Surfar nu: 591 www.apg29.nu

Pingst – tyvärr enligt oron

Läsarmejl av SIGVARD SVÄRD. 

Filadelfiakyrkan i Stockholm

Jag känner ingen skadeglädje över att Pingst håller på att bli och stå för det som, redan för 20 år sedan, började ge mig stor oro. Motdebatterna jag med flera tagit i olika media, har inte gett önskat resultat. 

Pingsts teologiska resa

Utan Pingsts teologiska resa går vidare in i förändrad dopsyn där begjutning blir alltmer erkänt, där mindre plats ges för Andens ledning till förmån för mänskligt organiserande, samt att där församlingarna går från betydande frihet till att låta sig underordnas en överstyrelse. Samhällelig och ekumenisk korrekthet lockar.

Pingst rådslag i mitten av maj  

Så vilka ytterligare steg nu, på Pingst rådslag i mitten på maj, tas i den pågående riktningen? I vems eller genom hur få människors händer vilar och drivs Pingst till slut?

Det verkar som att medelålderns- och den unga generationens pastorer och församlingsledare inom Pingströrelsen, tycker om och väljer episkopalt kyrkomönster före de mångas beslutsröster. 

Inneha en ställning

Kanske avgör frågan om ja eller nej på, om att inneha eller inte en ställning i Samfundet, om att vara godkänd och erkänd för viktiga tjänster och uppdrag, eller om att inte hamna utanför närheten till de som bestämmer. För visst kostar det på att ställa frågor kring och peka på andra svar än deras med ”makt”.

"Som sagt, då framtiden redan har börjat, kan det vara sent för Pingst att ta ett och annat steg bakåt. Men inte för sent att konstatera fel vägval. Det är inget att skämmas för. Sådant ledarskap inger faktiskt förtroende."

Inte försent konstatera fel vägval  

Som sagt, då framtiden redan har börjat, kan det vara sent för Pingst att ta ett och annat steg bakåt. Men inte för sent att konstatera fel vägval. Det är inget att skämmas för. Sådant ledarskap inger faktiskt förtroende. 

Och hur mycket ”ansikte” ska Pingst egentligen ha som kan förloras? I den äldre åldersgruppen av pingstpastorer, finns de som idag ångrar sin tystnad under de senaste åren.

Ordets och Andens hjälp

Till slut: Pingst teologiska utbildning, vunne på att med Ordets och Andens hjälp, ”lära mer av Gud”. Än att på mänskligt vetenskapsbaserat sätt, mena sig bättre kunna ”lära om Gud”.


SIGVARD SVÄRD

Läsarmejl

Artiklar och video som är gjorda av andra än Apg29.nu kan ha åsikter som bloggsajten inte delar.


Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades onsdag 8 maj 2019 12:58 | #sigvard svärd #läsarmejl #pingst | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

30 kommentarer

Erik S 8/5-2019, 22:10

Ja du, Swärd, jag delar din oro. Det är sorgligt att se, hur kursändringen har smugit sig på. Den yngre generationen av pastorer/föreståndare, har i många fall en mer auktoritär ledarstil, som inte bådar gott.

Förre pingstledaren P Hörnmark, har t.o.m propagerat för detta. 2009 sade han ungefär följande; "jobba hur ni vill, med Emergent Church-tankar, med Willow Creek-koncept, trosförkunnelse-inspirerat eller på annat sätt, bar du vänder bort från dig själv och till andra. Vi har alla möjligheter att förändra om vi vill, men vi har för mycket focus på oss själva och vårt eget. Nu behöver vi modiga ledare med focus på uppdraget, som tar bort det mindre väsentliga" slut citat.

Jag har själv sett hur "modiga" och starka ledare har ställt till det i (en)församlingarna. Pastorn i fråga samlade en klick ja-sägare omkring sig och fick på så sätt igenom allt han ville. Dom som hade annan uppfattning "brännmärktes" i något fall blev dom utskällda efter noter. "Församlingsledare"-i min värld heter det äldste-tillsattes enligt mänskliga preferenser. Inte efter vad Herren och Den Helige Ande ville, därför blev det också "pannkaka" av det hela(ursäkta uttrycket) Detta är oerhört beklagligt, givetvis.

En annan sak som är lika tråkig och oroväckande, är kontakterna med RKK. Många vet inte eller vill inte veta, att pingst sitter i förhandlingar med RKK, om både synen på Bibeln och om "traditionerna"!! Det låter som en saga, faktiskt. En av förhandlarna för pingst räkning är Peter Halldorf. Vem har utsett honom? Har pingstförsamlingarna i Sverige gett sitt godkännande? Vet dom ens om det? man förhandlar om bl.a traditioner och ekumenik.

Man kan undra vart vi är på väg. Sen kommer mycket annat in i församlingarna. Behöver inte gå inpå detaljer, det bli för långt, men en sak är att man tar efter Hillsong bl.a. Det skall vara olika ljus, rökmaskiner, märkliga symboler ( duger det inte med det gammaldags korset?) och en oerhört hög volym med dunka musik-kraftiga trummor och bas. På scenen står unga flickor och hoppar och (sjunger?) samma 2 textrader 50 gånger och försöker trissa upp nån andlig stämning, som i många fall inte finns. Ursäkta kritiken, men vad är detta? Vi som är lite äldre, har oerhört svårt för detta.

Varför inte gammaldags väckelsemöten med strängmusik och gamla fina sånger. Vi håller på att förlora en hel del av pingströrelsens rötter, tyvärr. Det är därför jag sedan några år, inte längre är med i pingst. Jag känner mig inte hemma med detta. Är i stället med i en friförsamling/husförsamling och jag har inte ångrat mig. Men visst saknar man pingst.

Oj då, det här blev lite långt, får sluta nu. Men än en gång tack Swärd för ditt inlägg.

MVH och Shalom!

Svara


SA 8/5-2019, 22:40

Svar till Erik S.

Mycket bra skrivit , pingst har aldrig tilltalat mej , i min uppväxt var det mest tal om det yttre , inte mycket om hur man hade det i själen , att var synd , det var mycket konstigheter , och nu detta 😏

Svara


Alf 9/5-2019, 09:57

Ja, människors tycke och klokhet har tagit över, man föraktar det som är svagt.

Då vänder sig Gud till annat håll, och man kan stå och försöka pressa fram någon slags väckelse tills man blir blå i huvudet, men den kommer icke. Trots alla samlingar, konferenser och kända talare, kan man tänka sig.

Man bör tänka på det som står i Jakobsbrevet, låt skrattet vändas i sorg. Hur kan vi ha väckelse om vi inte ens vill dela sorgen Gud har för landet. Säger inte att jag själv känner så stor sorg som jag egentligen borde, men alltså. Så är det.

Det har fallit. Men Gud är fortfarande på tronen.

Svara


Bengt 9/5-2019, 11:43

Svar till Erik S.

Var hittar man information om att dom sitter i förhandlingar med RRK. Lät verkligen inte bra

Svara


Tom 9/5-2019, 13:51

Jag är på väg att konvertera till jude. Där är allt som det alltid varit där man firar högtiderna och tänkte dessutom föra in messiansk judendom då det är den pusselbit som fattas för flertalet

1917 balfourdeklarationen där nystart av israel framförs

1967 sexdagarskriget där jerusalem faller i judarnas händer igen

2017 jerusalem officiell huvudstad dessutom 70år sedan 1947

Nästa jubelår 2067?

Svara


Stefan Jonasson 9/5-2019, 16:04

Varför skall man börja följa judendomen när man är frälst och tror på JESUS...? Ni som vilja bli rättfärdiga i kraft av lagen ni har fallit bort från nåden... Galater brevet

Svara


SAS 9/5-2019, 18:47

Skeppet sjunker och flytvästarna är borta. Sanningen är att Pingst idag , är inte var det var 1933🤔.

Svara


Lars 9/5-2019, 19:36

Jag håller helt med Svärd och er andra. Det gäller hela frikyrkligheten. Var finns nöden? Var finns törsten efter Jesus? Var finns rannsakan ? Sjukdomsinsikt är första steget till tillfrisknande.

Jag känner mig ganska ensam vid kyrkkaffet, där få vill tala om vår mästare Jesus kristus.

Utan Jesus kan vi lika gärna stänga och plocka ner skylten.

Tack för ditt brev Sigvard !

Svara


SA 9/5-2019, 23:12

Svar till SAS.

Så är det , skrämmande 😖

Svara


Stefan Jonasson 9/5-2019, 23:21

Vad är det för fel på pingstkyrkans... Dom predikar ju evangelium.. Kallad av GUD och Smord av GUD.. Inget samfund är fullkomligt. Det består av ofullkomliga individer.. Evangelium blir förkunnat var glad för det och tacka GUD... Ni som gnäller vad gör ni själva som är så mycket bättre... Rannsaka er själva..

Svara


Martin 9/5-2019, 23:33

Svar till Lars.

Jag är en nåde-människa och tror på Paulus om rättfärdiggörelse genom tron allena. Men jag tror också på Jesus som säger att porten är trång. FÖrst. Jag älskar Pingst. Jag älskar älskar älskar Pingströrelsen. Där finns fortfarande nöden, kärleken, Gudsfruktan. Pingst lever. Tro inget annat. Men det finns tyvärr en lättja som sprider sig särskilt bland medelklassen. Det är villa, volvo, utlandsresor, ja allt som den välmående medelklassen i Sverige unnar sig. Det är som att det andliga ljuset falnar av det materiella välståndet. Vi behöver predikanter som bryter ner de här fästena. Det är något för bekvämt att vara frikyrkokristen idag.

Svara


Anna Ivar 10/5-2019, 00:14

Svar till Tom

Judendom frälser ingen! Bara en väg finns till frälsning enligt Guds Ord och den vägen är Jesus.

Svara


Stefan Jonasson 10/5-2019, 00:56

Det stämmer romar brevet 2:17-29 också juden står under GUDS DOM lyder rubriken till detta stycke.. Alltså under samma krav att ta emot KRISTUS.. Som en hedning.. Ingen skillnad... Rom 2:29 DEN ÄR JUDE SOM ÄR DET I SITT INRE, OCH HJÄRTATS OMSKÄRELSE *SKER GENOM ANDEN OCH INTE GENOM BOKSTAV.. allt annat prat om att man ska bli någon slags messiansk jude kristen är en avart i läran om evangelium... Vi är alla frälsta enligt löftet till Abraham på samma sätt genom tron.. Och vi kämpar i detta livet helgelsekampen mot världen synden i våra liv och GUDS FIENDE inte så att vi ska vinna vår frälsning.. Den är redan fullbordad på korset.. GUD FÖRDÖMDE SYNDEN I KRISTI KROPP PÅ KORSET.. Israel folket Abrahams ättlingar har ett speciellt löfte från GUD, som det står om i bibeln GUD säger till Jakob du har kämpat med GUD och människor och segrat du ska heta Israel. Samma är det för oss som kommit till tro vi kämpar med GUD och människor... Hur segrar vi?... vi blåhåller fast i GUD och säger till honom jag släpper dig inte förrän du välsignat mig.. DET ÄR VI SOM ÄR DET SANNA ISRAEL..

Svara


Birgitta S. 10/5-2019, 11:23

Svar till Erik S.

Tack..du skriver som många av oss känner och upplever..sorgligt!!

Svara


Robert Hübinette 10/5-2019, 13:33

Lyssnade på Sebbe Staksets predeikan/vittnesbörd på tv10 igår. Han var på Livets ord den 5 maj. Det är sådana ny frälsta vittnesbörd i lugn och ro som kan lyfta fram Jesus och alla samfund.

Svara


SA 10/5-2019, 21:04

Svar till Stefan Jonasson .

Det är mycket , blivit mer föreningsliv , och var finns nöden , träffar människor då och då som säger, dom där i pingst , ser vi aldrig ute på gator och torg , Jesus var bland människorna , där ska vi oxå vara , hur ska vi annars kunna nå människor ???

Svara


Stefan Jonasson 10/5-2019, 22:21

Filadelfia och pingströrelsen är GUDS VERKTYG liksom alla andra samfund som förkunnar evangelium... Sen är det så att alla som tror är verksam i den här världen som individer och vi lever bland människorna och lever vår tro på olika sätt... Det är inte bara på gatorna som tron förkunnas.. Utan i gemenskapen och umgänget med varandra. Så tror jag det är.. Man behöver inte vara så pessimistisk.. Det är svenskarna som är så tjurskalliga det är någonting som har hakat upp sig i det svenska folket.. Jag tycker det är så tråkigt att dela ut traktater och truga folk som bara går förbi.. Ofta fnyser dom.. Om man frågar säger dom bara att dom inte tror på GUD...

Svara


SA 10/5-2019, 22:53

Svar till Stefan Jonasson .

Håller inte med dej , jag har helt andra erfarenheter , positiva sådana 😀

Svara


Stefan Jonasson 10/5-2019, 23:20

Jag har iallafall tröttnat på att dela ut traktater... Alla behöver inte springa omkring på gatorna och predika.. Man kan vittna i vardagen bland folk som man har omkring sig i vardagen.. En del är kallad att predika på gatorna tack GUD för dom.. Andra i sitt vardagsliv... Man är ingen bättre kristen för att man delar ut traktater och pratar i mikrofon på gatorna när folk stressar förbi.. En del verkar tro det och ser ner på dom som inte gör det...

Svara


SAS 11/5-2019, 09:28

”Jag kan inte vad du kan,du kan inte vad jag kan.Men Gud har en uppgift som passar för migoch en annan som passar för dig.”

Svara


SA 11/5-2019, 10:07

Jag är ingen bättre människa , om du trodde det , har aldrig delat ut traktater , men i vardagen , där möter jag många , på ett naturligt sätt fått vittna om min tro , oj vilken hunger det är hos människor , så otroligt spännande , vi är kallade till olika uppgifter 🌻

Svara


Stefan Jonasson 11/5-2019, 10:19

Efesier brevet 4:11 apostlar, profeter, evangelister, herdar, lärare,.. Utrusta de heliga att utföra sitt tjänare värv att bygga upp KRISTI KROPP... 1kor 12:27-31 kraft gärningar, bota sjuka, hjälpa till, styra, tala olika språk, översätta olika språk,, inte har väl alla gåvor att bota sjuka? Inte talar väl alla tungomål,, inte kan väl alla översätta,, men nu visar jag en väg som vida överträffar alla andra gåvor :1 kor 13 kärlekens väg.. Den har vi Alla fått del av och kan uppnå det är den (GUDS KÄRLEK) som är världens frälsning..

Svara


Stefan Jonasson 11/5-2019, 10:27

1kor 12:7 men hos var och en uppenbarar sig anden så att det blir till nytta... ORD AV VISHET, ORD AV KUNSKAP, TRO, GÅVAN ATT BOTA SJUKA,, UTFÖRA KRAFT GÄRNINGAR,, PROFETERA,, URSKILJA ANDAR,, GÅVAN ATT TALA OLIKA SPRÅK,, ÖVERSÄTTA SPRÅK..

Svara


Stefan Jonasson 11/5-2019, 10:38

SA ja tror inte att du är sån.. Jag bara talar allmänt om en företeelse som jag sett under årens lopp... Jag kanske lider av andligt mindervärdeskomplex och gammal bitterhet från en tid när tros förkunnelse härjade fritt i sitt överandliga högmod... Man kände sig verkligen mindervärdig när man inte kunde leva upp till deras andliga standard...

Svara


SA 11/5-2019, 13:49

Svar till Stefan Jonasson .

Ja , det förstår jag , inte roligt alls, vet hur det känns , men i Guds ögon , är vi alla lika mycket värda oavsett , var välsignad i Jesu namn Stefan 😀

Svara


Mikael N 11/5-2019, 15:27

Svar till Erik S.

"Det skall vara olika ljus, rökmaskiner, märkliga symboler ( duger det inte med det gammaldags korset?) och en oerhört hög volym med dunka musik-kraftiga trummor och bas. På scenen står unga flickor och hoppar och (sjunger?) samma 2 textrader 50 gånger och försöker trissa upp nån andlig stämning, som i många fall inte finns. Ursäkta kritiken, men vad är detta? Vi som är lite äldre, har oerhört svårt för detta."

Det är inte bara äldre som har svårt för det du beskriver. Det kallas "contemporay worship", och är ett andligt gift som sprider sig i olika sorters församlingar. Det går ut på att församlingen skall utforma gudstjänsterna som världslig underhållning. Det skall vara häftigt och härligt i kyrkan. Man kan säkert fylla kyrkor, men frågan är varför folk kommer, och vilket evangelium det är man predikar. Kommer folk för att få höra Guds ord? Eller kommer de för underhållningen eller den "härliga stämningen"? Vad händer när förföljelser tar fart, och kristna tvingas under jorden? Om man tvingas mötas i hemlighet i små källarlokaler, utan häftiga ljud- och ljusanläggningar?

Svara


Lasse 11/5-2019, 18:43

Svar till Mikael N.

https://youtu.be/49-teEjTDR0

Svara


SA 11/5-2019, 19:19

Svar till Mikael N.

Det är skrämmande , känner några som är med i sådana , sk nutidsanpssade kyrkor som det heter , har själv besökt , det är absolut inget för mej , ja man kan undra vart vi är på väg ........ Gud förbarma dej .

Svara


Bengt 11/5-2019, 22:16

Erik s

Jag har trott att du varit ganska ung

Svara


margareta 12/5-2019, 16:26

Varför togs vers 37 bort? i apg.8 trosbekännelsen före dopet.

Filippus sade till honom: "Om du tror av hela ditt hjärta kan det ske." Hovmannen svarade: "Jag tror att Jesus Kristus är Guds Son."

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 29, söndag 21 juli 2019 kl. 05:02

Jesus söker: Johanna!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
lördag 20 juli 2019 23:11

Be för svår situation i en bostadsfråga, Herren vet hur AKUT läget är.

Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarerSTÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp