DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Tungans gift

Av: Andy Svensson
lördag 28 december 2019 22:02

Läsarmejl

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att åsikterna är skribentens egna!

Tungans gift

Bild: Aftonbladet.

Må du idag och framöver begrunda det viktigaste att hur du brukar din tunga. Så frågan är ska vår tunga tala läkedom idag eller ska den skapa hjärtesår för andra?

Guds frid!

Godmorgon och tänk på att jag önskar dig Guds frid. I världen önskar man inte varandra med Guds frid. Och ibland hos oss kristna kan Guds frid störas på grund av att vi missbrukar vår tunga som vi har fått till att använda.

Under åren har vi fått skörda för det vår tunga har talat ut. Likt bonden som skördar får du och jag skörda för det vi säger. I stridens hetta är det inte alltid lätt att hålla tungan i styr eller hur?

När vi känner oss sårade och kränkta vill vi genast försvara oss "Ska du säga", " Tror du att du är mer helig än mig?" Ja, vi vill försvara vårt fördärvade köttsliga natur.

Min älskade bröder eller syster, det jag nu skriver gäller mig med. Ord kan skada dig och de rätta orden kan hjälpa till att hela dig. De ord som krossar och skadar dig kallas giftiga ord. Giftiga ord är otroligt farliga inte bara när de sägs till dig men också när du säger dem till andra. När vi utsätts av andras tungors gift så bemöter vi det med vishet, eftertänksamhet från Gud.

Jag tänker många gånger ex när man svarar via sms. Det börjar i Anden och slutar i köttet. Vi vill så gärna försvara oss men det blir bara pannkaka av det. Låt Herren strida för dig och håll tungan i styr. Det står i ordspråksboken 12 vers 13:

"Den onde snärjs i sina läppars synd, men den rättfärdige slipper ut ur nöden."

I en annan översättning står det att den rättfärdige tar sig ut, hittar en väg ur problemet (oro, svåra situationer) . Så låt oss handla rättfärdigt och med visdom.

När jag var nyfrälst så skulle jag ställas inför domstol, för bland annat rån, så minns jag att jag tänkte över det här och så kommer en ung kristen pojke på 10 år tror jag han var, han frågade mig om jag viste vilket det farligaste vapnet var. Jag svarade atombomben, men då räcker han ut sin tunga och svarade: "Den här!"

Varför har vi som Guds heliga barn inte förstått hur farlig och giftig vår tunga är? Jag får en inre syn av en man med skyddsutrustning för giftigt avfall, och så är det med giftiga ord man behöver ha skyddsutrustning på sig. I Guds ord finner vi beskydd och visdom mot det här.

Vi fortsätter vår resa och jag vill du följer med och slår upp Ordspråksboken kap 12 vers 18:

"Ord från tanklös tunga kan hugga som svärd, de visas ger läkedom."

Stanna upp och begrunda dessa djupa sanningar, ord från din tunga kan hugga som svärd eller giva läkedom. Vi har ett val hur vi hanterar vår tunga. Så svaret på tungans gift är Ordspråksboken där finns det mycket visdom att hämta låt oss läsa Ordspråksboken kap 18 vers 21

"Tungan har makt över död och liv, de som gärna brukar den får äta dess frukt."

En tunga som talar död, dess frukt smakar inte så bra eller hur? Våra tungor kan vara det svåraste att kontrollera och lämna oss med stort ånger om vi använder våra ord för att skada. Det finns hopp! I 1Petrusbrevet kap 3 vers 10 står det

"Ty den som älskar livet och vill se goda dagar ska avhålla sin tunga från det som är ont och sina läppar från att tala svek."

En annan översättning skriver vakta sin tunga från det som är ont.

Bibeln är full av visdom eller hur? Och vår tunga som vi har står det mycket om hur den ska brukas. Vi går till Kolosserbrevet kap 4 vers 6:

"Ert tal ska alltid vara vänligt, kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en."

Är det så det ser ut på Fb och social media när vi heliga Guds barn argumenterar med varandra? Är talet vårt vänligt, kryddat med salt eller är det chili som bränner som en het känsla? Paulus skriver till församlingen i Efesos:

"Låt inte oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på", en annan översättning skriver låt inget ruttet tal komma ur er mun det var mer kryddat eller hur?"

Så våra ord är kraftfulla. De har makt att döda och makt att ge liv. Genom hela Ordspråksboken skriver Salomo ofta om farorna och den livgivande kapacitet som finns i våra ord. Han var mycket medveten om ordens makt. Därför uppmanar oss Salomo till att tänka på de ord vi säger till varandra. Som sagt fick jag en inre syn om en man i skyddsutrustning mot giftigt avfall och vi är skyddade mot giftiga ord om vi är iklädda Kristus och vandrar i Ande och sanning.

Tyvärr faller vi i vårt kött och får skörda dess konsekvenser av synd som vår tunga skapar. Må du idag och framöver begrunda det viktigaste att hur du brukar din tunga. I ordspråksboken kap 15 vers 4 står det:

"En läkande tunga är livets träd, en falsk tunga ger hjärtesår."

Så frågan är ska vår tunga tala läkedom idag eller ska den skapa hjärtesår för andra? Jesus sa:

"Det som kommer in i munnen gör inte människan oren. Men det som går ut ur munnen det orenar henne."

Vi går till Psaltaren 141 vers 3:

"Herre sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr".

Tänk vilken viktig bön en del av oss behöver fler vakter. Till slut avslutar jag med Ordspråksboken kap 15 vers 1-2:

"Ett mjukt svar stilar vrede, ord som sårar väcker harm. De visas tunga ger god kunskap, dårars mun flödar över av oförnuft."

Dårens mun spyr ut dårskap, ett mjukt (stilla) svar tar bort vrede (ursinne, raseri) men ett hårt (sårande) ord rör upp ilska. Jag hoppas den här resan med mig i skriften gav dig något om hur viktigt det är att tygla sin tunga.

Jag hade kunnat citera fler bibelställen men väljer att sluta här och ber att Guds ord ska ha stor framgång över varje läsare. Guds välsignelse och Guds underbara frid från en broder som ännu inte blivit fullkomlig i det här med att tygla sin tunga men har förstått att Bibeln har svaret hur jag nu ska bruka min tunga till välsignelse och inte förbannelse. Guds folk måste förstå att deras tunga inte ska spy ut giftigt avfall.


Del 2

Jag hoppas att du läste mitt förra mejl om tungans gift. Om du inte gjorde det så kommer en fortsättning här. Varför jag väljer det här ämnet om Tungan är att jag har sett i mitt liv och andras kristna, att det är få Kristna idag som har förstått betydelsen om att styra sin tunga. Man förväntar sig att vi som Guds barn borde vara föredömen på det här området. Jesus sa i Matteus evangelium kapitel 12 vers 36-37:

"Men jag säger er för varje onyttigt ord som människor talar, ska de stå till svars på domens dag. Efter dina ord ska du fällas."

I en annan översättning står det för varje tomt, meningslöst ord ska vi göra räkenskap för det vill säga redovisa. Har du redovisat för din revisor allt tomt prat din tunga förmedlat? Får du inte Gudsfruktan över hur du brukar din tunga på social media och även i det privata livet? Den sista tiden har jag fått Gudsfruktan över min tunga dvs respekt för vad jag talar ut. Jag läste Jakob i går och reflekterade över vad det står i kapitel 3 Det står " Den elaka tungan" i vers 2 står det:

"Vi begår alla många fel. Om någon inte felar i sitt tal, är han en fullkomlig man som också kan tygla hela sin kropp."

Vi alla felar i vårt tal och har svårt att styra tungan. Jakob talar i en liknelse om en häst som man sätter betsel i munnen på för att kunna styra hästens kropp så den lyder. Ryttaren har har kontroll över hästen och likaså ska vi tänka att ha koll på vår tunga vad vi talar ut.

Jag fick lite feedback när jag skrev sist och en broder tyckte jag hade med för mycket bibelord, men jag tror det är viktigt med Guds ord, för sanningen ska göra oss fria. Inte är det mina ord som sätter fri utan det levande Guds ordet som faller i god jord och bär frukt.

Jakob säger att tungan är en eld som sätter tillvarons hjul i brand och är antänd av Gehenna och att den smutsar ner hela vår kropp. Säkert har du bittert fått erfara hur din tunga flera gånger har satt tillvarons hjul i brand och hur du blivit nersmutsad av dina ord eller andras ord. Här gäller det att vara vis och genom Guds visdom kan du få hjälp som jag tidigare skrev i föra mejlet. Det står i Ordspråksboken kap 13 vers 3:

"Den som vaktar sin tunga bevarar sitt liv, den lösmynte råkar i olycka."

Vi går till Ordspråksboken 21 vers 23 Den som vaktar sin mun och sin tunga bevarar sitt liv för svårigheter. Tänk om Guds folk lärde sig att tygla sin tunga så mycket lugnare tillvaro det skulle bli. Låt år 2020 bli ett år då din tunga är helgad åt Herren och du brukar den till att välsigna och inte förbanna.

Här kommer nu 5 bibel ord om tungan som jag avslutar med och som kan bli en bön:

  1. Herre ,sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr. Psaltaren 114 vers 3
  2. Låt min muns tal och mina hjärtas tankar behaga dig, HERRE, min klippa och min återlösare. Psaltaren 19 vers 15
  3. Avhåll då din tunga från det som är ont, dina läppar från att tala svek. Psaltaren 34 vers 14
  4. Hon öppnar sin mun med vishet och har vänlig förmaning på sin tunga. Ordspråksboken 31 vers 26
  5. Milda ord är som drypande honung, ljuvliga för själen och en läkedom för kroppen. Ordspråksboken 16 vers 24

Andy Svensson
Läsarmejl

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
2020 - Ett nytt välsignat år

→ Nästa
Följa sexhoroskop 2020 eller följa Jesus?


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Tredje världskriget? - Ukraina och bibliska profetiorna

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Andy Svensson 22/5-22 19:42
I Uppenbarelseboken 16 vers två står det "Och den förste gick åstad och göt ut sin skål på jorden. Då kommo onda och svåra sårnader på de människor som buro vilddjurets märke och tillbådo dess bild" .
Skrevs i Pridefestival spred apkoppor

Andy Svensson 22/5-22 14:49
Du är ovanlig Elin som inte värderar människor :-). Tyvärr så ligger det här i vårt kött synden att bedöma andra och nervärdera. Har sett det här mycket under mina snart 36 år som kristen och då varit aktiv inom frikyrkan främst. När jag har lyssnat på föraktet synsätt med Sven R har jag sett mer av självförakt och mitt förakt mot andra.
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra

Elin 21/5-22 21:46
Andy, så sant. Bland pånyttfödda kristna är det nog högst ovanligt att man värderar människor, det skulle man aldrig ens våga. Men kan ske om man inte är fylld av Hjälparen, den Helige Ande. Då är det lätt att få världens Ande i ofrälstas sällskap om man inte är bedjande inom sig. Sista tiden har detta blivit så levande för mig.
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra


Senaste bönämnet

måndag 23 maj 2022 18:00
Allt ja gör e fel. Kan ni Be för min skull Till Jesus. O att ja slutar röka.
måndag 23 maj 2022 17:27
Hjälp min kropp. Hjälp min kropp.
måndag 23 maj 2022 16:40
Varför är det ett högt studietempo och höga kunskapskrav? Varför kan imte livet vara lagomt?Stress svett å tårar. Barn å ungdomar behöver ha roligt emellanåt. Lagomt i Jesu namn!

DAGENS

Vecka 21, tisdag 24 maj 2022 kl. 08:44

Online: 96

13482 sidvisningar hittills i dag
(31014 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Ivan och Vanja

“Var innerligt tillgivna varandra i syskonkärlek. Överträffa varandra i ömsesidig aktning.” (Romans 12:10)

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be högt den här bönen om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krSTÖD APG29

SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare (Paypal)
Bankkonto: 8150-5 934343720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt

mejl@apg29.nu
072-203 63 74

Om

Wikipedia om Christer Åberg

Mer

apg29.se
apg29.com 
apg29.nu 
christeraberg.se

Translate

↑ Upp