Surfar nu: 623 www.apg29.nu

Sambo är inte förankrat i historien, än mindre i Bibeln

Av Holger Nilsson

Han & Hon av Holger Nilsson

Begreppet ”sambo”, som nu är så vanligt, existerade inte ens för några decennier sedan. Med det perspektivet förstår vi hur snabbt denna utveckling gått. Det är alltså inte förankrat i historien, än mindre finns det stöd för detta i Bibeln.

Här vill jag återigen anknyta till den uppenbarelse som kvinnan i Norge fick på 1960-talet och som handlade om framtiden. Kvinnan nämnde då för predikanten Emanuel Minos bland annat att det skulle komma en tid då ”folk lever som gifta utan att vara gifta". Minos infogade sin egen kommentar till detta: ”begreppet sambo fanns inte då så den äldre kvinnan uttryckte sig alltså på det viset”.

Nu cirka 50 år senare, är samboförhållanden något som är välkänt och frekvent förekommande i vårt samhälle. På kort tid har alltså den uråldriga förordningen om äktenskap rivits upp och till stor del ersatts av samboförhållanden. Det är viktigt att vi har det historiska perspektivet. Det gäller inte minst den yngre generationen, som växt upp med samboförhållanden och som mer eller en mindre betraktar det som något självklart, lika accepterat som äktenskapet.

Denna nya trend som uppstått vittnar om ett moraliskt förfall, om man betraktar det hela ur ett bibliskt perspektiv. Det är ytterst nödvändigt att den kristna äktenskapssynen återupprättas i kristna sammanhang, genom förkunnelse och rådgivning. Om den beprövade gudomliga ordningen med äktenskap mellan makar att ska få en renässans i samhället i stort, måste det börja i de kristna leden. Vi kan se detta etablerande av samboförhållanden, på bekostnad av det lagligt gällande äktenskapet, som ett sätt att slå sönder den gudomliga förordningen. Sverige ligger i framkant inom detta område, sett till de länder som har flest samboförhållanden per innevånare. Sverige brukar också ibland betraktas som ett av världens mest sekulariserade länder.

Dessa toppositioner är inte något att vara stolt över. Lägger vi därtill att vårt land också är känt för ”den svenska synden” så får vi ett perspektiv på den ”utveckling” som ägt rum i Sverige. Sett mot den bakgrunden är det ingen tvekan om att det behövs ett moraliskt uppvaknande i vårt land. Om det ska bli så, behöver det börja i de kristna leden, så att den moraliska inriktningen åter anpassas till den kompass som vi fått att rätta oss efter, nämligen Bibeln.

De som bekänner sin tro på gudsordet är kallade att verka för att den gudomliga ordningen återupprättas. En följd av de många samboförhållanden som praktiseras som ersättning för det gudomliga instiftade äktenskapet, är att fler barn i Sverige idag föds utanför äktenskapen än inom dem. Det är en oroande situation.

Tyvärr har samboförhållanden också kommit in i kristna sammanhang. Detta kan ses som en anpassning till den allmänna tidsandan. Det är en olycklig utveckling att man i de kristna leden inte har kunnat stå fast vid den bibliska ordning som gällt tiderna igenom.

Utifrån en historisk och biblisk utgångspunkt borde vi förstå att samboförhållanden inte på något sätt bara ska betraktas som en självklarhet. Nej, det är en avvikelse som skett och som slagit igenom allt mer under de senaste årtiondena. När man ser det ur den synvinkeln, kan man tala om ett avfall från den gudomliga ordningen, vilket vi naturligtvis inte kan ta lätt på.

Här hade de kristna församlingarna behövt stå fasta och hållit fast vid äktenskapstanken, i kontrast till det som praktiseras i vårt samhälle. Tyvärr har man istället många gånger stillatigande betraktat den negativa utvecklingen. Hade det funnits en kontinuerlig förkunnelse och undervisning om dessa frågor, tror jag bilden skulle ha varit helt annorlunda.

Nu finns det i de kristna sammanhangen ganska många ungdomar och även äldre par, som bara flyttat samman utan vigselceremoni. I och med att detta har börjat praktiseras utan att påtalas har det blivit alltmer accepterat. Den bristande undervisningen om det felaktiga i detta har gjort att allt fler betraktar detta som något naturligt.

Men denna tystnad innebär naturligtvis inte att det är ett rätt levnadssätt enligt Guds ord och i vår relation till Gud. Det är därför som behovet är stort av en undervisning som korrigerar missförhållandena.

I Lewi Pethrus samlade skrifter, del 6, belyser han principen om "syndens förmåga att besmitta". Det är precis det som vi nu ser, och i och med att samboförhållandena har accepterats så sprider sig denna praxis mer och mer.

Lewi Pethrus skrev så här: ”Synden är en surdeg, och får den vara kvar i Guds församling, så genomsyrar den snart hela församlingskroppen."

Från boken Han och hon.


HOLGER NILSSON

http://flammor.com

Läs också

Artiklar och video som är gjorda av andra än Apg29.nu kan ha åsikter som bloggsajten inte delar.


submit to reddit


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades måndag 31 december 2018 12:28 | #sambo #äktenskap #holger nilsson | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

36 kommentarer

Stefan Jonasson Mon, 31 Dec 2018 13:03:00 +010

Fariseeismen är också en surdeg som plågat kyrkan i 2000 år

Svara


Stefan Jonasson Mon, 31 Dec 2018 14:25:56 +010

Det finns ondskans och elakhetens surdeg. I korinterbrevet 5 i berättelsen om snubben som hade sex med din farsans fru... Som var olagligt enligt Moses och romersk lag... Man orkar ju inte ens tänka på vad det var... Helt av banan.... Man kan ju också fråga sig varför det är ondska att ha samlag med någon man älskar.... Är det???

Svara


Sam G Ö Mon, 31 Dec 2018 15:20:40 +010

Sammanboende är det rätta ordet, för ordet sambo har inte alls med det man säger det betyda. Enligt Svenska Akademiens ordlista över svenska språket betyder sambo, ursäkta om det är rasistiskt, avkomling av neger och indian.

Svara


Bengt Mon, 31 Dec 2018 16:31:19 +010

Jo men det är fel enligt Guds ord Stefan

Sex hör bara hemma inom äktenskapet

Mellan man och kvinna

Svara


Bengt Mon, 31 Dec 2018 16:34:51 +010

Man har gjort tvärtemot romarbrevet 12

Anpassat sig efter världen

Svara


Bengt Mon, 31 Dec 2018 16:34:57 +010

Man har gjort tvärtemot romarbrevet 12

Anpassat sig efter världen

Svara


David Billström Mon, 31 Dec 2018 16:58:25 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Fariseeismen är också en surdeg som plågat kyrkan i 2000 år

Det är inte fariseeistiskt att lyda Gud

Man kan ju också fråga sig varför det är ondska att ha samlag med någon man älskar.... Är det???

Så sa säkert han som du refererade till i 1 Kor. 5 också.

Kan man göra vad som helst i "kärlekens" namn. Vart ska man då dra gränsen? Om man bara säger att "man älskar någon": det finns ju de som har sex med lik, barn, utanför äktenskapet, samma kön, döda ting...

Varför hela tiden vända och vrida på Guds ord istället för att bara lyda det?

Människan har fri vilja men får då ta konsekvenserna gentemot rikets lagar och Gud.

"För vi har inte en sådan överstepräst som inte kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som har varit frestad i allt liksom vi, fast utan synd. Låt oss därför med frimodighet gå fram till nådens tron för att få barmhärtighet och finna nåd till hjälp i rätt tid."Hebr. 4:15-16

Spring till Jesus

Gud välsigne dig Stefan

Svara


Solweig Andersson Mon, 31 Dec 2018 17:24:59 +010

Helt rätt , David Billström 👍

Svara


Stefan Jonasson Mon, 31 Dec 2018 17:40:12 +010

Men frågan kvarstår är det ondska att ha frivilligt samlag med någon man älskar.. Definera ondska... Nekrofili pedofili... Osv är ondska

Svara


David Billström Mon, 31 Dec 2018 17:55:13 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Dividerande om ord. Om det inte följer Bibelns anvisning så är det - synd.

Följ Jesus, Stefan.

Svara


Tomas N Mon, 31 Dec 2018 18:22:46 +010

Samboskap och varningen emot det är för mig främst riktat till främst en ung generation av kristna som påverkats av samhällets syn där man provar sig fram att leva tillsammans ,byter ofta och där sexualitet och förälskelserus är alltför mycket i fokus och där man glömmer Bibelns budskap om"i nöd och och lust och tills döden skiljer er åt"

Man bör tänka efter ,prata om praktiska saker ,ta hjälp av andra och be mycket för att veta att den tilltänkta är rätt. Sedan finns massor av hjälp att få längs vägen också eftersom det inte handlar om perfektion utan för att Gud hatar skilsmässa och dåliga äktenskap eftersom det orsakar mycket lidande och inte var vad Gud hade tänkt

Det finns andra grupper som behöver höra varningen om samboskap också än de yngre. Som jag ser det finns det ingen bra anledning att inte offentligt använda de former som finns och deklarara inför alla att man mellen två männskor vill vara och anser sig vara ett d v s man och hustru.

Det kan komma och har säkert funnits lagar och socialastyrningar där två älskande tvingats smyga och där kan nog Gud i sådana fall välsigna det som inte staten eller myndigheter gör det. Jag ser ingen sådan anledning vara vanlig idag och rekommenderar därför att använda de kontrakt som finns idag till lagligt äktenskap

Svara


Stefan Jonasson Mon, 31 Dec 2018 18:54:27 +010

Jag menar inte att dividera med ord.... Kanske lite ... Men vi måste ju också ha en bra förklaring till dom som inte tror varför... Tex kärleks relationer är det vanskligaste som finns.... Om allt bara blir sex... Då är det inte kärlek.... Kärleken gör inte ont mot sin nästa.. Kärleken är trogen och trofast. Tålmodig.. Hänsynsfull... Man bör nog gifta sig och vara trogen... Inte begå äktenskapsbrott det för bara med sig elände... Vissa av oss har gjort det.. Även kung David.. Han toppade den synden med överlag mord... Men man kan ju ändra sig och gå till JESUS och få ett förnyat sinne och syndernas förlåtelse...

...

Svara


Anna Ivar Tue, 01 Jan 2019 04:25:30 +010

Svar till Stefan Jonasson .

En synd ska inte överskyla och ge legitimitet åt en annan synd. All synd är nedbrytande, undergrävade och förödande om ingen ånger och omvändelse sker.

Ånger visar respekt för Guds helighet.

Gudsfruktan saknas när vi gör egna regler som Gud den Allsmäktige förväntas rätta sig efter.

Att ingå i ett äktenskapligt, av Gud instiftat förbundboch inför Gud som vittne är lika viktigt som att vi överlåter våra liv åt Jesus och ingått ett heligt förbund med Honom som Han på Golgata beseglat med sitt blod.

Trohet intill döden. Oavsett vad som händer.

Om något av parterna bryter förbundet så gör man sig skyldig till äktenskapsbrott. " På grund av era hjärtans hårdhet" säger Jesus. Hjälparen den Helige Ande vill hjälpa att älska och ge råd, vishet och kraft på alla områden.

Svara


Anna Ivar Tue, 01 Jan 2019 04:25:30 +010

Svar till Stefan Jonasson .

En synd ska inte överskyla och ge legitimitet åt en annan synd. All synd är nedbrytande, undergrävade och förödande om ingen ånger och omvändelse sker.

Ånger visar respekt för Guds helighet.

Gudsfruktan saknas när vi gör egna regler som Gud den Allsmäktige förväntas rätta sig efter.

Att ingå i ett äktenskapligt, av Gud instiftat förbundboch inför Gud som vittne är lika viktigt som att vi överlåter våra liv åt Jesus och ingått ett heligt förbund med Honom som Han på Golgata beseglat med sitt blod.

Trohet intill döden. Oavsett vad som händer.

Om något av parterna bryter förbundet så gör man sig skyldig till äktenskapsbrott. " På grund av era hjärtans hårdhet" säger Jesus. Hjälparen den Helige Ande vill hjälpa att älska och ge råd, vishet och kraft på alla områden.

Svara


Stefan Jonasson Tue, 01 Jan 2019 09:20:47 +010

Vad gör man med alla troende som skilt sig.. Det är väl några stycken som misslyckats med sina äktenskap... Köra upp i nyllet ni är äktenskspsbrytare... Hur vänder man om från en fullbordad skilsmässa... Ska man leva i skuld resten av livet och ständigt höra att man misslyckats.... För om det inte går att laga en trasig relation... Vad gör man då hur går man vidare med livet...

Svara


Tomas N Tue, 01 Jan 2019 10:42:53 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Jag tror du har en viktig poäng Stefan.

Jesus går emot själviskheten ,köttsligheten och bristen på omsorg och trofasthet och underförstått påminner fariseerna om en förbundsbrytares svek både mot människor och mot Gud.

Men människan har svagheter. Familj,relationer känslor och sexualiteten är områden där vi alltför ofta tenderar att göra misstag.

Att hålla äktenskapsförbundet och familjen högt och att lära ut så till yngre generationer och alla skall väl inte också automatiskt innebära att man tolkar Bibeln som att på just detta område i livet finns ingen nåd att få i nya förbundet och i Jesu namn,utan här gäller alltjämnt lagen?

Guds välsignelse alla i 2019 och må vi kliva ur dålig surdeg och in i nya bättre saker i det nya året.

Svara


Leif Tue, 01 Jan 2019 11:08:04 +010

Givetvis gäller Guds nåd även över misslyckade äktenskap. Det som däremot är väldigt viktigt, det är att den som tror på Jesus bekänner sitt misslyckande när man skiljt sig och inte klamrar sig fast vid att man absolut har gjort rätt..... Då verkar Guds helande nåd...

Svara


Lena Henricson Tue, 01 Jan 2019 15:14:07 +010

Bra Holger att du lyfter den här frågan! 👍

Svara


Stefan Jonasson Tue, 01 Jan 2019 16:27:03 +010

Men om man skiljer sig från tex en kvinnomisshandlare... Eller från någon som plågar och förtrycker Sin partner då kan det väl inte vara fel.

Svara


PT Tue, 01 Jan 2019 16:50:37 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Nej det är absolut inte fel.

Svara


Leif Tue, 01 Jan 2019 16:59:23 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Självklart finns det en gräns där man inte kan leva kvar i ett äktenskap, det kan ju bli risk för livet i vissa fall och då tycker jag absolut att det är helt ok, kanske t.o.m barn kan riskera livet när det blir riktigt hett.

Men, trots allt är det ju ändå ett misslyckande att man gifte sig med en sådan partner och då får man inför Jesus även bekänna detta felval, och verkligen stå för att man har varit förblindad och oförståndig en gång i tiden.

Sen får man gå vidare med livet men på allvar fråga Gud nästa gång innan man förhastar sig igen.

Svara


nils Tue, 01 Jan 2019 17:49:46 +010

Även "gudsmannen" David Wilkerson fick av Herren nåd vända om från sin felaktiga syn när han tillät skilsmässa i Guds församling!
Det var av medömkan som han tillät mänskligt Medlidandet stå över Jesu ord.
Guds ord tillåter att skiljas om man då inte gifter sig med en annan,vilket ju ofta har skett bland inom Guds församling som det efterföljande steget.
Tanken är att man skall kunna bevara äktenskapets Trohet genom att Återförenas,eller genom att då förbli skild och ogift intill döden.
Sker ett omgifte efter skilsmässan,är äktenskapet Brutet genom detta Omgifte.
¤¤¤
Synen i denna fråga avslöjar vårt Hjärtetillstånd inför Herren;" Ty den som inte älskar sin broder/syster som han har Sett, han/hon kan inte älska Gud som han/hon Icke har sett." 1Joh.4:20.

Svara


Stefan Jonasson Tue, 01 Jan 2019 20:24:19 +010

Nu är vi där igen.. Leva i celibat resten av livet om man misslyckats med ett äktenskap.... Hur många kristna har inte skilt sig.. Och senare i livet gift om sig.. Och sedan föralltid lämnat gemenskapen på grund av den regeln.. Kräver kyrkan att man ska skilja sig från den man gift sig med för att få komma tillbaks till gemenskapen. Tänk om man har fått barn ihop... Detta problem är mer komplicerat än man kan förstå.. Det går inte att lösa med att kategoriskt fördöma den som gift om sig....det går inte att tolka skriften så lagiskt och hjärtlös... GUD har nog en utväg för den mest misslyckade person som finns...

Svara


Stefan Jonasson Tue, 01 Jan 2019 21:15:44 +010

Om samlag före äktenskapet i 2moseboken 22:16 om någon förför en jungfru som inte är trolovad och ligger med henne skall han ge brudgåva för henne och ta henne till hustru..så man bör ta sig i akt... Som jag förstår misslyckas en del unga troende med äktenskap en därför att man gifter sig för snabbt för kunna ha sex enligt reglerna.. För att sedan upptäcka att man gift sig med helt fel person... Sånt händer i kyrkorna... Och sedan kommer fördömelsen och man lämnar kyrkan... Med alla dess konsekvenser.. Sen har vi 5 moseboken 24:1-4 om en kvinna gift sig många gånger och skilt sig så får inte hennes första man inte ta henne till hustru... Ett äktenskap är brutet när man har fullbordat skilsmässan. 6månaders prövotid om man har barn ihop.. Inte när man gifter om sig.. Det är brutet när båda parnerna bestämt sig för att inte längre vara man och hustru... Mycket tragiskt och förödande är det att skilja sig.. Det behövs inte läggas på några fler bördor till lidandet av fördömande bröder och systrar....

Svara


Leif Tue, 01 Jan 2019 21:20:32 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Frågan är ju inte hur många har eller inte har gjort utan vad Guds Ord säger?

Men givetvis måste alltid nåden, förlåtelse och försoning finnas med, men man kan ju heller inte acceptera vad som helst, det måste ju finnas gränser och vi måste gå efter Guds gränsdragningar så gott vi klarar av, eller hur Stefan?

Svara


nils Tue, 01 Jan 2019 21:33:12 +010

Svar till Stefan Jonasson .
Som jag skrev handlar det i första hand om Relationen mellan oss och Herren,där D.H.Ande Vill och Kan återupprätta Kärleken när vi vänder oss till Honom som själv är den fullkomliga kärleken.
Skulle inte Han som instiftat Äktenskapet,vara den som upprättar och helar där det gått sönder?
Herren välsigne dig att söka Honom som svarar på Hjärtats bön,att i Trohet följa Jesus.

Svara


Stefan Jonasson Tue, 01 Jan 2019 21:44:16 +010

Klart att jag förstår jag har läst 1korinterbrevet säkert en miljon gånger... Men det är inte alla äktenskap som går att hela.. Det är den verklighet vi människor måste leva med... Hur ska kyrkan hjälpa och förmedla GUDS kärlek till alla dom som misslyckats... Det är den stora frågan... Är det så att kyrkan är den enda armén som skjuter sina sårade...

Svara


AnnMarie Tue, 01 Jan 2019 22:38:53 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Ja i varje fall frikyrkan.De skjuter gärna sina sårade...

Svara


Leif Wed, 02 Jan 2019 05:45:10 +010

Svar till AnnMarie.

Att dra alla som tillhör en frikyrka över en kam är väl ganska slarvigt och omoget bara för att någon individ någon gång har behandlat någon fel, eller?

Det finns oerhört många inom frikyrkovärlden som aldrig skulle göra något sådant som du påstår!

Svara


Bertil Rosenius Wed, 02 Jan 2019 07:32:15 +010

Vi gör ett stort misstag när vi försöker frikänna oss själva från synd genom att omdefiniera vad synd är. Guds ord är otvetydigt avs äktenskap! Men... Vi är dessvärre svaga människor och vår generation lever i en oerhört föränderlig tidsålder, där allt som tidigare varit fel enl Guds Ord, plötligt är rätt.

Vi måste våga erkänna att synd är synd! Skiljas, giftas, skiljas, giftas... är synd! Sex hit och sex dit... är synd!

Först när vi erkänner vår synd kan, vi få förlåtelse. Men går vi till Gud i Bibelläsning och bön och samtidigt stolt försöker förneka att vår synd är synd... Ja, jag vet inte hur det då blir med våra Gudsmöten och vår förlåtelse?

Vi får aldrig synda på nåden! Att ständigt föröka nedgraderar och förklara upproror mot Guds Ord som ngt som är OK - i kärlekens namn - är vår tids farlig förförelse.

Synd är synd...! Gud ger förlåtelse...! Men blir man förlåten något man blundar för att man begått? ...och passivt - eller rent av aktivt - därmed förleder andra att begå? Denna fråga berör starkt kyrkans agerande i HBTQ-debatten.

Svara


Stefan Jonasson Wed, 02 Jan 2019 08:09:04 +010

Hur som helst så är det så att man fördömer sig själv när man har misslyckats med ett äktenskap... Risken är stor att man lämnar församlings gemenskapen... Men tack och lov är DEN HELIGE ANDEN verksam bland dom troende... Så det kommer alltid att finnas bröder och systrar som lever i JESUS kärlek i alla kyrkor... Men dom dömande och köttsliga kristna kommer alltid att finnas bland oss... Därför måste man hålla före att JESUS aldrig överger någon som han friköpt med sitt blod.. Vi som tror har rätt att kalla oss GUDS barn.. 1joh 3:1 se vilken kärlek FADERN har givit oss:att vi får kallas GUDS BARN, och det är vi också,... Eller som det står i.... joh 1:12 MEN ÅT ALLA SOM TOG EMOT HONOM GAV HAN RÄTT ATT BLI ETT GUDS BARN... Det var han som gav oss rätten att bli ett GUDS BARN.. Inte någon annan människa.. Håll fast det du har så ingen tar din krona.. HERREN har krönt oss med nåd och barmhärtighet PS 103..det är en som dömer.. Om vi bekänner våra synder så är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss alla våra synder.. Och renar oss från ALL ORÄTTFÄRDIGHET.. Att gå vidare med livet efter ett livs haveri SE PÅ JESUS TRONS UPPHOVSMAN OCH FULLKOMNARE heb 12:2.... *Rom 6:11-12hans död var en död från synden en gång för alla, men det liv han lever, det lever han för GUD.. SÅ SKALL NI SE ER SJÄLVA :NI ÄR DÖDA FÖR SYNDEN OCH LEVER FÖR GUD I JESUS KRISTUS... så skall ni se er själva kan också översättas TILL RÄKNA ER SJÄLVA när man gör en kalkyl av sitt synda register och upplever fördömelse.. Res dig upp och håll JESUS för ögonen att han redan tagit fördömelse i sin kropp upp på korsets trä och börja om på nytt.. Den rättfärdige faller sju gånger men reser sig upp... Det är ett tecken på rättfärdighet...

Svara


Bertil Rosenius Wed, 02 Jan 2019 09:41:46 +010

Svar till Stefan Jonasson .

Jag tror du/jag/alla, måste skilja på att varna resp. döma. I brist på denna urskiljning, har liberalteologin sin förförande näring. Det har funnits alltför mycket dömande, men nu brister det - å andra sidan - i varnandet. Därför blir denna världens filosofi - den som vi som Guds barn skall växa bort från - den filosofi vi dagligen låter oss matas med.

Svara


Tomas N Wed, 02 Jan 2019 12:05:45 +010

Det är som Bertil skriver stor skillnad mellan den som är på väg att ta fel beslut och den levt i många år i frukterna och sviterna efter det som gick fel eller var fel från början.

Därför är uppgiften hos pastorer,lärare och även vanliga kristna som tjänar i denna avdelning i det mänskliga livet både viktig och svår. De och vi alla måste kunna vara både tydliga och förmanande,men också visa stor barmhärtighet mot de som redan lidit och lider.

Det är visserligen så i alla livets områden,men detta är ett särskilt svårt område verkar det som. Kanske för att vi både individuellt och socialt sett i grupper tenderar att värdesätta vad vi har gjort på detta område i bra eller dåligt.

Det krävs mycket nåd och kärlek för att se över vår mänskliga kamp och om det gick bra eller mindre bra i livet och istället fokusera på evigheten och att vara en broder/syster som förmedlar hopp och att lära ut rättfärdighetens väg och nåden väg mitt i det andra

Jag vet inte om ens de bästa församlingarna i Sverige(om man nu kan säga så) är exemplariska i att föregå mad bra exempel i detta med skilsmässa,omgifte och samboskap. Jag gissar att de behever bli lite mera radikala. Men man måste akta sig från den dömande stil som varkar ha funnits i pingst på 50 och 60 talen och som förekommer lite varstans på internet idag som är lika totalitär som lagen var och med stening. Jag syftar här främst på hur man hanterar fall och människor efter att fel begåtts.

Innan man kliver in ett tveksamt äktenskap eller väljer att vara sambos trots att bibeln inte säger så,så tål man att höra varningar. Men den som drabbats av av misstagen som sker behöver få ta emot den nåd som Gud ger,men det behövs pastoral och Helige andes vägledning i hur varja fall och människas väg ser ut och skall hanteras. Man skall inte ta för lätt på Guds nåd och livets misstag har alltid konsekvenser

Svara


Anders Palmqvist Thu, 03 Jan 2019 15:38:26 +010

Att avfärda samboskap som ohistorisktr att göra det lätt för sig. Sammanboendeformer och äktenskapets form har förändrats över tid, med den förärskande religionen och har tett sig olika i olika samhällsklasser.
Här är en exposé över de senaste 1000 åren i Sverige:
https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/aktenskap-ett-karlekens-kontrakt

Svara


Sana Sun, 13 Jan 2019 12:35:17 +010

En tanke: vill vi följa Guds vilja - ser vi Guds vilja som den sanna och riktiga eller tänker vi; vi är i världen och påverkas av omgivningen, var vi än bor i världen (och med vilken religion vi har omkring oss) och att den påverkan är okej (eller åtminstone att de är okej om man är svensk)?
Har vi förstått att Gud har skapat oss?
Den som skapar något är väl den som bör bestämma hur det skapade ska funka - annars funkar det inte som det var ämnat.
Ta krutet t.ex. Det blev till ondo för att andra människor ville använda det till något annat än det Nobel tänkte sig.
När vi vill göra som vi vill blir det ofta fel - och då borde vi inte försöka bortförklara det eller ge det förmildrande omständigheter utan se det som fel.
Om vi blir varnade bör vi vara ödmjuka och se det som en kärleksfull varning och inte försvara vårt handlande genom att påstå att den som varnar är drömmande.
Men ska vi varna någon bör vi också vara ödmjuka och inte agera drömmande. Vi ska komma ihåg att vi också har våra svagheter och är de inom samma område bör vi "ta tag i vår egen bjälke (och inte dölja den bakom att påpeka att den andre har den) innan vi vill ta bort den andres sticka".
Vi klarar inte att vara som Gud avsett alltid och Gud är full av barmhärtighet och nåd men Han är också helig och rättfärdig så vi borde visa Honom respekt (sund gudsfruktan) genom att acceptera Hans vilja och suveränitet genom att säga; " jag klarar inte detta" och anamma det Paulus skriver i Rom 7:18 - 19 "Ty jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte. Ja, det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag."

Svara


Sana Sun, 13 Jan 2019 12:38:09 +010

Svar till Sana.

Drömmande ska vara dömmande

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 25, tisdag 18 juni 2019 kl. 11:49

Jesus söker: Björn, Bjarne!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
tisdag 18 juni 2019 08:25

Jesus jag önskar mig ett arbete med mogna trevliga kristna kollegor. Tack Jesus för att Du kommer att uppfylla detta. Kram

Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp