Surfar nu: 657 www.apg29.nu


Tre giltiga skilsmässor för omgifte

Vad säger Bibeln om skilsmässa och omgifte? Får man skiljas och får man gifta om sig? Vad är det som är synd angående detta? I den här artikeln försöker jag benar ut svaren.

Efter att ha läst Bibeln har jag sett att det finns tre giltiga skilsmässor som man får gifta om sig på utan att det är någon synd!

Några fariseer kom fram till honom (Jesus) och ville snärja honom och sade: "Är det tillåtet att skilja sig från sin hustru av någon anledning?" Han svarade: "Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött? Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt." (Matt 19:3-9.)

De sade till honom: "Varför har då Mose befallt att mannen skall ge hustrun ett skilsmässobrev och skicka bort henne?" Han svarade: "Därför att era hjärtan är så hårda tillät Mose er att skiljas från era hustrur, men från början var det inte så. Jag säger er: Den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt och gifter sig med en annan, han begår äktenskapsbrott."   

Några fariséer kom fram till Jesus och frågade om man fick skiljas. De frågade inte detta av ärliga avsikter. Syftet var bara att snärja Jesus. Detta handlingsätt påminner mig om en del som ställer frågor här på denna bloggsajt. De gör inte det för att de vill ha svar, utan bara för att försöka snärja.

"Är det tillåtet att skilja sig från sin hustru av någon anledning?" frågade de. De frågade om man fick skiljas av vilken anledning som helst. Människor skildes på Jesu tid, liksom de gör i dag, så detta fenomen är alltså inget nytt.

Svaret som Jesus ger är oerhört intressant. Ibland när vi läser i Bibeln då ser vi inte vad det verkligen står. Detta kan bero på olika anledningar som jag inte ska ta upp här, men läser vi och förstår det så som det verkligen står då kan vi bli hjälpta oerhört mycket.

"Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött? Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt."

Här säger Jesus vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt. Det var i vigseln som Gud fogade dem samman. Men då undrar fariséerna "Varför har då Mose befallt att mannen skall ge hustrun ett skilsmässobrev och skicka bort henne?"

Jesus svar är oerhört intressant. Läs det så som det står nu och förstå det så som det står: "Därför att era hjärtan är så hårda tillät Mose er att skiljas från era hustrur, men från början var det inte så."

Såg du vad det står? Ser du vad Jesus säger? Från början fick de inte skiljas, men på grund av deras hjärtans hårdhet tillät Mose dem att skiljas. Och Mose gjorde ingenting om han inte har fått det som direktiv från Gud. Med andra ord tillåter Gud skilsmässa. Ja, han tillåter skilsmässa av vilken orsak som helst. Naturligtvis är skilsmässa ingenting att rekomendera, men så står det faktiskt om vi läser innantill.

En del människor som inte vill omvända sig från sina synder vill att jag ska ta upp "synden skilsmässan" här på denna blogg, men Jesus säger inte att skilsmässan är en synd. Det är någonting annat som är en synd. Och det är om vederbörande gifter om sig, och har då skilsmässan varit av någon annan orsak än otukt så begår han synd genom att gifta om sig, eftersom han då begår äktenskapsbrott.

Av detta svar så lyckades fariséerna inte snärja Jesus. Du får alltså skiljas, men det är inte säkert att du kan gifta om dig. Bibeln säger att man då ska förbli ogift eller också försonas med den som du har skilt dig ifrån.

Skiljer hon sig skall hon förbli ogift eller försona sig med sin man - och en man får inte överge sin hustru. (1 kor 7:11.)

Men nu finns det faktiskt tre giltiga skilsmässor där du får gifta om dig. Du begår då inte någon synd eftersom du då inte begår något äktenskapsbrott. Vilka dessa tre giltiga skilsmässor är ska vi ta upp nu.


Tills döden skiljer oss åt

"Så är en gift kvinna genom lagen bunden vid sin man så länge han lever. Men när mannen är död, är hon fri från den lag som band henne vid mannen." (Romarbrevet 7:2). 

Paulus uppmanar dessutom att unga änkor skall gifta om sig.
Jag vill därför att unga änkor gifter sig, föder barn, sköter hemmet och inte ger motståndaren något tillfälle att tala illa om dem. (1 Tim 5:14.)

Dör din man eller hustru så får du om du vill gifta om dig. Det är ingen synd. Du är då inte längre bunden till lagen.


Otukt

"Jag (Jesus) säger er: Den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt och gifter sig med en annan, han begår äktenskapsbrott." (Matteus 19:9).

Skiljs du på grund av att din man eller hustru varit otrogen mot dig så får du gifta om dig om du vill. Du begår alltså ingen synd.

Men har du inte skilt dig på grund av otukt och gifter om dig, då är det en synd.

Lägg märke till att vara otrogen är otukt. Lägg också märke till att Jesus inte säger att det är synd att skiljas, utan synden ligger där i om man gifter om sig.

 
Om den ofrälste vill skiljas

"Men om den otroende vill skiljas, så låt honom göra det. I sådana fall är brodern eller systern inte bunden som en slav. Gud har kallat er att leva fredligt tillsammans." (1 Korintierbrevet 7:15).

Är du gift med en som inte är frälst och han vill skiljas så får han göra det. Men du som är frälst får inte ta initiativet till skilsmässan. 

Eftersom du i sådana fall inte är "bunden som en slav" så får du gifta om dig, om du vill.

Skulle du skiljas av något annat skäl än dessa tre så får du alltså inte gifta om dig. Det är då en synd.

Lägg märke till att det inte är skilsmässan som är en synd, utan det är om du gifter om dig!

 
Angående predikanters skilsmässor

Ibland när predikanter råkar ut för skilsmässor så döms de väldigt hårt av människor som vill förbjuda dem att predika. Detta är märkligt. Inte har väl skilsmässan gjort dem till sämre predikanter?

Dessutom vet du inte många gånger den egentliga orsaken till skilsmässan. Du har egentligen ingen rätt att döma om du inte är insatt i omständigheterna. Inte heller kan du anklaga predikanten för att ha syndat eftersom synden inte ligger i själva skilsmässan, men däremot kan synden ligga i själva omgiftet.

 
Jag hoppas att den här undervisningen har hjälpt dig lite grann att se sunt på frågorna om skilsmässa och omgifte.

Tack för att du läser Apg29. DELA gärna till dina vänner. Du kan också stödja Apg29 genom att sätta in en valfri GÅVA på BANKKONTO 8169-5,303 725 382-4. På internetbanken går det att ställa in så att du automatiskt ger en summa varje månad. Men om du hellre vill kan du SWISHA in en frivillig summa på 070 935 66 96. Tack.


Vill du bli frälst?

Ja

Nej


Publicerades lördag 11 juni 2011 11:18 | #skilsmässa #Äktenskap #synd #otukt #omgifte | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

12 kommentarer

E B 4/3-2016, 13:46

Detta är vad jag förstått enligt Bibeln, men ett ställe som är svårt att förstå är Matteus 5 kapitlet, vers 31 och 32. Där säger Jesus om jag förstår det rätt att den man som gifter sig med en frånskild kvinna (fast det i Jesu exempel ser ut som att det är hennes man som låtit skilja sig från henne utan att otukt var orsaken) blir äktenskapsbrytare...? Får det inte att gå ihop, ska då den frånskilda hustrun som övergavs av sin man utan här giltig orsak så att säga straffas dubbelt för att den fd maken agerat orätt? "Vad Gud har fogat samman ska människan inte skilja åt". Det var ju i exemplet inte kvinnan utan mannen som valde att skiljas på orätt grund, varför ska den till denna orätt oskyldiga part dömas till att leva ensam resten av sitt liv? Vore intressant att höra en tolkning av detta för åtminstone mig obegripliga bibelord!

Svara


Elli 15/9-2017, 04:45

Men det står faktiskt att Jesus säger att de två gifta inte längre är två utan ett, och att vad Gud sammanfogat ska människan inte skilja åt.

Att då skilja dessa två åt blir väl då en synd, vare sig det är någon av makarna eller båda, alternativt någon utomstående som intrigerar? T ex en som lockar till sig en av makarna för att få den att begå äktenskapsbrott, eller svartsjuka svärföräldrar, goda "vänner" som ger råd etcetera.

Men en av makarna tar ju oftast initiativet till att fullfölja skilsmässan. Och då blir väl det en synd om det inte är pga otukt?

Svara


David Ström 26/2-2018, 03:16

Må din brunn vara välsignad,och gläd dig över din ungdoms hustru,den älskliga hinden, den behagfulla gasellen.Må hennes barm alltid förnöja dig,hennes kärlek ständigt berusa dig. " Mannen skall ge hustrun vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. ""4Hustrun bestämmer inte själv över sin kropp, det gör mannen. Likaså bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun. 5Håll er inte ifrån varandra annat än för en tid,Mannen skall ge hustrun vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. 4Hustrun bestämmer inte själv över sin kropp, det gör mannen. Likaså bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun. 5Håll er inte ifrån varandra annat än för en tid"". Jesus säger i Matteus att den som ser på en annan kvinna med åtrå bryter sitt äktenskapslöfte. Men om man som ung givit varann ett löfte att älska varann, och ser på sin egen hustru med lysten blick så förväntas ju allt vara frid och fröjd. Men hustrun bryter det äktenskaps löftet om att vara ett kött så betyder det inte att ena makan eller maken är död. Men det betyder att äktenskapet surnar och relationen också. Frågan är väl om varken Jesus eller Paulus hade nog kunskap om köttets natur inom äktenskapet. Synden består ju oftast i otukt. Att någon bryter äktenskapet genom att gå till sängs med en annan kvinna. Men ingen synd vidhäftar den i äktenskapet som inte ger den andre vad han behöver eller är skyldig. När det ena köttet vill ha ömhet och kärlek, men det andra köttet hellre är upptagen med sig själv eller läsplattan, eller sporten på TV och därigenom försummar äktenskapet och makan eller maken. Tillslut kanske efter många år så kan den ena känna sig försummad och förnedrad och tankar på en annan livskamrat kommer allt oftare. Nu kan en oskyldig, har inte lust, eller kan vi ta det en annan dag, jag måste sova, vara en bra ingång för frästaren som alltid vet var vi är svaga och när vi är i obalans. Det finns bitterhet och en en gräns för de allra flesta och både pastorn och prästen i Svenska kyrkan lämnar sin ungdoms hustru för en annan kvinna. Det är inte Gudi behagligt, men vi är ju bara människor. Varför vänta på att hustrun ska dö, när äktenskapet redan är dött? Med tanke på att Gud hatar skilsmässa så är det förvånansvärt lite undervisning i ämnet.

Svara


AnnMarie 26/2-2018, 08:30

Bra skrivet David Ström

Jag tror att detta är anledningen till de flesta skillsmässor bland kristna och att det vanligtvis är kvinnan som nekar mannen sex.De kanske anser sig för fromma för detta eller tror att det bara är till för att avla barn.

Svara


Ann-Marie A. 26/2-2018, 12:56

Svar till AnnMarie.

Så har jag också upplevt att det kunde vara. Men såg också att många kvinnor blev tagna för givet av sina män, som inte orkade ta sitt fulla ansvar som make och far. Svårt för en kvinna att fortsätta vara glad och mysa då... Men Jesus kan förvandla oss alla. :-)

Svara


AnnMarie 26/2-2018, 13:27

AnnMarie Å

Ja naturligtvis kan det vara så att de har en buffel till karl som har missförstått hur de ska vara ett sk överhuvud i familjen vilket gör att kvinnan kallnar.

Svara


Ann-Marie A. 26/2-2018, 15:26

Svar till AnnMarie.

Ja, kanske "bufflarna" lärt sej fel av sina fäder, som lärt fel av sina fäder.... Men Jesus har upprättat många människor och familjer, med äkta kärlek. :-)

Svara


nils 26/2-2018, 15:42

Svar till David Ström. Vad jag förstår av Mal.2:13-16 är äktenskapet i första hand ett Förbund man ingår i,ett Trosförbund med varaktighet intill Döden skiljer oss åt!
I Guds ögon har jag förstått att Bryta ett Förbund,är det som allra mest sårar Gud,vår förbunds Gud som vi alltid räknar skall Hålla Sitt förbund,trots vårs Svek mot honom.
Likt vår frälsning bygger på Trohet mot Jesus,varnar i V 14-15 för Trolöshet mot varandra.

Svara


nils 26/2-2018, 15:42

Svar till David Ström. Vad jag förstår av Mal.2:13-16 är äktenskapet i första hand ett Förbund man ingår i,ett Trosförbund med varaktighet intill Döden skiljer oss åt!
I Guds ögon har jag förstått att Bryta ett Förbund,är det som allra mest sårar Gud,vår förbunds Gud som vi alltid räknar skall Hålla Sitt förbund,trots vårs Svek mot honom.
Likt vår frälsning bygger på Trohet mot Jesus,varnar i V 14-15 för Trolöshet mot varandra.

Svara


David Ström 26/2-2018, 18:00

Svar till AnnMarie.

Om inte kvinnan längre vill ha buffeln i sängen eller frivilligt vill ge honom vad han behöver, för att han ska vilja hålla sig till henne, så har båda ett problem i äktenskapet och i relationen med Gud. Det största budet gäller även henne även om det tycks allt mer ovanligt i denna feministiska tid att kvinnan håller av, vårdar och älskar sin man. Det står att de två har blivit ett kött. Men min hustru har mycket länge varit ett dökött i äktenskapet och någon relation med Gud har hon aldrig haft. Så kanske behöver man inte skylla allt på buffeln eller på knölen till karl. När nu också min tid i kyrkan om söndagen stör henne, så får jag nog acceptera att det är omöjligt att alltid göra Guds vilja i den här världen.

Svara


Ann-Marie A. 26/2-2018, 19:48

Svar till David Ström.

Fel Ann-Marie svarar.. Är inte en feminist, men ville bara säga att ingen kvinna överhuvud taget, vill ha en buffel i sitt hus. Tror ingen man vill ha det heller..

När man möter Jesus blir man förvandlad, sakta men säkert. Känner man sej glad och trygg med sin partner brukar man automatiskt bli glad och vilja "vårda" varandra.

Ge inte upp att göra Guds vilja här i världen, det finns diakoner och andra att prata med när man kört fast.

Svara


Jennifer 18/3-2019, 22:11

Sen finns de dem som blir misshandlade i äktenskapet,då ska inte den som blir misshandlat vara tvingad att stanna

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 37, söndag 15 september 2019 kl. 15:04

Jesus söker: Sigrid, Siri!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
söndag 15 september 2019 07:25

Bed för Cancersjuka Rebecka att hon får rätt hjälp för sin cancer och det NU. Bed till Jesus om ett helande. Tack alla ni som ber. Herren välsigna er.


Morsan reklam


Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp