Surfar nu: 989 www.apg29.nu

Skilsmässa - farsot över landet

Skilsmässa

Av HOLGER NILSSON

Äktenskapet har tiderna igenom hållits högt och heligt, och skilsmässa har inte funnits på kartan under tider som ligger bakom. Det är första under senare tid som ett mer lättsinnigt förhållningssätt till skilsmässor blivit vanligt.

Texten är från boken Han och hon av Holger Nilsson.

I det föregående kapitlet avslutning belyste vi bland annat äktenskap utifrån ett evighetsperspektiv. Sammanfattningsvis kom vi fram till att äktenskap och familjebildning är något som tillhör den här världen.

Det innebär förstås inte att vi på något sätt ska se ner på eller ta lätt på detta viktiga förbund, inte alls. Att ingå ett äktenskap är något mycket stort och betydelsefullt, vilket är av största vikt att hålla fast vid, eftersom detta är vad Bibeln lär.

Av alla avtal och förbund som kan ingås mellan människor finns det inget som är lika betydelsefullt som detta. Att vi i västvärlden under senare tid inte verkar inse detta är något djupt olyckligt. Det kan kopplas till det avfall som skett och som innebär att man lämnat Guds ord som riktmärke för liv och leverne.

Därför är det så, att om vi ska se en förändring på det här området, behöver tron och respekten för Bibeln upprättas. Om Bibeln inte får vara den grundläggande auktoriteten för kristna finns inte den grundförutsättning som är nödvändig för en förändring.

Tyvärr ser vi idag hur ett stort antal av de kristna äktenskapen upplöses genom skilsmässa. När man ser på det totala antalet kraschade äktenskap berörs troende kristna i stort sett lika mycket som andra.

Detta visar att kristna har följt med den utveckling som skett i samhället i stort, nämligen att ett stort antal äktenskap slutar med skilsmässa. Många kristna har tyvärr inte förstått att man borde ha ett annat rättesnöre och standard än vad som är vanligt i samhället i stort.

På något sätt har det ökade antalet skilsmässor lett till att det blivit mer legitimt att skilja sig. Kanske det till och med börjar betraktas som något naturligt att många äktenskap slutar med skilsmässa, men så skall det ju definitivt inte vara.

Går vi till bibelordet, vilket bör vara den främsta urkunden för en kristen, ser vi att utifrån Guds perspektiv är äktenskapet ett heligt förbund som man inte bara lättvindigt kan upplösa.

Hos profeten Malaki finner vi Guds syn på skilsmässor: ”Jag hatar skilsmässa, säger Herren, Israels Gud.” Mal. 2:16.

Om vi har detta synsätt på skilsmässor som grundinställning är det omöjligt att ta lätt på detta förbund. Om Gud säger att Han hatar skilsmässor, så bör också vi också göra det.

Någon kanske invänder att detta är hämtat från Gamla Testamentet. Med säger man så, så menar man indirekt att Gud skulle ha ändrat sig, vilket förstås inte stämmer. Är det någon som har ändrat sig är det människan, men Gud gör det inte.

Äktenskapet har tiderna igenom hållits högt och heligt, och skilsmässa har inte funnits på kartan under tider som ligger bakom. Det är första under senare tid som ett mer lättsinnigt förhållningssätt till skilsmässor blivit vanligt.

Detta säger oss att den tid vi nu lever i, är en avfallstid, då människor fjärmat sig från Guds ord och den tidigare etablerade synen på skilsmässor. Det är människan som ändrat inställning, inte Gud. Alltså behöver vi en återgång till respekten både för Guds ord och för äktenskapets orubbliga grund, som endast i undantagsfall kan brytas upp genom skilsmässor.

Om kristna makar har samma inställning som Gud har till skilsmässor, är det en bra grund för att göra allt för att undvika en sådan. Makarna behöver då vara eniga om att tillsammans verka för att äktenskapet ska bestå. En bra förebyggande åtgärd är att ha bönestunder tillsammans. Det ger ett andligt beskydd emot Guds fiende, som inget hellre önskar än att slå sönder troende makars äktenskap. Förstår man att det är en andlig kamp och en strid mot mörkrets makter, känns det mer angeläget att tillsammans stå emot den gemensamma fienden.

Många gånger när problem uppstår i ett äktenskap, kan det upplevas som om det är den äkta hälften man strider emot, men andligt sett ligger det på ett djupare plan. Sanningen är den att det är Guds fiende som vill slå in kilar i äktenskapet för att slå sönder det. Därför är det viktigt när man märker att det är något som skaver i äktenskapet, att man talar ut med varandra i förtroende och kärlek, inte att man bara anklagar varandra.

Det är mycket viktigt att det finns en öppenhet mellan makarna, så man lugnt kan resonera om det som upplevs som svårigheter i relationen. Detta behöver ske på ett mycket tidigt stadium, ju längre man skjuter upp det, desto värre kan klyftan bli.

Man kan ta bilden av att man har en sten i skon; den irriterar men man väljer ändå att fortsätta gå trots detta. Det kan leda till att det uppstår sår av stenen och att foten ömmar. Om man inte tar bort stenen direkt, blir det bara värre. På samma sätt bör man agera då man märker att det är något i äktenskapet som inte är bra och som behöver åtgärdas.

Det stora misstaget som många gör är att man låter tiden gå, och blir alltmer irriterad på sin partner. Ändå talar man inte ut med varandra utan hoppas att det ska reda upp sig på något sätt. Istället för att så sker förvärras ofta situationen, och om man inte tar tag i situationen kan det sluta med skilsmässa.

Det handlar alltså om öppenhet gentemot varandra; öppenhjärtiga samtal, där man på ett tidigt stadium tar itu med det som gnisslar i äktenskapet. Om man låter det fortsätta kommer man lätt till en punkt där man inte längre kan nå fram till varandra.

Blir det så allvarligt att man har svårt att tala med varandra och inte kan finna någon lösning, är det av största vikt att man tar hjälp av någon utomstående. Det finns familjerådgivning och kristna själavårdare som kan kontaktas för hjälp och stöd att komma till rätta med problemet.

Ju tidigare en sådan åtgärd vidtas, desto större möjlighet är det att kunna rädda äktenskapet. Man ska inte på något sätt skämmas för att söka sådan hjälp, det är inte mer konstigt än att man söker läkarhjälp för fysiska åkommor.

Målsättningen hos alla kristna par måste vara att rädda äktenskapet undan skilsmässa. Då krävs det att båda parter samverkar, det räcker inte med att den ena maken anstränger sig.

I de fall där den ena parten framhärdar i att genomdriva en skilsmässa, finns det ingen möjlighet att förhindra den. Varje människa har sin fria vilja och håller den ena parten fast vid att bryta upp från äktenskapet så finns det inte så mycket att göra.

På detta område, så väl som andra, är det viktigt att varje troende underordnar sig Guds vilja och Hans vilja i det här fallet är att ett äktenskap ska bestå. Gud vill därför bistå de par som kämpar för att rädda sitt förhållande undan skilsmässa. Då kan det bli nödvändigt att söka både Guds och människors hjälp.

Tyvärr är det inte alla som väljer den vägen, tvärtom finns det dem som söker orsaker för att skiljas. Det kan ske genom att man letar fel hos sin partner och ensidigt väljer skilsmässa. Det kan se ut som den enklaste vägen, men det är inte den väg som för tillfället verkar vara den lättaste som är den bästa.

Skilsmässa är ett nederlag och en smärta, inte minst om det finns barn i familjen. Deras kärlek till föräldrarna, och den trygghet som det innebär att få växa upp med både sin mamma och sin pappa, kan rubbas och sätta djupa spår för framtiden. Därför bör man med alla de medel som står till buds, göra sitt bästa för att rädda äktenskapet.

Om det visar sig att man nått fram till en så djup låsning att man inte kan prata med varandra är det djupt olyckligt. När tystnaden kommer in i ett förhållande, är det en allvarlig signal om att hela äktenskapet är på väg att spricka.

Det är därför som man ska göra allt för att prata öppet med varandra, redan från början av äktenskapet, och sedan inte låta den öppenheten klinga av. När man har kommit fram till den punkt, då man inte längre kan nå fram till varandra i samtal, kan det vara för sent. I sådana fall behöver man söka samtalsterapi, där en tredje utomstående part kan hjälpa till med att bena ut de problem som hotar ödelägga förhållandet. En utomstående samtalspartner kan med andra ögon se vad som orsakar låsningen i äktenskapet och ge råd och finnas till hands, till dess att en lösning kan komma till stånd. Säkert skulle de allra flesta äktenskap som knakar i fogarna kunna räddas om man söker en sådan utväg.


Han och hon av Holger Nilsson

Boken Han och hon Semnos förlag. Mjuka pärmar. 115 sidor. Ca-pris 119:- Vårt pris 80:-.

Boken kan köpas via Flammor. Pris 80:- + porto. Köp flera och ge bort, 3 ex. för endast 150:- + porto!

Beställning kan göras från Flammor, Maskingatan 13, 574 33 Vetlanda. Tel. 0383- 161 64. eller via mail: info@flammor.com


Artiklar och video som är gjorda av andra än Apg29.nu kan ha åsikter som bloggsajten inte delar.

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades fredag 15 mars 2019 11:02 | #skilsmässa #omgifte #holger nilsson | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

19 kommentarer

AnnMarie 15/3-2019, 12:11

I Matteus 19 säger Jesus att om otukt förekommer får man skiljas trots allt!

Svara


JL 15/3-2019, 13:00

Svar till SA.

Det är det nya inom kristendomen. Ledarna har en lag, vi andra en annan.

Svara


Lena Henricson 15/3-2019, 14:01

Svar till SA:s första kommentar

Tycker det är fint att någon som själv har upplevt smärtan av en skilsmässa har frimodighet att ta itu med detta. 👍

Svara


Holger 15/3-2019, 16:54

Svar till SA.

Ja, det är jag sedan 30 år tillbaka, man kan inte förhindra en skilsmässa om den ena parten vill det.

Svara


nils 15/3-2019, 19:24

Har noterat at vi Kristna är frimodiga att döma och peka ut de homosexuella,men har också noterat att Jesus aldrig sade ett ord om dem!
Det Jesus däremot talade om är Äktenskapet och mot Äktenskapsbrott,som redan fanns med i de 10-budorden.
¤¤¤
Har vi Kristna något här att lära, att Först Städa Framför Vår Egen Kyrkodörr om vi skall bli Trovärdiga utanför Kyrkodörren,och möjligen skall taga ut flisan hos de som är Utanför?

Svara


Kaj 16/3-2019, 17:44

Svar till nils. Jesus talar om ,liksom vid Noas och Lots dagar kommer det att vara vi ände tiden ..Precis som du skriver Nils med att döma , så är det intressant se vad Gud och Lot talar om : Gud sa, Om jag finner 50 rättfärdiga skulle han skona Sodom och Gomorra ,

Ja han kunde rädda dessa platser och människorna även om det bara fanns 10 rättfärdiga!

Men det fanns inte 10 rättfärdiga . Det är samma sak i dag därför ser det ut som det gör med homosexualitet och otukt m.m.m. Vi är inte beklädda med den kraften , så att vi kan var ett redskap i Herrens hand , med att frigöra vårt land och människor ! Jo kanske någon styckevis !? Det är inte vår vältalighet eller skriftlärdhet som räddar ett land , det beror på hur mycket Herren har fått lärt KÄNNA oss ! Det sker genom att dela Kristus lidande , att ta sitt kors . Det är detta som Jesus åsyftar när han säjer jag har aldrig KÄNT ER !

Dessa som trodde de var I Honom , hade säkert gjort en massa saker som på ytan såg ut bra . Många skola på den dagen säja till mej ; Herre Herre hava vi icke profeterat i ditt namn och genom ditt namn drivit ut onda andar , och genom ditt namn gjort många kraftgärningar ?: Men då skall jag betyga för dem ; Jag har ALDRIG KÄNT EDER Gå bort ifrån mej i ogärningsmän .

Fil 3:10

Ty jag vill LÄRA KÄNNA honom och hans uppståndelses kraft och få känna delaktighet i hans lidanden, i det jag bliver honom lik genom en död sådan som hans

1 Kor 4:19

Men om Herren så vill, skall jag snart komma till eder; och då skall jag Lära känna, icke dessa uppblåsta människors ord, utan deras kraft

Svara


Kaj 16/3-2019, 19:28

Svar till Petter G.

Så sant , det du skriver ! Jag behöver bara gå till mej själv så ser jag det i klartext .

Svara


SA 16/3-2019, 22:25

Varför släpps komentarrer fram , och sen tas en del bort ??? Fråga till C Åberg .

Svara


Stefan Jonasson 16/3-2019, 23:30

Var och en som ÅKALLAR HERRENS NAMN SKALL VARDA FRÄLST... Frälsningen innebär att man blir ett GUDS BARN och undfår DEN HELIGE ANDEN som ett sigill till förlossningen dag* ef1:13-14 *Levande gjorda av GUD vi som var döda i våra synder FÖDD AV GUD *joh 1:12*skulle GUD inte känna till vem vi är när han dog för våra synder och tagit sin boning i oss... En mänsklig relation där man blivit ovän med någon.. Kan den personen säga jag känner dig inte gå bort ifrån mig.. Men GUD är inte som en människa som kan säga så för då är det en lögn... Han har känt och känner varje människa som han frälst och givit barnaskapet.. Dom som han säger så om har aldrig tagit emot frälsningen gåva och barnaskapet... Det finns inget tvivel om den här saken... Försök inte att förvränga det bibel stället på det sättet...

Svara


AnnMarie 16/3-2019, 23:52

Svar till Stefan Jonasson .

Man kan ju undra varför så många kristna vill skrämma andra och försöka göra dem osäkra på sin frälsning ?? Men de får kanske en kick av det ??eller så lever de ett tråkigt liv??jag vet inte men egentligen är det inget att bry sig om

Svara


Stefan Jonasson 17/3-2019, 00:07

Det är många kristna som har skilt sig.. Världen blir bara hårdare och hårdare.. Det är svårt att vara människa ibland.. Med åren samlar vi på oss besvikelser misslyckanden tragiska minnen.. Oförrätter som är svåra att förlåta... Men det är JESUS som är vårt enda verkliga hopp han känner oss och vet om all smärta och sorg vi bär på... Han dog för våra synder punkt slut... Ska det vara så svårt att fatta...! *Joh10:11 jag är den gode herden och ger mitt liv för fåren... Joh 10:14 JAG ÄR DEN GODE HERDEN, OCH JAG KÄNNER MINA FÅR 🐑, OCH MINA FÅR KÄNNER MIG... *petrus 2:24 - 25 våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä för att vi skulle dö bort från syndernas och leva för rättfärdigheten... NI VAR SOM VILSEGÅGNA FÅR 🐑 MEN NU HAR NI VÄNT OM TILL TILL ERA SJÄLARS HERDE OCH VÅRDARE.... *jesaja 53:vi gick alla vilse som får, var och en av oss ville(viljemässigt medvetet) gå sin egen väg MEN ALL VÅR SKULD LADE HERREN PÅ HONOM.... Grundläggande undervisning i frälsningen låt oss aldrig glömma grunden vi bygger på.... JESUS låt mig aldrig bli så stor så att jag inte får plats i din hand..

Svara


Stefan Jonasson 17/3-2019, 00:24

Jag fattar inte heller varför man håller på så... Vi är alla lika inför GUD han älskade barn... Klart att jag fattar helgelseprocessen.. Och sörjer över synden.. Och längtar efter att bli en bättre människa... Det var en kyrkofader som sa att när alla synder och begär är övervunna SÅ ÅTERSTÅR ETT STORT GLUPANDE 👹 MONSTER HÖGMODET....

Svara


AnnMarie 17/3-2019, 00:46

Svar till Stefan Jonasson .

Ja så är det nog för dem som tror att alla synder och begär är övervunna.De blir så högmodiga så att de blir förblindade och bara ser andras synder inte sina egna!

Svara


Leif 17/3-2019, 08:54

Svar till AnnMarie.

Man kan ju undra varför så många kristna vill skrämma andra och försöka göra dem osäkra på sin frälsning ?

Det är nog oftast inte så att man vill skrämma någon utan det kan faktiskt vara så att det istället handlar om nöd men ofta tolkas tvärtom.

Givetvis finns det alla sorter av förmanare, mer eller mindre omogna och visa, men, man bör inte blanda ihop och dra alla över en kam. Jag tror nämligen att det verkligen finns väldigt många som tror på Gud men ändå inte på allvar har sagt sitt ja till Jesus, och som därför ännu inte är födda på nytt. Att stå kvar vid det ofödda vägskälet även om man tror kommer ju inte att leda någon till himmelen!

Att envisas med att sådan tro räcker hjälper ingen, och då kan det förstås kännas hårt att få höra det om och om igen. Det är just det berättelsen om de 10 jungfruarna handlar om.

Det jag vill belysa här är att vi inte det minsta hjälper dem som saknar oljan med att trösta dem med att det är lugnt, vila på ni även utan oljan!

Förstår du vad jag menar?

Jag tror att de allra flesta som talar om vikten att vara riktigt frälst innerst inne har nöden just för allas frälsning, även om det emellanåt lyfts fram lite klumpigt.

Jesu frid...

Svara


AnnMarie 17/3-2019, 11:25

Svar till Leif.

Jag förstår vad du menar.

Men jag tror ändå att det är många som drivs av en osund lust att få andra att känna sig osäkra genom dessa sk varningar.

Tex Jag kan ju säga att jag känner mig så trygg och säker på min frälsning inga tvivel här jag vet!!Allt jag gör behagar Gud,.......osv. Det lär inte dröja länge innan någon ifrågasätter och vill göra mig osäker på min frälsning.

Svara


Leif 17/3-2019, 15:14

Svar till AnnMarie.

Javisst är det också som du säger, jag ville bara belysa att det finns både ock!

Dem du talar om handlar nog ofta om just den sorten som säger Herre, Herre till Jesus men, ändå så känner inte Jesus dem utan kommer att visa bort dem.

Genom dina ord har du allt som oftast visat att du tillhör Jesus och att din tro är stabil, det tvivlar jag inte på. Vi har lite olika syn på vissa saker men vi är ju helt överens om att Jesus är enda vägen till Gud och att inga andra gudar än Han kan frälsa! Den som tror på Honom, bekänner Honom som Herre, och har tagit emot Honom i hjärtat är givetvis frälst.

Svara


AnnMarie 19/3-2019, 18:38

Svar till Holger.

Borde inte detta inlägg(15 mars 16:04:08) också tas bort då det är ett svar från ett borttaget inlägg?

Svara


Holger 19/3-2019, 20:59

Svar till AnnMarie.

Jag har inte sett något inlägg, det är inte heller jag som tar bort några sådana.

Svara


AnnMarie 19/3-2019, 21:14

Svar till Holger.

Nej det är ju Christer som tar bort.

Det andra och tredje inlägget i denna tråd antyder att signaturen SA skrivit något som tagits bort samt det inlägg du svarar på 15 mars 16:04:08 men var är inlägget SA skrev?🤔

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 38, tisdag 17 september 2019 kl. 23:07

Jesus söker: Hildegard, Magnhild!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
tisdag 17 september 2019 19:26

Har ikväll bett till Gud att flera psykopater skall lämna mig ifred, och att allt ont de gjort mig och min syster m.fl. ska bli känt ,och att GODA människor ska hjälpa mig nu ! Allvarligt


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp