Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

22 argument som pekar på att pingst är knuten till uppryckandet

Mikael Walfridsson
2022-04-01 12:21

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

/bild/skord-1648808866.jpg

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Pingst eller Shavuot, som högtiden också heter. 

Pingst är en fantastisk högtid som ligger mitt i mellan vårhögtiderna, som blev uppfyllda vid Jesu första komma, och hösthögtiderna som återstår att uppfyllas vid Jesu andra komma. 

Det kan peka på att denna högtid, som ligger i mitten, är en helt särskild och profetisk tid för församlingen.

Jag brukar framhäva denna högtid varje år, men särskilt i år, då vi verkligen har en upplevelse av att leva i slutet av denna tidsålder, med ett snarligt uppryckande och början på vedermödans början, gör pingsten inte mindre intressant i år. 

Som ni vet så har jag också skrivit en del tidigare inlägg om just pingst som i år ligger på den 15 juni (15 dagen i den 3 judiska månaden) Jag vill därför dela 22 argument som pekar på pingst som något helt särskilt när det kommer till själva uppryckandet av Guds församling.

22 argument som pekar på att pingst är knuten till uppryckandet

 1. Församlingen föddes på pingstdagen, betyder det att församlingen på samma sätt kommer att avslutas på samma dag?

 2. Berget Sinai var en bild på Gud som gifte sig med israeliterna. Genom församlingen fick Kristus på samma sätt en brud. Blir vi förenade med Herren på samma dag som israelerna gjorde?

 3. Pingsten sker under veteskörden, där vete är en bild på de heliga. Det är samtidigt den högtid som kallas ”förstlingsfruktens högtid”. Vi vet att församlingen är Herrens förstlingsfrukt.

 4. Man menar att Enok, som är en förebild på församlingen, blev uppryckt och borttagen av Herren på pingst.

 5. En fantastisk bild i GT av vad som hände på pingstdagen, är berättelsen om Abraham (Fadern), som skickade Eliezar (den helig Ande) för att få en brud, Rebecca (kyrkan), till Isak (Jesus).

 6. Kung David, en förebild på Jesus, som både föddes och dog på pingstdagen.

 7. På pingstdagen var lärjungarna församlade på ett ställe i den övre salen på pingstdagen. Vid uppryckandet kommer hela församlingen på samma sätt vara församlade på ett ställe, som är i himlen tillsammans med Herren

 8. Boas, Israels förlösare, och Rut, som är en bild den hedniska bruden, gifte sig runt pingst, under själva tiden för veteskörden.

 9. Det finns tre vårhögtider som har med Kristi frälsande verk att göra. Efter att dessa blev uppfyllda fick vi sedan en paus på 2000 år. På samma sätt kommer det efter högtiden Pingst (Uppryckandet) en paus, som är 7 års vedermöda, och till sist tre hösthögtider som har med Jesu synliga komma till Israel att göra. Om vårhögtiderna har med Herrens första komma och de sista tre med Herrens synliga återkomst att göra, kan den i mitten vara profetisk för församlingen.

 10. Judarna ser denna dag som "utsmyckning av bruden".

 11. Det finns en stark förväntning av en ”ankomst” i slutet på omerdagarna, som starter på påsk och där man sedan räknar där man räknar 50 dagar framåt.

 12. Israeliterna hörde Herrens röst vid Sinaiberget – Vid uppryckandet kommer vi och på samma sätt, att höra Herrens röst. Herren kommer att kalla oss att komma ”Hit upp”.

 13. Talet 50 står för jubileum eller befrielse. Uppryckandet är verkligen vår förlossning och befrielse, då vi äntligen är hemma hos Herren i himmelska kroppar.

 14. Pingst är dagen då fruktträden ”bedöms” i Israel. Vid uppryckandet kommer församlingen att bli bedömda vid Kristi domstol.

 15. Pingst kallas ”högtiden utan ett bestämt datum”, eftersom omer-nedräkningen börjar morgonen efter sabbaten.

 16. Översteprästen presenterar bröden – en bearbetad produkt bestående av vete med jäst (symbol på synd), som bakas bort från värmen. Det finns inget annat offer vid någon annan tidpunkt som har surdeg i sig.

 17. Uppfylldes Shavuot (pingst) helt för 2000 år sedan? Kanske fick vi bara ett delvist uppfyllande. Jesus var inte fysiskt närvarande på pingstdagen. Så det kan vara på det sättet, att Herren kommer att vara vår överstepräst och kommer att presentera kyrkan för inför Fadern vid pingst.

 18. Höga Visan 2: 10–13 är en fantastisk bild på församlingen som spanar efter brudgummen. Årstiden passar perfekt med det vi läser i Höga Visan.

 19. På pingstdagen nämner Petrus profeten Joel, som beskriver vad som kommer att hända i de sista dagarna.

 20. Lagen gavs och började vid pingst. Kommer nådens tidsålder, som började vid pingst, att på samma sätt att avslutas vid samma högtid?

 21. När Herren kallade upp Moses och gick ner på berget Sinai, hördes ett starkt basunljud (2 Mosebok 19:18-20). På samma sätt kommer vi att ”kallas upp” vid den sista basunens ljud, när Herren kommer ner för att hämta oss.

 22. När den helige Ande kom och utgöts på pingstdagen, resulterade det i frälsta människor från olika nationer, stammar och tungomål (Apg 2:5,6). Vid uppryckandet upplever vi på samma sätt en församling från alla nationer, stammar och tungomål.

Året 2022

Vi har cirka 2 månader kvar till pingst, och det händer otroligt mycket i världen på mycket kort tid. Innan vi fick kriget i Ukraina, och i början på året, skrev i mitt första inlägg om året 2022 som en stark kandidat för uppryckandet

Som vi sedan vet, så har det hänt mycket efter det och situationen i världen är på gränsen till att utveckla sig till något mycket farligt. Men när mörkret blir desto tydligare, betyder det också att vi är desto närmare vårt himmelska hopp. 

Jag lever i det hoppet, och jag vet att Herren mycket snart kommer att hämta oss hem till sig. Var välsignade och lev i tron och hoppet om att Herren mycket snart kommer att rädda oss från och undan den kommande vreden.

Jesus kommer mycket snart!

Mikael Walfridsson

#pingst #uppryckandet #församlingen #tidstecken

Dela:

2 kommentarer

Stig Gerdvall - 01/4-22 14:03
Det finns en hösthögtid som är vikt för Messias återkomst och den kallas i svenska biblar för Basunhögtiden som infaller den 1 Tishrei ca september, 3Mos 23. Under hela månaden före blåser man varje dag i shofar i alla synagogor. Den 1 Tishrei blåser man för sista gången. Jesus kommer vid den sista shofarens/basunens ljud.
Stig G
Andy Svensson - 02/4-22 07:52
De första kristna väntade ivrigt på att Jesus skulle komma tillbaka, en del trodde t.o.m. att Jesus skulle komma tillbaka under deras livstid (1 Thess 4:17) och de blev hånade av icke troende eftersom Jesus dröjde (2 Pet 3:3-4). Tiden eller stunden vet vi inget om när Jesus Kristus kommer men vi ska vara redo alltid.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 25 juli 2024, vecka 30 och klockan är 05:43. Jakob har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-24 14:37
Be att det inte ska åska och regna idag när jag ska cykla till och från jobbet.

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Gunilla Persson kom med helikopter och berättade om Jesus på tältmöte i Örnsköldsvik

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 20/07-24 17:27
https://www.nowtheendbegins.com/joe-biden-told-donors-time-to-put-trump-in-a-bullseye/ Hej Susse det var på den länken jag läste det.

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM