Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg Ny! | Kommentarer | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Tron på en platt jord är obibliskt

Uppfattningen att kyrkan under medeltiden trodde att jorden var platt är en lögn från evolutionister

Jorden och ISS.

Läser man Bibeln så ser man tydligt att jorden är rund. Om jorden inte är rund då skulle Jesus ha tagit grundligt miste då han säger att att det både är dag och natt på jorden när han hämtar hem alla de frälsta till himlen.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
fredag, 11 oktober 2019 13:30

Tidningen Dagen publicerade en gedigen artikel på sex sidor av Jonatan Sverker om konspirationsteorier. Bland annat intervjuade han mig i artikeln.

Sverker tog också upp konspirationsteorin om att jorden är platt och inte rund. Detta ämne har jag tagit upp flera gånger på Apg29.

Det finns kristna som tror att jorden är platt och jag har till och med fått både mejl och brev hemsänt till mig där man har försökt att få mig tro på en platt jord.

Men ska man tro på en platt jord med utgångspunkt från Bibeln måste man rycka loss bibelord, ge dem en annan tolkning och förneka vad Bibeln verkligen säger.

Jesus talar om en rund jord

Läser man Bibeln så ser man tydligt att jorden är rund. Om jorden inte är rund då skulle Jesus ha tagit grundligt miste då han säger att att det både är dag och natt på jorden när han hämtar hem alla de frälsta till himlen.

Om någon den dagen är uppe på taket och har sina tillhörigheter i huset, skall han inte gå ner och hämta dem. På samma sätt skall den som är ute på åkern inte vända tillbaka hem. [...] Jag säger er: Den natten skall två ligga i samma säng. Den ene skall tas med och den andre skall lämnas kvar.

Luk 17:31,34

Då Jesus hämtar hem de troende till himlen råder det både dag och natt på jorden. Och det kan det bara göra om jorden är rund. På den ena sidan av jorden är det dag medan den andra sidan är det natt.

Förminskar Gud

Om man tror att jorden är platt, då förminskar man Gud. Plattjordarna tror nämligen inte att stjärnorna och rymden finns.

De förnekar alltså att Gud är så mäktig och så stor att han har kunnat skapat världsrymden och galaxerna. Men min och Bibelns Gud är så stor så att han har skapat allt detta!

I begynnelsen skapade Gud himlarna och jorden.

1 Mos 1:1

Vetenskapen motbevisar teori

De som tror att jorden är platt avfärdar foton av planeten från rymden som ett bevis för att jorden är rund. Men även utan bilder finns det många bevis för att jorden i princip är klotrund..

Förmörkelser har rund skugga

Vid en månförmörkelse kastar jorden sin skugga på månen, eftersom jorden står mellan solen och månen. Detta är en omöjlighet med en platt jord.

Dessutom är jordens skugga på månen tydligt cirkelformad, vilket tyder på att jorden är rund. Den enda form som alltid kastar en rund skugga oavsett vinkel är ett klot.

Antarktis är en kontinent

Plattjordarna menar att Antarktis inte finns utan att det är en hög mur av is. Men fakta pekar på att Antarktis är en kontinent. Forskare har flera gånger seglat runt Antarktis.

Massor av bilder har tagits av kontinenten från flygplan. Dessutom har åtskilliga expeditioner till fastlandet visat att Antarktis inte är någon hög mur av is.

Jorden blockerar stjärnor

Samma stjärnor syns inte från alla delar av jorden. Det är ett fenomen som bara kan förklaras med att jorden är rund. Jordens krökning gör att vi inte kan se vissa delar av himlen.

Om jorden är en platt skiva skulle samma stjärnor synas oavsett varifrån himlen betraktades.

Nu har vi tittat på lite vetenskapliga argument som avslöjar tydligt att jorden är rund. Låt oss gå tillbaka till Bibeln för att se vad den har att säga om ämnet.

Först ska vi titta på det intressanta med årstiderna, vilket avslöjar otvivelaktig att jorden är rund.

Årstiderna bevisar en rund jord

1 Mos 8:22 Så länge jorden består ska sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra.”

Bibeln talar om att årstiderna aldrig ska upphöra så länge som jorden består. Årstiderna avslöjar en rund jord.

Jorden snurrar inte bara runt sin axel som en snurra. Den kretsar också kring solen i en stor cirkel som kallas omloppsbana. Jordens bana runt solen, samt jordaxelns lutning, gör att vi får fyra årstider. Vintertid lutar Sverige och norra halvklotet bort från solen.

Orsaken till att årstiderna växlar är jordens lutning. Samtidigt som jorden rör sig runt solen, roterar den också runt sin egen axel, som lutar cirka 23,5°. På grund av denna lutning turas det norra och södra halvklotet om att vara riktat mot solen under jordens varv runt solen. Det är detta vi upplever som årstider.

När jorden befinner sig i den del av sin bana då det norra halvklotet vetter mot solen, får vi fler soltimmar under dygnet. Den extra solenergin värmer upp jorden och luften – det blir vår och sommar.

Ett halvt år senare har jorden kommit på solens andra sida, och då är det södra halvklotet som vetter rakt mot solen, medan det norra halvklotet ligger i skugga. Därför blir det vår och sommar i till exempel Australien och Sydamerika, medan vi har höst och vinter på vår del av klotet.

Skapelsen visar en rund jord

1 Mos 1:14 Gud sade: ”Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så.

16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.

Vi ser här i texten att Gud har satt tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år. Och det är solen och månen. De olika tider som till exempel årstiderna avslöjar tydligt att bi har en rund jord! Och det är Bibeln som lär oss detta!

Tar vi reda på de plattroendes argument så stämmer de inte med Bibeln. De säger att solen och månen är lika stora. Att månen skulle vara lika stor som solen stämmer inte eftersom i 1 Mos 1:16 står det:

Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna.

Här står det klart och tydligt att solen är större än månen! För att få svar som stämmer med verkligheten: Läs Bibeln och tro på den!

Jesaja talar om en rund jord

Förstår ni inte, hör ni inte? Har det inte sagts er från begynnelsen, har ni inte vetat det sedan jordens grund blev lagd? Han tronar ovan jordens rund, de som bor på den är som myror. Han breder ut himlen som en duk, spänner upp den som ett tält att bo i. – Jes 40:21-22

Texten handlar om Gud och är ingen vetenskaplig avhandling, men Jorden nämns som rund (sfär, glob) som i förbifarten – som om det är en självklarhet som inte behöver förklaras närmare.

Jorden hänger fritt i rymden

I Jobs bok kan vi också läsa att Jorden hänger fritt i rymden – på samma vis som Solen och Månen.

Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet. - Job 26:7

Lägg märke till att här står det inte att Jorden ligger på pelare. Jorden hänger på intet i rymden!

Välvd horisont

Vid havet kunde man till och med se att horisonten är välvd, precis som det står i Jobs bok, som är en av Bibelns allra äldsta böcker:

En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret. - Job 26:10

Solförmörkelse

Att Jorden är rund har man kunnat se i alla tider. Till exempel har man kunnat se det vid månförmörkelser (skuggan som Jorden kastar på Månen) men även vid solförmörkrlse.

När Jesus hängde fastspikad på avrättningsredskapet korset på Golgata blev det en stor solförmörkelse. Till och med Jesu kors bevisar en rund jord.

Mark 15:33 Vid sjätte timmen [kl 12.00] kom över hela landet ett mörker som varade till nionde timmen [kl 15.00].

När Jesus hängde på korset täcktes hela landet av mörker i tre timmar. Detta profeterade Amos om. Läs den otroliga profetian:

Amos 8:9-10 Det skall ske på den dagen, säger Herren, Herren , att jag skall låta solen gå ner vid middagstid och lägga landet i mörker mitt på ljusa dagen. 10 Jag skall förvandla era högtider till sorg och alla era sånger till klagovisor. Jag skall klä allas höfter med säcktyg och göra alla huvuden skalliga. Jag skall låta det bli som när man sörjer ende sonen och låta det sluta som en bitter dag.

Även den romerske historikern Phlegon nämner en stor solförmörkelse vid tiden för Jesu korsfästelse. Origen av Alexandria (182-254 e.Kr.), i Against Celsus (. Bok II, kap XIV) skrev att Flegon, i hans "Chronicles", nämner Jesus:

"Nu Flegon, i det trettonde eller fjortonde bok, tror jag, för hans krönikor, inte bara tillskriver Jesus kunskap om framtida händelser (även falla i förvirring om några saker som hänvisar till Petrus, som om de hänvisas till Jesus), men också vittnade om att resultatet motsvarade hans förutsägelser."

Han hänvisade till en beskrivning av Flegon av en förmörkelse tillsammans med jordbävningar under regeringstiden av Tiberius (förmodligen att 29 AD): att det var "en stor solförmörkelse” och:

”Det blev natt i sjätte timmen på dagen [dvs kl 12.00] så att stjärnorna även dök upp i himlen. Det fanns en stor jordbävning i Bithynia, och många saker välte i Nicaea.”.

Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje, varvid solen helt eller delvis blir skymd för betraktare från jorden.

Uppfattningen att kyrkan under medeltiden trodde att jorden var platt är en lögn från evolutionister

Det skrivs fortfarande böcker som påstår att medeltidens människor trodde att jorden är platt.

Det är lätt bevisat att åtminstone de lärde under medeltiden visste att jorden var rund.

Den svenske historieprofessorn Dick Harrison säger:

Sanningen är att ingen misstrodde Columbus och att nästan ingen medeltidsmänniska trodde att jorden var platt. Det fanns ända sedan antiken en djup och vida spridd övertygelse i hela det bildade Europa, som gick ut på att jorden var sfärisk. Nästan samtliga västeuropeiska författare med allmänt geografiska teman på sin repertoar [några av dem räknas upp] var alla rörande överens om att jorden var rund.

Faktoid

De flesta nutida historieforskare menar att det bara är en myt att kunskapen om jordens form glömdes bort under medeltiden och att detta är ett exempel på en faktoid.

En faktoid är föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga.

Predikade en rund jord

Predikningarna på medeltiden hölls tvärtemot vad många tror inte på latin, utan på folkspråken. Och i predikningarna behandlades skapelsens ordning, däribland jordens sfäriska form.

Den norska Konungaspegeln från 1200-talet är en folklig skrift som omnämner jordens form och pedagogiskt förklarar för läsaren att denne ska tänka sig jorden som ett äpple som hänger fritt. Om man sedan för ett ljus runt äpplet, så förklaras dag och natt samt klimatskillnader mellan Norden och länderna kring ekvatorn.

Petrus de Dacia, som brukar anges som Sveriges förste författare, var en gotländsk dominikanermunk. I hans skrifter är jordens bollform självklar.

Lögn från evolutionister

Under mitten och slutet av 1800-talet rasade en vetenskaplig strid mellan darwinister och teologer om evolutionsläran. Myten om den platta jorden blev ett argument mot kyrkan och användes för att visa att kyrkan även hade fel i denna fråga.

Lögnen fick spridning och började uppfattas som sanning.

Missförstådda bibelord

Matteus 4:8 Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. 9 Och han sade: ”Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.”

Rent logiskt förstår vi att djävulen inte bokstavligt kunde ta Jesus upp på ett högt berg för att visa alla riken eftersom sådana höga berg inte finns. Vi måste förstå texten andligt. Djävulen kom med olika frestelser i Jesu sinne.

När Bibeln talar om att jorden skulle ha hörn, till exempel i Job 38:13, så är det bildspråk. Detta ser vi tydligt om vi läser versen i sitt sammanhang och inte bara gör ett lösryckt citat. Regeln nummer ett är att alltid läsa saker och ting i sitt sammanhang.

Job 38:9-18 Vem satte dörrar för havet när det bröt fram ur moderlivet, 9 när gav jag moln åt det att klä sig i och lät tjockt mörker bli dess linda, 10 när bestämde jag dess gräns och satte bom och dörrar för det, 11 och sade: "Hit får du komma, men inte längre, här skall dina stolta böljor lägga sig"? 12 Har du, sedan dina dagar började, befallt dagen att gry och anvisat morgonrodnaden en plats 13 där den kunde fatta jorden i dess hörn, så att de ogudaktiga skakades bort från den? 14 Då ändrar jorden form som leran under sigillet, och allt träder fram som i ny dräkt. 15 Då berövas de ogudaktiga sitt ljus, och den arm som lyfts bryts av. 16 Har du stigit ner till havets källor och vandrat på djupets botten? 17 Har dödens portar uppenbarats för dig, har du sett dödsskuggans portar? 18 Har du kunnat se utöver jordens vidder? Låt mig veta,om du har insikt i allt detta.

En annan vers som också brukar förklaras felaktigt att jorden är platt och har fyra hörn är Uppenbarelseboken 7:1.

Upp 7:1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd.

Men detta är ju helt enkelt en beskrivning av jordens fyra väderstreck. Norr, syd, öst och väst. Varför läsa in något som inte finns i texten? Det står till exempel ingenting om att jorden skulle vara platt här.

Dessutom får vi inte glömma bort Upp 7:1 beskriver en syn - en vision - vilket betyder att det behöver inte bokstavligt se ut så eftersom den har en poäng och vill illustrera - uppenbara en sanning.

Hur ofta säger vi inte att "solen går upp" när vi vet att solen inte kan "gå" eftersom den inte har några ben! Till och med SMHI talar om "Solens upp- och nedgång" trots att de om några borde väl veta att det är jorden som kretsar runt solen!

Den engelska sidan AnswersInGenesis förklarar jättebra olika bibelord som ofta missförstås över att jorden skulle vara platt.

I det här sammanhanget måste jag också ta upp kung Nebukadnessars drömsyn i Danielsboken kapitel fyra:

Dan 4:7-8 Detta var den syn jag hade på min bädd: Jag såg i min syn ett träd stå mitt på jorden, och det var mycket högt. 8 Trädet var stort och väldigt och så högt att det räckte upp till himlen och syntes till jordens ände.

Detta brukar också tas upp som ett argument över att Bibeln talar om en platt jord eftersom trädet "syntes till jordens ände". Men detta är åter igen en syn - dessutom en dröm - och drömmar belyser ju inte alltid hur det ser ut i verkligheten. Och för det andra är det ett bildspråk som dessutom Daniel behövde uttyda, vilket vi ser senare i kapitlet! Regel nummer ett: Läs alltid allting i sitt sammanhang!

Står jorden på pelare?

Innan vi går vidare i det här intressanta ämnet så måste jag bara nämna något om huruvida jorden skulle stå på pelare, vilket du ser på bilden högst upp. Stämmer detta verkligen med Bibeln?

Job 38:4-7 Var fanns du när jag lade jordens grund? Svara, om du har så stort förstånd. 5 Vem har bestämt hennes mått- du vet! Och vem spände mätsnöret över den? 6 Var fick hennes grundpelare sina fästen? Vem lade hennes hörnsten, 7 medan morgonstjärnorna tillsammans sjöng och alla Guds söner ropade av glädje?

Åter igen är detta bildspråk. Här talas det om att "morgonstjärnorna tillsammans sjöng", vem har sett en stjärna sjunga? Det talas om "mätsnöre" och "hörnsten". Detta är bilder som talar om Guds storhet och suveräna skaparmakt. Alltså: Job beskriver inte att jorden skulle stå på pelare som bilden högst upp i den här artikeln illustrerar.

Vad är Himlens stjärnor?

Upp. 6:13 Himlens stjärnor föll ner på jorden, som när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, när det skakas.

Vi vet att stjärnor är solar. Om stjärnor faller på jorden skulle jorden förintas direkt. Med andra ord kan det inte vara stjärnor som vi tänker dem som Bibeln beskriver. Vad är det då?

Vi ser i Bibeln att när Satan kastades ut ur himlen tog han med sig en tredjedel av himlens stjärnor med sig i sitt fall. Stjärnor i det här sammanhanget är änglar. Satan fick med sig en tredjedel av himlens änglar i sitt fall.

När det då står att himlens stjärnor föll ner på jorden så var det himlens änglar som föll ner på jorden.

Detta lär oss att ska vi förstå vissa bibelord då måste vi låta text förklara text och läsa det i sitt sammanhang. Annars kan vi komma fel som också de plattroende har gjort då de har ryckt bibelverser och detaljer ur sitt sammanhang.


Källa:


#Faktoid #Platt jord #Villolära


44 kommentarer


x
Tomas N
fredag, 11 oktober 2019 14:14

Christer,varför tar du initiativet och bjuder in plattjordsteoretiker till din blogg som skall handla om evangeliet och frälsning?

Vi vet ju av erfarenhet att de inte omvänder sig genom argumentation.

Tvärtom kommer de hit och det blir en lång diskussion som inte bär någon god frukt.

Ge inte "trollen"mat och släng inga ben till hundarna. Det tycker jag är en bra princip,som också är kopplad till läran om hur man driver ut demoner och allmän andlig krigsföring.
Låt inte de onda ändarna vara i centrum,få uppmärksamhet eller sätta agendan. Verka istället i att med fast kärlek leda människor bort ifrån att onda andar skall kontrollera och sätta agendan.

Då blir Gud förhärligad

Svara

x
Maria Stig
fredag, 11 oktober 2019 14:48

Tomas N
Var och en måste få lov att lägga fram sin trosuppfattning, i respekt och kärlek till sina trosyskon! Verka inte för censur snälla du! Sluta att försöka trycka ner oliktänkande! Tänk om det skulle vara du som råkar ha fel? Självklart har Christer Jesus och frälsningen i centrum av sin blogg, men har har o kdå rätt att ta upp vilka ämnen han vill! Och sluta att dra allamänniskor över en kant! Alla människor fungerar INTE likadant! Visst jag förstår ditt argument att du inte vill att bloggen ska få fel fokus eller uppväcka onda diskussioner, men jag tror att det är helt fel att sopa ett sånt här ämne under mattan och låtsas som att det inte finns! Hoppas att du förstår vad jag menar! Ha en välsignad helg!

Svara

x
AnnMarie svarar Tomas N
fredag, 11 oktober 2019 17:06

Jag förstår precis vad du menar 😉😁

Svara

x
Sigvard Svärd
fredag, 11 oktober 2019 18:01

Christer, ett gediget bibelstudium och överbevisande material som du har lagt fram/upp här! Tack till både Gud och dig!
Sigvard Svärd

Svara

x
Christer Åberg svarar Sigvard Svärd
fredag, 11 oktober 2019 22:39

En frälst person ringde till mig idag och frågade varför jag hade publicerat den här artikeln just idag. Då berättade jag ungefär så här att det var en gammal artikel som jag fick för mig att återpublicera. Då sa personen att jag måste ha varit ledd av Guds Ande eftersom artikeln kom i rätt tid eftersom denne hade en kristen släkting som börjat tro på platt jord-läran.

Ibland vet jag inte varför jag skriver eller publicerar vissa saker. Och utan att ha vetat om det så har det ibland varit Gud i det.

Svara

x
Lena Henricson svarar Christer Åberg
lördag, 12 oktober 2019 04:49

Finns säkert fler artiklar som kan vara bra att återpublicera.👍 T.ex. om påven,om dopet m.m.... 🙂

Svara

x
Sigvard Svärd svarar Christer Åberg
lördag, 12 oktober 2019 09:56

Bland annat så fungerar den profetiska gåvan - eller också så verkar den helige Ande!

Svara

x
Tomas N
lördag, 12 oktober 2019 11:50

Tack för att du delar bakgrunden av publiceringen Christer!
Det verkar ha varit den Helige andes ledning.
Det vore naturligt annars att du liksom andra som driver bloggar och Youtubekanalen ibland påverkas och drabbas av den ofta hätska och stridiga inställning och atmosfär som finns i sociala medier där kristna glömmer att de blivit friköpt och pånyttfödda och istället fungerar och agerar som den gamla människan.

Angående plattjordstroende så verkar det som de förföra av liknande skäl som grekiska filosofer och liknande som verkligen har gåvor inom intelligens och beräkningar och vill blanda in detta i den kristna tron.

Den Helige ande inom mig leder till en Gudsdriven bedrövelse och sorg över hur kyrkan,bibeln och tron blivit stämplad med uppfattningen av att jorden skulle vara platt. Sorg över hur många som påverkats av detta och hindrat dem från tron.

Det borde ligga i den ena vågskålen ifall nu någon har en iver att beräkna allt möjligt och få in i trons vandring.

Jag förstår att det är tufft att driva en kristen blogg eller youtube kanal. Vi andra borde mera för er.

Svara

x
Sofia E
lördag, 12 oktober 2019 19:18

Jorden snurrar inte för bibelns ord säger att jorden står fast och är orubblig:

Psalm 93:1
Psalm 96:10
Psalm 104:5
Jes 45:18
1 Krön 16:30


Svara

x
Sofia E
lördag, 12 oktober 2019 19:23

Men innan folk kan börja tro på en platt jord, måste de nog först inse att månlandningarna och att rymdfärder/rymdpromenader är fejkade, att NASA (som betyder att bedra på hebreiska) ljuger om allt, att alla bilder på jorden från rymden är fejkade. Alla dessa lögner tog tid för mig att smälta men det är en sådan befrielse när man väl fått sina ögon öppnade.

Svara

x
Tomas N
lördag, 12 oktober 2019 19:38

Sofia E . Du och ni andra hänger ut kristen tro som en skamlig och löjeväckande grupp som tror exakt vad som helst ,för att man läser och tror på Bibeln bokstavligen där egentligen metaforer används.

Jag vill ge er en utmanande uppgift. Ge er ut och leta upp vilka som bor vid "världens ände" och berätta om hur det var där. Innan det är gjort finns inte mycket att säga.
Människor har rest jorden runt i ca 500 år nu.

Till Christer vill jag säga. Bra för de som fick undervisning och det hamnar på pluskontot. Och det finns ett minuskonto också . Det är det man behöver ta i övervåning också.

Min bedömning är att all diskussion om platt jord är av ondo eftersom det är en gammal seglivad sak(myt?) Att kristna är ovetenskapliga och vidskepliga och baserar all sin tro på vad man läser i Bibeln. Som om Gud skulle vara en udda typ och stå för konstiga saker.
Detta sagt trots att jag vet att många plattjirdare inte är kristna. Men det är väl en annan del av samma "rörelse" då de inte blandar in Bibeln.
Evangeliet om frälsningen och Jesus är världens viktigaste och verkligen inte udda eller konstigt. Men folken älskar ju sin synd och sin falska "frihet" att vara slavar under andra människor och diverse falska gudar i förklädd form. Synden separerar folk från Gud. Falska läror är en sådan synd och detta måste var och en avhålla sig ifrån därför att konsekvenserna i detta liv och evigheten är dåliga.
Ännu finns tid för omvändelse

Svara

x
Sofia E svarar Tomas N
lördag, 12 oktober 2019 19:47

Ganska kraftiga anklagelser mot någon du inte känner. Tack!

Svara

x
Lillibeth
lördag, 12 oktober 2019 20:52

Att bibeln är platt eller rund, förändrar det något för dig, alltså din tro? Varför gå igång på detta?
Jag är av uppfattning som Christer Å att jorden är rund vilket går att med vetenskapens hjälp räkna ut.
Mer väsentligt är att leva i sanning. Jag är vägen sanningen och livet ingen kommer till Fadern utom genom mig säger Jesus. Lev i sanning och fastna inte i detta!!!
Den som vill tro att den befinner sig på en pannkaka så fortsätt med det. En dag förstår du att även det var en lögn.

Lillibeth

Svara

x
Lillibeth
lördag, 12 oktober 2019 20:53

Att jorden är platt eller rund/rättelse.
/
Lillibeth

Svara

x
Tomas N
lördag, 12 oktober 2019 20:59

Sofia, jag önskar dig all välsignelse och hoppas och tror skett att du är en välsignelse på många sätt.
Men när det gäller olikadoktriner så tror jag vi behöver vara vuxna och stå för våra övertygelser. Visst kan ag vara lite kikare och mera avslappnad i stil och språk. Men inte i hur kg ser på vikten av vad evangeliet är och inte är.
Vi skall inte söka konflikt utan frid och fred,men även Jesus sökte inte alltid frid och Paulus var hård mot de som fkrvrngde evangeliet. Detta har inte förändrats. M vi ha andens urskiljning att bedöma rätt i de här sakerna

Svara

x
Mikael W svarar
lördag, 12 oktober 2019 21:31

1) Har inte foton tagits på jorden från en satellit eller från månen, där jordens form framgår?

2) Du kan ju se många andra planeter från ett teleskop. De är samtliga klotformade, så sannolikt är ju även jorden det.

3 Din vassa hjärna, och din tid, kan användas till något bättre lämpat, som exempelvis att uppfinna hjälpmedel till handikappade

Svara

x
Roger T. W.
lördag, 12 oktober 2019 23:05


Jag tvekade att ge mig in i den här debatten. Den är inte frälsningsgrundande på annat sätt än att Herren föddes på jorden och på det sättet är vi i centrum.

Allt jag känner till om vetenskap pekar på att vi befinner oss i en yttre svans av en galax som inte är den viktigaste. Att vi inte ens kan hitta ett centrum. Vi vet inte ens vart vi är på väg på vår resa. Vi har dålig förståelse av svart materia och svart energi och famlar i mörkret.

Det är kanske dags att lyssna på en linguist, en fysiker eller någon annan intellektuell som har lagt år på detta? Vi ska ju hjälpa varandra? En duktig kökschef, en kristen forskare?

Det gäller att förstå vad vetenskap är. Kalla den inte sanning, den finner vi bara i Ordet på ett annat sätt. Ett frälsande sätt. Vetenskap handlar om att hitta den enklaste förklaringen. Jag har studerat plattjorden och där finns den inte. En duktig fysiker proklamerar plattjorden, men flera hundra andra gör det inte. Så där är det alltid. Vi kan sätta jorden i centrum och får jobba som bävrar för att beräkna var planeterna befinner sig om ett år. Med solen i centrum går det snabbt och det fungerar. Med precision för resor till andra planeter.

Svara

x
Mikael W svarar Roger T. W.
söndag, 13 oktober 2019 00:33

Om jag vill föra en vetenskaplig diskussion med avsikten att erhålla ett meningsfullt utbyte så väljer jag väl inte en Kristen blogg, utan ett annat forum där flertalet har en snarlik kunskapsbakgrundSvara

x
Troende
söndag, 13 oktober 2019 01:11

Muslimer tror att jorden är platt.
Men, om jorden är platt ,är den fyrkantig ,trekantig eller rund ?
Om jorden är platt så är det lätt att falla ner från jorden ut i rymden om man står vid en kant !
Skrattretande också.


Muslimers villolära har lurat dem på olika sätt. Använd förståndet istället !

Svara

x
Troende svarar Mikael W
söndag, 13 oktober 2019 01:12

Jo ! Bibeln har den verkligt sanna vetenskapen !

Svara

x
AnnMarie
söndag, 13 oktober 2019 11:19

Så var den diskussionen igång igen......tröttsamt😴

Svara

x
Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 13:35

Verkar som att Christer tagit bort några av mina kommentarer. Jag tycker att alla borde få uttrycka sina åsikter. Annars blir det ju åsiktsdiktatur även här på en kristen blogg. :(

Svara

x
Sofia E svarar Mikael W
söndag, 13 oktober 2019 13:39

1) Har inte foton tagits på jorden från en satellit eller från månen, där jordens form framgår?

SVAR: Jo, men de är alla fejkade. Det finns bevis på youtube!

2) Du kan ju se många andra planeter från ett teleskop. De är samtliga klotformade, så sannolikt är ju även jorden det.

SVAR: Jag tror inte att jorden är en planet eftersom det står ingenting om det i Bibeln. Däremot står det att Gud skapade himmel och jord. Alltså himlen, med måne, sol och stjärnor för sig och jorden för sig UNDER himlen. Jorden kan säkert vara rund, men den är då inget klot och ingen planet, det är jag övertygad om!

3 Din vassa hjärna, och din tid, kan användas till något bättre lämpat, som exempelvis att uppfinna hjälpmedel till handikappade

SVAR: ????

Svara

x
Sofia E svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 13:40

Förtydligande, svar 1: Eftersom dessa bilder är fejkade (och även månresorna) har de således inte tagits från varken månen eller någon satellit.

Svara

x
Mikael W svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 14:04

Är även alla foton från Tiangong, från Kinas rymdprogram, fejkade anser du? Tror du Kineserna skulle alliera sig med den megabluff som du anser NASA utfört ?

Här får du en länk till foton tagna från Tiangong där det tydligt framgår att jorden är rund/V.S.B eller V.S.V

http://bmbfotos.com/tiangong/

Ok, låt oss skippa Jesus och hans missionsbefallning och istället diskutera kvasivetenskap. Det är säkerligen kvasivetenskap lidande människor på vår jord behöver, och inte Jesus....eller mat/kläder

Finns det svarta hål tror du, och är dem i så fall runda? Om nu svarta hål finns vad har vi då för nytta av den visdomen? Förstår vi vårt ursprung då? Förändrar det våra liv?

Svara

x
AnnMarie svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 14:06

Det händer att inlägg försvinner lite då och då och visst är risken stor att det blir åsiktsdiktatur här.

Svara

x
Sofia E svarar Mikael W
söndag, 13 oktober 2019 14:19

Ja, jag tror att alla dessa bilder är fejkade! Ja, jag tror att det finns en alierad maktelit i världen som fejkar allt som har med rymden att göra. Allt för att tjäna pengar/och eller dölja Gud. Jag har inte funderat så mycket på svarta hål. Nej, jag tror inte dessa finns. Det är säkert bara ett påhitt för att förvirra oss människor ännu mer och skrämma oss, liksom de skräms med att det finns aliens och liv på andra planeter. (Aliens är snarare demoner/fallna änglar).

Svara

x
Troende svarar AnnMarie
söndag, 13 oktober 2019 14:22

Känner Du Dig förfördelad ?
Skriv normalt i så fall..

Svara

x
Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 14:28

Jag gör ett nytt försök och testar om Christer låter dessa länkar ligga kvar. Annars tar jag det som ett tecken på att det är för starka bevis på en platt jord, så att inte Christer vågar visa dem här. Som jag skrev i en tidigare kommentar: Bara genom att långflyga förstår man att jorden är platt. Annars borde man ju märkt när piloten sänker ner planet i kraftig lutning när man ska till Sydafrika, tex. Och så borde man ju behöva flyga i den positionen i flera timmar. Eller varför inte cirkulera med planet på samma plats, eftersom jorden ändå snurrar och landa när Sydafrika kommer mot en. Om man nu kan pricka rätt när man ska landa med tanke på hur otroligt snabbt jorden snurrar.

Solförmörkelse:

https://www.youtube.com/watch?v=dtHuTVXZGFw

Årstider:

https://www.youtube.com/watch?v=R52_PdZlSq8

https://www.youtube.com/watch?v=Sgm2QV52MZc&t=154s

50 argument för en platt jord:

https://bjorkbloggen.com/2017/12/30/lista-med-50-exempel-pa-att-jorden-ar-platt-varfor-tvivlar-folk-pa-ett-jordklot/


200 bevis för att jorden inte är en snurrande boll:

https://www.youtube.com/watch?v=IF-Htc6QEgM

Svara

x
Sofia E svarar Troende
söndag, 13 oktober 2019 15:09

Lika skrattretande, tycker jag, med människor som skulle gå, sova, springa, ligga, åka bil, flyga upp och ner på andra sidan jorden, utan att ramla av! Och att vattnet i haven och sjöarna inte skulle forsa av "bollen" då den snurrar i en ofattbar hastighet.

Vad muslimer tror på är helt ointressant för mig. Många kristna tror på en platt jord eftersom Bibeln antyder att så är fallet, och jag är en av dem.

Svara

x
Mikael W svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 15:19

Sofia E,

Ok, då förstår jag hur du tänker, och jag kan hålla med dig till en viss del. Vetenskapen har inte alltid goda avsikter.

Det jag menade med svarta hål, är att det inte spelar någon roll om dem finns, eller inte finns. Kunskapen om detta är ändå inte till någon nytta för mänskligheten, oavsett om hålen finns eller inte dvs precis som platt-jord-teorin. Det är bara slöseri med resurser.

Dock, jag har full respekt för dina tankegångar....men jag väljer att stanna här

Svara

x
Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 15:28

Här är ett chockerande bevis för att NASA fejkar rymdresor. Besättningen som "omkom" i olyckan med rymdskeppet Challengerpå 80-talet lever idag! https://www.youtube.com/watch?v=PxqhU6nEy6c

Svara

x
Tomas N
söndag, 13 oktober 2019 15:32

I ärlighetens namn så lär inte Bibeln ut att jorden är vare sig rund eller platt och det är väl där själva problemet med de här diskussionerna ligger.

Det finns säkert fler argument för än emot att jorden är rund,men inte så att man kan göra som i andra ämnen att ta sin rot och grund i Bibelns undervisning och stå på ordet. Inte heller har detta med vare sig frälsning eller lärjungaskap

Vad som händer när man ger sig ut och spelar på fel arena och plattform med fel vapen är sällan seger.

Vi får istället ge ära och credit till de vetenskapsmän och sjöfarare som upptäckte och slog fast att jorden är rund och att solen är i centrum.

Jag kan ha en liten tanke om att Gud inte tänkte att vi skulle vara så globala ,som vi är idag. Kopplingen till Babels torn och satans ambitioner att bygga enorma imperium visar på detta. Babylons och sjöfafarares stora handel över hela världen verkar inte vara Guds plan och vilja.

Kanske därför som Bibeln inte pratar så mycket om jordens form. Men profeterna visste säkert eller anade eftersom i Guds rike finns all visdom. Det är inte bara jordens form utan mycket annat som övertolkats och misstolkats i texterna från GT ,s rika och fyndiga bildspråk av liknelser och metaforer. Ett landstycke och en nation har ju ofta fyra hörn och Guds allmakt beskrivs ju som att Han håller uppe jorden som vi bor på ,på ett sätt som kan liknas vid ett stort byggnadsverk med pelare och fundament.

Lite synd att Christer tog bort Sofias inlägg där hon vittnar om att hon leddes in plattjordteorier p g a dessa artiklar istället för Guds sanningar.

Dessa diskussioner bär ingen god frukt och dessutom vill de föra bort människor från ett kritiskt tänkande och att se att det finns vissa konspirationer i världen som genomförts framför våra ögon. Det finns organiserat frimureri och en maktelit som bygger på den världsordningen som är global och emot och istället för Guds rike. Bl a läkemedelindustrin,banksystemen och de politiska rörelserna är ganska allmänt avslöjade liksom medias korruption.

Deras högsta önskan och vilja är förstås att stämpla och smutsa ned kritiskt tänkande med dessa totalt uppskruvade ideer som saluförs.

Man måste hålla tankar och hjärta rent och vara vaksam för vilket lag man spelar för och se till att man inte blir lurad.
Bibelns profetia om olika förförelser är här för fullt. Idag kan man utan tvekan bli förförd av t ex klimathysteri ,designade konflikter mellan kön och folkslag och även dessa plattjordsteorier som specifikt vill splittra och misskreditera kyrkan och alternativ media.

Svara

x
Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 15:49

Månen ligger enligt vad vi blivit undervisade om, 384 400 km från jorden. Hur kan någon på fullaste allvar tro att presidenten talade direkt med Armstrong och co med en vanlig enkel telefon på 60-talet, när tekniken var långt efter vad den är idag? Kan man ringa till månen med en smartphone? Nej, jag skulle inte tro det.

https://www.youtube.com/watch?v=VLyJ9FHDO-c

Det här är en närbild på månlandaren. Den ser ju säker och hållbar ut. Jag skulle inte ens våga flyga med den över vår gräsmatta i trädgårn.

https://history.nasa.gov/alsj/a11/AS11-40-5922HR.jpg

Svara

x
Sofia E svarar Tomas N
söndag, 13 oktober 2019 15:57

"Det finns organiserat frimureri och en maktelit som bygger på den världsordningen som är global och emot och istället för Guds rike". JUST SÅ! Det är en av anledningarna till att jag inte tror på en jordglob.

Tack för att du "mjuknat lite" mot mig. Håller med om att dessa typer av diskussioner inte leder nånstans. Tyvärr. För jag vill ju med dessa inlägg försöka väcka människor. Men det verkar dessvärre fruktlöst. Som en brinnande troende önskar jag verkligen inte hamna i några konflikter med någon. Guds frid och välsignelse över var och en här inne, inklusive Christer. Jag tänker inte posta något mer nu. Är det någon sanning som Gud vill uppenbara oss, så får han göra det på det sätt som bara han kan.

Svara

x
AnnMarie svarar Troende
söndag, 13 oktober 2019 16:00

Vad är normalt enligt dig?

Svara

x
AnnMarie svarar Tomas N
söndag, 13 oktober 2019 16:06

Nej jordens form och vad vi tror om den påverkar inte vår frälsing så frågan är varför man måste ha "rätt"?

Svara

x
Lena Henricson svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 20:39

Om du kära Sofia har tagit emot vår käre ❤️ JESUS ❤️ till frälsning,vilket jag också har gjort,så kommer vi att mötas i himlen. Blir inte det fantastiskt underbart! 🌸

Svara

x
Sofia E svarar Lena Henricson
söndag, 13 oktober 2019 20:54

Jo, det blir fantastiskt!! 💜🌸Blir spännande att se vem som hade rätt angående jordens form... man borde ju se en glimt av jorden medan man rycks upp, hehe!

Svara

x
Sofia E svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 20:57

Men å andra sidan har man säkert ingen tanke på det just i uppryckelsens supersnabba ögonblick... huvudsaken är att man är redo när Jesus kommer! 💜

Svara

x
Lena Henricson svarar Sofia E
söndag, 13 oktober 2019 21:07

👍 Precis! 👍

Svara

x
Roger T. W. svarar Mikael W
måndag, 14 oktober 2019 23:26


Tag dina klagomål till Christer, han tog upp saken. Jag tvekade att ge mig in på vad jag anser vara falsk religion. En plattjordsreligion, en klimatreligion. Ska vi fjärmas från Herren? Vem vill skada oss?

Det jag vet säkert är att de ekvationer som krävs för att sätta jorden i centrum är så avancerade att det knappt finns en kristen som kan och ids lägga tid på det. Utbildningen finns inte. Det finns en enklare väg och den fungerar med sond efter sond i solsystemet. Ska vi hålla på med det som fungerar eller med dogmer? Så här många änglar kan samlas på en nålsudd?

Jag tog en titt på "bevisen" för platta jorden. En stackars människa tyckte det var misstänkt att svenska plan flyger över Nordpolen till USA. Det är närmaste vägen på en rund jord!

Allt detta sagt finns det en plattjordsfysiker jag respekterar och jag gillar de som tänker själva. Den akademiska världen är i slavläge. Han har noggrant mätt avstånd och karriären är slut. Det är någonting vi inte förstår oss på och så är det alltid och kommer alltid att vara. Vad är sanning, frågade Pilatus. Förstår ni frågan? Herren lever. Min Jesus lever.

Min Jesus Lever - Norwegian

https://www.youtube.com/watch?v=lgTAGiktZ-U

Svara

x
Mikael W svarar Roger T. W.
måndag, 14 oktober 2019 23:53

Käre Roger,
Min avsikt var inte att klaga, men jag trodde Sofia E ville ha en vetenskaplig diskussion, och det kändes som den här bloggen var lite fel forum för det. Jag förstod Sofia E’s tankegångar någon kommentar senare, och jag ser dem nu som uppfriskande och delvis intressanta.
Varför ramlar inte Kineserna ut i rymden och varför går dem inte på händerna, för dem är ju uppochned? Visste Newton något som vi inte vet idag? Vilken roll spelade ”kalla kriget” för månfärderna på 60-talet osv....

Svara

x
Lena Henricson
tisdag, 15 oktober 2019 05:19

Vi behöver inte syssla med perifera grejer 👎. Jorden är rund. 🌍 Men Gud sände inte sin Son till oss för att bevisa detta,utan för att var och en som tror på Honom inte ska gå under utan få ett evigt liv. Tack JESUS! ❤️

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 25 januari 2020 20:57
Herre jag ber, ge mig mod och styrka att möta vardagen med allt det innebär. Jag ber om Mirakel. Amen

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Mer info hur du kan stödja finner du här!

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp