DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Chatt Kristen media Om Info

Direkt från Apg29

Kontantlöshetens "Antikken", og den tidligste historie

Fra boken The cashless konspirasjon. I moderne forstand, ideen oppsto til offentlige cashless kjøp i 1949.

Kontantlöshetens

Lenge før den faktiske kontanter brukt til andre ting som penger. Shell brukt som penger i Polynesia. Andre eksempler på "penger" var steiner, fjær, fiskekroker og selv husdyr.

Av: CashOnly
torsdag 03 oktober 2019 18:29 📧

Selv i det gamle Egypt og Romerriket brukte cashless betalinger, for eksempel ved spannmålsköp. Selskapet Western Union ble grunnlagt i den amerikanske byen Rochester i New York State. Det har sine røtter tilbake til 1851 da det ble kalt Mississippi Printing Telegraph Company. Western Union har primært jobbet med som sendte penger og telegrammer over hele verden. En slags tidlig kredittkort var allerede i 1890-tallet i Europa. 1914 begynte på Western Union med cashless kjøp med et kredittkort som kan brukes i avtaler de avtalte.

De egentliga kreditkorten har sitt ursprung i 20-talets USA utgivna av till exempel oljebolag och hotellkedjor. En bidragande orsak till den ökande användningen av dessa äldre kontokort var den ökade bilismen då bensinbolagen började ge ut kort. Varuhus började också under detta årtionde utge en slags identifikationspoletter till kunder som handlade på kredit. Även varuhuset NK använde under årtiondena före de egentliga kreditkorten mässingspolletter. Sveriges första "kontokort" var det så kallade NK-kortet som alltså egentligen var en numrerad mässingspollett. På 60-talet gav NK ut ett eget kontokort i modern mening efter amerikansk modell.

Vissa företag började i kortens barndom erbjuda krediter och betalkort till sina bästa kunder. Dessa var krångliga att använda och helt bundna till det aktuella företaget. Affärer och andra företag hade alltså sina egna kort. Runt 1938 började man acceptera varandras kort. Korten tillverkades under 30-talet av plåt för att minska risken för förfalskning. John Biggins från Flatbush National Bank i Brooklyn uppfann det första kreditkortet som utgavs av en bank 1946. Programmet som kallades ChargeIt länkade ihop köpen mellan bankkunderna och de lokala handlarna.

Hur allt egentligen började - Diners Club

I modern mening uppstod idén till allmänna kontantlösa köp 1949. En man vid namn Frank McNamara åt på restaurangen Major's Cabin Grill bredvid Empire State Building i vilken hans kreditföretag Hamilton Credit Corporation hade sitt kontor. Med honom var vännen Alfred Bloomingdale och advokaten Ralph Schneider. Man diskuterade ett problem om en kund som hade lånat ut sina olika kontokort till grannar och när många av dessa inte kunde betala igen kunde inte heller kunden betala sin skuld till McNamaras företag.

McNamara oppdaget også at han ikke hadde vært med hennes lommebok til å betale for måltidet. Ved å skrive sin signatur på et visittkort han ga til restauranten kan være en regning senere vedtatt. Ifølge den generelle oppfatning samhandlet disse to tingene som McNamara hadde ideen til det som skulle bli den faktiske kredittkort. I 1950 grunnla han selskapet Diners Club sammen med sin advokat Schneider.

Selskapet ble et mellomledd mellom kunder og selskapene de har kjøpt fra. På de første kortene skrevet betalings etatenes navn på kortene. Kortene brukes mye av trommeslager for betaling av måltider. Diners Club-kort var i utgangspunktet belaste kortene som betydde at de betalte alt skylder hver måned.

Bloomingdale var under en period kompanjon i företaget. Annars var han mest berömd som arvtagare till varuhuskedjan Bloomingdale's och för sitt skandalomsusade förhållade med fotomodellen Vicki Morgan. En annan viktig person i Diners Clubs historia är Matty Simmons. Simmons var under en period vice vd i Diners Club men är mest berömd som tv- och filmproducent.

Den amerikanska kontantlösa snöbollen var nu i rullning och blev bara större och större för varje år. Ett steg var när det första bankutgivna betalkortet började ges ut 1951 av Franklin National Bank på Long Island. Snart fick Diners Club konkurrens och flera av dessa företag växte till stora kontokortsjättar.

American Express och Wells Fargo

American Express ble grunnlagt i 1850 i Buffalo for å utføre ekspresspost tjeneste. Senere utvidet med pengetransporter og aktiviteter i reiselivsbransjen. Henry Wells grunnla American Express sammen med William Fargo og John Butterfield. Tre bærere ble slått sammen til én. På slutten av 50-tallet, begynte kredittkort virksomhet i konkurranse med Diners Club. Selskapet har også hatt sine tentakler i TV-verdenen. American Express har hatt sitt hovedkvarter i forskjellige bygninger i New York.

En tid efter American Express grundandes också företaget Wells Fargo av personerna med samma namn. Wells Fargo blev längre fram namnet på en av världens största banker. American Express och Wells Fargos historia är så sammanflätade att det är svårt att skilja åt. I och med att American Express lanserade sitt första kort 1958 så införde man också kontokrediten. Det är företrädelsevis affärsmän som har använt American Expresskort. American Express har på senare tid haft ett samarbete med den stora affärskedjan Walmart genom vilket man ger ut det förbetalda kortet Bluebird Prepaid Card.

American Express anser sig vara så exklusivt att man vad gäller de dyraste korten inte sysslar direkt med marknadsföring. Kunderna anses mer bli medlemmar i en exklusiv klubb.

Rekrutteringen er mer minner om en frimurerlosje enn en bedrift. Selskapet organiserer den rareste kjøp og tjenester for kunder. Designen er noe som minner om Rolls-Royce behandling av sine kunder. Men kort luksuriøst utseende bør ikke sammenlignes med en luksusbil. Snarere de er "en gammel råtten tralle med møkk." Det skjer fra tid til annen i boken. Hatet av kredittkortet får forfatterens hjerne til å bytte fra logikken til lyn negative følelser.

De mer exklusiva varianterna av American Expresskorten har alltså varit "kändiskort" som har använts av alltifrån Elvis till Zlatan. Vissa rappare har till och med skrivit låttexter om sina älskade kort. Den här boken har troligen tidigare gett intrycket av att enbart vara en faktabok. Den är översållad med argument mot kontokort och annat kontantlöst. Men boken är också en "hatbok" mot allt kontantlöst och faktiskt (på tal om Zlatan) skriven av en fotbollstokig författare.

Men hatet underbyggs av fakta. Dyngkärran ovan var däremot ett undantag orsakat av ett spontant synapsfyrverkeri. På samma sätt som det att kämpa mot till exempel barnporr och rasism lätt blir personligt på grund av känslor av ilska och äckel så har även problematiken runt bokens ämnen blivit personlig för författaren. Det har varit personligt hela tiden.

Ibland växlar boken till mer personligt och ledigt språk och innehåll för att sedan återgå till "formell uppslagsboksmentalitet". Låt mig redan nu ange tonen för de personliga delarna av boken. Om Zlatan läser den här boken så hoppas jag att han sedan föregår med gott exempel som den superlirare han är och gör sig av med sitt "lyxiga" American Expresskort. Gör det han är bäst på. Tejpa fast kontokortet på en fotboll. Sparka sedan bollen långt ut i skogen där ingen kan hitta den. Där kan det hela ligga så att vilda djur passande nog kan kissa på kortet. Hur kan författaren bli så här ilsket känslosam? Läs boken och upptäck varför.

MasterCard och Visa - en introduktion

MasterCard (grundat 1966) är snarare en kooperativ organisation med åtskilliga tusentals banker som medlemmar än ett renodlat

företag i vanlig bemärkelse. Det är ett aktiebolag som säljer kortlicenser. MasterCards tidiga historia har anknytning till två bankorganisationer för kontokort. Interbank och WSBA. Det skapades ett projekt för kontokort som kallades MasterCharge. MasterCharge döptes senare om till MasterCard. Starten på att det hela utvecklades till ett globalt kortföretag var ett samarbete mellan MasterCharge och den mexikanska banken Banco Nacional. En detalj i historien var den juridiska konflikten som uppstod genom att Worthern Bank inte tilläts bli medlem i MasterCharge. MasterCards huvudkontor ligger numera i staden Purchase i staten New York.

Showet er lik MasterCard en samarbeidsorganisasjon. Selskapet er eid av en bransjeorganisasjon som består i hovedsak av banker. Det er sterke bånd med Bank of America var den første banken begynte å utstede Visa forgjenger Bankamericard 1958. Først kortet kan Bankamericard brukes kun i California. Det ble forbudt å utføre banktjenester på tvers av landegrensene. Dette gikk langs den ved lisensiering kortet til andre banker. De fleste kredittkort

ble skilt ut fra Bank of America til å bli ikke-børsnotert selskap og medlem eide National Bankamericard.

En tid före Visa fick sitt nuvarande namn så gav man ut sitt första kontokort som kallades Entrée. Det var ett bankkort som var kopplat till de då nyligen uppkomna datorsystemen för verifiering som kallades BASE I och BASE II. Motsvarande system för MasterCharge kallades INAS och INET.

De delar av Visa som fanns utanför USA såldes 1974 och blev ett dotterbolag till en grupp banker som kallades IBANCO. Företaget National BankAmericard döptes så småningom om till Visa USA. IBANCO döptes slutligen om till Visa International. Det första utskicket av företagets kontokort skedde i staden Fresno på initiativ av Joseph Williams. Därpå följde utskick i andra städer i Californien. Projektet kantades hela tiden av både kritik och bedrägerier. 1970 bytte allt namn till Visa. Globaliseringen av kontokorten började tidigt med att amerikanska banker övergav sina egna kortsystem och anslöt sig till antingen MasterCharge eller BankAmericard som alltså senare blev MasterCard och Visa.

Visa fick 1987 i uppdrag att ha hand om hela detaljistnätet Interlink för bankkort (det största nätet av denna typ i USA). På 90- talet lanserades smartkortet Visa Cash som kunde laddas med pengar via automater. Visa pushade på utvecklingen från magnetremsa till chip på korten bland annat genom något som kallades Partner Program. På Manhattan gjorde bankerna Citibank och Chase Manhattan i slutet av 90- talet ett test med kort som var fullständigt misslyckat. Ofta laddade folk kortet bara en enda gång. Ett samarbete med internetsökningsföretaget Yahoo inleddes för att skapa en köpsida på Internet. Visa inledde också ett ganska utkonkurerat samarbete med Microsoft för att folk skulle kunna sköta bankaffärerna hemma vid datorn. Visa har huvudkontor i Fresno i Californien.

American Express och Diners Club ger själva ut kontokort medan Visa och MasterCard inte gör det. I det sistnämnda fallet är det främst medlemsbankerna som ger ut kort. En viktig skillnad mellan olika kontokortsföretag är att vissa så att säga själva agerar bank medan andra inte gör det. Visas och MasterCards kortnätverk för datakommunikation skiljer sig tekniskt mycket åt. MasterCards system kallas Banknet, Visas heter VisaNet.

Visa och MasterCard är alltså styrda av medlemsbankerna så kortanvändarna är i praktiken helt i händerna på dessa banker. Konkurrensen mellan Visa och MasterCard är i praktiken obefintlig eftersom de flesta banker som är medlemmar i den ena organisationen också är medlemmar i den andra.

Discover och Sears

Discover Financial Services eller bare kort Discover er en annen store amerikanske kredittkortselskaper. Den ble grunnlagt i 1985 ved deling av finansieringsselskapet Dean Witter og ble en del av Sears.

Oppdag ble et selvstendig selskap i 2007. Det gir kortet Discover Card. De tekniske kortnettverkene som heter Discover Network og Pulse. Hovedkontor i suburban Chicago. 2008 kjøpte Oppdag Diners Club av finanskonsernet Citigroup.

Sears, Roebuck & Co ble grunnlagt i 1886 av Richard Sears og Alvah C. Roebuck. Sears ble over tid blant de største amerikanske postordreselskaper. Sears er også assosiert med skyskraperen Sears Tower i Chicago som nå kalles Willis Tower. Skyskraperen som for en tid var verdens høyeste bygning var eid inntil 2004 av Sears.

Foreldet-Slayers

Checken kan leda sitt ursprung ända tillbaka till 1200-talet. Men användningen tog ordentlig fart först när checkarna började användas av guldsmeder i England. Checkar har under historiens gång ibland använts som kontanter. Ett exempel på detta var när soldater på 50-talet i Hong Kong använde checkar som kontant betalningsmedel. Varje handlare signerade checken på kinesiska vid varje köp. Det kunde hända att en soldat flera månader senare såg en check som han tidigare själv haft i sin ägo.

Kredittkort og sjekk fungerende bankvilkår på en lignende måte. Kontohaver skriver en sjekk på beløpet hvor mottakeren kan da innløse i en bank. Brukskonto kan bli kreditert (sammenligne kredittkort). Noen beskrev undervisning sjekken som en "snegle versjon av bank-kort". I kontantlöshetens barndom snakket så mye om sjekken løse samfunnet om cashless.

En mann allerede i 60-tallet vurmade for sjekk og cashless samfunn der John Diebold. Hans konsulentselskap Diebold Gruppen ble opprettet flere databasert nettverk av banker i dette tiåret. Diebold tenkning påvirket George Mitchell som hadde en ledende stilling i Federal Reserve (amerikanske sentralbanken). Sistnevnte forsøkte å påvirke amerikanske banker å bytte til datastyrte systemer. Det hevdes at kontrollene var dyrt, som var svært lik dagens argumenter for kontanter.

Det var folk som disse som påvirker organisasjonen American Bankers Association (ABA) til 1976 for å undersøke muligheten for en fremtidig sjekk løs og cashless samfunnet. Det dannet også en komité kalt Sjekk Mindre Society komiteen. I sentrum av dette var ABA leder for automatisering Dale Reistad. USA er ikke bare "kontantlöshetens far", men også motstridende, alltid sjekke landets nummer én. Sjekker det har også blitt sendt til de berørte ved betaling av faste regninger selskaper.

I början av 90-talet skedde var sjunde betalning i Sverige med check. In på 2000-talet är siffran mikroskopiska 0,1 procent. Med tiden slutade svenska banker alltså mer och mer med checkar. Ingen av de svenska bankerna vågade först avgiftsbelägga checkarna. När sedan en svensk bank slutligen gjorde det följde de andra efter och checkens öde var i längden beseglat. Som kuriosa kan nämnas att checkbedrägerier är ett brott i hela USA men däremot inte att övertrassera kreditkontot.

Lite om kontanternas historia

Lenge før den faktiske kontanter brukt til andre ting som penger. Shell brukt som penger i Polynesia. Andre eksempler på "penger" var steiner, fjær, fiskekroker og selv husdyr. I fravær av vanlige myntene har de underligste betaling noen ganger brukt. For eksempel brukte de jernstenger som valuta i Sparta fordi de ble isolert fra omverdenen.

Egentliga mynt började användas i delar av Främre Asien på 600-talet f.kr. Främre Asien var ungefär det vi numera kallar Mellanöstern. Det var den lydiske kungen Kroisos som på 500- talet f.kr. började prägla mynt av silver och guld. Han kallades även Krösus och därav kommer ordet för en omåttligt rik person. Där det rådde brist på ädelmetaller använde man till stor del koppar. Det skedde till exempel tidigt i Rom. Under vikingatiden importerades mycket mynt till Sverige från både den islamska världen och från delar av Europa. För vikingarna var själva silvervärdet så att säga valutan. Därför användes även utgångna mynt av silver och olika typer av silverföremål som betalning. Längre fram i historien fanns det stora kopparplåtar som gällde som pengar.

De första svenska silvermynten tillverkades i Sigtuna runt år 1000. I början på 1500-talet började man räkna med ören. Med början i mitten på 1800-talet började man i Sverige använda ett huvudmynt (riksdaler och sedan kronor) som delades upp i 100 ören. När man i Sverige övergav guldmyntfoten 1931 så försvann den egentliga skillnaden mellan mynt och sedlar. Guldmyntfot betydde i praktien av att sedlar kunde bytas mot guld från en guldreserv. Detta och sedlar i allmänhet byggde på ett löfte från och ett förtroende för staten. Ett förtroende för staten som man numera inte bör förlita sig på. Den finansiella inkompetensen är synnerligen utbredd. Men hellre dåligt förtroende för kontanter än slav under ett samvetslöst kontantlöst samhälle som inte inger något förtroende alls.

Seddel historie og utvikling er nært knyttet til trykkekunsten. De var opprinnelig en form av kvitteringer eller gjeld før de ble selve betalingen. Sedler tillverkads første i Kina på omtrent samme tid som selve myntene begynte å komme (600 f.Kr.). Så begynte bruken av sedler som sakte sprer seg fra Kina til Europa i middelalderen. Det var faktisk i Sverige og ett i 1600 for første gang ga skikkelig sedler i Europa. Først ved Stockholms Banco, så Realm skilter bank og til slutt Riksbanken på slutten av 1800-tallet. Tidligere trykket andre banker enn Riksbankens egne notater. Ved siden av Sverige, har England trykt sedler på.

Numismatikk - en fascinerende vitenskap og hobby

Numismatik är läran om främst mynten. Det innefattar även lystet fingrande med och sökande efter polletter, sedlar och medaljer. Redan som liten pojke var författaren fascinerad av de tjocka myntkatalogerna som fanns på biblioteket. Att samla mynt och liknande handlar inte bara om att få roliga föremål i sin ägo att vårda, vända och vrida på och slutligen stoppa i små fickor i en myntpärm. Det är även ett sätt att lära sig om historien på samma sätt som frimärkssamlande kan vara ett sätt att lära sig om andra länder. Ibland kan mynten vara den nästan enda konkreta kontakten med en historisk period.

Myntsamlande är en av de hobbier där det finns enormt med litteratur. Den förste svenske numismatikern var Elias Brenner. Han skrev i slutet av 1600-talet ett verk om mynt vars titel på svenska väl skulle bli något i stil med "Myntlexikon för Svears och Göters land". I det här avsnittet är det även på sin plats med en rekommendation att besöka Myntkabinettet i Stockholm. Det finns också intressanta myntsamlingar i andra svenska städer. Myntkabinettet är kontanternas eget museum och den största numismatiska samlingen i Sverige. Det blev ett eget museum 1975 och flyttade ett par årtionden senare till Slottsbacken.

Ett av den här bokens grundläggande budskap är att visa hur världen mer och mer närmar sig en total kontantlös diktatur. Ju mer kontanterna försvinner desto mer förlorar den underbara numismatiken tyvärr sin tjusning genom att man skär med en kniv

på ändan av ett världshistoriskt rep som trots att det sträcker sig genom en mycket stor del av historien då till slut går av. Nu är det tyvärr dags att sätta stopp innan författaren börjar skriva en bok om mynten och deras historia. Den här boken handlar visserligen mest om att bevara moderna kontanter. Men här kommer en seriös uppmaning. Sveriges numismatiker och myntsamlare! Förenen eder! Hjälp till att kämpa för att bevara såväl gamla som nya kontanter. Kämpa mot det kontantlösa etablissemangets militanta historielöshet.

Fortsättning följer...

CashOnly


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


Respons


Förkorta länk | Antal tecken kvar: 300


ANNONS:
Himlen TV7

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Senaste live på Youtube


Kanal 10 intervjuar Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 24, måndag 14 juni 2021 kl. 08:07

Dagens bibelord

“Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.” (Philippians 3:20)

Dagens namn

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också . Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Så här blir du frälst - räddad

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

Ja!Fadern, Sonen och den Helige Ande är ett

Dessa tre är ett

Bibeln är mycket tydlig. Fadern, Sonen och den helige Ande är tre - och dessa tre är ett!


Jesus var jämlik Gud, blev människa, dog på korset och Gud upphöjde honom

Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära. (Fil 2:5-11)


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Christer Åbergs böcker

Den längsta natten och Den oönskade

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

söndag 13 juni 2021 23:02
Jesus hjälp min vuxna son som mår psykiskt dåligt och inte har en enda vän han är helt ensamt! Herre sänd någon till honom som han kan umgås med. Han vantrivs med allt just nu. Snälla Bed för honom!

Senaste kommentarer

Christer Åberg:


Aktuella artiklarSTÖD APG29
BYTARE: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare
Den bank konto : 8150-5 934 343 720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

Mer
apg29.se  apg29.com apg29.nu  christeraberg.se

Translate

↑ Upp