942 online! | Sidvisningar idag: 116 365 | Igår: 185 872 |

www.apg29.nu


Polen förbjuder arbete på söndagar

Stores closed as Poland phases out Sunday shopping

Bild: thenews.pl. 

Polen förbjuder arbete i detaljhandeln på söndagar. Resten av året kommer arbete i affärer att vara förbjudet två söndagar varje månad.

2019 utvidgas förbudet till tre söndagar per månad. 2020 ska det bli olagligt att arbete på alla söndagar förutom sju, till exempel inför jul och påsk.

Böter

Affärsägarna själva får jobba hur mycket de vill, men inte deras anställda. Reglerna gäller inte vissa typer av affärer som bensinstationer, flygplatser, apotek och florister. 

Att bryta mot lagen kan ge böter på uppemot 240 000 kronor.

Det bästa sättet att få vila

Denna lag har kommit till för att den polska regeringen tycker att medborgarna ska få vila mer. Den katolska tron är stark i Polen och vi vet att Gud vilade på den sjunde dagen (lördagen). 

Men det bästa sättet att få vila är att komma in i Guds vila. Och hur gör man det? genom att ta emot Jesus och bli frälst!


Källa:


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg tisdag 13 mars 2018 13:53 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS


STÖD APG29.NU


50 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

Bengt

Bra förslag ändå

Svara -   - 13/3-18 14:58 -


Nisse

Sånt förbud har bår västliga granne haft länge. Sverige skulle också må bra av det. Men ska någon dag i Sverige bli arbetsfri lär det väl bli fredagen som framtiden ser ut...

Svara -   - 13/3-18 15:09 -


JL

Från klarhet till klarhet.

Svara -   - 13/3-18 18:10 -


Prinsen

Söndagslagar är precis vad sjundedagsadventisterna har väntar sig i 100 år - att det också ska komma från Rom som aldrig gick under utan återuppstod.

Enligt dem är det början på skakningarna.
När söndagslag införs lär det bara vara ca 7 år kvar tills man kan köpa Oljan som man behöver under 7 års av vedermöda.

Svara -   - 13/3-18 20:25 -


Johan

Tåget mot Rom är värre än t ex tåget mot Auschwitz under Andra världskriget!

Tåget till Auschwitz ledde enbart till död från detta livet, medan tåget till Rom leder mot den eviga döden i helvetet!

Svara -   - 13/3-18 22:16 -


Tomas N

Man blir glad av en sådan här nyhet. Härligt när nationer vågar ta beslut som är konservativa och slår vakt om den kristna tron.

Här skall teologiska diskussioner om katolska läran stå tillbaka tycker jag. När ett land på politisk nivå ärar den kristna tron så ger det en stor effekt.

Heja Polen!

Svara -   - 13/3-18 22:52 -


J.J.

Svar till Johan.

Så är det. Jesus är vår sabbat = vila från laggärningar och arbete i egen kraft. Ps 23 Herren är min tillflykt, det är i Herren Jesus jag vilar tryggt!

Den som har kommit in i hans (Jesus) vila får vila sig från sina gärningar, liksom Gud vilade från sina. Låt oss därför ivrigt sträva efter att komma in i den vilan, så att ingen kommer på fall som de och blir ett exempel på olydnad. Hebr 4:10‭-‬11

Svara -   - 13/3-18 23:16 -


Prinsen

Svar till Tomas N.

Hur vet du att detta inte är ett verk av Satan?

Svara -   - 14/3-18 03:37 -


Prinsen

Snälla, bröder och systrar. Vakna upp!

Katolska kyrkan är odjuret med de tio hornen! Se Daniel och Upp boken
Gå inte in i fällan att vi har NÅGOT ATT GÖRA MED PÅVEN I ROM!
Snälla, ta dig tid till att sätta dig in i detta viktiga ämne.
https://youtu.be/EMu4_vezq74

Svara -   - 14/3-18 03:52 -


Prinsen

”Jag vet, att sedan jag har skilts från eder svåra ulvar skola komma in bland eder, och att de icke skola skona hjorden. Ja, bland eder själva skola män uppträda, som tala vad förvänt är, för att locka lärjungarna att följa sig. Vaken därför, och kommen ihåg att jag i tre års tid, natt och dag, oavlåtligen under tårar har förmanat var och en särskild av eder.”

‭‭Apostlagärningarna‬ ‭20:29-31‬ ‭SVEN‬‬

Svara -   - 14/3-18 03:57 -


JL

Det slår aldrig fel. Polen säger stopp till islamiseringen och helgar sabbaten. Vad händer? En kör av människor förklarar att detta är så illa. Några börjar till och med prata om ulvar.

Varför kan ni inte förstå istället för att kasta skit? Polen är där de är bara för att de höll det första budet. Vi är där vi är för att vi struntade i det första budet. Svårare än så är det inte. Att de gör söndagen till helig, gör de inte för att det står i bibeln, de gör det för att de älskar Gud. De bryr sig.

Svara -   - 14/3-18 10:27 -


J.J.

Svar till JL.

Nu är det ju så att katoliker INTE håller första budet! De har ju sin Maria... sina ritualer, sina stadgar, de korsfäster Jesus om och om igen i eukaristin och mycket mer.

Om de älskade Gud skulle de hålla Hans bud. Sverige är i ett gudsförnekande dike och Polen i ett annat religiöst dike. Synd är synd och båda ländernas innevånare behöver omvända sig och följa Herren Jesus.

Svara -   - 14/3-18 10:40 -


JL

Eller hur, det är du som avgör det. Eller är det frukten som avgör det? Vad sa nu Jesus igen.

Ett land har typ 50% som går i kyrkan varje söndag, och proklamerar att inga andra Gudar skall vara där. När de sedan lagstadgar att söndagarna skall vara arbetsfria, vilket kristendomen har haft i över 1000 år, så börjar några här gnälla?
Om kristna i Sverige älskade Gud, skulle de inte släppt in andra gudar. Nu verkar vi inte älska Gud först och främst. Vi älskar nog först och främst vår egna tolkning, vår lagiskhet. Den är så bra att bara någon promille kan vara kristna, resten kan lika gärna bli muslimer. Det spelar ju ingen roll. De är ju inte egentligen kristna ändå. Men JAG är kristen för jag har läst lagen.
Så, nu har världens bästa tolkning av bibeln gjort så att en ande av lögn kunnat dra in över pastorer. Rakt upp och ner förnekar de att de avfall från Gud som kommer när man tjänar andra gudar, inte alls avfall. Det är en lag i bibeln. Att det var så Gud ville ha det. Därför kan man ljuga att islamisering inte kommer från invandring. För vår tolkning är rätt.

Svara -   - 14/3-18 11:49 -


J.J.

Svar till JL.

Du kan ej halta på båda sidor inför Gud.

Om du försvarar den antikristliga RKK med sin genomruttna frukt hur kan du då säga dig tro på Guds Ord när du understödjer den vilda elden?

Förstår du inte att RKK går satans ärenden? Hur kan du ens försvara sådana styggelser som de praktiserar? De leder ju människor rakt till helvetet. De mördar folk andligen.Gud hatar den RKK.

Svara -   - 14/3-18 11:56 -


Johan

Svar till J.J..

Nu är det ju så att katoliker INTE håller första budet! De har ju sin Maria... sina ritualer, sina stadgar, de korsfäster Jesus om och om igen i eukaristin och mycket mer.

Om de älskade Gud skulle de hålla Hans bud. Sverige är i ett gudsförnekande dike och Polen i ett annat religiöst dike. Synd är synd och båda ländernas innevånare behöver omvända sig och följa Herren Jesus.

Helt rätt! Precis så är det! 👍

Svara -   - 14/3-18 11:57 -


Bengt

Och även att man tillber så kallade helgon

Och ser påven som ofelbar

Svara -   - 14/3-18 12:19 -


J.J.

Ta exempelvis 10 Guds bud som RKK tvunget måste klippa och klistra i. Ta en titt på vad Påvedömet gjort med 2:a budet och det sista. De tål inte att följa Guds bud för de älskar inte Gud.

Deras herre är satan, och genom att skapa sin egen variant av budorden så kan de fortsätta lura katoliker att deras avgudadyrkan är legitim.

Kolla i 1 Mos 3:15 - (en profetia om Jesus som kommer att segra ) där har RKK bytt ut HAN i versen mot HON för att få det att passa till Maria... Ser du inte hur äckligt förljuget det är?

Äkta översättning:

"Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han (Jesus) skall krossa ditt huvud och du skall hugga honom i hälen." 1 Mos 3:15

Förfalskad, djävuIsk villolära av ingen annan än RKK:

I will put enmities between thee and the woman, and thy seed and her seed: she (Maria) and thou shalt lie in wait for her (Maria) heel.

Vulgata Genesis 3:15, Douay-Rheims version.

RKK försöker i allt förminska Herren Jesus för att istället upphöja avguden-Maria "himmelens drottning.
Läs Jer 7:18:
"Barnen samlar ihop ved, fäderna gör upp eld och kvinnorna knådar deg för att baka offerkakor (oblat som sätts i Monstran.) åt himlens drottning (Maria=Artemis=Semiramis=Diana=Venus.) För att kränka mig utgjuter de drickoffer åt andra gudar.( Eukaristin)
Barnen+fäderna+kvinnorna alla är de lika mycket skyldiga inför Herren.

Svara -   - 14/3-18 12:47 -


Tomas N

Hoppas vi lär oss något i detta. Jag håller vid linjen att Katolska kyrkan som lära och tro har stora problem . Men att detta med Polen skall bedömas utifrån ett politiskt och statligt /nationellt perspektiv. Då kan inte ett politiskt styre som lyssnar till den inhemska katolska kyrkan vara sämre än de nationer som styrs av det globala kapitalet,liberal marxism med alla välfärdssjukdomar,ateism och med öppen dörr till islam som del av paketet.

Falsk religion och dåliga doktriner är farligt och en risk för alla dessa följare att deras kärlek till Gud kan lämna dem lurade för att de tagit in en massa annat.

Men att den största envishet och övertygelse säga att Vatikanen och katolska kyrkan är djävulens högra hand och antikrist är tvivelaktigt rent faktamässigt och i praktiken också.

Jag tror vi skall behandla katoliker som syskon,men att nå ut med sanningen till dem. Om de står emot islamisering och andra okristliga ideologier,hur kan vi då börja prata med dem om mariadyrkan och eukarist. Hur väger detta i vågskålen?

Det gäller också att se skillnader i katolska kyrkan i enskilda länder och påvens politiska uttalanden och agendor

Här gäller det att ha urskiljning. Både klarsyn och teologisk kunskap är till hjälp. Man skall spara på den andliga glöden tills den behövs. Likaså kan inte politik frälsa,men att stå upp för människoroch nationen och rättfärdighet går i linje med att försvara och stå upp för sin familj

Svara -   - 14/3-18 14:10 -


P. Harmakos

Vilken glädje att leva i ett land som enas för Konungarnas Kung.

Svara -   - 14/3-18 15:07 -


JL

Svar till J.J..

Förstår du inte att RKK går satans ärenden? Hur kan du ens försvara sådana styggelser som de praktiserar? De leder ju människor rakt till helvetet. De mördar folk andligen.Gud hatar den RKK.
Jag vet inget om RKK egentligen, och bryr mig föga om vad de gör. Det går att bedöma saker och ting utifrån på frukten. Vad jag kan förstå så erkänner katoliker att Jesus var Guds son. Att ni inte kan ta emot den bekännelsen få hänga på er.
Så vilka är det som leder människor till antikrist? Ja inte är det Polens katoliker i alla fall. Påven kanske gör det, men inte Polackerna i alla fall. De vill inte ha några andra gudar där.
I övrigt. Vad tror du Polackerna tycker om Svenska Kristna? Och protestanter i allmänhet. Gå in på youtube och titta. Det finns predikanter som har dollar i ögonen och det sitter tusentals offer och blir lurade. Vissa verkar hålla på med trolleritrick, andra människor springer omkring och skäller som hundar.
Vad tror du en Polsk katolik skulle säga om jag översatte texten ifrån 380 pastorer? Texten där det står att invandring inte orsakar islamisering eller kriminalitet? Att den som inte tar emot islam till landet inte är en kristen? Jo tjena, vi har nog lite större problem själva.

Svara -   - 14/3-18 15:26 -


AnnMarie

Tomas N

Kanske jag kommer från ämnet men jag undrar hur du ser på sista meningen i ditt inlägg .......med att försvara och stå upp för sin familj. Vad ser du som familj?Den biologiska ,äkta hälft,barn, föräldrar och syskon.eller troende syskon och syskon i en ev församling??Vilken är viktigast?Vilken räddar du i första hand vid behov?

Jag kan ju ha fel i vissa fall men förstår att många kristna ser den riktiga familjen som de i den församling man tillhör och alla andra kristna och att det är dem man ska rädda skydda i första hand då det krisar ordentligt.

För mig som varken har min man eller mina vuxna barn med på vägen är ju detta något dom väcker en hel del avsmak då man kan tänka så.Antar att de dom anser att detta är de som har de närmaste med sig på vägen annars skulle de nog inte tänka så.

Vore kul att höra vad ni andra anser också!

Svara -   - 14/3-18 15:42 -


Bengt

Men samtidigt har ju katolikerna tagit till

Sig avgudar genom maria och helgonen

Och dom 380pastorerna kan ju komma att

Ändra sig

Kanske många redan har gjort.det

Eller kommer att göra det i alla fall

Svara -   - 14/3-18 15:49 -


Bengt

Annars håller jag med en om att det har

Blivit en del avarter inom protestantiska

Kyrkorna också tyvärr

Svara -   - 14/3-18 15:51 -


Nisse

Men det har en väldig betydelse om vi betraktar katoliker som våra trossyskon som kommit lätt på sne, eller som djävulens barn som är ute efter att förleda oss, eller något däremellan.

Svara -   - 14/3-18 15:56 -


Bengt

Katolska kyrkan i sig har egentligen inget

Med sann kristendom att göra

Men det kan ju finnas enskilda katoliker

Som är frälsta och som är våra trossyskon

Svara -   - 14/3-18 16:22 -


Tomas N

Svar till AnnMarie.

Jag menar det som finns nedlagt i skapelsen . Vår plats och i viss ålder fössvarare och förvaltare av familj. Jag menar att tillhörighet till nation och region tillhör detta.

Sedan kan verkligheten se annorlunda ut individuellt.

Som kristen tas vi upp i en ny familj,men det menar jag betyder inte att jag föraktar min gamla familj eller min nation. Däremot kanske vi lämnar familj och släkt som hindrar oss i att följa Jesus.

Jag tror på att hålla fast och ära Guds design med familj och nation,men om omständigheterna kräver det så är Guds familj viktigare.Men många av oss har inte hittat vår Gudsfamilj,så det behöver vi göra innan svårigheterna ökar

Svara -   - 14/3-18 18:26 -


Katrina

Tänkte på här att katoliker ser inte protestanter som kristna, de själva är de enda riktiga kristna, enligt deras tro som har 7 sakramenten som finns i Katolska kyrkan, och vi saknar dem.

Svara -   - 14/3-18 19:38 -


Katrina

ps

varför tog man inte lördag som ledig dag när lördag heter sobota på polska.

Svara -   - 14/3-18 19:58 -


AnnMarie

Tomas N

Tack för ditt svar.

Svara -   - 14/3-18 20:33 -


J.J.

Svar till JL.

Jag vet inget om RKK egentligen, och bryr mig föga om vad de gör. Det går att bedöma saker och ting utifrån på frukten. Vad jag kan förstå så erkänner katoliker att Jesus var Guds son.

Om du inte känner till RKK:s/katolikernas doktriner och (o)tro - Hur kan du då försvara dem? Broder jag skriver detta för att du ska få upp ögonen för vad de står för. Så du förstår att de inte är kristna. Jag, och många med mig, har studerat dem och vet vad de lär ut och praktiserar. Det är inte sund bibliskt tro. Det är kätterskt. Det är inte ens biblisk tro utan vanlig hedendom.

Jesus säger själv genom Paulus i Galaterbrevet att de är förbannade som lägger till eller drar bort från det sanna, (enda) evangeliumet.

RKK har lagt till Maria-dyrkan, att goda gärningar ersätter nåd genom tro, tillbedjan av helgon, reliker, RKK har ändrat i Bibeln; i 10 Guds bud, de har eukaristins-styggelse där Jesus ställföreträdande död och uppståndelse ej är tillräcklig (Fast det är fullbordat en gång för alla om du tror), bikt, att vi är Kristus istället för "i" Kristus, 7 olika sakrament och att "det är farligt att ha en nära personlig relation till Jesus" - det är nuvarande påven F. som sagt detta. RKK säger att du inte kan veta om du är frälst, de tror ej på skapelsen, de säger att Petrus är den första påven, att präster ej får gifta sig, att Maria var syndfri!! Finns ännu mer! Allt är totalt obibliskt! (Gal 1:6-7, 2 Kor 11:4 )

Det är här måste människor vakna upp inför. Bara för att någon säger Jesus så lägger de inte samma innebörd i att Jesus är Guds Son. Det är en förfalskning, som många inte ser igenom. Lita inte på att de också är kristna bara för att de påstår det. Det är en falsk kopia! Läs mitt skrivelse och kolla på bilderna "påven talar från munnen av en orm".

https://www.apg29.nu/paven-talar-fran-munnen-av-en-orm-28427

Om jag skulle säga att Jesus är Guds Son men att Herren Jesus inte frälser allena - skulle du då verkligen anse att vi talar om samma Herre? Om jag säger att du måste erkänna dina synder till mig (RKK säger till en präst) för att bli förlåten - har vi då samma evangelium?

JV säger t.ex. att Jesus var ärkeängeln Mikael i himlen och bror till Lucifer. Du ser alla använder de nammet Jesus och påstår sig vara kristna men de har ej samma Gud eller Herre - långt därifrån.

Jag hoppas du synar RKK:s förfalskning. Det är viktigt att se detta nu när alla vägar drar mot Rom. Det sker ett stort avfall mitt framför våra ögon. Nu blir den falska ekumeniken med den vedervärdiga eukaristin norm.

Jag anar att inom en snar framtid så är det just i "nattvarden/eukarestin" som denna falska enhet kommer ha sin rot och förleda många.

Svara -   - 14/3-18 21:27 -


Prinsen

Bröder och systrar, snälla börja studera Ordet.

Det fjärde och sista riket är ROM!
Alla konungar förlustar sig med henne.
Hon dödade Kristus och ödelade Templet och Jerusalem.
Hon dricker sig berusad på DE HELIGAS BLOD.
Många kommer bli förledda nu på slutet.
Vad Rom gjort med de kristna, från urkristna tiden, genom den mörka medeltiden och förföljelser av Hugenoter, Valdeser, böhmiska bröder och bålbränning av Tyndale, Hus m fl - är en skam att s k kristna inte bryr sig, fattar allvaret eller medvetet ignorerar den kristna förföljelse, som INTE upphörde med Reformationen. Utan som fortsatte som tyst krig, en MOTREFORMATION, genom agentnätverket Jesuiter som sedermera blev ockulta frimurareordnar.
Vakna upp!
Satan är så listig och Bibeln pekar tydligt ut Rom som odjuret.
Låt varna er.

Svara -   - 14/3-18 22:44 -


JL

Katoliker tror på en Gud, himmelens och jordens skapare, Jesus Kristus, Guds enfödde son, vår Herre den helige Ande, den heliga katolska (allmänneliga) kyrkan, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, köttets uppståndelse och ett evigt liv. Den katolska tron bygger på Bibeln, traditionen, kyrkans trosbekännelse och lära genom 2000 år och hennes gudstjänstliv och liturgi. Tron uttrycks genom till exempel gudstjänst, i mission och diakoni och i individens relation till Gud. Katoliker tror att Gud har skapat hela universum, både dess fysiska och dess andliga aspekt, och att världen inte har uppstått av sig själv utan har en mening.

http://www.katolskakyrkan.se/katolska-kyrkan-i-sverige/katolska-kyrkan-en-snabbkurs
Är detta hedendom? Ja, du. Nu vet jag inte längre riktigt vad jag skall säga.

Svara -   - 14/3-18 23:00 -


J.J.

Svar till JL.

Jag kan inte hjälpa dig. Jag har gjort mitt inför Herren Jesus när jag förklarat, och förmanat dig. Sedan har du ett eget ansvar att pröva. Läs det jag skrivit, allt jag nämnt är sant. Slå upp katekesen, Sök lite.

Jag tror jag dryftar detta förut med dig då jag ställde frågan om du är katolik. Jag tror jag dessvärre fick svaret bekräftat nu. Du kanske inte bekänner det sig om det, men om det är dina syskon så vet jag ett; då kan ej vi vara syskon. Djupt beklagligt för jag tror du vill väl och är en trevlig prick.

Svara -   - 14/3-18 23:12 -


J.J.

Påve Fransiskus säger t.o.m. citat att: "Jesus failed at the cross". Det är exakt vad RKK:s "Guds egen (hädelse och lögn) ställföreträdare på jorden" säger. Kolla själv. Dessutom finns detta transkriberat ord för ord. Kan det bli mer uppenbart?!

https://youtu.be/QUF3yRi3hD0

Har vi fortfarande samma Gud vi kristna och katoliker?! Icket!

Svara -   - 15/3-18 00:13 -


Andy

Svar till JL.

Den katolska trosgrunden

"Vi måste tro allt vad Gud har uppenbarat. Den katolska kyrkan hämtar de gudomliga uppenbarelserna ur den heliga Skrift och traditionen. Bibeln allena är inte tillräcklig för att lära oss vad vi måste tro, ty den innehåller inte allt, vad Gud har uppenbarat.

Därför är också arvläran (traditionen) nödvändig. Den heliga Skrift och arvläran kallas de båda troskällorna. Genom den helige Andes bistånd har troskällorna oförfalskat bevarats i Kyrkan." (Katekesen)

En av reformationens huvudprinciper var"Skriften allena." Den principen bygger på Skriftens eget vittnesbörd. Aposteln Paulus uppmanar sina medkristna att följa regeln "att inte gå inte utöver vad Skriften säger" ( 1 Kor. 4:6)

Men den katolska kyrkan menar sig ha en annan källa till uppenbarelsekunskap, nämligen kyrkans tradition. Därför känner påvekyrkan sig fri att proklamera läror och dogmer som inte omtalas i Bibeln.

På denna punkt är den katolska kyrkan inte fundamentalt annorlunda än exempelvis Mormonkyrkan, som visserligen proklamerar att Bibeln är Guds Ord, men som tillägger att "Mormons bok" också är Guds Ord.

Trots att den katolska katekesen tydligt säger att Bibeln är otillräcklig som trosgrund, händer det att katolska teologer kommer med spetsfundiga uttalanden om kyrkans bibeltrohet.

De påstår då att påven och kyrkan i verkligheten inte lär något annat än det som de kristna alltid har trott, ty allt vad traditionen säger finns gömt i Bibeln. Fröet till alla kyrkans dogmer har man i Bibeln, och i traditionen ser man detta "frö" utvecklat till ett praktfullt träd.

De katolska teologerna är mästare i att finna det bibliska "fröet" till alla möjliga lärosatser. Men trots att de är snillrika blir det väl svårt för dem att sakligt bevisa att de kristna alltid har trott på påvens ofelbarhet samt Jungfru Marias syndfrihet och himmelsfärd, för att nu nämna bara några av de senaste dogmerna.

I verkligheten blir det så att traditionen står över Bibeln  och kyrkan med dess läroämbete står över alltsammans. Jesus sade till sin samtids skriftlärde: "Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar (traditioner.)" Se Markus 7:9. Den katolska kyrkan gör precis detsamma.

Förutom sina mångfaldiga kyrkliga traditioner har den katolska kyrkan också utökat antalet böcker i Bibeln. I tillägg till de av kyrkan godkända förklaringarna innehåller katolska biblar också Gamla testamentets apokryfiska böcker, vilka aldrig godkändes vare sig av judarna eller av den urkristna församlingen.

Då vi som evangeliska kristna hänvisar till den heliga Skrift hänvisar vi till samma skriftsamling som Jesus själv hänvisade till, då han använde uttrycket "Skriften" eller "skrifterna".

Där fanns inga apokryfiska böcker med. Det är betecknande att den katolska kyrkan använder ett annat namn på dessa apokryfiska böcker. De kallas "deutero-kanoniska", alltså den andra samlingen av kanoniska böcker.

I katolska biblar står inte dessa böcker som ett tillägg till Gamla testamentet utan är inskjutna lite här och där bland de kanoniska böckerna. David Hedegård skrev på sin tid att "i Gamla testamentets apokryfer finns villfarelser, och på somliga av dem har den katolska kyrkan, som jämställer dem med de kanoniska, byggt flera av sina villoläror."

På den ekumeniska arenan undviker den katolska kyrkans representanter vanligen att omtala vad som åtskiljer katolicism och evangelisk kristendom beträffande trosgrunden.

Så gjorde biskop Aurelius då han talade på pingstvännernas stora konferens i Oslo i 2007. Han sade då att "Bibeln, Guds Ord är vår gemensamma grund." Han glömde helt bort att säga att hans egen kyrka också har en annan trosgrund vid sidan av Bibeln.

Välmenande ekumener både bland katoliker och protestanter säger ofta att vi måste fokusera på det som förenar oss och inte på det som skiljer. Detta är en typisk halvsanning som leder till förvirring.

Bibeltroende kristna kan givetvis ha gemenskap med varandra även om de tolkar Bibeln något olika i vissa detaljfrågor. Men det som skiljer evangelisk tro från romersk katolicism gäller själva trosgrunden. Skillnaden berör alltså själva fundamentet och inte bara några periferiska småsaker.

Roms kyrka anser sig ha ett ofelbart läroämbete, som själv alltid har den rätta tolkningen både av Bibeln och av sin egen tradition.

En kyrka med en sådan grundsyn kan i praktiken avlägsna sig så långt bort från det ursprungliga evangeliet att resultatet blir en vrångbild av detsamma. Det är precis detta som har skett och sker i den katolska kyrkan.

Guds Ord uppmanar oss att "fortsätta kampen för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga." (Judas, v.4) Det betyder att den kristna tron inte skall och inte kan undergå någon förändring under tidernas gång. "Lägg ingenting till hans ord," läser vi i Ordspr. 30:6.

Guds Ord varnar med stort allvar både mot att ta något bort och lägga något till Guds uppenbarade sanning. Se Uppb.22:18-19. Detta är en fundamental biblisk sanning som inga evangeliska kristna någon gång kan ge avkall på om de vill fortsätta att vara evangeliska och göra skäl för namnet.

Svara -   - 15/3-18 06:02 -


Andy

Petrus hade ingen tanke på att bli påve

Detta blir väldigt tydligt då vi läser lite längre fram i Petrus första brev. Där uppmanar han dem som är äldste, alltså församlingsledare, att vara goda och hängivna herdar för Guds hjord. Så här skriver han:

"Jag uppmanar nu de äldste bland er, jag som själv är en av de äldste....var herdar för Guds hjord, inte för egen vinning utan med hängivet hjärta. Uppträd inte som herrar över dem som kommit på er lott, utan var föredömen för hjorden. När den högste herden uppenbarar sig skall ni få härlighetens segerkrans, som aldrig vissnar." ( 1 Petrus brev 5:1-4, något förkortat).

Petrus drömde således inte om att bli påve eller kyrkofurste. Hans ord är en ödmjuk tjänares ord. Han varnar sina medbröder i äldstetjänsten mot att uppträda såsom herrar över Guds folk.

Han hade säkert inte glömt hur skamfull han själv kände sig efter att lärjungarna sinsemellan hade diskuterat vem av dem som var störst. Då hade deras Mästare sagt:

"Den som är minst bland er alla, han är den störste." (Luk. 9:48) Herren hade också varnat dem mot att kopiera denna världens stormän, som med makt härskade över folket. "Så skall det inte vara bland er," hade Mästaren sagt.

Både Jesu egna ord och Petrus ödmjuka syn på sig själv och sin tjänst står i skarp kontrast till påvedömets hela natur. Man behöver som exempel bara nämna påve Gregorius VII:s storhetsvansinne och omättliga krav på auktoritet över alla världsliga furstar och riken.

Det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att i allmänhet betrakta påvarna som Petrus andliga arvtagare. För Petrus är det heller ingen tvekan om vem som är den högste herden för Guds folk. Det kan inte vara någon annan än Jesus själv.

Då den nuvarande påven blivit insatt i sitt höga ämbete kunde vi på TV-skärmen se honom sitta på sin tron i full påvemundering. Då skedde något som gjorde att jag förstod att han inte kunde vara aposteln Petrus efterträdare.

Jag såg nämligen dåvarande kardinal Lustiger från Paris böja knä och kyssa den stora ringen på den helige faderns finger. Då Kornelius föll ned i vördnad inför Petrus sade denne omedelbart: "Stig upp! Också jag är en människa!" ( Apg. 10:26 )

Påve Benedikt XVI gjorde ingenting liknande. Han tog nådigt emot den knäböjande kardinalens hyllning. Då var saken tindrande klar. Påven var absolut inte Petrus efterföljare.

Men vi går vidare. Enligt Skriften blev Petrus kallad till att vara "de omskurnas apostel" medan Paulus blev "hedningarnas apostel". Det rådde ingen rivalitet mellan Petrus och Paulus.

Den sistnämnde skrev nämligen: "Han som hade gett Petrus kraft att vara apostel bland de omskurna har också gett mig kraft att vara det bland hedningarna". ( Gal.2:8 )

Petrus fick alltså den speciella uppgiften att verka bland det judiska folket. Rom var den hedniska världens huvudstad, medan Jerusalem var judafolkets huvudstad. Att placera de omskurnas apostel i Rom istället för i Jerusalem skulle ha varit en total brist på strategiskt tänkande. Ingenting tyder på att den första församlingen hade så dålig missionsstrategi.

Svara -   - 15/3-18 06:09 -


Tomas N

Svar till Andy.

Det är bra att avslöja felaktigheter om påven och katoslka kyrkan och i det här fallet den felaktiga kopplingen till Petrus som de har missförstått och byggt vidare på.

Men jag tror faktiskt den bibeltexten du citerar från i Galaterbrevet inte skall övertolkas.

I min värld så är det ganska tydligt att både Petrus och Paulus arbetade bland och vände sig till både judar och hedningar. Läser man Petrusbreven så får man inte uppfattningen att han bara verkade bland judar. Endast Jakob och de i Jerusalem verkade där majoriteten var judar skulle jag tro.

Berättelsen där Petrus omvänder sig (Apg10) från sin ackumulerade lagiskhet och där all mat förklaras som ren är exempel på det

Galaterbrevet är ett tidigt brev och det går in på kunskap om tidiga församlingens historia för att veta hur det låg till.

Men själva andemeningen i tidiga kyrkan och epistlarna och apostlagärningarna är att undervisningen går ut till både judar och hedningar. Däri ligger kraften att det nya förbundets evangelium går ut till alla och bryter ny mark där ingen kan berömma sig av sitt gamla liv eller sitt släktregister

Svara -   - 15/3-18 07:38 -


AnnMarie

Ok ska vi inte se katolikerna som syskon borde vi inte se människor i de sk trosförsamlimgarna heller som syskon för de har ju också kommit snett i sin tro.

Svara -   - 15/3-18 08:07 -


JL

Svar till J.J..

J.J,

om någon bekänner att Jesus är Guds son, skall Jesus bekänna den inför Gud. Det är vad det står i bibeln, det är vad jag sorterar människor på. Det gör katoliker och det gör kristna i Sverige. Därför är de mina bröder i Jesus.
Håller de på med massa konstiga grejor, får de ta det med Jesus när de möter han. Jag har själv ett och annat att förklara för Jesus när den stunden kommer. De som jag får bara hoppas på nåd.

Svara -   - 15/3-18 08:54 -


Nisse

Svar till Andy.

Jag vill varken försvara katolska helgonlegender eller andra villoläror, men ditt resonemang att "ingenting får läggas till den skriftsamling Jesus själv hänvisade till" innebär ju att du indirekt avfärdar hela nya testamentet, däribland evangelierna och tre av de fyra böcker du citerar om att inget får läggas till skriften. Det låter väldigt konstigt. Paulus, Petrus, Jakob och Judas hade nog inte heller någon tanke på att deras brev en dag skulle ingå i "skriften", men idag är det en självklarhet att de har lagts till där och ingen dömer ut dem för det, tvärtom. Tankevurpa eller har jag missat något?

Svara -   - 15/3-18 22:26 -


PT

Svar till Nisse.

Var det inte ett "gäng" katoliker som bestämde vilka böcker som skulle "läggas till" skriften....;)

Svara -   - 18/3-18 11:45 -


Mikael W

Fråga: Hur ser man att en bil är från Polen?

Svar: På Färgen

Svara -   - 18/3-18 18:06 -


Mikael W

Förbjuds arbete även Måndag till Lördag i Polacken så emigrerar jag dit.....

Svara -   - 18/3-18 18:09 -


Lasse

Svar till Mikael W.

Svaret är = pålacken 🚘

Svara -   - 18/3-18 19:56 -


Leif Boman

Svar till Lasse.

Ha ha ha!

Svara -   - 18/3-18 20:08 -


Lasse

Svar till Leif Boman.

😉👌

Svara -   - 18/3-18 20:35 -


PT

Var finns det mest bilmekaniker?

Svara -   - 18/3-18 21:53 -


PT

Svar till PT.

I Mecca.....

Svara -   - 18/3-18 22:16 -


Nisse

- Hur vet man att en bil är från Jamaica?

- Det hörs från reggae-streringsskyltarna.

Nåja. Åter till ämnet.

Påven besökte Cuba, men det är ju inte så konstigt, Cuba har ju också en Castro.

(Var det för elakt, får man säga att påven har en kass tro?)

Svara -   - 19/3-18 22:41 -


Mikael W

Hur vet man att en bil är från Spanien?

Växellådan är Manuel

Svara -   - 20/3-18 06:35 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Sanningen om antal medlemmar i Gilead

Läsarmejl av Sigvard Svärd Enligt Anders Olsson var medlemsantalet endast ett 100-tal då han tillträdde som pastor för Gilead i Göteborg 2006. Men I Pingströrelsens årsbok för 2005, stod Gilead antecknade för ett medlemsantal på 610 stycken.

1

Läs allt!


”Utan kontanter går vi in i digital diktatur”

Bitcoin

”Utan kontanter går vi in i digital diktatur”, säger Björn Eriksson, tidigare rikspolischef. Enligt en ny studie är det den 24 mars 2023 som kontanter blir irrelevanta i Sverige. 

10

Läs allt!


Australien erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

Australien erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

Bild: sverigesradio.se. 

Av Holger Nilsson Australien erkänner nu Jerusalem som Israels huvudstad.

27

Läs allt!


Himlen TV7 intervjuar Christer Åberg

Christer är en känd bloggare bland både kristna och icke-kristna i Sverige. Han erbjuder Jesus som svar på aktuella samhälleliga och personliga problem. Programledare är Daniela Persin.

3

Läs allt!


44 döda i skjutningar hittills i år i Sverige

Pidtol

Hittills i år har det skett 44 dödsskjutningar i Sverige. Rekordet från förra året med 43 döda är slaget. 

10

Läs allt!


Kyrkohandboken förvränger biblisk vänskap till homosexuella relationer

gayäktenskap

Den nya kyrkohandboken förvränger bibliska berättelser till att gälla homosexualitet i avsnittet om vigslar. De påstår att vänskapen mellan David och Jonatan och om Rut och Noomi handlar om homosexuella relationer.

18

Läs allt!


Kan vi tyda tidens tecken?

Tidens tecken

Av Mikael Walfridsson Genom att studera tidens tecken, kan vi bli vissa om, att vi lever i tidens avslutning. Vad är det då för tecken som är avgörande för att vi ska veta och känna den tid vi lever i? 

13

Läs allt!


Vågar du tänka?

Läsarmejl av David B 

1

Läs allt!


”Små flickor ger glädje”, säger 60-årige muslimske mannen om sin 12-åriga fru

13-årig fru.

Bild: Expressen. 

60-åriga muslimen Ahmad som är gift med tolvåriga Sohaila, säger att det är en glädje till män när flickorna är väldigt små. Sohaila var tvungen att gifta sig, annars hade hennes föräldrar dödat henne. Hon vill ta sitt eget liv.

28

Läs allt!


Väntar du på Antikrist?

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

14

Läs allt!


AI - artificiell intelligens - uppfyllelsen av Bibelns ord för 2000 år sedan

Läsarmejl av nils 

AI - artificiell intelligens

Det som nu sker i rasande fart är AI, artificiell intelligence, (konstgjord intelligens), och man har redan utvecklat talande och tänkande robotar. Skriver ej detta för att skrämma, utan för att vi må Inse hur Långt den för 2000 år sedan i Bibeln förutsagda tekniska utvecklingen har gått, så vi rätt kan tyda tiden!

19

Läs allt!


FN:s förrädiska pakt godkändes igår

FN:s migrationsavtal möjliggör fri invandring

Bild: Fria tider. 

Igår godkändes migrationspakten  i FN som i princip öppnar ländernas gränser för fri invandring. Men eftersom Nobelfesten rådde i går så försvann det historiskt allvarliga FN-avtalet i mediernas brus.

52

Läs allt!


En vision om den sista frukten av kunskapens träd

Kunskapens träd

Läsarmejl av nils

Detta kan låta dystert, men detta är det starkaste Nutida Tidstecknet vi läser om i Visionen här och i Bibeln, och måste få oss att rätt kunna Tyda Tiden!

12

Läs allt!


Korsfäst, korsfäst honom!

Korset försonar människan och Gud

Läsarmejl av David B Utan tvekan kommer folkhopar att ropa: Korsfäst, korsfäst!, mot Jesu efterföljare och det Jesus står för. De kommer så förlora sitt förstånd att de inte inser att de skjuter sig själva i foten.

11

Läs allt!


70 nationer är inbjudna till invigning av altaret till det tredje templet

70 nationer är inbjudna till invigelse av altaret till det tredje templet

Av Mikael Walfridsson Den senaste nyheten som kommer från Israel, handlar om att Sanhedrin, det som i Bibeln beskrivs som ”Stora rådet”, har inbjudit 70 nationer, för att deltaga i invigningen av själva altaret som nu är klart för det tredje templet.

6

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

Fortfarande i lager: Christer Åbergs starka bok Den längsta natten

Den längsta natten - 150 kronor

Natten till den 22 december, den natt med flest mörkertimmar 2008, genomlider Christer Åberg Den längsta natten i sitt liv, då han på ett mycket traumatiskt och oväntat sätt mister halva sin familj.

1

Läs allt!


Extra: Christer Åbergs bok fortfarande i lager

Upprop för Christer Åbergs bok Den längsta natten. Och du kan även ge ditt stöd till bloggsajten Apg29.nu.

0

Läs allt!


Islam sprider ut sig med hjälp av Svenska kyrkan

Christer Åberg går igenom en del dagsaktuella nyheter. Det är ingen tvekan att vi lever i den sista tiden då man tar del av dessa nyheter.

52

Läs allt!


Insändare i Hallmedia om firandet av världens Frälsare

Av Holger Nilsson 

Insändare i Hallmedia om firandet av världens Frälsare

Allt grundas på en enda person – Jesus, världens frälsare föddes i Bethlehem.     Denna insändare har varit publicerad i några av Hallmedias tidningar.

5

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

3

Läs allt!


Domedagsmänniskor

Av Holger Nilsson 

Domedagsmänniskor

Med ovanstående uttryck skulle man kunna kalla alla dessa som tror att undergången är nära och att man tar konsekvenserna av det.

32

Läs allt!


De tre himlarna i Bibeln

De tre himlarna i Bibeln

I bibelns första vers står det i grundtexten att Gud skapade himlarna och jorden. Gud skapade alltså flera himlar.

1

Läs allt!


Transpersoner befriade av Guds kärlek

En mycket stark dokumentär om transpersoner som har blivit befriade av Guds kärlek.

5

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 51, måndag 17 december 2018 kl. 14:59

Jesus söker: Stig!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16Bevis: Koranen skrevs före Muhammed blev född

Världens äldsta koran som finns i Birmingham har daterats till 568-645. Detta betyder att Koranen skrevs före Muhammed blev född.

8

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Tommy Dahlman intervjuar Christer Åberg i Kanal 10

Tommy Dahlman intervjuar Christer Åberg i Kanal 10 om hans frus och lille sons död två dagar innan julafton för snart tio år sedan.

2

Läs allt!


Senaste kommentarer


Bjud in Jesus i ditt hjärta

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

3

Läs allt!


Den sista generationens vittnesbörd

Av Mikael Walfridsson

Den sista generationens vittnesbörd

Vi är den utvalda skara, som kommer att få se Gudsriket, millenniet, bli fysiskt upprättat, med Jesus sittandes på sin rättmätiga tron i Jerusalem.

22

Läs allt!


Sverige kontantfritt inom tre till fem år - Bibelns profetia uppfylls

kontantfritt

"Sverige kommer troligen bli 'kontantfritt' inom tre till fem år", sade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley vid en bankkonferens i London.

24

Läs allt!


Under vilken lag lever du och jag?

Läsarmejl av nils 

Lagen

Rom.8:1-2, säger: "Så finnes nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. Ty Livets andes Lag har i Kristus Jesus gjort mig Fri från Syndens och Dödens Lag."

1

Läs allt!


Jesus har kommit och skall komma igen

Advent

Vi väntar på Jesus andra ankomst, inte den första. Och den här ankomsten kommer inte att dröja så länge till. Men då Jesus kommer tillbaka till jorden kommer han ha med sig någonting som han inte hade den första gången som han kom. Vet du vad det kan vara för någonting?

2

Läs allt!


Jesus kommer - är du frälst?

Ett aktuellt livebudskap med Christer Åberg. Han talar och spelar om Jesus och berättar hur man blir frälst!

0

Läs allt!


Dagen då Jesus visar fram sin brud

Av Mikael Walfridsson 

Dagen då Jesus visar fram sin brud

Vid avslutningen av de 7 dagarna, så kommer brudgummen att ta ut sin brud från brudkammaren och visa fram henne, nu utan slöja så alla kan se vem hans brud är. Kristus kommer på samma sätt vid slutet av vedermödan att visa fram sin brud vid hans synliga återkomst, så att alla kan se vem hans brud är.

2

Läs allt!


En gång frälst, alltid frälst?

Läsarmejl av nils

Kalvanistpstorn Pastor John Loopez fick av Herren se hur felaktig denna lära är.

52

Läs allt!


Unika dopfilmer

Unika dopfilmer - Studio Apg29 med Christer Åberg. Christer Åberg talar om dopet och visar fantastiska dopfilmer.

2

Läs allt!


Musikfest i Advent med Lindbergarna - Del 1

Lindbergarna, Nenne Lindberg, Bosse & Anita, Thomas & Anita Granath, Rolle Pettersson, Siwert Lindberg, Martin Lindberg, Benny Jonsson, Stefan Lindberg, Lars-Uno "Bolmsö" Åkesson.

0

Läs allt!


Rysslands spel med krig som insats

Av Holger Nilsson 

Rysslands spel med krig som insats

Ryssland under Putin förnekar sig inte – vi kan räkna med nya provokationer – även i Östersjöområdet.

36

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 54 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 34 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 17 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 12 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 10 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Sedan 23:42 2013-08-16 har det varit 458 835 503 sidvisningar på Apg29! Apg29 har just nu 17 062 bloggartiklar, 92 377 kommentarer och 60 549 bönämnen.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp