Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Vilka var Guds söner och jättarna i 1 Mosebok 6?

Historien om Guds söner och jättarna har fått många människors fantasier att skena iväg.

Jätteskelett.

Men vad är så syftet med 1 Mos 6? Läser vi den utan att förstå Guds frälsningsplan så missar vi allt. Den handlar inte om några änglaväsen som gjorde kvinnor med barn som födde hybridjättar, utan den handlar om Guds plan för att rädda människan.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
måndag, 25 maj 2020 16:10

Vilka var Guds söner och jättarna?

1 Mos 6:1-4: När människorna började föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem, såg Guds söner att människornas döttrar var vackra, och de tog till hustrur alla de ville ha. Då sade HERREN: "Min Ande skall inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid skall vara etthundratjugo år." Vid denna tid, då Guds söner gick in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem, och även senare, levde våldsverkarna [jättarna] på jorden. Detta var forntidens väldiga män som var så ryktbara.

Det kan tyckas att vi i denna text möter två märkliga saker: Guds söner och våldsverkarna eller jättarna som en del biblar har översatt det. Men som vi ska se i detta korta bibelstudium är det varken konstigt, märkligt eller mytologiskt.

Fallna änglar?

Bibelavsnittet har triggat igång fantasin hos en del så att det fullständigt har spårat ur. De menar att Guds söner är fallna änglar och att de fick barn med jordiska kvinnor. Barnen som de fick var jättar, hybrider, hälften människor och hälften demoner. Men att inte detta stämmer ser vi av Jesu egna ord att änglar inte gifter sig och kan inte få barn.

Matt 22:30: "Ty vid uppståndelsen gifter man sig inte och blir inte bortgift, utan man är som änglarna i himlen."

Så där föll den tesen pladask.

Födde kvinnorna jättarna?

Innan vi avslöjar vilka Guds söner var och jättarna så tidsbestämmer författaren att den tid som detta utspelade sig var då våldsverkarna eller "jättarna" levde på jorden. Ingen stans står det att kvinnorna födde dessa jättar eller våldsverkare, utan de fanns redan på jorden. Så där sprack den tesen också!

Men vilka var dessa Guds söner? Och vilka var våldsverkarna? Var de jättar?

Guds söner

Vad menas med "Guds söner"? Vad betyder det? Låt oss titta i Bibeln:

5 Mos 32:19: "HERREN såg detta och förkastade dem, eftersom hans söner och döttrar hade kränkt honom."

Här står det att HERREN har söner och döttrar. Ja, till och med döttrar! Det råder inget tvivel att det rör sig om vanliga människor av kött och blod. Alltså inte gudaväsen eller änglar.

5 Mos 14:1: "Ni är HERRENS, er Guds, barn. Ni skall inte rista märken på er eller göra er skalliga ovanför pannan för de döda,"

Det råder ingen som helst tvekan om att denna vers talar om vanliga människor trots att det står att "Ni är HERRENS, er Guds, barn".

Jobs bok

Med andra ord: När Bibeln talar om Guds söner eller döttrar menas det alltid vanliga människor av kött och blod, med undantag av Jobs bok där man förstår av textsammanhanget att det menas änglar eller fallna änglar.

Job 1:6: "En dag hände det att Guds söner kom och trädde fram inför HERREN, och Åklagaren [Satan] kom också med bland dem."

Begreppet Guds söner nämns också på två ställen till i Jobs bok.

SLUTSATS: När 1 Mos 6:1-4 talar om Guds söner så rör det sig om vanliga människor av kött och blod och inget annat.

Jättarna

Folkbibeln

1 Mos 6:4: "Vid denna tid, då Guds söner gick in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem, och även senare, levde våldsverkarna på jorden. Detta var forntidens väldiga män som var så ryktbara."

Bibel 2000

1 Mos 6:4: "På den tiden — och även senare — när gudaväsendena låg med människornas döttrar och fick barn med dem, fanns det jättar på jorden. Detta var urtidens hjältar, och deras rykte var stort."

1917

1 Mos 6:4: "Vid den tiden, likasom ock efteråt, levde jättarna på jorden, sedan Guds söner begynte gå in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem; detta var forntidens väldiga män, som voro så namnkunniga."

KXII

1Mo 6:4: "På den tiden voro ock tyranner på jordene, förty, sedan Guds söner ingingo till menniskors döttrar, och de födde barn, vordo deraf väldige och fast beryktade män i verldene."

Nefilim

Vi ser i dessa fyra svenska översättningar att det översätts olika. Folkbibeln översätter "våldsverkarna", Bibel 2000 "jättar", 1917 "jättarna" medan KXII översätter "tyranner".

Det finns en del utländska bibelöversättningar som inte ens har brytt sig om att översätta grundtextordet "nefilim". Istället skriver de bara ut ordet nefilim.

Det har uppkommit osannolika myter om dessa "nefilim" där man menar att de var jättar som var hälften människor och hälften demoner.


På internet kan du hitta många bilder som visar skelett efter dessa jättemänniskor. Men man behöver inte ha större fantasi för att förstå att dessa är bluff, vilket det också har avslöjats att det är.

Vad betyder "nefilim"?

Nefilim kommer av det hebreiska/arameiska verbet nafal, som betyder ”att falla”, till exempel om att falla i strid. Det används exempelvis om Uria som föll i striden (2 Sam. 11:17). Verbet nafal betyder även ”att orsaka att andra faller”. Det är därför som Svenska Folkbibeln översätter ordet nefilim med ”våldsverkarna” samt Karl XII:s bibel med ”tyrannerna”.

Men var då dessa nefilím jättar? Ordet nefilim kan också översättas med ”översittare” och ”tyrann”. Svenska Folkbibelns översättning våldsverkarna har då översatt mer rätt. Det handlar om en grupp människor som utövade särskilt mycket ondska och våld.

SLUTSATS: Nefilim har alltså inget att göra med några slags övernaturliga jättar som var hybrider. De var alltså vanliga människor av kött och blod som du och jag.

Syftet med berättelsen i 1 Mos 6

Men vad är så syftet med 1 Mos 6? Läser vi den utan att förstå Guds frälsningsplan så missar vi allt. Den handlar inte om några änglaväsen som gjorde kvinnor med barn som födde hybridjättar, utan den handlar om Guds plan för att rädda människan.

Det är därför han befaller Noa att bygga en ark åt hans familj och två par av varje slags djur. När den stora flodens dom kom över jorden blev alla människor och djur som var i arken frälsta och räddade

Men arken är så mycket mer än bara en stor båt. Arken är en profetisk bild på Jesus Kristus. Idag är Jesus frälsningsarken. Alla som befinner sig i arken Jesus Kristus blir frälsta och räddade från domen.

För att nu kunna befinna sig i Jesus Kristus måste man ta emot honom. Alla som tar emot Jesus Kristus blir frälsta och räddade och får evigt liv. Alla som har Jesus har fått sina synder förlåtna.

Låt oss inte stirra oss blinda på jättar och änglaväsen i 1 Mos 6 så att våra fantasier skenar iväg så att vi missar vad kapitlet egentligen handlar om.

Låt oss se på Jesus för det är i honom som vi har vår frälsning.

SLUTSATS: 1 Mos 6 handlar om hur Gud griper in för att frälsa människan.


Gräv inte upp skelett som inte finns. Låt de döda "jättemänniskorna" i fortsättningen vara döda och begravna!

Christer Åberg


#Guds söner #Jättar #Nefilim #Hybrider #Fallna änglar


30 kommentarer

2 3

x
Lillibeth
onsdag, 27 maj 2020 15:15

För den intresserade,detta är en som forskar och går lite mer på djupet.
Skulle väl säga att det inte är något för vanliga icke forskare att starta en sådan karriär. Man kan dock fundera kontra vad som står i ordet och i hela bibeln sammantaget.

https://www.youtube.com/watch?v=CAl7tkiihiw


Svara

x
Lena Henricson svarar Tomas N
onsdag, 27 maj 2020 17:04
Tomas N skrev:
Gud gav Noah nåd och vi är hans avkomlingar. Mest troligt var det inte bara de synder vi känner till som förekom syndafloden ,utan övergrepp på själva skapelsen.
Så Gud vill dränka allt,men räddafe den bästa människan han kunde hitta.
När Ham visade tecken på bristande respekt för sexuell renhet drog han en förbannelse över sina efterkommande.
Gud skojar man inte med.
Gud har nog inte skapat vare sig jättar eller dinosaurier.
Varför skall vi forska i detta ,när tiden ju onte räcker till för allt nyttigt vi borde och vill göra.

Nyfikenhet är ofta en första introduktion till olika synder.

Ja t.o.m det som är bra kan ju komma i vägen för det som är bäst.🤔

Svara

x
Vanessa svarar Mikael W
onsdag, 27 maj 2020 20:29
Mikael W skrev:
Jesus fick en ny kropp efter uppståndelsen, en kropp som kunde gå rakt igenom dörrar, och som åt mat. Även vi får en dylik kropp i himlen, en himmelsk kropp.

De två änglarna som besökte Lot, hade också förkroppsligats, och deras fötter tvättades och dem åt mat.

Lots släktingar ville ha sex med dem, och för att förhindra denna orenhet/synd, så erbjöd Lot istället sina döttrar (1 Mos. 19)

Jag är nog av den uppfattningen att ”Guds söner”, var fallna änglar som var förkroppsligade, som gjorde det förbjudna i att vara med kvinnor på jorden. Detta orena DNA i avkomman, denna orena blodslinje, som även jätten Goljat bar på, var det tänkt att Gud skulle rensa bort med syndafloden

Rätta mig gärna om jag har felSå du menar att Jesus kropp var andlig och ej fysisk???
Han hade ju hålen kvar i sina händer.
Nej, jag tycker du låter som jehova vittner

Svara

x
Sigvard Svärd
onsdag, 27 maj 2020 21:10

Naturligtvis ska en kristen inte gå utanför Bibeln med sin tro, eller förtydliga sin tro med ting som inte ger fullständigt svar på. Och visst bör den kristne i all bibelläsning först och främst söka efter Kristus, "och se i Ordet hans sköna bild", som sångaren sjunger". En ung prästkandidat frågade en gång Martin Luther om vad man ska predika. Svaret löd: "Texter som driver Kristus."
Men, och här ska jag citera från pingstvännen Teol. dr. Alf Lindberg (hemma hos Herren), mångårig lärare på Mariannelunds Folkhögskola, i sin bok "Människans väg" (eget förlag, tryckt på "Studentlitteratur", Lund 1996) sid. 34-40 under rubriken ´Den förbjudna förbindelsen´: "Jag kommer här att behandla aspekter av detta ämne - det gäller närmast vilka ´Guds söner´ i början av det sjätte kapitlet i 1 Mosebok var - som jag vet är omdiskuterade för att inte säga omstridda. Anledningen till att jag gör det är inte en lust att vara spekulativ, utan just för att Skrifter nämner om detta. Då bör även en utläggning över skapelsen, som också inkluderar änglavärlden, göra det."
Men som sagt, frälsningsbudskapet åt mänskligheten är alltid viktigast!

Svara

x
Mikael W svarar Vanessa
onsdag, 27 maj 2020 22:00
Vanessa skrev:
Så du menar att Jesus kropp var andlig och ej fysisk???
Han hade ju hålen kvar i sina händer.
Nej, jag tycker du låter som jehova vittner

.....efter Jesu uppståndelse kunde Jesus med sin kropp både äta och gå genom en vägg

Det är helt ok om du vill kalla mig för ett Jehovas Vittne. På den här bloggen har jag blivit kallad Katolik, skämtare, Muslim, lögnare, mördare och ”någon som hotar andra”, så varför inte även Jehovas Vittne


Svara

x
Sigvard Svärd svarar Sigvard Svärd
onsdag, 27 maj 2020 22:24
Sigvard Svärd skrev:
Naturligtvis ska en kristen inte gå utanför Bibeln med sin tro, eller förtydliga sin tro med ting som inte ger fullständigt svar på. Och visst bör den kristne i all bibelläsning först och främst söka efter Kristus, "och se i Ordet hans sköna bild", som sångaren sjunger". En ung prästkandidat frågade en gång Martin Luther om vad man ska predika. Svaret löd: "Texter som driver Kristus."
Men, och här ska jag citera från pingstvännen Teol. dr. Alf Lindberg (hemma hos Herren), mångårig lärare på Mariannelunds Folkhögskola, i sin bok "Människans väg" (eget förlag, tryckt på "Studentlitteratur", Lund 1996) sid. 34-40 under rubriken ´Den förbjudna förbindelsen´: "Jag kommer här att behandla aspekter av detta ämne - det gäller närmast vilka ´Guds söner´ i början av det sjätte kapitlet i 1 Mosebok var - som jag vet är omdiskuterade för att inte säga omstridda. Anledningen till att jag gör det är inte en lust att vara spekulativ, utan just för att Skrifter nämner om detta. Då bör även en utläggning över skapelsen, som också inkluderar änglavärlden, göra det."
Men som sagt, frälsningsbudskapet åt mänskligheten är alltid viktigast!

Ska vara "utan just för att Skriften nämner om detta".

Svara

x
Sverige
fredag, 29 maj 2020 17:07

Bra utläggning och förklaring Christer.
Obiblisk villfarelse som platt jord och ängla-/demonavkomma ska inte få stå oemotsagd.

Svara

x
Erik Öhman svarar Leif Svensson
lördag, 30 maj 2020 09:21
Leif Svensson skrev:
Ja det är ju bara att läsa Enoks bok så ser vi ju att nåt hände i urtid.Enok var den profet som också först togs upp till himmelen.till GUD.
1/3 av Guds änglar avföll tillsammans med Lucifer(satan) i avfallet.
Fråga er...var inte Goliat en jätte drygt 2,8 meter lång ?
Har ni sett bilderna från Baalbek i Libanon 1500 ton tunga "utmejsalde block bildar grunden i templet i Baalbek. Stenbrottet ligger drygt 1 mil därifrån där vilar ett ej färdigt block på 1500 tons vikt.
Ingen vet hur pyramiderna kunde byggas..många menar att det var Nepehlim,s som var byggmästarna.

I USA har det stötts på skelett från personer på upp emot 3 meters längd, men de har "försvunnit" efter att ha hämtats in av olika museer.
Det ställer ju till besvär med historieskrivningen ifall Jättar helt plötsligt finns och inte bara är mytologi.
Soldater i eurasien kring Afghanistan blev angripna, men ingenting kom ut officiellt.

Svara

x
Lillibeth svarar Mikael W
torsdag, 24 september 2020 06:57
Mikael W skrev:
Jesus fick en ny kropp efter uppståndelsen, en kropp som kunde gå rakt igenom dörrar, och som åt mat. Även vi får en dylik kropp i himlen, en himmelsk kropp.

De två änglarna som besökte Lot, hade också förkroppsligats, och deras fötter tvättades och dem åt mat.

Lots släktingar ville ha sex med dem, och för att förhindra denna orenhet/synd, så erbjöd Lot istället sina döttrar (1 Mos. 19)

Jag är nog av den uppfattningen att ”Guds söner”, var fallna änglar som var förkroppsligade, som gjorde det förbjudna i att vara med kvinnor på jorden. Detta orena DNA i avkomman, denna orena blodslinje, som även jätten Goljat bar på, var det tänkt att Gud skulle rensa bort med syndafloden

Rätta mig gärna om jag har felÄr inne på din linje.

Svara

x
Mikael W svarar Lillibeth
torsdag, 24 september 2020 10:43
Lillibeth skrev:
Är inne på din linje.

Ja, efter Jesu uppståndelse, med Jesu nya uppståndna kropp, så kunde Jesus gå rakt genom en dörr utan att öppna den.

Jesus dök plötsligen upp hos de församlade lärjungarna, trots att dörren var låst, och han åt stekt fisk med sin nya kropp:

På kvällen samma dag, den första veckodagen, var lärjungarna samlade bakom låsta dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade: "Frid vare med er!"
(Joh.20:19)

När de i sin glädje och förundran fortfarande inte kunde tro, frågade han dem: "Har ni något ätbart här?" Då räckte de honom en bit stekt fisk, och han tog den och åt inför deras ögon.
(Luk. 24:41-43)

Svara

2 3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Apg29.Nu live med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 26 oktober 2020 22:53
Be att jag får hjälp att laga min trasiga tand imorgon!

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp