1 076 online! | Sidvisningar idag: 234 463 | Igår: 257 968 |

www.apg29.nu

Annons

Chatt Nyhetsbrev Biblar Läsarmejl Bönesidan Dagens ros Date29 Kommentarer Fråga Christer Kontakt Sök

Syndakatalogen behövs

Läsarmejl av Bertil Rosenius 

/bild2.php?w=644&h=75&src=img/1453559869-syndakatalogen2.jpg

Oj, oj, nu vaknar säkert många, framför dataskärmarna runt om i Sverige. 

Ytterst få påståenden brukar möta så starka reaktioner som påståendet att ”syndakatalogen behövs”.

”Nää du!!! Vi lever under nåden. Och ytterst få dumma påfund har förstört så mycket som syndakatalogen” – punkt och utropstecken

Vill man vara säker på att skapa debatt – ja, då skall man tala varmt om denna, kanske den mest omtalade otryckta katalog som funnits. För jag måste erkänna – så gammal jag är – att jag har aldrig hållit i eller ens sett ett enda exemplar av den. Trots att den är en av vår tids mest refererade kataloger – kanske är det dags att sätta den på pränt?

Vad är då syndakatalogen?

”En samling fåniga förbud – som saknar grund i Guds Ord, som förstört mer än de gjort nytta”! Detta är mångas kommentar.

Men jag hävdar att dessa ”förbud” visst har en grund och den finns i Guds eget Ord. Jesu undervisning och Pauli undervisning är fylld av underlag för en syndakatalog. Det är inte ”katalogen” som är problemet, utan i första hand varför den presenteras. Är det för att härska som den slås i huvudet på folk – som den gjorde före 70-talets liberala era – eller är det för att hjälpa och leda, som den som stöd presenteras?

Sedan kommer frågan, vill man ta emot den, eller besvärar den vår ”kristna frihet”, och pekar på ”jobbiga saker” vi behöver bli medvetna om och förändra?

”Jag bryr mig inte av vilket, jag följer Anden!”

Underbart! Men säg mig vad sa Anden när du köpte din senaste TV och bestämde var/hur du skulle tillbringa din semester? Och tänkte du - när du köte din senaste – roman ”Denna skulle Jesus med glädje och spänning också köpt – Han skulle säkert gillat dessa deckare och tantsnuskböcker.”

Nej, vänner, jag skulle inte vara rädd för att tala i syndakatalogstermer, när de presenteras så som Bibeln beskriver dem – som morötter, inte piskor! Eller är det bara morötter i Guds Ord? Är frälsningen enbart en morot eller finns det också en piska i frälsningsbudskapet?


Bertil Rosenius
www.ikristus.se

Läsarmejl


Skriv ut Bädda in Mejla

 
Publicerat av lördag 23 januari 2016 18:30 | #läsarmejl #bertil+rosenius #synd #syndakatalogen | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


48 kommentarer

svenne

Det är sant, Bertil Rosenius, att syndkatalogen behövs. Gud har präntat den i sitt Ord, för att människor ska veta hur de ska leva. Jag betraktar den som en bruksanvisning för det kristna livet.

Om vissa inte vill kännas vid någon syndkatalog, kan man undra om de vill följa Bibelns ord. Tack för ditt frimodiga inlägg. Var välsignad av Herren!

Svara -   - 23/1-16 19:28 -


Anna Witt

Den största synden är att vända bort sig från Gud Fadern, Sonen Herren Jesus Kristus och Den Helige Anden vår Hjälpare.

När man vänder bort sin blick, sitt hjärta, sin vilja, från Gud, så blir det konsekvenser.

Det är dessa konsekvenser som talas om i Ordet, genom tio guds bud, och Jesus Kristus förstärkning av dessa i evangelitexten.

Paulus är underbar epistelskribent. Jag har läst och drabbats av Paulus ord, mer än något annat genom livet, sedan jag var liten flicka och hade en oerhört längtan efter renhet.

Livet ville annat - eller så var det så att jag vände min kärlek, vilja, längtan från Ordet och Herren.

Och detta medförde konsekvenser.

Många använder Paulus ord i Romarbrevets första kapitel som argument för att homosexualitet är en synd.

Rom. 1: 20-23

20Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga. Därför finns det inget försvar för dem; 21de har haft kunskap om Gud men inte ärat honom som Gud eller tackat honom. Deras tankemöda ledde dem ingenstans, och deras oförståndiga hjärtan förmörkades. 22De ville gälla för visa men blev till dårar. 23De bytte ut den oförgänglige Gudens härlighet mot bilder av förgängliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur.

24Därför lät Gud dem följa sina begär och utlämnade dem åt orenhet, så att de förnedrade sina kroppar med varandra. 25De bytte ut Guds sanning mot lögnen; de dyrkade och tjänade det skapade i stället för skaparen, som är välsignad i evighet, amen. 26Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, 27likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män. Därmed drog de själva på sig det rätta straffet för sin villfarelse.

Det var människans synd - att dem vände sig bort ifrån Herren - som ledde till homosexualitet. Inte tvärtom.

Vi kan ha hur många som helt levnadsregler.

Men om vi slår hårt mot andra - blir vi slagna också.

Och om vi inte har tro för det vi göra - så är vi syndare.

Och om våra val, sänker någon av de minsta, så kommer vi också sänkas.

Så tänk när du tar en pilsner. Tänk när du klär dig utmanande - gäller även män.

Tänk när du flirtar med en ung kvinna eller man.

Tänk när du skämtar eller skvallrar om andra.

Tänk på dina ord och handlingar skall hålla måttet inför Guds ansikte.

Tänk mindre på andras ord och handlingar.

Svara -   - 23/1-16 19:38 -


Lars W

Läs Guds ord i Moseböckerna och Bergspredikan. Någon "syndakatalog" behövs inte från vilket samfund det än månde vara.

Svara -   - 23/1-16 20:10 -


Kalle

Syndakataloger blir gärna människobud med externt fokus, ren fariséism.

Ta ett exempel; Dans. Dans är ingen synd, men stämplades som sådan i tidigare syndakataloger. David dansade t ex till Guds ära! Däremot finns det mycket syndig dans i våra dagar. Vad är problemet här? Dans? Nej, det är dekandens. Och dekadens försvinner inte för att man slutar dansa.

Svara -   - 23/1-16 20:26 -


Alf

Jag tycker det är en fokusfråga. Var vill man ha sitt fokus? På Jesus eller vill man i egen kraft hålla koll på varenda liten synd. Missförstå mig inte, all synd måste bekämpas men jag betvivlar om detta är rätt sätt. Till slut hade jag blivit helt galen av alla synder jag måste hålla koll på. Det hade blivit ett externt fokus. Men jag är ingen expert.

Svara -   - 23/1-16 20:44 -


William

Svar till Anna Witt .

Ja absolut! Vi ska tänka på allt detta, men inte så vi lever i fruktan, exakt som du skriver så måste vi leva nära den Helige Ande och därmed så blir det mycket lättare att leva "utan synd" , tror Gud förlåter våra misstags synder i hjärtat, Matt 22:40 "på dessa två bud hänger hela lagen och profeterna"

Svara -   - 23/1-16 21:24 -


Micke

Håller med, tror vi tar lätt på synd många gånger, vi blir rädd o stöta oss med folk. Men visst är de så att frälsningen har ett pris att betala. Då säger många, de har Jesus betalat, jo visst är de så. Men vi har ett pris att betala att följa honom. De tystas ner, och de kommer vi och få känna på den sista tiden, de kommer att bli mycket tuffare. Låt oss söka oss nära Jesus vänner, låt oss ha den inställningen att de aldrig kan bli för högt pris att följa honom, än om vi måste dö. Klarar vi resan, så har vi himlen och evigheten tillsammans med Jesus efter detta.. Må vi alla klara vandringen. Gud välsigne er alla!

Svara -   - 23/1-16 22:04 -


Daniel

Det ord som används oftast i Nya testamentet är grekiska hamartia. Det betyder helt enkelt att "missa målet", som när man skjuter iväg en pil och den hamnar vid sidan om måltavlan.

Gamla testamentets hebreiska text använder ofta ordet chata för att beskriva synd. Det har i stort sett samma betydelse som hamartia. Så när Hesekiel varnade för att "den som syndar skall dö" (Hes 18:4) och Paulus skrev att "syndens lön är döden" (Rom 6:23), så menade de samma sak. Båda ville visa att det här med synd inte är någon bagatellfråga...

Det är verkligen att missa målet!

Men rent konkret - vad är synd?

Som du själv säger skiftar svaret på frågan beroende på vem man frågar. En del menar till exempel att det är synd att dricka alkohol. För andra är det synd att äta kött, eller vissa sorters kött eller alla sorters kött vissa dagar...

Under årens lopp har det utformats många syndakataloger. Olika kyrkor, olika församlingar har haft sin syn på saken. Dans, alkohol, kortspel, bio, rockmusik, sex, svordomar, teater, långt hår, nakenhet, kort hår, korta kjolar, TV, smink etc - allt detta har någon gång klassats som synd. Men katalogerna har förändrats med tiden. Ofta har det varit så att mycket som var synd när det var nytt inte längre är synd när det blir vant och alldagligt.

En gång i tiden ansågs det att det fanns "sju dödssynder" - och därmed ett antal som inte var riktigt lika dödliga. Men att försöka katalogisera synder på det sättet är att riskera att hamna i samma andliga knipa som de religiösa ledarna på Jesu tid. I sin strävan att leva rättfärdigt hade de utarbetat en invecklad uppsättning regler och förvandlat hela tillvaron till en andlig hinderbana. Jesus kallade dem för "blinda ledare", som i sin strävan efter att med exakthet avgöra vad som var ett rättfärdigt liv "silade mygg och svalde kameler" (Matt 23:24).

Men vad säger då bibeln om vad som är synd?

När Gud skapade oss gjorde han det med ett visst syfte - för att vi skulle nå ett visst mål. Han skapade oss helt enkelt för att bli lika honom (1 Mos 1:26). Han skapade oss för att bli odödliga som Han. Han skapade oss för att vi skulle bli varelser med evigt liv. Syftet med vår skapelse var att vi skulle bli Guds avbilder och det är det som är målet för hela vår existens!

Men förutsättningen för att vi ska kunna ta steget från dödligt till odödligt, från en fysisk tillvaro till en andlig, från ett tillfälligt liv till ett evigt liv, är att vi vill bli lika Honom - att vi låter Honom leda oss.

Gud har i alla tider visat oss vägen dit - och därmed ställs vi inför samma val som de allra första människorna. Att gå Guds väg eller vår egen. Att följa Guds vilja eller föredra att själva bestämma vad som är rätt och fel, gott och ont. Och det blir i realiteten ett val mellan liv och död.

Inte så att Gud sitter som någon omänsklig diktatorisk bödel och bestraffar oss med döden för att vi har syndat. Guds plan med oss människor handlar inte om hot och bestraffning, utan om erbjudande och (sett ur vår synvinkel) belöning. Men den oundvikliga konsekvensen av att vi inte tackar ja till erbjudandet om evigt liv, blir att vi förblir vad vi är i dag. Fysiska varelser. Dödliga människor. Vi når aldrig vårt mål! Det här livet blir allt vi får - och vår enda lön blir döden... (Rom 6:23)

Det som hindrar oss från att nå målet, det som hindrar oss från att förverkliga vår potential, det som är syftet med vår existens - evigt liv - är synd. Att inte följa den väg som Gud anvisat i sitt ord är synd. Johannes uttryckte det kort och gott i orden:

"Synd är överträdelse av lagen" (1 Joh 3:4) Och Jesus sa:

"Vill du ingå i livet, så håll buden!" (Matt 19:17)

Och när så fariseerna frågade Jesus vilka som är de största buden, blev hans svar:

"Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa bud vilar hela lagen..." (Matt 22:37-40) Älska din nästa som dig själv! Det är Guds vilja i ett nötskal. Det är Guds bud i sammanfattning. Det är vägen till evigheten! Kärlekens väg!

"Kärleken är alltså lagen i dess fullhet" (Rom 13:10) Synd är dess motsats - att inte älska! Att sätta sig själv främst utan hänsyn till andra. Att utnyttja, att skada. Att tillfredsställa sina egna behov på andras bekostnad. Att göra illa för nöjes skull. Att inte låta kärleken till Gud, vår nästa och hela Guds skapelse leda oss i allt vi gör!

Vi behöver inte bekymra oss om detaljerna. Det handlar inte om att redovisa en lista över syndiga handlingar - att till punkt och pricka följa någon syndakatalog som människor har sammanställt. Vad det handlar om är vår inställning som helhet. Vår attityd. Vår längtan och strävan. Att vilja följa Gud.

Jesus utgjorde det främsta exemplet på ett liv enligt Guds vilja.

"Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Jesus Kristus" (Fil 2:5) "Kristus... gav er ett exempel för att ni skall följa i hans fotspår. Han begick inte någon synd!" (1 Petr 2:21-22)

Jesus var utan synd. Bibeln uppmanar oss att ha honom som förebild, sträva efter att följa honom, försöka leva så som han levde, handla så som Han skulle ha gjort - älska så som han älskade. Han gav oss ett mönster för vårt liv:

Älska din nästa som dig själv!

Vårt mål är att bli lika Gud. Vägen dit är att vilja bli lika Gud. Och "Gud är kärleken" (1 Joh 4:16).

Svara -   - 23/1-16 23:52 -


Johan II

Det enda syndakatalogen skapat är osämja och varit ett verktyg för maktmänniskor i församlingar. Här är en av orsakerna till att friförsamlingarna inte växt. Pingströrelsen utveckling på 70 år är så sorglig. Syndakatalogen har varit ett verktyg för osunda utvecklingar i församlingar, det vet ni som är lite äldre och varit frälsta länge. Att människor svalnat inom kyrkor och tar lätt på vad som är rätt eller fel beror på brist på uppenbarelser och inte på människors retorik som inte fått utrymme på senaste 20 åren.

Svara -   - 24/1-16 00:23 -


William

Svar till Daniel.

Bra skrivet, men, man får inte glömma att vi är människor och vi är beroende på Jesus och därmed måste vi söka han för att få kraft från han till att göra allt detta Johannes 15:5 Jag är vinträdet, I ären grenarna. Om någon förbliver i mig, och jag i honom, så bär han mycken frukt; ty mig förutan kunnen I intet göra Om vi söker oss nära Jesus så kan den Helige Ande visa oss saker som inte är rätt i våra liv Johannes 16:8 och när han kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom, alltså om Jesus levde sitt liv i Faderns fulla vilja ( utan synd ) så ska vi väl sträva efter det? Bibeln säger att vi ska sträva att komma in i Guds rike och detta är Jesu egna ord, när Jesus svarade på håll buden så Visade han ju senare på de 10 budorden, Gud är en kärleksfull Gud men han är även helig och rättfärdig, Bibeln säger: utan helighet skall ingen se Gud..

Svara -   - 24/1-16 01:08 -


Johan

"Syndakatalogen" som jag har förstått den, består ju av påbud som t ex: Du får inte spela fotboll eller gå på bio etc.

Det är helt säkert så, att detta är till synd och förfall för vissa människor, men problemet är ju när man vill förbjuda alla kristna från att spela fotboll eller gå på bio.

Det blir ju isf till människobud, eftersom detta inte automatiskt förbjuds oss i Bibeln.

"Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära." (1 Kor 10:31)

Svara -   - 24/1-16 08:39 -


Bertil Rosenius

Tack för att så många reagerat på inlägget om "syndakatalogen".

Ngr tycker kanske katalogen är passé, eller att den aldrig borde funnits - trots att den inte gjort det - medans andra inser att den kanske har ett hjälpvärde.

Den sista meningen i mitt inlägg ovan lyder, citat: "Är frälsningen enbart en morot eller finns det också en piska i frälsningsbudskapet?"

Jag tror att OM... man vågar svara på den, kanske men inser att "syndakatalogen" ändå inte är så tokig. Låt mig ställen en tillspetsad fråga ytterligare, i samband med den citerade meningen. Så kanske mitt syfte med inlägget blir ngt tydligare:

Om en alkoholist kommer in i vår kyrka och blir frälsta, skickar vi då hem honom/henne med orden: ”Nu är du frälst och allt är ju nåd, så gå hem och fortsätt supa.”

Svara -   - 24/1-16 10:21 -


nils

Nu hemgågne L.Sundrell gav rådet en gång;Fokusera på JESUS,och inte på synden!--Jesus hade samma tanke på rätt Fokus,när Han sade;"Om någon Älskar Mig,så HÅLLER han mitt ord."--Han satte EJ "Budhållningen" FÖRST,utan Kärleken till Honom Först.--Då FUNGERAR "Budhållningen" också! Vi får ej läsa detta ord BAKVÄNT.--Vi är näml.så skapade,att Lag blir Krav,som blir Tvång,och sedan blir Hot,och då SLÄCKER det ANDLIGA LIVET.--Då DÖR både Tron och vi själva Inombords!!--Men Andens Väsende och Natur är LIV och FRID,och där Herrens Ande är,DÄR ÄR FRIHET!--Det är Kärleken till Jesus,som av KÄRLEK till OSS,tog Vår Synds FÖRBANNELSE och STRAFF på sig som SÄTTER OSS FRIA att hålla Hans bud med GLÄDJE!/nils

Svara -   - 24/1-16 10:22 -


Sanna

Svar till Bertil Rosenius.

Alkoholisten måste själv utifrån sitt beslut att följa Jesus få en vilja att bli fri från alkoholen,, förbuden vi människor ger kommer inte hålla i längden.

Svara -   - 24/1-16 10:39 -


Peter

Syndakatalog är inget bibliskt uttryck. Men klara besked om vad som är rätt och fel finns i Bibeln och behövs verkligen idag mer än någonsin. Det är hur dessa bud används som är problemet. Används de i kärlek för att vägleda eller i kärlekslöshet för för att döma?

När syndakatalogen avskaffades försvann också helgelsen och idag är församlingarna snart som Sodom och Gomorra. En rätt "syndakatalog" från Bibeln behövs idag mer än någonsin.

Tack för ett bra inlägg broder!!!

Svara -   - 24/1-16 11:02 -


Bertil Rosenius

Svar till Peter.

Bra Peter, citat:

"Det är hur dessa bud används som är problemet. Används de i kärlek för att vägleda eller i kärlekslöshet för för att döma?"

Detta är den centrala fråga!

Svara -   - 24/1-16 11:34 -


Bertil Rosenius

Svar till nils.

Nils, vi vet vad Guds Ord säger i många sakfrågor. Du citerar L. Sundrell som säger "Om någon älskar mig, så håller han mitt ord." - Bra!

Och vad är då resultatet omvänt, om kristenheten inte "håller mitt ord"?

Syndakatalogen kan ses som en "febertermometer" - församlingen har styckvis nått en kritisk febernivå, med hänvisning till att man avfärdar Hans ord på det ena efter det andra området.

Kanske borde den "indikator" vara en varningsklocka för vart febern kan leda till och en sporre för oss alla att försöka närma oss Herrens uttryckliga vilja med våra liv, snarare än att bortförklara och negligera den den.

Låt oss inte slå ihjäl vara andra med "katalogen", men använda den på ett uppbyggligt sätt.

Svara -   - 24/1-16 11:50 -


victoria

syndakatalogen har många använt av fokuserat på lag istället för nåd. min mor förlorade sin tro pga präster fokuserade på SYND! men nu efter många år har hon hittat en kärleksfull och stark kristen kyrka. människor med ledarroll kan använda sig av ordet synd för maktens skull för egen vinning skull. vi måste återigen lyssna på Jesus och inte människor. vi är alla syndare men vi kan inte kasta första stenen..

Svara -   - 24/1-16 12:06 -


nils

Svar till Bertil Rosenius.

Tack Bertil,Men låt "katalogen" vara en Vägvisare och en febertermometer på OM VI VERKLIGEN ÄLSKAR JESUS! --Om vi ÄLSKAR JESUS,då Håller vi Hans ord,säger ju Jesus själv.--Omvänt undrar du;om vi ej håller Hans ord,vad blir då resultatet?--Diagnosen blir, att Då älskar vi EJ JESUS!--Tänk på 1Kor.13,där det står att ALLT som ej sker av KÄRLEK är utan Värde.--Det betyder då,att hålla Jesu ord UTAN KÄRLEK är utan Värde,eller hur?--"Vi Älskar,för att Han först har älskat oss," 1Joh.4:19.--Endast HÄR är källan till den KÄRLEK,som möjliggör att Hålla Jesu bud,och det UTAN TVÅNG eller PISKA,utan i Kärlek o Glädje,dvs. i FRIHET!--Må Herren välsigna Dig och Oss ALLA i APG.29 önskar/ nils

Svara -   - 24/1-16 12:31 -


Janne2

Läser man GT (säg: Lagen) och intresserat jämför vad Jesus lär i NT och vad Paulus i Romarbrevet mfl brev slår fast som kristen doktrin slipper man diskussioner med listor av göra icke göra.

GT uppfylls och fullbordas i NT. En kristen kan inte hålla Mose lag idag. Inte heller judarna. Men Guds moral är den samma i båda Testamentena. Detta tar ett tag att kolla upp, månader säkert. Men det är värt arbetet! Och man får be också över saken. Synd är överträdelse av lagen.

Syndakataloger behövs inte då. Och DÖM inte så du inte blir DÖMD! Matt 7:1 Var det inte en diskussion här innnan om att man inte ska döma varandra! Hur kan det komma sig att de som citerar Matt 7:1 och säger att man inte ska jämföra vad som är synd enligt Bibeln, är så intresserade av att bokföra synder i kataloger och listor? Ska vi gå till rätta med varandra utan att känna varandra?

Svara -   - 24/1-16 13:58 -


Vivan

Svar till Bertil Rosenius.

Älska inte världen. Ej heller det som är i världen. Vandra i Anden så skall ni förvisso inte göra det som köttet har behag till.

Svara -   - 24/1-16 14:52 -


Hermes Atar Trismegistus

Svar till nils.

Mycket bra skrivet av Daniel och Nils. Tänk att det fortfarande finns kristna som sätter Kärleken främst och inte försöker leva lagiskt. Det är lätt att tappa fokus från Jesus om man varje stund, måste jämföra sina handlingar med en påhittad syndakatalog!

Jag förstår mycket väl att människor får en avsmak för Jesus om de umgås med lagiska kristna. Därför att lagiska kristna påminner om världens ofrälsta människor. De har ingen Jesus doft.

Själv hoppade jag av Nya Korskyrkan i Boden den 25 augusti 2013 på grund av jag inte tror att Jesus är den enda vägen till Gud. Däremot anser jag att det liv Jesus levde är den sanna vägen till Gud.

http://gratisenergi.se/utnyakk.htm

Svara -   - 24/1-16 16:49 -


nils

Svar till Hermes Atar Trismegistus.

Kära Hermes,vi har nog missförstått varandra, när det gäller Jesu person.--För mig är Han det Syndfria Offret för mina synder,och Guds SON.--Det är ju Bibelns centrala budskap,att utan Blod gives Ingen förlåtelse för synd.--Jesus allena var Duglig att bliva detta offer,också för Din synd.--Såg i en vision som nyfrälst,Jesus hängde på korset när jag gick på arbetet.--Han såg med kärlek på mig,och sade;"Detta har jag gjort för dig!"--Därefter ställde Han en fråga,som genomborrade mitt inre;"Vad har du gjort för mig?"--Denna fråga blev en vändpunkt i mitt inre,att söka HANS VILJA,och ej gå efter MINA SJÄLVISKA PLANER.--Du måste likt många av OSS,gå genom den trånga porten Hermes,om du skall komma in i GUDS RIKE,och till Guds Himmel.--Det kan innebära EN KRIS,att KAPITULERA inför HERREN,och bliva Född på Nytt av D.H.Ande.--Om inte,kan du ej SE Guds rike,ej heller komma IN I Guds rike.--Du är ärlig och söker sanningen,och då skall Herren leda dig rätt. MVH.nils

Svara -   - 24/1-16 20:03 -


Kristina Bengtsson

Jag har inget emot "syndkatalogen", i de avseende som den stämmer med Bibeln. Men att kvinnor måste ha långt hår tycker jag känns fel. M.m.

Svara -   - 24/1-16 20:40 -


Kristina

Svar till nils.

Det är bra skrivet ! Ungdomar vill gärna veta, vad som är rätt och fel. Syndkatalogen kan delvis vara ett stöd för dem.

Svara -   - 24/1-16 20:44 -


Bertil Rosenius

Svar till nils.

Amen till det nils skriver!

Och till Hermes Atar Trismegistus:

Tror du att Jesus är Guds Son och att Jesu talar Guds egna ord? Om du gör det. Fundera då över orden i Joh 14:6.

"Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

För mig är dessa ord omöjlighet att "tolka". De är ord, rakt av, lika raka som att JA är JA och Nej är NEJ.

Om vi tror att Gud finns, att Jesus är Hans Son och att inget svek finns vare sig i Fadern eller Sonen, kan vi omöjligt komma förbi dessa ord genom att enbart leva som Han gjorde. Vi måste också tro på vem Han är och erkänna Honom som den Han är.

Det är detta frälsning handlar om:

> Att tro i hjärtat > Att bekänna med munnen > Att i handling försöka följa Hans livsexempel

Svara -   - 24/1-16 20:47 -


Thomas P

Igår stötte jag på två unga tjejer som inte gillade att bisexualitet var en synd, samt att kristna "inte accepterar homosexuella". Hur får man dessa till Kristus? Genom att predika synd, lag och nåd? Här väljer jag att först peka på Jesus Kristus, att Han älskar alla. Sök Jesus först, och du ska få insikten och kunskapen på köpet, om vad som är synd. Din ande ska då säga dig vad som är synd, och du ska då förstå, och vända om. Sen bekänner du dina synder, och du ska bli förlåten, d v s dina skulder ska skrivas av.

Svara -   - 24/1-16 21:02 -


ulf lennart

Svar till Hermes Atar Trismegistus.

'det liv Jesus levde' har aldrig, och kommer aldrig nagon maenniska att kunna leva. en kristen skall forsoka att efterlikna honom sa gott det gaar, men kommer nog aldrig ens i naerheten av hans sinnelag.

Svara -   - 24/1-16 21:04 -


Kristina

Svar till Janne2.

Tror faktiskt att det inte är så många som "dömer", som det tjatas om jämt i troende kretsar. Bedöma däremot verkar de göra, som blir beskyllda för att de skulle "döma". Sen finns det faktiskt de, som har släktingar som arbetar på Tingsrätten. En viss ärftlig förmåga att kunna något så när bedöma vad som är rätt och fel, finns ofta i de sammanhangen. Gillar inte alls när folk försöker tysta ner någon, och säger åt denne :Du ska inte döma. Lyssna och bilda Dig en egen uppfattning,inte alls säkert Du måste ha sista ordet.

Svara -   - 24/1-16 21:52 -


Bertil Rosenius

Svar till Thomas P.

Jag hörde för många år sedan om en församling nere i Småland som beslutat att måla om sitt kapell. En broder villa behålla den röda färgen och en förslog att mans skulle byta till gul färg. Det blev så eldfängd diskussion så man beslöt att bordlägga frågan till nästa möte.

Vid nästa möta berättade först den ena brodern och sedan den andre om hur Anden, under deras bönestunder talat om för dem vilken färgen skulle vara. Den första hade fått bekräftelse på att den skulle förbli röd och den andre, att man skulle byta kulör till gul.

Detta skriver jag inte för att jag inte tror på Andens tilltal. Men jag skriver det för att betona att vi alltid måste vara försiktiga med det vi upplever som Andens ord.

Om en hävdar att Anden säger att man skall måla rött, och en annan att Anden säger att man skall måla gult, så har en av dem fel - minst en...

Om Anden säger att ngt är synd eller att det inte är det, så skulle jag dubbelkolla med vad Guds Ord säger i vilket fall som helst.

Svara -   - 24/1-16 21:56 -


Bertil Rosenius

Svar till Kristina.

Citat:

"Tror faktiskt att det inte är så många som "dömer", som det tjatas om jämt i troende kretsar."

Jag håller med! Sedan liberalteologin fick fäste, upplever jag att det finns fler som döms som dömande, än det i praktiken finns...

Svara -   - 24/1-16 22:03 -


queenia

Svar till Bertil Rosenius.

Då får du vara tacksam för att du är skonad. Inte alla upplever samma "domsfria" kristenhet som du.

Svara -   - 24/1-16 22:17 -


Thomas P

Svar till Bertil Rosenius.

Jo, jag bortser inte vad Gud säger om homosexualitet. Men det borde rimligen bli enklare att förstå synd, när man har närmat sig Jesus, Ordet och är fylld med Helige ande?

Du får gärna delge hur du bemöter unga bisexuella & homosexuella, hur du leder dem till frälsaren i Kristus?

Jag tänker på denna vers, att många unga har blivit indoktrinerade att inte tro på Gud som vår Skapare; ”Ty fastän de hade lärt känna Gud, prisade och tackade de honom dock icke såsom Gud, utan förföllo till fåfängliga tankar; och så blevo deras oförståndiga hjärtan förmörkade. När de berömde sig av att vara visa, blevo de dårar och bytte bort den oförgänglige Gudens härlighet mot beläten, som voro avbilder av förgängliga människor, ja ock av fåglar och fyrfotadjur och krälande djur. Därför prisgav Gud dem i deras hjärtans begärelser åt orenhet, så att de med varandra skändade sina kroppar. De hade ju bytt bort Guds sanning mot lögn och tagit sig för att dyrka och tjäna det skapade framför Skaparen, honom som är högtlovad i evighet, amen. Fördenskull gav Gud dem till pris åt skamliga lustar: deras kvinnor utbytte det naturliga umgänget mot ett onaturligt; sammalunda övergåvo ock männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes i lusta till varandra och bedrevo styggelse, man med man. Så fingo de på sig själva uppbära sin villas tillbörliga lön.” ‭‭Romarbrevet‬ ‭1:21-27‬ ‭SVEN‬‬ http://bible.us/166/rom.1.21-27.sven

Många unga har ju inte lärt känna Gud eller evangeliet. Så jag resonerar, bättre börja där, och vänta med Syndaboken - "du vet väl att du är en syndare"! Först bör man väl ändå kom till tro på en Skapare, att förstå att det är en dårskap att tro på Big bang. Jag undviker inte att tala om Synd>Lag>Offer>Frälsaren>Nåd>Bättring>Gospel osv, men betonar att det är viktigast att lära känna Jesus först. När Jesus var med prostituerade och publikaner, så dömde Han dem inte efter Lagen, att de var syndare. Jesus var med dem, och visade dem kärlek. De blev först accepterade, sen var det upp till dem att ta till sig och göra bot och bättring, samt vända om från synd. I hjärtat sitter också ett annat förstånd, förutom att både kärleken och Jesus tar sin boning där.

Svara -   - 25/1-16 00:37 -


ulf lennart

vad som ar synd for en person kanske inte ar det for en annan. t.ex om en tror att det ar fel att aeta 'offerkoett' men aenda aeter, sa begaar han synd. om en annan inte alls tror detta, att det skulle kunna finnas gudar utoever Herren, och sa aeter, sa begar han inte synd.

Svara -   - 25/1-16 08:21 -


ulf lennart

Svar till ulf lennart.

liknande ar det kanske for maangt och mycket. ; ta sig en drink,ett bloss. spela pa lotto, en kuse...allt ar tillatet, men allt ar inte nyttigt ...man far dock aldrig bli beroende

Svara -   - 25/1-16 08:52 -


ulf lennart

Svar till ulf lennart.

innan jag blev kristen var jag travfantast. skolkade skolan och satt pa valla och klockade kusarna under snabbjobben. sedan jag moettt Herren minskade mitt spel drastiskt. senaste 15 aren har jag inte satsat en krona, men foljer Gulddivisionen med entusiasm. jag tycker det ar maffigt att kolla pa Stridshaestarnas kampvilja.

Svara -   - 25/1-16 09:04 -


Bertil Rosenius

Svar till Thomas P.

Jo, jag delar din tanke. "Syndakatalogen" är inte till för ofrälsta! I deras sammanhang har den gjort skada, då oförståndiga kristna försök lära hur ofrälsta människor "måste" leva. Det hjälper dem inte med själv rättfärdighet.

Men så har vi synderskan som skulle stenas. Hon fick förlåtelse, men... Jesus gav hennes "färdkost" för resten av livet: "Synda inte härefter."

Du skriver: "Du får gärna delge hur du bemöter unga bisexuella & homosexuella, hur du leder dem till frälsaren i Kristus?"

Mitt personliga svar återfinns i denna kommentars första stycke. Vi måste börja med att förklara att synd är att inte bekänna Gud som Herre. Först när vi säger att Han är Herre, blir det aktuellt att vi självklart måste lyda vad Han säger.

Syndakatalogens berättigande är att lära oss förstå Guds regler, för hans barns liv. Därmed följer att dess plats är i församlingens undervisning.

Troende skall inte kalla homosexualitet för en "cansersvulst" - i all synnerhet inte offentligt! Men undervisning om ex homosexualitet får heller inte tystas ned i församlingen, bara för att det är obekvämt att tala om detta.

Svara -   - 25/1-16 09:12 -


ulf lennart

Svar till ulf lennart.

jag hoppas att Tarzan staeller upp pa sondag i Paris med Nuncio. han sade att det fanns 1% chansce att den startar. skulle vara toppen att se den strida mot Bold Eagle.

Svara -   - 25/1-16 09:14 -


ulf lennart

Svar till ulf lennart.

att minska och sluta med att spela kaendes aldrig som naagot tvaang, nagon anstraengning fran min sida. LUSTEN till detta bara forsvann gradvis, rena pyspunkan pa en ballong liksom.

Svara -   - 25/1-16 09:29 -


Anna Witt

Svar till ulf lennart.

Trav och annat spel för pengar har tvingat många hem på knän. Det är inte från Gud. Det har inte med kärlek att göra. Den Onde binder hela familjer till fullständig kaos och vanmakt genom spel.

Så snälla sluta skriva om hur bra travet är.

du får tycka vad du vill.

Men alla de barn som förlorat sina hem och föräldrar vid skilsmässor pga trav som ofta är förknippat med alkohol, sörjer hårt.

Som ung, och nyskild, med två mycket små flickor blev jag utkastad ur min församling. En pingstförsamling. Dem trodde mer på den alkoholiserade, och atg spelande mannen, som spelat bort våra möbler och saker. Våra matpengar.

Det var först något år senare, efter att han manipulerat dem att gå in som borgenärer, lånat ut pengar osv, som dem insåg sitt misstag. Men då hade dem redan stöttat honom i en kampanj att smutskasta mig. Denna kampanj gick genom rätten. Och flickorna fick bo hos honom i över ett år, innan sanningen kom fram. Pastorn ljög i rätten om mig. Allt för att en spelande människa anses som okej.

Barnen förlorade sin pappa till spel och alkohol. Jag förlorade min vilja att hitta en församling. Jag var församlingslös i många år. Rädd för människor som kallade sig för kristna och var så blåögda.

Resultat av all förljugenhet:

Mina barn fick inte andliga sanningar inpräntade i sig. Jag var rädd för att det skulle bli fel. Nu när dem är vuxna - och ena dottern är i Afrika, skadad - som jag vädjar till oss alla, be till Herren Jesus Kristus.

Jag har lagt alla mina barn i Herrens famn. Jag har överlämnat dem. Ber för dem.

Mannen dog förra året i sitt missbruk.

Jag är idag med en församling, och är mer brinnande än någonsin, - därför reagerar jag på denna gamla ovanan att kalla atg för ickesynd.

Svara -   - 25/1-16 12:35 -


Anita Magnusson

Svar till Hermes Atar Trismegistus.

Om du inte tror att Jesus är ENDA vägen till GUD, har du missat allt. Hur länge har du varit med i en frikyrka? Varför var du med ? Är du frälst? Nej det kan du inte vara för då hade du ALDRIG skrivit de orden. JESUS är ENDA vägen till HIMLEN. Jesus säger det själv. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

Han säger INTE att det liv jag levde är den sanna vägen till Gud . Du är fel ute , så sorgligt, du började säkert rätt, ville bli frälst, men du har missat målet.

Svara -   - 26/1-16 00:51 -


Nowote

Svar till Anna Witt .

Ja, Anna!

Jag har sett liknande fenomen, där mannen började spela på trav och stryktips m.m. Denna kristna familj blev en raserad familj. Han lämnade familjen, både han och hon blev också på varsitt håll så småningom alkoholens slavar.

Så, jag tycker det är ganska tragiskt när kristna försvarar och till och med uppmuntrar andra till atg-spelande och annat spelande när man vet hur resultatet av deras livsverk blev.

Mvh.

Svara -   - 26/1-16 06:05 -


Bertil Rosenius

Jag förstår att många inte vill veta av ngn "sydakatalog". Man menar att Anden skall var den allena rådande källan, till förståelse av rätt och fel. Det är bra så, om det fungerade... Teori och praktik går dock inte alltid samma väg. Vi behöver Ordet som en referens till vad vi tycker oss uppfatta att Anden säger.

Är Ordet och "syndakatalogen" samma sak?

Nej, inte per automatik. Men grunden finns i Ordet. Att förneka en detalajerad Biblisk bild av synd och hävda att Anden till fullo skall leda oss är inte Bibliskt.

Den första syndakatalogen, i nådens tid, ger oss Jesus själv.

När vi lyssnar till Bergspredikan har vi ofta ett filter påslaget. Som ändrar mottagarens adress.

"Där fick de... fariséerna och de skriftlärde!" Vi tycker de kan ha det: "Då tidens judiska hycklare".

Men vem är det som Jesus talar med?

När vi upptäcker att det är Hans efterföljare, inser vi att vi - Hans efterföljoch i dag - verkligen behöver ta allvarligt på frågan om synd och helgelse.

Jag fick, för en tid sedan, i ett forumsamtal om sex, en fråga, ja, ett yrvaket utrop, från en djupt andligt engagerad ung man. Jag hade nämnligen hävdat att porrsurf inte är OK.

"Men vart skall jag då ta vägen med min längta, drift och behov - om det är fel att titta på porr. Jag gör ju inget med ngn, bara tittar..."

Detta är, vad mång vet om synd, när man predikar att: "Du är förlåten för allt, lyssna på Anden och vad Han säger är rätt och fel."

Svara -   - 26/1-16 08:41 -


Harry Harrysson

Var och en bör göra dagens skrift - anteckningar i sin egen syndakatalogen. Med eftertanke - självrannsakan! Låt mig för en kort stund vandra in i mitt inner för eftertanke och självrannsakan, varje afton där jag bekänner mina brister och fel innan jag går till nattens vila. Gud! Är det något som mitt samvete anklagar mig för? Gud! Har jag själv levat efter det som jag läser och har läst i Guds ord, den Heliga Skriften, bibeln? Gud! Har jag gjort någon människa ledsen under dagen? Gud! Har jag varit obehaglig mot mina närmaste, likaså medmänniskor, ovänlig häftig eller hånfull? Gud! Har jag talat illa om någon eller skadat någon på något annat sätt? Gud! Har jag tänkt egenkära, orena eller elaka tankar? Gud! Har jag varit försumlig i mina uppgifter, eller dragit mig undan där jag hade bort hjälpa till? Gud! Har jag glömt dig vår Fader, för allt det andra under dagen?

Svara -   - 26/1-16 15:35 -


Roine

Svar till Harry Harrysson.

Amen! Självrannsakan är en mycket bra ögon öppnare och ger ett gott skydd mot hyckleri! detta tillsammans med att vi förlåter de som kanske gjort oss någon orätt under dagen!

Oj! vad man sover gott med ett rent samvete inför Gud och människor!

Guds välsignelse!

Svara -   - 26/1-16 19:59 -


Peter Hall

Svar till ulf lennart.

Om det nu är så, att det inte "skulle kunna finnas gudar utöver Herren", som du säger, så säger ändå Skriften, att det finnes "många gudar". Vi kristna vet, att avgudarna endast är livlösa beläten, som varken kan tala eller verka. Likafullt är de i hedningarnas ögon verkliga. Om du nu äter kött, så behöver du inte efterforska, om det har offrats till avguden. Men, om du av din nästa får höra, att det är avgudaofferkött, då skall du icke äta därav. 1Kor.8:5-13

Nu lär vi inte längre behöva komma i kontakt med avgudaofferkött. Hur den sanne kristne skall ställa sig, om han av en muslimsk familj erbjudes att sitta ned vid middagsbordet och äta kött kan man fråga sig. Vi vet ju vem som står bakom namnet Allah. Gå icke ojämt sammanokade med dem som icke tror, råder aposteln. Ty vad samhörighet har Beliar med Kristus?

Svara -   - 29/1-16 14:29 -


nils

Enligt Guds Ord skall SYNDAKATALOGEN vara skriven i VÅRA HJÄRTAN.--"Jag skall lägga Min Lag i deras BRÖST,och i deras HJÄRTAN skall Jag SKRIVA DEN,och Jag skall vara deras GUD och de skola vara MITT FOLK," Jer.31:33.--MVH.nils

Svara -   - 31/1-16 15:34 -


Erkki

Svar till Anna Witt .

Jag kan delvis förstå dej har själv blivit missförstott, Har blivit lämnat ensam och övergiven !

Svara -   - 31/1-16 16:48 -


Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Förförelse och förvirring nu nere på bebisnivå

Av Holger Nilsson 

Förförelse och förvirring nu nere på bebisnivå.

Holger Nilssons debattartikel i Aftonbladet 23 november 2017. 

Nu är det verkligen hög tid att säga ifrån! Jag tänker på en bok som lanserades helt nyligen. Den är skriven av Susanne Pelger, lektor vid Lunds universitet.

33

Läs allt!


De utvalda

De utvalda - judarna.

Jesus talar om att änglarna ska samla hans utvalda då han kommer tillbaka, men vilka är hans utvalda?

10

Läs allt!


Icas julkalender med hijab

ICAs julkalender med hijab.

Bild: Icas julkalender. 

Ica har gjort en julkalender där bland annat en kvinna med hijab som sitter runt ett julbord.

17

Läs allt!


Gud kallas inte »han» i Svenska kyrkans nya handbok

Gud ska inte längre kallas han.

Bild: Fria Tider. 

Gud som »han» och »Herre» har strukits i Svenska kyrkans nya handbok. Därmed har Svenska kyrkan förnekat frälsningen i Jesus Kristus och hindrar då människor från att bli frälsta!

33

Läs allt!


Theo och hans vänner - Barnprogram på Himlen TV7

Följ med i den nya animerade serien på Himlen TV7! Tillsammans med Theo tas vi med in i Bibelteatern i skolådan och lär oss mer om Gud och Hans värld. Dessutom får vi följa med på roliga äventyr med mössen Luther och Benny.

0

Läs allt!


Avfall eller uppryckelse?

Av Mikael Walfridsson 

Avfall eller uppryckelse?

Vad menar egentligen Paulus när han undervisar om en bestämd händelse som ska ske precis före vedermödan? Och är ordet avfall en förfalskning från katolska kyrkan i sitt motstånd mot reformationen?

22

Läs allt!
Äntligen advent

Läsarmejl av Ulrik Petersson 

Jesus kommer snart tillbaka.

Det finns flera advent, eller flera steg i Jesus ankomst.

4

Läs allt!


Dagens ord

Vecka 47, fredag 24 november 2017 kl. 15:56

Jesus söker: Gudrun, Rune!

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16


Kungen Kommer - Himlen TV7

Hur kan vi förbereda oss inför Jesu återkomst som Kung? Hur ser vårt framtidshopp ut? Kom med och be att Guds församling vakar med olja i sina lampor!

45

Läs allt!


Senaste kommentarer


De andliga nådegåvorna - Gösta Karlsson

Pastor Gösta Karlsson talar om Andens nådegåvor i ett nu några år gammalt klipp - men ständigt aktuellt!

1

Läs allt!


Perfekt julklapp: Christer Åbergs starka bok Den längsta natten

Julklapp: Christer Åbergs starka bok Den längsta natten.

100 kr! En sann berättelse om ofattbara förluster och om att vinna allt. Passa bra som julklapp!

1

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 53 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 33 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 16 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 11 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 9 år om han hade levt idag. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

1 073 online! | Sidvisningar idag: 234 464 | Igår: 257 968 |

MediaCreeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram | Gab

TA EMOT JESUS!

↑ Upp