt uppenbart var något gott låg ondskans andemakter bakom. Jag tror att den synden handlar om att mot bättre vetande offentligt förtala Guda verk och tillskriva dem till det onda. Det är en tolkning dom även stöds av fortsättningen ”av frukten känner man trädet”. Jag kan inte se på vilket sätt det har med Karendal att göra, han har såvitt jag kan förstå inte tagit avstånd från Den Helige Andes verk eller förtalat dem. Han hade gått vilse, men har nu vänt hem igen.

Svara

x
Conrad Olsen-Utvåg
fredag 1 november 2019 15:01

Ja, vem har inte gått fel...? Det är Nåd över Nåd att man får Tro sig vara Frälst Guds Barn - Med hopp om Frälsning, för evigt...

Svara

x
Troende
lördag 2 november 2019 08:13

En del troende har en svartvit uppfattning om andra. Det är inte rätt.
Karlendal var inte katolik i hjärtat som jag uppfattade det. Därför högaktar jag Dig Mikael K.att Du söker sanningen, var den än är !

Hade en släkting som brukade vara med i församling som tillhörde Livets ord, men personen ägde hela tiden rätt tro på Jesus Kristus. Var bara med för vänskap m.m.

Så fixera inte en människa efter samfundstillhörighet.

Svara

x
Troende svarar Leif
lördag 2 november 2019 08:18

Tack Leifr för Ditt svar om Nattvarden.
På senare år känner jag visst motstånd mot Nattvard i Kyrkor. Det förekommer sådant som jag inte känner igen som barn.

Svara

x
Leif svarar Troende
lördag 2 november 2019 11:07

Visst skall ett nattvardsfirande innehålla respekt och helighet inför Jesus som verkligen utstod ett ofattbart lidande för allas vår skull, och nonchalans vare fjärran ifrån, men!

Som katolicismen t.ex har utvecklats så kan de inte fira detta nattvardsfirande tillsammans med andra kristna på deras sätt, hmm? 🙄

Jesus sa aldrig att någon inte skulle få vara med och fira nattvard och inte heller att några speciellt utvalda höjdare måste utföra det med en massa ritualer.

Det enda Han sa var!

Gör detta i hela världen till påminnelse om vad Gud Fader genom Sonen Jesus Kristus gjorde på Golgata kors. Där utgjöts Jesu kropp och Guds eget blod för alla människors synder.

Alla troende bör på ett enkelt men värdigt sätt ha denna s.k. ceremoni lite då och då i våra samlingar.

Alla bör minnas att Jesus var syndfri och därför tycker jag personligen också att man mycket väl kan ha, men absolut, "utan krav" som judar har, både osyrat (ojäst) bröd och vin, alltså just bara som en extra påminnelse om att endast Gud Själv var syndfri och kunde ge oss detta himmelska offer för att vi skall kunna bli syndfri och få eviga liv...

Kanske min utläggning låter lite krånglig men det är mest för att förklara att vi alla kan göra och vara med på ett nattvardsfirande, både hemma och på samlingar utan att det behövs en massa ritualer. Däremot eftersträvas ett allvar pga vad Paulus berättar i


1 Kor 11:27-34.

Den som äter brödet eller dricker Herrens bägare på ett ovärdigt sätt syndar därför mot Herrens kropp och blod. Var och en ska pröva sig själv och så äta av brödet och dricka av bägaren. Den som äter och dricker utan att urskilja Herrens kropp, han äter och dricker en dom över sig. Därför finns det många svaga och sjuka bland er, och ganska många är insomnade. Om vi gick till rätta med oss själva skulle vi slippa att bli dömda. Men när vi döms fostras vi av Herren, för att inte bli fördömda tillsammans med världen. Alltså, mina bröder: när ni samlas för att äta, så vänta på varandra.Om någon är hungrig ska han äta hemma, så att er sammankomst inte blir till en dom för er. Allt det andra ska jag ge föreskrifter om när jag kommer.


Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste bönämnet på Bönesidan

fredag 15 november 2019 12:40
Åh stora Gud, älskade Gud. Jag ber för att min impotens ska bli botad. Guds vrede blev så tydlig för mig när undersökningen visade positiv till 7 könssjukdomar. Jag ber med hela min själ, bota mig.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp