Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Vilka var Guds söner och jättarna i 1 Mosebok 6?

Historien om Guds söner och jättarna har fått många människors fantasier att skena iväg.

Jätteskelett.

Men vad är så syftet med 1 Mos 6? Läser vi den utan att förstå Guds frälsningsplan så missar vi allt. Den handlar inte om några änglaväsen som gjorde kvinnor med barn som födde hybridjättar, utan den handlar om Guds plan för att rädda människan.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
måndag, 25 maj 2020 16:10

Vilka var Guds söner och jättarna?

1 Mos 6:1-4: När människorna började föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem, såg Guds söner att människornas döttrar var vackra, och de tog till hustrur alla de ville ha. Då sade HERREN: "Min Ande skall inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid skall vara etthundratjugo år." Vid denna tid, då Guds söner gick in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem, och även senare, levde våldsverkarna [jättarna] på jorden. Detta var forntidens väldiga män som var så ryktbara.

Det kan tyckas att vi i denna text möter två märkliga saker: Guds söner och våldsverkarna eller jättarna som en del biblar har översatt det. Men som vi ska se i detta korta bibelstudium är det varken konstigt, märkligt eller mytologiskt.

Fallna änglar?

Bibelavsnittet har triggat igång fantasin hos en del så att det fullständigt har spårat ur. De menar att Guds söner är fallna änglar och att de fick barn med jordiska kvinnor. Barnen som de fick var jättar, hybrider, hälften människor och hälften demoner. Men att inte detta stämmer ser vi av Jesu egna ord att änglar inte gifter sig och kan inte få barn.

Matt 22:30: "Ty vid uppståndelsen gifter man sig inte och blir inte bortgift, utan man är som änglarna i himlen."

Så där föll den tesen pladask.

Födde kvinnorna jättarna?

Innan vi avslöjar vilka Guds söner var och jättarna så tidsbestämmer författaren att den tid som detta utspelade sig var då våldsverkarna eller "jättarna" levde på jorden. Ingen stans står det att kvinnorna födde dessa jättar eller våldsverkare, utan de fanns redan på jorden. Så där sprack den tesen också!

Men vilka var dessa Guds söner? Och vilka var våldsverkarna? Var de jättar?

Guds söner

Vad menas med "Guds söner"? Vad betyder det? Låt oss titta i Bibeln:

5 Mos 32:19: "HERREN såg detta och förkastade dem, eftersom hans söner och döttrar hade kränkt honom."

Här står det att HERREN har söner och döttrar. Ja, till och med döttrar! Det råder inget tvivel att det rör sig om vanliga människor av kött och blod. Alltså inte gudaväsen eller änglar.

5 Mos 14:1: "Ni är HERRENS, er Guds, barn. Ni skall inte rista märken på er eller göra er skalliga ovanför pannan för de döda,"

Det råder ingen som helst tvekan om att denna vers talar om vanliga människor trots att det står att "Ni är HERRENS, er Guds, barn".

Jobs bok

Med andra ord: När Bibeln talar om Guds söner eller döttrar menas det alltid vanliga människor av kött och blod, med undantag av Jobs bok där man förstår av textsammanhanget att det menas änglar eller fallna änglar.

Job 1:6: "En dag hände det att Guds söner kom och trädde fram inför HERREN, och Åklagaren [Satan] kom också med bland dem."

Begreppet Guds söner nämns också på två ställen till i Jobs bok.

SLUTSATS: När 1 Mos 6:1-4 talar om Guds söner så rör det sig om vanliga människor av kött och blod och inget annat.

Jättarna

Folkbibeln

1 Mos 6:4: "Vid denna tid, då Guds söner gick in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem, och även senare, levde våldsverkarna på jorden. Detta var forntidens väldiga män som var så ryktbara."

Bibel 2000

1 Mos 6:4: "På den tiden — och även senare — när gudaväsendena låg med människornas döttrar och fick barn med dem, fanns det jättar på jorden. Detta var urtidens hjältar, och deras rykte var stort."

1917

1 Mos 6:4: "Vid den tiden, likasom ock efteråt, levde jättarna på jorden, sedan Guds söner begynte gå in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem; detta var forntidens väldiga män, som voro så namnkunniga."

KXII

1Mo 6:4: "På den tiden voro ock tyranner på jordene, förty, sedan Guds söner ingingo till menniskors döttrar, och de födde barn, vordo deraf väldige och fast beryktade män i verldene."

Nefilim

Vi ser i dessa fyra svenska översättningar att det översätts olika. Folkbibeln översätter "våldsverkarna", Bibel 2000 "jättar", 1917 "jättarna" medan KXII översätter "tyranner".

Det finns en del utländska bibelöversättningar som inte ens har brytt sig om att översätta grundtextordet "nefilim". Istället skriver de bara ut ordet nefilim.

Det har uppkommit osannolika myter om dessa "nefilim" där man menar att de var jättar som var hälften människor och hälften demoner.


På internet kan du hitta många bilder som visar skelett efter dessa jättemänniskor. Men man behöver inte ha större fantasi för att förstå att dessa är bluff, vilket det också har avslöjats att det är.

Vad betyder "nefilim"?

Nefilim kommer av det hebreiska/arameiska verbet nafal, som betyder ”att falla”, till exempel om att falla i strid. Det används exempelvis om Uria som föll i striden (2 Sam. 11:17). Verbet nafal betyder även ”att orsaka att andra faller”. Det är därför som Svenska Folkbibeln översätter ordet nefilim med ”våldsverkarna” samt Karl XII:s bibel med ”tyrannerna”.

Men var då dessa nefilím jättar? Ordet nefilim kan också översättas med ”översittare” och ”tyrann”. Svenska Folkbibelns översättning våldsverkarna har då översatt mer rätt. Det handlar om en grupp människor som utövade särskilt mycket ondska och våld.

SLUTSATS: Nefilim har alltså inget att göra med några slags övernaturliga jättar som var hybrider. De var alltså vanliga människor av kött och blod som du och jag.

Syftet med berättelsen i 1 Mos 6

Men vad är så syftet med 1 Mos 6? Läser vi den utan att förstå Guds frälsningsplan så missar vi allt. Den handlar inte om några änglaväsen som gjorde kvinnor med barn som födde hybridjättar, utan den handlar om Guds plan för att rädda människan.

Det är därför han befaller Noa att bygga en ark åt hans familj och två par av varje slags djur. När den stora flodens dom kom över jorden blev alla människor och djur som var i arken frälsta och räddade

Men arken är så mycket mer än bara en stor båt. Arken är en profetisk bild på Jesus Kristus. Idag är Jesus frälsningsarken. Alla som befinner sig i arken Jesus Kristus blir frälsta och räddade från domen.

För att nu kunna befinna sig i Jesus Kristus måste man ta emot honom. Alla som tar emot Jesus Kristus blir frälsta och räddade och får evigt liv. Alla som har Jesus har fått sina synder förlåtna.

Låt oss inte stirra oss blinda på jättar och änglaväsen i 1 Mos 6 så att våra fantasier skenar iväg så att vi missar vad kapitlet egentligen handlar om.

Låt oss se på Jesus för det är i honom som vi har vår frälsning.

SLUTSATS: 1 Mos 6 handlar om hur Gud griper in för att frälsa människan.


Gräv inte upp skelett som inte finns. Låt de döda "jättemänniskorna" i fortsättningen vara döda och begravna!

Christer Åberg


#Guds söner #Jättar #Nefilim #Hybrider #Fallna änglar


28 kommentarer

1 2 »3

x
Christer Åberg
måndag, 25 maj 2020 18:54

"Vi såg också jättarna där - Anaks barn kom från jättestammen - och vi var som gräshoppor i våra egna ögon, och så var vi också i deras ögon." - 4 Mosebok 13:34

Här står samma grundtextord som i 1 Mos 6. Alltså vanliga människor.


Svara

x
Leif Svensson
måndag, 25 maj 2020 19:24

Ja det är ju bara att läsa Enoks bok så ser vi ju att nåt hände i urtid.Enok var den profet som också först togs upp till himmelen.till GUD.
1/3 av Guds änglar avföll tillsammans med Lucifer(satan) i avfallet.
Fråga er...var inte Goliat en jätte drygt 2,8 meter lång ?
Har ni sett bilderna från Baalbek i Libanon 1500 ton tunga "utmejsalde block bildar grunden i templet i Baalbek. Stenbrottet ligger drygt 1 mil därifrån där vilar ett ej färdigt block på 1500 tons vikt.
Ingen vet hur pyramiderna kunde byggas..många menar att det var Nepehlim,s som var byggmästarna.

Svara

x
Christer Åberg svarar Leif Svensson
måndag, 25 maj 2020 19:34
Leif Svensson skrev:
Ja det är ju bara att läsa Enoks bok så ser vi ju att nåt hände i urtid.Enok var den profet som också först togs upp till himmelen.till GUD.
1/3 av Guds änglar avföll tillsammans med Lucifer(satan) i avfallet.
Fråga er...var inte Goliat en jätte drygt 2,8 meter lång ?
Har ni sett bilderna från Baalbek i Libanon 1500 ton tunga "utmejsalde block bildar grunden i templet i Baalbek. Stenbrottet ligger drygt 1 mil därifrån där vilar ett ej färdigt block på 1500 tons vikt.
Ingen vet hur pyramiderna kunde byggas..många menar att det var Nepehlim,s som var byggmästarna.

Enoks bok tillhör inte Bibeln. När det gäller Goliat nämner jag om detta här: https://www.youtube.com/watch?v=ZH9fYuxpbOQ

Svara

x
Tomas N
måndag, 25 maj 2020 23:06

Jag förstår ärligt talat varför man missar något ifall man gör den ganska vedertagna tolkningen att det fanns mera än bara synd som förorsakade Gud att dränka hela skapelsen förutom Noah och de som var på Arken.
Jesus pratade om Noahs dagar som exceptionellt förfall. Nu i sista tiden mixtras det med skapelseordningen också.

Jag kan inte se hur man kan komma bort ifrån viktiga sanningar genom att tro att det var fallna änglar och jättar involverade.

Guds dom och straff,men oändliga nåd är ju tydlig likaväl.
Vi är ju hela tiden kallade att tro och älska Gud och leva rättfärdigt och inte i synd. Samma sak från begynnelsen tills nu.
Fallna änglar och satans rike är också en verklighet som korrumperar Guds skapelse och vill leda alla till fördärvet.
Enoks bok lästes troligen av skriftlärda judar och är citerad i NT,så det är ingen grumlig källa.

Jag tycker mig se de två faktorerna förutom alla vanliga mänskliga synder från Noahs tid få en viktig roll igen
Extrem och pervers sexualitet och mixtrande med skapelsens ordning och DNA.
Detta har visat sig ha kapacitet att dra med sig extremt många i fördärvet. Därför behövs att Guds folk reser sig till kallelsen och drar sig närmare Gud.

Svara

x
Lena Henricson svarar Leif Svensson
måndag, 25 maj 2020 23:13
Leif Svensson skrev:
Ja det är ju bara att läsa Enoks bok så ser vi ju att nåt hände i urtid.Enok var den profet som också först togs upp till himmelen.till GUD.
1/3 av Guds änglar avföll tillsammans med Lucifer(satan) i avfallet.
Fråga er...var inte Goliat en jätte drygt 2,8 meter lång ?
Har ni sett bilderna från Baalbek i Libanon 1500 ton tunga "utmejsalde block bildar grunden i templet i Baalbek. Stenbrottet ligger drygt 1 mil därifrån där vilar ett ej färdigt block på 1500 tons vikt.
Ingen vet hur pyramiderna kunde byggas..många menar att det var Nepehlim,s som var byggmästarna.

Sådant som du nämner om kan ju vara intressant att fundera på.🤔

Men jag håller med Christer Åberg om att vi inte bör stirra oss blinda på jättar och änglaväsen i 1Mos.6. Det finns ju det som är viktigare för vår frälsning och vår vandring med JESUS.

🌴🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🌴

Svara

x
Lena Henricson svarar Tomas N
måndag, 25 maj 2020 23:21
Tomas N skrev:
Jag förstår ärligt talat varför man missar något ifall man gör den ganska vedertagna tolkningen att det fanns mera än bara synd som förorsakade Gud att dränka hela skapelsen förutom Noah och de som var på Arken.
Jesus pratade om Noahs dagar som exceptionellt förfall. Nu i sista tiden mixtras det med skapelseordningen också.

Jag kan inte se hur man kan komma bort ifrån viktiga sanningar genom att tro att det var fallna änglar och jättar involverade.

Guds dom och straff,men oändliga nåd är ju tydlig likaväl.
Vi är ju hela tiden kallade att tro och älska Gud och leva rättfärdigt och inte i synd. Samma sak från begynnelsen tills nu.
Fallna änglar och satans rike är också en verklighet som korrumperar Guds skapelse och vill leda alla till fördärvet.
Enoks bok lästes troligen av skriftlärda judar och är citerad i NT,så det är ingen grumlig källa.

Jag tycker mig se de två faktorerna förutom alla vanliga mänskliga synder från Noahs tid få en viktig roll igen
Extrem och pervers sexualitet och mixtrande med skapelsens ordning och DNA.
Detta har visat sig ha kapacitet att dra med sig extremt många i fördärvet. Därför behövs att Guds folk reser sig till kallelsen och drar sig närmare Gud.

Tänkvärt det du skriver,sässkilt slutsatsen du kommer fram till.👍

Svara

x
Mikael W
tisdag, 26 maj 2020 09:05

Jesus fick en ny kropp efter uppståndelsen, en kropp som kunde gå rakt igenom dörrar, och som åt mat. Även vi får en dylik kropp i himlen, en himmelsk kropp.

De två änglarna som besökte Lot, hade också förkroppsligats, och deras fötter tvättades och dem åt mat.

Lots släktingar ville ha sex med dem, och för att förhindra denna orenhet/synd, så erbjöd Lot istället sina döttrar (1 Mos. 19)

Jag är nog av den uppfattningen att ”Guds söner”, var fallna änglar som var förkroppsligade, som gjorde det förbjudna i att vara med kvinnor på jorden. Detta orena DNA i avkomman, denna orena blodslinje, som även jätten Goljat bar på, var det tänkt att Gud skulle rensa bort med syndafloden

Rätta mig gärna om jag har felSvara

x
Lillibeth svarar Mikael W
tisdag, 26 maj 2020 10:36
Mikael W skrev:
Jesus fick en ny kropp efter uppståndelsen, en kropp som kunde gå rakt igenom dörrar, och som åt mat. Även vi får en dylik kropp i himlen, en himmelsk kropp.

De två änglarna som besökte Lot, hade också förkroppsligats, och deras fötter tvättades och dem åt mat.

Lots släktingar ville ha sex med dem, och för att förhindra denna orenhet/synd, så erbjöd Lot istället sina döttrar (1 Mos. 19)

Jag är nog av den uppfattningen att ”Guds söner”, var fallna änglar som var förkroppsligade, som gjorde det förbjudna i att vara med kvinnor på jorden. Detta orena DNA i avkomman, denna orena blodslinje, som även jätten Goljat bar på, var det tänkt att Gud skulle rensa bort med syndafloden

Rätta mig gärna om jag har felIntressant tanke i dessa tider. Har lyssnat på Gary Stearmans program och han har med personer som talar om detta.

Svara

x
Tomas N svarar Lillibeth
tisdag, 26 maj 2020 13:45
Lillibeth skrev:
Intressant tanke i dessa tider. Har lyssnat på Gary Stearmans program och han har med personer som talar om detta.

Flera kända och i mina ögon mainstream (om än radikala) församlingar som t e x Times square church har predikat enligt att det var änglar och jättar före floden
Man behöver inte vända ut och in på Enoks bok eller gå ännu djupare för att komma til den slutsatsen

Jag håller lite med Christer att man skall akta sig för att studera för djupt i sådant som spelar mindre roll.

Jag lyssnade lite på Rob Skiba vid mågra tillfällen,men som sagt det kan bli för mycket "science fiction"över det hela.

Kristi kropp är i mina ögon en arme på ett uppdrag. Man kan missa uppdraget om man fördjupar sig för mycket. Men bygger det upp så är det till nytta

Svara

x
Lillibeth svarar Tomas N
tisdag, 26 maj 2020 13:52
Tomas N skrev:
Flera kända och i mina ögon mainstream (om än radikala) församlingar som t e x Times square church har predikat enligt att det var änglar och jättar före floden
Man behöver inte vända ut och in på Enoks bok eller gå ännu djupare för att komma til den slutsatsen

Jag håller lite med Christer att man skall akta sig för att studera för djupt i sådant som spelar mindre roll.

Jag lyssnade lite på Rob Skiba vid mågra tillfällen,men som sagt det kan bli för mycket "science fiction"över det hela.

Kristi kropp är i mina ögon en arme på ett uppdrag. Man kan missa uppdraget om man fördjupar sig för mycket. Men bygger det upp så är det till nytta

Tycker att du har en mycket sund och balanserad synpunkt,verkligen.
Detta är inget jag vill gräva i, kan bara konstatera att otroliga saker kan ha hänt och Gud är med i alla skeenden och har kontroll även där, som övergår vårt förstånd.
Det som är obehagligt är detta med DNA-manipulering. Men som tidigare, jag tror på ett uppryckande, Herren tillmötes i skyn.

Svara

1 2 »3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Christer Åberg testsjunger


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

tisdag 7 juli 2020 01:47
Jag behöver förbön för min sömn!! Har mkt svårt att somna! Sover sedan för länge på morgonen och vänder på dygnet!

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp