563 online! | Sidvisningar idag: 16 830 | Igår: 162 847 |

www.apg29.nu

Live Apg29 | Biblar | Bönesidan | Dagens ros | Date29 | Christer Åberg | Sök | Kontakt

Troendedöparna brändes, dränktes och halshöggs


Många är de som har lidit förföljelse, satts i fängelse och dödats som har praktiserat det bibliska troende-dopet genom nersänkning.

Dödsstraff

Lagen om spädbarnsdop fastslogs år 416. Spädbarnsdop blev nu obligatoriskt. Kejsaren Theodosius II, som regerade 408 - 450, hotade med dödsstraff för "omdöparna".

Alltså: han hotade med dödsstraff för dem som ville döpa på det bibliska och riktiga sättet.

Bara det här visar tydligt var spädbarnsdop har sin grund i någonstans. Det är inte hos Bibelns Gud. Detta kan vi vara helt säkra på!

Inget omdop

Nu kan man inte säga att troendedop är "omdop" eftersom spädbarnsdop inte är något dop alls i biblisk mening.

Obarmhärtigt förföljda

Rörelser som förnekade det katolska dopet blev obarmhärtigt förföljda. I alperna fanns valdensarna som överlevde förföljelserna.

Kyrkofadern Augustinus, som var född 354, lärde att dop var nödvändigt för frälsningen. Han sa:

”För mänskliga varelser kan återlösas endast inom kyrkan som man kan komma in i endast genom dop” och ”endast genom (spädbarns) dop kan fullständig och omedelbar rening (från synd) utföras.”

Här ersätter Augustinus dopet med Jesus och gör dopet till Frälsare. Inget dop i hela världen kan frälsa. Det är endast genom tron på Jesus Kristus som du blir frälst.

Magiskt

Dessutom gör han spädbarnsdopet som något magiskt eftersom dopet frälser oberoende av tro, då ett spädbarn inte kan tro.

Villoläraren Augustinus vördas som ett helgon inom romersk-katolska kyrkan!

Konfirmera?

För att legitimera barndopet brukar de säga att när barnet blir äldre ska han "konfirmera" - bekräfta sitt dop. Men hur kan han bekräfta något dop som inte var något dop?

Dessutom behövdes det ju ingen tro till detta dop eftersom han genom dopet redan var frälst. Vilken fruktansvärd villolära. Många är de som har gått till helvetet som har trott på sitt barndop som Frälsaren.

Ibland säger man om den som är barndöpt att han "lever i sitt dop" och på det sättet ska man acceptera hans barndop.

Men detta är ju direkt bibelstridigt. Vi ska inte leva i något dop. Varken i något barndop eller så kallat vuxendop. Vi ska leva i Jesus Kristus!

Dopfunt istället för Jesus

År 680 beslutas det i katolska Kyrkomötet i Konstantinopel att dop inte kan förrättas på annan plats än i kyrkan. Genom att barndopet nu var det vanliga så räckte det ju med en dopfunt till detta.

För att bli frälst i katolska kyrkan räcker det nu alltså en dopfunt och så har de än en gång avsatt Jesus som Frälsaren.

Katolska kyrkans frälsningslära bygger på något helt annat än på Jesus Kristus. Kontentan av katolska kyrkans undervisning är att Jesus inte kan frälsa, utan det behövs sakrament för frälsning. Spädbarnsdopet är ett sådant sakrament.

Förföljelsen mot troendedöparna

Det är dopkandidatens egen bekännelse som är avgörande. Denna övertygelse har genom århundraden kostat många troendedöpare livet och förföljelse av olika slag. Katolska kyrkan har många gånger varit ledande i förföljelsen.

Ett stort antal medlemmar i friförsamlingarna led döden för sin tro. De blev torterade, fängslade, dränkta, brända på bål eller halshuggna anklagade för kätteri.

Förföljelsen var den värsta som drabbat någon församlingsbildning sedan urkristendomens dagar.

Men stränga straff mot dem som praktiserade troendedop eller som inte döpte sina små barn stoppade dem inte.

Brändes, dränktes och halshöggs

En av de få saker som katoliker och protestanter var överens om, var förföljelsen av troendedöparna! Skillnaden var att katolikerna brände dem på bål medan protestanterna dränkte eller halshögg dem.

Döparrörelsen växte snabbt och trots den fruktansvärda förföljelsen spreds deras budskap ut över hela världen. Den snabba tillväxten sträckte sig från 1525 till ungefär år 1540.

De som blev dödade

Bolt Eberli var den förste troendedäparna (anabaptisten) som blev martyr under katolikernas förföljelse. Felix Mantz, Conrad Grebel och Georg Blaurock var tre frikyrkoledare som blev dömda till livstids fängelse.

Felix Mantz blev den förste som lutheranerna dömde till döden. Han blev dränkt. Conrad Grebel dog i pest och Georg Blaurock brändes på bål.

Balthasar Hubmaier som undervisade om troendedopet blev förföljd och sattes i tortyrfängelse och blev bränd på bål som kättare i Wien 1528 av den katolske Ferdinand.

Hubmaiers hustru dränktes för sin tro på Jesus.

Väckelseevangelisten Hans Hut fängslades, torterades och brändes på bål.

Baptismen i Sverige

För 150 år sedan försökte man utrota baptismen i Sverige med fångstkärror, tvångsdop och de sattes i fängelse på vatten och bröd.

Gå inte tillbaka

Det finns all anledning att inte gå tillbaka till barndopets villolära. Människor gav sina liv för inte så värst länge sedan för det bibliskt riktiga troendedöpet.

På grund av deras mod och offer kan vi idag döpa människor på ett bibliskt sätt.

Ska vi nu då förråda dessa människor och acceptera barndopets villolära? Nej, bort det! Låt oss istället följa Jesus och tro på honom!


Källa:


Skriv ut


Publicerat av Christer Åberg måndag 19 november 2018 18:06 | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

STÖD APG29: Swisha: 070 935 66 96 • Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 • Paypal: https://www.paypal.me/apg29/


14 kommentarer

OBS: Läsarmejl, artiklar, kommentarer och video som är skrivna och gjorda av andra än mig, (Christer Åberg, grundaren till Apg29), kan ha åsikter som jag inte delar.

David B

Viktigt det du tar upp här Christer. Många är de som gått före oss och många gånger till ett högt pris för att slå vakt om sanningen.

Låt oss fortsätta på den inslagna stigen och inte vika av ut i allsköns träskmarker av mänskliga traditioner som går emot Guds ord.

Svara -   - 19/11-18 18:21 -


Lena Henricson

Härlig video och värdefullt att läsa om det pris man var beredd att betala genom att lyda JESUS helt och fullt. Ännu fler exempel hittar man i boken H. Asak Kristiansen, DÖPARMARTYRER. Finns fortfarande i en del äldre troendes hem. Att rekommendera!

Svara -   - 19/11-18 19:34 -


Akki

Jag är barndöpt, jag bekänner nu Jesus Kristus som min frälsare och herre och har tagit emot Jesus personligen. Vad säger ni, ska jag döpa mig?

Svara -   - 19/11-18 20:56 -


Christer Åberg

Svar till Akki.

Jag är barndöpt, jag bekänner nu Jesus Kristus som min frälsare och herre och har tagit emot Jesus personligen. Vad säger ni, ska jag döpa mig?

Bibeln säger att den som tror skall döpas. Så har du tagit emot Jesus som Herren och är frälst ska du naturligtvis bli döpt.

Svara -   - 19/11-18 23:38 -


Roger T. W.

Dopet är ett dop till bättring och därför undrade Johannes varför han skulle behöva döpa Herren. Johannes har fortfarande efterföljare i Mellanöstern. De som kommer hit döper sig flera gånger och även på vintern.

Jag förstår vad som sägs om Augustinus, men det är svårt att helt avfärda honom. Hans Bekännelser är intressant läsning.

I Sverige förföljdes pietisterna för att de ville ha en kärleksrelation med Herren.

Svara -   - 19/11-18 23:59 -


Steven

Någon som vet om Martin Luther förföljde eller var motståndare till Anabaptisterna (eller vuxendöpare)? Känner en vän som hävdade detta utan att kunna påvisa källa,

Svara -   - 20/11-18 00:15 -


Christer Åberg

Svar till Roger T. W..

Dopet är ett dop till bättring och därför undrade Johannes varför han skulle behöva döpa Herren.

Johannes dop gäller inte idag. Idag döps människor i Herren Jesu namn. (Apg 19:4-5)

Svara -   - 20/11-18 00:50 -


Lukas

Jag tror barndopet och att hela familjer döptes, t ex fångvaktaren i Filippi i Apg, ska ses som "christening" d v s ett nödvändigt avskiljande från omgivande hednisk kultur till Kristus och införlivande i kyrkans gemenskap. En bra handling och markering från föräldrarnas sida sett från barnets synvinkel. Sedan verkar det under kyrkans historia ofta varit för mycket betoning av gemenskapen på bekostnad av det individuella. Man har helt enkelt blivit passiviserad i församlingen i stället för att man uppmuntrats att nå ut. Man fostrar helt enkelt inte fram några original, som att alla sväljer kyrkkaffe och tuggar bulle i takt (obs ironi). Jag tycker vi behöver fundera på vad som produceras i församlingarna. För vi lär oss väl inte att sitta stilla länge och lyssna och inte ta några risker...? I stället vill Herren tala till oss.

I NT tycker jag man ser hur Paulus riktigt tar i och spetsar till det för att propsa på personlig tro och omvändelse. Och man får väl säga att utan honom hade vi inte haft "nåden allena" i NT. Paulus upplevdes nog som besvärlig och onödigt skarp av många dåtidens kristna. Och om inte han stått upp mot inblandningen av laggärningar i evangeliet, vad hade det blivit då?
Jag är barndöpt men döpte mej på senare år efter många års funderande. Och så här efteråt ser jag mitt barndop som ett kristnande och upptagande i kyrkan vilket var bra. Men jag behövde ett dop i tillräknelig ålder där jag gett mitt medvetna ja till Kristus. Det var för mej en kraftfull markering av vad jag ville och jag kände mej så full av vitalitet och energi i samband med det dopet!

Svara -   - 20/11-18 23:22 -


Lukas

Barndopet är helt enkelt en barnvälsignelse eller kristnande och jag tänker mej att problemet uppstår när man blandar ihop de två.

Svara -   - 20/11-18 23:32 -


Tobias Hansson

Svar till Steven.

Jag undrar om dopet kan utföras av vem som helst. Är det bara den troende som behöver tro eller gäller det också den som döper?

Svara -   - 23/11-18 00:47 -


Stefan Jonasson

Missions befallningen 28:19 gäller alla troende :gå därför ut och gör alla folk till lärjungar.. Döp dem i FADERNS SONENS OCH DEN HELIGE ANDENS NAMN..... lär dem att hålla allt vad jag befallt er(undervisa vad bibeln säger om frälsningen) . Och jag är med er alla dagar intill tidens slut.. Vem som helst som är frälst kan döpa.. Vi är alla präster(helgare) åt GUD,.. Man bör också betänka rövaren på korset han vädjade till JESUS och kom till paradiset utan gärningar utan dopet.. En förebild på att man blir frälst genom hjärtats tro.. Genom hjärtats tro blir man rättfärdig(frälst från den yttersta domen) och genom munnens bekännelse blir man frälst dopet är en offentlig bekännelse och man anropar GUD om ett rent samvete genom KRISTI BLOD.. och begraver den gamla människan.. Ett förbund med GUD att vandra med honom genom livet... Men det är konstigt att adams naturen överlever och att man fotfarande måste kämpa med dom gamla vanorna.. En slags paradox.. Svårt att förstå...

Svara -   - 23/11-18 10:00 -


Tobias Hansson

Stefan! Ja rövaren kom till paradiset. Fast jag är osäker på om han blev frälst eller kom till himlen.

Jag tror så här:

Jag har svårt att tro att nånting som sker med en av Guds utvalda sker utan hans godkännande. Är det ett sakrament måste det därför också vara av Gud. En tro, ett dop.

En tro på Gud, inte på mig själv. Ett dop av Gud, inte av mig själv eller någon annan, ett vatten helgat genom Guds ord. En Herre, en tro, ett dop (Ef4:5).

Jag blir döpt men jag döper mig inte. Den enda roll jag har när jag fått tro är att leva i tron och låta Gud fortsätta sitt verk. Är jag då inte döpt ska jag låta mig bli döpt, är jag döpt ska jag tro eftersom Jesus säger; "men den som inte tror ska bli fördömd".

Därför tror jag på Gud i mitt dop och att allt som hör till min frälsning är av Gud av nåd.

En tanke slog mig utifrån Mark 16:16. Om jag utifrån mitt barndop inte vill vuxendöpa mig så gör jag det utifrån att jag tror Gud. Blir jag då fördömd så har jag blivit fördömd i tro.

Svara -   - 23/11-18 13:33 -


Stefan Jonasson

Jag har funderat på vad paradise är.. Ett dis i fjärran som hägrar.. Något som man inte kan föreställa sig.... En pastor som predikade att ordet paradiset betyder GUDS LJUVLIGHET.. den förklaringen tycker jag låter bra... GUDS LJUVLIGHET allt vad han är all godhet och kärlek i all evighet.... Det behöver inte betyda någon geografiskt plats.. Något vi aldrig har kunnat föreställa 😇 oss

Svara -   - 23/11-18 14:38 -


Tomas N

Bra artikel. En rannsakande läsning om anabaptisterna ,som uppenbarligen förstod vikten av att låta döpa sig i vatten som en naturlig och viktig del av den kristna efterföljelsen.

Jag har hört de som sagt om Martin Luther /reformationen och den efterföljande protestantismen att de lyckades avlägsna mycket felaktigt som fanns inom katolska kyrkan ,men inte allt.Och hundratals år av katolska traditioner satte spår som blev kvar även efter reformationen

Jag vet inte vad teologer och kyrkohistoriker säger,men det är väl rimligt att tro att alla grenar som uppstod under 18 och 1900 talen är svaret på att den reformerade protestanntiska traditionen hade felaktigheter kvar. Bundenheten till statsmakten är nog den största bristen skulle jag säga.

Alla delar av trons viktiga bitar tenderar att bli lite fel när människor skall göra det som Gud har tänkt och religion formas av människors traditioner .

Baptiströrelsen satte stor vikt vid dopet,men saknade som flera andra rörelser andens kraft och värdesatte inte karismatik och var t o m fientliga emot den. Karismatiken har haft sin egen problematik. T ex andedopet har missförståtts också.

I korthet skulle jag sammanfatta som att vattendopet är väldigt viktigt,likaså att bli döpt och få ta emot ett större mått av den Helige ande och få ta emot andens gåvor för att kunna verka i dem.

Jag känner mig tveksam till att kalla barndopet i vatten som demoniskt. Det är snarare en tradition som bör undvikas eftersom den är obiblisk och har ingen eller liten betydelse.

Till den som funderar på att döpa sig kan inte tipset bli något annat än att göra det. Det har en verklig andlig och praktisk verkan och kräver inget annat än att man beslutat sig att följa Jesus

Svara -   - 26/11-18 11:46 -


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?Påven sluter avtal om världsreligion

Påven sluter avtal om en världsreligion

Av MIKAEL WALFRIDSSON 

På samma sätt som Guds församling håller på att göra sig klar till Jesu återkomst, gör slökokyrkan det också. 

7

Läs allt!


IS-brud vill återvända till England och få sympati

IS brud

Shamima Begum var 15 år då hon anslöt sig till kalifatet Islamiska staten för att få föda barn åt en IS-terrorist. Hon födde två barn som vanvårdades och dog. Nu har hon fött sitt tredje barn som 19-åring och vill återvända till England.

14

Läs allt!


Den oönskade - Del 22

Christer Åbergs barndom - Den oönskade

Nu i några delar kommer jag att berätta om smärtsamma händelser som jag har haft funderingar på hur jag ska berätta dem, eller om jag över huvud taget ska berätta om dem. Men eftersom det är en viktig del av fortsättningen framåt av min berättelse så har jag valt att ta fram en del smärtsamma händelser som senare skulle visa bli livsavgörande händelser i mitt unga liv.

7

Läs allt!


Badhus börjar med chip

Chip under huden

Bild: Nya Dagbladet. 

Badhuset Kokpunkten i Västerås börjar med chip-implantat under huden mellan tummen och pekfingret.

58

Läs allt!


Nåd mitt i en Guds straffdom – Del 2

Läsarmejl av SIGVARD SVÄRD 

I den stund Adam och Eva tvingades lämna Edens lustgård på grund av sitt syndafall, då satte Herren Gud särskilt utsedda keruber ”med flammande svärd” att vakta ingången tillbaka.

0

Läs allt!


Svag men stark

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Gud har den styrka och hjälp som vi behöver och vår svaghet är inte ett hinder. 

0

Läs allt!


Flera barn tog emot Jesus

Läsarmejl av JÖRGEN MILTON 

Efter att jag berättat om mitt liv för barnen och sagt att Jesus ville bli deras vän, kom sju barn idag fram för förbön och ville ge sina liv till Jesus.

0

Läs allt!


Föräldrar 1 och 2 breder väg för Antikrist framträdande

Mamma pappa barn

Enligt en lagändring ska i Frankrike ska föräldrar inte längre kallas. För "mamma" och "pappa" utan "förälder 1" och "förälder 2".

110

Läs allt!


Då du tar emot Jesus föds du av Gud - Christer Åberg

Christer Åberg predikar kort i Åsljunga att man blir född av Gud då man tar emot Jesus.

2

Läs allt!


Domen över Jehovas Vittnens grundare

Läsarmejl av NILS 

Jesus Kristus visar en man domen över Jehovas Vittnens Grundare.

42

Läs allt!


ICA är klokare än församlingen

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

28

Läs allt!


Inga andra gudar, del 2: Påven, Islam, Brödraskapets ark - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om nya boken "Inga andra gudar". I denna del tar Imsen upp senaste nytt där påven träffade ledare för islam och andra religioner och arbetar för att samla alla religioner i en ark likt den på Noas tid. 

5

Läs allt!


Brändes hon ihjäl efter kristet bönemöte?

Flicka mördad men inte i Indien

Jag har från flera personer fått en chockerande video sänt till mig på Messenger som visar en 16-årig flicka bli misshandlad och bränd levande till döds av en lynchmobb. 

9

Läs allt!


Avfällingen - Frank Mangs

Lyssna på den här starka predikan av evangelisten Frank Mangs. Den kan förändra ditt liv.

3

Läs allt!


Prenumera på Youtubekanalen Apg29.nu

Likt Adventisterna var det fel datum för Jesu återkomst som födde Jehovas Vittnen

Läsarmejl av NILS

Hur en rörelse föds avgör om dess Framtida lära blir Sanning eller Lögn! Samma stötesten som Adventisterna om Jesu återkomst datum, födde Vakttornet och Jehovas Vittnen!

16

Läs allt!


Inga andra gudar, del 1: Katolsk mysticism - Per-Arne Imsen

Per-Arne Imsen talar om sin bok "Inga andra gudar" i Vetlanda friförsamling. Han tar upp händelser i världen - katolska kyrkan med påven i spetsen går med snabba steg mot att göra Agenda 2030 till verklighet. En världsreligion under påven.  

95

Läs allt!


Underbar frid

Läsarmejl av David Billström 

3

Läs allt!


Kristna TV-kanaler i Sverige

Kristen TV i Sverige

Det finns många bra svenska kristna tv-kanaler i Sverige. Både som går på satellit, kabel och webben! Här listas alla kanaler.

34

Läs allt!


Den oönskade - Del 21

Den oönskade

Min fortsatta och gripande berättelse om mig som en liten oönskad pojke. 

3

Läs allt!


Vecka 08, fredag 22 februari 2019 kl. 02:41

Jesus söker: Pia!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud. - Joh 1:12-13"

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Christer Åberg: Det största miraklet jag varit med om

Christer Åberg berättar om det största mirakel som han har varit med om.

0

Läs allt!


Christer Åberg sjunger: Vem är Kungen i djungeln?

Måste bara ses! Christer Åberg sjunger och spelar ukulele sången: Vem är Kungen i djungeln? 

3

Läs allt!


Senaste kommentarer


Månens baksida och jorden på samma bild

Månen och jorden

Den kinesiska satelliten Longjiang-2 har fotograferat månens baksida och jorden på en och samma bild.

83

Läs allt!


Den oönskade - Del 20

Den oönskade

Fortsättningen av den skakande berättelsen om min barndom som ett oönskat barn.

5

Läs allt!


De troendes uppryckande - Del 5

Christer Åberg intervjuar hemma hos Holger Nilsson om de troendes uppryckande. Del 5 av 10.

3

Läs allt!


Ellen Whites svar visar adventisternas villolära

Läsarmejl av NILS 

Nils listar sakligt och tydligt vad sjunde adventisternas falska profet Ellen White lärde.

43

Läs allt!


En frälsningsarmé

Läsarmejl av DAVID BILLSTRÖM 

Varje troende är kallad att ge evangelium till människor. Kön, ålder, utbildning spelar ingen roll. Du kan be, predika och tro på Gud och se underbara saker ske. Det behövs en frälsningsarmé idag och du kan utgöra en del av den.

18

Läs allt!


Internet förenar världen under Antikrists system

Internet

Av HOLGER NILSSON 

Ett elektroniskt nät kommer att omsluta jorden. Det kommer att förena hela världen under antikrists system av sluttidens Babylon. 

27

Läs allt!


Jesus avslöjar sjundedagsadventismens villfarelse

Läsarmejl av nils

Adventismen började med att en man från Baptistsamfundet, W. Miller räknade ut Jesu återkomst till oktober 1844 från Daniels profetior.

23

Läs allt!


SD-politiker skrev hatiska inlägg om muslimer och homosexuella

SD-politiker: Muslimer ska brinna i helvetet

Bild: Expressen.

Tidningen NSD skriver att SD-politikern Patrik Svanberg i Kalix kommun, har skrivit hatiska och nedsättande inlägg om muslimer, homosexuella och kvinnor på Facebook.

57

Läs allt!


Till minne av Ulla Gabay

Ulla Gabay

Bildkälla: ullagabay.com. 

Av Sigvard Svärd Tron på Gud är en betydande hjälp i livet, till ande, kropp och själ – och den tron hade Ulla Gabay.

10

Läs allt!


Nationella SD blir globalistiskt?

Nationella SD blir globalistiskt?

Bild: SVT.se. 

Sverigedemokraterna kommer inte längre att driva frågan att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU. Är detta det första steget på att sverigedemokraterna kommer att bli globalistiskt?

77

Läs allt!
Apg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp