657 online! | Sidvisningar idag: 70 534 | Igår: 162 847 |

www.apg29.nu

Live Apg29 | Biblar | Bönesidan | Dagens ros | Date29 | Christer Åberg | Sök | Kontakt

Ondskans list - Mannen som dödade Guds röst - Del 5

Soldat

Av Hans Jansson, Uppsala 

Det vilar något ”listigt” och ondskefullt över Herodias agerande i det sammanhang vi beskriver. Det för mina tankar till vad som står i första Moseboken.

”Men ormen var listigare än alla andra markens djur som Herren Gud hade gjort ”1. Det var i den ”listiges” skepnad som djävulen framträdde för första gången på mänsklighetens arena.

Nya Testamentet framställer honom också som ett listigt rovdjur. Där talas om honom som ett rytande lejon som söker efter vem han skall slukas.

Vi vet att lejonet använder mycken list för att fånga sitt villebråd. Det gör djävulen också. Herodes Antipas var med all säkerhet inte vaken över vilken listig herres rovdjursnatur han var utsatt för då han spjärnade emot Guds röst i sitt liv. Ty under hela denna tid så väntade ondskans herre på ett lämpligt tillfälle att fälla sitt offer för rov. Och det står om det tillfälle då Herodias utförde sitt onda drag för att döda Johannes döparen: ”Så kom en dag ett lämpligt tillfälle”. Så väntar djävulen på ett lämpligt tillfälle, för att fälla sitt offer. Därför är det viktigt att vi lever nära Jesus i vårt trosliv, så vi inte blir ett lättfångat byte.

I]obs bok ser vi ett exempel på hur åklagaren (djävulen) söker den han skall attackera. På Guds fråga varifrån han kommer svarar åklagaren: ”Från en färd utöver jorden där jag har vandrat omkring.”3

Det framgår vidare att han givit akt på Guds tjänare Job, och förordade därför att ]obs ständiga framgångar skulle bytas i idel motgångar. Detta är ett exempel på att de prövningar vi möter inte kommer från Gud. Bibeln säger nämligen att från Gud kommer idel goda gåvor. 4

Även Guds tjänare är föremål för djävulens iakttagande och attacker. Guds tjänare ]ob är ett exempel. Ingen går fri från själafiendens iakttagande. Han ser om vi är uppriktiga i vår tro på Jesus. Om vi inte är det så är vi illa ute. Alldenstund det står att djävulen kommit ner till jorden: ”i stor vrede, eftersom han vet att hans tid är kort”5.

Bibelordet här ovan talar om djävulen som ett rytande lejon. Med tanke på lejonets list, så är det eftersläntraren i hjorden av villebråd som hamnar i rovdjurets käftar. Rovdjuret inväntar de som inte hänger med i den stora hjorden som flyr lejonets jaktmarker.

Så är det också med ondskans jakt efter vårt andliga liv. För att inte bli ett andligt rov är det viktigt att leva i Guds Andes styrka och gemenskap.

Det förvånar mig därför att så många kristna vågar leva ett andligt svagt liv. Det är nästan så de trivs där farorna hotar deras andliga liv. Att Herodes Antipas var illa ute är inte underligt. Ty varje ofrälst människa är helt utelämnad till sitt andliga liv. Moral och karaktär hjälper visserligen mycket, men kan inte frälsa människan från synden. Det kan endast tron på Jesus göra?

Människan har i motsats till djuren en odödlig själ med evig ande. Det är denna andliga själ som måste räddas för evigheten. Den som inte är i Guds beskydd lever som ett utsatt rov för djävulen. Och han är ute för att stjäla, slakta och döda.7 Vi hör dagligen hur onda andemakter styr människor då vi ständigt hör om allt grövre våldsdåd. Det är ett påtagligt utslag av djävulens rovdjursnatur i vår tid.

Då Jesus frestades i öknen står det i evangeliet att: ”Han vistades i öknen under fyrtio dagar och frestades av satan. Där levde han bland de vilda djuren, och änglar betjänade honom”8.

Personligen ser jag dessa vilda djur, som en bild på ondskans andemakter i världens och syndens öken. En plats där vi andligt sett, är utsatta i vårt andliga liv. Men vi liksom Jesus får räkna med betjäning av änglar och den helige Andes hjälp. Vi får som Jesus träda ut ur denna öken bevarade och uppfyllda av den helige Ande. Det står att Jesus var uppfylld av den helige Ande då han gick ut i öknen där han frestades av djävulen. Men fortfarande uppfylld av den helige Ande lämnade han frestelsernas öken9.

Då det gäller Herodes Antipas så var han av en släkt och en hedendom som räknades som kultur, och som på intet sätt hade med Guds beskydd att göra. Som vi sett i tidigare kapitel var hans släkt romarriket trogen alltsedan anfadern Antipaters tid. De hyllade det romerska rikets makt och tillbad kejsaren som gud.

De var i stort sett moraliska noviser och obarmhärtiga mot var och en som hotade deras maktställning. Romarrikets historia beskriver hur deras moraliska och andliga förfall spred sin ruttenhet från kejsaren och till alla samhällsklasser. Och det var detta moraliska och andliga förfall som förde detta stolta rike till fall och upplösning.

Tyvärr kommer det att gå vårt eget land likadant om man fortsätter på den inslagna vägen, andligt och moraliskt sett. Det undergräver nämligen det andliga försvaret som vi endast kan få hos Jesus Kristus. Vi är med andra ord i katastrofalt behov av en evangelisk landsväckelse. Annars kan syndens herre vid lägligt tillfälle ännu mer ta över detta land, såsom rovdjuret anfaller den svage.

Sanningen från Guds ord kan vara besvärande, vilket det var för Herodes Antipas. Det var skarpa ord som Johannes döparen sade om hans synd. Men endast på detta sätt kunde Guds ord tränga in i furstens inre. Guds ord svider då det träffar den ömma nerven i en människas samvete. Men lika viktigt som det är att det sjuka i vår kropp kommer bort, för att vi skall leva vidare, lika viktigt är det att synden kommer bort för att vi skall få evig salighet. De som lik Herodias vill fånga och döda den som bär fram Guds ord om synd och nåd, skall en dag drabbas av Guds dom. Låt oss därför ta till oss Guds ord som säger: ”Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Gehenna”1°.

Men som sagt, människan har sin fria vilja. Herodes Antipas valde att njuta den jordiska glansen och följa den kvinna som skulle leda honom till fördärvet. Driven av ”rovdjursnaturen” har vi sett hur Herodias väntat i kulisserna såsom rovdjuret på eftersläntraren, för att vid lämpligt tillfälle utföra sitt onda drag. Det tillfälle då han var så svag så hon lätt kunde föra honom in i ”vilddjurets” käftar.

Noter: 1) 1 Mos.3:1. 2) 1 Pet.5:8. 3)]ob.1:7. 4)]ak.1:17. (1917-års övers.) 5) Upp.12:12. 6) Apg.4:12. 7) ]oh.10:10. 8) Mark.1:13. 9) Luk.4:1. 14. 10) Matt.1O:28.


HANS JANSSON, Uppsala

Artiklar och video som är gjorda av andra än Apg29.nu kan ha åsikter som bloggsajten inte delar.


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg lördag 12 januari 2019 23:36 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

STÖD APG29: Swisha: 070 935 66 96 • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 • Paypal: https://www.paypal.me/apg29/


5 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

JL

Tyvärr kommer det att gå vårt eget land likadant om man fortsätter på den inslagna vägen, andligt och moraliskt sett. Det undergräver nämligen det andliga försvaret som vi endast kan få hos Jesus Kristus. Vi är med andra ord i katastrofalt behov av en evangelisk landsväckelse. Annars kan syndens herre vid lägligt tillfälle ännu mer ta över detta land, såsom rovdjuret anfaller den svage.
Förfallet beror på oviljan till att hålla det första budet. Det viktigaste budet. Detta är synd om något fast kyrkorna vägrar att bättra sig. Istället har man vänt sig ifrån Gud och säger att det är kristet att bryta det första budet.

Svara -   - 13/1-19 10:07 -


SA

Tack till Hans Jonsson , klockrent 👍

Svara -   - 13/1-19 11:43 -


SA

Jansson skulle det vara .

Svara -   - 13/1-19 11:45 -


Eva

det kristna budskapet /sanningen har länge förvanskats eller förlöjligast i vårt land. Inte ens kyrkorna, med några undantag kanske, tar det på allvar längre. Präster och predikanter följer blint efter det som för tillfället anses politiskt korrekt eller modernt. I stället för att förkunna det glada frälsningsbudskapet.

I dag läste jag ngt intressant i GT. 5 Moseboken 6:5-8 : " Och du skall älska HERREN, din Gud , av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft. Dessa ord som jag i dag ger dig skall du lägga på ditt hjärta. Och du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem , när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du står upp. Och du skall binda dem som ETT TECKEN PÅ DIN HAND, och de skall vara som ETT MÄRKE PÅ DIN PANNA." 5 Mosebok 11:18 säger ungefär samma sak och nämner också att Guds ord skall bindas som ett märke på handen och vara ett märke i pannan. Jag tänker på det omtalade märket i pannan och på handen hos icke-kristna. Nu lever ju vi i det nya förbundet där det talas om märket i pannan hos de kristna. Det är kanske just vår kärlek och trofasthet i förhållande till Guds ord som åsyftas. Även om vi betraktar oss som frälsta får vi aldrig glömma att läsa Bibeln och också begrunda det vi läser så vi hamnar i rätt förhållande till Gud och inte vilseleds. Ofta kastar GT ljus över förståelsen av Nya testamentet.

Svara -   - 13/1-19 15:20 -


SH

"Så kom en dag ett lämpligt tillfälle". Så väntar djävulen på ett lämpligt tillfälle, för att fälla sitt offer".
Det här får bli till varning för mig och Dig! Om sömnaktigheten får fäste i oss reagerar vi inte längre, hör inte när Herren varnar. Vi har blivit eftersläntare som djur i en flock som blir ett lätt byte för rovdjuret.

Svara -   - 16/1-19 16:54 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Påven sluter avtal om världsreligion

Påven sluter avtal om en världsreligion

Av MIKAEL WALFRIDSSON 

På samma sätt som Guds församling håller på att göra sig klar till Jesu återkomst, gör slökokyrkan det också. 

15

Läs allt!


IS-brud vill återvända till England och få sympati

IS brud

Shamima Begum var 15 år då hon anslöt sig till kalifatet Islamiska staten för att få föda barn åt en IS-terrorist. Hon födde två barn som vanvårdades och dog. Nu har hon fött sitt tredje barn som 19-åring och vill återvända till England.

14

Läs allt!


Den oönskade - Del 22

Christer Åbergs barndom - Den oönskade

Nu i några delar kommer jag att berätta om smärtsamma händelser som jag har haft funderingar på hur jag ska berätta dem, eller om jag över huvud taget ska berätta om dem. Men eftersom det är en viktig del av fortsättningen framåt av min berättelse så har jag valt att ta fram en del smärtsamma händelser som senare skulle visa bli livsavgörande händelser i mitt unga liv.

7

Läs allt!


Badhus börjar med chip

Chip under huden

Bild: Nya Dagbladet. 

Badhuset Kokpunkten i Västerås börjar med chip-implantat under huden mellan tummen och pekfingret.

58

Läs allt!


Nåd mitt i en Guds straffdom – Del 2

Läsarmejl av SIGVARD SVÄRD 

I den stund Adam och Eva tvingades lämna Edens lustgård på grund av sitt syndafall, då satte Herren Gud särskilt utsedda keruber ”med flammande svärd” att vakta ingången tillbaka.

0

Läs allt!


Svag men stark

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Gud har den styrka och hjälp som vi behöver och vår svaghet är inte ett hinder. 

0

Läs allt!


Flera barn tog emot Jesus

Läsarmejl av JÖRGEN MILTON 

Efter att jag berättat om mitt liv för barnen och sagt att Jesus ville bli deras vän, kom sju barn idag fram för förbön och ville ge sina liv till Jesus.

0

Läs allt!


Föräldrar 1 och 2 breder väg för Antikrist framträdande

Mamma pappa barn

Enligt en lagändring ska i Frankrike ska föräldrar inte längre kallas. För "mamma" och "pappa" utan "förälder 1" och "förälder 2".

110

Läs allt!


Då du tar emot Jesus föds du av Gud - Christer Åberg

Christer Åberg predikar kort i Åsljunga att man blir född av Gud då man tar emot Jesus.

2

Läs allt!


Domen över Jehovas Vittnens grundare

Läsarmejl av NILS 

Jesus Kristus visar en man domen över Jehovas Vittnens Grundare.

42

Läs allt!


ICA är klokare än församlingen

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

28

Läs allt!


Inga andra gudar, del 2: Påven, Islam, Brödraskapets ark - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om nya boken "Inga andra gudar". I denna del tar Imsen upp senaste nytt där påven träffade ledare för islam och andra religioner och arbetar för att samla alla religioner i en ark likt den på Noas tid. 

5

Läs allt!


Brändes hon ihjäl efter kristet bönemöte?

Flicka mördad men inte i Indien

Jag har från flera personer fått en chockerande video sänt till mig på Messenger som visar en 16-årig flicka bli misshandlad och bränd levande till döds av en lynchmobb. 

9

Läs allt!


Avfällingen - Frank Mangs

Lyssna på den här starka predikan av evangelisten Frank Mangs. Den kan förändra ditt liv.

3

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

Likt Adventisterna var det fel datum för Jesu återkomst som födde Jehovas Vittnen

Läsarmejl av NILS

Hur en rörelse föds avgör om dess Framtida lära blir Sanning eller Lögn! Samma stötesten som Adventisterna om Jesu återkomst datum, födde Vakttornet och Jehovas Vittnen!

16

Läs allt!


Inga andra gudar, del 1: Katolsk mysticism - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om sin bok "Inga andra gudar" i Vetlanda friförsamling. Han tar upp händelser i världen - katolska kyrkan med påven i spetsen går med snabba steg mot att göra Agenda 2030 till verklighet. En världsreligion under påven.  

95

Läs allt!


Underbar frid

Läsarmejl av David Billström 

3

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

34

Läs allt!


Den oönskade - Del 21

Den oönskade

Min fortsatta och gripande berättelse om mig som en liten oönskad pojke. 

3

Läs allt!


Vecka 08, fredag 22 februari 2019 kl. 11:31

Jesus söker: Pia!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud. - Joh 1:12-13"

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Christer Åberg: Det största miraklet jag varit med om

Christer Åberg berättar om det största mirakel som han har varit med om.

0

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Senaste kommentarer


Månens baksida och jorden på samma bild

Månen och jorden

Den kinesiska satelliten Longjiang-2 har fotograferat månens baksida och jorden på en och samma bild.

83

Läs allt!


Den oönskade - Del 20

Den oönskade

Fortsättningen av den skakande berättelsen om min barndom som ett oönskat barn.

5

Läs allt!


De troendes uppryckande - Del 5

Christer Åberg intervjuar hemma hos Holger Nilsson om de troendes uppryckande. Del 5 av 10.

3

Läs allt!


Ellen Whites svar visar adventisternas villolära

Läsarmejl av NILS 

Nils listar sakligt och tydligt vad sjunde adventisternas falska profet Ellen White lärde.

43

Läs allt!


En frälsningsarmé

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Varje troende är kallad att ge evangelium till människor. Kön, ålder, utbildning spelar ingen roll. Du kan be, predika och tro på Gud och se underbara saker ske. Det behövs en frälsningsarmé idag och du kan utgöra en del av den.

18

Läs allt!


Internet förenar världen under Antikrists system

Internet

Av HOLGER NILSSON 

Ett elektroniskt nät kommer att omsluta jorden. Det kommer att förena hela världen under antikrists system av sluttidens Babylon. 

27

Läs allt!


Jesus avslöjar sjundedagsadventismens villfarelse

Läsarmejl av nils

Adventismen började med att en man från Baptistsamfundet, W. Miller räknade ut Jesu återkomst till oktober 1844 från Daniels profetior.

23

Läs allt!


SD-politiker skrev hatiska inlägg om muslimer och homosexuella

SD-politiker: Muslimer ska brinna i helvetet

Bild: Expressen.

Tidningen NSD skriver att SD-politikern Patrik Svanberg i Kalix kommun, har skrivit hatiska och nedsättande inlägg om muslimer, homosexuella och kvinnor på Facebook.

57

Läs allt!


Till minne av Ulla Gabay

Ulla Gabay

Bildkälla: ullagabay.com. 

Av Sigvard Svärd Tron på Gud är en betydande hjälp i livet, till ande, kropp och själ – och den tron hade Ulla Gabay.

10

Läs allt!


Nationella SD blir globalistiskt?

Nationella SD blir globalistiskt?

Bild: SVT.se. 

Sverigedemokraterna kommer inte längre att driva frågan att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Är detta det första steget på att sverigedemokraterna kommer att bli globalistiskt?

77

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp