Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Kommentarer | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Sveriges uppgång och nedgång

Det var en tid då Sverige var på uppgång.

Sveriges uppgång och nedgång.

Sverige håller på att förändras, det är inte längre det gamla folkhemmet.

Av Holger Nilsson
fredag, 24 januari 2020 20:34
Gästblogg

Vad ligger bakom?

Sverige har rest sig upp från en förnedrande situation på 1800-talet till att bli en av världens främsta välfärdsstater. Vad ligger bakom?

Det är idag svårt att tro att under 1800-talet var Sverige ett land vars folk till stora delar levde i förnedring. Det är viktigt att komma ihåg vår historia.

Årskonsumtionen av sprit på 1820-talet bedöms ha varit omkring 45 liter per vuxen person, det innebär nästa en liter per vecka!

Vi kan tänka oss vilka tragedier som följde i spåren av detta. Den stora alkoholkonsumtionen ledde till fattigdom, kriminalitet och stor misär i såväl hem som i samhället i stort.

Men en förändring ägde rum under 1800-talet. Vad var det då som hände?

Kort svar: Svenska folket vände sig till Gud!

Detta bekräftat i en recension i Svenska Dagbladet av Gunnar Hallingbergs bok ”Läsarna: 1800-talet folkväckelse och det moderna genombrottet” Rubriken över recension var: ”Väckelsens läsare förvandlande Sverige.” Tydligare än så kan det inte sägas.

Byar, samhällen och städer genomgick en påtaglig förändring – därför att folk förändrades. Hur det skedde och gestaltade sig kan nog många inte förstå idag. Därför är det viktigt att kunna väckelsehistorien om vi ska få uppleva något likande.

Vetlanda

Bara för att ge en liten bild härifrån Vetlanda, så gick det ganska enkelt till väga. De som hade gjort ett möte med Jesus, de gick ut i Vetlanda. Med sig hade de små lappar på vilka de bara skrivit ned en bibelvers. Dessa delades ut till folk som kom i syndanöd och omvände sig till Gud.

Vi skall ge en bild till, från en socken inte långt från Vetlanda, Hjälmseryds socken. Vi hämtar beskrivningen från pastor Lennart Nilssons bok ”Saliga Emma”.

”Väckelsen berörde Svenska kyrkan och Emma berättar att i ortens kyrka hade man i mer än trettio år frälsta präster. En komminister Plym-Forsell var en varmt troende kristen. I kyrkan inbjöd han till altarringen, där han bad för de väckta. Denne prästman engagerade sig i nykterhetsrörelsen och med hans medverkan upphörde rusdrycksförsäljningen. Tidigare hade den pågått en gång i månaden. Väckelsen i denna bygd ledde till att av socknens 1500 innevånare var det endast 15 som ej tog emot frälsning. Vi denna tid byggdes mer än tjugo missionshus på olika ställen i socknen.” Slut citat.

Detta måste väl vara unikt för Sverige, 99 % frälsta, 1 % ofrälsta! Något av en försmak av himlen.

Frälst skollärare

Vi ska ge en annan bild från samma socken. En frälst skollärare vid namn Johannes Karlsson som även predikade, gjorde ett predikobesök i Hjälmseryds socken.

Hans skildring av detta hämtar vi från boken ”Bönehus och kyrkor i Sävsjö kommuns nio socknar”.

”Då jag talade i Brohult, Hjälmseryds socken, första gången, var det säkert 3 500 åhörare. När jag kom dit, voro alla fönster uttagna, huset var fullproppat, omkring byggnaden var det fullproppat med folk, ungefär 20 alnar på alla sidor. Jag kom troligen inte till dörren på en halv timme, ifrån början av trängseln och fram till dörren.”

Han konstaterar vidare att: ”jag talade till gryningen och jag kunde inte tiga förr. Men både folket och jag tyckte, att det inte varade mer än två timmar, men kanske det var åtta timmar.”

Detta kan vara något att tänka på i vår tid med dess tjugo minuters predikan. Det vi behöver igen är predikan i Andens kraft; då försvinner tiden.

Väckelsen gick fram i vågor och beräkningar visar att i slutet av 1800-talet var en stor procent av Sveriges folk aktiva kristna.

Från torp ända in i kungahuset gick väckelserna fram. Väckelsen nådde ända in i vårt lands ledning. Kung Oscar II:s syster Eugénie och hans drottning Sophia blev omvända.

Böcker och tidningar

Den kristna tron spreds i böcker och tidningar; det var en andlig hunger efter att få ta del av budskapet. En kristen tidningen, Pietisten, hade Sveriges största upplaga, betydligt större än Aftonbladet. Ett kristet förlag, EFS-förlaget, blev Sveriges största.

Det svenska folket fick genom förkunnelse och litteratur lära sig vad rättfärdighet är. Vad denna rättfärdighet leder till har Guds ord visat:

”Rättfärdighet upphöjer ett folk, men synd är folkens vanära.” Ordspr. 14:34.

Sverige var i inledningen av 1900-talet ett folk som hade sjunkit ner i synd och konsekvenserna av detta visade sig i svenskarnas liv. Men från den hopplösa ställning som landet var i, upphöjdes det.

Det ovanstående bibelordet visar på att det är rättfärdigheten som ligger till grund för det. Det är en andlig lag som fortfarande gäller.

Historiskt vittnesbörd

1800-talet står som ett historiskt vittnesbörd för oss som lever idag, om vad som kan ske med ett land och dess folk.

Det är ett vittnesbörd om den goda vägen som Gud önskar för folk och land när de söker Honom. Där började Sveriges uppgång.

På 1800-talet valde det svenska folket att vända sig till Gud – resultatet av detta var gott.

Denna artikel är en Gästblogg vilket innebär att det är skribentens egna åsikter.


#Holger Nilsson #Sverige #Väckelse #Avfall #Samhället


28 kommentarer


x
Calle
fredag, 24 januari 2020 20:57

Tyvärr har svenska folket sedan 1800 talet gått i helt motsatt moralisk riktning, det är därför det ser ut som det gör i Sverige, Gud kan inte lägre beskydda landet.
Vi får ber för väckelse.

Svara

x
Lena Henricson
fredag, 24 januari 2020 22:56

Ja vi får be och verka för väckelse!🙏🔥🙏🔥🙏

Svara

x
Lasse
lördag, 25 januari 2020 08:27

Till Holger Nilsson.🙏♥️

https://youtu.be/UBPBXB-jqTI

Svara

x
Robert
lördag, 25 januari 2020 08:29

Det är en filmatisering på gång om denna tid i Sveriges historia. Trailern finns att se på youtube. Barfotarop.

Svara

x
Lasse
lördag, 25 januari 2020 08:30

Till Holger.🙏 be med oss

https://youtu.be/0jn14T9Nass

Svara

x
Lasse
lördag, 25 januari 2020 08:32

https://youtu.be/KY4s7EOAMkg

Svara

x
Lasse
lördag, 25 januari 2020 08:41

https://youtu.be/evX6JpvrmIM

Svara

x
SA
lördag, 25 januari 2020 09:09

När vänder människor sej till Gud ? Oftast genom nöd. Man har det för bra i dag , klarar sej bra utan Gud . kanske enda vägen för människan nöd .

Svara

x
Lasse svarar SA
lördag, 25 januari 2020 09:21

Så rätt du har, vi är som barn när det blir svårt blir vi helt beroende, när det går bra klarar vi oss själva, sen lever de flesta av oss i ett stort överflöd.

https://youtu.be/ie9ZkIc569U

Svara

x
Johanna svarar Lasse
lördag, 25 januari 2020 09:30

Så helt sant😊det du säger!

Svara

x
Mikael
lördag, 25 januari 2020 09:53

Tyvärr så tror jag inte det går att vända Sveriges utveckling genom annat än personlig nöd på individnivå.Detta land är MYCKET förstockat.
TÄNK OM MÄNNISKAN KUNDE FÖRSTÅ ATT UTVECKLINGEN VI SER I DETTA LAND NU BEROR PÅ ATT MAN FÖRNEKAR GUD.Både genom politiska beslut och att människor inte har Gud i sina liv.
Läste nyligen om det stora antalet cancerpatienter som inte får vård i tid och p.g.a det inte går att bota och måste läggas i palliativ vård.DETTA ÄR FRUKTANSVÄRT!Tänk på att vi har världens högsta skatter och hela välfärdssamhället är URHOLKAT.Det är alldeles för mycket som inte fungerar.
Detta kommer att göra att människors tillit till detta samhällssystem kommer att försvinna,det blir anarki och korruptionen kommer att öka ännu mer.
En MYCKET positiv sak är den nya trenden att MÅNGA kristna samlas till bön för vår nation,även från utlandet har dom ju rest hit för att be.Vi får inte tystna ,vi måste ut och tala om det glada budskapet om frälsningen i JESUS KRISTUS.

Svara

x
Lasse svarar Johanna
lördag, 25 januari 2020 10:01

https://youtu.be/NP6MUjTHP68

Svara

x
Tom
lördag, 25 januari 2020 10:21

Med smartfånar i alla 10åringars händer kommer det gå fort utför.
Ungarna ska springa omkring och stärka sina kroppar inte sitta som en ostkrok större delen av dagen
Det är vår tids brännvin
Skocken vallas villigt in i ett digitalt antikristligt samhälle
Att känna till historien är mycket viktigt för att inte upprepa samma misstag om och om igen

Det alla människor bör göra är:
1. Söka jesus, då har du en stadig grund att stå på även om det i övrigt är kaos
2. Hjälpa samhället framåt genom att offra dig själv för gruppen. (Skaffa bra jobb, träna ungar oavlönat på fritiden etc)
3. Skaffa barn är bra för då tvingas du bli mindre ego
Kärleken/barnafödandet håller på att kallna hos många globalt till fördel för ett mer egoistiskt beteende
Kina är väl praktexemplet där ettbarnspolitiken har verkat länge och det är det land där ett antikristligt kontrollsamhälle kommit längst och kristna jagas för fullt. Indien är på god väg åt samma håll

Sverige kommer nog också få till ett kontrollsamhälle främst för att skydda folket mot terrordåd,sprängningar, skjutningar och dylikt.
Vissa har flera identiteter idag vilket kommer att åtgärdas sen är det lätt att se var alla befinner sig mha satelliter och drönare.
Har utvecklats små insektslika drönare som kan döda. Hamnar sån teknik i en mullas händer som vill utrota alla kristna är det mindre bra

Finns nån profetia om att sverige ska drabbas sju gånger värre i ändtiden.
Krig, istid?

Svara

x
Johanna svarar Lasse
lördag, 25 januari 2020 10:39

Mycket tänkvärd text i den😊. Har lyssnat många ggr på den innan. Gillar hans musik!

Svara

x
Leif svarar Tom
lördag, 25 januari 2020 11:22

Någon unik profetia över just Sverige är väl kanske svårare att finna, men!
Bibeln säger tydligt att det vi sår skall vi få skörda, så vad är det då Sveriges nation och folk har sått det senaste seklet?

Det är där vi finner svaren för vad vi kan tänkas drabbas av alltmer. Bara för att två av en mängd exempel.

1. Hög och avancerad krigsutrustning har vi under lång tid sålt med högmodig stolthet genom bl.a Bofors och Saab.

Skörd=Krig och elände.

2. Våldsfilmer har importerats och svensk porrindustri har levererat och levererar fortfarande enormt mycket film.

Skörd=Den naturliga familjens nerbrytning, våldtäkter och våld av alla de slag m.m.

Detta har vi alltså ganska tydligt att vänta. Våldet och våldtäkter ser vi redan, men kanske inte kriget heller är så långt borta. Det vi vet är att sådden skall bli skörd...

Svara

x
Tom
lördag, 25 januari 2020 12:00

Kristinebergsprofetian vardet

Svara

x
Leif svarar Tom
lördag, 25 januari 2020 12:27

Ja, Kristinebergsprofetian finns ju. Nu tänkte jag mer på om det finns något i Bibeln om Sverige.

Men givetvis har vi en del övriga profetiska budskap utanför Bibeln som kan vara vinkar om närliggande dagar. Eventuellt i boken "Dom över Sverige". Vi har den norska damens budskap... Jag kommer inte exakt ihåg detaljerna, men också någon svensk bonde på en åker såg i en syn hur Sveriges flagga bröts ner och mörka makter tog över..o.s.v..

Svara

x
Leif svarar Tom
lördag, 25 januari 2020 12:35

Tröstefullt mitt i det hela angående Kristinebergsprofetian är ju att Kristus synlig på toppen ännu inte har skett, så Guds beskydd över nordanländerna finns ju kvar, åtminstone ett litet tag till..

Svara

x
Carl G Weckström svarar Calle
lördag, 25 januari 2020 14:16

Det stämmer och det att Sverige är sekulariserat ser ut att ha samband med att han som skapade ’Folkhemmet’ inte hade Skaparens plan i sitt medvetande.
Nu har den unga generationen börjat vakna till äkthet och Sanning. Den pågående väckelsen ’syns’ inte därför att den sker genom Mun mot mun metoden.

Svara

x
Lasse svarar Johanna
lördag, 25 januari 2020 14:23

Tycker jag med.♥️ så fina texter

https://youtu.be/95rylDCxqV0

Svara

x
Lasse svarar Johanna
lördag, 25 januari 2020 14:25

https://youtu.be/mv4LRl2KI2M

Svara

x
Lillibeth svarar Carl G Weckström
lördag, 25 januari 2020 23:46

Tack för ditt inlägg, precis min fundering vad som konkret var av betydelse att man lämnade Gud och den förändring som följde i början av 1900-talet .
Mina föräldrar var födda i början av seklet och de var inte särskilt välbärgade med stora barnaskaror osv. Funderar ibland på hur det var på den tiden och vad mycket som förändrats.
En sak som min pappa sa som arbetade som folkskollärare att när Pippi Långstrump-boken kom på 40-talet upplevdes den ganska hemsk med denna upproriska unge. Han kunde inte någonsin riktigt förlika sig med den historien. Många skrattar ju åt Pippi och tycker hon är lustig och rolig. Men om man tänker efter är hon lilla ungen uppstudsig mot vuxna och lever och gör som hon vill och gör uppror mot i princip allt och alla. Inga regler här inte. Ett budskap i tiden alltså. Dagisrevolutionen är väl ett annat steg, skapat av Myrdahl osv.

/LillibethSvara

x
Lillibeth svarar Robert
lördag, 25 januari 2020 23:52

Kollade trailern, verkligen intressant.

/Lillibeth

Svara

x
Lillibeth svarar Lena Henricson
söndag, 26 januari 2020 00:02

Vi ska be för äkta väckelse initierad av Den Helige Ande.
Jag har hört s.k. "profetiska uttalanden" om enorma väckelser, vilket ju skulle vara härligt men det finns mycket som influerar från världen och är falskt,tyvärr, tex New-Age andeinfluenser. Man är inte tillräckligt vaken över detta idag. Jag menar nu inte att du ber om falsk väckelse , bara att vi ska vara på vår vakt. Vi får ju inte kalla oss väktare på muren (då är vi kanske högmodiga?vi ska kanske intala oss att vi inte är något alls är det från Gud) men är det inte det vi ska vara??

/Lillibeth

Svara

x
Lukas
söndag, 26 januari 2020 10:24

Tror jag fått följande till mej från Gud om Sveriges situation:

Sverige, som hade allt, får nu lida konsekvenserna av att man lämnade mej. Och det kommer att bli värre innan man kommer till den punkt då man ångrar sej och gör upp med sitt gudlösa leverne. Den "svenska synden", upproret, sitter nämligen djupt inne. Omvärlden kommer att häpna och Sverige kommer att tjäna som ett varnande exempel på vad som händer när man lämnar mej och mina principer. 

Men jag är god och min nåd är evig vilket innebär att omvärlden också kommer att häpna när man omvänder sej och jag återigen kan välsigna nationen. Sverige har något som många andra länder saknar; sekler av ett troget förhållande till mej. Och detta arv sitter djupare än vad många svenskar tror. Min Ande måste bara få blåsa liv i det.


Svara

x
Lillibeth
söndag, 26 januari 2020 10:58

Det har hänt förr...

https://www.youtube.com/watch?v=BFK3DJ7Kn6s

Svara

x
Helene Karlsson svarar Lukas
söndag, 26 januari 2020 18:13

WOW underbart! Må det ske! I Jesu namn.Amen

Svara

x
Tom
måndag, 27 januari 2020 19:16

https://www.varldenidag.se/nyheter/allvarligt-budskap-till-sverige-i-profetia/reprgp!VLMmZFx7qc6N8wNmHmsZsg/

Har ingen aning vem denna farbror är men har haft en liknande känsla ett bra tag att det är dags att välja.Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

söndag 16 februari 2020 19:26
Tack käre Herre för alla goda dagar du i så rikliga mått givit mig trots att jag inte är värd all den kärlek du visat mig i otaliga former. Herre,om det är din vilja,låt din välsignelse aldrig svika

Senaste kommentarer

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Simon: Jorden är inte platt - se vad Bibeln säger

Bertil Rosenius: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Stefan Jonasson : Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

SA: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Tomas N: Israel - tidstecknet framför alla

SA: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Susse: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Susse: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Andy Svensson: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Susse: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Andy Svensson: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Susse: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Susse: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Jeanette Berglind: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Jeanette Berglind: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Lars-Göran Rönnberg: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna

Leif: Är det Gud eller tidningen Dagen som styr? - Angående bönekonferensen Nordens kallelsestund i Solna


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper Creeper

↑ Upp