Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Profeter och Corona

Låt oss nu titta på vad nya testamentets profeter har för roll och uppgift i Bibeln.

Profeter och Corona.

Bild: Världen idag.

De kommer alltså inte med dombudskap som bryter ner, utan istället bygger deras budskap upp människor, förmanar dem och tröstar dem.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
fredag, 10 april 2020 12:02

Profetior om Corona

Jag läste en artikel i den kristna tidningen Världen idag att flera profetior med koppling till coronapandemin cirkulerar nu på sociala medier.

Dessutom hade jag tidigare sett ett tv-program där två profeter uttalade sig också om coronapandemin. Jag reagerade på dessa profeter eftersom jag bland annat tyckte att de betedde sig som profeter på gamla testamentets vis. De tog på sig en större auktoritet än vad de hade. Dessutom verkade verkade deras ord nästan ha högre auktoritet än bibeln.

Detta fick mig att fundera på vad som står i Bibeln om profeter. Efter att ha tittat lite i Bibeln förstod jag ganska snart att nya testamentets profeter skiljer sig markant från gamla testamentets profeter.

Hänvisar till gamla testamentets profeter

När de i Apostlagärningarna eller på andra ställen i Nya testamentet hänvisar till vad profeterna har sagt menar de alltid Gamla testamentets profeter. Aldrig nya testamentets profeter.

Apg 24:14. Men det bekänner jag för dig att jag, i enlighet med ’den vägen’ som de kallar för en sekt, tjänar mina fäders Gud. Jag tror på allt som är skrivet i lagen och profeterna,

Apg 26:27. Tror du profeterna, kung Agrippa? Jag vet att du tror.
Rom 1:2. vilket han förut har utlovat genom sina profeter i de heliga Skrifterna,

Rom 3:21. Men nu har, utan lag, Guds rättfärdighet uppenbarats, som lagen och profeterna vittnar om,

Helt annan dignitet

Då förstår vi att gamla testamentets profeter har en helt annan dignitet än nya testamentets profeter.

På samma sätt är det med dagens profeter. De har inte alls samma dignitet som gamla testamentets profeter. Dagens profeter kan aldrig bli som gamla testamentets profeter eftersom vi lever i det nya förbundets tid.

Gamla testamentets profeter kunde tala Herrens ord och diktera villkoren. Så är det inte med nya testamentets profeter. Så låt oss inte göra misstaget att blanda i hop nya testamentets profeter med gamla testamentet.

När jag nu talar om nya testamentets profeter menar jag de som kom efter Jesu död, uppståndelse, himmelsfärd och Andens utgjutande, inte före. Johannes döparen hör till gamla testamentets profeter, och Jesus själv har naturligtvis en helt annan dignitet. Nämner det bara för att ingen ska missförstå.

Det är nog också bäst att jag nämner att jag talar om den tjänst som profeter har i den nytestamentliga församlingen. Tänker vi på aposteln Johannes profetiska uppenbarelse på ön Patmos som Uppenbarelseboken beskriver så har den naturligtvis en helt annan dignitet än vanliga profetior. Den profetian är något som Jesus gav specifikt för att visa vad som ska ske i den sista tiden, men det tar jag inte upp här.

Låt oss nu titta på vad nya testamentets profeter har för roll och uppgift i Bibeln.

Profeten Agabus uppenbarelse

Apg 11:27. Och vid denna tid kom några profeter från Jerusalem ner till Antiokia. 28. Och en av dem, som hette Agabus, stod upp och gav genom Anden tillkänna att en stor hungersnöd skulle komma över hela världen, vilken också kom under kejsar Claudius tid. 29. Då beslöt lärjungarna att var och en efter förmåga skulle sända hjälp till de bröder som bodde i Judeen. 30. Detta gjorde de också, och de skickade det till de äldste genom Barnabas och Saulus händer.

Agabus var en erkänd och känd profet. Han dök inte bara upp från ingenstans utan han var känd bland de kristna. De visste vem han var.

Han profeterade att en stor hungersnöd skulle komma över hela världen - och den kom också. En nytestamentlig profet kan alltså få uppenbarelser om framtiden. Men det ska tilläggas att det här sammanhanget inte var en avlägsen framtid utan det rörde sig om närtid.

När de då hörde Agabus profetia började de fundera på vad de kunde göra. Då beslöt de att hjälpa de bröder som bodde i Judéen. Lägg märke till att Agabus dikterade inte över dem vad de skulle göra, utan de kom själva fram till detta av fri vilja.

Denna händelse indikerar på att sann profetia leder till att vi vill hjälpa människor i nöd, inte bara kallt lämna dem åt sitt öde.

En falsk profet

Apg 13:6. Sedan de hade färdats över ön ända till Pafos, träffade de på en trollkarl, en falsk profet, en jude vid namn Barjesus. 7. Han var hos landshövdingen Sergius Paulus, som var en förståndig man. Denne kallade till sig Barnabas och Saulus och bad att få höra Guds ord. 8. Men Elymas, trollkarlen – det är vad hans namn betyder – stod dem emot och försökte vända bort landshövdingen från tron.

Det fanns sanna nytestamentliga profeter, men det fanns också falska. En av dem var Barjesus i Apostlagärningarna. På vilket vis var han en falsk profet? Han försökte vända bort landshövdingen från tron. En falsk profet i nytestamentlig tappning är någon som försöker hindra människor från att komma till tro på Herren Jesus och bli frälsta.

Nya testamentets profeter

Apg 15:32. Och Judas och Silas, som också själva var profeter, förmanade bröderna med många ord och styrkte dem.

Vi ser här att nya testamentets profeter Judas och Silas förmanade och styrkte bröderna. Detta stämmer också överens med 1 Kor 14:3:

Men den som profeterar talar för människor till uppbyggelse och förmaning och tröst för dem.

De kommer alltså inte med dombudskap som bryter ner, utan istället bygger deras budskap upp människor, förmanar dem och tröstar dem. Och detta kan de också göra utan att alltid behöva säga "så säger Herren". Det handlar om en tjänst, inte alltid att man har ett "ord" från Herren.

Profeten Agabus profetia

Apg 21:10. Och medan vi dröjde kvar där i flera dagar, kom en profet vid namn Agabus ner från Judeen. 11. Då han hade kommit till oss, tog han Paulus bälte och band sina händer och fötter och sa: Så säger den Helige Ande: Den man som äger detta bälte ska judarna binda så här i Jerusalem och utlämna honom i hedningars händer. 12. Och när vi hörde detta, bad vi och de som bodde på platsen, att han inte skulle gå upp till Jerusalem. 13. Då svarade Paulus: Varför gråter ni och får mitt hjärta att brista? För jag är beredd, inte bara att låta mig bindas, utan också att dö i Jerusalem för Herren Jesu namns skull. 14. Och när han inte lät sig övertalas, lugnade vi oss och sa: Ske Herrens vilja.

Profeten Agabus profeterade ingenting som inte Paulus redan hade i sitt hjärta. Han kom alltså inte med en ny chockerande uppenbarelse och vägledning. Nej, han bekräftade bara det som Paulus redan hade i sitt hjärta. En nytestamentlig profet bekräftar det som du redan har i ditt hjärta. Han kommer inte med nya uppenbarelser och han dikterar inte heller vad du ska göra. En profet som vill diktera vad du ska göra ska du inte lyssna på. Ingen ska få kontrollera dig vad du ska göra i täckmantel av att vara en profet.

Verkar i församlingen

Apg 13:1. Och i den församling som var i Antiokia fanns det några profeter och lärare, både Barnabas och Simeon, som kallades Niger, och Lucius från Cyrene och Manaen, fosterbror till tetrarken Herodes, och Saulus.

Ef 4:11. Och han gav några till apostlar, några till profeter, några till evangelister och några till herdar och lärare,12. för att göra de heliga fullkomliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp,

Nya testamentets profeter verkar i församlingen. De är knutna till en lokal församling och har alltså inte något eget "ministry" där de kan styra och ställa hur de vill. Deras tjänst eller uppgift är att bygga upp Kristi kropp - församlingen - inte att på något sätt bryta ner den.

Christer Åberg


#Profeter #Profetior #Coronaviruset


21 kommentarer

1 2 »3

x
Stig
fredag, 10 april 2020 13:07

Det är rätt att dagens profeter måste hänvisa till Guds Ord. Gud älskar alla och ger oss chansen till bättring innan vredesdomen med full kraft kommer.

De profeter som idag säger att "ingen fara är i färde" allt är lugnt och vi behöver inte göra något, dessa är falska profeter eftersom de inte förkunnar i enlighet med Gud Ord.

Innan Jesus hämtar sin brud ska maktbudet ljuda och en överängels röst och en Guds basun höras, då vi görs redo att tända våra lampor. Vi behöver olja i våra lampor.

Det ska ske en reningtid på jorden där all ondska kommer uppenbaras för alla människor. Det är det vi ser idag. Gud förbereder och varnar oss att allt ont ska få sin dom, innan tusenårsriket kan börja. Varningen förebådar Kristi andra tillkommelse.

Så i dessa coronatider ska vi jubla och fröjda oss att Jesus kommer snart. Vi ska be att alla människor omvänder sig mot Honom som har all makt i himmelen och på jorden. Hans namn är Jesus Kristus.

Trösta varandra och bli inte missmodiga i denna tid ty Snart sker bortryckelsen. Var glad.

/Stig

Svara

x
Stefan Jonasson
fredag, 10 april 2020 13:33

Tack för att du förklarade det så bra... Jag kom ihåg att det fanns en profet som talade om en stor händelse som skulle ske agabus som profeterade om hungersnöden... Jag tror att även ord av visdom.. Och ord av kunskap är ett slags profeterade som sker i umgänget med de troende till uppmuntran och vägledning... Men jag känner en viss leda över alla dessa profet ministrys som profeterar den ena löjliga saken efter den andra.. Dom som har gjort det till en affärsidé.. När jag pratar med folk som inte tror förklarar jag att dom är bedragare och har ingenting med JESUS att göra

Svara

x
Tomas N
fredag, 10 april 2020 14:38

Profeterna i GT skulle leda Guds folk ,i NT ser det annorlunda ut.

En sak som onekligen finns med i frågan är att världen förändras mycket dramatiskt senaste 150 åren och vi är i sista tiden.
I detta skeende finns enligt min bedömning en brokig blandning av människor som förmedlar någon varning som behövs till dem som är fåfänga och önskar sig en profettitel eller är andligt förledda och profeterar orent.

Allt skall prövas. Vi måste inte veta alla detaljer i sista tiden,men varningar kan vara till stor nytta

Svara

x
David Billström
fredag, 10 april 2020 14:55

Profet eller inte profet, men en sak är klar och det är att allt Guds ord ska och behöver predikas och tillämpas, utifrån det nya förbundets verklighet.

Det är både uppmuntran och löften men också tillrättavisning och uppmaningar.

Detta skapar en sund tro som inte är, varken i lagiskhetens eller laglöshetens dike.

Sedan kan Gud ge uppenbarelse som ska prövas utifrån Guds ord och Andens vittnesbörd.

Jesu frid

Svara

x
Susse
fredag, 10 april 2020 17:29

Finns de nån profet här idag

Svara

x
nils
fredag, 10 april 2020 21:54

Har hört att par kända förkunnare som säger,att vad vi i Sverige nu behöver är Profeter.
Med det menar de nog Förkunnare som Vågar och Vill säga;Så Säger Herren!

Det är väl vad HERREN Säger till sitt folk vi NU måste få höra,i all den Ytliga resultatlösa förkunnelsen av idag!

Ordspr.29;18 säger;"Där Profetia icke finnes,där bliver folket Tygellöst"
Tygellös betyder bildligt;Okontrollerad,Otyglad.
Herren vill genom Profetia leda sitt Folk till att bliva HONOM LYDIG!

Det gäller dagens Kristna,där vi tycks förlorat GUDS FRUKTAN och Ej lever enligt GUDS ORD,utan liknar alltmer denna Världen!

Men som det alltid varit och Är,blir sällan en Sann profet väl sedd och mottagen när Han säger Sanningen,vilket hände Jesus Kristus!

En Sann profet VARNAR sitt folk,en Falsk profet HOTAR sitt folk.
1Tess.5;20-21."Förakten icke profetiskat tal,men pröven allt,behållen vad gott är!"

Svara

x
David Billström
fredag, 10 april 2020 23:29

Vi är inte menade att bara sätta plåster på såren som något slags snäll och inställsam predikant. Många gånger sätt det ett "kristet" plåster på såret och man intalas att nu är allt bra.

Sår behöver rengöras innan det plåstras om. Görs inte det kan det leda till typ inflammation och blodförgiftning.

Görs inte rengöringen så bedras personen i fråga och kan dö av vanvård.


Poängen i denna bild är att vi inte är kallade att bara vara käcka och inge ett falskt hopp. Folk behöver komma till insikt om sin synd och att det leder till hjärtats ånger och omvändelse.

Då finns förutsättningen för läkedom och livsförvandling genom Guds nåd.

Det var syndanöd i mitt liv som gjorde att jag fick möta Gud på allvar. Det var då tron tog skruv i mitt liv. All ära till Gud.

Luk 10:34: "och gick fram till honom, förband hans sår och hällde olja och vin i dem. Sedan lyfte han upp honom på sitt eget lastdjur och förde honom till ett värdshus och skötte om honom."

Olja och vin som renar och hjälper. Sedan omsorg och vård.

Ord 28:13: "Den som döljer sina överträdelser går det ej väl, den som bekänner och överger dem får barmhärtighet."

Hjärtats omvändelse attraherar bärmhärtighet, ljuvlig nåd och förlåtelse.

Svara

x
nils
lördag, 11 april 2020 12:30

VAR FÖRBEREDD FÖR NÄSTA PANDEMI!
Ett tillfälle att pröva följande Profetiska ord från Sadhu Sandu Selvaraj
Publicerat förra veckan april 2020.

Jag säger exakt hur jag mottog det från Fader Gud.
En annan stark vind kommer över världen,värre än coronaviruset.

Världen skakar av fruktan och bävan för coronaviruset.
Ord från Herren säger;Värre än coronavirus,som kommer att coronaviruset synas ringa.

När denna stora vind kommer,sticker det människor likt ett getingstick.
När en geting sticker blir människan het som eld,och svullnader likt bölder kommer på kroppen.

När detta stick kommer,blir en person het likt eld över dem,och temperaturen stiger över 38 ¤ Celsius.
Och bölder över ansiktet och kroppen,speciellt över bröstkorgen.
Det är de fysiska symtomen när detta virus sticker.

Och läkare och forskare blir rådlösa att ej kunna upptäcka någon medicin eller vaccin för detta.
De säger om coronaviruset att vaccin fortfarande är långt borta.

Under tiden de påstår att de funnit något,kommer detta getingstick(virus)
att sticka.
Men denna gång kommer ej läkare och forskare att upptäcka hur detta virus är,ej heller medicin eller vaccin.

Kommentar;Likt Herren skonade Israels barn i Gosen vill Han skona oss nu!
2 Mos.9;3-4."Se,då skall Herrens hand med en mycket svår PEST
komma över din boskap på marken...
Och Herren skall därvid GÖRA EN ÅTSKILLNAD MELLAN ISRAELITERNAS BOSKAP OCH EGYPTIERNAS,SÅ ATT INTET AV DE DJUR SOM TILLHÖR ISRAELS BARN SKALL DÖ!"

Svara

x
Lasse svarar nils
lördag, 11 april 2020 14:52
nils skrev:
VAR FÖRBEREDD FÖR NÄSTA PANDEMI!
Ett tillfälle att pröva följande Profetiska ord från Sadhu Sandu Selvaraj
Publicerat förra veckan april 2020.

Jag säger exakt hur jag mottog det från Fader Gud.
En annan stark vind kommer över världen,värre än coronaviruset.

Världen skakar av fruktan och bävan för coronaviruset.
Ord från Herren säger;Värre än coronavirus,som kommer att coronaviruset synas ringa.

När denna stora vind kommer,sticker det människor likt ett getingstick.
När en geting sticker blir människan het som eld,och svullnader likt bölder kommer på kroppen.

När detta stick kommer,blir en person het likt eld över dem,och temperaturen stiger över 38 ¤ Celsius.
Och bölder över ansiktet och kroppen,speciellt över bröstkorgen.
Det är de fysiska symtomen när detta virus sticker.

Och läkare och forskare blir rådlösa att ej kunna upptäcka någon medicin eller vaccin för detta.
De säger om coronaviruset att vaccin fortfarande är långt borta.

Under tiden de påstår att de funnit något,kommer detta getingstick(virus)
att sticka.
Men denna gång kommer ej läkare och forskare att upptäcka hur detta virus är,ej heller medicin eller vaccin.

Kommentar;Likt Herren skonade Israels barn i Gosen vill Han skona oss nu!
2 Mos.9;3-4."Se,då skall Herrens hand med en mycket svår PEST
komma över din boskap på marken...
Och Herren skall därvid GÖRA EN ÅTSKILLNAD MELLAN ISRAELITERNAS BOSKAP OCH EGYPTIERNAS,SÅ ATT INTET AV DE DJUR SOM TILLHÖR ISRAELS BARN SKALL DÖ!"

https://www.biblegateway.com › ...
Webbresultat
2 Krönikeboken 7:14 SFB15 - men mitt folk, som är uppkallat efter - Bible Gatewayhttps://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bible.com/sv/bible/160/PHP.2.10-11.SFB98&ved=2ahUKEwiukev3tODoAhW1xMQBHQesCBMQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0evbwVnPD_soo0dqfixBfb&cf=1

Svara

x
nils svarar Lasse
lördag, 11 april 2020 16:36
Lasse skrev:
https://www.biblegateway.com › ...
Webbresultat
2 Krönikeboken 7:14 SFB15 - men mitt folk, som är uppkallat efter - Bible Gatewayhttps://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bible.com/sv/bible/160/PHP.2.10-11.SFB98&ved=2ahUKEwiukev3tODoAhW1xMQBHQesCBMQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0evbwVnPD_soo0dqfixBfb&cf=1

Helt rätt Lasse tror jag att denna Nöd är Herrens Kärleksfulla maning till folken,att Böja sig för Herren Jesu,och Bekänna Gud till Ära att Jesus är Herren!

Det är genom Nöden man kommer In I nåden sade min mor,helt rätt!!
När inga andra Medel hjälper måste Herren i sin nåd klappa på Hjärtedörren
genom dessa Gudomliga Domar.
Likaså genom den Världsvida ekonomiska recessionen som nu följer.
Det tar decennier att återhämta Världsekonomin,om det överhuvudtaget går!

Nu måste vi Kristna lära känna Herren även som den Rättfärdige Domaren som EJ Längre tolererar Synden,varken inom Kyrkan eller utanför!!
Gud Välsigne dig du trofaste Herrens tjänare! Amen.

Svara

1 2 »3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Vilka är Guds söner och jättarna?


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 25 maj 2020 22:25
Be för de hemlösa tänker särskilt på dem sim SVT-nyheter tog upp, mannen o den unga flickan Herre förbarma dig över dem o alla hemlösa I dessa svåra tider Tack Jesus att du redan hört min bön €

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp