Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Skilsmässa och omgifte enligt Mose lag

Men om man då ser efter vad Mose lag verkligen säger om skilsmässa och omgifte blir i varje fall jag lite förvånad.

Vi måste ha omsorg om den lilla människan. Detta ser vi hur tydligt som helst när det gäller skilsmässobrevet som mannen var tvungen att skriva åt kvinnan.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
onsdag, 13 maj 2020 00:47

Vad säger Mose lag om skilsmässa och omgifte?

5 Mos 24:1-4. Om en man gifter sig med en kvinna och är tillsammans med henne och sedan inte vill veta av henne, därför att han har kommit på henne med något oanständigt, och han skriver ett skilsmässobrev åt henne och ger henne det i handen och skickar bort henne från sitt hus, 2 och hon lämnar hans hus och går och blir en annans hustru, 3 och även denne andre man får motvilja mot henne och skriver skilsmässobrev åt henne och ger henne det i handen och skickar bort henne från sitt hus, eller om den andre mannen som tagit henne till hustru dör, 4 då får inte hennes förste man som skickade i väg henne på nytt ta henne till sin hustru, sedan hon blivit orenad. Det vore något avskyvärt inför Herren. Du ska inte dra synd över det land som Herren din Gud ger dig till arvedel.

Den här texten är hämtad från lagen i Gamla testamentet. Vad säger Mose lag om skilsmässa och omgifte?

  1. Mose tillåter skilsmässa.
  2. Mose tillåter omgifte.

Ibland diskuterar man i vår tid om kristna får gifta om sig. Många gånger kan diskussionen bli hård och dömande, ja, lagisk. Men om man då ser efter vad Mose lag verkligen säger om skilsmässa och omgifte blir i varje fall jag lite förvånad. Det är inte alls så som en del dömande och lagiska människor lär ut idag.

Skilsmässobrevet var omsorg om kvinnan

Varför skulle mannen skriva ett skilsmässobrev åt kvinnan? Det var ett bevis på att de var skilda så att hon kunde gifta om sig. Hela det här bibelstället tyder på det. Hon fick alltså enligt Mose lag gifta om sig! Det rörde sig om omsorg om henne över att hon skulle få ett skilsmässobrev så att hon kunde gifta om sig.

Det här bibelstället har nog en del "lagmänniskor" missat. Istället är de hårda och kategoriska: "Du får inte gifta om dig!" Men här ser vi tydligt att kvinnan fick gifta om sig om hon hade ett skilsmässobrev.

Därför fick de skiljas i Mose lag

Matt 19:7-8. De sa till honom: Varför befallde då Mose att ge skilsmässobrev och skilja sig från henne? 8. Han sa till dem: För ert hjärtas hårdhets skull tillät Mose er att skiljas från era hustrur, men från början var det inte så.

På grund av människors hårdhet fick de skilja sig, men det var från början inte Guds vilja. Jesus fortsätter i vers 9:

Men jag säger er: Var och en som skiljer sig från sin hustru, utom för otukts skull, och gifter sig med en annan, begår äktenskapsbrott, och den som gifter sig med den frånskilda kvinnan begår äktenskapsbrott.

Här talar Jesus om omgifte. Lägg märke till att han inte säger att de inte får gifta om sig, men om de gör det kan konsekvensen bli att de begår äktenskapsbrott.

Paulus skriver i samma ämne och hänvisar till Jesus:

1 Kor 7:10-11. “De gifta ger jag en befallning som inte är min utan Herrens: En hustru får inte skilja sig från sin man – skiljer hon sig skall hon förbli ogift eller försona sig med sin man – och en man får inte överge sin hustru.”

När vi talar om detta ämne så är det ett par saker som vi måste ha i beaktande:

  1. Människor blir frälsta genom tron på Jesus. Vi måste ständigt ha fokus på Jesus och frälsningen i honom. Viker vi bort från detta blir vi lagiska och dömande.
  2. Vi måste ha omsorg om den lilla människan. Detta ser vi hur tydligt som helst när det gäller skilsmässobrevet som mannen var tvungen att skriva åt kvinnan.

För detta skilsmässobrev gjorde det möjligt för henne att gifta om sig. Mose lag är en barmhärtig lag. Den är inte kategorisk och dömande, vilket vi tydligt ser då Jesus mötte kvinnan som hade begått äktenskapsbrott i Johannes 8.

Joh 8:3. Då förde de skriftlärda och fariseerna till honom en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. Och när de hade ställt henne i mitten, 4. sa de till honom: Mästare, denna kvinna greps på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5. Och Mose har befallt oss i lagen, att sådana ska stenas. Men vad säger du? 6. Men detta sa de för att sätta honom på prov, för att de skulle ha något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och skrev på marken med fingret. 7. När de nu fortsatte att fråga honom, reste han sig upp och sa till dem: Den av er som är utan synd kastar första stenen på henne. 8. Och han böjde sig ner igen och skrev på marken. 9. När de hörde detta och kände sig överbevisade av samvetet, gick de ut, den ene efter den andre, de äldste först ända till de sista, och Jesus blev lämnad ensam kvar med kvinnan som stod där framför honom.10. När Jesus reste sig upp och inte såg någon utom kvinnan, sa han till henne: Kvinna, var är dina anklagare? Har ingen dömt dig?11. Hon sa: Herre, ingen. Då sa Jesus till henne: Inte heller jag dömer dig. Gå och synda inte mer.

Enligt Mose lag skulle hon stenas, men Jesus dömde henne inte. Han hade omsorg om den lilla människan och han är densamme idag.

Tron på Jesus

Det är viktigt att vi har tydligt fokus på att man blir frälst genom tron på Jesus och inte om man är gift i ett lyckligt och hållbart äktenskap. Likaså går man inte förlorad om man råkar ut för skilsmässa. Inte heller går man förlorad om man gifter om sig.

Det är genom tron på Jesus Kristus du blir frälst. Jesus vill hjälpa oss leva så att vi inte gång på gång ska drabbas av svårigheter i våra liv.

Det är därför som han har gjort upp en del linjer att vi ska hålla oss till vår hustru, men om skilsmässa ändå skulle bli ett faktum vill han också då hjälpa oss i sin kärlek och nåd eftersom han har omsorg om den lilla människan.


Christer Åberg


#Giftermål #Skilsmässa #Mose lag


80 kommentarer

7 8

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
tisdag, 12 maj 2020 17:26
Stefan Jonasson skrev:
Jag har inte lagt ut några felaktiga tolkningar om hur man ska leva som kristen... Där har du missförstått alltihop.... Sedan när det står i romarbrevet att judarna inte förstått rättfärdighet en från GUD och inte underordna sig den utan vill uppehålla sin egen rättfärdighet. Så gäller det också den religiösa människan som strävar att upprätthålla sin frälsning genom laggärninga... Först rättfärdiggjord av tro allena.. Sedan gärningar gjorda i KRISTUS

Lägger ut lite Bibeltexter. Tycker du borde läsa själva evangelierna mera.
Min huvudpoäng är att Jesus har större tyngd och auktoritet än andra

(Matt 12:42)Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty hon kom från jordens yttersta gränser för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo.

Hebreerbrevet 1Gud har talat genom Sonen
1 Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, 2 har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. 3 Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.
Sonen är större än änglarna
4 Sonen är så mycket större än änglarna som det namn han har ärvt är förmer än deras. 5 Till vilken av änglarna har Gud någonsin sagt:


Du är min Son,
jag har i dag fött dig?
Eller:
Jag skall vara hans Fader,
och han skall vara min Son?✱

6 Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också:

Alla Guds änglar
skall tillbe honom.✱
7 Om änglarna säger han:

Han gör sina änglar till vindar
och sina tjänare till eldslågor.✱
8 Men om Sonen säger han:

Gud, din tron står
i evigheters evighet,
och rättens spira
är ditt rikes spira.✱
9 Du älskar rättfärdighet
och hatar orättfärdighet.
Därför, Gud, har din Gud
smort dig med glädjens olja
mer än dina medbröder.
10 Och:

Du, Herre, har i begynnelsen
lagt jordens grund,
och himlarna är dina händers verk.✱

Jesus säger till judarna som försöker hänvisa till Moses och Abraham

Före Abraham fanns, jag är,Om ni är Abrahams barn borde ni göra hans gärningar

Ni följer Moses ,man han talade om mig. Jag dömer er inte utan Moses själv dömer er genom sin lag

Det kallas exegetik eller hermenenutik (krångliga termer) och innebär att man måste jämföra skrifter med skrifter för att se vad Gud vill säga. Ibland hamnar man snett och behöver kolla hur andra tolkar.


Svara

x
Mikael W svarar Ann
tisdag, 12 maj 2020 19:23
Ann skrev:
Ja, lätt som en plätt... eller?När problemen hopar sig, och livet blir upp och ner som en pannkaka, så kan pannkakan delas upp i mindre plättar och livet blir då lite enklare.

Svara

x
Ann svarar Mikael W
tisdag, 12 maj 2020 19:55
Mikael W skrev:
När problemen hopar sig, och livet blir upp och ner som en pannkaka, så kan pannkakan delas upp i mindre plättar och livet blir då lite enklare.

Bättre det än att gå vilse i pannkakan...


Svara

x
Susse svarar Ann
tisdag, 12 maj 2020 21:25
Ann skrev:
Bättre det än att gå vilse i pannkakan...


En dag i taget 💟

Svara

x
Ann svarar Susse
tisdag, 12 maj 2020 22:01
Susse skrev:
En dag i taget 💟

Ja, eller ett ögonblick i sänder.❣️

Svara

x
Lasse
onsdag, 13 maj 2020 08:14

https://youtu.be/0yWmldTQxo4

Svara

x
Lasse
onsdag, 13 maj 2020 08:20

https://youtu.be/qBJWsGosFs4

Svara

x
Lasse svarar Anna
onsdag, 13 maj 2020 08:29
Anna skrev:
Detta ämne är verkligen aktuellt i mitt liv, och precis just nu.
Jag sitter i fullständig panik och gråter.
Smärtan är så stor i mitt bröst och jag tappar kontrollen.

Jag har en pappa som varit otrogen och aldrig älskat min mamma, trots att hon alltid ställt upp och passat upp.
Efter 30 år börjar hon bli bitter, då klagar han på hennes bitterhet.

Mina äktenskap (som kristen) har inneburit att jag lagat mat, städat, skött ekonomi, ställt upp sexuellt. Jag har lyssnat på problem, passat upp och varit en lydande hustru. Men båda var otrogna, båda valde porr och båda hade älskarinnor. Båda ljög.

Jag blev bitter. Så bitter. Jag är så bitter så bröstet gör ont. Plågad. Jag trodde att Jesus skulle läka sår, men jag finner ingen tröst hos honom. Tvärtom, bibeln spär på smärtan.

"bättre att bo i ett öde land än tillsammans med en grälsjuk och elak kvinna".
Men tänk vilken hemsk man som ligger bakom varje grälsjuk kvinna.
En kvinna blir grälsjuk när hon blir dåligt omhändertagen.

Om kvinnans värde är likt ett boksap. Men inte ens en boskap blir så dåligt behandlad som kvinnor blivit och blir.

Känner med dig Anna, jag har varit med om liknande saker i mitt liv det gör så ont med öppna sår, vill dela en sång som tröstar. Allt gott Anna 🙏♥️

https://youtu.be/-B8kx9TtAy4

Svara

x
Susse
onsdag, 13 maj 2020 09:54

Kom ge mitt inre dit ljus såå ja kan see diig. Se dig upphöjd över allt, se dig när du strålar som solen! Men kom ge mig kärlek o kraft, vi ropar heelig helig helig... ✝️🎶

Svara

x
Annie svarar Christer Åberg
onsdag, 13 maj 2020 10:28
Christer Åberg skrev:
Vem svarar du? Kan inte vara en kommentar av artikeln, eftersom där gäller nåden.

Förlåt, svar till första skribenten. Första inlägget.

Svara

7 8

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Vilka är Guds söner och jättarna?


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

tisdag 26 maj 2020 00:36
Jesus visa mig var jag ska bo!

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp