Live | Bönesidan | Sök | Kontakt
Surfar nu: 919 www.apg29.nu


Vänd inte åter till Sodom

Sodom och Gomorra

Lot blev räddad från syndens stad Sodom då han fördes bort av krigshärar. Men efter att Abram har gripit in och befriat Lot och hans familj och folket så återvände de till syndens stad. Min vän: Du ska inte vända åter till Sodom efter att du har blivit frälst. 

Lot, som följde med Abram, hade också får och nötboskap och tält, och landet kunde inte livnära dem där de bodde i samma område. De hade så mycket boskap att de inte kunde bo tillsammans, och det uppstod tvister mellan Abrams och Lots herdar. Dessutom bodde kananeerna och perisseerna i landet vid den tiden. Då sade Abram till Lot: "Inte skall det vara någon tvist mellan mig och dig eller mellan mina herdar och dina. Vi är ju bröder. Ligger inte hela landet öppet för dig? Skilj dig från mig. Vill du åt vänster så går jag åt höger, och vill du åt höger så går jag åt vänster." Lot lyfte blicken och såg hela Jordanslätten, som överallt var vattenrik. Innan Herren fördärvade Sodom och Gomorra var den nämligen som en Herrens lustgård, som Egyptens land, ända till Soar. Och Lot utvalde åt sig hela Jordanslätten. Han bröt upp och drog österut, och de skildes från varandra. Abram bodde kvar i Kanaans land och Lot bodde i städerna på slätten och drog med sina tält ända in mot Sodom. Men männen i Sodom var onda och mycket syndiga inför Herren .

Första Moseboken 13:5‭-‬13 SFB98

Vi ser här i bibeltexten Abrams brorson Lot var mycket rik. Både han och Lot "hade så mycket boskap att de inte kunde bo tillsammans". Och med all sin stora rikedom drog Lot med sina tält ända in mot Sodom. Men männen i den staden var mycket onda och syndiga inför Herren. Synd är nämligen ondska inför Herren. Och där bosatte sig lot med all sin rikedom. 

Jag vill att du ska lägga märke till att när Lot kom till Sodom så hade han med sig all sin stora rikedom. Detta innebar tusentals får och nötboskap och tält och tjänare i stor mängd. Han kom alltså inte obemärkt till staden, man lade märke till honom och all hans stora rikedom och tjänare i mängd. 

Texten ger indikationer på att Lot var pengar fixerad och en aning girig. Det var därför han bosatte sig i Sodom. För "hela Jordanslätten, som överallt var vattenrik. Innan Herren fördärvade Sodom och Gomorra var den nämligen som en Herrens lustgård, som Egyptens land, ända till Soar". Han drogs till Sodom på grund av rikedomens lockelse. Därför brydde han sig inte om vad det var för en plats som han egentligen kom till. Han ville förmodligen tjäna ännu mer och bli ännu rikare på det som Sodom hade att bjuda på. För männen i den staden var mycket onda och syndiga inför Herren. 

Abram räddar Lot

”Kungen i Sodom drog då ut tillsammans med kungen i Gomorra, kungen i Adma, kungen i Sebojim och kungen i Bela, det vill säga Soar. De ställde upp sig till strid mot dem i Siddimsdalen, mot Kedorlaomer, kungen i Elam, Tidal, kungen över Gojim, Amrafel, kungen i Sinar, och Arjok, kungen i Ellasar; fyra kungar mot de fem. 

Men Siddimsdalen var full av jordbecksgropar. Kungarna i Sodom och Gomorra flydde och föll då i dessa. De övriga flydde till bergsbygden. 

Så tog man all egendom och alla livsmedel som fanns i Sodom och Gomorra och tågade bort. De tog också med sig Abrams brorson Lot och allt han ägde. Han bodde ju i Sodom.”

‭‭Första Moseboken‬ ‭14:8-12‬ ‭SFB98‬‬

Det blev krig och kungarna i Sodom och Gomorra flydde. Fienden tog folket tillfånga, tog all egendom och livsmedel som fanns i dessa städer. De tog också med sig Lot och allt han ägde. Och förde dem bort.

Det här bege mig något mycket viktigt och anmärkningsvärt. Det var som att Gud använde den krigshändelse till att rädda Lot och hans familj bort från syndens stad Sodom.

Den här tanken är intressant. Så är det också i vår tid. Gud sänder ingen olycka, men han kan använda sig av den för att rädda sitt folk som han älskar så mycket. Men det är inte säkert att folket förstår att det är Gud som handlar i sin stora kärlek och omsorg om dem. Jag förmodar att så var det i fallet för Lot. Han förstod inte att det var Gud i sin kärlek som försökte rädda honom från syndens stad. Detta var Guds första försök att rädda Lot och hans familj. Det var också Guds försök att rädda folket.

Abram griper in

”Men en som lyckats fly kom och berättade detta för Abram, hebreen. Han bodde vid den terebintlund som tillhörde amoreen Mamre, Eskols och Aners bror, och de var i förbund med Abram. Då Abram hörde att hans släkting hade tagits tillfånga, lät han sina mest betrodda män rycka ut, trehundraarton män som var födda i hans hus, och de förföljde fienderna ända till Dan. Han fördelade sitt folk och överföll dem med sina tjänare om natten, slog dem och förföljde dem ända till Hoba norr om Damaskus och tog tillbaka all egendom. Sin släkting Lot och hans ägodelar tog han också tillbaka, liksom kvinnorna och det övriga folket.”

‭‭1 Mos‬ ‭14:13-16‬ ‭

Då griper Abram in och räddar sin brorson Lot med sin trehundraarton betrodda män. Han tog tillbaka all egendom som hade blivit plundrade i städerna, han tog tillbaka Lot och hans ägodelar, liksom kvinnorna och det övriga folket. Detta är också rätt så märkligt. Gud använde Abram för att rädda Lot och det övriga folket från fiendearméns händer. Och det ännu märkliga var, vilket vi ser sen i texten att de återvände sedan till de båda syndfulla städerna, och Lot återvände till Sodom med all sin rikedom. De fick inte någon tankeställare att de kanske skulle lämna Sodom och Gomorra eftersom Gud nu hade varit med och räddat dem. Mina vänner: återvänd aldrig till Sodom! Vänd aldrig tillbaka till syndens stad som dessa gjorde. För då kommer det visa sig att det kommer bli ännu värre. Och detta visade sig verkligen för Lot och hans familj och för folket i staden så Gud till slut blev tvungen att förstöra den. Gud vill inte någons död, vilket det står i bibeln. Han gör allt för att rädda dem, men till slut går det inte längre, och så faller domen som set också skedde dör städerna Sodom och Gomorra.

Ta inte del av Sodoms rikedomar

Kungen i Sodom sade till Abram: "Ge mig folket. Krigsbytet kan du behålla för dig själv." Men Abram svarade kungen i Sodom: "Jag lyfter min hand upp till Herren , till Gud den Högste, skapare av himmel och jord: Jag vill inte ta ens en tråd eller en sandalrem, än mindre något annat som tillhör dig. Du skall inte kunna säga: Jag har gjort Abram rik. Jag vill inte ha någonting. Det räcker med vad mina män har ätit och mina följeslagares andel, Aner, Eskol och Mamre. Låt dem få sin del."

1 Mos 14:21‭-‬24

Kungen i Sodom erbjöd Abram allt krigsbyte men han ville ha tillbaka folket. Det fanns en lag att den som har räddat tillfångatagna ska få få behålla krigsbytet men lämna tillbaka folket. Men Abram ville inte ens ha krigsbytet. Han ville inte inte ha en tråd, långt mindre en hel mantel. Han ville inte ha remmen till en sandal, långt mindre ett par sandaler. Han ville absolut inte vill ha någonting av sodoms- kungen. Varför? Han ville inte ta någon sel av syndens rikedomar från Sodom.

Så ska det också vara med sig och mig. Vi ska inte låta oss besmittas av syndens rikedomar. Vi hålla oss fullständigt borta från detta och vara helt rena!

Bild av frälsningen

Den fritagning Abram genomförde är en bild av den frälsning som den store Löftessonen Jesus Kristus i Abrams säd skulle genomföra. Den frälsningen är helt av nåd. Syndaren kan inte betala något för den. Därför sade också Abram nej till all ersättning för den räddning han hade genomfört. 

Men du ska inte vända åter till Sodom och synden efter att du har blivit frälst, dör då är du inte frälst. Vilket vi också ser i Lots fall, dör Gud fick senare än en gång ta tag i för att rädda Lot från synden då han skulle förstöra den staden och de andra städerna på slätten på grund av folkets många synder och ondska.

Detta säger oss också att Gud inte ger upp för att frälsa dig och mig. Gång på gång kommer han till oss med sin kärlek dör att försöka förmå oss att säga ja till Jesus Kristus för att bli frälsta.

Ska du bli frälst idag? ska du ta emot Jesus som Herren i sitt liv? Gör set - då blir frälst och räddad från syndens stad.

Du kan inte ta med dig dina rikedomar

Till sist vill jag säga en viktig sak. När Gud till slut räddade Lot och hans familj så Sodom förstördes så kunde inte Lot ta med sig någonting av sina rikedomar. Alla den rikedom som han hade förvärvat sig blev kvar i syndens stad. 

Så är set med sig också. Den dagen som Jesus tar med dig till himlen kan du inte ta med sig någonting som du har förvärvat i denna värld. Det kommer att lämnas kvar. Så min vän, vad värdesätter du mest?


Publicerades fredag 10 augusti 2018 19:49 | #sodom #synd #frälsning | Permalänk | Kopiera länk | Mejla

21 kommentarer

Kattis Fri, 10 Aug 2018 23:01:16 +020

Jag har läst det här . Det är lite andra tankar som jag vill dela Christer. Jag älskar verkligen Jesus, och jag vill vara ett redskap för honom, vittna för mina medmänniskor. Men jag har dragit mig undan vissa kompisar som vill dra ner mig på en längre nivå i tron. Med dessa båda kompisar har jag kännt länge. Men nu under våren mådde jag inte alls bra i min ande ! Det var så det vände sig i hela mig. Jag mådde dåligt i flera timmar efter att vi hade träffats. Det var två tjejkompisar. Med i en församling i Göteborg. Den ene kompisen klankar på mig att jag är för Andlig, och att det lyser om mig. Ja Jesus lyser igenom mig! Det har flera sagt. Men jag bara tvungen och dra i nödbromsen, så jag inte hamnar i synd. Men jag ber till herren att han ska ge mig nya vänner som älskar herren. Något som jag avskyr, och verkligen hatar. Det är den här Ljumheten som är vårat land. Jag mår jätte dåligt av den ! Det är så det vänder sig i hela mig. Sedan Christer vill jag berätta en sak till. Efter att min pappa fick flytta hem till Herren 17 Feb 2017. Så har jag och min mamma sett ljustrålar på väggen hemma där min mamma bor. När det är mörkt i deras sovrum. Ja nu bor min mamma där. Jag har sett en ljusstråle som en 7. Ja flera ljustrålar på väggen där. Min mamma har sett det flera gånger. Nä jag vill inte leva något ljumet liv. Men jag ber för mina gamla kompisar. Som är mera intresserad av Fika och umgås. Men jag vill vittna för människor! Oj detta blev långt Christer.

Svara


Christer Åberg Fri, 10 Aug 2018 23:14:55 +020

Svar till Kattis.

Det var bra skrivet! Men det är bäst att säga att jag inte menar att man inte ska umgås med människor. Det ska man naturligtvis göra. Men man ska inte ta del av synderna utan man ska leva nära Jesus.

Svara


Kattis Fri, 10 Aug 2018 23:48:28 +020

Svar till Christer Åberg.

Det är klart jag vill umgås med kompisar. Men när det inte känns bra då backar jag. Jag vill inte bli indragen något Flum, Flum. Jag vet inte hur det är i Församlingarna i Småland. Men här i Göteborg, så får man inte vara för Andlig- och sticka ut ! Jag vet att jag är väldigt känslig i min Ande. För ca fem-tio år sedan dansade jag Lindyhop, gick och dansade för motion skull och att det var roligt. Det är Jitterbugg jag pratar. Jag gick bara några gånger Christer. Jo lektioner gick jag och tog då kände jag inget det var okej för Gud. Men jag tränings dansade på wcj i Guldheden , där tog det stop i min Ande. Jag mådde inte alls bra av den miljön, och den profana Anden som var Wcj . = Westcust Jittebugg.

Det är andra saker som jag regarar på som jag har gjort att jag har dragit mig undan. Jag har bett över det. Jag mår bra. Även om jag inte är Frisk, Jag har en kronisksjukdom som heter Gravessjukdom, i folkmun säger man Giftsruma. Jag fick diagnosen 2007. Så jag äter Levaxin. Ja det var en parantes Christer! Jag följer din blogg dagligen.

Svara


Marita Sat, 11 Aug 2018 07:39:36 +020

Vad märkligt att en systerberättar om att hon sett ljusstrålar dom sjuor ! När jag var barn kanske 12 år fick jag se en syn likt en cirkel av guld sjuor i den. Den synen var som i luften ett bra tag. Gick till min mamma också och sade: det är så konstigt att jag hela tiden ser guld sjuor i luften. Ingen i min familj var frälsta. Senare hände nerför jag var sökt av Herren och 5 år senare kom Herrens ande över mig och överbevisade mig att det var Han. Men sedan att hitta en församling där Hans ande fanns visade sig inte vara lätt !!

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 12:57:45 +020

Svar till Marita.

Ja det har varit hos min mamma. Men jag har även upplevt ljus sken på någon kort sekund i min lägenhet! Jag lever nära Jesus. Men att berätta detta för Kristna idag, de vill inte lyssna! Nu säger jag inte alla Kristna. Man känner i Anden vilka man kan berätta det för!

Svara


Alf Sat, 11 Aug 2018 15:52:38 +020

Intressanta kommentarer, ja man får välja sitt sällskap.
Något jag tycker är intressant med historien om Lot är att det verkar som att Abrahams böner var viktiga för att Lot skulle räddas.
1 Mosebok 19:29:
"Då Gud fördärvade städerna på slätten, tänkte han på Abraham och förde ut Lot undan förödelsen, när han omstörtade städerna där Lot hade bott.Då Gud fördärvade städerna på slätten, tänkte han på Abraham och förde ut Lot undan förödelsen, när han omstörtade städerna där Lot hade bott."

Svara


Andreas Sat, 11 Aug 2018 16:17:34 +020

Svar till Kattis. Hej Kattis. Oj en till göteborgare med samma inställning till Gud. När du vandrar med herren och i ljuset så försöker djävulen på olika medel drar dig bort ifrån Gud. Därför kan han använda även svaga trossyskon att göra hans ärenden och få dig att tvivla. Detta är ett gott tecken att du är herrens tjänare speciellt när du känner i anden att något är fel. Livet är en kamp titta på Paulus som fick stå till svars i rättegångar för han stod upp för Guds ord likt dig. Så misströsta inte syster. Jag har också fått strida för Jesus och fått sig nej till gamla vänner pga de drar mig bort från Gud. En vän är inte kompis med mig pga jag tolererar inte Pride festivalen. Han tycker jag är homofob jag försökte förklara för honom att jag älskar de homosexuella människorna men jag kan inte acceptera deras synd och detta spektaklet. Dessutom är han så mycket vänster att vi inte går lika varken kring religion och politik. Så är livet men de viktiga är att inte rucka på herrens ord för de är det som i det långa loppet håller så fortsätt vandra med Gud Kattis.
Sen de roliga är att vissa som har varit emot dig kan efter ett tag komma till insikt. Två kompisar till mig som var ateister som argumenterade emot min tro är 1 idag kristen samt den andre är agnostiker för de ser att Jesu ord håller. Lever du som du lär då blir du i slutändan förstådd av de som söker sanningen. Så fortsätt be för din vän att hon ska bli starkare i sin tro och att herren ger dig nya vänner. Gud välsigne dig syster.

Svara


Andreas Sat, 11 Aug 2018 16:20:31 +020

Glömde tillläga Kattis. Att sjuan tror jag symboliserar lammets nummer.
7=777. Tror Jesus vill visa för dig att du tillhör honom. :)

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 16:35:18 +020

Svar till Andreas.

Ja jag ber för mina kompisar. Bla den ene som hånade mig för en del år sedan . Sade att jag var en som travhäst att jag hade skygglappar. Att det inte bara får vara tron! Sedan har hon varit taskig mot mig, och kör halv sanningar! Nä det fick vara nog nu. Har blockerat båda dessa kompisarna. Jag mår inte bra i Anden om jag ska trippa på tå, och gå ner på lägre nivå. De kompisarna kan jag vara utan!

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 16:41:55 +020

Svar till Andreas.

Det är hos min mamma vi har sett dessa ljustrålarna på väggen när det är mörkt i hennes sovrum. Men jag har vid nägra tillfällen möt på sekund snabba ljusstrålar i min lägenhet. Det har blimat till!! Vad var det där?? Det går inte och förklara! Men jag har en väldigt nära relation med Jesus. Känner direkt när något är galet i Anden.

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 17:18:42 +020

Svar till Kattis.

Nä Pride Existerar inte för mig! Inte äns om jag skulle åka på det i jobbet! Då kommer jag arbetsvägra, eller sjukskrivna mig, eller ta semester! Jag har tagit semester nu till den här veckan tor och Fre. Helgen är jag ledig. Tor ska jag söka en utbildning. Jag ska börja skolan om jag kommer med. Jag söka till stödassistent.

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 17:25:21 +020

Svar till Andreas.

Nä Pride Existerar inte för mig inte äns i jobbet. Då arbetsvägrar jag. Eller sjukskriver mig. Tänker inte gå med några brukare i något pride tåg!

Du kan läsa vidare jag svarade till mig själv. Men var ju som skulle läsa vad jag har svarat. Det lite fel!

Svara


Andreas Sat, 11 Aug 2018 19:58:05 +020

Svar till Kattis. De är bra att du ber för dina vänner ibland kan Gud omvända människor då de inser sina misstag. De kan ta år ibland innan de bryter igenom. Vissa böner svarar Gud direkt på vissa tar tid. Pastor Don Piper som var 90 minuter i himlen som har sett Jesus och varit i himmelriket sa en viktig sak som jag noterat. Gud hör all bön men ibland är de inte rätt tid att svara. Dina vänner måste kanske själva få utstå någon kränkande behandling eller att Gud visar tydligt i en omständighet på personens fel för de ska ödmjuka sig.
De är bra att du inte deltar. Samma som min son och en annan kristen i hans klass sa när RFSL kom och skulle propagera sin livsstil. De frågade läraren får vi gå ut klassrummet vi är kristna och stödjer inte detta. Läraren sa de först de var obligatoriskt men sedan kunde inte läraren säga nej så de gick ut ur klassrummet.
Hoppas du kommer in på skolan håller tummarna och ska be för dig.
Lycka till.

Svara


Kattis Sat, 11 Aug 2018 20:40:37 +020

Svar till Andreas.

Tack!

Svara


Mikael W Sat, 11 Aug 2018 20:51:06 +020

Någon som vet, på ett ungefär, hur många invånare Sodom kan ha haft då staden utplånades?

Populärhistoria: https://www.apg29.nu/a/735

Svara


Bengt Sat, 11 Aug 2018 21:22:01 +020

Bra att dom gick ut

Svara


Bengt Sat, 11 Aug 2018 21:24:10 +020

Jag har i flera år bett för våran föreståndare som är så lagom

Men inte mycket har hänt

Men jag vill ändå inte ge upp

Svara


Leif Boman Sat, 11 Aug 2018 21:49:49 +020

Svar till Mikael W.

Ja!

Svara


Katrina Sat, 11 Aug 2018 23:37:11 +020

Svar till Leif Boman .

och hur många var dem.

Svara


Svenne Sun, 12 Aug 2018 10:12:34 +020

Svar till Kattis.

Guds välsignelse, Kattis!

När jag läser det du skriver känner jag igen mig i det. Jag lever också mycket nära Jesus och är känslig i min ande.

Jag lider också av ljumheten i församlingarna och avskyr den. Jag sörjer och mår dåligt av det. Man vill mest ha underhållning och träffas för att ha "en god och trevlig stund", dricka kaffe och prata.

Det finns ingen man kan prata med heller, för vill man prata andligt flyger det bara över huvudet på folk i församlingen. De förstår inte för man blir betraktad som för andlig.

Men jag ber att det ska bli mera andlighet och gripenhet i församlingen som jag tillhör.

Svara


Roger T. W. Sun, 12 Aug 2018 15:45:36 +020

Svar till Andreas.

Här kommer en gammal historia, som jag inte kan kontrollera. Topsy Lindblom ledde danspalatset Nalen och det ansågs vara syndigt på den tiden. Hans mor var frälst och bad länge för sin son. Till slut kom han till tro, om historien stämmer.

Nalen var länge en kristen oas för de som inte kände sig hemma i andra församlingar (alla vi var inte alkoholister eller narkomaner). Ekonomin fungerade inte till slut och det kan ha berott på politikerna. Nu sups det där jag hade några av mina bästa andliga upplevelser, men ibland predikas det fortfarande.

KD firade två valvinster där med alliansen och jag var upprörd. Det dracks säkert vin och starkare i den gamla församlingssalen. I mängd. Där nya vänner böjde knä och kom till tro och vittnade. Jag såg förvandlingar av de små. Där jag och flera av mina släktingar gladdes över Erik Edin och Stig Ove Gustavsson och många andra. Bror Edins predikan om den förlorade sonen lever ännu i mitt minne. Han kom hem och luktade gris, men blev kärleksfullt mottagen.

Svara


Din kommentar

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?


Prenumera på Youtubekanalen:

Vecka 12, torsdag 21 mars 2019 kl. 02:09

Jesus söker: Bengt!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud." - Joh 1:12-13

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan
onsdag 20 mars 2019 23:03

Vi måste hjälpas åt att be för prästen i Halland att han blir frälst o avbokar den syndiga, okristna o hemska sagostunden på lördag. Mycket bättre om barnen får höra om Jesus från barnens bibel.

Aktuella artiklar


Senaste kommentarer


STÖD APG29! Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96 | Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 55 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 35 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 18 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 13 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 11 år om han hade levt idag. Allt detta finns att läsa om i boken Den längsta natten. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

MediaCreeper

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

TA EMOT JESUS!

↑ Upp