DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Kristen media Skrivklåda Om Info

Direkt från Apg29

Sju steg på trons väg

Av: Christer Åberg
torsdag 3 oktober 2019 18:47

Sju steg på trons väg


Den här artikeln är skriven för de som har tagit emot Jesus och blivit frälsta. 

Inledning

Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot Jesus och blivit frälst! Detta är det bästa som kan hända någon människa. Nu börjar det ett nytt fantastiskt liv för dig tillsammans med Jesus Kristus.

Även den längsta resa börjar med ett steg, har någon sagt. Detta är inte minst viktigt när det gäller trons vandring. För att du nu är frälst och på väg till himlen innebär detta inte att du nu är färdigutvecklad på trons område. Men det är nu det hela börjar. Nu kan du utvecklas och lära känna Jesus ännu mer.

Tänk på den nyfödde: Inte är han väl färdigutvecklad? Inte kan han börja springa, hoppa dansa och köra racerbil direkt? Nej, men om han får växa till, börja träna så kanske han kan köra racerbil när det är dags för honom.

Denna lilla skrift skall handla om dina första steg på trons väg. Du är inte färdigutvecklad för att du nu är nyfödd i Kristus. Det kan hända att du likt barnet faller omkull och slår dig. Att du misslyckas. Men ge inte upp. Res dig upp och gå vidare tillsammans med Jesus på trons väg!

Christer Åberg


Det första steget

Frälsningen!

Det första steget har du alla redan tagit. Det var då du bad Jesus komma in i ditt hjärta.

I Romarbrevet kapitel 10 och vers 9 står detta:

”Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.”

Ordet frälst betyder helt enkelt ”räddad”! Det betyder inte att man är begeistrad, förtjust eller hänförd i någonting. När jag tog emot Jesus blev jag helt enkelt räddad – frälst!

Räddad – från vad? Du blev räddad bland annat från synden och från att gå förlorad till ett evigt helvete!

För att bli frälst måste man bekänna högt med sin mun att Jesus är Herren och tro att Gud har uppväckt Jesus från de döda. Uppfyller du dessa två krav så vet du med 100 % säkerhet att du nu är frälst. Hur kan du veta det? Jo, eftersom Bibeln säger så! Det är viktigt att lita på Bibelns ord när det gäller sådana här saker. Det går aldrig att gå efter vad känslorna säger. Känslorna kan ena dagen säga ”Å vad underbart att jag är frälst”, och den andra dagen kanske man inte riktigt känner att man är frälst. Det

handlar inte om att ”känna” utan vad Bibeln faktiskt säger! Håller du fast vid denna enkla regel så kommer det att gå bra för dig på trons väg.

På trons vandring kan man stöta på olika slags motgångar. Då är det viktigt att man håller fast vid Jesus. Gör man det kommer det att gå vägen och tron blir starkare.

Det finns två slags människor vid prövningar och motgångar. Den ena flyr bort från Jesus. Den andra flyr till Jesus. Var inte den som flyr bort från Jesus och avfaller i tron. Var i stället den som flyr till Jesus och blir stark i tron.

När det lilla barnet skall lära sig att gå så kommer han att misslyckas. Han kommer att falla och slå sig. Men han kommer ändå att vara envis, resa sig upp och försöka igen. Denna regel är viktig för dig. Det kan hända att du faller på trons väg. Ligg inte kvar och var uppgiven. Res dig upp, be Gud om förlåtelse och gå vidare tillsammans med Jesus.

Som nyfrälst så har man säkert ett och annat med sig i bagaget som inte är bra. När det gäller detta så kommer det att ordna sig. Du ska följa Jesus och vandra med honom. Saker som inte är bra i ditt bagage kommer han att hjälpa dig med att bli av med när det är dags. Allt försvann inte med en gång när du tog emot Jesus och blev frälst, men det kommer att försvinna med tiden. Det är detta som för ett annat ord kallas helgelse.

Jag vill också nämna i detta sammanhang att det är väldigt vanligt att nyfrälsta förr eller senare kommer att få en rejäl tvivelattack. Ja, det är inte bara vanligt, utan det är alltid så! Det kan komma tidigt, det kan komma senare, men det kommer!

I denna tvivelattack kommer utgången bli om man skall fortsätta att följa Jesus eller gå tillbaka till sitt gamla liv. Väljer man Jesus så kommer tron att bli stark och orubblig!

Det andra steget

Börja ät!

Det lilla barnet kommer att dö om han inte får mat. På samma sätt är det med dig. Du behöver andlig mat. Får du inte det så kommer du bli andligt undernärd och till sist dö andligt i din tro.

Hur får du den maten? Du kan få den maten på olika sätt. Bland annat kan du äta själv. Detta gör du genom att läsa i Bibeln. Om du är ovan att läsa i Bibeln så rekommenderar jag att börja i Nya Testamentet, (som är den andra delen i Bibeln), och läsa i Markus evangelium. Detta är för att komma i gång. Sedan fortsätter du givetvis att läsa i hela Bibeln.

Det finns de som försöker läsa Bibeln från pärm till pärm. Som nyfrälst så är detta svårt att göra. Läs gärna fortsättningsvis ett kapitel i Gamla Testamentet, (som är den första delen i Bibeln), och ett i Nya Testamentet varje dag. Då kommer du att se att din tro kommer att växa.

Du kan också få mat genom att bli serverad! Detta får du genom att du går till en kristen församling som förkunnar allt Guds Ord och om den bibliske Jesus! Jag rekommenderar dig till att ta kontakt med en församling på orten där du bor. Känner du inte till någon församling så kan jag gärna hjälpa dig med den kontakten. Eller om du vänder dig till en frälst kristen som du har förtroende för. Så kan denne säkert hjälpa dig.

Hur vet du om församlingen har rätt lära? – Bekänner de Jesus som Herren så behöver du inte vara orolig.

Det tredje steget

Börja be!

Och då menar jag att du ber fritt med din mun till Jesus. Jesus har frälst dig och han

vill ha gemenskap med dig. Han vill prata med dig och du får prata med honom. Detta är viktigt.

Om du tycker om någon så behöver du ju inte anstränga dig att prata med den personen. På samma sätt är det med Jesus. Du behöver inte anstränga eller spänna några religiösa muskler. Nej, var naturlig. Prata med honom varje dag. Säg som du har det och umgås med honom. Det tycker han om.

Jag kan inte ta upp grundligt om alla bönens hemligheter här, men jag vill uppmuntra dig med en sak: Gud vill att du skall be. Han uppmanar detta flera gånger i Bibeln.

I kapitel 21 och vers 22 säger Jesus så här i Matteusevangeliet:

”Allt vad ni ber om i er bön skall ni få, när ni tror.”

Jesus säger alltså här att du kan få bönesvar om vad som helst du ber om!

Du får be till Jesus, men Jesus uppmuntrar också att be direkt till Fadern i Jesu namn. Då utlovas det bönesvar! Ett sådant löfte säger Jesus i Johannesevangeliet kapitel 16 och vers 23:

”Den dagen kommer ni inte att fråga mig om något. Amen, amen säger jag er: Vad ni ber Fadern om i mitt namn, det skall han ge er.”

Glöm inte bort att tacka Gud att han har frälst dig. Tacka för vad Jesus har gjort för dig. Att han dog och uppstod. Att han lever i dag och att han har förlåtit alla dina synder. Då blir

detta verkligt för dig och din tro blir starkare.

När ska du be? Svaret får du i Bibeln i Första Tessalonikerbrevet kapitel 5 och vers 17:

”Be oavbrutet.”

Det fjärde steget

Låt döpa dig !

I Apostlagärningarna kapitel 2 och vers 38 svarar Petrus folket vad de skulle göra:

”Petrus svarade dem: ’Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.’”

Alla skulle alltså omvända sig, och alla skulle döpas. Guds Ord säger att du ska låta dig döpas. När du gör detta så har du också ett löfte: Att du ska få den helige Ande som gåva! På Bibelns tid ingick frälsningen i dessa tre saker: Omvändelse, dop och den helige Anden som gåva.

Du skall låta dig döpas i Jesu Kristi namn. Du döper dig inte i någon kyrkas namn utan det är i Jesu namn. Och du döps heller inte till något personnamn utan det är fortfarande i Jesus.

Du döps genom att bli helt nedsänkt i vatten och sedan upp igen som Bibeln säger i Romarbrevet kapitel 6 och verserna 3-4:

”Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet.”

Dopet är en bekännelse för omgivningen att du nu tillhör Jesus. Du döps till Jesus Kristus för att alltid tillhöra honom! Dopet är en markering att du nu har omvänt dig till Gud.

I Markusevangeliet kapitel 16 och vers 16 säger Jesus:

”Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd.”

Det femte steget

Bli andedöpt!

Ta emot den Helige Ande som gåva! Detta steg har jag alla redan berört. Du behöver kraft att leva som kristen och göra det som Jesus har befallt dig. Du behöver också ha hjälp i din dagliga vandring med Jesus.

Johannesevangeliet kapitel 14 och verserna 16-17 säger Jesus detta:

”Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot. Ty världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, eftersom han förblir hos er och skall vara i er.”

Här står det att världen inte kan ta emot Hjälparen, men det kan du som tror på Jesus. Den Helige Ande är en gåva som du tar emot i tro. På samma sätt som du tog emot Jesus!

När du har tagit emot den Helige Ande så kan du börja tala i tungor som det står i Apostlagärningarna kapitel 2 och vers 4:

”Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.”

Alla uppfylldes av den Helige Ande och alla började tala olika språk. Tungor står det på andra ställen i Bibeln. T.ex. i Apostlagärningarnas tionde kapitel i verserna 45 och 46:

”Alla troende judar som hade följt med Petrus häpnade över

att den helige Andes gåva blev utgjuten också över hedningarna. Ty de hörde dem tala med tungor och prisa Gud.”

I Apostlagärningarna kapitel 1 och vers 8 säger Jesus:

”Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

Det sjätte steget

Vittna om Jesus!

Berätta för andra om din tro på Jesus Kristus. Behåll inte det för dig själv. Du har blivit frälst, förlåten och fått evigt liv. Låt andra också få uppleva samma sak.

I Apostlagärningarna kapitel 4 och vers 20 står denna fantastiska bekännelse:

”Vi för vår del kan inte tiga med vad vi har sett och hört.”

Att berätta för andra människor om Jesus är det bästa och mest effektiva sättet att själv växa och bli stark i sin tro.

Då Saulus, som längre fram fick namnet Paulus, blev frälst började han omedelbart vittna och berätta om Jesus. Som konsekvens av detta fick han större kraft. Detta kan du läsa i Apostlagärningarna kapitel 9 och vers 22:

”Men Saulus fick allt större kraft och gjorde judarna som bodde i Damaskus svarslösa, när han bevisade att Jesus är Messias.”

Skäms inte för Jesus. När du står för din tro så kommer människor att få respekt för dig. Du har blivit uppfylld av Jesus.

”Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.”

Detta säger Jesus i Lukasevangeliet sjätte kapitel i vers 45. Om det är något som vi är in-tresserade av, t.ex. fotboll, så har vi inga problem att prata om detta med våra vänner. Vi behöver inte på något sätt anstränga oss. Det bara flödar på. Nu har ju Jesus förvandlat våra liv. Ska vi inte då berätta om honom för andra människor?

Det sjunde steget

Håll fast vid Jesus!

Vad som än händer: Håll fast vid Jesus! Låt ingenting få dig att lämna honom. Han är det bästa som har hänt dig!

Håller du fast vid Jesus ända till slutet så kommer du få li- vets krona i Himlen! Detta säger Jesus i Uppenbarelseboken 3 och vers 11:

”Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona.”

Alla dessa sju steg är bara början. Det är nu som det händer:

– Vandringen med Jesus har börjat!Christer Åberg

www.apg29.nu

Christer ÅbergANNONS:Världen idag

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 37, söndag 19 september 2021 kl. 04:15

Dagens bibelord

“Sök inte konflikt eller tom ära. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Se inte till ert eget bästa utan också till andras.” (Philippians 2:3-4)

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också . Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be högt den här bönen om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 18 september 2021 15:23
Kan ni be för min skull??


Aktuella artiklarSTÖD APG29

SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare (Paypal)
Bankkonto: 8150-5 934343720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt

mejl@apg29.nu
072-203 63 74

Om

Wikipedia om Christer Åberg

Mer

apg29.se
apg29.com 
apg29.nu 
christeraberg.se

Translate

↑ Upp